Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
Repetitor

#926 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

trokadero wrote:Дозер,
Прочитај тему од почетка па ће ти ствари бити јасније!Ето и Репетитор ти је рекао да је тај ваш први напад био 18.децембра 1992, и нек каже и датум тог другог напада 1993 и да неки доказ да ја нисам у прву!
Репетитор,
Познавао сам двојицу рањеника са тога списка!
Toliko o tebi i tvojoj vjerodostojnosti :lol: :lol: :lol:

Namjerno sam napisao 4 imena,od ta 4 imena sam stavio dvojicu koju mozes i na google naci a to je prvo i treće ime,koje se spominje u nekakvom dnevniku nekog lijevog doktora iz ratne bolnice Blažuj,i vežu se za period navodno 93-će godine,mart mjesec :lol: :lol: :lol:
Za druga dva imena,to je isto kao kad bih nekoga sa Alipašina pitao da li je ikada čuo za Juku Prazinu,i on rekao da nije :lol: ,a taj neko tvrdio bi naravno da je bio u ratu i da je upućen u sva dešavanja :lol: :lol: :lol: Eh druga dva imena ako si bio u Aerodromskom za vrijeme rata,ako nista morao si čuti :)

Tako da nema sumnje,ti si neki lažov koji je došao ovdje da palamudi gluposti,neko ko je možda tad bio i dijete pa mu tata sada priča priče o nebeskom narodu i njihovoj nepobjedivosti :lol: :lol: :lol:

Molio bih moderatora ove teme da zaključa i izbriše tvoj nick,jer ničim nisi dokazao da je tvoje pisanje istinito i da si sudionik dešavanja pa makar i bio sa druge strane.Bezveze nam samo prljaš temu.

Ako ja griješim u svojoj konstataciji,volio bih da me demantuješ i to adekvatno dokažeš ovde pred svima...u protivnom moje mišljenje o tebi i dalje stoji :dance: :bih:
agent_zero

#927 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

Dozer wrote:Hajde da budemo do kraja realni - svi smo mi popusili dogovor Alije, Karadzica i Bobana, tj. Alije, Milosevica i Tudjmana.
Oni su se vec '91 dogovorili kako da podijele BiH, a Alija je to hladno (i potpuno neustavno) potpisao u Lisabonu (cini mi se da je to tada bilo) '92, prije nego su ga kidnapovali na aerodromu.
Sto se mene tice, Kukanjac je tada trebao odmah Aliju i ohladiti. Ako nista, bar jedan takav smrad ne bi danas lezao sa cestitim momcima na Kovacima...

Srbi, a s njima i cetnici, nisu prosli nista bolje u svemu tome, tako da su i oni podobro popusili, pogotovo '95. Mogu samo zamisliti kakva je bila njihova frustracija kada su nakon 4 godine i ko zna koliko zivota morali jednostavno predati neke teritorije, poput Ilidze, Ilijasa, Nedzarica itd.

Trokadero, znate sta je naveci idiotluk nakon svega?
To sto i vi svi sve ovo znate, ali i dalje (po meni vrlo maloumno) tjerate nekakvu pricu o srpstvu, a ona je postala toliko suplja da je i to srpstvo (kao uostalom i bosnjastvo i hrvatsvo u BiH) postalo toliko isprazno i besmisleno, a ponajmanje svrsishodno.
Da ste imalo pametni (mislim na vas borce), sutra biste se uvezali sa borcima iz federacije, i svi zajeno bismo hladno pocistili svu gamad koja nas je u sve ovo uvalila, i koja i danas na tim nasim mukama ubire milione.
:thumbup:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#928 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Woody »

Uh, @Dozer:

