INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bavi

#9251 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bavi »

Sanjarko wrote: 23/11/2022 13:42
bavi wrote: 23/11/2022 13:21 Rekoh jest DNO, al ne kacite da smo najgori jer nismo. Korpa 2845 KM :D :D :D :D plata 530,029 KM :D :D :D :D jbt ja ne mogu dalje, vama da napisu iz komsiluka da ste bez ruku i nogu vi bi povjerovali... nastavite kukati al bez mene.
Ne znam, znam da je sindikalna korpa 2.900 KM. U to uračunati roditelji, jedna beba, i jedan školarac.

Samo osnovno je uračunato, valjda ako sam ja dobro shvatio. Plate ovdje se kreću od 650 pa naviše.

650 imaju u trgovinama večinom plate, možda sad 700.

Raja ima nekretnine nasljeđene od sistema ili od roditelja i mnogi ne plaćaju račune za režije pa se nakupi dug.

Nama 10.000 se nakupio s kamatama od 15 i više posto godišnje. Najveći dio duga kamate.

Počeli smo sad da plaćamo i da vraćamo dug. Vratili oko 20% duga. Staroj u cilju da isplati barem nešto duga dok je živa i dok još može da radi.

U taj dug ima zastare i drugoga ali sudu i državi ništa ne možeš. Ne možeš se pozvati na zastaru duga, otpis duga, i reprogram duga.

Dijelova duga.

Dno smo.
Ne govorim o tebi. Ti bi trebao da si pomognut i zbrinut od strane drzave jer si radno nesposoban. Ne govorim ni o penzionerima ni invalidima, ja govorim citavo vrijeme o ovoj smijesnoj tabeli koju je sibicar zakacio gore, a u njoj se porede SAMO RADNO SPOSOBNI LJUDI PO DRŽAVAMA nikakvi socijalni slucajevi. Vidi se da je narucena od srbijanskog politickog aparata da se pokaze kako je kod njih super... Ovo nije obicna slicica neg politika koju komsije provode u ovoj zemlji vec 3 decenije. I nije joj uopste mjesto ovdje.
Prva laz da je minimalna placa u Bosni manja nego u Srbiji, druga da je prosjecna placa manja nego u Srbiji i potrosacka korpa je vec diskutabilna sta ulazi u nju i u ostalim zemljama sta je obuhvaceno dal isti proizvodi i usluge kao kod nas.
Ja nisam rekla da je ovdje kod nas dobro nego da se ne kace svakakve gluposti i demoralise narod da smo najgori. Prestanimo biti sami prema sebi destruktivni.
Sanjarko

#9252 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

bavi wrote: 23/11/2022 14:26
Sanjarko wrote: 23/11/2022 13:42

Ne znam, znam da je sindikalna korpa 2.900 KM. U to uračunati roditelji, jedna beba, i jedan školarac.

Samo osnovno je uračunato, valjda ako sam ja dobro shvatio. Plate ovdje se kreću od 650 pa naviše.

650 imaju u trgovinama večinom plate, možda sad 700.

Raja ima nekretnine nasljeđene od sistema ili od roditelja i mnogi ne plaćaju račune za režije pa se nakupi dug.

Nama 10.000 se nakupio s kamatama od 15 i više posto godišnje. Najveći dio duga kamate.

Počeli smo sad da plaćamo i da vraćamo dug. Vratili oko 20% duga. Staroj u cilju da isplati barem nešto duga dok je živa i dok još može da radi.

U taj dug ima zastare i drugoga ali sudu i državi ništa ne možeš. Ne možeš se pozvati na zastaru duga, otpis duga, i reprogram duga.

Dijelova duga.

Dno smo.
Ne govorim o tebi. Ti bi trebao da si pomognut i zbrinut od strane drzave jer si radno nesposoban. Ne govorim ni o penzionerima ni invalidima, ja govorim citavo vrijeme o ovoj smijesnoj tabeli koju je sibicar zakacio gore, a u njoj se porede SAMO RADNO SPOSOBNI LJUDI PO DRŽAVAMA nikakvi socijalni slucajevi. Vidi se da je narucena od srbijanskog politickog aparata da se pokaze kako je kod njih super... Ovo nije obicna slicica neg politika koju komsije provode u ovoj zemlji vec 3 decenije. I nije joj uopste mjesto ovdje.
Prva laz da je minimalna placa u Bosni manja nego u Srbiji, druga da je prosjecna placa manja nego u Srbiji i potrosacka korpa je vec diskutabilna sta ulazi u nju i u ostalim zemljama sta je obuhvaceno dal isti proizvodi i usluge kao kod nas.
Ja nisam rekla da je ovdje kod nas dobro nego da se ne kace svakakve gluposti i demoralise narod da smo najgori. Prestanimo biti sami prema sebi destruktivni.
Ma znam da nije meni namjenjeno ovo prethodno. Samo sam se nadovezao. Imam ja sad primanje. Zato smo i poceli da vracamo dug za rezije. Samo opet i tu je drzava dno dna.

