Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

Dozer

#926 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

A pored toga? Nationality, jel' ako?
Nije dovoljno da se potvrdi da je nacionalnost u politickom smislu = drzavi? (a i nisam tebe pitao, nego rijekuu) :)
Nema RS, FBiH i slicnih budalastina - samo BiH.
A i ovo sa entitetskim drzavljanstvima je jos jedan samo takav paradoks, jer entitet kao pojam i kategorija ne moze imati svoje drzavljanstvo (moze, ali samo kod nas i nigdje vise na planeti, niti ovoj i susjednim galaksijama), ali eto..

Da rezimiramo sve ovo malo?
- Naslov teme, kao prvo, nije upucivao na ukidanje naroda na bilo koji nacin, sto su mnogi ovdje potencirali kao da je to cilj. TO je i teoretski i prakticno nemoguce. Ukidanje konstitutvnosti se odnosi iskljucivo na politicke kategorije, odnosno ustavne, cime bi se postojecim etnicarima izbio iz ruku alat kojim vladaju i unistavaju sve i svakoga oko sebe, sto podrazumijeva i sve nas zajedno.

- Jezik ili jezici koji su danas sluzbeni u BiH sa ovim nemaju apsolutno nikakve veze, jer konstitutivnost sama po sebi ne uslovljava automatski i sluzbene jezike u drzavi, nego se to regulise odvojeno.

- Konstitutivnost je odavno prevazidjena stvar svugdje u svijetu, jer svi gradjani jedne drzave trebaju, moraju i JESU konstitutivni faktor te drzave, a njihova etnicka pripadnost u tome ne igra i ne treba da igra nikakvu ulogu. Radi toga niko od postojecih politicara i ne prica o ovome jer su svjesni da bi takvim potezom gigantskim koracima prisli EU standardima, ali istovremeno i ukinuli sami sebe po kratkom postupku. Znaju oni vrlo dobro da sa ovakvim Ustavom ne mogu u EU, ali svaku promjenu koja bi uskladila nas Ustav sa EU pravilima ce odlagati koliko god budu mogli. Jedna od stvari koje ce prije ili kasnije morati doci na red je upravo konstitutivnost NARODA, sto je samo po sebi diskriminatorno u odnosu na konstitutivnost GRADJANA.

Nacionalnost nije ni bila tema, ali, kako to obicno biva na temama na kojima se spomene bilo koja od etnickih komponenti u BiH, a ne jos sve 3 kako je to ovdje uradjeno, odmah se povlaci i prica o nacijama, bla, bla, bla...
E, ni nacionalnost nema nikakve veze sa konstitutivnoscu naroda, pogotovo ne ovako nakaradno formulisanom i jos nakaradnije primjenjivanom u BiH. Nacionalnost nam je svima ista i glasi - BiH ili bosanskohercegovacka, i ovo je u medjunarodnom formatu. Na lokalnom nivou, tj. unutar BiH, etnicke grupe sebe mogu nazivati i nacijama, ali je i to u koliziji sa medjunarodnim standardima, jer bi to onda znacilo da su to nacionalne manjine, a ne konstitutivne etnicke grupe. Nas jezik i formulacije na nasem jeziku su jedno, medjunarodni standardi drugo, a mislim da je relevantnije drzati se upravo tih medjunarodnih, nego lokalnih standarda i pravila. I ovo sve zajedno nema nikakve veze sa "stvaranjem" BH nacije, jer ona vec ionako postoji po defaultu i tako nas sve odavde percipiraju svugdje u svijetu - kao Bosance i Hercegovce (paket).
Nasi politicari sve ovo vrlo dobro znaju (zato, npr., i jeste NARODNA Skupstina RS ili Dom NARODA, a ne NACIONALNA Skupstina RS ili Dom NACIJA), ali namjerno prave haos sa terminologijom, sve kako bi se na popisu sto vise ljudi pisalo po etnickim principima, a ne nacionalnim u medjunarodnom smislu, i upravo zato su na anketnim listicima namjerno poistovijecene Nacionalnost i Etnicka pripadnost, a ne odvojene kao sto bi bilo normalno. Pri tome, mnogi koji se ne budu pisali po etnickom principu bice u sistem uvrsteni u skladu sa njihovim imenom i prezimenom, tj. bice bez svoje volje dodati u neku od 3 "glavne" etnicke grupe (B-H-S). Samo rijetki, za koje se bas ne bude sigurno ko su i sta su po etnickom principu, bice ostavljeno kao "ostali". Dakle - radice se o frapantnoj manipulaciji rezultatima popisa, isto onako kako se to radi i danas u ovakvim slucajevima. Samim tim, rezultati popisa po ovim stavkama nece biti ni priblizno tacni.

