Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hajvan

#9276 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

thekupus wrote:Koje ploče mijenjaju svake godine? Dosadni ste više s tom pričom. Ove ploče se sad ovako mijenjaju da se više ne mora popravljati javašluk iz 1997. godine.

pa i nije lose “prolazno vrijeme”
22 godine izmedju rekonstrukcije

ne kontam gdje problem?

u gerijatriji i “rdzavom qurferu svaka dlaka smeta” :lol:
Logovan

#9277 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

P308 wrote:
Logovan wrote:Ovo će biti kvalitetno urađeno. :thumbup:
Stvarno izgleda vrhunski. Bez zezanja, ploce i podloga izgledaju izuzetno kvalitetno.
Pa upravo tako, ne zezam se ni ja. :D Ploče duplo deblje od prethodnih, nova podloga svemirski brod za prethodnu, armatura se stavlja. :thumbup:

Valjda se ne budem pokajao naredno ljeto zbog ovih procjena. :D
thekupus

#9278 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Hajvan wrote:

ne kontam gdje problem?

Realno, stare ploče jesu katastrofalno urađene, i tanka asfaltna podloga je stavljena ispod njih. Zato su se lomile godinama. Ne razumijem ljude što kritikuju one koji to sad pokušavaju popraviti. Do sad sam barem 20 ljudi objašnjavao zašto se radi kompletna zamjena, zašto u sred sezone, i da nije istina da ovo rade svake godine.

Radili su prije 7 godina, ali na dijelu od Katedrale do Tržnice. I tamo nema ni jedne oštećene ploče za sad.

Da Bog da, pa da i cijelu Titovu ovako isto urade!
azdralovic

#9279 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

thekupus wrote:
Hajvan wrote:

ne kontam gdje problem?

Realno, stare ploče jesu katastrofalno urađene, i tanka asfaltna podloga je stavljena ispod njih. Zato su se lomile godinama. Ne razumijem ljude što kritikuju one koji to sad pokušavaju popraviti. Do sad sam barem 20 ljudi objašnjavao zašto se radi kompletna zamjena, zašto u sred sezone, i da nije istina da ovo rade svake godine.

Radili su prije 7 godina, ali na dijelu od Katedrale do Tržnice. I tamo nema ni jedne oštećene ploče za sad.

Da Bog da, pa da i cijelu Titovu ovako isto urade!
dovoljno je na klix ukucati "rekonstrukcija ferhadije" :bih:
i niko ne kritikuje sto se sada radi, nego sto se nije uradilo kod prve rekonstrukcije a ne nakon desete...
thekupus

#9280 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

azdralovic wrote:
i niko ne kritikuje sto se sada radi, nego sto se nije uradilo kod prve rekonstrukcije a ne nakon desete...
Nisam siguran da li trollaš ili ne.

Svjestan si da za ovo treba minimalno milion maraka? Do sada to nisu bile rekonstrukcije (inače, rekonstrukcija je skroz nešto drugo, kod nas je nepismeni novinari pogrešno koriste, ali hajde), već krpljenje polomljenih ploča. Jesu stvarno trebali raditi cijelu ulicu iz početka prvi tom prvom krpljenju, 3 godine nakon postavljanja? Od početka Hadžibajrićevih mandata u Starom Gradu se rade ove stvari. Jednostavno nema novca za sve odjednom. Urađen je dio od Tržnice do Katedrale. Urađeni su Sarači i Baščaršijski trg. To je ogromna površina, i radi se o milionima maraka!

Ja sam definitivno za kritiziranje vlasti, ali onda kad postoji osnova. U ovom slučaju, kritizirate bez osnove!
veliki_ah

#9281 Re: Sarajevo Construction

Post by veliki_ah »

Ljudi koji tuda hodaju i svake godine vide radnike na potezu BBI-bezistan ne razmišljaju koja faza je kada urađena, odakle su ploče došle i kakva je podloga. Oni samo vide svake godine radnike i svake godine su tuda gužve. Ljudi se s razlogom bude jer se kod nas radi zamjena ploča po 30 metara, ili po par kvadrata.

Nek s hajrom ovo završe i nek s hajrom potraje. Ali kad iduće godine ili za 2-3 godine budu radili dio od vječne prema BBI isto će ljudu (s pravom) reći da ide sezonska obnova ploča.
azdralovic

#9282 Re: Sarajevo Construction

Post by azdralovic »

thekupus wrote:
azdralovic wrote:
Nisam siguran da li trollaš ili ne.

Svjestan si da za ovo treba minimalno milion maraka? Do sada to nisu bile rekonstrukcije (inače, rekonstrukcija je skroz nešto drugo, kod nas je nepismeni novinari pogrešno koriste, ali hajde), već krpljenje polomljenih ploča. Jesu stvarno trebali raditi cijelu ulicu iz početka prvi tom prvom krpljenju, 3 godine nakon postavljanja? Od početka Hadžibajrićevih mandata u Starom Gradu se rade ove stvari. Jednostavno nema novca za sve odjednom. Urađen je dio od Tržnice do Katedrale. Urađeni su Sarači i Baščaršijski trg. To je ogromna površina, i radi se o milionima maraka!

