Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
AliceInChains

#9276 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by AliceInChains »

Arturo B wrote:
AliceInChains wrote:
Arturo B wrote:Neki ljudi ovdje zive u dubokim zabludama i mokrim snovima.
Tvoje misljenje, nista drugo.
Moje misljenje je kosmicka istina kolega.
Ma da, kosmicki istinito , kao i Kosmet, Srce Srbije. Vi i vasa predvidanja :mrgreen:
Arturo B

#9277 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Arturo B »

Alfons Kauders wrote:
Arturo B wrote:
Skromnost prije svega...

Ironije kolega, ironija
Arturo B

#9278 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Arturo B »

AliceInChains wrote:
Arturo B wrote:
AliceInChains wrote:
Tvoje misljenje, nista drugo.
Ma da, kosmicki istinito , kao i Kosmet, Srce Srbije. Vi i vasa predvidanja :mrgreen:
Kakve veze sa ovom temom i onim sto smo pricali ima pokrajina u Srbiji?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9279 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

Control panel wrote:
plain vanilla wrote:
madner wrote:Ukinut cemo je tako sto cemo birati politicke vodje koje ce to imati kao prioritet dok se isti ne ostvari.
Jer to je moralni imperativ koji proizilazi iz cinjenice da je to GENOCIDNA tvorevina.
a to je npr Zlaja? eto birala sam ga godinama, pa eno RS-a jos uvijek na istom mjestu :?
najbolja varijanta je da se ona sama urusi, ukine, nestane, bankrotira... a na dobrom su putu.
slazem se..samo se bojim da ni mi nismo daleko od tog puta..ja licno sam bankrotirala odavno
AliceInChains

#9280 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by AliceInChains »

plain vanilla wrote:
Control panel wrote:
plain vanilla wrote:
a to je npr Zlaja? eto birala sam ga godinama, pa eno RS-a jos uvijek na istom mjestu :?
najbolja varijanta je da se ona sama urusi, ukine, nestane, bankrotira... a na dobrom su putu.
slazem se..samo se bojim da ni mi nismo daleko od tog puta..ja licno sam bankrotirala odavno
Najvise mene iritira tvoja prikrivena teza. Eto, ako sutra prihvatimo RS (ionako nijedan Bosnjacki i Bosanski politicar nju ne negira, niti prijeti njenim nestankom, barem danas i juce), onda ce Velikosrbi postati Velikodusni i svi cemo se zaposliti. Dali ti zivis na ovoj zemaljskoj kugli?
Last edited by AliceInChains on 03/09/2012 21:09, edited 1 time in total.
Skijaš

#9281 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Skijaš »

Ukidanje manjeg entiteta nije preduslov za političku i ekonomsku stabilizaciju društva, te je nepotrebno o tom i govoriti. Iz Brisela su poručili (a to znamo i mi) da je problem u zloupotrebama entitetskog glasanja i nedefinisanosti onog što ulazi u "vitalni interes". A samo postojanje dva entiteta nije nepremostiv problem. To je poput klupe na kojoj je pet štafli nejednako odrezano i različito ofarbano, ali na kojoj se može sjediti bez problema. Ružno jeste, ali to je neka druga tema.
Guido_Špišić

#9282 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Guido_Špišić »

tvsabina wrote:
Arturo B wrote:
A partije u Bosni i Hercegovini se razlikuju po kojoj osnovi? Jedne su na vlasti, druge nisu. Kad se ove druge docepaju vlasti postaju sta? Pa partije na vlasti. Zacarani krug koji vise nikog zivog ne interesira.
Zahvaljujući onima koji su nam na vlast doveli očevi i djedovi.
"Svi su isti" je poruka onih koji žele sve da izjednače.
Po toj logici demokratija nikada ne bi ni postojala jer zašto mijenjati kad "svi su isti".
Demokratija ovakva kakva je danas u svijetu globalizacije i kapitalizzma gdje političari zavise od bankara da im daju pare kako bi mogli da plate administraciju a da biznismenima i tajkunima ništa ne mogu jer od njih primaju mito (i u BiH i u Švedskoj, svejedno samo na drugi finiji način) i postoji samo zato da bi ljudi imali privid kako se za nešta pitaju.

U takvim okolnostima smatram esktremnim intelektualnim bezobrazlukom uobičajenu propagandu civilnog društva i kojekakvih akademika koji pozivaju "da se stvari uzmu u svoje ruke" i da se "građani sami odluče o svojoj sudbini" i "da je apstinencija kriva što se promjene ne dešavaju".

