NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
motorola01

#926 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

Salata se ne mora citirati, ali se citira radi lakseg pracenja i kretanja razlike u cijenama. Vise se nece citirati.

Gorivo je poskupilo u Zenici na EP pumpama prije par dana i to ti fino pise u onom gore postu. Znaci pratim cijenu na EP pumpama u Zenici i to to vrlo dobro znas jer si vec jednom kakio o tome.

Poredjenje sa HR ima smisla jer kad nasi distributeri mjenjaju cijenu, navode da se promijenila cijena i u okruzenju i da prate kretanja cijena u okruzenju. Ovi postovi i sluze tome, pracenju kretanja cijena kod nasih distributera i distributera u okruzenju. Na osnovu ovih postova mozes zakljuciti da su nasi distributeri imali isti broj poskupljenja i pojeftinjenja kao i distributeri iz okruzenja, samo postoji mala razlika u visinama istih, tako da su nasi distributeri zaboravili spustit za jos nekih 15-ak feninga i da su ih (distributere iz okruzenja) vjerno pratili, sad bi na pumpama imali cijenu od 2,20KM po litri, a ne 2,35KM i 2,40 u Zenici.
quarterback

#927 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

motorola :thumbup:
svaka cast na kontinuitetu pracenja
neki

#928 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by neki »

motorola01 wrote:Salata se ne mora citirati, ali se citira radi lakseg pracenja i kretanja razlike u cijenama. Vise se nece citirati.

Gorivo je poskupilo u Zenici na EP pumpama prije par dana i to ti fino pise u onom gore postu. Znaci pratim cijenu na EP pumpama u Zenici i to to vrlo dobro znas jer si vec jednom kakio o tome.

Poredjenje sa HR ima smisla jer kad nasi distributeri mjenjaju cijenu, navode da se promijenila cijena i u okruzenju i da prate kretanja cijena u okruzenju. Ovi postovi i sluze tome, pracenju kretanja cijena kod nasih distributera i distributera u okruzenju. Na osnovu ovih postova mozes zakljuciti da su nasi distributeri imali isti broj poskupljenja i pojeftinjenja kao i distributeri iz okruzenja, samo postoji mala razlika u visinama istih, tako da su nasi distributeri zaboravili spustit za jos nekih 15-ak feninga i da su ih (distributere iz okruzenja) vjerno pratili, sad bi na pumpama imali cijenu od 2,20KM po litri, a ne 2,35KM i 2,40 u Zenici.
Pa Zenica nije cijela drzava, a kao sto vidis u vecini BiH cijena se nije mijenjala, a po tvojoj logici mozemo reci i da je pojeftinila jer je na Gaspromu, bivsem OMV-u gorivo 2,25 tj 10 feninga jeftinije nego prije poskupljenja u hrvatskoj. Ipak je 28 gaspromovih pumpi vise i mjerodavnije od dvije EP u Zenici.
Takodje, distributeri se ne pozivaju na promjene cijena kod distibutera u okruzenju nego na promjene cijena u rafinarijama u okruzenju. S obzirom da su skladisni prostori domacih distibutera bitno manji nego npr hrvatskih, moraju cesce i prilagodjavati cijene rafinerijskim.
Mene interesuje kolika je razlika u cijenama u hrvatskoj i bih na pocetku i kraju ovog perioda u kojem pratis poskupljenja. Broj poskupljenja i pojeftinjenja ne znaci puno, isto kao reci da se u bih trenutno gradi 5 dionica autoputa a u hr samo dvije, a u hr na te dvije dionice ukupno 80 km, u bih 50..
motorola01

#929 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

neki wrote:
motorola01 wrote:Salata se ne mora citirati, ali se citira radi lakseg pracenja i kretanja razlike u cijenama. Vise se nece citirati.

