Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
belfy

#926 Re: zeničani

Post by belfy »

ma imamo i mi sami primjer takvog razvoja. recimo ZEPS. ako se sjecate na sta je on licio dok je bio organizovan u Beogradskoj (danasnjoj Bosanki). ono je bio vasar par godina. ali je neko vidio potencijal i kada se malo ulozilo u to za par godina nasta jedan od jacih sajmova u regiji. tako to ide sa godisnjim manifestacijama - sporo i polako, jer je tesko vidjeti promjene od godine do godine za one koji nisu aktivni ucesnici iste. onda se odjednom desi preokret kada se vise ulozi i ako sve prodje povoljno od toga nastaje nesto vece i popularnije. onda opet sitnim koracima do nekog veceg skoka.

kod nas je problem sto svi zele rezultate sad i odmah. primjera je i previse. ja sam, recimo prezadovoljan razvojem grada u zadnjih 15 godina, a vec skoro unaprijed mogu reci i narednih 5. zasto je to tako? pa dovoljno je vidjeti sve izgradjeno, od stambenih zgradica na raznim dijelovima grada, poslovnih centara, trznih centara i razvoja firmi raznih profila koje su jako brzo izrasle iz malih u srednje i velike. zatim rekonstrukcija korza, pijace i da ne nabrajam dalje, jer toga zaista ima dosta. sada jos kada pocinje rad na cestovnoj infrastrukturi i onoj elektrani (koliko sam mogao vidjeti trenutacno danima pripremaju teren za temelje iste) ja mogu reci da sam sasvim zadovoljan napretkom.

od jedne beznadezne rupe sve do 2003/04 izrasta se u nesto vrijedno u dosta kratkom vremenskom roku. neki to ne vide, ali samo kad se osvrnes i pogledas koliko ljudi je renoviralo stan, stavilo nove prozore, pa cak i koliko je kafica renovirano i/ili prosireno, sve to govori da se grad razvija. e sad, sto bi neki da zaspu i ujutro se probude na azurnoj obali je druga stvar, ali valjda je to do strpljenja. predugo smo bili u govnima i nestrpljivi smo da docekamo bolje, ali to ne znaci da realnost moze pratiti nase zelje. opet kazem, ja sam sasvim zadovoljan uradjenim i onim sto je trenutacno u povoju. da li je moglo bolje? sigurno da je moglo, jer uvijek moze bolje. da li je bilo losih poteza? naravno da je bilo, jer smo mi daleko od nekog ideala i savrsenstva, ali to ipak nije razlog da se ne prizna uradjeno, jer je golim okom vidljiv. istina je i ima jos jako puno toga sto se moze popraviti i uraditi bolje, ali sam siguran da ako nastavimo ovakvim tempom da ce sve prije ili kasnije doci na red. pitanje je samo kojim redoslijedom...
jefferson

#927 Re: zeničani

Post by jefferson »

belfy wrote:ma imamo i mi sami primjer takvog razvoja. recimo ZEPS. ako se sjecate na sta je on licio dok je bio organizovan u Beogradskoj (danasnjoj Bosanki). ono je bio vasar par godina. ali je neko vidio potencijal i kada se malo ulozilo u to za par godina nasta jedan od jacih sajmova u regiji. tako to ide sa godisnjim manifestacijama - sporo i polako, jer je tesko vidjeti promjene od godine do godine za one koji nisu aktivni ucesnici iste. onda se odjednom desi preokret kada se vise ulozi i ako sve prodje povoljno od toga nastaje nesto vece i popularnije. onda opet sitnim koracima do nekog veceg skoka.

kod nas je problem sto svi zele rezultate sad i odmah. primjera je i previse. ja sam, recimo prezadovoljan razvojem grada u zadnjih 15 godina, a vec skoro unaprijed mogu reci i narednih 5. zasto je to tako? pa dovoljno je vidjeti sve izgradjeno, od stambenih zgradica na raznim dijelovima grada, poslovnih centara, trznih centara i razvoja firmi raznih profila koje su jako brzo izrasle iz malih u srednje i velike. zatim rekonstrukcija korza, pijace i da ne nabrajam dalje, jer toga zaista ima dosta. sada jos kada pocinje rad na cestovnoj infrastrukturi i onoj elektrani (koliko sam mogao vidjeti trenutacno danima pripremaju teren za temelje iste) ja mogu reci da sam sasvim zadovoljan napretkom.

