PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

O'zone
Globalni moderator

#9301 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

HAj ako je neko blizu TV-a neka pogled jel Face TV prenosi ovo čudo?
cyprus

#9302 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by cyprus »

Objektivni navijac wrote:
cyprus wrote:
Građani traže da se svima koji se finansiraju iz budžeta do izbora u oktobru bude plaća od 600 KM. Da se socijalnim slučajevima omogući pomoć u iznosu od 400 KM mjesečno.
Bravo građani :mrgreen: Znači plata i socijala tu negdje? Da odmah dam otkaz... :mrgreen:
Pa ako nisi zadovoljan sa platom trazi drugi posao ili crkni. Plate trebaju biti u skladu sa trzistem rada. Svakoga na budzetu treba platiti minimalno koliko se god moze. Doktore,zdravstvo,policiju,vatrogasce. Sviju. Kome ,nije plata ,dovoljno velika,neka daju otkaz i traze bolje. Kapitalizam za svakoga !!
To si tako inteligentno i pronicljivo kazao, da mi je čisto mrsko smišljat adekvatan odgovor :-D
guber90

#9303 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by guber90 »

O'zone wrote:HAj ako je neko blizu TV-a neka pogled jel Face TV prenosi ovo čudo?
Ne prenosi.
vade_mecum

#9304 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vade_mecum »

omar little wrote:
O'zone wrote:
Tuzlaci kano mogu Zeničani kano ne mogu. Neko nekoga ovde da prostite jebe a ko da gledam narod ga opet prima
ja sam pitala vec, ali obzirom da na ovoj temi, osim stranackih govnara registriranih prije tjedan dana, nema vise nikog sa elementarnom forumskom kulturom i zeljom za razmjenom informacija - dobila sam sipak.
omar little wrote:ima li pravnika ovdje? bila bih zahvalna da mi se razjasni nesto :)

znaci, po clanu 11. zakona o placama i naknadama u organizma vlasti federacije bih postoji pravo na naknadu.
Član 11.

Naknada plaće nakon prestanka javne funkcije

Izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci.
Prava iz stava 1. ovog člana imaju i savjetnici u trajanju od 6 mjeseci, ukoliko su dužnost savjetnika obavljali dulje od dvije godine.
Izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici koji se, u skladu sa zakonom, vrate na isto ili slično radno mjesto sa kojeg su izabrani, odnosno imenovani na javnu funkciju, nemaju pravo na naknadu plaće iz stava 1. ovog člana.
Član 62.

Naknade i dodaci na plaću

Prava na naknade i dodatke na plaću zaposlenih u organima vlasti Federacije odnose se i na zaposlene u kantonu, općini i gradu u skladu sa članom 43. ovog zakona.
Visinu i način ostvarivanja prava na naknade i dodatke na plaću za kantone utvrdit će vlada kantona, a za općinu i grad općinsko, odnosno gradsko vijeće.
(Član 43.
Propis o uvjetima i postupku ostvarivanja naknada

Postupak ostvarivanja prava na naknade i visinu tih naknada, u skladu sa tim zakonskim odredbama, utvrđuje Vlada Federacije na usaglašen prijedlog Federalnog ministarstva pravde i konsultacija sa sindikatom.)
moje pitanje je kako kanton moze ukinuti PRAVO na ovu naknadu ako je ona regulirana FEDERALNIM zakonom? visinu i nacin ostvarivanja regulira kanton. nije mi jasno sad sta su ukinuli u tuzli a sta su odbili ukinuti u zenici. jel ja tumacim pogresno? nisam pravnik zato pitam. hvala unaprijed. :)

imali negdje na netu sta je tacno skupstina u tz usvojila?
nisam pravnik ali vjerujem da je to oblast koju svaki kanton definise kako zeli. npr u KS ima ovaj zakon, tj clan 8 zakona. s druge strane, dok ne bude u sluzbenim novinama svi mogu svirati onoj stvari :D
cyprus

#9305 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by cyprus »

Joj, što ne prodaju TV prava sa plenuma? Mislim da bi dobro zaradili :-D
Last edited by cyprus on 14/02/2014 19:00, edited 1 time in total.
Država

#9306 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Država »

Moj prijedlog za himnu koja će se izvoditi na početku svakog plenuma:

:bih:
Alfons Kauders

#9307 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

vade_mecum wrote: nisam pravnik ali vjerujem da je to oblast koju svaki kanton definise kako zeli. npr u KS ima ovaj zakon, tj clan 8 zakona. s druge strane, dok ne bude u sluzbenim novinama svi mogu svirati onoj stvari :D
regulise ali zakon mora biti u skladu s federalnim - inace ljudi ce fino da tuze i dobiju lovu godinu kasnije, s kamatama
O'zone
Globalni moderator

