šta nije dobro, šta pronađe u ovom tekstu? ili zaključuješ samo po naslovu bez čitanja teksta? naslov za klika, unutra ništa posebno.megaman4 wrote:Ovo već nije dobro...Mrljavi wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/uhaps ... /160717060Uhapšen komandant vojne baze Incirlik, odnosi Turske i SAD-a sve zategnutiji![]()
Turskoj ne treba daljnji sukob sa Amerikom, jer su ovi na sve spremni.
Samo dragi Bog una na šta će sve ovo izaći?
Republika Turska
-
zrakomlat
#9301 Re: Republika Turska
- gospodja profiterka
#9302 Re: Republika Turska
Sad iskopah svoje postove s one teme o rušenju ruskog bombardera...
I ne prođe mnogo...
I ne prođe mnogo...
Pojma Tajip nije imao o ovome, pojma. Ali valja sad priznati da postoje barem dvije parastrukture koje naredbe primaju iz drugih izvora i koje mu podmeću sve veće klipove u točkove, od bombaškog napada u Ankari, preko rušenja ruskog aviona do jučerašnjeg atentata na onog kurdskog aktivistu.
Međutim, stjeran je u kut: ako prizna, priznao je slabost i manjak efektivne kontrole nad svim strukturama, uključujući vojsku; ako ne prizna, zahlađenje odnosa s Rusijom i ozbiljni privredni gubici, o sve glasnijoj medijskoj kampanji protiv njega na zapadu da ne govorim.
Vrlo nezgodna situacija.
Ukoliko si ispravno shvatio moj post, onda razumiješ da ja Erdogana ne smatram odgovornim za rušenje ruskog aviona. To bi, kako si i sam uočio, bilo kontraintuitivno u svakom pogledu, a Tajip nije glup čovjek. Međutim, njemu u strukturama djeluju hizmećari koji naredbe primaju samo od zna-se-već-koga, ali i kemalisti koji će ga rado povaliti, a dobro su uvezani sa vojnim i sigurnosnim strukturama nekih drugih zemalja.
Tajip se ne usuđuje sada priznati da nema kontrolu nad tim parastrukturama i da nema pojma šta će mu sljedeće učiniti.
- aurora313
#9303 Re: Republika Turska
Ok, da vidimo o čemu se radi po mom scenariju.
a) Očito je da je Erdogan poodavno odlučio da Tursku još više okrene na vjersku stranu i da se na tome ozbiljno radi.
b) Dolazi do puča. Isti kreira šansu za Erdogana da mu pomogne da ubrza ovaj proces umjesto da bude obrnuto.
c) Nakon puča i za manje od 24 sata, nekih 2.700 sudija dobija otkaz. Ko je pripremio listu nepoželjnih, kada, i zašto je važno obračunati se u ovom momentu sa sudijama?
d) Moguće je da je Erdogan imao neku vezu sa pučem. Ne znam gdje i u kojem je hotelu, ali znam da do istog može doći vojska helikopterima, brodovima ili cestom. Kao, hotel je bombardovan ali tako da Erdogan i pratnja nisu povrijeđeni. Kako to da pučisti ne smatraju da je najvažnije da ga se domognu čim prije i time riješe glavninu posla? Gdje to da telefoni i TV rade za vrijeme puča?
Ima tu materijala za razmišljanje...
a) Očito je da je Erdogan poodavno odlučio da Tursku još više okrene na vjersku stranu i da se na tome ozbiljno radi.
b) Dolazi do puča. Isti kreira šansu za Erdogana da mu pomogne da ubrza ovaj proces umjesto da bude obrnuto.
c) Nakon puča i za manje od 24 sata, nekih 2.700 sudija dobija otkaz. Ko je pripremio listu nepoželjnih, kada, i zašto je važno obračunati se u ovom momentu sa sudijama?
d) Moguće je da je Erdogan imao neku vezu sa pučem. Ne znam gdje i u kojem je hotelu, ali znam da do istog može doći vojska helikopterima, brodovima ili cestom. Kao, hotel je bombardovan ali tako da Erdogan i pratnja nisu povrijeđeni. Kako to da pučisti ne smatraju da je najvažnije da ga se domognu čim prije i time riješe glavninu posla? Gdje to da telefoni i TV rade za vrijeme puča?