Jedni me vode kao invalida I kategorije, drugi kao invalida II kategorije. Zaliti cemo se kad tad, trebali smo odmah ali jbno birokratski, a stara nemoze sve stici i to ganjati. Nije ni ona zdrava i ona je bolesna i to pravo.

Ne bi o tome sta itd, a nece doktorima i da ganja i ona pravo na sebe. Strah je otic doktorima u vezi toga.
dječak sa šibicama

#9253 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Zlocesta agresorska politika, podvale i lazi, Vucic poredjenjem sa ekonomskim gigantom BiH dokazuje srbijancima da je kod njih super :D
bavi

#9254 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bavi »

dječak sa šibicama wrote: 23/11/2022 14:41 Zlocesta agresorska politika, podvale i lazi, Vucic poredjenjem sa ekonomskim gigantom BiH dokazuje srbijancima da je kod njih super :D
Nije politika?? ;-)

https://www.klix.ba/vijesti/regija/vuci ... /220827051
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /220828032
Hakiz

#9255 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Uopšte nije pitanje da li ima neko gori od nas. Ako neko živi od 500, pa i 700 KM ne pomaže mu to što neko drugi živi još gore.

Jednoj osobi u Sarajevu danas minimalno treba 600 KM. 10-20 KM gore-dolje, ali za stan od oko 50 metara kvadratnih sa centralnim grijanjem je to. Oko 300 za režije (uključujući najjeftiniji paket internet i kablovska TV i mobitel što je ukupno oko 50 KM) i oko 300 za hranu. To je bez izlazaka, bez odjeće i obuće itd. I, a to je važno, ako ne plaća iznajmljivanje stana, dakle ako je vlasnik stana u kojem živi. Ako iznajmljuje stan to je još nekoliko stotina više.

I to bez očekivanih poskupljenja koja su svakodnevna. Za mjesec-dva, najviše šest, tih 600 će biti malo za puko preživljavanje jedne osobe, trebat će 700, 800.

Onda balansira, ako trebaju nove cipele, to znači odreći se i količine i kvaliteta hrane nekoliko mjeseci, odreći se telefona ili interneta da se uštedi za cipele. Tako za jaknu, paket čarapa, gaća itd.

A to znači i ne izlaziti na kafu, u pozorište, kino, nemati hobi, zaboraviti na izlet, put van grada, naročito van države, je san, sjedi kući (daš 10 maraka godišnje za članarinu u biblioteci i eto ti sve zabave) ili hodaj po ulici ako vrijeme dozvoljava.

Nedaobog biti samohrani roditelj.

Koliko ljudi, radnika, živi u toj zoni, oko 600, 700 KM koja je dovoljna samo za puko preživljavanje, životinjarenje? Koliko god, previše je.

A onda dodajmo penzionere, invalide, socijalne slučajeve itd.

Dobro nam je, eno u Srbiji je gore.
desni

#9256 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by desni »

Potrošačka korpa u Srbiji 753 eura, a u Bosni i Hercegovini 1455 eura :roll:

Znači ispade kod nas sve duplo skuplje. Ko god je prošao kroz Srbiju, zna da su cijene prehrane tu negdje.

https://cenoteka.rs/proizvodi/mlecni-proizvodi/mleko
https://cenoteka.rs/proizvodi/meso-i-riba/sveze-meso
https://cenoteka.rs/proizvodi/voce-i-povrce/voce
https://cenoteka.rs/proizvodi/pica/pivo

Cijene u Srbiji. Kome nije mrsko može sam vidjeti. Podijeliti sa 60 i eto cijene u markama.

