Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
vee-jay

#926 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vee-jay »

sta sad ovo treba biti gotovo do sredine 2014?
So What!

#927 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

FOTO PRIČA SA DIONICE SUHODOL-TARČIN: Turci i Bosanci danonoćno grade autoput kroz BiH
Petak | 28.12.2012.

Agencija Anadolija donosi foto priču sa dionice Suhodol-Tarčin, gdje danonoćno, udarničkim snagama, autoput grade radnici iz Turske i Bosne i Hercegovine, radeći u smjenama i po 12 sati

Image

Da je nova vlast riješena u namjeri da u BiH izgradi autoputeve, govori i ovaj foto zapis sa poddionice Koridora Vc, Suhodol – Tarčin.

Ovih dana se užurbano radi 24 sata na dan, a smjene traju i po čitavih 12 sati. Dnevno se buši i po šest metara tunela, pa se očekuuje da radovi budu završeni u roku, a to je do septembra 2014. godine.

Kako to izgleda na terenu, pogledajte u ovoj kratkoj foto-priči

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Bumerang

#928 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekolo

Post by Bumerang »

Subota, 29. Decembar 2012 u 15:42

Prometna deblokada Tuzle

Image
Autocesta

Koridor 5C kod Žepča „preusmjeren“ je na Tuzlu i dalje na Orašje, tako da bi se cijela trasa koridora 5C od Save na sjeveru do Zvirovića na jugu države nalazila na teritoriji Federacije BiH.

Sarajevskom Institutu IPSA povjerena je izrada investiciono-tehničke dokumentacije za autocestu Žepče-Tuzla, preko koje bi se cijeli tuzlanski bazen priključio na autocestu 5C. Ideja o izgradnji ovog priključka u dužini od oko 65 kilometara, stara je već cijelu deceniju a nastala je kao odgovor prometnih stručnjaka u Federaciji BiH na izostanak interesa svih prehodnih vlada RS-a za izgradnju koridora 5C kroz Republiku Srpsku.

Dapače, još prije deset godina Vlada RS-a jasno je istaknula prometne prioritete manjeg bh. entiteta. Na prvo mjesto postavljena je izgradnja autoceste od Gradiške do Banje Luke, koja je već izgrađena, pa dalje od Banje Luke do Doboja, čija se izgradnja upravo ugovara. Za dionica autoceste 5C kroz RS, od Doboja do Svilaja, nije bilo interesa, što dokazuje i činjenica da za taj dio koridora još uvijek ne postoji ni elementarna dukumentacija na nivou idejnih rješenja.

U takvim okolnostima, Vlada Federacije BiH okrenula se alternativnom rješenju - koridor 5C kod Žepča „preusmjeren“ je na Tuzlu i dalje na Orašje, tako da bi se cijela trasa koridora 5C od Save na sjeveru do Zvirovića na jugu države nalazila na teritoriji Federacije BiH.

S druga strane, na izgradnji ovog priključka insistirale su i sve dosadašnje vlade Tuzlanskog kantona koji se, iako najmnogoljudniji kanton u FBiH, našao u svojevrsnoj prometnoj izolaciji. Još prije pet godina u Tuzli je promoviran idejni projekt prometnog priključka ove regije na koridor 5C, pa je sarajevskom Insitutu IPSA preostao teži dio posla - da idejni projekat protoči u izvedbeni.

(A. M.)

http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/405 ... tuzle.html
Last edited by Bumerang on 30/12/2012 19:48, edited 2 times in total.
glockov kolac

#929 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekolo

Post by glockov kolac »

Bumerang wrote:Subota, 29. Decembar 2012 u 15:42

Prometna deblokada Tuzle

Image
Autocesta

Koridor 5C kod Žepča „preusmjeren“ je na Tuzlu i dalje na Orašje, tako da bi se cijela trasa koridora 5C od Save na sjeveru do Zvirovića na jugu države nalazila na teritoriji Federacije BiH.

