Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dozer

#9276 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

NAFTA na nasem NIKADA nije bila ULJE, i da zavrsimo ovu glupost.
Edouard

#9277 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

Dozer wrote:
Edouard wrote: Dozeru dragi, evo što mene i više nego fascinira: da postoje ljudi u 21. stoljeću koji sebe smatraju inteligentnim, a vjeruju da iz nerazumne materije može proizići razum, svijest, sloboda... čemu se čuditi starim Egipćanima koji su Sunce smatrali božanstvom.
To vjerovanje je zaista u rangu prastarih mitoloških vjerovanja.
A od cega je ono bog "stvorio" Adama/Adema? Od razumne ili nerazumne materije? :D
Nisam znao da blato spada u "razumnu materiju" :lol:

Ah, pardon... Zaboravio sam da bog ima i mogucnost da reKne "bidni", i ono "bidne" :lol:

A stari Egipcani...pa, jbg, oni su bar vidjeli Sunce u koje su vjerovali kao u bozanstvo, a vjerovali su da je bozanstvo jer nisu znali sta zapravo jeste.
U sta vi vjerujete?
U nekakvo bice, li nesto, sta vec smatrate da bog jeste, a koje se nikome i nikad nije pokazalo i obznanilo svoje postojanje...

Znam da cete sada reci kako se jeste "pokazao" poslanicima, ali hajde bar na sekundu pokusajte skontati koliko je to besmisleno i nategnuto...
Ne tvrdim da se njima nesto nije PRIkazalo, ali u kakvom su oni mentalnom stanju bili, da li su bili pod uticajem nekim opijata i sl. - to niko ziv ne zna.
Dozeru, pričamo o materijalističko ateističkom vjerovanju a ne o teističkom, jer i tema je ateizam.
Dobro ja znam teističko vjerovanje, a i ateističko, samo bih htio čuti barem neko objašnjenje za to tvoje.
Dozer

#9278 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Davno sam napisao objasnjenje, potencijalno, a koje i nauka podrzava i ide s dokazivanjem u tom pravcu... Moras malo bolje citati.
Ali, evo jos jednom ukratko.
Posto smo mi na neki nacin "elektricna" bica, te uz cinjenicu da oko 75% naseg tijela cini voda, kao i da u razlicitim omjerima dijelimo DNK s kompletnim biljnim i zivotinjskim svijetom na planeti, vrlo je moguce da su se u datom momentu nekad u davnoj proslosti stekli odredjeni uslovi u kojima je od nezive materije uz pomoc struje (groma) doslo do kreiranja zivota. Karbon je jedan od najinteresantnijih elemenata za ovu jednacinu, a nauka trenutno radi na tome da to i dokaze. Prvo jednocelijski organizam, a onda je evolucija "uradila" ostalo.

Pitanje za tebe - sta ce biti ako nauka ovo uspije dokazati? Da li tada sva vasa vjerovanja o bogu padaju u vodu, jer ce to dokazati da je jedan prirodni proces odgovoran za kreiranje zivota od kombinacije nezivih tvari?
Ili cete, zadrto kao i do sada, samo promijeniti plocu i svoje vjerovanje braniti nekim tripovima tipa "A ko je poslao taj grom/munju?" ili "Ko je stvorio te uslove da zivot nastane na taj nacin?" i sl....?

