Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
studiorum_tuzlaensis

#9276 Re: RE: Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studiorum_tuzlaensis »

KomunistaTZ wrote:
shake69 wrote:Zivo me zanima kakav je promet Doboj-Prnjavor, nisam jos isao, je li sta kane love od putarine u Dodinu seharu, ili racunaju na dijasporu u ljetnim mjesecima?
Oni kada sastave Prnjavor - Banja Luka, cijeli TK ce ici tom trasom na zapad, a govorimo o cijelom izvozu kantona. Ne racunam individualna vozila. Ispade da Dodik vise ucinio na uvezivanju TK sa zapadnom evropom od sarajlica :)
Pa ljubiš li mu stope? Nema boljeg muslimana od poturčenog Srbina. ;)

Napraviće Dodo vama autoput maksuz kroz Ozren, pa ćete kroz Petrovo i Boljanić u Zapadnu Evropu bre.
shake69

#9277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

neki wrote:
shake69 wrote:Zivo me zanima kakav je promet Doboj-Prnjavor, nisam jos isao, je li sta kane love od putarine u Dodinu seharu, ili racunaju na dijasporu u ljetnim mjesecima?
Prije uvodjenja naplate bilo oko 3000 vozila dnevno, sad kad su poceli naplacivati vjerovatno pola od toga...sve u svemu nije dovoljno ni za tekuce odrzavanje puta, mada naravno ne treba gledati isplativost puta samo kroz naplatu.
Treba racunati da ce se promet povecati kad zavrse i dionicu od Prnjavora do Laktasa i most preko Save..
Hvala. Malo me zbunilo da je neko negdje napisao kako je i prije naplate zjapio parazan, sto nema logike. Sta god bilo, Dodo je vec npravio pravu stvar hvatanjem prije svega dijaspore vec u Gradisci, ali i ljudi iz unutrasnjosti na putu u Evropu da se vozi kroy njegovu guberniju a onaj spoj na Koridoru Vc za Odzak i Doboj jos nije ni prstom mrdnuo bar oko ekspropijacije zemljista.
BAK-eV

#9278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

Prije 10 dana prosao. Vozis 190 na sat, nigdje zive duse. 4 km platio.
Pitao mladog momcica na kasi, zasto nema drzave zastave kad su vec stavili entitetsku. Slego ramenima i nista odgovorio nije.
Ko hoce u EU neka preko Bosanskog broda ide. Cak i kad od Gradiske do Doboja bude sve autoput, duze je za 60-70 kilometara.
Ne isplati se.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Zasto si "momcica" ista pitao? Sta da ti odgovori? Pitanje uputi odgovornom.
BAK-eV

#9280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

un1ted wrote:Zasto si "momcica" ista pitao? Sta da ti odgovori? Pitanje uputi odgovornom.
Ok. Pitacu i odgovornog.
A zasto da ne pitam, kad ga finansiram?
DrugaGimnazija

#9281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

BAK-eV wrote: Ko hoce u EU neka preko Bosanskog broda ide. Cak i kad od Gradiske do Doboja bude sve autoput, duze je za 60-70 kilometara.
Ne isplati se.
Netacno. Dužina ce biti tu negdje ista. Ali ce preko BL biti mnogo brze, jer je sve autoput, a preko Dervente do Broda kao da se voziš po Mjesecevoj površini.
BAK-eV

#9282 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

DrugaGimnazija wrote:
BAK-eV wrote: Ko hoce u EU neka preko Bosanskog broda ide. Cak i kad od Gradiske do Doboja bude sve autoput, duze je za 60-70 kilometara.
Ne isplati se.
Netacno. Dužina ce biti tu negdje ista. Ali ce preko BL biti mnogo brze, jer je sve autoput, a preko Dervente do Broda kao da se voziš po Mjesecevoj površini.
Mislim na 5c kad bude gotov.
A kako ce biti isto??
110 Zg-Okucani, pa 50 do BL, pa 80 do Doboja.
shake69

#9283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

DrugaGimnazija wrote:
Ne isplati se.
I ja mislim, a posebno ce biti brza za Zenicane i Sarajlije ako se ukljuce na Gradisku na putu kuci dok je vec za Tuzlake drugacije jer ako idu na Orasje tu se podosta izgubi tako da je do Doboja autoputem pa do Tuzle magistralom opet brze..
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#9284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