Sarajevskom Institutu IPSA povjerena je izrada investiciono-tehničke dokumentacije za autocestu Žepče-Tuzla, preko koje bi se cijeli tuzlanski bazen priključio na autocestu 5C. Ideja o izgradnji ovog priključka u dužini od oko 65 kilometara, stara je već cijelu deceniju a nastala je kao odgovor prometnih stručnjaka u Federaciji BiH na izostanak interesa svih prehodnih vlada RS-a za izgradnju koridora 5C kroz Republiku Srpsku.

Dapače, još prije deset godina Vlada RS-a jasno je istaknula prometne prioritete manjeg bh. entiteta. Na prvo mjesto postavljena je izgradnja autoceste od Gradiške do Banje Luke, koja je već izgrađena, pa dalje od Banje Luke do Doboja, čija se izgradnja upravo ugovara. Za dionica autoceste 5C kroz RS, od Doboja do Svilaja, nije bilo interesa, što dokazuje i činjenica da za taj dio koridora još uvijek ne postoji ni elementarna dukumentacija na nivou idejnih rješenja.

U takvim okolnostima, Vlada Federacije BiH okrenula se alternativnom rješenju - koridor 5C kod Žepča „preusmjeren“ je na Tuzlu i dalje na Orašje, tako da bi se cijela trasa koridora 5C od Save na sjeveru do Zvirovića na jugu države nalazila na teritoriji Federacije BiH.

S druga strane, na izgradnji ovog priključka insistirale su i sve dosadašnje vlade Tuzlanskog kantona koji se, iako najmnogoljudniji kanton u FBiH, našao u svojevrsnoj prometnoj izolaciji. Još prije pet godina u Tuzli je promoviran idejni projekt prometnog priključka ove regije na koridor 5C, pa je sarajevskom Insitutu IPSA preostao teži dio posla - da idejni projekat protoči u izvedbeni.

(A. M.)

:thumbup:
Bumerang

#930 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekolo

Post by Bumerang »

glockov kolac wrote:
Bumerang wrote:Subota, 29. Decembar 2012 u 15:42

Prometna deblokada Tuzle

Image
Autocesta

(A. M.)

:thumbup:
Evo jednog dijela informacija s jedne druge teme
Autoputevi u BiH - pregled izgradnje: http://www.klix.ba/forum/autoputevi-u-b ... 92842.html

Pametno, svaka cast za ovu promjenu trase autoputa tako da vise RS ne moze ucjenjivati, sabotirati Bosnjake i Hrvate, usporavati i slicno izgradnju kao i promet trase autoceste koja bi isla kroz RS. Ujedno ovaj autoput ce u isto vrijeme razviti ekonomski i na sve druge nacine grad Tuzlu kao i kompletnu tuzlansku regiju. Sjeverozapadni dio entiteta R:Srpska nece imati vise sa cim ucjenjivati i sabotirati Bosnjake i Hrvate u FBiH te ce njihov dio autoputa koji su izgradili od Gradiške do Banje Luke i autoput koji ce da grade od BL do Doboja ostati slijepo crijevo na sjeverozapadnom dijelu teritorije entiteta RS-a. :thumbup: :bih:
Optimist

#931 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Optimist »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
Kremenko22

#932 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Kremenko22 »

da li neko zna gdje tačno će prolaziti autoput Tuzla -Žepče?
studeni76

#933 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Kremenko22 wrote:da li neko zna gdje tačno će prolaziti autoput Tuzla -Žepče?
http://img371.imageshack.us/img371/7109/abplusbz2.jpg
Valjda je to ovakav plan,kao na slici. e sad neznam kroz koja tačno sela će da prođe.
ja71

#934 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ja71 »

studeni76 wrote:
Valjda je to ovakav plan,kao na slici. e sad neznam kroz koja tačno sela će da prođe.
samo se pitam kad ce to biti gotovo ?
Kremenko22