-
testni_akaunt
#9304 Re: Republika Turska
Lijepo vidjeti kako kmečejapin_mutapi wrote:ja meraka, čitati analize i pisanja, ovih stučnjaka i pametnjakovića, a iza svake riječi mržnja i bijes, i tuga golema što se ne uspostavi demokratija i vratiše ljudska prava u turskoj
hajde, ne žalostite se toliko, možda bude i drugo poluvrijeme, pa ćete se radovati
- General War
#9305 Re: Republika Turska
Mozda je ucio od tudjmana kada je JNA navodno bombardovala Banske Dvore.aurora313 wrote:Ok, da vidimo o čemu se radi po mom scenariju.
- General War
#9306 Re: RE: Re: Republika Turska
Lincoln-Burrows wrote:To su njegove pristaše, narod je mnogo širi pojam.Co0l wrote:Koliko je posrnuo pokazao je narod koji je na njegov poziv izasao na ulice i goloruk se suprostavio tenkovima[emoji16]Lincoln-Burrows wrote:Već pomalo posrnulog i uzdrmanog Erdogana spasio je traljavi puč i ponovo mu
pružio važnost. Naravno sve je to na traljavim nogama ali u ovom trenutku to Amerima odgovara.
Koliki je njegov ego pokazuje i činjenica da ga ne brine 15 miljardi dolara
koje će Turska igubiti ove turističke sezone.
Sve za viši cilj.
-
155_mm
#9307 Re: Republika Turska
i probrkini i antibrkini se slazu da ih neko treba braniti. a na ideju da se prvo treba sam braniti niko da dodje. i pored titinog nasljedstva odbranbene industrije ciji potencijali pravilno iskoristeni moze garantovati odbranu i od susjeda i od komsije. nigdje na svijetu ne postoji toliki potencijal odbranbene industrije na tako malo stanovnistva. svi znaju sta je bolje za turcina a niko pojma nema sta im se dogadjalo sa odbranbenom industrijom u zadnjih 20tak godina. i sad kad su propustene ogromne sanse da se sam mozes odbraniti barem na regionalnom nivou, sad ide cuveni hit iz devedesetih:Prpa.ba wrote:Branio bi nas tako sto bi otvorili jos koju fabriku u Srbiji da ih smire. Sultanova mudrost je bezgranicna, on je savrsen u nesavrsenom svijetu i mi ne mozemo pojmiti njegovu stratesku dubinu.Herr Flick wrote:Eno Rusija ravna sa zemljom Turkmene na granici sa Turske i Sirije a Erdo prstom nije pomako,zar neko misli da bi branio Bosnjake![]()
Heeeeeelp Baaaznbijaaaa!!!