BAK-eV wrote:
un1ted wrote:Zasto si "momcica" ista pitao? Sta da ti odgovori? Pitanje uputi odgovornom.
Ok. Pitacu i odgovornog.
Zato sto on nema nista s tim, pa cak i kada bi htio da nesto uradi, ne moze. To je isto kad dodjes na kasu, od njih 5 rade dvije i ti na radnicu istresas svoju nervozu. Zasto? Je li ona kriva? Nadji sefa, jebi mu mater a usput spomeni te prodavacice koje rade duplo vise. Tako ces nesto postici. Adresirati na prava mjesta i misliti na druge.
DrugaGimnazija

#9285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

BAK-eV wrote:
DrugaGimnazija wrote:
Ne isplati se.
Mislim na 5c kad bude gotov.
A kako ce biti isto??
110 Zg-Okucani, pa 50 do BL, pa 80 do Doboja.
Nisam ni racunao Vc, posto si rekao da se ide preko Broda. Vc ide na Odžak i Svilaj.

Autoput kroz RS ce biti gotov iduće godine, a Vc za 5-10 godina, ako RS ikad napravi svoj dio, tako da treba gledati sta je realno urađeno. Moja procjena jos uvijek stoji.
BAK-eV

#9286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

un1ted wrote:
BAK-eV wrote:
Ok. Pitacu i odgovornog.
Zato sto on nema nista s tim, pa cak i kada bi htio da nesto uradi, ne moze. To je isto kad dodjes na kasu, od njih 5 rade dvije i ti na radnicu istresas svoju nervozu. Zasto? Je li ona kriva? Nadji sefa, jebi mu mater a usput spomeni te prodavacice koje rade duplo vise. Tako ces nesto postici. Adresirati na prava mjesta i misliti na druge.
Treba vrsiti pritisak na svim nivoima.
BAK-eV

#9287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

DrugaGimnazija wrote:

Autoput kroz RS ce biti gotov iduće godine, a Vc za 5-10 godina, ako RS ikad napravi svoj dio, tako da treba gledati sta je realno urađeno. Moja procjena jos uvijek stoji.
Pod tim uslovima si u pravu. Jedino rjesenje po meni je ucjena da se spoje entitetske autoceste. Ja bih na tome inzistirao. Sve na drzavnoj razini stopirati dok se to ne desi. Pa sta bude.
drug_profi

#9288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Bice malo bezveze stajanje radi placanja putarine kroz RS na koridoru Vc. Nadam se da ce nekako to rjesiti drugacije, brojac prometa pa preknjizavanje sredstava ili sl.
DrugaGimnazija

#9289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

BAK-eV wrote:
DrugaGimnazija wrote:

Pod tim uslovima si u pravu. Jedino rjesenje po meni je ucjena da se spoje entitetske autoceste. Ja bih na tome inzistirao. Sve na drzavnoj razini stopirati dok se to ne desi. Pa sta bude.
Evo sam sad i izmjerio:

Doboj-Brod-Okucani (preko Dervente, M17/M14.1 - 2016) ~ 130km

Doboj-Banja Luka-Gradiska-Okucani (preko autoputa do Prnjavora - 2016) ~ 130km

Doboj-Banja Luka-Gradiska-Okucani (kad se spoji Prnjavoj i Mahovljani - 2017) ~ 125km

Doboj-Odzak-Srednaci-Okucani (preko Vc kad se napravi - 2027?) ~ 155km
BAK-eV

#9290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

DrugaGimnazija wrote:
BAK-eV wrote:
DrugaGimnazija wrote:

Evo sam sad i izmjerio:

Doboj-Brod-Okucani (preko Dervente, M17/M14.1 - 2016) ~ 130km

Doboj-Banja Luka-Gradiska-Okucani (preko autoputa do Prnjavora - 2016) ~ 130km

Doboj-Banja Luka-Gradiska-Okucani (kad se spoji Prnjavoj i Mahovljani - 2017) ~ 125km

Doboj-Odzak-Srednaci-Okucani (preko Vc kad se napravi - 2027?) ~ 155km
Mozda ce Doboj - Brod biti jos kraci od ove sad dionice. Trebao bi. Plus manji broj naplatnih kucica, plus bolji granicni prelaz eventualno na Brodu. Pretpostavljam za sat vremena krace nego prema Gradisci. Vidjećemo.
Laertes

#9291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Ali nema nigdje autoput Doboj - Brod u planu.
Astrix

#9292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Astrix »

Nema. Autoput ide na Odžak - Svilaj i na granicu i spaja se na autoput za Osijek.
Laertes

#9293 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Laertes »

Astrix wrote:Nema. Autoput ide na Odžak - Svilaj i na granicu i spaja se na autoput za Osijek.
Ma znam. Ali ovaj BAK ne zna.
Maystor