Šta ti nareda u jednom postu:
Hajde da budemo do kraja realni - svi smo mi popusili dogovor Alije, Karadzica i Bobana, tj. Alije, Milosevica i Tudjmana.
:thumbup: jedino što poštujem, iako je i ovo generalizovano...
Pa onda:
Oni su se vec '91 dogovorili kako da podijele BiH, a Alija je to hladno (i potpuno neustavno) potpisao u Lisabonu (cini mi se da je to tada bilo) '92, prije nego su ga kidnapovali na aerodromu.
Kako bolan, neustavno? Je li trebalo raspisati opštenarodni referendum o tome, pa prebrojati glasove? :-)
Pa onda:
Sto se mene tice, Kukanjac je tada trebao odmah Aliju i ohladiti.
Ohladio bi ga da je mogao, ne boj se. Ali u tom slučaju bi ohladili i Kukanjca, ni to se ne boj.
Ali biser ti je:
Ako nista, bar jedan takav smrad ne bi danas lezao sa cestitim momcima na Kovacima...
Kojim čestitim momcima? Je li Ramizom Ćelom, Cacom i Taibom Torlakovićem (sve šehid do šehida), ma bjaaaaži
Nastavljaš:
To sto i vi svi sve ovo znate, ali i dalje (po meni vrlo maloumno) tjerate nekakvu pricu o srpstvu, a ona je postala toliko suplja da je i to srpstvo (kao uostalom i bosnjastvo i hrvatsvo u BiH) postalo toliko isprazno i besmisleno, a ponajmanje svrsishodno.
Pa jadan, zbog srpstva, hrvatstva i bošnjaštva je i počeo rat. Ko će danas priznati da mu se živo jebe i za srpstvo i za bošnjaštvo i za hrvatstvo, i da je džasba onoliko naroda izginulo. Smiješ li ti otići u Srebrenicu i onim majkama reći boli mene kurac za bošnjaštvo?
Svak je dobio svoje za što se i borio. Sad, što su nečiji apetiti bili veći, jebi ga, to je drugi par rukava. Ja razumijem tvoju ogorčenost neostvarenjem ratnog cilja, ali ne možeš pljuvati na sve one mrtve koji su svoje živote dali za taj ideal. Bar prema njima imaj poštovanja.
I, na kraju:
Da ste imalo pametni (mislim na vas borce), sutra biste se uvezali sa borcima iz federacije, i svi zajeno bismo...
Nema, bolan, ništa više zajedno. Skoro 20 godina od kraja rata nije se dogovorila ni elementarna čestica zajedništva, a kamoli između onih koji su se tokom rata gledali preko nišana :run:
Dozer

#929 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Auh, dragi Woody...i ti ga nadrvi momacki...
Haj' necu kopirati, radi prostora, samo cu taksativno.

1. Nije to generalizovano, nego cinjenica. Rat je dogovoren jer ni jedni, ni drugi, ni treci nisu imali drugog nacina da ostvare svoje teritorijalne, a samim tim i pljackaske nakane. Niko narod ne bi rijecima mogao pomjeriti s mjesta, pa je trebalo zaratiti. U hodu su skontali da je to vrlo profitabilno, pa je sve trajalo koliko je trajalo.

2. Neustavno, nego kako. Alija, kao zvanicni predsjednik BiH nije imao ni mandat ni pravo da potpise bilo sta sto je bilo na stetu BiH kao drzave, a pogotovo ne njenu podjelu.

3. To je tacno da je u tom momentu bila pat pozicija, medjutim, i da nije - ne bi ga ohladili jer to nije bio cilj.

4. Ovdje ti moram reci - ne kenjaj (izvini na rijecniku). Cace, Cele i ostala bagra takodjer ne trebaju biti na Kovacima. Isto kao ni Alija, koji je i bio njihov nalogodavac za sve. Kad mu vise nisu valjali, a znali previse, nalozio je njihove eliminacije, u cemu mu je sin Bakir svesrdno pomagao.