Političare shvatam.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9283 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

AliceInChains wrote:
plain vanilla wrote:
Najvise mene iritira tvoja prikrivena teza. Eto, ako sutra prihvatimo RS (ionako nijedan Bosnjacki i Bosanski politicar nju ne negira, niti prijeti njenim nestankom, barem danas i juce), onda ce Velikosrbi postati Velikodusni i svi cemo se zaposliti. Dali ti zivis na ovoj zemaljskoj kugli?
da si citao otpocetka, znao bi da sam rekla da je to samo pocetak

a to razbacivanje nazivima Velikosrbi ne pridonosi kvalitetu diskusije

i mene najvise iritira pametovanje iz dijaspore..rekoh ti vec, dodji fino, pa se zaposli kod privatnika za 3 stoje, nadji stan kao podstanar, pa ces vidjeti i malo drugaciju perspektivu..i ovo ti govorim bez imalo zlobe...
Guido_Špišić

#9284 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Guido_Špišić »

tvsabina wrote:[
tvsabina wrote:
Arturo B wrote:

Ne znam koliko godina je potrebno da se nesto nauci ali poslije ovih 20 godina je poprilicno jasno da demokratija u Bosni i Hercegovini zapravo i ne postoji. Mi smo na papiru naravno demokratska drzava ali ako cemo gledati papir mi smo i sekularna drzava :D.
Mislim da to nije nikakav argument da ljudi ostanu kod kuće.
Pola svjetskih zemalja je krvavom revolucijom izborilo pravo glasa.
Mi toga nismo svjesni.
Melaholični biti možemo , biti kivni ili razočarani imamo pravo , ali svesti sve pod "svi su isti" je nemoguće.
Gdje je onda nada i šta smo bez nade , kao osobe kao nacija kao država ?
Ništa.
Ima nade , nisu svi isti , a skupo košta odgledani nogomet u krivo vrijeme kod kuće. Skupo jer predugo traje - 4 godine.
Nada je u promjeni sistema. Ne kod nas nego u svijetu. Puno toga se promjenilo od francuske revolucije do danas. Tada svijetom nije vladao kapital i ta se promjena ne moze zanemariti.

Istrajavanje u vjeri u izbore i kao da je to zabetonirano najbolji ili najmanje los sistem je istrajavanje u gluposti i ludilu.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9285 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Mislim, divna je to rasprava, o svemu a najmanje o temi, ali dobro... :D

Hajmo malo o konkretnim stvarima koje rade ljudi, poslanici, iz NS na lokalnom nivou.
Inicijativa vijećnice Naše stranke, Sanje Lazar!

Zbog sigurnosti učenika postavljene su prepreke na ulicama tzv. "ležeći policajci" na sljedećim lokacijama: 1. Ulica Grbavička - OŠ Grbavica I; 2. Ulica Kemala Kapetanovića – OŠ Isa Bega Ishakovića; 3. Ulica Kemala Kapetanovića – OŠ Grbavica II; 4. Ulica Behdžeta Mutevelića – OŠ Grbavica II; 5. Ulica Kemala Kapetanovića – OŠ Grbavica II, 6. Ulica Aleja Lipa – OŠ Hrasno; 7. Ulica Džamijska – OŠ Hrasno; 8. Ulica Džemala Bijedića – OŠ Čengić Vila; 9. Ulica Marka Marulića – OŠ Malta.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 40.450 KM.

Inicijativa realizirana - prepreke tzv. "ležeći policajci" postavljeni!
zavrzlama

#9286 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

treba prihvatiti dvije stvari, da je RS genocidna tvorevina
i da RS nikad nece biti ukinuta, niti ce ljudi iz RS ikad glasati za stranku koja se zalaze za ukidanje RS-a

kao sto u Federaciji gledaju na Dodika dok trabunja o raspadu, tako u RS gledaju na ove kad pricaju o ukidanju RS-a, i tako se siri i nacionalizam i nacionalna mrznja, a samo politicari profitiraju
treba prihvatiti cinjenicu da je genocidna tvorevina legalizovana u Dejtonu jer srbi kao narod nisu bili moralno spremni da priznaju da su ratovali za najnecasnije ciljeve,pa je MZ dala sansu istim da tokom posleratnog mira sami sebe koriguju i odustanu od ciljeva za koje su ginuli tokom agresije na BIH ginuci za tudje ciljeve(srbije i ideje velike srbije)....MEDJUTIM srbiji nije bio interes da reintegrira BIH srbe u drzavu BIH,zapad se pozabavio ratovima po Arapskim drzavama,porasla Islamofobija u Evropi i Americi i imamo sto imamo u BIH....

