Ukrajina

sumirprimus

#92651 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ovi haman snimaju filmove po ukrajini :lol: :-) kakvi levati
Čitalac

#92652 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajinci smatraju da Rusija ovim tempom može još godinu dana.
Ukraine’s military intelligence directorate said it believes Russia has the economic resources to continue the war at its current pace “for another year”. In an update on Telegram, it said:
-The Kremlin leadership probably will try to freeze the war for a while in order to convince the West to lift sanctions, but then continue the aggression.
Russia’s economic resources will allow the occupying country to continue the war at its current pace for another year.
Russia’s goal “is all of Ukraine and not only Ukraine”, it added.
Čitalac

#92653 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Guardian analizira gubitke ukrajinske strane i postavlja pitanje u kakvom će stanju armija biti ako ovakvo stanje potraje do jeseni.
Any way you count it, the figures are stark: Ukrainian casualties are running at a rate of somewhere between 6oo to 1,000 a day.
One presidential adviser, Oleksiy Arestovych, told the Guardian this week it was 150 dead and 800 wounded; another, Mykhaylo Podolyak, told the BBC that 100 to 200 Ukrainian troops were being killed a day. It represents an extraordinary loss of human life and capacity for the defenders...

The sheer number – more than 20,000 casualties a month – raises questions about what state Ukraine’s army will be in if the war drags on into the autumn. That is true for Russians too, of course. But it is the invaders who already control large chunks of Ukraine, and they can pause the fighting with the territorial upper hand.
https://www.theguardian.com/world/2022/ ... ping-point
lajkujMe

#92654 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Malo da razbijem ovu depresivnu atmosferu

Firms potvrdjuje ovu tvrdnju

Image

Ps. Ignorisite ove vatre po Krivi Rih to je Mital Steel :lol:
lajkujMe

#92655 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Karkiv znam da je UA nastavila s Kontraofanzivom i suska se o nekim uspjesima ali ovo mi nije jasno

Image

Meni ovo lici na ogromni napredak UA s desne strane rijeke

Kao da je UA nadomak Lymana Sjeverno od Zarichne (Karkiv)
I juzno od Zarichne kod Hontarivka

Sto bi moglo znaciti da UA snage kontrolisu ovaj reon

Image
karanana

#92656 Re: Ukrajina

Post by karanana »

citam milanovicevu izjavu vjerovali ili ne i donekle se slazem, mada rjesenje nije podano. kapitulacija valjda.
sta bi bilo oznaceno kao poraz rusije? vracanje teritorija na stanje od 24.2? ili jos dalje uzimanje krima i drugih teritorija izgubljenih 2014?

po meni nema sanse niti jedno nit drugo da se desi. a vidjecemo koliko mogu gurati naprijed. ako je poraz to sto nisu uzeli kijev, harkiv, onda za sad mozemo reci da su porazeni, ali ne postoje teoretske sanse da ukri organizuju kontraofanzivu i uzmu nazad teritorije. mi ovde pricamo o nekim ofanzivama a ukri su u sustini u defanzivi, pa cak i u kersonskoj oblasti. vidjeli smo kako ti mali kontranapadi zavrsavaju. uz velike zrtve i sitne dobiti koje rusi onda na kraju i neutralisu i vrate. na malo vecoj slici podsjeca me na neke nase akcije i kontranapade koji su na pocetku imale uspjehe i onda ide neprijateljska kontra i vrate te uz velike velike gubitke.
SanskiBiser

#92657 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

karanana wrote: 10/06/2022 19:37 citam milanovicevu izjavu vjerovali ili ne i donekle se slazem, mada rjesenje nije podano. kapitulacija valjda.
sta bi bilo oznaceno kao poraz rusije? vracanje teritorija na stanje od 24.2? ili jos dalje uzimanje krima i drugih teritorija izgubljenih 2014?