- MOSALJOZE
#9308 Re: Republika Turska
U 20:00 na AJB Davutoglu
-
L u c i f e r
#9309 Re: Republika Turska
Škobo Habu wrote:Tvoje zapažanje samo govori koliko su određeni politički elementi, kao i njihova biračka pastva, u bošnjačkom korpusu nacionalno zreli. Taj dio bošnjačkog korpusa, koji se oslanja na teokratske režime tipa Erdoganovog, prepoznatljiv je u politici "temeljne" bošnjačke stranke SDA, i to ne treba posebno naglašavati. No, problem je u onome dijelu podaničke politike, koja je kao takva i po defaultu potpuno neodređena i kratkovidna, što vlastiti nacionalni temelj za koji tvrdi da ima historijsku tapiju, gradi na potpuno pogrešnim historijskim faktima. Tako se revival neo-osmanizma na ovim prostorima doživljava kao nešto pozitivno u regionalnim okvirima, odjednom se krvni termin "braća" doživljava kao nešto posve prirodno, iako u historijskom kontekstu BiH je tokom devetnaestog stoljeća upravo od strane Osmanlija ostavljena na cjedilu i prepuštena kao miraz Austro-Ugarskoj.Herr Flick wrote:Stvarno ovaj mentalni sklop nas Bošnjaka i opsjednutost Erdoganom je fascinantanNeki ga dozivljavaju kao Boga,sultana,cara,ja to stvarno nemogu razumit i jos nisam nasao pravi odgovor i objasnjenje zasto je to tako,sta mi imamo zajednicko sa tim covjekom koji je predsjednik druge drzave,da li mi Bošnjaci stvarno mislimo da ce nas Erdogan branit ako sutra bude opet rat..U nedostatku vođe naroda da li Bošnjaci dozivljavaju Erdogana svojim vođom pa tolika opsjednutost i zaluđenost njime,pa Erdoganove slike se kace po fb,da ne govorim ako si Bošnjak ako nesto kazes protiv njega odmah si cetnik,šija,izdajica
Projekat neo-osmanizma i BiH, kao moderne evropske države, što je opšta namjera vladajuće stranke na vlasti bar prema istupima njenih čelnika, potpuno je promašena. Kao što osmanlijska vlast nije ništa pozitivno uradila za BiH tokom 19. stoljeća, kada se o sudbini bosanske raje odlučivalo u Stambolu, tako isto ništa bolje ne očekuje ni današnje Bošnjake ako svoju sudbinu prepuste u ruke "starijeg brata", odnosno u ruke Erdoganu, koji u političkom smislu već duže vrijeme srlja i vodi tursku državu u duboke podjele, jer je ipak kemalistička ideja u Turskoj, kao i sam sekularizam, duže ukorjenjena nego li u nekim od današnjh članica EU. U tom smislu Erdogan faktički preko noći želi da raskine sa jednom duboko ukorjenjenom nacionalističkom idejom koja se žestoko opire nasrtajima akapeovskog političkog islama, koji želi mnogo širi uticaj ostvariti sam za sebe i etablirati se kao zaštitnik muslimana od Balkana pa do Bliskog Istoka.
Što se tiče BiH, suština je u tome da svi bošnjački propagatori Erdoganove politike, kao nečega pozitivnog za Bošnjake i BiH, zapravo ne poznaju vlastitu historiju, upravo zbog činjenice da su za interese Stambola bili uvijek moneta za podkusurivanje i "braća" samo u pežorativnom smislu.
Samo na primjeru bosanskog pokreta za autonomiju na čelu sa Gradaščevićem, najbolje se da vidjeti kako su Osmanlije tretirali ondašnje Bošnjake u pokušaju za vlastitim samoopredjeljenjem i različitim pogledima po pitanju vlastite budućnosti. Upravo su Osmanlije bili najveći neprijatelji bosanske autonomije i borbe za vlastitu posebnost, doduše, opet u granicama Osmanlijskog carstva. Iako je taj autonomaški pokret bio vođen interesima bosanske feudalne elite koja je bila svjesna da modernizacijom osmanske vojske gubi vlastite privilegije, i postaje sporedna u sveukupnim društvenim odnosima u carstvu, ipak je imala dobre predispozicije da izgradi jedan ozbiljan nacionalni pokret na kojem su kasnije generacije mogle započeti svoje preporod u svakom smislu, baš kao i drugi južnoslovenski narodi na ovim prostorima. No, upravo su taj pokret Osmanlije obezglavili i ostavili da kao takav luta cijelo jedno stoljeće.
Iz tog razloga bilo kakavom historijskom revivali neo-osmanizma na ovim prostorima treba nedvosmisleno poručiti da nije dobrodošao, jer nas to vlastita historija uči.