Nece mali ausvic ukinut niko iz federacije,nego ce ga ukinuti "pokusaj srba da izvedu secesiju/podjelu BIH... rs i BIH ne mogu egzistirati paralelno(mogu ko do sada pritiscima MZ-a i strahovitoj stagnaciji svih u BIH) jer su dvije suprotnosti,a rs ce nestati jer ideja fasizma ,podjela,genocida i aparthejda nema demografski,ekonomski i geografski potencijal da izvede secesiju i kasnije odrzi tu teritorriju...tako da ne stoji teza da ce godinama i godinama neko ukidati rs a neko teziti secesiji istog..jer secesija jako kosta,a odbrana BIH od secesije je prirodan refleks obicnog gradjanina BIH.....to je to @Plain Vanilla
Challenger__

#9287 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Pedja Kojovic wrote:
Prije samo par dana, u razgovoru sa, zaista odlicnom, predstavnicom iz jednog vaznog EU predstavnistva u BiH
sam joj pokusavao objasniti da se neki stepen pravde mogao postici tako da se ulazak Hrvatske i Srbije uslovi ulaskom BiH... Zasto je ovo - euroatlanske integracije -, barem po meni, vazno? ...Ali na to vise ne mozemo uticati...
Peđa.

Vjerujte mi na riječ, imao sam priliku da razgovaram sa vrlo upućenim Nijemcem koji mi je rekao da se uspješnost države "mjeri njenom inteligencijom" koja se ispoljava u brzom i pravovremenom reagovanju u svim situacijama i izazovima. To reagovanje ze zasniva na anticipaciji i analitici mogućih kretanja u svim pravcima: od očekivanih, neočekivanih do katastrofičkih scenarija. Na moje pitanje, da li Njemačka ima viziju i u slučaju raspada eurozone i same EU, sa lakonskim smijehom, odmahujući rukom je rekao - "naravno".

Kako BiH (osim načelne želje i nade u evroatlantske integracije) nema nikakvu dugoročnu strategiju, pitam vas, da li vi u NS imate te kapacitete "državotvorne inteligencije"?

Šta ako, 1. ne uđemo u NATO, 2. ne budemo članica EU? Ima li NS viziju o rezervnim rješenjima? Ili se vaša vizija iscrpljuje u jednosmjernoj nadi, kao i država BiH?
Pedja Kojovic

#9288 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

plain vanila

Nisu to preteska nego pitanja na koja sam vec nebrojeno puta odgovorio na ovom i drugim mjestima odredjujuci i svoj i stav stranke prema ratnim zlocinima(ukljucujuci i genocid) i zlocincima.A kao sto mozete vidjeti u nasem prijedlogu ustavnih principa koja izmedju ostalog predlazu drugaciju teritorijalnu organizaciju BiH i predlazu da u nazivima federalnih jedinica ne smije postojati etnicka odrednica.

p.k.
Pedja Kojovic

#9289 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

challenger

Mi se zalazemo za ulazak BiH u EU i NATO.
U nasem programu i viziji ne postoji plan B.

p.k.
zavrzlama

#9290 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by zavrzlama »

A kao sto mozete vidjeti u nasem prijedlogu ustavnih principa koja izmedju ostalog predlazu drugaciju teritorijalnu organizaciju BiH i predlazu da u nazivima federalnih jedinica ne smije postojati etnicka odrednica.
ovo je kljuc svih problema ...nije ime rs-a izmisljeno za srbe ,nego za nesrbe...sutra da se ponudi rs-u i dodatnih 20% teritorije federacije u sastav istog,u zamjenu da se preimenuje entitet u neki geografski pojam ,ne bi 100% prihvatili...na tome vi @Pedja trebate da poradite i utvrdite,sta je razlog tome...ja znam i napisao sam milion puta ,na vama je red da to saznate i kad saznate pocnete da krojite svoju politiku,koja zasada ostavlja dojam naivnosti ili nedaj bowe licemjernosti,nesto jest..
Banksy

#9291 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote: banksy
...
p.k.
U ovom konkretnom slučaju, o kojem smo pisali na prethodnim stranicama, ili se potvrđuje da ste Fahrini glasnogovornici ili ste neinformirani.