5. Ne. Grijesis, i to debelo. Srpstvo, Hrvatsvo i Bosnjastvo su bili samo paravan za podjelu BiH radi ekonomskih, tj. pljackaskih ciljeva i stvaranja novih "elita" na ovom prostoru. Dokaz ovoga je ovo sto danas zivimo. 5-10 familija drzi cijelu drzavu, na sve tri "strane". Oni se, k'o fol, "kolju", a u sustini sve rade vise nego dogovorno. To ne vidi samo neko ko to ne zeli da vidi.

6. Ovo stavljam odvojeno, iako bi trebalo biti u gornjem dijelu. A koji je to "moj" ratni cilj, matere ti? Ja sam se samo branio, po principu - puca neko na mene, ja uzvracam (i pri tome mi se zivo @ebe ko je taj koji puca na mene, jel' Srbin, Hrvat, Bosnjak, Kinez, Mauritanac, svejedno je). St ose mrtvih tice, postujem ih i te kako, i sve ih obilazim redovno. Ali, i svaki put kada ih obilazim, ne mogu da se ne upitam - zasto? Za koga? Za sta? Ako ti znas odgovore, onda me, molim te, prosvijetli. Da ne zivim u mraku neznanja i neshvatanja...

7. I ovdje podobro grijesis. I u skoli si se pobio s nekim, mozda mu slomio ruku ili vilicu, ili on tebi, a danas ste raja (plastican primjer i ne bas odgovarajuci, ali otprilike je tako). Slicno je i danas - svi u BiH dijele iste ili vrlo slicne probleme, pa tako i borci i dojucerasnji neprijatelji. Ali, polako se shvata da to ne vodi nicemu, pa se i polako ti ljudi ponovo povezuju jer shvataju da oni medjusobno i nisu toliki neprijatelji jedni drugima, koliko su to svima i te kako uvezani BH politicari na svim stranama. Primjer ovoga su nedavna desavanja na M.Dvoru, gdje su i Srbi i Hrvati i Bosnjaci zajedno protestovali. I ovo je bio i te kakav samar vlastodrscima, da ne pricamo kolika ih je panika hvatala upravo radi toga. @ebo proteste kao takve, ali - svi su zajedno!! A to - ne valja ;)
Tea lana

#930 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Tea lana wrote:
Repetitor wrote:
Tea lana wrote:da li ima neko ko je 17.06 92 bio u Georgi Dimitrovoj za vrijeme napada trebaju mi neke informacije

Ja sam bio,šta ti treba?

@Dozer
bio sam taj dan tu :) Nemam sad vremena na poslu sam,da protabirimo temu o tom danu:)
zasto niko od nasih nije dolazio u podrume i upozorio nas da pada naselje i da se i mi pokusamo izvuci prema Dobrinji.
Ustvari lazem dvojica su dosla i kao najveci supci izvukli svoje zene i djecu,nama nista ne govoreci.Zar se nije mogao smanjiti broj zarobljenih na Kuli samo da se blagovremeno obavjestilo.

ja i dalje cekam na svoj odgovor, mada sam pojasnila zasto smatram da ovo za mene nije glupo pitanje
obelix1

#931 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

trokadero wrote:Немам никакву намјеру да некога вријеђам или провоцирам!
Ако некоме смета шала, истина или то сто пишем ћирилицом то је његов проблем!

Дозер,
Твој опис како је текла акција је за чисту десетку и драго ми је што си изнио неке податке који су ми веома интересантни и за које досад нисам знао!Дешава се и мени да фулам годину ,али тај снијег не могу заборавити јер су ми прсти промрзли... датум 27.март 1993. Ако некоме треба доказ за тај дан могу га овдје лако поставити!
Још само мале испрвке, нисте напали рано ујутро већ негдја око 10.30., Праге стварно није било већ два БОВ-а са којима је Гарда дошла у испомоћ. Разлог зашто Делте нису могли даље да се пребаце у другу попречну зграду у ул.Руди Чајевец је тај што је та прва зграда у коју су упали била прегдаџена челичним плочама па ни са њом нису у потпуности овладали. Тачно је и то да су ови наши са положаја у Ернеста Телмана одмах здушили, само једног смо стигли на крају барикаде и био му је штос у главу.Иначе да сте заузели замишљене циљеве на оној слици наш положај у насељу би фактички био неодржив.
Поздрав!
Fulaš trokadero,taj napad je bio 24.Marta 1993 a snijeg je pao 25 Marta, ako hoćeš da znaš 23.Marta je bio Bajram i sjećaću ga se dok sam živ.
Dozer

