Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Peacean

#9302 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Peacean »

Iceplayer

#9303 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Iceplayer »

Sve šaljemo, a ništa ne dolazi. Ali pošteno je da Hrvatska izvozi radioaktivni otpad u BiH :bih:
Piaty

#9304 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Piaty »

Iceplayer wrote: 24/08/2023 13:28 Sve šaljemo, a ništa ne dolazi. Ali pošteno je da Hrvatska izvozi radioaktivni otpad u BiH :bih:
Ma ne radi se tu o državi Hrvatskoj već o firmi Skaut koja je mogla biti iz, stajaznam, Tadžikistana.
donnie_darko

#9305 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by donnie_darko »

archi_a wrote: 24/08/2023 13:21 🇧🇦

Image

Image

Image
Jako lijepo :bih: :bih:
Pryda

#9306 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Pryda »

Piaty wrote: 24/08/2023 13:48
Iceplayer wrote: 24/08/2023 13:28 Sve šaljemo, a ništa ne dolazi. Ali pošteno je da Hrvatska izvozi radioaktivni otpad u BiH :bih:
Ma ne radi se tu o državi Hrvatskoj već o firmi Skaut koja je mogla biti iz, stajaznam, Tadžikistana.
Sta firma Skaut radi sa neupotrebljivim oružjem?

Sad ispade da taj Skaut plaća neupotrebljivo oružje da bi opet platili da se to isto oružje uništi, ili popravi pa preproda? De nas malo uputite
DaysleepeR

#9307 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by DaysleepeR »

Lokalni političar pokušava sebi da napravi karijeru preko nepostojeće afere.
Guraće ovaj narativ dok god može.
Peacean

#9308 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Peacean »

Valjda misli na to da pošto nije po NATO standardima nemamo koristi od njih. Ovi iz hrvatske će ih sigurno preprodati.
dalmatinka

#9309 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dalmatinka »

Ma što kažeš? Gdje? :-)
GOLDZEN

#9310 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Image

Image

Image
Iskreno nije mi se nešto svidila kada sam vidio one prve slike ali mislim da mi je prirasla srcu malo... ne izgleda loše. Opet nedostajat će MARPAT :)
Penicilin

#9311 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

donnie_darko wrote: 24/08/2023 13:49

Image

Image

Image
Haj valjda će koju godinu konačno začepit žvalje modnim dušebrižnicima
GOLDZEN

#9312 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Penicilin wrote: 24/08/2023 17:22
donnie_darko wrote: 24/08/2023 13:49

Haj valjda će koju godinu konačno začepit žvalje modnim dušebrižnicima
Teško, dežurni će vazda naći nešto o čemu će se žaliti...
Penicilin

#9313 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

https://politicki.ba/vijesti/alarmantan ... niti/36818

Potpuno razumijem emotivnu reakciju ali ne mislim da ti ZISovi i Prage imaju ikakav značaj za odbranu sad i ubuduće. Međutim ovakva reakcija samo pokazuje kako je nisko povjerenje u OSBiH.
archi_a

#9314 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by archi_a »

https://youtu.be/5HJVmzxJCxQ?si=iIAawRbDyjz3VahM

Ovo je životima plaćano.

Povjerenje u OS BiH, pogotovo bošnjaka, pogotovo Bihaća i Krajine nije nisko čak šta više. Spremni su i da podrže i da pomognu svojim Oružanim snagana. Znaju to oni koji su protiv OSBiH zato godinama pokušavaju da rasture, da podjele, da stopiraju, zato godinama kukaju, kao što je i ovaj kukao.....
BEOGRAD - U Kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, gdje je stacioniran 2. pješadijski bataljon Oružanih snaga BiH koji čine isključivo Bošnjaci, nalazi se i 10 tenkova koji se godinama intenzivno održavaju u stanju bojeve gotovosti i redovno servisiraju, tvrdi vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.

On kaže da se u blizini lokacije gdje su tenkovi nalazi i veliko skladište municije "Grabež" koje obezbjeđuju isključivo pripadnici ovog pješadijskog bataljona.

"To je prava 'Alibabina pećina' sa municijom kalibra od 5,56 milimetara za puške, 100 i 125 milimetara za tenkovske topove, do kalibra 105, 122 i 155 milimetara za artiljeriju i raketa od 107 milimetara za višecevne raketne bacače", naveo je Lazanski u tekstu za "Politiku".