#9308 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

cyprus wrote:Joj, što ne prodaju TV prava sa plenuma? Mislim da bi dobro zaradili :-D
Ko da gledam iskaču reklame poznatih novina dok traje prenos Plenuma
nedim73m

#9309 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by nedim73m »

omar little wrote:
O'zone wrote:
Tuzlaci kano mogu Zeničani kano ne mogu. Neko nekoga ovde da prostite jebe a ko da gledam narod ga opet prima
ja sam pitala vec, ali obzirom da na ovoj temi, osim stranackih govnara registriranih prije tjedan dana, nema vise nikog sa elementarnom forumskom kulturom i zeljom za razmjenom informacija - dobila sam sipak.
omar little wrote:ima li pravnika ovdje? bila bih zahvalna da mi se razjasni nesto :)

znaci, po clanu 11. zakona o placama i naknadama u organizma vlasti federacije bih postoji pravo na naknadu.
Član 11.

Naknada plaće nakon prestanka javne funkcije

Izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarivali dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 12 mjeseci.
Prava iz stava 1. ovog člana imaju i savjetnici u trajanju od 6 mjeseci, ukoliko su dužnost savjetnika obavljali dulje od dvije godine.
Izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici koji se, u skladu sa zakonom, vrate na isto ili slično radno mjesto sa kojeg su izabrani, odnosno imenovani na javnu funkciju, nemaju pravo na naknadu plaće iz stava 1. ovog člana.
Član 62.

Naknade i dodaci na plaću

Prava na naknade i dodatke na plaću zaposlenih u organima vlasti Federacije odnose se i na zaposlene u kantonu, općini i gradu u skladu sa članom 43. ovog zakona.
Visinu i način ostvarivanja prava na naknade i dodatke na plaću za kantone utvrdit će vlada kantona, a za općinu i grad općinsko, odnosno gradsko vijeće.
(Član 43.
Propis o uvjetima i postupku ostvarivanja naknada

Postupak ostvarivanja prava na naknade i visinu tih naknada, u skladu sa tim zakonskim odredbama, utvrđuje Vlada Federacije na usaglašen prijedlog Federalnog ministarstva pravde i konsultacija sa sindikatom.)
moje pitanje je kako kanton moze ukinuti PRAVO na ovu naknadu ako je ona regulirana FEDERALNIM zakonom? visinu i nacin ostvarivanja regulira kanton. nije mi jasno sad sta su ukinuli u tuzli a sta su odbili ukinuti u zenici. jel ja tumacim pogresno? nisam pravnik zato pitam. hvala unaprijed. :)

imali negdje na netu sta je tacno skupstina u tz usvojila?

Prelistaj malo unazad raspravljao sam jutros tačno o toj temi. Moje mišljenje je da je Odluka TK nezakonita i da nisu nikome ništa ukinuli već da je zamazivanje očiju javnosti
Man of steel

#9310 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Man of steel »

JoseMujica wrote:+

i ti očekuješ da će te sutra taj doktor iz milosti operisati, ili učitelj obrazovati tvoje dijete ili policajac štititi tebe i tvoju imovinu ili vatrogasac trčati da gasi zapaljeno :-)

Treba krenuti od takvih kao ti, koji sjede u zgradi parlamenta, primaju preke milje, ne rade ništa i po čitav dan od dosade piskaraju po netu.

Za ostale ćemo lahko...
O'zone
Globalni moderator

#9311 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

za promjenu federalne vlade trebaju svi kantoni da se usaglase #plenum #sarajevo #plenumsa #bih #protesti
red evil

#9312 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by red evil »

O'zone wrote:HAj ako je neko blizu TV-a neka pogled jel Face TV prenosi ovo čudo?
http://netraja.net/

Tv kanali------>BiH kanali--------> Nađeš Face i gledas k'o čo'ek :D

P.S. Za neke češ kanale morati imati VLC player :D
rex1990

#9313 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by rex1990 »

Image
Last edited by rex1990 on 14/02/2014 19:13, edited 1 time in total.
red evil

#9314 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by red evil »

Za smjenu Federalne vlade, kazali su, trebaju se svi kantoni ujediniti.
vade_mecum

#9315 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by vade_mecum »

Man of steel wrote:

i ti očekuješ da će te sutra taj doktor iz milosti operisati, ili učitelj obrazovati tvoje dijete ili policajac štititi tebe i tvoju imovinu ili vatrogasac trčati da gasi zapaljeno :-)

Treba krenuti od takvih kao ti, koji sjede u zgradi parlamenta, primaju preke milje, ne rade ništa i po čitav dan od dosade piskaraju po netu.