#932 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

@Tea Iana

Iako pitanje nije za mene, mozda mogu ponuditi neki odgovor. Vidis, kako je Repetitor vec napisao, na tim pocecima svega mnogo ljudi je i nas tjeralo ispod svojih prozora ili ispred svojih zgrada i kuca, upravo jer su se bojali da cemo im "navuci" belaj. Ja to i razumijem, ljudi su se bojali, u tim momentima slabo je ko znao sta i kako da radi, vecina ljudi je i dalje vjerovala u JNA i smatrali su da ce ih JNA spasiti od cetnika, ne shvacajuci da je upravo ta JNA vec odabrala stranu i da je JNA postala = cetnici. S te strane razumijem ljude koji su tjerale nase momke od sebe. Takodjer razumijem i Repetitora kada kaze da "je pitanje glupo", kao sto razumijem i tebe za koju to pitanje nije glupo.
Realnost je da, upravo radi toga sto se u tim momentima nista konkretno nije znalo, mnogo ljudi je ostalo neobavijesteno o desavanjima, sto je onda zavrsavalo kako je zavrsavalo... nazalost.
Ali, budi iskrena prema sebi pa realno skontaj koliko bi se ljudi iz tog podruma uopste pomaklo da negdje bjezi? Vecina bi rekla "od koga da bjezim, to je JNA", kao sto se i desavalo i cemu sam i sam par puta svjedocio...
Druga stvar je sto je u tim momentima, ipak, svako prvo mislio na sebe i svoje, a kako je vrijeme uvijek bilo vise nego kratko, tako su svi spasavali prvo svoju glavu. Mozda je neko od momaka nekome iz tvog podruma i rekao da bjezite, ali nije bilo svrhe... to nikada necemo znati.
obelix1

#933 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

Repetitor wrote:trokadero jesu li ti poznata sledeca imena i prezimena:

Vukosav Kandic
Milenko Ječmenica
Dragoje Surtov
Zoran Bogojevic
Nije Miljenko Nego Zlatko Ječmenica, zarobljen u toj akciji 92 godine i sproveden u vojni zatvor tad Viktor Bubanj
kv99

#934 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by kv99 »

Dozer wrote:
5. Ne. Grijesis, i to debelo. Srpstvo, Hrvatsvo i Bosnjastvo su bili samo paravan za podjelu BiH radi ekonomskih, tj. pljackaskih ciljeva i stvaranja novih "elita" na ovom prostoru. Dokaz ovoga je ovo sto danas zivimo. 5-10 familija drzi cijelu drzavu, na sve tri "strane". Oni se, k'o fol, "kolju", a u sustini sve rade vise nego dogovorno. To ne vidi samo neko ko to ne zeli da vidi.
Da ne bi komenatarisao citav tekst samo da se osvrnem na ovo : " sve je bilo jer su htjeli da pljackaju i podjele za sebe" ali sto su za to trebali da ratuju ? Sigurno se sjecas da se vec prije agresije u detalje znalo ne samo ko ( stranka i preko nje vodeci pojedinci preko tih stranaka ) imaju fotelje u ministarstvima i opstinama vec i upravu nad fabrikama i sve ono sto ekonomski proizlazi iz toga. Ekonomski "kolac" je bio podjeljen vec prije agresije i da je bilo samo do toga nije bilo uopste potrebno da se metak opali da se samo htjelo da pljacka na bilo kojoj strani. Da je bila samo pljacka ne bi se GENOCID izvrsio tamo gdje su imali svaki aspekt vlasti, od vojne, policijske, politicke, ekonomske itd. Da li je npr Istocna Bosna bogatija i prosperitienija danas kada je etnicki istrebljena nego sto je to bila prije agresije ? Da li je drzava bogatija i prosperitetnija danas nego 1991 ?
Toliko puta sam cuo prije rata pa cak i kada je pocelo da puca i padaju granate : " ma to se samo lopovi izmedju se prepiru , samo da sto vise pokradu , sta se to mene tice" i sta bi na kraju ? Ja znam da je tadasnje a i danasnje vodstvo bilo nesposobno ali biti nesposoban i dogovoriti genocid nad svojim narodom je dvije skroz razlicite stvari. Zalosno je da tako razmisljas jer ispada da su cetnici u pravu kada kazu da smo svi isti i da su svi isto krivi.
Repetitor