On ističe da niko od Srba, niti od pripadnika srpske komponente 6. pješadijske brigade iz Banjaluke, pod čijom je operativnom komandom 2. pješadijski bataljon iz Bihaća, nije radno angažovan u tom skladištu municije
.
I istina je. Kada dođe do vanredne situacije, svako oružje ima svoju svrhu. Bilo ono novo ili staro. Bilo moderno ili zastarjelo. Od pištolja, do topa, svako može koristiti. Svjedoci smo i u ratu u Ukrajini. Radi i kalaš, radi i m4, rade i hekleri, radi i gvozdika i zis i bofors, rade svi kalibri minobacača a i samohodne haubice. Radi i bst i rpg, pored nlaw sistema i pored bayraktara, čak i policijska oklopna vozila koja nabavlja mup tk za policijske poslove. Rade i vbr-ovi i samohodne haubice. Rade i Mi8 koje mi izbacujemo iz upotrebe. Sve ima svoju funkciju. Radi im sve do čega mogu doći i aktivirati ga za odbranu. I bolje imati i staro oružje, konzervirano, nego nemati nikakvo. I dobro je da se postavljaju pitanja. Daje se do znanja da ljudi nisu letargični i da ima onih koji vode računa šta se radi i žele odgovore u svakom trenutku.
Last edited by archi_a on 24/08/2023 20:18, edited 3 times in total.
tramvajtrojka

#9315 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by tramvajtrojka »

Penicilin wrote: 24/08/2023 19:15 https://politicki.ba/vijesti/alarmantan ... niti/36818

Potpuno razumijem emotivnu reakciju ali ne mislim da ti ZISovi i Prage imaju ikakav značaj za odbranu sad i ubuduće. Međutim ovakva reakcija samo pokazuje kako je nisko povjerenje u OSBiH.
za ovo se treba ispostaviti faktura sexy ministru selmi cikoticu koji je ostetio državu za vise miliona zbog ovog ugovora al haj njega necemo spominjati jer je on SDA patriota :lol:
liyf

#9316 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 24/08/2023 15:44

Image

Image

Image
Iskreno nije mi se nešto svidila kada sam vidio one prve slike ali mislim da mi je prirasla srcu malo... ne izgleda loše. Opet nedostajat će MARPAT :)
meni ovo dere guzove kad se stavi u BiH šume i planine, ekstra dizajnirana šara ko god je dizajnirao, još je IR Vidljivost dobra :bih:
Penicilin

#9317 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

archi_a wrote: 24/08/2023 19:59 https://youtu.be/5HJVmzxJCxQ?si=iIAawRbDyjz3VahM

Ovo je životima plaćano.

Povjerenje u OS BiH, pogotovo bošnjaka, pogotovo Bihaća i Krajine nije nisko čak šta više. Spremni su i da podrže i da pomognu svojim Oružanim snagana. Znaju to oni koji su protiv OSBiH zato godinama pokušavaju da rasture, da podjele, da stopiraju, zato godinama kukaju, kao što je i ovaj kukao.....
BEOGRAD - U Kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, gdje je stacioniran 2. pješadijski bataljon Oružanih snaga BiH koji čine isključivo Bošnjaci, nalazi se i 10 tenkova koji se godinama intenzivno održavaju u stanju bojeve gotovosti i redovno servisiraju, tvrdi vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.

On kaže da se u blizini lokacije gdje su tenkovi nalazi i veliko skladište municije "Grabež" koje obezbjeđuju isključivo pripadnici ovog pješadijskog bataljona.

"To je prava 'Alibabina pećina' sa municijom kalibra od 5,56 milimetara za puške, 100 i 125 milimetara za tenkovske topove, do kalibra 105, 122 i 155 milimetara za artiljeriju i raketa od 107 milimetara za višecevne raketne bacače", naveo je Lazanski u tekstu za "Politiku".