#935 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Kremenko22 »

studeni76 wrote:
Hvala puno...ali su me bas sela zanimala gdje ce tacno da prodje...
P308

#936 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by P308 »

studeni76 wrote:
Super, i mene je zanimalo
Eborg

#937 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Eborg »

Zna li iko sta je bilo sa onim steccima sto su ih iskopali kod Kaknja prije godinu-dvije? Je li bilo jos kakvih arheoloskih pronalazaka na ovim ostalim dionicama?
studeni76

#938 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Kremenko22 wrote:
studeni76 wrote:
Hvala puno...ali su me bas sela zanimala gdje ce tacno da prodje...
Ići će kroz selo moje rodbine,to je mene zanimalo :D Haman će i Turija da bude na važnoj prometnici
zlajaBHF

#939 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by zlajaBHF »

Zamolio bi nekoga da postavi detaljnu kartu Vc

Znam da je negdje bilo na ovoj temi,ali kako sad to naci

Unaprijed hvala
burekodsira

#940 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

zlajaBHF wrote:Zamolio bi nekoga da postavi detaljnu kartu Vc

Znam da je negdje bilo na ovoj temi,ali kako sad to naci

Unaprijed hvala

to ti je bosnjo, bolje heftu cekati da ti nego drugi servira nego pomaci svoje guzove i prelistati 30 stranica za par minuta :D

da ne bude da sam samo kenjo

http://www.jpautoceste.ba/web/images/ka ... nal-bg.jpg
Kremenko22

#941 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Kremenko22 »

Ići će kroz selo moje rodbine,to je mene zanimalo :D Haman će i Turija da bude na važnoj prometnici[/qeh
a da li ce moje selo biti na glavnoj prometnici,to je pitanje:)Moze li se sta unovciti od krsa :) da li ce prolaziti kroz hajderovice ili ide na banovice put ?
winnie

#942 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by winnie »

studeni76 wrote:
Kremenko22 wrote:
studeni76 wrote: Hvala puno...ali su me bas sela zanimala gdje ce tacno da prodje...
Ići će kroz selo moje rodbine,to je mene zanimalo :D Haman će i Turija da bude na važnoj prometnici
mislim da vam je važnije gdje će biti petlje, vjerovatno zavidovići i banovići. ostalo je nebitno, osim za vlasnike zemljišta na trasi :)
memić memo

#943 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by memić memo »

winnie wrote:mislim da vam je važnije gdje će biti petlje, vjerovatno zavidovići i banovići. ostalo je nebitno, osim za vlasnike zemljišta na trasi :)
Mogu misliti kakvog kvaliteta će biti zemljište u blizini trase auto-puta, i koje će biti količine olova i drugih hemijskih otrova iz ausputa automobila i kamiona :-)

Dole na jugu, u blizini Bijače, auto-put je trasiran neposredno u blizini jednog, ko suza bistrog vodotoka, u manjoj udolini u kojoj se stoka napasa i u kojoj lokalni zemljoradnici obezbjeđuju svoju egzistenciju. Od ljeta ove godine mogu se pozdraviti sa zdravim životom, a da su traseri podigli trasu samo malo u brdo, bilo bi mnogo mnaje štete, i za ljude i za okoliš.

U nas je bitno samo napraviti ovaj auto-put, a o posljedicama nepažnje i nestručnosti ćemo kasnije, kad svi obolimo od rakova i raznoraznih drugih bolesti, i kad totalno uništimo ovo malo prirodnih ljepota koje smo zatekli tranzicijom :-) :(
ins

#944 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

:run:
memić memo

#945 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by memić memo »

Šta skorojević zna šta je životna okolina :-) :(
nuki_cika

#946 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

memić memo wrote:
winnie wrote:mislim da vam je važnije gdje će biti petlje, vjerovatno zavidovići i banovići. ostalo je nebitno, osim za vlasnike zemljišta na trasi :)
Mogu misliti kakvog kvaliteta će biti zemljište u blizini trase auto-puta, i koje će biti količine olova i drugih hemijskih otrova iz ausputa automobila i kamiona :-)