KRUPNE RIJEČI IZA SEBE KRIJU JOŠ NEŠTO

SDP-ov ministar Zoran Mikulić tražio pomilovanje za Mirsu Švicarca

Ako je Mirso Švicarac to što tvrdi SDP, kako je onda federalni ministar pravde mogao predložiti njegovo pomilovanje?

Da puno krupnih riječi uvijek iza sebe krije još nešto, pokazuje i ova osuda. Možda zbog neinformisanosti pomenutog centra za informisanje, ili ko zna zbog čega već, esdepeovci su zaboravili kako je, zapravo, teklo ovo pomilovanje. Prije svega, očito su skroz ispustili iz vida da je federalno Ministarstvo pravde dalo prijedlog predsjedniku FBiH da se, kako stoji u dokumentu kojim Oslobođenje raspolaže, "molba osuđene osobe Hadžić Merseda uvaži i predlaže da se osuđena osoba djelimično oslobodi od izdržavanja izrečene kazne zatvora za period od 3 (tri) mjeseca."

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... u-svicarca
Vjerujem da ćete narednih dana, sad putem Oslobođenja, i Mikulićevo djelovanje okarakterizirati kao ''enciklopediju psihičke izopačenosti'' ...
Corto Maltese

#9292 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Pedja Kojovic wrote:challenger

p.k.
Pošto je izvjesno da nas u EU neće biti barem još 10 godina, a nije izvjesno da će EU do tada potrajati, ne imati plan B na tu okolnost je neozbiljno, čak i za pojedinca, a kamo li za političku partiju.
Arturo B

#9293 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Arturo B »

Corto Maltese wrote:
Pedja Kojovic wrote:challenger

p.k.
Pošto je izvjesno da nas u EU neće biti barem još 10 godina, a nije izvjesno da će EU do tada potrajati, ne imati plan B na tu okolnost je neozbiljno, čak i za pojedinca, a kamo li za političku partiju.
Vrlo je jasno da Nasa stranka nema razradjen ni plan A, o planu B je suvisno govoriti.
akibhf

#9294 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by akibhf »

akibhf wrote:Gospodine Kojović, kakvi su vaši i stavovi Naše stranke po pitanju napretka visokog obrazovanja, te posebno očiglednih problema u kriterijima ocjenjivanja na većini privatnih visokoškolskih ustanova ?

S poštovanjem
Pedja Kojovic

#9295 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

akibhf

Mi ulaganje u obrazovanje smatramo najsigurnijm i najboljom ekonomskom investicijom.
U nasem radu KS smo tome posvetili znacajno vrijeme (Pogotovo Danis Tanovic kome je obrazovanje, ...opsesija)
Nasa politika u tom segmentu je predstavljena na nasem portalu i ne bih joj ucinio uslugu kada bih je pokusao predstaviti ovdje u nekoliko recenica, ali...
Stvaranje Univerziteta Sarajevo, uspostavljane visih kriterija za nastavni kadar i njihova dodatna edukacija, digitalizacija,
osnovne skole sa organizovanim cjelodnevnim boravkom, znacajnije ulaganje i insistiranje na sportu kao djelu obrazovnog procesa, povezivanje sa privredom u srednjem i visokom obrazovanju, itd...

p.k.
Petit_Beurre

#9296 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Petit_Beurre »

Oh darling, darling, stand by me,...(MMF "Stand - by" aranzman)
Autor: Pedja Kojovic dana Uto, 04/09/2012 - 18:26

Dom naroda je danas ubjedljivom vecinom glasova usvojio rebalans budzeta FBiH i prateci akt, kao i par izmjena u Zakonu o agenciji o bankarstvu. Mi smo glasali protiv.

Odluku da glasam protiv nismo(Nasa stranka) donijeli lako.

Jasno nam je da je ekonomska situacija koju je premijer Niksic zatekao po dolasku na funkciju jako losa, da ne upotrijebim tezu rijec. Rashodi entitetskog budzeta znacajno premasuju prihode. Da je entitet kompanija bio bi na rubu stecaja/bankrota. Mogucnost posudbe novca po nekomercijalnim uslovima se ubrzano i drasticno smanjuje. (Kreditni rejting pada - cijena posudjenog novca raste. Vec se pojavljuje spekulacije da su obveznice koje izdaje Vlada FBiH, u stvari, "piramida"). Dakle, pokusali smo sagledati situaciju iz "cipela prmeijera Niksica".Ali.