po meni nema sanse niti jedno nit drugo da se desi. a vidjecemo koliko mogu gurati naprijed. ako je poraz to sto nisu uzeli kijev, harkiv, onda za sad mozemo reci da su porazeni, ali ne postoje teoretske sanse da ukri organizuju kontraofanzivu i uzmu nazad teritorije. mi ovde pricamo o nekim ofanzivama a ukri su u sustini u defanzivi, pa cak i u kersonskoj oblasti. vidjeli smo kako ti mali kontranapadi zavrsavaju. uz velike zrtve i sitne dobiti koje rusi onda na kraju i neutralisu i vrate. na malo vecoj slici podsjeca me na neke nase akcije i kontranapade koji su na pocetku imale uspjehe i onda ide neprijateljska kontra i vrate te uz velike velike gubitke.
Sto napisa Cooper se vidi na terenu citavu sedmicu..."zbog jos uvijek znacajne premoci u artiljeriji i broju orudja Rusi odrzavaju utisak neceg sto se barem moze nazvati nekim "sporim napredovanjem" i osim ako ne bi doslo do neke nuklearne opcije ili ako bi ukrajinska vojska napravili neku katastrofalnu gresku, najgore vrijeme za Ukrajinu u ovom ratu je proslo kao i vrijeme ruskih napredovanja.

Osim u slucaju da "neko" sa Zapada natjera Zelenskog i ljude oko njega na neke ustupke, Putin i njegova ekipa u Moskvi ne mogu ostvariti bilo kakav uspjeh u ovoj avanturi ali mogu nastaviti da uzrokuju dodatne smrti i razaranja".

sto bi Cooper rekao vec vise puta ponovio Rusi imaju neogranicen tonnage tj. tonazu "glupih" kinetickih sredstava svih kalibara, po njemu kriticno je da Ukrajinci sprijece pad Slavjanska i priblizavanje Rusa tom gradu i da na tom frontu uniste sto vise ruske artiljerije u tom konekstu je spomenuo PZ2000 da ocekuje da ce biti upravo koristeni na frontu oko Slavjanska za neutralizaciju ruske artiljerije slicno kao i poljske Krabe...
Last edited by SanskiBiser on 10/06/2022 20:20, edited 1 time in total.
saimidin

#92658 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

karanana wrote: 10/06/2022 19:37 citam milanovicevu izjavu vjerovali ili ne i donekle se slazem, mada rjesenje nije podano. kapitulacija valjda.

Sve je jasno, ali UA ne zeli da se zamrzne sadasnje stanje, I sada pokusava izlobirati brodove pomoci, umjesto dosadasnjih aviona pomoci

Ako ne uspiju, onda ce morati traziti primirje, ali jos nisu sve nade izgubljene, ameri ako pomognu, moze se to okrenuti, ako ne ostat ce ovako +/- par sela

Pravo pitanje je ima li iko na zapadu zelju da pomogne tu pobjedu I kada, jer ovo sve do sada je samo sluzilo da UA ne bude porazena

Ako nema, onda trebaju primirje odmah, uz uslov brodova pomoci da orci ne mogu ovo ponoviti za godinu,... ali ima I problem da orci ne zele primirje na ovim linijama, jer je sada min donjeck/luhansk oblasti u kompletu :-)
CrveniKuk

#92659 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Mala analiza poljskih Krabova.
https://youtu.be/kzanbEIZhJg
karanana

#92660 Re: Ukrajina

Post by karanana »

ali da li i dalje vidite ikad neku dominantnu frontalnu ofanzivu ukrajine i uzimanje nazad izgubljenih teritorija, dakle totalni raspad ruske vojske? meni to izlgeda apsolutno nevjerovatno.
a isto tako je ocigledno, a ocekivao sam vise, da ove okupirane teritorije i populacija i nije bas voljna da organizuje nesto interno i ozbiljnije pocnu sa partizanskim akcijama, kako bi se rusi osjecali kao recimo u avganistanu gdje na duge staze stvarno ne bi mogli izdrzati. ali ovdje se to nekako cini sistematicnije i manje otpora je medju puchanstvom. oni koji su se protivili su vjerovatno i otisli. onima koji su ostali je vjerovatno svejedno.
sumirprimus