Pa 1. Zenica nije cijela drzava, a kao sto vidis u vecini BiH cijena se nije mijenjala, a po tvojoj logici mozemo reci i da je pojeftinila jer je na Gaspromu, bivsem OMV-u gorivo 2,25 tj 10 feninga jeftinije nego prije poskupljenja u hrvatskoj. Ipak je 28 gaspromovih pumpi vise i mjerodavnije od dvije EP u Zenici.
Takodje, 2.distributeri se ne pozivaju na promjene cijena kod distibutera u okruzenju nego na promjene cijena u rafinarijama u okruzenju. S obzirom da su skladisni prostori domacih distibutera bitno manji nego npr hrvatskih, moraju cesce i prilagodjavati cijene rafinerijskim.
3. Mene interesuje kolika je razlika u cijenama u hrvatskoj i bih na pocetku i kraju ovog perioda u kojem pratis poskupljenja. Broj poskupljenja i pojeftinjenja ne znaci puno, isto kao reci da se u bih trenutno gradi 5 dionica autoputa a u hr samo dvije, a u hr na te dvije dionice ukupno 80 km, u bih 50..
1.Zenica nije cijela drzava, i bas zato naglasavam u svakom postu da su cijene iz Zenice i na osnovu te cijene moze bilo ko u drzavi izracunati razliku u cijeni izmedju HR-e i pumpi EP u bilo kojem gradu u nasoj drzavi. Cijene na pumpama EP pratim zato sto se ovdje davno vecina odredila da je kod njih najbolje gorivo.

2.Djelomicno tacno. Navode promjenu rafinerijskih cijena, ali i promjenu cijena u okruzenju( navodno prate, sto je takodjer tacno, ali samo kad treba poskupiti kao sto je slucaj od neki dan u Zenici-kad treba pojeftiniti, ceka se po 10-15 dana).

3.Razlika u cijeni je ovaj boldirani dio u postu. Da ne bih pisao pune cijene u HR i nasoj drzavi, ja pisem visinu poskupljenja/pojeftinjenja u ove dvije drzave i na osnovu toga se moze izvesti zakljucak u kojoj je zemlji vise poskupilo ili pojeftinilo u istom periodu. Broj poskupljenja je skoro pa nevazan, ali ja ga vodim samo iz tog razloga da se moze dokazati da nasi ublehasi prate poskupljenja i pojeftinjenja, ali ne prate ono najbitnije, a to je visina poskupljenja ili pojeftinjenja. Znaci hrvati pojeftine gorivo za 9-10 feninga, a nasi samo 5. I tako par puta i dobijes ovu razliku od nekih 15 feninga. Znaci to je bit ovog pracenja, kradja nasih naftasa preko nasih ledja.

Bezveze me napadas, ali hajde nema veze. Slazem se sa tobom da ova salata gore nema smisla i zauzme pola stranice. Skratit cu je dobrano i naglasiti u postovima na kojoj stranici ove teme se nalazi prvi dio ovog pracenja, jer se ovdje vidi tacno kretanje cijena u zadnjih 15-18 mjeseci u HR i kod nas.
neki

#930 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by neki »

motorola01 wrote: 3.Razlika u cijeni je ovaj boldirani dio u postu. Da ne bih pisao pune cijene u HR i nasoj drzavi, ja pisem visinu poskupljenja/pojeftinjenja u ove dvije drzave i na osnovu toga se moze izvesti zakljucak u kojoj je zemlji vise poskupilo ili pojeftinilo u istom periodu. Broj poskupljenja je skoro pa nevazan, ali ja ga vodim samo iz tog razloga da se moze dokazati da nasi ublehasi prate poskupljenja i pojeftinjenja, ali ne prate ono najbitnije, a to je visina poskupljenja ili pojeftinjenja. Znaci hrvati pojeftine gorivo za 9-10 feninga, a nasi samo 5. I tako par puta i dobijes ovu razliku od nekih 15 feninga. Znaci to je bit ovog pracenja, kradja nasih naftasa preko nasih ledja.