Zato, sljedece godine, nakon popisa, svi oni koji se NE BUDU pisali kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi, trebaju nakon zvanicnih rezultata traziti izvod iz sistema za sebe, kako bi se uvjerili da su zavedeni onako kako su se i izjasnili.
Last edited by Dozer on 11/04/2012 15:04, edited 4 times in total.
BL 1987

#927 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:A pored toga? Nationality, jel' ako?
Nije dovoljno da se potvrdi da je nacionalnost u politickom smislu = drzavi? (a i nisam tebe pitao, nego rijekuu) :)
U srpskom riječniku ne postoji riječ Nationality
Dozer

#928 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

ALi postoji "nacionalnost" (nationality), isto kao i "narodnost" ili "narod" (etnicity ili peoples), kao i "drzavljanstvo" (citizenship). ;)
Jay Gatsby

#929 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

Skijaš wrote:
Jay Gatsby wrote:naš nacionalni ključ ne poznaje Ukrajince. Samo Ostale. Ko neće da se izjasni kao Ostali, za njega nema posla.
Ti pojma nemaš.
Kako kaže Iso Abinun: "Što se tiče zaposlenja u državnoj službi, nije problem što je netko Židov ili neka druga nacionalna manjina, problem je što se uvijek traže ili Hrvat ili Srbin ili Bošnjak."

No, dobro, i Hrvatsku je pritisnuo Brisel pa sada svaki pripadnik nacionalne manjine ima prednost pri zapošljavanju pod određenim uslovima. I ovdje će se mijenjati pjesma.
BL 1987

#930 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:ALi postoji "nacionalnost" (nationality), isto kao i "narodnost" ili "narod" (etnicity ili peoples), kao i "drzavljanstvo" (citizenship). ;)
"Nacionalnost" postoji, kao što postoji i riječ "Državljanstvo" (ovo što piše na LK) ali "Nationality" mi Srbi ne govorimo. Nismo Englezi.
Dozer

#931 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Ali govorimo Nacionalnost, Nacija, Narod, Narodnost, Drzavljani, Drzavljanstvo, Etnicki, a za sve to postoje pandani :)

A "nationality" na LK pise upravo da bi se znalo ko si, sta si i odakle si ako ti neko negdje vani zatrazi dokumente :)
Last edited by Dozer on 11/04/2012 14:55, edited 1 time in total.
Jay Gatsby

#932 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Dozer wrote:ALi postoji "nacionalnost" (nationality), isto kao i "narodnost" ili "narod" (etnicity ili peoples), kao i "drzavljanstvo" (citizenship). ;)
"Nacionalnost" postoji, kao što postoji i riječ "Državljanstvo" (ovo što piše na LK) ali "Nationality" mi Srbi ne govorimo. Nismo Englezi.
Kad si ispunjavao zahtjev za vizu, šta si pisao pod "Nationality"?
BL 1987

#933 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:A pored toga? Nationality, jel' ako?
A i ovo sa entitetskim drzavljanstvima je jos jedan samo takav paradoks, jer entitet kao pojam i kategorija ne moze imati svoje drzavljanstvo (moze, ali samo kod nas i nigdje vise na planeti, niti ovoj i susjednim galaksijama), ali eto..

Da rezimiramo sve ovo malo?
- Naslov teme, kao prvo, nije ni na koji nacin upucivao na ukidanje naroda na bilo koji nacin, sto su mnogi ovdje potencirali kao da je to cilj. TO je i teoretski i prakticno nemoguce. Ukidanje konstitutvnosti se odnosi iskljucivo na politicke kategorije, odnosno ustavne, cime bi se postojecim etnicarima izbio iz ruku alat kojim vladaju i unistavaju sve i svakoga oko sebe, sto podrazumijeva i sve nas zajedno.

- Jezik ili jezici koji su danas sluzbeni u BiH sa ovim nemaju apsolutno nikakve veze, jer konstitutivnost sama po sebi ne uslovljava automatski i sluzbene jezike u drzavi, nego se to regulise odvojeno.

- Konstitutivnost je odavno prevazidjena stvar svugdje u svijetu, jer svi gradjani jedne drzave trebaju, moraju i JESU konstitutivni faktor te drzave, a njihova etnicka pripadnost u tome ne igra i ne treba da igra nikakvu ulogu. Radi toga niko od postojecih politicara i ne prica o ovome jer su svjesni da bi takvim potezom gigantskim koracima prisli EU standardima, ali istovremeno i ukinuli sami sebe po kratkom postupku. Znaju oni vrlo dobro da sa ovakvim Ustavom ne mogu u EU, ali svaku promjenu koja bi uskladila nas Ustav sa EU pravilima ce odlagati koliko god budu mogli. Jedna od stvari koje ce prije ili kasnije morati doci na red je upravo konstitutivnost NARODA, sto je samo po sebi diskriminatorno u odnosu na konstitutivnost GRADJANA.

