Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
damdam6

#92801 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by damdam6 »

Gledam na Areni NBA na EON-u(laptopu ako ima kakve veze) i ton i slika nisu nekako sync..odnosno ton brži(slika kasni :)
Pokretao sam opet i sve al isto..
shalla

#92802 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by shalla »

crnivrag wrote:
shalla wrote:@Telemach koji je klinac sa HD Arenama, javlja mi da nisam pretplaćen na njih? Onako, iz čista mira, nakon što imam taj Arena HD paket mjesecima?
Plaćaš ga mjesečno 6 KM?

Ako ne, onda si taj paket imao u okviru nekog dogovernog benefita, koji je sad istekao, jer Arena Sport HD paket nije dio nijednog paketa iz ponude, i moguće ga je dobiti uz dokup paketa za 6 KM mjesečno.
Da, plaćam kao odvojeni paket, fino sam gore napisao...
shalla

#92803 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by shalla »

Aha, do mene, ipak sam to apparently ugasio kad sam uzimao EON, dotad sam plaćao tih 6 KM kao zaseban paket. Hvala na napomeni, iskreno, bio sam ubijeđen da sam ostavio taj paket, ovako ispade da je jučer bila tačno godina kako sam uzeo EON premium duo :mrgreen:
Radar71

#92804 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Radar71 »

aditon wrote:
Ne znam šta je smiješno? Daleko više ljudi se žali nego je onih koji kažu da sve radi kako treba. Inače, primjetio sam da kao sve perfektno radi onim ljudima koji se kunu, da ne kažem neki drugi termin, u telemach. Nema ih puno, ali ih ima.

Kao što rekoh, ako nekome zaista i radi box, onda to znači da se ove stvari koje prijavljujem nikad neće updateom otklonuti, jer nije softwarske prirode, očito, već hardwarske. Znao sam da su ovi boxovi smeće teško, ali da su ovoliko smeće, morao sam se uvjeriti, nažalost, svojim očima.
Smiješno mi što ti malo širiš neitine, ono ko malo lagiš :oops:
aurora313

#92805 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aurora313 »

Da li neko zna koliko jedan modem/router (ja imam Telemahov Ubee EVW327N) može da troši elektrike dnevno?
Mislim da sam u Jutarnjem Listu pročitao da može da troši koliko i frižider?!? 12V input?! Hvala unaprijed.

Btw, poslao sam ovo pitanje Telemahu i od agentice Lejle Džipa dobio slijedeći podgovor:
”Modem koji koristite ima potrošnju električne energije jednaku kao i raniji uređaji.” :-)
drug_profi

#92806 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by drug_profi »

Trosi kao bolji frizider. I nije to neka potrosnja. 100Wh mozda. Mnogo vise ti trosi PC kad je ukljucen.
Potrosi mozda 2-3 kWh na dan, sto je u parama oko 40 feninga sa prosjecnom cijenom struje

Pogledaj koja je snaga trafoa, i to je to sto trosi.
DON_eARL

#92807 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by DON_eARL »

Ako mi je dobar proračun ovako napamet. 2.5A i 12V, tj. 30W. Dnevno 0.72kWh, mjesečno 21.6kWh. Cijena struje je prosječno oko 0.12KM za kWh i dobiješ približno 2.6KM mjesečno, ako uređaj radi 24/7.
Tesla Edison

#92808 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Tesla Edison »

aditon wrote:
Radar71 wrote:
aditon wrote: Ko god kaže da njemu box perfektno radi, ne govori istinu.
:lol: :lol: :lol:
Ne znam šta je smiješno? Daleko više ljudi se žali nego je onih koji kažu da sve radi kako treba. Inače, primjetio sam da kao sve perfektno radi onim ljudima koji se kunu, da ne kažem neki drugi termin, u telemach. Nema ih puno, ali ih ima.

Kao što rekoh, ako nekome zaista i radi box, onda to znači da se ove stvari koje prijavljujem nikad neće updateom otklonuti, jer nije softwarske prirode, očito, već hardwarske. Znao sam da su ovi boxovi smeće teško, ali da su ovoliko smeće, morao sam se uvjeriti, nažalost, svojim očima.
Haj više dosta te stvarno. Da uređaj bine idealan, nije. Da ti lagiš, lagiš malo i ne vidim više smisao toga. Ako ti ne radi imaš 1360 i zovi. Ovo što pišeš ovdje je obično trollanje.
shalla

#92809 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by shalla »

Može li mi neko (Crnivrag ili neko ko stvarno barata materijom poput njega) objasniti suštinsku razliku između EON duo premium i EON duo full paketa?
Ok, jasno mi je slabiji internet (ni ovaj mi svakako nikad nije prešao 80 mbps), manje naslova u videoteci (nikad nisam ni ušao u istu) ali me interesuje koje kanale nemam u Full paketu? I da li u Duo full paketu imam i HBO GO kao i HBO kanale?