A teizam i ateizam su uzrocno-posljedicno vezani, zar ne?
Jedno (ateizam) ne bi ni postojalo bez drugog (teizam), tako da je taj "argument" o ateistickom materijalistickom stavu, blago receno, smijesan.
Da li su onda i stari Egipcani bili zapravo ateisti, s obzirom da su vjerovali da je Sunce bog?
Zejnep

#9279 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zejnep »

Može li par pitanja za svu trojicu gore pomenutu? :D ANA-e?
Zašto vama smetaju vjernici? Da li mislite da bi svijet bio ljepše mjesto bez njih?
Prije nego neko počne počne o ratovima i teroristima moram naglasiti da ne vjerujem da je iko od terorista uistinu vjernik niti vjerujem da vjernici čine nažao ikome samim tim što vjeruju. Eto da se svi okrenemo nauci umjesto vjeri (jer po vama to su dva suprotna pojma) šta bi bilo? Šta vas to toliko iritira? Zašto taj izraz "zatucanost"? To što neko vjeruje u Boga ne ometa nekog drugog da ne vjeruje, ili...? Ovakve stvari mi zaista nisu jasne.
Smrcak15

#9280 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:NAFTA na nasem NIKADA nije bila ULJE, i da zavrsimo ovu glupost.
neka Dozeru, ne leti pred rudu

https://hr.wikipedia.org/wiki/Nafta
Nafta (lat. petroleum; grč. petra (stijena) i lat. oleum (ulje)), kameno je ili sirovo zemno ulje,

sirova nafta
https://glossary.periodni.com/glosar.ph ... rova+nafta
Sirova nafta (zemno ulje)

ti krenuo kontru na svoj gol, samo sto niko od tvoji igraca nece da ti uleti klizeci, jer i oni zajedno sa tobom kontru rade da zabijete sami sebi gol :lol:

Hajde ne glupiraj se vise sa tim izjavama cuj nafta nikad nije bila ulje na nasem :lol: covjek poceo sam sebe lagati iako jasno stranice kazu da je Nafta zemno ulje
HardcoreMX

#9281 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

pa i nafta ti nije nasa rijec...preuzeta sa arapskog, derivat od staroperzijskog i znaci upravo petroleum, sto je takodjer posudjenica od grcko-latinskog i znaci doslovno na nas jezik 'ulje iz stijene' i onda ti kazes da to nije ulje... :facepalm:
osim toga, u zadnje vrijeme se pribjegava i ka proizvodnji plastike od jestivih, biljnih ulja..
:D
Zejnep

#9282 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zejnep »

Zejnep wrote:Može li par pitanja za svu trojicu gore pomenutu? :D ANA-e?
Zašto vama smetaju vjernici? Da li mislite da bi svijet bio ljepše mjesto bez njih?
Prije nego neko počne počne o ratovima i teroristima moram naglasiti da ne vjerujem da je iko od terorista uistinu vjernik niti vjerujem da vjernici čine nažao ikome samim tim što vjeruju. Eto da se svi okrenemo nauci umjesto vjeri (jer po vama to su dva suprotna pojma) šta bi bilo? Šta vas to toliko iritira? Zašto taj izraz "zatucanost"? To što neko vjeruje u Boga ne ometa nekog drugog da ne vjeruje, ili...? Ovakve stvari mi zaista nisu jasne.
Samo da ponovim jer me ovi zakloniše sa uljem, pardon, naftom :diva:
Dozer

#9283 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

Paaaa....nisu ateisti na temi o teizmu, nego je obratno...Ili sam nesto fulio...?

Meni ne smeta nijedan jedini vjernik, i imam ih more odlicnih prijatelja i drugova. Neki medju njima su zaista pravi vjernici, a ne ovi "na baterije" i "radi raje", kakvi su danas moderni.
I nemam ama bas nikakav problem s njima. Cak stavise, o svemu ovome pricamo sasvim otvoreno i uporedjujemo misljenja i stavove.

A sta mozda ljude u tome iritira...paaaa... mozda ove neke danasnje "postavke" po kojima se vjernik i vjera moraju postovati samo zasto sto se radi o religijama?
Ili sto se ovdje i danas, i to vrlo ocigledno, religije utrpavaju svima i svakome kao nesto WOW bitno u zivotu...? I nemoj mi reci da nije tako, jer svi imamo oci, usi i bar malo zdravog razuma.