- Rubaija
#9310 Re: Republika Turska
testni_akaunt wrote:Lijepo vidjeti kako kmečejapin_mutapi wrote:ja meraka, čitati analize i pisanja, ovih stučnjaka i pametnjakovića, a iza svake riječi mržnja i bijes, i tuga golema što se ne uspostavi demokratija i vratiše ljudska prava u turskoj
hajde, ne žalostite se toliko, možda bude i drugo poluvrijeme, pa ćete se radovati
"Kmeee, kmeee, naši, njihovi" ...kamen spoticanja wrote:Kmee kmeee...bas ti tesko palo sto su nasi.pobjedili
A, što se i vi ne potrudite da napišete kakvu-takvu analizu?
Kako vam ne dosadi ovaj nadobudni dječiji sarkazam?
- General War
#9311 Re: Republika Turska
Boze sacuvajinsomnia78 wrote:Hapliciranje terapije
Haj'mo sad zajedno:
"Ja te pjesmom zovem zeljna tvoga milovanja
Sliku tvoju ljubim, ljubim, ljubim svakog dana"
S moje sokoćalo
Korejska demokratija
- General War
#9312 Re: Republika Turska
cyprus wrote:Pa nema ništa čudno u tome što kompleks malih naroda tjera nacionaliste da traže "velikog brata", po mogućnosti oličenom u 'velikom vođi'... Primjeri iz okruženja: srpski nacionalisti - Putin; hrvatski nacionalisti - Hitler birvaktile...
Kod bošnjačkih nacionalista je međutim ovdje uočljiva iracionalnost i promašenost vizije... Za bošnjačke političke interese je daleko važniji Zapad... Nemjerljivo važniji... Od Erdoganovog populizma malo stvarne koristi imaju i Bosna i Bošnjaci... Stvarnu korist ima jedino SDA... Oni odlično jašu na ovom talasu papirnatog neoosmanizma kojeg Erdogan plasira u javnost, ali iluzije se moraju raspršiti kad-tad...
Uz iluzije idu jos mnoge druge stvari.
- hornet
#9313 Re: Republika Turska
Ne provaljuj se.Ponosan wrote:Erdoan je demokratski izabran lider i kao takav zasluzuje postovanje od svih. To sto ga mnogi vole i cijene, je zbog prije svega njegovih rezultata u ekonomiji, renesansi Turske i normalno je da bi svaka recimo balkanska drzava volila imati takvog lidera. Tursku je bukvalno preporodio, to je danas jedna od najjacih ekonjomija svijeta, gdje skoro nema nezaposlenih, u Evropi je samo mozda Njemacka ispred njih. Turske firme kupuju danas Njemacke brendove, kao sto su Telefunken, Grunding itd, to je do prije 15 godina bilo nezamislivo. Turkis Airlines je jedna od vodecik aviokompanija na svijetu, mozda i vodeca, grade najveci aerodrom na svijetu, razvijaju se munjevitom brzinom, i dusmanima i primitivciam to naravno smeta, ali..... Narod turske je ponosan narod, lako prepoznaju neprijatelje, smutljivce i one sa losom namjerom, cijene preporod koji se desava u Turskoj ekonomiji, ko ide u Tursku i vidi njihove gradove, lako je zakljuciti da ce ta drzava za koju godinu biti jos naprednija i bolja... uostalom sta briga svijeta ko tamo vlada, ako vecina naroda to tako zeli i volio zasto bi to nekima smetalo!? Turskoj vjerovatno i ne treba EU, jer su sa Rusijom, Kinom, Japanom, Azerbejdzanom, Katarom, Iranom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom poklopili vecinu trzista ( a rijec je o bogatim zemljama i trzistima), ostatak svijeta njima nije ni potreban realno.... iz ovoga ce Turska siguran sam izaci jaca, demokratija ce biti snaznija, a podrska Erdoanu odnosno covjeku koji je preporodio Tursku biti jos veca, u to nema dileme....