On ističe da niko od Srba, niti od pripadnika srpske komponente 6. pješadijske brigade iz Banjaluke, pod čijom je operativnom komandom 2. pješadijski bataljon iz Bihaća, nije radno angažovan u tom skladištu municije
.
I istina je. Kada dođe do vanredne situacije, svako oružje ima svoju svrhu. Bilo ono novo ili staro. Bilo moderno ili zastarjelo. Od pištolja, do topa, svako može koristiti. Svjedoci smo i u ratu u Ukrajini. Radi i kalaš, radi i m4, rade i hekleri, radi i gvozdika i zis i bofors, rade svi kalibri minobacača a i samohodne haubice. Radi i bst i rpg, pored nlaw sistema i pored bayraktara, čak i policijska oklopna vozila koja nabavlja mup tk za policijske poslove. Rade i vbr-ovi i samohodne haubice. Rade i Mi8 koje mi izbacujemo iz upotrebe. Sve ima svoju funkciju. Radi im sve do čega mogu doći i aktivirati ga za odbranu. I bolje imati i staro oružje, konzervirano, nego nemati nikakvo. I dobro je da se postavljaju pitanja. Daje se do znanja da ljudi nisu letargični i da ima onih koji vode računa šta se radi i žele odgovore u svakom trenutku.
Ja sam inače da se pohvalim - krajiški zet tako da sam gore svako par mjeseci i dobro znam i mentalitet i spremnost i partiotizam. Oni se ničega ne boje i ne paniče lako tako da na prvu mi ovo zvuči kai politika. To su vojnici genetski i to im najbolje ide od ruke. Znaju oni dobro šta ima složeno za ne daj Bože a i šta ima u magacinu na Grabeži. Tako da naravno ova oprema ima emotivnu vrijednost i sve ima svoju vrijednost u ratu. I one Lune što su demontirane prošle godine da ne nabrajam dalje..
GOLDZEN

#9319 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Ne mogu potvrditi pa uzmite ovo sa rezervom ali ako su ovo te dvije prage koje su izvukli e onda... :-D

Image
Image
Hrmpallier

#9320 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

Penicilin wrote: 24/08/2023 21:28
archi_a wrote: 24/08/2023 19:59 https://youtu.be/5HJVmzxJCxQ?si=iIAawRbDyjz3VahM

Ovo je životima plaćano.

.
Ja sam inače da se pohvalim - krajiški zet tako da sam gore svako par mjeseci i dobro znam i mentalitet i spremnost i partiotizam. Oni se ničega ne boje i ne paniče lako tako da na prvu mi ovo zvuči kai politika. To su vojnici genetski i to im najbolje ide od ruke. Znaju oni dobro šta ima složeno za ne daj Bože a i šta ima u magacinu na Grabeži. Tako da naravno ova oprema ima emotivnu vrijednost i sve ima svoju vrijednost u ratu. I one Lune što su demontirane prošle godine da ne nabrajam dalje..
Ne budi mi pripisano miješanje u tuđi posao ili "velika pamet", ali "magacin u Grabežu" je mokri san svakog pilota Rafala. Bio on uskoro srpski ili još uskorije rvacki

Da je Ukrajina imala svoje MiG-ove ili Suhoje na nekoj njihovoj npr Željavi, imala bi igh sve do jednog trenutka. Poslije više ne.

Neka svako ima SVOJU SOPSTVENU AP + RPG, (kakvi amerikanci, Nijemci, Turci, murci, .... ), to je jedina garancija koju se može imati.

Kad vidimo koldžu i koldžiće, jasno nam je kakva nam je država.

Šta god mislili o komšijama, mislim da bi nekog tamošnjeg koldžu u Srbiji raščerečili.

De, da se ne lažemo, ipak su bolji materijal
Penicilin

#9321 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

.
De, da se ne lažemo, ipak su bolji materijal
Na žalost slažem se. Mi smo ruku na srce zaista korumpirani nesposobni i glupi ispod regionalnog prosjeka. Mislim da to trebamo otvoreno sami sebi priznati i osvijestiti kako bi sagledali uzroke i možda počeli razmišljati kako da se barem svako sebe malo popravimo. Čak i u BiH Bošnjaci imaju najmanje svijesti o dužnostima i poštovanju prema institucijama države. Rezultat je to historijskog iskustva u kojem je državu vodio uvijek neko drugi kao i preskakanja perioda renesanse humanizma i prosvetiteljstva odnosno uskakanja direktno iz srednjeg u 20. vijek. Međutim ono što se desilo 90tih vratilo nas je po mnogo čemu nazad u srednji vijek. Ali da se vratim na temu, bez obzira na sve ovo svijest o dužnosti odbrane sa druge strane duboko je usađena u naš mentalitet. Čak i ovo da svako treba imati vlastito oružje i ne čekati na državu i državnu vojsku je upravo dio tog mentalnog sklopa.
plavi_E

#9325 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by plavi_E »

Znaci oruzje ide iz Krajine u (U)krajinu.
:D
Post Reply