od jedne beznadezne rupe sve do 2003/04 izrasta se u nesto vrijedno u dosta kratkom vremenskom roku. neki to ne vide, ali samo kad se osvrnes i pogledas koliko ljudi je renoviralo stan, stavilo nove prozore, pa cak i koliko je kafica renovirano i/ili prosireno, sve to govori da se grad razvija. e sad, sto bi neki da zaspu i ujutro se probude na azurnoj obali je druga stvar, ali valjda je to do strpljenja. predugo smo bili u govnima i nestrpljivi smo da docekamo bolje, ali to ne znaci da realnost moze pratiti nase zelje. opet kazem, ja sam sasvim zadovoljan uradjenim i onim sto je trenutacno u povoju. da li je moglo bolje? sigurno da je moglo, jer uvijek moze bolje. da li je bilo losih poteza? naravno da je bilo, jer smo mi daleko od nekog ideala i savrsenstva, ali to ipak nije razlog da se ne prizna uradjeno, jer je golim okom vidljiv. istina je i ima jos jako puno toga sto se moze popraviti i uraditi bolje, ali sam siguran da ako nastavimo ovakvim tempom da ce sve prije ili kasnije doci na red. pitanje je samo kojim redoslijedom...
Pa normalno da ne vide, a sto?
E pa zato sto vecina ljudi hoce sve dzaba. Vecina nasih ljudi na pomen 25 miliona dolara koji ce se investirati u GGM ce reci: A sto meni nisu sta dali! Ja nisam vidio vece lezihljebovice od nas bosanaca. Sve se svodi na radno mjesto koje je na budzetu i na socijalu! Sve dzaba i onda hajmo da janje okrenemo, uzmemo par gajbi piva i da onda pricamo kako smo mi najbolji narod na svijetu!
Osip dobijem od toga kada mi neko kaze da smo najbolji narod, a na svakom koraku korupcija, nepotizam, sebicnost itd. Ali dobro, volimo sjest i popit.
Ja sam radikalni NEglasac SDA. Ali, mora se odati priznanje ovom nacelniku.
Svi znaju pricat kako je vani! E pa vani su ljudi gradili saobracajnice, arene i sl, ne od kesa nego kredita.
Ali OK, s obzirom koliko je zenicana i uopste bosanaca izaslo izvan drzave da vidje gdje su sada Ceska, Slovacka i sl, stanje je jos i dobro!
Naravno, sada ce ljudi reci da ce Huso ovo iskoristiti u predizborne svrhe. pa naravno, isto kaos to bi svaki drugi politicar iskoristio!
soul_assassin

#928 Re: zeničani

Post by soul_assassin »

Pozdrav imam jedno pitanje možda mi neko od starijih zeničana zna odgovoriti.

Naima kad se preko Crkvičkog brda ide do istoimenog groblja, ima jedan dio groblja na putu koji je potpuno odvojen od ostatka (tek nekih 300m poslije njega slijedi "oficijelno groblje" :D ) i apsolutno izoliran. Dobio sam odgovore da je to groblje bilo za oboljele od kuge, ili da je ateističko te da je i to normalno groblje "samo se eto tu nalazi". Pa eto, šta je u pitanju? :-D
prilagodjena

#929 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

soul_assassin wrote:Pozdrav imam jedno pitanje možda mi neko od starijih zeničana zna odgovoriti.

Naima kad se preko Crkvičkog brda ide do istoimenog groblja, ima jedan dio groblja na putu koji je potpuno odvojen od ostatka (tek nekih 300m poslije njega slijedi "oficijelno groblje" :D ) i apsolutno izoliran. Dobio sam odgovore da je to groblje bilo za oboljele od kuge, ili da je ateističko te da je i to normalno groblje "samo se eto tu nalazi". Pa eto, šta je u pitanju? :-D
groblje o kome pričaš je tzv. "kužno groblje".tačno je da su tu nekad sahranjivani oboljeli od kuge ali je još uvijek u funkciji tj. ljudi se sahranjuju tu(crkvičani).tu su sahranjeni svi mrtvi iz moje familije.
soul_assassin

#930 Re: zeničani

Post by soul_assassin »

hvala na odgovoru, zanimalo me to već neko vrijeme. :)
dert

#931 Re: zeničani

Post by dert »

gdje nam je @gilbert :?:
dolazi necemo ti nista :)
nellington

#932 Re: zeničani

Post by nellington »

Jeftina provokacija. Može on imati stav o programu kakav želi, ali himna je himna.
soul_assassin

#933 Re: zeničani

Post by soul_assassin »

kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.zenicablog.com/vijesti-sve/z ... dzeta.html

znači li ovo da budžetski korisnici neće dobiti svoja primanja dok se budžet ne usvoji?
Po nekoj logici bi trebalo tako da bude ali sumnjam da hoće.
Eborg

#934 Re: zeničani

Post by Eborg »

Nije više mrsko Sarajevo-X, pobjeda! :lol: :lol: :lol:

:sax: :bih:
belfy

#935 Re: zeničani

Post by belfy »

pa da je bilo mrsko niko od nas ne bi ovdje valjda ni bio. :)
Eborg

#936 Re: zeničani

Post by Eborg »

Pa zezam se, sto li mu peršuna! :lol: Aludiram na sarajevsko-zeničku "mržnju". :lol:
Eborg

#937 Re: zeničani

Post by Eborg »

