Sta firma Skaut radi sa neupotrebljivim oružjem?
Haj valjda će koju godinu konačno začepit žvalje modnim dušebrižnicima
.BEOGRAD - U Kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, gdje je stacioniran 2. pješadijski bataljon Oružanih snaga BiH koji čine isključivo Bošnjaci, nalazi se i 10 tenkova koji se godinama intenzivno održavaju u stanju bojeve gotovosti i redovno servisiraju, tvrdi vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.
On kaže da se u blizini lokacije gdje su tenkovi nalazi i veliko skladište municije "Grabež" koje obezbjeđuju isključivo pripadnici ovog pješadijskog bataljona.
"To je prava 'Alibabina pećina' sa municijom kalibra od 5,56 milimetara za puške, 100 i 125 milimetara za tenkovske topove, do kalibra 105, 122 i 155 milimetara za artiljeriju i raketa od 107 milimetara za višecevne raketne bacače", naveo je Lazanski u tekstu za "Politiku".
On ističe da niko od Srba, niti od pripadnika srpske komponente 6. pješadijske brigade iz Banjaluke, pod čijom je operativnom komandom 2. pješadijski bataljon iz Bihaća, nije radno angažovan u tom skladištu municije
za ovo se treba ispostaviti faktura sexy ministru selmi cikoticu koji je ostetio državu za vise miliona zbog ovog ugovora al haj njega necemo spominjati jer je on SDA patriotaPenicilin wrote: ↑24/08/2023 19:15 https://politicki.ba/vijesti/alarmantan ... niti/36818
Potpuno razumijem emotivnu reakciju ali ne mislim da ti ZISovi i Prage imaju ikakav značaj za odbranu sad i ubuduće. Međutim ovakva reakcija samo pokazuje kako je nisko povjerenje u OSBiH.
meni ovo dere guzove kad se stavi u BiH šume i planine, ekstra dizajnirana šara ko god je dizajnirao, još je IR Vidljivost dobra
Ja sam inače da se pohvalim - krajiški zet tako da sam gore svako par mjeseci i dobro znam i mentalitet i spremnost i partiotizam. Oni se ničega ne boje i ne paniče lako tako da na prvu mi ovo zvuči kai politika. To su vojnici genetski i to im najbolje ide od ruke. Znaju oni dobro šta ima složeno za ne daj Bože a i šta ima u magacinu na Grabeži. Tako da naravno ova oprema ima emotivnu vrijednost i sve ima svoju vrijednost u ratu. I one Lune što su demontirane prošle godine da ne nabrajam dalje..archi_a wrote: ↑24/08/2023 19:59 https://youtu.be/5HJVmzxJCxQ?si=iIAawRbDyjz3VahM
Ovo je životima plaćano.
Povjerenje u OS BiH, pogotovo bošnjaka, pogotovo Bihaća i Krajine nije nisko čak šta više. Spremni su i da podrže i da pomognu svojim Oružanim snagana. Znaju to oni koji su protiv OSBiH zato godinama pokušavaju da rasture, da podjele, da stopiraju, zato godinama kukaju, kao što je i ovaj kukao.....
.BEOGRAD - U Kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, gdje je stacioniran 2. pješadijski bataljon Oružanih snaga BiH koji čine isključivo Bošnjaci, nalazi se i 10 tenkova koji se godinama intenzivno održavaju u stanju bojeve gotovosti i redovno servisiraju, tvrdi vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.
On kaže da se u blizini lokacije gdje su tenkovi nalazi i veliko skladište municije "Grabež" koje obezbjeđuju isključivo pripadnici ovog pješadijskog bataljona.
"To je prava 'Alibabina pećina' sa municijom kalibra od 5,56 milimetara za puške, 100 i 125 milimetara za tenkovske topove, do kalibra 105, 122 i 155 milimetara za artiljeriju i raketa od 107 milimetara za višecevne raketne bacače", naveo je Lazanski u tekstu za "Politiku".