Pitanja su:
- Zasto je to neki vjernik/teista na bilo kkoji nacin bitniji od nekog nevjernika/ateiste?
- Po cemu je to neki vjernik u pravu za bilo sta sto tvrdi, u odnosu na nekog nevjernika i njegove tvrdnje? Zato sto to "nesto" pise u nekakvoj knjizi od prije par hiljada godina, pa ma kako besmisleno danas to "nesto" da jeste? (A nije da se na ovoj temi nisu pokazale kolicine i kolicine tih besmislica)...
- Zasto je bilo koji vjerski objekat bitniji od bilo kojeg drugog objekta/gradjevine? Zato sto ga neki ljudi (vjernici) smatraju bitnim?
Mozda neko npr. trafiku smatra najbitnijim objektom u zivotu, ili kafanu... Zasto je to onda manje bitno od ovog prvog?
Last edited by Dozer on 30/11/2017 16:21, edited 2 times in total.
Smrcak15

#9284 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:
pa i nafta ti nije nasa rijec...preuzeta sa arapskog, derivat od staroperzijskog i znaci upravo petroleum, sto je takodjer posudjenica od grcko-latinskog i znaci doslovno na nas jezik 'ulje iz stijene' i onda ti kazes da to nije ulje... :facepalm:
osim toga, u zadnje vrijeme se pribjegava i ka proizvodnji plastike od jestivih, biljnih ulja..
:D
ma pusti ga vidis da je prolupao :-)
Dozer

#9285 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Dozer »

:lol: :lol:

Deder ti nama, Smrle, na svom ranijem postu pokazi i dokazi svu ovu svoju silnu naknadnu pamet o kojoj sad prica(te)s :D
Smrcak15 wrote: Pa Kako se onda mobil napravi?

Pa napravi se izmedju ostalog od ulja i pijeska

od olja se pravi plastika, od pijeska se pravi staklo, sve to kroz razne procese koje mi neznamo tacno i koje sve masine se koriste da bi doslo se do produkta.

Pa kad kazemo da je mobil napravljen od ulja i pijeska nismo daleko od istine iako nismo rekli ssvu istinu.

kad se kaze mobil nastao od pijeska i ulja, to nije specifikacija , od kakve vrste ulja ni pijeska
A, mozemo se vratiti i na starosumerski...cisto da vidimo sta i oni kazu o svemu ovome :D
aurora313

#9286 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Zejnep wrote:...Zašto vama smetaju vjernici? Da li mislite da bi svijet bio ljepše mjesto bez njih?
Pa, pitanja su ti dobra pa da idemo redom.

a) Zašto vama smetaju vjernici? Da li mislite da bi svijet bio ljepše mjesto bez njih?
Ne vjerujem da ateistima smetaju vjernici. Da nam smetaju, mi bi se ateisti zaista osjećali jadno: uvijek ljuti, kritični, bili podozrivi prema svimai svemu, mrzili bi većinu oko sebe... Sve dok god neki vjernik uživa svoju religiju bez da mi time ne prebacuje zašto ja ne verujem, sve je u redu. Ali kada počnu sa svojim ‘dokazima‘, stvari se naravno mijenjaju jer dokaza nemaju. Da ih imaju, mi bismo ih sigurno prihvatili. Bez dokaza nema zdrave diskusije.

b) Prije nego neko počne počne o ratovima i teroristima moram naglasiti da ne vjerujem da je iko od terorista uistinu vjernik niti vjerujem da vjernici čine nažao ikome samim tim što vjeruju.
Vidiš, Isil nije neka grupa ljudi iz jedne države koja se iz nekog razloga bori za neka svoja prava. To je skup ljudi iz cijelog svijeta koji su ujedinjeni istom vjerom u njenom nekom neobjašnjivo bolesnom obliku (izgleda mi, hadis baziranom).
A ovdje imam i poznato mišljenje jednog nobelovca: ”Uvijek će biti dobrih ljudi koji čine dobro, i zlih koji čine zlo. Ali da bi dobar činio zlo, za to mu treba religija.” Ovo nije pravilo, ali nije daleko od istine.