Podaci sa numbeo, stranice na kojoj lokalci postavljaju cijene i zarade, kažu da je lokalna kupovna moć u Sarajevu veća nego u Beogradu za gotovo 30 posto :run:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... 2=Belgrade

Na nivou država veća u Bosni nego u Srbiji za 15 posto :roll:

https://www.numbeo.com/cost-of-living/c ... ry2=Serbia

Nije nam dobro, daleko od toga, ali lik hladno zalijepi podatke po kojima je u Srbiji sve duplo jeftinije i ne bi on ništa dodao :(
akcija007

#9257 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Black Friday u Konzumu i Mercatoru. Ulje 1 l je 3,65 KM
Student_u_Ostavci

#9258 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Student_u_Ostavci »

U cijelom svijetu cijene hljeba ili padaju ili stagniraju samo u ovoj vukojebini hljeb na mjesečnoj bazi poskupi za 20 feninga. Ima li iko da uradi nešto, jeble vam fotelje majku svima?!
duh_sa_sjekirom

#9259 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Nemojte kupovati, pravite domaći hljeb...
Student_u_Ostavci

#9260 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

To je logika maestra Fadila Novalića, svaka ćas
zippoo87

#9261 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Jos jednom da ponovim da smo mi sami sebi najveca govna.
Nasa govna koja sebe zovu poslodavci bi najbolju i najrazvijeniju drzavu na svijetu pomnozili sa nulom za 1 godinu.
Smecari jadni...svi su isti,sve ista govna...evo dokaz da niti jednog izuzetka nema.

Marketi i tržni centri u Republici Srpskoj kažnjeni sa 237.000 KM, kreće češljanje pumpi

https://6yka.com/bih/cijene-marketi-i-t ... 1GWn9IMyUY
citroen xm

#9262 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

A šta ima iko da vam priča i da poredi BiH sa okolnim državama, valjda sami vidite kako se u prosjeku živi? To što komšija živi bolje ili gore meni ne olakšava moju situaciju.

Kada bi ova država željela da se takmiči sa komšijama čiji će državljani bolje živjeti i počela raditi nešto za boljitak građana, onda bi to imalo smisla. Ovako ispade, šuti dobro je, tamo neki su gori od nas tako da mi ne trebamo ništa raditi.
bavi

#9263 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by bavi »

Zaboli me za srbiju i njihov standard. Al lijece komplekse na nama. a mi se primamo ko saučešće. Ono sto je bitno na ovoj slici da je umanjena plata i neko ce i na ovo naletiti, neko NEOBAVJEŠTEN i reci da je ok.. eto tolika je, klepit usima i prihvatiti. A ove place vec odavno nisu aktuelne i bice one jos bolje i bolje tek se ovo zahuktalo.
A do nas je hocemo zagledati gore od sebe (Srbiju) il pokusati se okrenuti prema npr Hrvatskoj pa vidjeti gdje smo sa njima i koliko nam treba da ih sustignemo.
Za ove kategorije kao penzioneri, invalidi isl. mislim da trenutno nema rjesenja. Mi smo zaduzeni poprilicno, rs je na rubu bankrota ... po meni najbolje bi bilo ukinuti jedan dio uhljeba ...Njihove plate isto nisu problem, problem je sto ih ima previse pa sve pobrstise. Bilo bi super kad bi npr kanton sarajevo umjesto na budzetlije sto daje za place 600 mil dao 500... Zamisli sta bi se moglo na nivou katona ekonomski pokrenuti za 100 mil maraka... onda bi i oni u nekom vremenu osjetili boljitak. Ostali kantoni vec sad su u + jer sarajevo nema više ponder 2 . vidjecemo hocel procvjetat od para sto smo im krali :D
Trappist

#9264 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Student_u_Ostavci wrote: 23/11/2022 21:01 U cijelom svijetu cijene hljeba ili padaju ili stagniraju samo u ovoj vukojebini hljeb na mjesečnoj bazi poskupi za 20 feninga. Ima li iko da uradi nešto, jeble vam fotelje majku svima?!
naravno da nema, vidis da je sad glavni problem u drzavi cetvrti delegat, jel se skupilo 8 ili 11 stranaka itd. itd. Cijene nafter su sad vec kao prije rata u ukrajini, a kod nas cijene dizela u prosjeku 3.20 km. Mlijeko u njemackoj je trenutno jeftinije nego u BiH. Hljeb poskupio iako se uveliko rijesilo pitanje izvoza zitarica. I ono sto je najtuznije od svega, i kad zavrsi rat u ukrajini, kad nekad vrate cijene nafte na makar 2.80, nikad se druge cijene nece vratiti. Zato ce vlasnik binga moci praviti nove svadbe od par miliona km :bih:
Student_u_Ostavci