Bezveze me napadas, ali hajde nema veze. Slazem se sa tobom da ova salata gore nema smisla i zauzme pola stranice. Skratit cu je dobrano i naglasiti u postovima na kojoj stranici ove teme se nalazi prvi dio ovog pracenja, jer se ovdje vidi tacno kretanje cijena u zadnjih 15-18 mjeseci u HR i kod nas.
Ma ne napadam te, ovakvo pracenje i poredjenje nam treba, samo mislim da previse selektivno ga racunas, evo npr zadnje poskupljenje u hr, ti im oduzimas povecanje trosarina od 6pf, sto nije zanemarivo. Da li si to uradio i kod nas kad su se trosarine povecale sa 5 na 10 pf? Cak mislim da ih trenutno dizu na 15pf..
Dobro bi nam doslo cisto poredjenje cijena kod nas i u hr danas i prije dvije godine, znaci ono koliko ga placamo a ne koliko distibuteri uzimaju na marze, ja se licno ne sjecam cijene goriva u hr prije dvije godine...kod nas je cini mi se bila 2,25 u novembru 2011.
motorola01

#931 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

Ne znam koje su cijene bile u ove dvije drzave prije dvije godine, ali otkad pratim kretanje cijena u ove dvije drzave, mislim da nije doslo do povecanja trosarina kod nas. U Hrvatskoj je doslo do povecanja prije nekih par dana ili petnaestak dana(ne sjecam se) kad je gorivo poskupilo za 15 feninga, ali udio trosarina u tom poskupljenju je bio 6 feninga( 20 lipa) sto sma i naveo u proslom postu gdje sam smanjio poskupljenje u evidenciji na 9 feninga. Ima to sve u onoj gore "salati" (kako je ti zoves).
Ne znam koliki je udio marze kod nasih distributera( a pravo da ti kazem i ne zanima me), ali na osnovu ovog pracenja se dolazi samo do onog dijela koji nas sve i zanima, a to je neuskladjen nivo pojeftinjenja sa distributerima u okruzenju. Kad je poskupiti, tu su uskladjeni vremenski i novcano sa okruzenjem,a kad treba pojeftiniti tu jako puno kasne,a nekad ga ni ne izvrse. Znaci ovih 15-ak feninga je razlika u tom njihovom pracenju kretanja cijena u okruzenju, sa uracunatim izmjenama trosarina u HR.
motorola01

#932 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

quarterback wrote:motorola :thumbup:
svaka cast na kontinuitetu pracenja
Hvala druze :) . Mislio sam odustati prije par mjeseci, ali odlucim ipak nastaviti da nisam dzabe pratio prvih godinu dana, a i nije neki problem nastaviti jer nisu ceste promjene cijena.
johntra

#933 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by johntra »

Samo ti pucaj, pusti ove ostale... :thumbup:
motorola01

#934 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

motorola01 wrote: prvi dio pracenja kretanja cijene goriva BMB95 od perioda juni/juli 2012. do avgusta 2013. se nalazi na dnu 38. stranice ove teme. :http://www.klix.ba/forum/nove-cijene-go ... 3s925.html
25.07.2013
Samo da evidentiramo novo poskupljenje koje nam je stiglo brzinom svjetlosti nakon poskupljenja u HR. Mislim da je bilo isti dan kad i u HR, a mislim da nema potrebe govoriti sta se desava kad treba doci do snizenje cijene u odnosu na kretanje cijene u HR. Tacnije, ovaj odnos koji je naveden u postu sve govori!

Gorivo je poskupilo za 5 feninga prije 2-3 dana. Trenutno stanje je:
31:15 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB 2,40, DIZEL 2,40( EP Zenica )..barel 108 dolara
4:4 u snizenjima..
U zadnjih mjesec dana je gorivo u HR pojeftinilo u dva navrata. Sve ukupno cca 15-16 lipa(BMB95) odnosno 4 feninga., tako da je trenutno stanje sa 19.08.2013.:

35:15 u korist HR...Kod nas je trenutna cijena BMB95 na EP pumpama 2,40 (dizel takodjer) sa naznakom poskupljenja od 5 feninga u naredna 2-3 dana (udruzenje gulikoza najavilo poskupljenje), tako da bi se ova razlika izmedju ove dvije drzave mogla povecati za jos 5 feninga po litri goriva.... barel 110 dolara
6:4 u snizenjima za HR.
escobar__

#935 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by escobar__ »

Poskupljuju dizel i autoplin u FBiH

Na pojedinim benzinskim pumpama u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) danas je došlo do povećanja cijena eurodizela za pet feninga.