Nacionalnost nije ni bila tema, ali, kako to obicno biva na temama na kojima se spomene bilo koja od etnickih komponenti u BiH, a ne jos sve 3 kako je to ovdje uradjeno, odmah se povlaci i prica o nacijama, bla, bla, bla...
E, ni nacionalnost nema nikakve veze sa konstitutivnoscu naroda, pogotovo ne ovako nakaradno formulisanom i jos nakaradnije primjenjivanom u BiH. Nacionalnost nam je svima ista i glasi - BiH ili bosanskohercegovacka, i ovo je u medjunarodnom formatu. Na lokalnom nivou, tj. unutar BiH, etnicke grupe sebe mogu nazivati i nacijama, ali je i to u koliziji sa medjunarodnim standardima, jer bi to onda znacilo da su to nacionalne manjine, a ne konstitutivne etnicke grupe. Nas jezik i formulacije na nasem jeziku su jedno, medjunarodni standardi drugo, a mislim da je relevantnije drzati se upravo tih medjunarodnih, nego lokalnih standarda i pravila. I ovo sve zajedno nema nikakve veze sa "stvaranjem" BH nacije, jer ona vec ionako postoji po defaultu i tako nas sve odavde percipiraju svugdje u svijetu - kao Bosance i Hercegovce (paket).
Nasi politicari sve ovo vrlo dobro znaju (zato, npr., i jeste NARODNA Skupstina RS ili Dom NARODA, a ne NACIONALNA Skupstina RS ili Dom NACIJA), ali namjerno prave haos sa terminologijom, sve kako bi se na popisu sto vise ljudi pisalo po etnickim principima, a ne nacionalnim u medjunarodnom smislu, i upravo zato su na anketnim listicima namjerno poistovijecene Nacionalnost i Etnicka pripadnost, a ne odvojene kao sto bi bilo normalno. Pri tome, mnogi koji se ne budu pisali po etnickom principu bice u sistem uvrsteni u skladu sa njihovim imenom i prezimenom, tj. bice bez svoje volje dodati u neku od 3 "glavne" etnicke grupe (B-H-S). Samo rijetki, za koje se bas ne bude sigurno ko su i sta su po etnickom principu, bice ostavljeno kao "ostali". Dakle - radice se o frapantnoj manipulaciji rezultatima popisa, isto onako kako se to radi i danas u ovakvim slucajevima. Samim tim, rezultati popisa po ovim stavkama nece biti ni priblizno tacni.

Zato, sljedece godine, nakon popisa, svi oni koji se NE BUDU pisali kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi, trebaju nakon zvanicnih rezultata traziti izvod iz sistema za sebe, kako bi se uvjerili da su zavedeni onako kako su se i izjasnili.
Ajd pošto si se sad prebacio izvan granica BiH da u globalu odgovorim... Kao prvo stranci su ubjeđeni da je BiH muslimanska zemlja. Ako mi to ne smata zašto bi mi smetalo što nas gledaju kao jedinstvenu naciju ?
Baš mene briga šta tamo neki Hans ili John misle o BiH i kako oni tumače pojmove. Mi tumačimo drugačije. 99% njih nikad nije shvatilo niti će shvatiti zašto je ovdje izbio rat 1992. niti će im biti jasno oko ćega se mi 15 godina poslije rata svadjamo.
Mene je bitno da me "ti" poštuješ. Ako me poštuješ onda me nećeš zvati niti mi naturati ono što znaš da mi smeta. Medjutim ako "ti" je to cilj onda postoje i mnogo jednostavniji načini za dalje pogoršavanje odnosa u BiH.
BL 1987

#934 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Ali govorimo Nacionalnost, Nacija, Narod, Narodnost, Drzavljani, Drzavljanstvo, Etnicki, a za sve to postoje pandani :)

A "nationality" na LK pise upravo da bi se znalo ko si, sta si i odakle si ako ti neko negdje vani zatrazi dokumente :)
Opet ti kažem da kod mene na LK, na mom jeziku, piše "Državljanstvo".
I iz debelog razloga ne piše "Nacionalnost".
Niti će pisati. Bar ne za džaba.
zavrzlama

#935 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by zavrzlama »

Baš mene briga šta tamo neki Hans ili John misle o BiH i kako oni tumače pojmove. Mi tumačimo drugačije. 99% njih nikad nije shvatili niti će shvatiti zašto je ovdje izbio rat 1992. niti će im biti jasno oko ćega se mi 15 godina poslije rata svadjamo.
Mene je bitno da me "ti" poštuješ. Ako me poštuješ onda me nećeš zvati niti mi naturati ono što znaš da mi smeta. Medjutim ako "ti" je to cilj onda postoje i mnogo jednostavniji načini za dalje pogoršavanje odnosa u BiH.
bezuspjesno sam sebe lazes....