c) Zašto taj izraz "zatucanost"?
Promatraj svijet. Što je manje obrazovan, njegovi vjerski rituali su grublji i nehumaniji. Vidio sam dosta primjera gdje se neki daju zakovati na krst, ili ih vješaju kukama utaknutim u kožu, ili se tuku lancima do krvi... sve u ime nekog nevidljivog boga kojem se oni kao dokazuju. To baš i nije znak neke više kulture i obrazovanja.
tlr

#9287 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Religija je dogma, a sumnja ili okretanje leđa ovim dogmama, povlači za sobom vječnu (i imaginarnu) kaznu.
Kažu da je sve to "stvoreno" kako bi ljudi u miru zajedno slavili ljubav, te sklad i ljepotu Svijeta, savršenost Stvoritelja i nesavršenost Čovjeka.

Nema ništa od te priče... Mir je sve dalje, a religija je medij za širenje političkih parola, postizanje političkog i ekonomskog cilja, pretis lonac za izgradnju nacija, umeta...
Koliko još treba čekati, koliko generacija treba zeznuti da bi došlo iz guJice u glavu da to ne vodi nigdje, da su opis svijeta i dokazi postojanja istog kontra "dokaza" u Knjigama.
Niko, do obični ljudi su u svojoj glavi, kreirali svog Stvoritelja od blata i vode i pali mu na sedždu.

Religija je ujedno najviši stepen oholosti (lažne slike) koju čovjek izgradi o svijetu oko sebe i sebi samom.

Ako Bog zaista i postoji, onda je religija njegovo/njeno/njihovo sredstvo kreirano u svrhu da se u religiju sumnja, da osvijesti ljude, nauči ih da nisu centar Svemira ili Kreacije, da ne budu oholi i zatucani i ne vjeruju svakoj budalaštini koju čuju, a koju je prenio ovaj, preko onog, do nekog...

... kuš više kad je centralna tačka (nekih) da vjeruju da je Stvoritelj vlastitog sina na muke stavio, a ti mitološki judeo-kršćansko-muslimanski Abrahamski testovi se danas masovno obilježavaju širom svijeta od strane različitih vjernika. Svijetla obraza.

Sick.

Šta čovjek da očekuje od Roba, ako mu je takav Gospodar... Emergent osobine i fenomeni su svuda, i otkrivaju se i u oblastima kvantne fizike, biologije, sociologije ... i neće biti neobično ako uskoro budemo učili u školi, da je sasvim normalno i očekivano da složenije stvari nastaju od jednostavnijih...

Zašto onda Rob ne bi mogao postati veći i bolji od Gospodara i da li bi se moglo desiti da je Stvoritelj nemjerljivo gluplji od čovjeka - kao što je i crveno krvno zrnce ili neuron..., jedna ćelija ... gluplja od gliste? ... kao što će i ljudi (sve su prilike) ubrzo postati gluplji od vlastite kreacije - telefona.
Last edited by tlr on 30/11/2017 18:15, edited 1 time in total.
medvjed23

#9288 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

ima oholosti i u religiji i u ateizmu.. s obzirom na to da ne znamo ni šta se dešava na susjednoj stijeni

https://www.klix.ba/scitech/nauka/na-ma ... /171120168

zauzimanje i branjenje čvrstih stavova o čitavom svemiru nije nužno odraz mudrosti lišene oholosti.. kad se radi o bogu i sličnim krupnim i temeljnim pitanjima, smatram da je najpoštenije, u duhu trećeg dijela naslova teme, reći: ne znam..
Hakiz

#9289 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Zejnep wrote:
Samo da ponovim jer me ovi zakloniše sa uljem, pardon, naftom :diva:
Ne smetaju nama vjernici. Meni lično je veoma lijepo vidjeti razne kulturološke, religiozne, i još neke aspekte vjerskog života.