#9265 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Trappist wrote: 23/11/2022 22:24
Student_u_Ostavci wrote: 23/11/2022 21:01 U cijelom svijetu cijene hljeba ili padaju ili stagniraju samo u ovoj vukojebini hljeb na mjesečnoj bazi poskupi za 20 feninga. Ima li iko da uradi nešto, jeble vam fotelje majku svima?!
naravno da nema, vidis da je sad glavni problem u drzavi cetvrti delegat, jel se skupilo 8 ili 11 stranaka itd. itd. Cijene nafter su sad vec kao prije rata u ukrajini, a kod nas cijene dizela u prosjeku 3.20 km. Mlijeko u njemackoj je trenutno jeftinije nego u BiH. Hljeb poskupio iako se uveliko rijesilo pitanje izvoza zitarica. I ono sto je najtuznije od svega, i kad zavrsi rat u ukrajini, kad nekad vrate cijene nafte na makar 2.80, nikad se druge cijene nece vratiti. Zato ce vlasnik binga moci praviti nove svadbe od par miliona km :bih:
Četvrti delegat će nam sigurno donijeti niže cijene. :lol:

Najtužnije je što nikoga nije briga što hljeb opet ide gore. Niko ni da se počeše na ovo ofirno pljačkanje naroda. Valjda su skontali da nam je svejedno pa sad deru koliko mogu.
Hakiz

#9266 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Student_u_Ostavci wrote: 23/11/2022 22:28
Trappist wrote: 23/11/2022 22:24

Najtužnije je što nikoga nije briga što hljeb opet ide gore. Niko ni da se počeše na ovo ofirno pljačkanje naroda. Valjda su skontali da nam je svejedno pa sad deru koliko mogu.
Šta predlažeš da uradimo?

Vlade u odlasku neće ništa uraditi, zašto bi kada svakako odlaze, vlade koje trebaju da ih zamijene još nisu formirane. Kao ni parlamenti. Dakle, sa nivoa odluka i zakona još neko vrijeme pomoć ne možeš očekivati.

A i kada nove vlade i parlamenti budu formirani, opet neće puno pomoći. Šta misliš da će uraditi, narediti koliko kruh smije maksimalno koštati?

Da se narod pobuni, demonstracije, ovo, ono? Važi, eto, organizuj nas.

Bojkot? Kako ćeš bojkotovati kruh? Ljudi cigarete ne mogu bojkotovati, a ne hranu koja im je neophodna za život

Dakle, šta predlažeš?
Student_u_Ostavci

#9267 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Hakiz wrote: 23/11/2022 22:45
Student_u_Ostavci wrote: 23/11/2022 22:28

Šta predlažeš da uradimo?

Vlade u odlasku neće ništa uraditi, zašto bi kada svakako odlaze, vlade koje trebaju da ih zamijene još nisu formirane. Kao ni parlamenti. Dakle, sa nivoa odluka i zakona još neko vrijeme pomoć ne možeš očekivati.

A i kada nove vlade i parlamenti budu formirani, opet neće puno pomoći.

Da se narod pobuni, demonstracije, ovo, ono? Važi, eto, organizuj nas.

Bojkot? Kako ćeš bojkotovati kruh? Ljudi cigarete ne mogu bojkotovati, a ne hranu koja im je neophodna za život

Dakle, šta predlažeš?
A šta su vlade do sada radile? Jbte, godinu dana nisu u stanju prstom mrdnuti da obuzdaju gamad koja diže cijene na dnevnoj bazi. I nova vlada kada se napravi će istu priču vrtiti.

Šta ću predlagat? Predlažem da svi odemo iz ove vukojebine.
Neka ostanu uhljebi, oni svakako moraju šutiti.
Protesti? Svo protesti u ovoj zemlji propadnu još u nastanku.
giannibelif

#9268 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by giannibelif »

Eto u Konjicu se žale, nemaju plata u zdravstvu već par mjeseci, rekli im da ih ni ne očekuju i ko je pobjedio na izborima? Američki Demokrati!? Ne, nego oni koji trideset godina jašu taj grad i kanton. I nekoga treba da žalimo? Mogu praznih kantica i plastičnih posuda da imaju za javnu kuhinju da im spremim, eventualno. I to od srca iz šehera donacija.
Hakiz

#9269 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

giannibelif wrote: 23/11/2022 23:57 Eto u Konjicu se žale, nemaju plata u zdravstvu već par mjeseci, rekli im da ih ni ne očekuju i ko je pobjedio na izborima? Američki Demokrati!? Ne, nego oni koji trideset godina jašu taj grad i kanton. I nekoga treba da žalimo? Mogu praznih kantica i plastičnih posuda da imaju za javnu kuhinju da im spremim, eventualno. I to od srca iz šehera donacija.
A nema više ni pondera da im se ponudi :lol:

Kada su ga uzeli Sarajevu, bilo je kao da će sve probleme time riješiti.