#92661 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bub do komacme pobjede, a pobjeda je totalni slom ruskog agresora pod svaku cijenu :bih:
Zumbul2

#92662 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Britanci razgovaraju sa Ukrajinom a ne Rusijom u vezi zarobljenika osuđenih na smrt.
https://www.geopolitika.news/vijesti/uj ... vojnicima/
By the way i Švica se prudružila šestom krugu sankcija protiv rusa,
sumirprimus

#92663 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 10/06/2022 20:23 ali da li i dalje vidite ikad neku dominantnu frontalnu ofanzivu ukrajine i uzimanje nazad izgubljenih teritorija, dakle totalni raspad ruske vojske? meni to izlgeda apsolutno nevjerovatno.
a isto tako je ocigledno, a ocekivao sam vise, da ove okupirane teritorije i populacija i nije bas voljna da organizuje nesto interno i ozbiljnije pocnu sa partizanskim akcijama, kako bi se rusi osjecali kao recimo u avganistanu gdje na duge staze stvarno ne bi mogli izdrzati. ali ovdje se to nekako cini sistematicnije i manje otpora je medju puchanstvom. oni koji su se protivili su vjerovatno i otisli. onima koji su ostali je vjerovatno svejedno.
Povezi sa svojim gornjim postom izgledalo je nevejrovatno i da ce se. Srpsko crnogorski agresor raspast pa su se raspali .
Volja za borbom plus logistika.
Dajte vremena bar preko ljeta.
:bih: 1.20
madner

#92664 Re: Ukrajina

Post by madner »

SanskiBiser wrote: 10/06/2022 20:00

Sto napisa Cooper se vidi na terenu citavu sedmicu..."zbog jos uvijek znacajne premoci u artiljeriji i broju orudja Rusi odrzavaju utisak neceg sto se barem moze nazvati nekim "sporim napredovanjem" i osim ako ne bi doslo do neke nuklearne opcije ili ako bi ukrajinska vojska napravili neku katastrofalnu gresku, najgore vrijeme za Ukrajinu u ovom ratu je proslo kao i vrijeme ruskih napredovanja.

Osim u slucaju da "neko" sa Zapada natjera Zelenskog i ljude oko njega na neke ustupke, Putin i njegova ekipa u Moskvi ne mogu ostvariti bilo kakav uspjeh u ovoj avanturi ali mogu nastaviti da uzrokuju dodatne smrti i razaranja".

sto bi Cooper rekao vec vise puta ponovio Rusi imaju neogranicen tonnage tj. tonazu "glupih" kinetickih sredstava svih kalibara, po njemu kriticno je da Ukrajinci sprijece pad Slavjanska i priblizavanje Rusa tom gradu i da na tom frontu uniste sto vise ruske artiljerije u tom konekstu je spomenuo PZ2000 da ocekuje da ce biti upravo koristeni na frontu oko Slavjanska za neutralizaciju ruske artiljerije slicno kao i poljske Krabe...
Cooper je preoptimistican zadnjih mjesec dana.
sumirprimus

#92665 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#92666 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ja ko navijac slobode sam preoptimistican da cemo uzet titulu skoro.
A za ruje, heh ruje ce ispuhat i raspast se u ukrajini . Abd totalis
Moraju. Kozmicka pravda a bogme i anglosaksonska logistika za sve ove godine dodje na naplatu. :bih:
sumirprimus

#92667 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

This is Brahim #Saadoun, a former student of #Kyiv #Polytechnic and a citizen of #Morocco. He is 21 years old, he has been living in #Ukraine since 2019, and since 2021 serving in #ZSU under a contract. He defended #Azovstal and was later captured by #Russian #DNR proxy fighters. https://t.co/oAgi9fA9BS

Ruski nacisti ovo zovu placenicima, u vrijeme potrebe ja bi reko brat! :bih:
Slava braniteljima Ukrajine..
Excel2

#92668 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Bio je Sovjetski savez jos jaci od Rusije, pa je na kraju failao u Afganistanu. I da, ako se od ove Rusije ne moze odbraniti, dajte da se onda svi naguzimo. Nisu stoljece slabiji bili.
Mrvice_ba

#92669 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Gdje je ukrajinska konjica?