-
jefferson
#9314 Re: Republika Turska
Najbolji post do sada ovdje.Škobo Habu wrote:Tvoje zapažanje samo govori koliko su određeni politički elementi, kao i njihova biračka pastva, u bošnjačkom korpusu nacionalno zreli. Taj dio bošnjačkog korpusa, koji se oslanja na teokratske režime tipa Erdoganovog, prepoznatljiv je u politici "temeljne" bošnjačke stranke SDA, i to ne treba posebno naglašavati. No, problem je u onome dijelu podaničke politike, koja je kao takva i po defaultu potpuno neodređena i kratkovidna, što vlastiti nacionalni temelj za koji tvrdi da ima historijsku tapiju, gradi na potpuno pogrešnim historijskim faktima. Tako se revival neo-osmanizma na ovim prostorima doživljava kao nešto pozitivno u regionalnim okvirima, odjednom se krvni termin "braća" doživljava kao nešto posve prirodno, iako u historijskom kontekstu BiH je tokom devetnaestog stoljeća upravo od strane Osmanlija ostavljena na cjedilu i prepuštena kao miraz Austro-Ugarskoj.Herr Flick wrote:Stvarno ovaj mentalni sklop nas Bošnjaka i opsjednutost Erdoganom je fascinantanNeki ga dozivljavaju kao Boga,sultana,cara,ja to stvarno nemogu razumit i jos nisam nasao pravi odgovor i objasnjenje zasto je to tako,sta mi imamo zajednicko sa tim covjekom koji je predsjednik druge drzave,da li mi Bošnjaci stvarno mislimo da ce nas Erdogan branit ako sutra bude opet rat..U nedostatku vođe naroda da li Bošnjaci dozivljavaju Erdogana svojim vođom pa tolika opsjednutost i zaluđenost njime,pa Erdoganove slike se kace po fb,da ne govorim ako si Bošnjak ako nesto kazes protiv njega odmah si cetnik,šija,izdajica
Projekat neo-osmanizma i BiH, kao moderne evropske države, što je opšta namjera vladajuće stranke na vlasti bar prema istupima njenih čelnika, potpuno je promašena. Kao što osmanlijska vlast nije ništa pozitivno uradila za BiH tokom 19. stoljeća, kada se o sudbini bosanske raje odlučivalo u Stambolu, tako isto ništa bolje ne očekuje ni današnje Bošnjake ako svoju sudbinu prepuste u ruke "starijeg brata", odnosno u ruke Erdoganu, koji u političkom smislu već duže vrijeme srlja i vodi tursku državu u duboke podjele, jer je ipak kemalistička ideja u Turskoj, kao i sam sekularizam, duže ukorjenjena nego li u nekim od današnjh članica EU. U tom smislu Erdogan faktički preko noći želi da raskine sa jednom duboko ukorjenjenom nacionalističkom idejom koja se žestoko opire nasrtajima akapeovskog političkog islama, koji želi mnogo širi uticaj ostvariti sam za sebe i etablirati se kao zaštitnik muslimana od Balkana pa do Bliskog Istoka.
Što se tiče BiH, suština je u tome da svi bošnjački propagatori Erdoganove politike, kao nečega pozitivnog za Bošnjake i BiH, zapravo ne poznaju vlastitu historiju, upravo zbog činjenice da su za interese Stambola bili uvijek moneta za podkusurivanje i "braća" samo u pežorativnom smislu.
Samo na primjeru bosanskog pokreta za autonomiju na čelu sa Gradaščevićem, najbolje se da vidjeti kako su Osmanlije tretirali ondašnje Bošnjake u pokušaju za vlastitim samoopredjeljenjem i različitim pogledima po pitanju vlastite budućnosti. Upravo su Osmanlije bili najveći neprijatelji bosanske autonomije i borbe za vlastitu posebnost, doduše, opet u granicama Osmanlijskog carstva. Iako je taj autonomaški pokret bio vođen interesima bosanske feudalne elite koja je bila svjesna da modernizacijom osmanske vojske gubi vlastite privilegije, i postaje sporedna u sveukupnim društvenim odnosima u carstvu, ipak je imala dobre predispozicije da izgradi jedan ozbiljan nacionalni pokret na kojem su kasnije generacije mogle započeti svoje preporod u svakom smislu, baš kao i drugi južnoslovenski narodi na ovim prostorima. No, upravo su taj pokret Osmanlije obezglavili i ostavili da kao takav luta cijelo jedno stoljeće.