Hvala unaprijed
Boban0726

#92810 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Boban0726 »

U Duo Full paketu nemaš HBO Premium i Arene su promo tokom UO dok na Premium su dio stalne ponude.
crnivrag

#92811 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

shalla wrote:Može li mi neko (Crnivrag ili neko ko stvarno barata materijom poput njega) objasniti suštinsku razliku između EON duo premium i EON duo full paketa?
Ok, jasno mi je slabiji internet (ni ovaj mi svakako nikad nije prešao 80 mbps), manje naslova u videoteci (nikad nisam ni ušao u istu) ali me interesuje koje kanale nemam u Full paketu? I da li u Duo full paketu imam i HBO GO kao i HBO kanale?

Hvala unaprijed
Evo navešću ti kompletnu razliku i po pitanju interneta i po pitanju kanala.

Razlika u EON Full Duo paketu u odnosu na EON Premium Duo paket je sljedeća:

EON Full Duo ima Osnovni paket TV kanala (Premium ima Prošireni paket).

Razliku kanala, i koji kanali idu u Prošireni paket možeš pogledati na ovom linku: https://telemach.ba/Binary/20720/Telema ... 8.2019.pdf

EON Full paket nema uključene sljedeće pakete kanala: HBO Premium, Arena Sport SD, Pink (Mada ti Pink i Arena Sport SD pakete daju promo, potpisom ugovora na 24 mjeseca).

Nemaš ove foldere u Video Klubu: HBO OD (HBO on Demand) i Zauder.

I internet brzina ti više neće biti 200/12 Mbps, nego 120/8 Mbps.
shalla

#92812 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by shalla »

crnivrag wrote:
shalla wrote:Može li mi neko (Crnivrag ili neko ko stvarno barata materijom poput njega) objasniti suštinsku razliku između EON duo premium i EON duo full paketa?

Hvala unaprijed
Evo navešću ti kompletnu razliku i po pitanju interneta i po pitanju kanala.

Razlika u EON Full Duo paketu u odnosu na EON Premium Duo paket je sljedeća:

EON Full Duo ima Osnovni paket TV kanala (Premium ima Prošireni paket) - Dakle svi ovi kanali pored kojih stoji "prošireni" ne bih imao u FULL DUO?

Razliku kanala, i koji kanali idu u Prošireni paket možeš pogledati na ovom linku: https://telemach.ba/Binary/20720/Telema ... 8.2019.pdf

EON Full paket nema uključene sljedeće pakete kanala: HBO Premium, Arena Sport SD, Pink (Mada ti Pink i Arena Sport SD pakete daju promo, potpisom ugovora na 24 mjeseca). - Dakle ne bih imao HBO kanale kao ni nijedan Pink osim ona osnovna 2 - PinkBH i Pink Action

Nemaš ove foldere u Video Klubu: HBO OD (HBO on Demand) i Zauder. - Ma to nikad otvorio nisam, pregledao jednom Ubice mog oca i to je to :mrgreen:

I internet brzina ti više neće biti 200/12 Mbps, nego 120/8 Mbps. - Ovo je svakako relativno jer kažem ti, ni dosad mi brzina neta nije prešla 80 mbps

Ok, hvala puno, ne odgovara mi jedino zbog ove razlike u kanalima između "start/osnovnog i proširenog paketa", HBO bih i pregrmio ako bih mogao koristiti HBO GO...
crnivrag

#92813 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

shalla wrote:
Dakle svi ovi kanali pored kojih stoji "prošireni" ne bih imao u FULL DUO?

Da, svi kanali pored kojih piše "Prošireni", nisu dio EON Full Duo paketa.

Dakle ne bih imao HBO kanale kao ni nijedan Pink osim ona osnovna 2 - PinkBH i Pink Action

Ako ne potpišeš ugovor na 24 mjeseca, imao bi samo Pink BH, Pink Action, Pink Western i Pink Music.
Benq

#92814 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Benq »

shalla wrote: Ok, jasno mi je slabiji internet (ni ovaj mi svakako nikad nije prešao 80 mbps)
Presao bi da imas gigabitnu karticu.
aurora313

#92815 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by aurora313 »

DON_eARL wrote:Ako mi je dobar proračun ovako napamet. 2.5A i 12V, tj. 30W. Dnevno 0.72kWh, mjesečno 21.6kWh. Cijena struje je prosječno oko 0.12KM za kWh i dobiješ približno 2.6KM mjesečno, ako uređaj radi 24/7.
Ovo je rezultat precizne kalkulacije i zahvalan sam na dobrom objašnjenju. Da dodam, cijena energije može biti i niža u prosjeku između više i niže dnevne vrijednosti—što umanjuje kompletnu tarifu—ali je odgovor i dalje ‘u sridu.‘
i agree