Stranci znaju zasto je izbio rat/agresija na BIH...odgovor "Nezavisno Kosovo"...
Hag pise istoriju i karakter agresije na BIH....
Oni koji naturaju svoje u BIH su velikosrbi...kreni od imena entiteta,obiljezja i krsnih slava...
15 godina traje bezuspjesan nastavak rusenja i omalovazavanja BIH,imamo opciju za BIH i opciju protiv BIH,dvije nepomirljive ideologije...

tebe ce se postovati,kad budes dostojan postovanja...dok je krsna slava za policiju,entitet se zove po imenu jednog naroda,po skolama slike svetog save,pljuvanje po BIH gdje god se ko uhvati mikrofona...e kolega nece se postovati na taj nacin :wink:
BL 1987

#936 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

zavrzlama wrote: bezuspjesno sam sebe lazes....

Stranci znaju zasto je izbio rat/agresija na BIH...odgovor "Nezavisno Kosovo"...
Ovi što misle da je BiH muslimanska država (99% njih) ne znaju.
tebe ce se postovati,kad budes dostojan postovanja
Govori u svoje ime. Svi BH političari u tom smislu poštuju Srbe kao NACIJU. Tu nemam zamjerki.
Last edited by BL 1987 on 11/04/2012 15:26, edited 2 times in total.
rijekaa

#937 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

.........................................................................e to je problem sto se ti ne razumijes srpsku naciju,a vidi se da se ne razumijes ni u zakone republike srpske,,,rodni list ide ovako,,,,ime,,,sinisa,,,,prezime,,,jovic........datum rodjenja....18.3.1973,,,,mjesto rodjenja,,,prijedor,,,pol,,,muski,,,drzavnjanstvo,,,republike srpske,bosne i hercegovine,,,,,nacionalnost,,,,srbin,,,,vjeroispovijest,,,pravoslavac,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,to pise meni koji sam rodni list izvadio u republici srpskoj,,,,a ti ocigledno zivis u bosnjackom dijelu vederacije u kojoj su puna usta bosne i hercegovine,a realnost je drugacija,pa onda ne znas da u svakom dokumentu meni pod drzavljanstvo pise....republika srpska,bosna i hercegovina...
rijekaa

#938 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

...............................................hahahha kome ovde prodajes maglu ama sta nekog ovde briga sto oni za drzavljanstvo koriste rijec nacija u srpskom jeziku i srpskom narodu nacija jeste jednako etnicka pripadnost a za stanovnika neke zemlje mi imamo naziv ,,drzavljan,,,i prema tome prestani da prodajes maglu,jel iko ko je isao u skolu zna o cemu se radi,,,u nas i vas je nacija jedanako narodnost a zivjeti u nekoj zemloji i imati njihove papire mi svi zovemo ,,drzavljan,,,,ajd ti reci nekom muji koji ima austrijske dokumente da je on po nacionalnosti austrijanac,,odgovor ce ti biti,,nisam ja austrijanac samo sam njihov drzavljan,,i kad sumiramo sve mozemo reci da ti je propao pokusaj prodavanja magle,,,je mi imamo svoj sopstveni jezik ,
rijekaa

#939 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

Jay Gatsby wrote:
BL 1987 wrote:
Kad si ispunjavao zahtjev za vizu, šta si pisao pod "Nationality"?
................................................................................................................. Nationality...a st znaci na engleskom Nationality,,,,,,,,i kad prevedes na srpski jezik to znaci,,drzavljanstvo,,,,hahhahaha koji si ti lik dajes nam ovde engleske rijeci,,,,pa u svakom dokumentu na srpskom jeziku gdje pise bosna i hercegovina stoji drzavljanstvo,,a ne nacionalnost,,,,,,ali ti se pravis englez..
Dozer