Iz tog razloga bilo kakavom historijskom revivali neo-osmanizma na ovim prostorima treba nedvosmisleno poručiti da nije dobrodošao, jer nas to vlastita historija uči.
Sada kada sam bio u BiH ostao sam fakat frapiran tom nekom podanickom politikom prema Turskoj. Kada pricas sa obicnim ljudima, isto kao da prizivaju neku diktaturu ili nesto slicno. Ustvari prizivaju da se odgovornost za ono sto se desava skine sa njihovih pleca i dadne nekom drugom, a mi cemo zivotariti od danas do sutra. Neka se odluke o nasoj sudbini donose u Ankari, Becu, Pesti, Berlinu, smo neka nije to breme na nama samima.
Spremni smo ici do najludjih teorija zavjere samo da opravdamo stanje u drzavi.
Sve sve znaju, znaju o MMF-u, WB, masonima, cionistima, i slicno a WC cist nema u gradu, nema javnog prevoza sa SJJ prema gradu, a o GRAS-u ej fakat suvisno pricati. Ali zato Masoni, cionisti, CIA, EU, SAD, itd.
-
jefferson
#9315 Re: Republika Turska
Nije to provaljivanje. Vecina ljudi u BiH fakat vjeruje u to.hornet wrote:Ne provaljuj se.Ponosan wrote:Erdoan je demokratski izabran lider i kao takav zasluzuje postovanje od svih. To sto ga mnogi vole i cijene, je zbog prije svega njegovih rezultata u ekonomiji, renesansi Turske i normalno je da bi svaka recimo balkanska drzava volila imati takvog lidera. Tursku je bukvalno preporodio, to je danas jedna od najjacih ekonjomija svijeta, gdje skoro nema nezaposlenih, u Evropi je samo mozda Njemacka ispred njih. Turske firme kupuju danas Njemacke brendove, kao sto su Telefunken, Grunding itd, to je do prije 15 godina bilo nezamislivo. Turkis Airlines je jedna od vodecik aviokompanija na svijetu, mozda i vodeca, grade najveci aerodrom na svijetu, razvijaju se munjevitom brzinom, i dusmanima i primitivciam to naravno smeta, ali..... Narod turske je ponosan narod, lako prepoznaju neprijatelje, smutljivce i one sa losom namjerom, cijene preporod koji se desava u Turskoj ekonomiji, ko ide u Tursku i vidi njihove gradove, lako je zakljuciti da ce ta drzava za koju godinu biti jos naprednija i bolja... uostalom sta briga svijeta ko tamo vlada, ako vecina naroda to tako zeli i volio zasto bi to nekima smetalo!? Turskoj vjerovatno i ne treba EU, jer su sa Rusijom, Kinom, Japanom, Azerbejdzanom, Katarom, Iranom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom poklopili vecinu trzista ( a rijec je o bogatim zemljama i trzistima), ostatak svijeta njima nije ni potreban realno.... iz ovoga ce Turska siguran sam izaci jaca, demokratija ce biti snaznija, a podrska Erdoanu odnosno covjeku koji je preporodio Tursku biti jos veca, u to nema dileme....