Smatrali smo da je neposteno sto Vlada FBiH nije u svim medijima objavila tzv. "pismo namjere". To je zvanicno obecanje upuceno MMF-u u kome se Vlada obavezuje da ce sprovesti odredjene strukutralne reforme sistema koji ju je doveo u situaciju da trosi vise nego sto ima. Sadrzaj tog dokumenta je do samog pocetka danasnje sjednice bio nepoznat i poslanicima. Cak i nakon jednog citanja jasno je da su data obecanja nepravedna, nerealna i neostvariva. Zao mi je sto dokument nemam u elektronskoj formi tako da cu ovdje spomenuti samo "najvece hitove".

-BDP rast u 2013.g. ce biti 1%(Tvrdi Vlada koja ne raspolaze skoro nikakvim ekonomskim indikatorima i ne zna da li smo sada u recesiji ili nismo). Analiticari MMF-a i nekoliko drugih ekonomskih insituta su njihovu procjenu o BDP rastu u 2013.g. nazvali "preoptimisticnom".

- Poduzecemo korake ka unapredjenu poreske discipline (Obecavaju da ce se obracunati sa sivom ekonomijom koja ne placa poreze - od ulicnih prodavaca do velikih firmi).

- Povisicemo akcize na duhanske proizvode (Poskupice cigare i duhan).

To je dobar potez, nesto za sta se mi kao stranka zalazemo (nasa politika ukljucuje povecanje akciza na svu luksuznu robu)

- Uklonicemo odredbe koje dopustaje prijevremeno penzionisanje vojnom osoblju, ujednaciti povoljne i obicne penzije, do kraja godine u proceduru uputiti sveobuhvatnu reformu penzionog sistema….

-Ubrzat cemo reviziju borackih prava…

- Smanjiti administrativno opterecenje prilikom poslovanja, pojednostaviti uvoz-izvoz, omoguciti rast izvoza, stvoriti bolji ambijent za strane investitore, necemo zaposliti nikoga u javnom sektoru…

I tako dalje, i tako dalje, spisak se nastavlja, stranica za stranicom, obecava se da ce vecina toga biti uradjena do kraja godine…

Naravno, mi u Nasoj stranci se slazemo da je sve nabrojano potrebno uraditi i o tome smo mnogo puta ne samo govorili u KS nego i predlagali prve korake na ovom putu reformi ali su nasi prijedlozi na sjednicama odbijani iz raznoraznih a u hodnicima nakon sjednica razlozima tipa "nismo ludi da to radimo sad, pred izbore" - a izbori su svake dvije godine tako da i ne postoji vrijeme u kojem se to moze sprovesti - bez izbornih posljedica.

Nasa neslaganja sa odlukom Vlade FBiH da ove i buduce gradjane zemlje jos vise zaduzi kod MMF-a se baziraju na sljedecim razlozima.

- Neposteno je da mi koji smo dug stvorili neracionalnim trosenjem njegovu otplatu prebacimo na buduce generacije (Otplata dosadasnjih dugova MMF-u traje do 2027 i dinamiku po godinama mozete vidjeti na web stranici MMF-a)

- Uslove pod kojima je sklopljen stand by aranzman ova Vlada nece moci ispuniti.

Nedostaje joj potrebna parlamentarna vecina i nema snaznu politicku volju u svojim redovima*.

O tome da oni koji su pili i jeli treba da plate ceh ja se nadam ne treba ni govoriti.

Da su smanjene plate poslanicima, da je raspusten vozni park, ukinute reprezentacije, da su iscrpljene sve mjere racionalizacije pa da se onda posegnulo za novim zaduzenjima - onda bi smo i mi drugacije gledali na ovaj potez).

Drugi razlog se bazira na sljedecim faktima. Nova parlamentarna vecina ima problema da sebe uspostavi kao vlast, a kamoli da sinhronizovano na vise nivoa vlasti sprovodi nepopularne i kompleksne promjene velikih socio-finansijskih sistema kao sto su penzijski i socijalni fondovi, boracki fondovi, otkazivanje kolektivnih ugovora, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, itd..