Nama smeta to što religije ne samo da se bave poslovima vezanima za vjeru, što je sasvim OK, nego i društvenim kao i političkim poslovima. I dok se društvena pitanja mogu shvatiti, religije i treba da se bave njima u svojoj domeni, ali kada pokušavaju svoje viđenje društvenih odnosa nametnuti kao državne zakone i pravila, kada se bave politikom, to je već problem.

Dobar primjer je već milion puta spomenuti slučaj Queer festivala u Sarajevu. Vjernicima je zasmetalo to što se LGBT festival održava u doba bajrama. Iako je festival održavan u zatvorenim prostorima, nije bio agresivno oglašavan na plakatima, i ničim nije mogao smetati vjernicima. Smetalo im je to što se festival uopšte održava. I to im je zasmetalo toliko da su fizički napali učesnike i posjetioce. Iako se sve dešava u sekularnoj državi, iako je festival bio sasvim legalno i legitimno organizovan poštujući zakone države u kojoj se održava. Jeftin izgovor je bio da je to uvreda za vjernike, održavanje tog festivala u vrijeme vjerskog praznika. Svima je jasno da nije bio taj izgovor, pronašao bi se drugi. A suština je bila nametanje svog sistema vrijednosti cijelom društvu.

To nam je, takođe, pokazalo šta nas čeka ako se opustimo. Oduzimanje prava svima koji nisu vjernici, uništavanje sekularnog karaktera države u kojoj živimo itd. Danas napadnu LGBT zajednicu jer je najranjivija, na kraju ću i ja kao heteroseksualni ateista doći na red za ili pokrštavanje (poislamljenje) ili iseljavanje ili istrebljenje.

Možda pretjerujem, ali stvari se moraju posmatrati u kontekstu. Nisu svi vjernici isti, naravno. Ali, šta se desilo poslije. Nismo vidjeli grupe vjernika koji su u znak naprosto ljudske podrške napadnutima, ne podrške LGBT zajednici nego podrške fizički napadnutim ljudima, dakle nismo vidjeli grupe vjernika koji su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne u moje ime" i slično. Dakle, vjernici su u najboljem slučaju prećutali fizičko nasilje koje je neko uradio u njihovo ime, nisu ga osudili. A šutnja je odobravanje.

Možeš ti meni reći da to nije istina, ali ja ću ti odgovoriti ovako. Tvoje riječi su riječi, događaji sa Queer festivalom su djela. I čemu da više vjerujem, riječima ili djelima?
Last edited by Hakiz on 30/11/2017 18:35, edited 4 times in total.
tlr

#9290 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Religija uči da se slijepo i pod prijetnjom kazne vjeruje. Ja kažem da treba sumnjati u sve, sve dok ne pronađemo čvrsti dokaz.
Čak i poslije, ok je posumnjati i još jednom provjeriti postavku i rješenje problema.

Živjeti = Sumnjati + Otkrivati.
Last edited by tlr on 30/11/2017 18:32, edited 1 time in total.
tlr

#9291 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Glede queer festivala... ne treba smetnuti s uma da su žene kod nas, prije 60-80 godina bile 'grebena stranka' i da su bile sistemski i institucionalno ugrožene.
Žene se borile i izborile. Danas je ok da se žene smatraju jednakim, čak i od strane vjernika ... većine mislim. Tako će biti i sa LGBT jednog dana.
Nisam LGBT, ali solidarišem se sa njima i podržavam njihovu borbu ... baš kao da jesam. :lol:
L u c i f e r

#9292 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Zašto vama smetaju vjernici? - ne smetaju
Da li mislite da bi svijet bio ljepše mjesto bez njih? - ne