Za ostale ćemo lahko...
argument ti je prva liga :skoljka: :thumbup: #sarkazam
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#9316 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by JoseMujica »

Man of steel wrote:

Za ostale ćemo lahko...
šta sjedim?!...upravljam a ti se Muzafere kupaj i plaćaj doktora 600KM....moraćeš mu najmanje još toliko u džep tuhnut da ti zub sutra izvadi
miop

#9317 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by miop »

Image
Alfons Kauders

#9318 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Plenum građana i građanki Sarajeva
Prije 5 min.
Nipošto, nipošto ne smije biti suđenja za terorizam!
smije smije

i bice bice

dzaba vam spinovanje i bacanje parola

Image
omar little

#9319 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by omar little »

Alfons Kauders wrote:
vade_mecum wrote: nisam pravnik ali vjerujem da je to oblast koju svaki kanton definise kako zeli. npr u KS ima ovaj zakon, tj clan 8 zakona. s druge strane, dok ne bude u sluzbenim novinama svi mogu svirati onoj stvari :D
regulise ali zakon mora biti u skladu s federalnim - inace ljudi ce fino da tuze i dobiju lovu godinu kasnije, s kamatama
kanton regulira visinu i nacin, ali otkud kantonu ovlast da UKIDA potpuno tu stavku, pravo na naknadu clan. 11 federalnog zakona? to mene buni. nesto ja ovdje ne tumacim dobro, ili ovo sto se radi nema veze sa zakonom.
Objektivni navijac

#9320 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Objektivni navijac »

JoseMujica wrote:
Objektivni navijac wrote:
Građani traže da se svima koji se finansiraju iz budžeta do izbora u oktobru bude plaća od 600 KM. Da se socijalnim slučajevima omogući pomoć u iznosu od 400 KM mjesečno.
Bravo građani :mrgreen: Znači plata i socijala tu negdje? Da odmah dam otkaz... :mrgreen:
Pa ako nisi zadovoljan sa platom trazi drugi posao ili crkni. Plate trebaju biti u skladu sa trzistem rada. Svakoga na budzetu treba platiti minimalno koliko se god moze. Doktore,zdravstvo,policiju,vatrogasce. Sviju. Kome ,nije plata ,dovoljno velika,neka daju otkaz i traze bolje. Kapitalizam za svakoga !!

a the best of
Ters Bosanka @CcaricaA · 2m ago
Imam osjecaj da BHTelecom ovih dana prati i filtrira nas politicko nepodobne i blokira nam net s vremena na vrijeme #protesti #sarajevo #BiH
Mirza...Omere što ne pištete da Neonkov zet u Telekomu na ovaj način pokušava da minira napore napaćenog naroda za promjenama? Što nas držite u informacijskoj blokadi?![/quote]

Ne ocekujem ja nista ,ni od koga,niti bilo ko daje sta. Doktori u drzavnom zdravstvu,bez mita guranja te ni ne pogledaju,cak ni sestrice koje imaju plate puno vece od realnih. Tako da bez privatnoga ljekara,nigdje ne stignes ionako. A ti doktori sto rade po drzavnim bolnicama, da sta valjaju,ne bi tu radili,nego bi nasli posla privatno ili vani.
Za policajce smo vidjeli koje su guzve na konkursima,st znaci da bi se lako naslo koliko hoces ljudi sa istimkvalifikacijama,koji bi radili policijski posao za mnogo manje pare. O vatrogascima KS ne vrijedi trositi rijeci,imaju ogromne plate a samo treci stepen ili osnovnu skolu.
Nema tu patetike ,ni mudrovanja,ljudi izabrani od naroda,politicari ,su duzni,zakonski duzni da rukovode drzavom kao sto privatnik rukovodi firmu. Za svako radno mjesto su duzni naci sto jeftinijega radnika,tu nema nikakvih kvota ,ni cifri. Plate treba da zavise od ponude i potraznje na trzistu rada. A na nasem trzistu rada ima 45 % nezaposlenih. Sto znaci da je cijena rada,jako,jako niska. U US u drzavnim bolnicama,rade ponajvise Indijci ,jer US drzave su siromasne za razliku od Bosne i ne mogu davati place koje bi bile privlacne americkim ljekarima. To se inace zove kapitalizam.
A ovo za socijalne pomoci se slazem da je glupost. Treba ukinuti i ove socijalne pomoci koje sada imamo. Ukinuti penzije svima ,prije 65-e godine zivota. A posebno treba ukinuti sve boracke penzije,privilegija i primanja.
Last edited by Objektivni navijac on 14/02/2014 19:17, edited 1 time in total.
Država

#9321 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Država »

miop wrote:Image

:thumbup:
L u c i f e r

#9322 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Image
omar little

#9323 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by omar little »

evo neki los stream.

http://plenum.click2stream.com/
Lakat Jebić

#9324 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Lakat Jebić »

joj besima spahica na fejsu, 400 rijeci u minuti covjek izgovori
O'zone
Globalni moderator

#9325 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Last edited by O'zone on 14/02/2014 19:20, edited 1 time in total.
Post Reply