#9294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maystor »

ultima_palabra wrote:Kod Hrvata ne kontam kako Zagreb-Macelj (60 km) i Zagreb-Okucani (110 km) kostaju isto, 50 kn.
Prvo je koncesija, a drugo državna svojina još iz Titinog vakta :-)

I još koncesionar ima garancije države za minimalni promet (ako ne budu dovoljno vozila, država plaća). Neki dan sam prošao, Zagreb-Macelj je u groznom stanju, neki tuneli su zatvoreni, nešto krpe, popravljaju, ali naš A1 je u puno boljem stanju.
BAK-eV

#9295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

Astrix wrote:Nema. Autoput ide na Odžak - Svilaj i na granicu i spaja se na autoput za Osijek.
Ok.
Onda je to slicno. Kao sto su drugi rekli, Srbi ce blokirati dio 5c da bi se islo prema Gradisci.
Jasna stvar.
drug_profi

#9296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nece jer im treba Vc za njihovu vezu sa Srbijom. Od Doboja ka Žepču, pa prema Bijeljini.
Matzan

#9297 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Zanima me da mi neko stručan pojasni u vezi naplate cestarine, preciznije način formiranja cijene po pređenom km.
Primjer:
- imamo dionicu od 100 km autoputa/autocesete, uzmimo da je cestarina 10 kf po pređenom km, što znači da bi vožna tom AC-om koštala 10 KM. Ako danas tom dionicom prođe 50.000 vozila, to znači da se inkasira 500.000 KM dnevno. Ovo je recimo nekakav maksimalni kapacitet i "evropska cijena" usluge, koja je puno za našeg čovjeka.

- Zbog toga jedan veliki broj ljudi odlučuje se za sporedne puteve, tako da ćemo nakon zvjesnog vremena imati npr. 30.000 vozila koje će koristiti auto put, a AC će inkasirati 300.000 KM. Ovo je kao neka druga varijanta.

- Treća varijanta bi bila da AC snize cijenu sa 10 na recimo 8 kf/km. Pretpostavka je da će oni što su koristili alternative puteve sračunati i uzeti u obzir mnoge faktore (slabije održavanje zaobilaznih puteva, povećan rizik, veća potrošnja goriva...) i uz ovo pojeftinjenje "progutati nekako lakše 8 KM umjesto 10). Sakle, u ovoj varijanti bi imali 400.000 KM prihoda.

Dakle, konkretno: Isplati li se vlasniku ceste (AC FBiH, npr), držati se tvrdoglavo jedne ("evropske") cijene i da gleda kako mu promet opada ili treba da malo popusti i ljude privlači i navikavana autoput?

Ili su možda u kalkulaciji cijene neke stvari koje su nepoznanica (nekakvo veliko habanje ceste ili štatijaznam), pa ne može iz nekih ekonomskih razloga da ide ispod zacrtane cijene?

[malo konfuzno pitanje, sa previše objašnjenja :D baš kao što je nekad to radio Adil Kulenović na NTV 99 :mrgreen: ]
DrugaGimnazija

#9298 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DrugaGimnazija »

Ukratko: promet ne opada. Ljudi kukaju, ali se i dalje voze autoputem.
Dr Arsla

#9299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dr Arsla »

drugi profil wrote:Nece jer im treba Vc za njihovu vezu sa Srbijom. Od Doboja ka Žepču, pa prema Bijeljini.
Kakvom crnom Žepču ? Neće ići obilazno prema Žepču i Zenici da doďu do Bijeljine. Od Doboja do Odzaka koristit će dionicu budućeg Vc a onda krak prema Brčkom i Bijeljini
Dope_Man

#9300 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Sreca za ACFBiH je to sto je prema Zenici alternativa nikakva, tako da se covjeku definitivno isplati otici preko APa. S fruge strane, par puta sam isao prema Tarcinu i tu bi vidio cijelom dionicom svega nekoliko auta, pretpostavljam to su oni koji su u prolazu pa im je logicnije nastaviti prema Konjicu i dalje preko AP nego silaziti. A inace, s obzirom da se nista ne postize tom dionicom, ako se krece iz Sarajeva to je bacanje 2.5 KM pored prilicno dobre alternative preko Hadzica i Pazarica.

Dakle, vjerovatno na AP za Zenicu bas i ne pada broj vozaca, jer nemas dobru alternativu a stvarno ustedis dosta vremena i samo auto pocastic boljom cestom pod tockovima. Zbog tog im nije problem da drze cijenu, iako bi u idealnim uvjetima po nas da cijena trebala biti dosta manja, recimo nekih 6 KF/km bi meni bila OK cijena.
Post Reply