- JThomas
#9316 Re: Republika Turska
i to sa velikodušnim "možda" 
-
Kat
#9317 Re: Republika Turska
japin_mutapi wrote:ja meraka, čitati analize i pisanja, ovih stučnjaka i pametnjakovića, a iza svake riječi mržnja i bijes, i tuga golema što se ne uspostavi demokratija i vratiše ljudska prava u turskoj
-
L u c i f e r
#9318 Re: Republika Turska
Cuj u evropi samo svabo ispred turske
O jebem te forume
O jebem te forume
- mousstapha
#9319 Re: Republika Turska
A i to je samo zato što imaju puno Turaka.L u c i f e r wrote:Cuj u evropi samo svabo ispred turske![]()
O jebem te forume
-
155_mm
#9320 Re: Republika Turska
pa nije forum kriv za 20 godisnjo izapiranje mozga bosnjacima. forum je jedino mjesto borbe protiv toga. ono jest neuspijesno al' je borba.L u c i f e r wrote:Cuj u evropi samo svabo ispred turske![]()
O jebem te forume
- MikroBelaj
#9321 Re: Republika Turska
Ne da vjerujem,to su cinjenice!jefferson wrote:Nije to provaljivanje. Vecina ljudi u BiH fakat vjeruje u to.hornet wrote:Ne provaljuj se.Ponosan wrote:Erdoan je demokratski izabran lider i kao takav zasluzuje postovanje od svih. To sto ga mnogi vole i cijene, je zbog prije svega njegovih rezultata u ekonomiji, renesansi Turske i normalno je da bi svaka recimo balkanska drzava volila imati takvog lidera. Tursku je bukvalno preporodio, to je danas jedna od najjacih ekonjomija svijeta, gdje skoro nema nezaposlenih, u Evropi je samo mozda Njemacka ispred njih. Turske firme kupuju danas Njemacke brendove, kao sto su Telefunken, Grunding itd, to je do prije 15 godina bilo nezamislivo. Turkis Airlines je jedna od vodecik aviokompanija na svijetu, mozda i vodeca, grade najveci aerodrom na svijetu, razvijaju se munjevitom brzinom, i dusmanima i primitivciam to naravno smeta, ali..... Narod turske je ponosan narod, lako prepoznaju neprijatelje, smutljivce i one sa losom namjerom, cijene preporod koji se desava u Turskoj ekonomiji, ko ide u Tursku i vidi njihove gradove, lako je zakljuciti da ce ta drzava za koju godinu biti jos naprednija i bolja... uostalom sta briga svijeta ko tamo vlada, ako vecina naroda to tako zeli i volio zasto bi to nekima smetalo!? Turskoj vjerovatno i ne treba EU, jer su sa Rusijom, Kinom, Japanom, Azerbejdzanom, Katarom, Iranom, Kuvajtom i Saudijskom Arabijom poklopili vecinu trzista ( a rijec je o bogatim zemljama i trzistima), ostatak svijeta njima nije ni potreban realno.... iz ovoga ce Turska siguran sam izaci jaca, demokratija ce biti snaznija, a podrska Erdoanu odnosno covjeku koji je preporodio Tursku biti jos veca, u to nema dileme....
- dale cooper
#9322 Re: Republika Turska
A Amerika, Japan, Kina, Indija, Norveška, Švajcarska...ništa...nula bodova? 
- SkyLimit
#9323 Re: Republika Turska
Turska jača danas nego u Sulejmanovo doba
-
Nisam_fin
#9324 Re: Republika Turska
Zasto su to cinjenice?
Mislim ne kazem da nisu, nego odakle ti podaci i na osnovu cega si ovo zakljucio?
Mislim ne kazem da nisu, nego odakle ti podaci i na osnovu cega si ovo zakljucio?
- MikroBelaj
#9325 Re: Republika Turska
Ovako bi Bosnjaci da se odmetne srpski dio Oruzanih snaga BiH..to su cinjenice nikakva prijetnja ili teorija ,tako to ide u danasnjem vaktu..General War wrote:Boze sacuvajinsomnia78 wrote:Hapliciranje terapije
Haj'mo sad zajedno:
"Ja te pjesmom zovem zeljna tvoga milovanja
Sliku tvoju ljubim, ljubim, ljubim svakog dana"
S moje sokoćalo![]()
Korejska demokratija