Ma hajde, 100 ljudi-100 ćudi, 100 žena-200 sisa, od toga 60 kvalitetnih. :lol: :lol: :lol:

Dobar izvor zezancije za nas Zeničane u Sarajevu i obratno. :lol:
belfy

#938 Re: zeničani

Post by belfy »

sad bi im trebalo ponudutu zenicablog kao alternativu da vidimo ima li kontra-averzije. :razz:
Eborg

#939 Re: zeničani

Post by Eborg »

Ma ima, jašta, gdje bi oni među neprijatelje. :lol:

A fakat, tužno je da grad nema svoj forum. Čisto sumnjam da će Zenicablog i njihov forum ikad zaživjeti na nivou aktivnog foruma, barem u okviru grada kojeg predstavlja.
prilagodjena

#940 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

ja sam sve samo ne sretna :roll:
Not My Idea

#941 Re: zeničani

Post by Not My Idea »

djenana, sta je rec? :zoka:
prilagodjena

#942 Re: zeničani

Post by prilagodjena »

Not My Idea wrote:djenana, sta je rec? :zoka:
Eborg wrote:Nije više mrsko Sarajevo-X, pobjeda! :lol: :lol: :lol:

:sax: :bih:
ne osjećam se kao pobjednik,to je :(
mada je eborg kasnije rekao da se šali :D
belfy

#943 Re: zeničani

Post by belfy »

Eborg wrote:Ma ima, jašta, gdje bi oni među neprijatelje. :lol:

A fakat, tužno je da grad nema svoj forum. Čisto sumnjam da će Zenicablog i njihov forum ikad zaživjeti na nivou aktivnog foruma, barem u okviru grada kojeg predstavlja.
pa sa onim pristupom gdje se moras prijaviti cak i da bi citao vjerovatno nikada nece razviti forum. pa ja sam ovdje tri godine citao prije nego sam se registrovao da bih dao prvi komentar. to mi ga dodje kao kupovina macka u vreci. mada, moram priznati i da su oni sto vode stranicu imaju strasno losu komunikaciju sa posjetiocima, pri tome ne mislim na sebe. tamo se nikada nisam javljao, samo sam citao. cak i kroz vijesti se znaju prepucavati sa ovim ili onim. to tako jednostavno nije profesionalno ni sekunde.

iako, sa onim svojim reklamama su, koliko vidim, pokrili nesto medijskog prostora, a i imaju dosta reklama na stranici, tako da vjerujem da mogu napraviti bolje, osim ako se gazda stranice ne zadovolji sa ovim sto trenutacno ima.
Eborg

#944 Re: zeničani

Post by Eborg »

Iako zna hrabro reći neke stvari, Đonlić mi ide na živce sa svojim stalnim kukanjem oko svog portala. Hm, "portala". Pokušava da to predstavi kao stranicu posvećenu vijestima iz Zenice a istovremeno izrazito subjektivno kuka o nekim stvarima (kako mu kradu vijesti, neki njegovi lični protesti protiv nečega i sl.) što je opet u domenu bloga. Plus, par puta je naveo nešto u stilu kao i par osoba sa ovog Klitorisa: "Ako vam se ne sviđa - nemojte čitati!" To je vala nikakav odnos prema krajnjem korisniku, tj. mušteriji na kraju krajeva.

Onako "između" mi i ne leži baš. Ili profesionalno pod crtu ili subjektivna mišljenja i stavovi. Ne može oboje.
Mustang1

#945 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

Kako mi idu na zivce oni penzioneri sto hodaju na Kamberovicu po mjestu kuda se trci iako pored imaju ne jedna nego dvije staze po kojima se moze hodat ali djaba ..najgore je sto to ide prema tebi i nece da se pomjeri nego se ti jebi skaci u rupu boli njih ne bi to napravilo jedan korak ili stalo da ti prodjes ma nema sanse ..Da je to jednom ali svako jutro neko novi
belfy

#946 Re: zeničani

Post by belfy »

ljudi te podsticu da trcis vece duzine obilazeci ih i vjezbas malo parkur i gimnastiku uz to, a ti njima tako... :-)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#947 Re: zeničani

Post by Bobi »

:shock:
Mustang1

#948 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

Ma najgore je sto ih nekako uvijek susretnem na mjestima gdje su mi rupe i lijevo i desno i jednom sam nogu iskrenuo tako ... a oni se mogu pomaketi malo ili sacekati prije tih rupa .. ali jok ..
Mustang1

#949 Re: zeničani

Post by Mustang1 »

Bobi wrote::shock:
Odakle ti iskoci da zajebajes :D
Warashii

#950 Re: zeničani

Post by Warashii »

Joj jutros, kruzni tok, "prvi u Ze" ( bio je onaj na stanici nekad ) komedija, stajao sam 10 minuta gledao u umirao od smijeha. Joj cojece pa ono ce da bude koma. Da sam imao vise vremena otisao bi u Evropu na kafu i dao sebi oduska nekih barem pola sata.
Post Reply