Stranke koje su na vlasti nisu u stanju sprovoditi zacrtane politike ni medju svojim clanovima.

(Na primjer:Premijer Niksic je po dolasku na funkciju donio odluku da se clanovima parlamenta FBiH smanje naknade za odvojeni zivot (Bile su 1200km - spustene na 600km). Administrativne komisije koje su zaduzene za takva pitanja u oba doma Parlamenta, i u kojima se reflektuje parlamentarna vecina, donijele su potrebne odluke - mediji su ih propratili na sva zvona. Ali samo par mjeseci kasnije meni kolege iz admninistrativne komisije ciji sam clan kazu, ovi iz predstavnickog doma su nasli neke zaobilazne nacine da te naknade vrate na prethodni, visi nivo, i sada se clanovi Dom naroda osjecaju neravnopravni i traze da se i njima poveca ta naknada.Sve te odluke kojima se derogira premijerova politika se naravno odvijaju bez znanja medja i daleko od ociju javnosti).

Postoji jos mnogo razloga zbog kojih smo glasali protiv, ali o njima mozda u nekom naknadnom blogu.

Odmah po usvajanju rebalansa budzeta presli smo na glasanje o prvom uslovu koji je MMF postavio. Deregulacija bankarskog sektora. Direktora Agencije za bankarstvo Parlament FBiH od sada necemo moci smijeniti ni onda kada to zahtijeva zakon, recimo, zbog neusvajanja finansijskog izvjestaja agencije. Bankarska agencija i bankarstvo postaje nedodirljivo cak i za demokratski izabrane predstavnike gradjana.

Svi koji detaljno prate globalnu ekonomsku krizu, bez obzira na ideoloske "naocale" se slazu da je Reaganova potpuna deregulacija finansijskog sektora bila jedan od njenih osnovnih generatora. Ono sto se pokazalo kao stetno i destruktivno i od cega se cak i Americki neoliberali danas ogradjuju je danas izmjenama Zakona o Bankarstvu postalo zakon u nasoj zemlji.

Po mom misljenju, Jos jednom su politicari ove zemlje odbili da se suoce sa rezultatima svog neznanja, nesposobnosti i moralnosti. Jos jednom su sebi kupili komfor, materijalne privilegije, socijalni mir, pobjede na izborima, jednom rijecju kupili su vrijeme, a hvatanje u kostac sa problemima u kojima se zemlja nalazi odgodili za neka buduca vremena. Teret tog kukavicluka ce platiti klinceze i klinci koji danas sjede u skolskim klupama.
Challenger__

#9297 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Challenger__ »

Corto Maltese wrote: Pošto je izvjesno da nas u EU neće biti barem još 10 godina, a nije izvjesno da će EU do tada potrajati, ne imati plan B na tu okolnost je neozbiljno, čak i za pojedinca, a kamo li za političku partiju.
Ovakva, nefunkcionalna BiH je proizvod evroatlantizma. NS je, očigledno, ideološki hibrid evroatlantizma. Nema evroatlantizma - nema NS, nema NS - "nema alternative".

Treba tražiti one sa mnogo više državotvorne inteligencije.
etovidis

#9298 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by etovidis »

Pedja, budite ljubazni i komentirajte dio izjave gospodina Haverica, kopirane sa stranice vase stranke; tice se famoznog 'nacionalnog pitanja' u Bosni i Hercegovini.

"...nakon što je učinio historijski korak ustvrdivši da je on, a ne Milorad Pupovac, vođa (i) hrvatskih Srba, Josipović bi morao jasno i nedvosmisleno objasniti zašto Željko Komšić ne može biti vođa (ni) bosanskohercegovačkih Hrvata.“ izjavio je član Političkog savjeta Naše stranke Tarik Haverić. „

Po mome misljenju Zeljko Komsic ne moze biti 'vodja' BiH Hrvata naprosto zato sto nije izabran od strane istih. S druge strane, Ivo Josipovic je dobio vecinu glasova hrvatskih Srba na predsjednickim izborima, sto njegove tvrdnje cini legitimnim. Zeljka Komsica ogromna vecina gradjana iz reda hrvatskoga naroda prezire i smatra simbolom svoje nejednakosti u Bosni i Hercegovini.
Da li Nasa stranka podrzava diskriminaciju i preglasavanje po nacionalnoj osnovi u Bosni i Hercegovini? Zasto EU trazi promjenu nacina izbora clanova Predsjednistva ako je to 'borba za gradjansku drzavu'? Da li Nasa stranka zaista zeli u praksi postati jednonacionalna poput SDP-a?
Hvala
Control panel

#9299 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Control panel »

-LIBERO- wrote:Mislim, divna je to rasprava, o svemu a najmanje o temi, ali dobro... :D

Hajmo malo o konkretnim stvarima koje rade ljudi, poslanici, iz NS na lokalnom nivou.
Inicijativa vijećnice Naše stranke, Sanje Lazar!