No, ne lezi vraže :mrgreen:
Ajatolah_

#9270 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ajatolah_ »

laserShow wrote: 23/11/2022 13:00
bavi wrote: 23/11/2022 12:55 Ne znam sta je cudno? Živim i radim u Sarajevu i ja jos nisam upoznala osobu koja radi, a nema topli i prevoz u ovom federalnom dijelu. Za rs znam da je sve objedinjeno ali oni imaju blago vecu netto placu nego federacija. Prije koji mjesec je podignuta neoporeziva osnovica toplog sa 9,5 KM na 11,00 KM i ovo raje sto imam bili su komenari u stilu da je presipanje iz supljeg u prazno i da hoce konkretna povecanja.
Ja nemam ni topli, ni kartu, imam platu. Kada to kazem, kada sam ugovarao istu NISAM PITAO koliki je topli, karta, etc, vec koliko cu ja dobiti. Kako je oni isplate, mene ne zanima.

Cuj topli obrok, wtf?
U tom slučaju imaš samo ne znaš da ga imaš jer te nije zanimalo. Dodatak na hranu je do oko 200-tinjak maraka neoporeziv, i praktično ne postoji poslodavac koji ne koristi poresku olakšicu.
dječak sa šibicama

#9271 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Sto bi iko ista radio, mi plivamo u parama i nije kriza, narod je bogat a sva prica o krizi je podvala agresorsko cetnicka.
VladaFBiH

#9272 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote: 23/11/2022 13:52
dend wrote: 23/11/2022 13:44

Oktobar Sindikalna korpa
Image

Nikakvih detalja nema. Ovo kome je relevantno...
Nidje veze, pogotovo odjeca i obuca.
ne znam šta ti kažem... gledajući ove iznose ne razikuju se puno od stvarnih koje imam osim stavke koje si naveo ali i to isključivo zato jer se djeci kupuje po "jeftinim" radnjama većina svakodnevne odjeće a ako uzimaš nešto kvalitetnije već si na toj cifri.

EDIT: Neke stavke su mi i značajno veće od ovih navedenih npr. prevoz mi je x2 u odnosu na navedeno
Last edited by VladaFBiH on 24/11/2022 08:40, edited 1 time in total.
duh_sa_sjekirom

#9273 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Smiješno je žaliti se da je hrana skupa u zemlji u kojoj se na godišnjem nivou baci u smeće hrane u vrijednosti preko 120 miliona KM...u zemlji u kojoj svi hoće da su gospoda, da sve kupuju gotovo, da ništa ne kuhaju a da je to i jeftino...kurko moj, nema to nigdje...
I očekivati da će vlast reagovati je suludo - zašto bi oni bušili vlastitu kesu?
Raja se žali na cijene goriva - Pitajte pumpadžije je li imalo pao promet u zadnjih 8 mjeseci?
Nekretnine otišle 50% a idu ko halva...
I u čemu je problem?
nepass1

#9274 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

VladaFBiH wrote: 24/11/2022 08:25
nepass1 wrote: 23/11/2022 13:52

Nidje veze, pogotovo odjeca i obuca.
ne znam šta ti kažem... gledajući ove iznose ne razikuju se puno od stvarnih koje imam osim stavke koje si naveo ali i to isključivo zato jer se djeci kupuje po "jeftinim" radnjama većina svakodnevne odjeće a ako uzimaš nešto kvalitetnije već si na toj cifri.

EDIT: Neke stavke su mi i značajno veće od ovih navedenih npr. prevoz mi je x2 u odnosu na navedeno
I meni je auto sa reg, servisom i gorivom na 250 mjesecno. Ali ovo odrzavanje domacinstva 200? Pa i hrana 1200?!
Mi dosta manje potrosimo, doduse i prinudjeni smo manje potrositi :-D
VladaFBiH

#9275 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

nepass1 wrote: 24/11/2022 08:44
VladaFBiH wrote: 24/11/2022 08:25

I meni je auto sa reg, servisom i gorivom na 250 mjesecno. Ali ovo odrzavanje domacinstva 200? Pa i hrana 1200?!
Mi dosta manje potrosimo, doduse i prinudjeni smo manje potrositi :-D
na prvu je i meni izgledalo nerealno ali recimo trošak produženog boravka za 1 dijete mogu smjestiti u hranu jer tamo svakako jede 2x dnevno :) a to je u startu 200KM. Održavanje isto tako jer ako dodam da godišnje kupuješ i neki aparat (recimo crkne ti TV) ili ti se nešto pokvari u stanu pa uračunaš majstore i popravke lako dođeš na ovu cifru... bilo bi interesantno vidjeti šta su obuhvatili jer nije nerealno ako su išli zaista ovako kako sam ja u svojoj glavi posložio stvari. Ne znam gdje su i da li su negdje smjestili treninge, izlete i slične stvari koje su opet dosta velika stavka.
Post Reply