"Dosad je pristiglo oko 50 zahtjeva za korekcijom cijena koji se uglavnom odnose na eurodizel i autoplin, a zahtjevi su počeli pristizati u četvrtak", rečeno je Agenciji Fena u Federalnom ministarstvu trgovine.
(FENA)
Šta li je razlog, aktivnost nekog vulkana na Havajima?
Hemera

#936 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Hemera »

istruho paradajz u keniji pa zato
quarterback

#937 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

meni je zanimljivo sto je zadnjih mjeseci gorivo jeftinije u fed nego u rsu, razlika na fed i rs nestru je 7/8 feninga
drsrle

#938 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drsrle »

eno nove cijene na energopetrolu poskupio i BMB 95 sa 2,35 na 2,40 KM zna li neko nešto o tome ?
AS_sa

#939 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by AS_sa »

Sad ako bude ove frke sa Sirijom i Amerikancima doci ce ona i do 3 KM po litru ,, jedva cekaju neki razlog, a to ce im biti podobar .. :twisted:
drugi_profil

#940 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drugi_profil »

Flandzo, ljudi. Plin je tito. Markica litar. 11 po gradu, 8 na otvorenom sa klimom. Skontajte koje pare cete ustediti, a ekoloski je najprihvatljivije.
motorola01

#941 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

motorola01 wrote: prvi dio pracenja kretanja cijene goriva BMB95 od perioda juni/juli 2012. do avgusta 2013. se nalazi na dnu 38. stranice ove teme. :http://www.klix.ba/forum/nove-cijene-go ... 3s925.html
25.07.2013
Samo da evidentiramo novo poskupljenje koje nam je stiglo brzinom svjetlosti nakon poskupljenja u HR. Mislim da je bilo isti dan kad i u HR, a mislim da nema5) potrebe govoriti sta se desava kad treba doci do snizenje cijene u odnosu na kretanje cijene u HR. Tacnije, ovaj odnos koji je naveden u postu sve govori!

31:15 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB 2,40, DIZEL 2,40( EP Zenica )..barel 108 dolara
U zadnjih mjesec dana je gorivo u HR pojeftinilo u dva navrata. Sve ukupno cca 15-16 lipa(BMB95) odnosno 4 feninga., tako da je trenutno stanje sa 19.08.2013.:

35:15 u korist HR...Kod nas je trenutna cijena BMB95 na EP pumpama 2,40 (dizel takodjer) sa naznakom poskupljenja od 5 feninga u naredna 2-3 dana (udruzenje gulikoza najavilo poskupljenje), tako da bi se ova razlika izmedju ove dvije drzave mogla povecati za jos 5 feninga po litri goriva.... barel 110 dolara
Gorivo poskupilo u HR za 27 lipa (BMB95) prije dva dana(02.09.), odnosno 7 feninga. Kod nas je na ostalim pumpama EP van Zenice poskupilo za 5 feninga i doslo na nivo cijene u Zenici. Jucer u Avazu gospoja iz udruzenja kaze da je gorivo poskupilo za 5 feninga i da vec pristizu zahtjevi za novim poskupljenjem :-) :lol: . Znaci mozemo ocekivati novo poskupljenje za koji dan. Ubice i nista vise. :run:
28:15 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB 2,40, DIZEL 2,45( EP Zenica )..barel 115 dolara
3:4 u snizenjima..
quarterback

#942 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

drsrle wrote:eno nove cijene na energopetrolu poskupio i BMB 95 sa 2,35 na 2,40 KM zna li neko nešto o tome ?
srle de pogledaj privatne poruke, poslao sam ti poruku ima pola godine

hvala
vješalica

#943 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by vješalica »

kiki-miki wrote:Je li dobro vidjeh maloprije cijenu bezolovnog na EP Stup piše 2,20 ?
Gdje na Stupu ,da nisu Nedžarići?
Ova na ČVili je 2,40KM.
r_faruk

#944 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by r_faruk »

ja sam jucer u jutro na stupu sipao po 2.40
motorola01

#945 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

25.07.2013
Samo da evidentiramo novo poskupljenje koje nam je stiglo brzinom svjetlosti nakon poskupljenja u HR. Mislim da je bilo isti dan kad i u HR, a mislim da nema5) potrebe govoriti sta se desava kad treba doci do snizenje cijene u odnosu na kretanje cijene u HR. Tacnije, ovaj odnos koji je naveden u postu sve govori!