Ja sam definitivno za kritiziranje vlasti, ali onda kad postoji osnova. U ovom slučaju, kritizirate bez osnove!
ne trolam ozbiljan sam...
ako citavom duzinom nije podloga uradjena kako treba, i ploce puknu bukvalno 15 dana nakon rekonstrukcije, mislim da bi to trebao biti alarm bilo kome iole normalnog razmisljanja.
Razumijem ja da nema para, da nije ovo da nije ono, ali cemu onda krpljenje svake godine, i to ne za male pare... meni to dodje kao bacanje para...
Ne kritikujem nikoga, svako se bavi svojim poslom, ali krpiti nesto sto u startu ne valja mi je suludo
(da se razumijemo ne ulazim u to ko je na vlasti nije i koja opstija je bitnija od koje)
thekupus

#9283 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

azdralovic wrote:
ne trolam ozbiljan sam...
ako citavom duzinom nije podloga uradjena kako treba, i ploce puknu bukvalno 15 dana nakon rekonstrukcije, mislim da bi to trebao biti alarm bilo kome iole normalnog razmisljanja.
Razumijem ja da nema para, da nije ovo da nije ono, ali cemu onda krpljenje svake godine, i to ne za male pare... meni to dodje kao bacanje para...
Ne kritikujem nikoga, svako se bavi svojim poslom, ali krpiti nesto sto u startu ne valja mi je suludo
(da se razumijemo ne ulazim u to ko je na vlasti nije i koja opstija je bitnija od koje)

Izvini drug, ali moraš uzeti u obzir ko je na vlasti, i da se ne radi o istim ljudima. Krpili su se oni dijelovi za koje nije bilo para da se skroz obnove. Na početku se krpilo kompletno, a onda sve manje i manje, jer su dijelovi zamijenjeni. Čemu krpljenje svake godine? Jer krpljenje košta 20 000 KM, dok obnova košta milione. Razlika nije mala, kao što sam možeš sračunati.
Haris.ba

#9284 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Ja ne mogu da vjerujem da se doslo do pameti i ovako radi sa plocama kako treba. O ovome se na forumu trunilo godinama. Armatura i debele ploce.

Isto sam gledao na glavnoj dzadi u Becu. A oni su bolesnici kako gledaju na sitnice. Samo mi nije jasno sta je sa kanalizacijom. Mislio sam da ce praviti sahtove za pristup instalacijama da se ne reze podloga ako bude kakva havarija.
BadBoy

#9285 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Postavili su jedan mali dio ploča već, maloprije sam prošao preko njih. Ma djeluju apsoutno neuništivo. Sad ostaje da vidimo šta će vrijeme pokazati.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9286 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

Haris.ba wrote: Mislio sam da ce praviti sahtove za pristup instalacijama da se ne reze podloga ako bude kakva havarija.
najmanje havarija je na kanalizaciji ,skoro uvijek su to vodovodne cijevi i energetski kablovi :thumbup:
iOS dev

#9287 Re: Sarajevo Construction

Post by iOS dev »

Pozz ima li ko da ceka isplatu za prodanu nekretninu za izgradnju prve transverzale? Lp
thekupus

#9288 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Haris.ba wrote: Mislio sam da ce praviti sahtove za pristup instalacijama da se ne reze podloga ako bude kakva havarija.
Ja mislim da su ostavili te šahtove cijelom dužinom, samo se na slikama ne vide jer su pokriveni žutim daskama.

Ovako izgledaju:
Image
Image

Evo kako izgledaju postavljene ploče:

Image

A kako izgleda dio od Katedrale do Tržnice 7 godina nakon radova:

Image

Bukvalno ni jedna ploča nije ni okrnjena. Samo na jednom šahtu izlomljen poklopac, očito su ga polomili oni koji su ga otvarali (ViK?)
alibaba_i_30_godina

#9289 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

thekupus wrote: Evo kako izgledaju postavljene ploče:

Image
Tek sada ovako na slici primijetim da je ovo slaganje bez nekog posebnog reda, smisla i stila jer nisam ovih dana hodao Ferhadijom. Baš ''inovativno''.

OCD krivulja galopira.
thekupus

#9290 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

Kod Muzeja atentata radi se proširenje trotoara. Postavljeni su i metalni stubići. Pitam se kako će sad autobusi prolaziti u situacijama kad je raskrsnica kod Centrala blokirana zbog nesavjesnih vozača koji se parkiraju tik uz nju?

I zar nije originalni plan bio denivelacija trotoara?