Dole na jugu, u blizini Bijače, auto-put je trasiran neposredno u blizini jednog, ko suza bistrog vodotoka, u manjoj udolini u kojoj se stoka napasa i u kojoj lokalni zemljoradnici obezbjeđuju svoju egzistenciju. Od ljeta ove godine mogu se pozdraviti sa zdravim životom, a da su traseri podigli trasu samo malo u brdo, bilo bi mnogo mnaje štete, i za ljude i za okoliš.

U nas je bitno samo napraviti ovaj auto-put, a o posljedicama nepažnje i nestručnosti ćemo kasnije, kad svi obolimo od rakova i raznoraznih drugih bolesti, i kad totalno uništimo ovo malo prirodnih ljepota koje smo zatekli tranzicijom :-) :(
Isti slučaj će biti i sa ovim istraživanjem nafte dole u hercegovini koji je Šel potpisao sa vladom FBIH.Potpisan memorandum ,niko živ osim nikšića i par ljudi oko njega nije vidio šta su poptpisali,da li se garantuje zaštita biljnih i životinjskih vrsta na dinaridima.Važno je doći i početi bušiti,boli holandžane briga za životnu okolinu i kakve će stvarne posljedice biti na biljni i životnnjski svijet,koliki stepen zagađenja će biti,koliko će se stabla šume morati posjeći(a ne će malo ,vjerujte mi),važno je doći do nafte,koga briga za zaštitu prirode :run:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#947 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by stetoskop »

A jesi li razmišljao koliko je zagađenje, kada kamiončina razvuče po lokalnoj cesti, pa napravi kolonu iza sebe, pa u treću, pa u četvrtu, pa u drugu i nikad preteči, i sve to kroz naseljena mjesta, pa krivine. I koliki je tu utrošak goriva i samim tim količina izduvnih gasova. I još izračunaj koliko magistrala ide kroz same gradove, a koliko će autoput.
Možda bi ti da autoput prolazi kroz gradove, da ne bi slučajno zagadio tamo neku prirodu, a nas ko j...

Heh, koja sam ja budala što sve ovo i pišem.
nuki_cika

#948 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

Hahahahahah,e fakat smješno
A jesi li ti možda razmišljao šta proizvodi kisik koji ti u gradu udišeš.Čovječe božiji uništavanjem prirode i okoliša ,sjećom šuma direktno smanjuješ količinu kisika
alanskoda

#949 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by alanskoda »

nuki_cika wrote:Hahahahahah,e fakat smješno
A jesi li ti možda razmišljao šta proizvodi kisik koji ti u gradu udišeš.Čovječe božiji uništavanjem prirode i okoliša ,sjećom šuma direktno smanjuješ količinu kisika

Jesi li ti ikad prolazio kroz Austriju i Njemacku? Ili se nisi makao iz svog sela? Svi prave autoputeve kroz nenaseljena mjesta, vecinom kroz sume? Sto bi mi bili izuzetak? i na kraju pitanje. Kuda bi ga ti trasirao?
nuki_cika

#950 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nuki_cika »

alanskoda wrote:
nuki_cika wrote:Hahahahahah,e fakat smješno

Jesi li ti ikad prolazio kroz Austriju i Njemacku? Ili se nisi makao iz svog sela? Svi prave autoputeve kroz nenaseljena mjesta, vecinom kroz sume? Sto bi mi bili izuzetak? i na kraju pitanje. Kuda bi ga ti trasirao?[/quote
Očito se nismo razumijeli.Ja nisam rekao da autoput ne treba prolaziti kroz nenaseljena mjesta,već da treba maksimalno zaštiti prirodni okoliš,koliko je to moguće.
Post Reply