#92816 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by i agree »

Ovde se pricalo cesto o nemanju frekvencija za dodatne kanale pa me zanima bas odakle da se odjednom pronađu za ove 4 zadruge?
crnivrag

#92817 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

i agree wrote:Ovde se pricalo cesto o nemanju frekvencija za dodatne kanale pa me zanima bas odakle da se odjednom pronađu za ove 4 zadruge?
Nagurali na frekvencije koje mogu podržati do 15 SD kanala, tako da su kanalima sa tih frekvencija smanjili bitrate i degradirali kvalitetu slike.
i agree

#92818 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by i agree »

crnivrag wrote:
i agree wrote:Ovde se pricalo cesto o nemanju frekvencija za dodatne kanale pa me zanima bas odakle da se odjednom pronađu za ove 4 zadruge?
Nagurali na frekvencije koje mogu podržati do 15 SD kanala, tako da su kanalima sa tih frekvencija smanjili bitrate i degradirali kvalitetu slike.
Znaci sve se moze kad se hoce,ja sam jako zadovoljan kvalitetom slike..
crnivrag

#92819 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

i agree wrote: Znaci sve se moze kad se hoce,ja sam jako zadovoljan kvalitetom slike..
Može i do 100 kanala na jednu frekvenciju, ali onda ćeš imati pikseliziranu sliku na kanalima, i jedva moći razaznati šta se dešava na ekranu.

Ovo je već jako vidljivo na TV aparatima veličine 43" i većim.
i agree

#92820 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by i agree »

crnivrag wrote:
i agree wrote: Znaci sve se moze kad se hoce,ja sam jako zadovoljan kvalitetom slike..
Može i do 100 kanala na jednu frekvenciju, ali onda ćeš imati pikseliziranu sliku na kanalima, i jedva moći razaznati šta se dešava na ekranu.

Nisam upucen bas da se doticni kanali i slika istih emituje u hd rezoluciji a kako sad stvari stoje pariraju skoro svim kanalima koji nisu u hd formatu kod telemaha...
Sto se cijene tice spominjalo se nekih 9 i vise maraka mjesecno mislim da je to bezobrazno skupo jer na klik tv dobivas za 3 marke 7 dana + 7 promotivno
crnivrag

#92821 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by crnivrag »

i agree wrote: Nisam upucen bas da se doticni kanali i slika istih emituje u hd rezoluciji a kako sad stvari stoje pariraju skoro svim kanalima koji nisu u hd formatu kod telemaha...
Sto se cijene tice spominjalo se nekih 9 i vise maraka mjesecno mislim da je to bezobrazno skupo jer na klik tv dobivas za 3 marke 7 dana + 7 promotivno
Na Klik TV-u to ispadne 12 KM mjesečno, a kod njih je 9.90 KM ;)
i agree

#92822 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by i agree »

crnivrag wrote:
i agree wrote: Nisam upucen bas da se doticni kanali i slika istih emituje u hd rezoluciji a kako sad stvari stoje pariraju skoro svim kanalima koji nisu u hd formatu kod telemaha...
Na Klik TV-u to ispadne 12 KM mjesečno, a kod njih je 9.90 KM ;)
kako ako imas 4 sedmice promotivne? za 12km dobijes haman 2 mjeseca plus pored ta 4 imas jos kanala kojih nema kod telemaha kao npr pink erotic...
kakaljin

#92823 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin »

crnivrag wrote:
Znaci nije unapredjenje usluge vec degradiranje usluge.

Kanali bi trebali biti u punom kvalitetu kakvog ga dobijaju i da im bude dobar bitrate
kakaljin

#92824 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by kakaljin »

crnivrag wrote:

Meni je 55" i vidim razliku i losiji kvalitet kanala. Kod mene se detalj vide kada je smanjen bitrate. Bas se vidi razlika kada je neki kanal u HD-u u odnosu SD kanal, a pogotovo kada ga degradiraju.
avaks

#92825 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by avaks »

aurora313 wrote:Da li neko zna koliko jedan modem/router (ja imam Telemahov Ubee EVW327N) može da troši elektrike dnevno?
Mislim da sam u Jutarnjem Listu pročitao da može da troši koliko i frižider?!? 12V input?! Hvala unaprijed.

Btw, poslao sam ovo pitanje Telemahu i od agentice Lejle Džipa dobio slijedeći podgovor:
”Modem koji koristite ima potrošnju električne energije jednaku kao i raniji uređaji.” :-)
Jutros sam mjerio potrošnju za Ubee modem/ruter, spojen fiksni standard kao i 2,4 i 5GHz mreže, znači nekih 15W (na istoj utičnici i monitor, centralna, zvučnici u stand by) što znači da sam modem/ruter vozi od 10-15W pa izračunaj koliko dnevno može da potroši :D
Locked