Nema nikakve akcije.
sumirprimus

#92670 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Vidim strah za najmilije i kucni prag, isto tako vidim smrtnu volju za odbranu istih, vidim fokin deja vu :bih:
karanana

#92671 Re: Ukrajina

Post by karanana »

vidim moral i odlucnost pa i samopuzdanje neko, ali hiljaditi put kazem, a niko se ne slaze sa mnom, ovo cijedjenje i zivota i snage i morala i pameti, i ovo kako rat sada tece, radi za ruse. nit ce ruska ekonomija kolabrirat nit ce poceti umirati od gladi, nit ce putin umrijet a nit ce se s njegovom smrcu sta promijenit. nit ce im nestat tenkova, nit municije a bogami ni topovskog mesa. a sve ovo moze nestat ukrajini. pa kazu da je vec citav nato dao 10% onog sto ima. eno kukaju (ili lazu) da su neke zemlje duboko u nato-u vec ostale bez municije. prije ce nato ostati bez sredstava nego rusi. nema t90ka chip....big fucking deal, izvesce je i bez cipa i bez mjenjaca i rokace dok je ziva.
Last edited by karanana on 10/06/2022 21:04, edited 3 times in total.
duh_sa_sjekirom

#92672 Re: Ukrajina

Post by duh_sa_sjekirom »

Mene ovo trenutno stanje u UA podsjeća na nšu poziciju u jesen 92.-prvi nalet scg agresora je prošao, armija u formiranju, odbrana konsolidovana koliko-toliko, čak i nekih manjih uspjeha je bilo, ali najvažnije je bilo da je zaustavljen zamah scg agresije.
Nadam se da UA neće imati još jednog agresora, kao što smo mi imali...
Trebat će vremena ukrajincima da se saberu i organizuju za ofanzivna dejstva. Problem im može biti proruski orijentisano stanovništvo u ovim regijama tj. šta to stanovništvo uopće želi: biti dio Rusije ili ostanak u UA
Tyke

#92673 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

sumirprimus wrote: 10/06/2022 20:51 Ja ko navijac slobode sam preoptimistican da cemo uzet titulu skoro.
A za ruje, heh ruje ce ispuhat i raspast se u ukrajini . Abd totalis
Moraju. Kozmicka pravda a bogme i anglosaksonska logistika za sve ove godine dodje na naplatu. :bih:
Ne bacaj mi sol na ranu. I unucad cu prije dobiti, nego kakav pehar da podignemo. 😁

Ako nista, makar ove cavije viseg ranga predaju tijelo zemlji, kao i sklopocije im od vojne tehnike. MeHlem za oci.

Samo da vise hoce taj Herson, Izium, Harkiv, daj nesto ozbiljno za uzmemo u nase ruke.
Excel2

#92674 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

karanana wrote: 10/06/2022 21:00 vidim moral i odlucnost pa i samopuzdanje neko, ali hiljaditi put kazem, a niko se ne slaze sa mnom, ovo cijedjenje i zivota i snage i morala i pameti, i ovo kako rat sada tece, radi za ruse.
Pa hajmo ovako. Koja strana mislis da je vise iznenadjena dosadasnjim performansom druge strane?
Ko je podbacio u odnosu na ocekivanja, a ko je overperformao?
sumirprimus

#92675 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sta god reko poreko. Deja vu
Slava im
Post Reply