Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
perfect_guy

#9301 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by perfect_guy »

palermo wrote:
Ma dobro, nadajmo se da si ti u pravu-

Iako ti argument baš i nije dobar.....imaš primjere iz ne tako davne prošlosti kada se mnogo veći broj mrtvih krio
kao što i Dječak napisa, bar sad sa tehnologijom ima milion načina da se svaka informacija u kratkom roku ispita
infernoslims

#9302 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by infernoslims »

Htio bih samo da kazem da ce volonteri, omladina koja danima ne spava i radi na kraju ispasti najgora đubrad i zadnji šljam. Na razne televizije dolaze prituzbe za te volontere, (npr. Na TVTK javi se covjek za kojeg mi imamo dokaze da je 4 puta dolazio po pomoc (njegov potpis) i kaže kako mu u CK-u Lukavac niko ništa neda, da je hrana pokvarena i da mu niko neda niti jedan jedini hljeb.) Onda dodje Hayat televizija i naredi volonterima da skinu prsluke crvenog kriza da bude da samo oni pomazu ljudima a ne da su to volonteri sve lijepo popakovali i podijelili i odveli te iste šupke sa televizije, i ti isti šupci daju šupku pobjedniku ZMBT-a prsluk da obuče... a tako zvane zvijezde (kemal hasić) vrijedja volontere sa rijecima "sta hocete vi balavci glupi, mi ovdje pomazemo". Sve u svrhu gledanosti... najebem se svima sa Hayat televizije i onom direktoru koji je zadnji idiot i seljačina...

Ne znam kakva su vaša iskustva ali ja sam ovo jednostavno morao podijeliti jer svi smo mi volonteri na neki način... a neki će vječno ostat šupci koje će seljaci bez obzira na sve kovati u zvijezde.
It_is_a_Leclerc

#9303 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo, nakupili smo preko Pinka 100.000 maraka. :thumbup:
Rijeka_snova

#9304 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Rijeka_snova »

palermo wrote:
perfect_guy wrote:
KENJAC wrote:Majke vam mile , jel iko zna sta je istina u svemu ovome ???
https://soundcloud.com/udri-muski/jutar ... a-u-doboju
... ne mogu da vjerujem ! Jel iko naiso na kakav demant ili ...
ona (skoro) jedina priča o tolikom broju, a gdje su mediji, stanovnici doboja, ljudi koji pomažu da potvrde? Znači nema ništa od toga, jednostavno, javno bi se pričalo o tome
Ma kako ste u to sigurni.....pričaju i drugi samo ne javno......pa je li i Obren pričaoo mrtvima dok nije smijenjen

ja ne tvrdim da je ovo istinito, ali naprosto ne možete ni vi tvrditi da nije....

pa ti svi navodno mrtvi ljudi imaju rodbinu, prijatelje. Dosad bi neko digao glas, proculo bi se kao sto se procuje za bilo sta drugo.
Jack Be Nimble

#9305 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Jack Be Nimble »

Ta prica se siri jos od petka da lesevi plutaju po gradu bio to Doboj ili Obrenovac. Tesko bi to bilo sakriti da je u tolikoj mjeri. Barem bi bilo 100 porodica pred kamerama i pitaju gdje su njihovi najblizi.
Brkooo

#9306 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Brkooo »

sta kaze VRS ?! :-)
omar little

#9307 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by omar little »

vidim sire se ovi zahtjevi za sjemenke,.zar se ISTA smije sijati u zemlji koja je bila poplavljena? bez da se testira I osigura da je okej?
Mu'min

#9308 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mu'min »

omar little wrote:vidim sire se ovi zahtjevi za sjemenke,.zar se ISTA smije sijati u zemlji koja je bila poplavljena? bez da se testira I osigura da je okej?
Za početak mogu sijati na zemljišta koja nisu bila poplavljena a za ovo drugo nisam upoznat.
vatrogasac

#9309 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vatrogasac »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo, nakupili smo preko Pinka 100.000 maraka. :thumbup:
U posljednjih pola sata je skočilo za 50%. Ide sada brže. Već 108.000.
mefistofilis

#9310 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by mefistofilis »

Boskero wrote:Prilikom posjete poplavljenog naselja Rosulje u Brčkom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i ministar odbrane Zekerijah Osmić doživjeli su lakšu nezgodu, kada je došlo do kvara jednog od crijeva na pumpama za ispumpavanje vode.