Image

Image

Image
Image
Hajvan

#9291 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

svrsishodan potez. :thumbup:
BadBoy

#9292 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Samo ovakvi stubići mogu spriječiti parkiranje. Treba ih staviti apsolutno na svaki trotoar.
thekupus

#9293 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

BadBoy wrote:Samo ovakvi stubići mogu spriječiti parkiranje. Treba ih staviti apsolutno na svaki trotoar.
Izvali ih stoka. U Patriotske lige, blizu okretaljke na Jezeru, ispred svakog poslovnog prostora lole sebi izvalile. Ispred Caspera kod pijace Ciglane lole izvalile. Ispred libijske ambasade lole izvalile. Svi na trotoaru parkiraju, boli ih chundara.
Logovan

#9294 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ja bih vala stavio neke ljepše stubiće, ne samo na proširenom trotoaru, nego i na lijevu stranu.
wewa

#9295 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

alibaba_i_30_godina wrote:

Image
Tek sada ovako na slici primijetim da je ovo slaganje bez nekog posebnog reda, smisla i stila jer nisam ovih dana hodao Ferhadijom. Baš ''inovativno''.

OCD krivulja galopira.
koriste ljudi ostatke ploca nakon rezanja, moj OCD nema prednost nad ekonomicnosti.
corvus_edin

#9296 Re: Sarajevo Construction

Post by corvus_edin »

thekupus wrote:
BadBoy wrote:Samo ovakvi stubići mogu spriječiti parkiranje. Treba ih staviti apsolutno na svaki trotoar.
Izvali ih stoka. U Patriotske lige, blizu okretaljke na Jezeru, ispred svakog poslovnog prostora lole sebi izvalile. Ispred Caspera kod pijace Ciglane lole izvalile. Ispred libijske ambasade lole izvalile. Svi na trotoaru parkiraju, boli ih chundara.
kako izvaljiva?
pa nije cackalica koja se digne s poda - to mora neko vidjedi, zar ne?

ili zabetonirati armirati zavariti sta god vec
Haris.ba

#9297 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

corvus_edin wrote:kako izvaljiva?

Ja sa željeznim šipkama betonirao stub. Ali samo pola metra. I opet ga stoka izvalila. Dogovaram se sada sa komšijama da idemo na metaripo. Pa da vidimo.
thekupus

#9298 Re: Sarajevo Construction

Post by thekupus »

corvus_edin wrote:
kako izvaljiva?

Šta ja znam, ja to ne radim :lol: :lol:

Samo znam da to rade. Boli ih briga za ostale. Misliš stvarno da im još neko, osim mene, nešto govori? Ispred spomenute ambasade uvijek na trotoaru parkiran džip sa diplomatskim tablicama. Ja jednom naišao kad su izlazili iz auta, počeo im govoriti kako to nije uredu. Lola samo mahnu zaštitaru opušteno, zaštitar izašao, govori hajde momak crta, dok policiju nisam zvao da te malo propita.

Ispred slastičarne Ideja uvijek parkiran niz auta, jedan bijeli golf, Sarajevo Taxi među njima redovno. Jednom ja slikao kako žena s djetetom u kolicima (ima neku vrstu paralize) izlazi na izuzetno prometnu ulicu da ih zaobiđe, kad eto ti lole od 120 kg na 170 cm iz slastičarne. Tetovirane ruke i sve do vrata. Kaže daj telefon sad da ti ga razbijem. Nema priče s njim, pismenost na nivou djeteta iz osnovne škole.

E takve lole izvaljuju stubiće. Kako, pojma nemam.
Logovan

#9299 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

thekupus wrote:Nema priče s njim, pismenost na nivou djeteta iz osnovne škole.
Ne vrijeđaj dijete, pismenije od takstiste realno. :D
alibaba_i_30_godina

#9300 Re: Sarajevo Construction

Post by alibaba_i_30_godina »

wewa wrote:
alibaba_i_30_godina wrote:

Image

OCD krivulja galopira.
koriste ljudi ostatke ploca nakon rezanja, moj OCD nema prednost nad ekonomicnosti.
Bez obzira šta se koristi, nije poenta u tome.

Poenta je u tome što ovo što se vidi na slici nije uklopljeno kako treba, a to se sa ostacima, kako ti kažeš, može itekako uraditi. Pogledaj ivice sa krajnje desne strane i ploče gdje počinju, zatim ove kraće ploče su poredane bez nekog redoslijeda, krajnje lijeve ploče na slici nikako nisu u ravni sa linijom ostalih ploča.

Nisam kritičar, drago mi je što se obnavlja, koliko mogu vidjeti i pročitati iz komentara znatno kvalitetnije nego što je bilo, ali daj kada se radi neka se odmah uradi kako treba i sa nekim smislom za estetiku. Sada bar postoje mašine, može se sve vrlo lako oblikovati.
Post Reply