Gorivo poskupilo u HR za 27 lipa (BMB95) prije dva dana(02.09.), odnosno 7 feninga. Kod nas je na ostalim pumpama EP van Zenice poskupilo za 5 feninga i doslo na nivo cijene u Zenici. Jucer u Avazu gospoja iz udruzenja kaze da je gorivo poskupilo za 5 feninga i da vec pristizu zahtjevi za novim poskupljenjem :-) :lol: . Znaci mozemo ocekivati novo poskupljenje za koji dan. Ubice i nista vise. :run:
28:15 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB 2,40, DIZEL 2,45( EP Zenica )..barel 115 dolara
Jucer (10.09.)poskupilo gorivo u Zenici na EP pumpama za 5 pf.

28:10 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB95 2,45, DIZEL 2,50( EP Zenica )..barel 111 dolara
3:3 u snizenjima..

Kad cijene barela u svijetu padaju, kod nas dizu cijene goriva!
motorola01

#946 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

25.07.2013

28:10 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB95 2,45, DIZEL 2,50( EP Zenica )..barel 111 dolara
3:3 u snizenjima.

Od sutra(17.09.) benzin u HR pojeftinjuje za 25-28 lipa (7 pf), a dizeli poskupljuju za 12-14 lipa (3 pf). Sad cemo vidjeti kako ce se nase krimo udruzenje ponasati. Vjerovatno nece biti snizavanja cijene barem jos 10-15 dana, a poskupljenje ce biti ukoliko hrvati najave za 14 dana vracanje cijena na jucerasnji nivo! Trenutno stanje (mislim da je dosad rekordno):

35:10 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB95 2,45, DIZEL 2,50( EP Zenica )..barel 112,7 dolara
2:3 u snizenjima...

edit:dizel pojeftinio za 5 pf 18.09.2013..2,45KM
motorola01

#947 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by motorola01 »

25.07.2013

3:3 u snizenjima.

Od sutra(17.09.) benzin u HR pojeftinjuje za 25-28 lipa (7 pf), a dizeli poskupljuju za 12-14 lipa (3 pf). Sad cemo vidjeti kako ce se nase krimo udruzenje ponasati. Vjerovatno nece biti snizavanja cijene barem jos 10-15 dana, a poskupljenje ce biti ukoliko hrvati najave za 14 dana vracanje cijena na jucerasnji nivo! Trenutno stanje (mislim da je dosad rekordno):

35:10 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB95 2,45, DIZEL 2,50( EP Zenica )..barel 112,7 dolara
2:3 u snizenjima...

edit:dizel pojeftinio za 5 pf 18.09.2013..2,45KM
Cini mi se da je benzin u Zenici na EP pumpama pojeftinio za 5 feninga.Trenutno stanje(29.09.2013):

35:15 u korist HR(odnos BMB-a)..BMB95 2,40, DIZEL 2,45( EP Zenica )..barel 108 dolara
2:4 u snizenjima...
muha_sa

#948 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by muha_sa »

jebem i njih i njihovo pojeftinjenje :-)

da prostite na odrazu :lol:
quarterback

#949 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by quarterback »

ja juce nasuh za 2.4, blago sam sokiran, zadnji put prije oko 2 mjeseca sam sipao za 2.25 ...
respo

#950 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by respo »

nije direktno tema al moze li neko ko se razumije u to odgovoriti

ja imam recimo pumpu ili vise njih nevazno

mogu li ja sam sniziti recimo na 2 marke i tako raditi
Post Reply