Image

:lol:
jbt hrabar ovaj sto se smije :D
seoBIH

#9311 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by seoBIH »

omar little wrote:vidim sire se ovi zahtjevi za sjemenke,.zar se ISTA smije sijati u zemlji koja je bila poplavljena? bez da se testira I osigura da je okej?
Pa nije doslo do nekog radioaktivnog zagdjenja pobogu ljudi! Pa iz iste te rijeke se NAVODNJAVA ljeti. Da, vjerovatno je X puta zagadjenija bila rijeka, no uz pravilno tretiranje tla mogu se bez problema saditi pojedine kulture.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#9312 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

Naletih negdje na pricu o Seji Boy-u i sjetih se da smo ga spominjali prvi dan.
Bila sam mu na profilu na fejsu i skontah da je momak skupio preko 50 000 KM, razvozi, pomaze a nigdje u medijima ni rijeci o tome, ne zbog njega nego da ljudi znaju da mogu jes nekome pouzdanom uplatiti novac.
Pa evo cisto da ostane zabiljezeno https://www.facebook.com/sejo.privat?fref=photo
morti

#9314 Re: Sjeme za Janju

Post by morti »

Mu'min wrote:
morti wrote:Ako neko zna za konvoj koji ide u ili prolazi kroz ovo povratničko mjesto...

Još ima nade za povratničko naselje
APEL: JANJI SU POTREBNE SJEMENKE I HRANA ZA STOKU!

Janja je mjesto koje je također pogođeno poplavama, ali se o ovom gradiću malo piše i priča. Nakon što je naša ekipa jučer posjetila Semberiju uvjerili smo se u tešku situaciju građana, a pogotovo stanovnika Janje koji su pretrpjeli katastrofu na njihovim poljoprivrednim dobrima.

Stanovnici spominju gotovo ujednačeno najveći problem - uništenim usjevima i gladnim životinjama. Kako kažu, dobijaju hranu i odjeću, ali to im jednostavno nije potrebno. Ono što bi spasilo ovaj povratnički gradić od gladi jeste jednostavna pomoć u sjemenkama koje se još uvijek mogu pretvoriti u iskoristivo povrće i hrana za stoku koja je, bili smo svjedoci, na izmaku snage.
Mada je Janja u dijelu Bosne gdje je sezona kraća al sem kompira, luka i još nekih sitnica što šta bi se moglo sijati.
Doduše bilo bi na kraj sezone al bolje i za zimnice nego ništa.
VELIK PLUS bi bio što bi si mještani mogli ostaviti SJEMENA ZA 2015 pa je i to manji trošak.

Za sada mogu sijati: krastavice, salatu, dinje.
Za paprike je pokasno (osim sadnice al to valja kupiti), žito bi se moglo isto sijati al bilo bi za pečenjaka, ne znam da li bi uspjelo uzreti mada je i to velik uspjeh.
Mogu se sijati kakve sorte graha za mohune...
Špinać se sija u 7-8. mjesecu
Isto tako nije još kasno za mrkvu, blitvu, celer, bosiljak, luk vlasac, radić,...

Eluna & Morti ko od vas bi za Janju prihvatio sjeme ukoliko bi ja od sebe šta sabrao i poslao?
Zadak bi bio na prijateljski način svakom podijeliti ono što bude nafake pa nek raja posadi i izmijeni sjeme...

Znam da je ova moja akcija mala stvar al eto ako jednu familiju snadbijem sa sjemenima uspio sam.

Da li ima podatak za koliko familija bi trebalo ovakvih "sjemenekih paketa"?

Pozivam sve dijasporce da ove gore boldane stvari kupe i proslijede kako direkt u ruke onim koji stvanro se time bave (da ne bude ove otimačine i krađe za koju čujem). Na svakom pakovanju piše od kada se može sijati na otvorenom. Ako bude ugodna sezona bi će nafake i može svašta roditi bolje nego inače.

Još jedna ideja.
Preko poznanika uplatite pare da lično od kupiti veću količinu sadnica iz rasadnika iz krajeva BiH koji nisu imali poplave i neka to umjesto sjemena dijele narodu.
Svakom po 10 sadnica svake vrste (paprika, paradajz, patlidžan,...) svakako je bolje nego nešto treće.
UP!!!

EVO LJUDI INFORMACIJA ŠTA BI SE MOGLO UZET - HVALA @Mumin

Ja sam u Sarajevu i nemam tehničkih ni vremenskih pretpostavki da išta prevezem ili slično. Neko je spominjao da neki konvoj navodno ide u ili kroz Janju...?

A broj porodica pogotovo ne znam...Janja nije baš mala.

Proslijedio sam apel CPCD-u i CK KS-a
Brkooo

#9315 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Brkooo »

jel ko slusao onu Mirjanu vezano za stotine zrtava po Doboju ... imal ko da je bio u Doboju od forumasa? :-)

po meni je dezinformacija u rangu sa ubitstvom :-)
seoBIH

#9316 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by seoBIH »

To padobranac, to Bosanac!
TheWatcher

#9317 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by TheWatcher »

TUZLA - Neurolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Adnan Burina uputio je otvoreno pismo najboljem srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Burina se zahvalio Đokoviću na odluci da nagradu osvojenu na turniru u Rima donira nastradalima u poplavama na teritoriji Srbije, BiH i Hrvatske.