Zbog sigurnosti učenika postavljene su prepreke na ulicama tzv. "ležeći policajci" na sljedećim lokacijama: 1. Ulica Grbavička - OŠ Grbavica I; 2. Ulica Kemala Kapetanovića – OŠ Isa Bega Ishakovića; 3. Ulica Kemala Kapetanovića – OŠ Grbavica II; 4. Ulica Behdžeta Mutevelića – OŠ Grbavica II; 5. Ulica Kemala Kapetanovića – OŠ Grbavica II, 6. Ulica Aleja Lipa – OŠ Hrasno; 7. Ulica Džamijska – OŠ Hrasno; 8. Ulica Džemala Bijedića – OŠ Čengić Vila; 9. Ulica Marka Marulića – OŠ Malta.

Ukupna vrijednost radova iznosila je 40.450 KM.

Inicijativa realizirana - prepreke tzv. "ležeći policajci" postavljeni!

ovo jednostavno nije tacno. konkretno u mojoj MZ lezeci policajci su postavljeni na dugogodinje pisanje i insistiranje kod opstine. nije tacno da je to inicijativa Sanje Lazar. postoje papiri i zahtjevi u MZ koji to mogu dokazati. iz godine u godinu u planu rada MZ to je postavljeno kao prioritet. i da us ti lezeci policajci postavljeni na vrijeme bio bi spasen jedan mladi zivot.
Za ostale lezece ne znam ali znam kako smo se zestoko borili da se postavi u nasoj MZ.
alphonse kauders

#9300 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by alphonse kauders »

Pozdrav i pitanje za Peđu:

kao simptizer većine ideja NS malo sam iznenađen izborom kandidata za načelnika opštine Novi Grad - gđom Ajlom Šišić. Odmah da se ogradim - ne poznajem gđu Šišić, ali pretpostavljam u nekoj stranačkoj hijerarhiji dobro kotira.

Obzirom da nisam siguran o kojoj se osobi tačno radi, na osnovu limitirane pretrage interneta kao jedina relevantna osoba sa tim imenom i prezimenom mi se učinila Ajla Šišić - psiholog, zaposlenik u odjelu ljudskih resursa.(LINK).

Eh, sad, po mom skromnom mišljenju načelnik opštine bi trebao biti neko ko je ili dugo vremena vodio firmu (ili neku drugu organizaciju) ili ima relevantna iskustva da odlično razumije opšte principe prava/ekonomije, budžetiranja, i održavanje balansa prihodovne i rashodovne strane.

Pretpostavljam da je gospođa Ajla ekspert u svojoj profesiji, međutim nije mi baš najjasnije kojim kompetencijama, ili na osnovu kojih referenci je kompetentna voditi najveću opštinu u Sarajevu.
Naravno, ovo sve pišem pod pretpostavkom da se ovdje zaista radi o gore navedenoj Ajli Šišić - psihologu, a ne o nekoj drugoj osobi o kojoj nemam nikakvih saznanja.

Moja frustracija ovim izborom NS je tim veća budući da se prvi putnalazim u situaciji da zaista ne znam kome dati glas za načelnika u svojoj opštini. Imamo tu kandidata pjevača (poznatih kao dugogodišnji paraziti u državnom budžetu bez ikada pokazane inicijative), imamo mladih politologa (čitaj: presipača iz šupljeg u prazno), doktora, trenutnog načelnika Šumana, itd..ali koliko sam primijetio, nijedne osobe koja ima iskustvo u rukovođenju organizacijom.

Bilo bi mi drago da saznam više informacija o gđi Šišić (profesionalnih naravno) i razlozima zašto je ista kandidat NS-a u Novom Gradu, jer trenutno su sva moja saznanja bazirana na onome što sam pronašao na Google-u.

hvala!
Locked