Prije nego neko počne počne o ratovima i teroristima moram naglasiti da ne vjerujem da je iko od terorista uistinu vjernik niti vjerujem da vjernici čine nažao ikome samim tim što vjeruju.
Eto da se svi okrenemo nauci umjesto vjeri (jer po vama to su dva suprotna pojma) šta bi bilo? - nista
Šta vas to toliko iritira? - nista, osim nametanja
Zašto taj izraz "zatucanost"? - ne koristim pa ne znam
To što neko vjeruje u Boga ne ometa nekog drugog da ne vjeruje, ili...? - ni obrnuto
Ovakve stvari mi zaista nisu jasne.
Evo odgovorih u citatu radi preglednosti...

Imas velike predrasude prema neistomisljenicima.
L u c i f e r

#9293 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

sekerbay wrote:
Zaitsev wrote::lol:
To je to. Malo se šupamo :mrgreen:
Bitno je da ćemo da ćemo bit u jednom safu ako nekad zapuca il krenu neka klizišta :mrgreen:
Ovo ostalo je na dugom štapu :mrgreen:
L u c i f e r wrote:A kad bih u dzenetu cuo krike mucenja i patnji
Čuj slušo :-) gledo, jarane, gledo. Il misliš da tam neće bit skajpa, vibera i sl. :D
Pa jbt., jučer se čojk otrova u sudnici a već danas kruže meme i sl.
Image

Gdje ti je suza za Mr. praljka :mrgreen:

Ovdje govorimo o zlikovcima, tiranima, ubicama.. . Il nisi upratio ono što sam piso o ateistima koji nisu ubijeđeni u dokaze zbog npr. loših prevoda i sl.
Kao i obicno, secerko valja besmislice, kezece smajlije i drka misleci na dozera... :zzzz:
Zejnep

#9294 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zejnep »

L u c i f e r wrote:
Zašto vama smetaju vjernici? - ne smetaju
Da li mislite da bi svijet bio ljepše mjesto bez njih? - ne

Prije nego neko počne počne o ratovima i teroristima moram naglasiti da ne vjerujem da je iko od terorista uistinu vjernik niti vjerujem da vjernici čine nažao ikome samim tim što vjeruju.
Eto da se svi okrenemo nauci umjesto vjeri (jer po vama to su dva suprotna pojma) šta bi bilo? - nista
Šta vas to toliko iritira? - nista, osim nametanja
Zašto taj izraz "zatucanost"? - ne koristim pa ne znam
To što neko vjeruje u Boga ne ometa nekog drugog da ne vjeruje, ili...? - ni obrnuto
Ovakve stvari mi zaista nisu jasne.
Evo odgovorih u citatu radi preglednosti...

Imas velike predrasude prema neistomisljenicima.
Zasto predrasude? Samo ne razumijem neke stvari. Kao sto vjerovatno ni ti ne razumijes.
Hvala svima na odgovorima. :)
L u c i f e r

#9295 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by L u c i f e r »

Predrasude su zato sto ne pitas da li vec zasto, tj impliciras...

Svi smo samo ljudi i svi cemo vrlo brzo riknuti.

Decenije prolete za cas...

I to je ok...

Niko nista pouzdano ne zna.

Zasad.
adelkam

#9296 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by adelkam »

Pravi vjernik razvija neke ljudske vrijednosti pa je i zbog toga vjera nesto pozitivno. Religija nerijetko krene u jednom totalno krivom smijeru propagirajuci nesto sto na kraju nema dodirnih tacaka sa pravom vjerom, i tako sa sobom povuce mase vjernika.
Ja mislim da je religija i kod nas devedesetih puno pomogla da dozivimo ovdje na Balkanu to sto smo dozivjeli.
Zadnji puta sam bio u Dzamiji kada sam dobio propagandni materijal jedne politicke stranke...i to je bilo davno ali ja i dalje vjerujem u Boga 100%