#940 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

rijekaa
ajd ti reci nekom muji koji ima austrijske dokumente da je on po nacionalnosti austrijanac,,odgovor ce ti biti,,nisam ja austrijanac samo sam njihov drzavljan,,i kad sumiramo sve mozemo reci da ti je propao pokusaj prodavanja magle,,,je mi imamo svoj sopstveni jezik ,
E, bas radi ovoga u civilizovanom svijetu gdje god se dohvatis nekog bitnog formulara, na njemu se nalaze polja:
- Nationality at origin
- Ethnicity
- Citizenship
Hajde ti meni, kad si tako pametan, reci sta bi ti upisao u koje polje? ;)

Btw, znam ja vrlo dobro kako izgleda rodni list u RS. Pusti drzavni snovi iz mracnog vremena slabo blijede, nema veze sto je odavno svanuo dan ;)
rijekaa

#941 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by rijekaa »

Dozer wrote:
rijekaa
ajd ti reci nekom muji koji ima austrijske dokumente da je on po nacionalnosti austrijanac,,odgovor ce ti biti,,nisam ja austrijanac samo sam njihov drzavljan,,i kad sumiramo sve mozemo reci da ti je propao pokusaj prodavanja magle,,,je mi imamo svoj sopstveni jezik ,
E, bas radi ovoga u civilizovanom svijetu gdje god se dohvatis nekog bitnog formulara, na njemu se nalaze polja:
- Nationality at origin- Nationality at origin
- Ethnicity
- Citizenship

Btw, znam ja vrlo dobro kako izgleda rodni list u RS. Pusti drzavni snovi iz mracnog vremena slabo blijede, nema veze sto je odavno svanuo dan ;)
...................................................................a sta mislis sta kod naz znaci drzavjan.
BL 1987

#942 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:E, bas radi ovoga u civilizovanom svijetu gdje god se dohvatis nekog bitnog formulara, na njemu se nalaze polja:
- Nationality at origin
- Ethnicity
- Citizenship
Kako da se postavim u poziciju Engleza kad nisam Englez ?
Na nasem popisu dogodine ja cu znati sta treba upisati.
Formulisali su polja kako trebai prilagodili nama samima.
webby-x

#943 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

Zaista, što vama znači kako se nešto zove na engleskom?
Bitno je što to kod nas znači i za što se ljudi vežu.
Nacionalnost se veže za narod.
Nije bez razloga kod nas na osobnim kartama pojam
"državljanstvo" i uvijek će tako biti.
Ne razumijem što imaš od snova o bosanskohercegovačkoj
naciji kada je nitko ne prihvata, pa čak ni službeni dokumenti?
vandams

#944 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by vandams »

Moremo mi ukinut konstitutivne narode, ali koja fajda kada Dodik neće s nama da se voda za ruke na Baščaršiji.
webby-x

#945 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

vandams wrote:Moremo mi ukinut konstitutivne narode, ali koja fajda kada Dodik neće s nama da se voda za ruke na Baščaršiji.
Ukidanje konstitutivnih naroda bi najviše štetilo Bošnjacima,
i ustvari bi stvorilo tri čista etnička entiteta.
Canton

#946 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote: Kako da se postavim u poziciju Engleza kad nisam Englez ?
Na nasem popisu dogodine ja cu znati sta treba upisati.
Formulisali su polja kako trebai prilagodili nama samima.
Ne samo u Bosni i Hercegovini. U hrvatskoj, srbiji i crnoj gori je na popisnim listicima nacionalnost/etnicka pripadnost
jedno pitanje. S tim da u BiH imas i opciju upisati sta zelis.
UkrinaUsrcu

#947 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by UkrinaUsrcu »

Isti narod različite vjere..
vandams

#948 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by vandams »

webby-x wrote:
vandams wrote:Moremo mi ukinut konstitutivne narode, ali koja fajda kada Dodik neće s nama da se voda za ruke na Baščaršiji.
Ukidanje konstitutivnih naroda bi najviše štetilo Bošnjacima,
i ustvari bi stvorilo tri čista etnička entiteta.
Ne, ne bi štetilo Bošnjacima ali bi koristilo nebošnjacima
webby-x

#949 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by webby-x »

UkrinaUsrcu wrote:Isti narod različite vjere..
Srpski?
Jay Gatsby

#950 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

webby-x wrote:Zaista, što vama znači kako se nešto zove na engleskom?
Bitno je što to kod nas znači i za što se ljudi vežu.
Nacionalnost se veže za narod.
Nije bez razloga kod nas na osobnim kartama pojam
"državljanstvo" i uvijek će tako biti.
Ne razumijem što imaš od snova o bosanskohercegovačkoj
naciji kada je nitko ne prihvata, pa čak ni službeni dokumenti?
Dejtonski sporazum, Ustav... relevantni su dokumenti engleskom jeziku. Verzija na engleskom ima preimućstvo nad prevodima.
Locked