On ističe da niko od Srba, niti od pripadnika srpske komponente 6. pješadijske brigade iz Banjaluke, pod čijom je operativnom komandom 2. pješadijski bataljon iz Bihaća, nije radno angažovan u tom skladištu municije
I istina je. Kada dođe do vanredne situacije, svako oružje ima svoju svrhu. Bilo ono novo ili staro. Bilo moderno ili zastarjelo. Od pištolja, do topa, svako može koristiti. Svjedoci smo i u ratu u Ukrajini. Radi i kalaš, radi i m4, rade i hekleri, radi i gvozdika i zis i bofors, rade svi kalibri minobacača a i samohodne haubice. Radi i bst i rpg, pored nlaw sistema i pored bayraktara, čak i policijska oklopna vozila koja nabavlja mup tk za policijske poslove. Rade i vbr-ovi i samohodne haubice. Rade i Mi8 koje mi izbacujemo iz upotrebe. Sve ima svoju funkciju. Radi im sve do čega mogu doći i aktivirati ga za odbranu. I bolje imati i staro oružje, konzervirano, nego nemati nikakvo. I dobro je da se postavljaju pitanja. Daje se do znanja da ljudi nisu letargični i da ima onih koji vode računa šta se radi i žele odgovore u svakom trenutku.

Ne budi mi pripisano miješanje u tuđi posao ili "velika pamet", ali "magacin u Grabežu" je mokri san svakog pilota Rafala. Bio on uskoro srpski ili još uskorije rvackiPenicilin wrote: ↑24/08/2023 21:28Ja sam inače da se pohvalim - krajiški zet tako da sam gore svako par mjeseci i dobro znam i mentalitet i spremnost i partiotizam. Oni se ničega ne boje i ne paniče lako tako da na prvu mi ovo zvuči kai politika. To su vojnici genetski i to im najbolje ide od ruke. Znaju oni dobro šta ima složeno za ne daj Bože a i šta ima u magacinu na Grabeži. Tako da naravno ova oprema ima emotivnu vrijednost i sve ima svoju vrijednost u ratu. I one Lune što su demontirane prošle godine da ne nabrajam dalje..archi_a wrote: ↑24/08/2023 19:59 https://youtu.be/5HJVmzxJCxQ?si=iIAawRbDyjz3VahM
Ovo je životima plaćano.
Povjerenje u OS BiH, pogotovo bošnjaka, pogotovo Bihaća i Krajine nije nisko čak šta više. Spremni su i da podrže i da pomognu svojim Oružanim snagana. Znaju to oni koji su protiv OSBiH zato godinama pokušavaju da rasture, da podjele, da stopiraju, zato godinama kukaju, kao što je i ovaj kukao.....
.
I istina je. Kada dođe do vanredne situacije, svako oružje ima svoju svrhu. Bilo ono novo ili staro. Bilo moderno ili zastarjelo. Od pištolja, do topa, svako može koristiti. Svjedoci smo i u ratu u Ukrajini. Radi i kalaš, radi i m4, rade i hekleri, radi i gvozdika i zis i bofors, rade svi kalibri minobacača a i samohodne haubice. Radi i bst i rpg, pored nlaw sistema i pored bayraktara, čak i policijska oklopna vozila koja nabavlja mup tk za policijske poslove. Rade i vbr-ovi i samohodne haubice. Rade i Mi8 koje mi izbacujemo iz upotrebe. Sve ima svoju funkciju. Radi im sve do čega mogu doći i aktivirati ga za odbranu. I bolje imati i staro oružje, konzervirano, nego nemati nikakvo. I dobro je da se postavljaju pitanja. Daje se do znanja da ljudi nisu letargični i da ima onih koji vode računa šta se radi i žele odgovore u svakom trenutku.
Na žalost slažem se. Mi smo ruku na srce zaista korumpirani nesposobni i glupi ispod regionalnog prosjeka. Mislim da to trebamo otvoreno sami sebi priznati i osvijestiti kako bi sagledali uzroke i možda počeli razmišljati kako da se barem svako sebe malo popravimo. Čak i u BiH Bošnjaci imaju najmanje svijesti o dužnostima i poštovanju prema institucijama države. Rezultat je to historijskog iskustva u kojem je državu vodio uvijek neko drugi kao i preskakanja perioda renesanse humanizma i prosvetiteljstva odnosno uskakanja direktno iz srednjeg u 20. vijek. Međutim ono što se desilo 90tih vratilo nas je po mnogo čemu nazad u srednji vijek. Ali da se vratim na temu, bez obzira na sve ovo svijest o dužnosti odbrane sa druge strane duboko je usađena u naš mentalitet. Čak i ovo da svako treba imati vlastito oružje i ne čekati na državu i državnu vojsku je upravo dio tog mentalnog sklopa.De, da se ne lažemo, ipak su bolji materijal