Sto se ateizma tice, meni ti ljudi nikada nece smetati jer vjerovati u nesto je neki unutrasnji osjeäaj, ali mi je malo tesko zamisliti "stopostotnog" ateistu koji je otklonio sve predrasude. Cak i kada Stephen Hawking izadje i kaze kako nema Boga, ja mislim da se ipak i on sam ponekad zapita da li je siguran u to sto je rekao. Mislim i da se na nauku necemo moci puno osloniti jer sve sto vise otkrivamo, sve je vise nepoznanica... Eto

Morao sam napisati barem jos jedan post na ovom zanimljivom forumu :D pa kome krivo :P
tlr

#9297 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Anketa "Vjerujete li u Boga?"

Vjernik:
Vjerujem u Boga, ne mogu dokazati kako. Jednostavno osjećam tako. Lijep je to osjećaj.

Agnostik:
Ne vjerujem dok se ne uvjerim.

Ateista:
Ne! Besmisleno je misliti da je za nastanak ili postojanje Svijeta nužan Bog. Ništa ne ukazuje da je isti neophodan ili čak moguć.

Nihilista:
Nikome ja ništa ne vjerujem.

Filozof:
Pitajte Boga jesam li ili nisam vjernik. Bog, ako postoji vam može dati taj odgovor. Pitajte ga. On ne laže ...
uostalom
Kako Posljedica ne oblikuje Uzrok, tako i Odgovor ne može izmijeniti Pitanje.
Upravo zato jesam ili nisam.
Hakiz

#9298 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

adelkam wrote:Sto se ateizma tice, meni ti ljudi nikada nece smetati jer vjerovati u nesto je neki unutrasnji osjeäaj, ali mi je malo tesko zamisliti "stopostotnog" ateistu koji je otklonio sve predrasude. Cak i kada Stephen Hawking izadje i kaze kako nema Boga, ja mislim da se ipak i on sam ponekad zapita da li je siguran u to sto je rekao. Mislim i da se na nauku necemo moci puno osloniti jer sve sto vise otkrivamo, sve je vise nepoznanica... Eto
Ne može vjernik prihvatiti postjanje ateista, pa makar. Barem na citirani način mora navoditi vodu na svoj mlin.
HardcoreMX

#9299 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

TLR wrote:Anketa "Vjerujete li u Boga?"
Agnostik:

Ateista:
Ne! Besmisleno je misliti da je za nastanak ili postojanje Svijeta nužan Bog. Ništa ne ukazuje da je isti neophodan ili čak moguć.

Nihilista:
sve neracionalni odgovori..posto su ova tri tema...
Agnostik..cemu mu vjera kad se uvjeri?!...i onda kad se uvjeri shvati da se zahebo..ili sto bi rekli 'naknadna pamet' slaba vajda...
Ateista...bolje da je ostao na negaciji..ovako mora dokazati kako to moze recimo i najprostiji predmet nastati slucajno, a kamoli Svijet...
Nihilista...jedan drugom nista ne vjeruje, demantiraju jedan drugog...dva takva, po njihovoj definiciji iskljucuju jedan drugog....nista od njihove definicije..
beni-bu-man

#9300 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

HardcoreMX wrote:
TLR wrote:Anketa "Vjerujete li u Boga?"
Agnostik:

Ateista:

Nihilista:
sve neracionalni odgovori..posto su ova tri tema...
Agnostik..cemu mu vjera kad se uvjeri?!...i onda kad se uvjeri shvati da se zahebo..ili sto bi rekli 'naknadna pamet' slaba vajda...
Ateista...bolje da je ostao na negaciji..ovako mora dokazati kako to moze recimo i najprostiji predmet nastati slucajno, a kamoli Svijet...
Nihilista...jedan drugom nista ne vjeruje, demantiraju jedan drugog...dva takva, po njihovoj definiciji iskljucuju jedan drugog....nista od njihove definicije..
A sta rec za Filozofa ?
Post Reply