Pismo prenosimo u celosti:

"Dragi Novak, kroz istoriju dešavale su se kataklizme i katastrofe. Nestajali su kontinenti, nestajali su narodi... Nažalost, na ovim prostorima nam se nedavno desila nova. Nezapamćene poplave u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj odnele su mnoge živote, odnele teško stečene kuće i domove, a donele bol i tugu.

Kao što uvek biva, prvo su komšije počele međusobno da se pomažu. Svet je u početku na kašičicu dobijao informacije, a onda si ti taj svet uzburkao. Iz elektronskih i pisanih medija slao si iskrenu podršku svima kojima je bila potrebna. I ne samo to, kroz odricanje novčane nagrade za osvojeni Rim u korist poplavljenih, samo si dodatno pokazao ko si ti zaista. Posle tebe, počeli su neki sportisti da se slično ponašaju, ali način kako si ti sam to uradio je da se ne zaboravi.

Možda su mi smetala tri tvoja podignuta prsta nakon tvojih pobeda, jer su me podsećala na podignuta tri prsta nekih drugih, bradatih, prljavih koji su slavili silovanja i ubijanja tu oko mene. Međutim, tri prsta su tvoje nasleđe i tvoj simbol, a zbog svog stava, ničim nateranog, i bez zadnje namere iskazanog na najhumaniji način dostojan čoveka, potrudiću se da te bilo gde gledam uživo i tamo, zajedno s tobom, nakon tvoje pobede, i sam podignem tri prsta tebi u čast. Bravo, Novak Đoković! S poštovanjem Adnan Burina".
Googlerica

#9318 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Googlerica »

Statistika o broju stradalih u BiH na relief net. je postavila info da ce informacije biti postavljene tokom ove godine,uostalom,trenutno je nemoguce identificirati tacan broj stradalih u poplavama

BBC je 17og izjavio 20 mrtvih u Doboju
Ajatolah_

#9319 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ajatolah_ »

Koliko sam puta čuo ovo o nekakvom ogromnom broju leševa u Doboju, čovjek stekne utisak da kad dođeš tamo prvo te vode u mrtvačnicu. Ne znam kako se ljudi usude davati tako ozbiljne dezinformacije. Gdje su te silne porodice, imena? Niti postoji neko normalno objašnjenje zašto bi neko krio broj mrtvih (a nemoguće ga je sakriti).
baxul

#9320 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by baxul »

ja sam od ljudi iz doboja čuo da im kriju broj mrtvih. do duše čulo se i da je brana na modracu pukla tako da nemam pojma.
shalla

#9321 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by shalla »

ladyblue18 wrote:Naletih negdje na pricu o Seji Boy-u i sjetih se da smo ga spominjali prvi dan.
Bila sam mu na profilu na fejsu i skontah da je momak skupio preko 50 000 KM, razvozi, pomaze a nigdje u medijima ni rijeci o tome, ne zbog njega nego da ljudi znaju da mogu jes nekome pouzdanom uplatiti novac.
Pa evo cisto da ostane zabiljezeno https://www.facebook.com/sejo.privat?fref=photo
Svaka momku cast, nisam do nekidan imao pojma ko je on ali sam cuo da je skoro svaki dan u banci (ljudi mu salju lovu preko Western Uniona) i da je stvarno neumoran sto se tice angazovanosti oko pomoci...

Sent from my HTC One
Ajatolah_

#9322 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Ajatolah_ »

baxul wrote:ja sam od ljudi iz doboja čuo da im kriju broj mrtvih. do duše čulo se i da je brana na modracu pukla tako da nemam pojma.
Opet kažem, dok se ne izađe sa normalnim dokazima u vidu imena ili porodica mrtvih, to je sve na nivou najobičnije glasine. A naš narod lako nasjeda na njih. Kao objašnjenje se spominje da vlast zbog sebe skriva mrtve, ali, iskreno, skloniji sam vjerovati da im neko drugi pokušava nabiti da lažu narod...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#9323 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ladyblue18 »

I jos jednom svaka cast pinku, hayat nek se stidi.
baxul

#9324 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by baxul »

Ajatolah_ wrote: Opet kažem, dok se ne izađe sa normalnim dokazima u vidu imena ili porodica mrtvih, to je sve na nivou najobičnije glasine. A naš narod lako nasjeda na njih. Kao objašnjenje se spominje da vlast zbog sebe skriva mrtve, ali, iskreno, skloniji sam vjerovati da im neko drugi pokušava nabiti da lažu narod...
zato i kazem. rekli su svasta u ovih par dana. 'elem treba se strpit da se tamo stabilizuje jer je stvarno horor.
svjezi_ustipak

#9325 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by svjezi_ustipak »

ladyblue18 wrote:I jos jednom svaka cast pinku, hayat nek se stidi.

sta ocekivati od televizije koja pjeva na ZMBT dok se pola drzave utapa. govna papanska.
Post Reply