#935 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

obelix1 wrote:

Vukosav Kandic
Milenko Ječmenica
Dragoje Surtov
Zoran Bogojevic
Nije Miljenko Nego Zlatko Ječmenica, zarobljen u toj akciji 92 godine i sproveden u vojni zatvor tad Viktor Bubanj

E nije Zlatan kako se predstavio bio prvi put, niti Miljenko kako ti navodiš već Milenko Ječmenica :)
Tea lana

#936 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

Dozer wrote:@Tea Iana

Iako pitanje nije za mene, mozda mogu ponuditi neki odgovor. Vidis, kako je Repetitor vec napisao, na tim pocecima svega mnogo ljudi je i nas tjeralo ispod svojih prozora ili ispred svojih zgrada i kuca, upravo jer su se bojali da cemo im "navuci" belaj. Ja to i razumijem, ljudi su se bojali, u tim momentima slabo je ko znao sta i kako da radi, vecina ljudi je i dalje vjerovala u JNA i smatrali su da ce ih JNA spasiti od cetnika, ne shvacajuci da je upravo ta JNA vec odabrala stranu i da je JNA postala = cetnici. S te strane razumijem ljude koji su tjerale nase momke od sebe. Takodjer razumijem i Repetitora kada kaze da "je pitanje glupo", kao sto razumijem i tebe za koju to pitanje nije glupo.
Realnost je da, upravo radi toga sto se u tim momentima nista konkretno nije znalo, mnogo ljudi je ostalo neobavijesteno o desavanjima, sto je onda zavrsavalo kako je zavrsavalo... nazalost.
Ali, budi iskrena prema sebi pa realno skontaj koliko bi se ljudi iz tog podruma uopste pomaklo da negdje bjezi? Vecina bi rekla "od koga da bjezim, to je JNA", kao sto se i desavalo i cemu sam i sam par puta svjedocio...
Druga stvar je sto je u tim momentima, ipak, svako prvo mislio na sebe i svoje, a kako je vrijeme uvijek bilo vise nego kratko, tako su svi spasavali prvo svoju glavu. Mozda je neko od momaka nekome iz tvog podruma i rekao da bjezite, ali nije bilo svrhe... to nikada necemo znati.

Hvala na odgovoru,znam ja da se tjeralo,znam i za mamine sinove koji su proglaseni sehidima a svo vrijeme nisu dana cuvali straze nego se sakrivali po podrumima,a znam ko se aktivirao prvi dan i uzeo pusku da brani.
Iskrena sam ja prema sebi mozda i previse sto se tog dana tice,e to tvoje svako mislio na sebe i svoje i jeste ovdje najbitnija.Onaj ko je mogao misliti na nas nije mogao jer je nastradao to jutro boreci se u naselju a dvojica su dosla sapatom zene obavjestili o napadu i izvukli ih iz naseg podruma koji smo im ustupili i odveli na Dobrinju.Znaci da je samo neko dosao da i nama kaze,ne samo mom podrumu neko i svim ostalom,tragedija bi bila manja kao i traume koje i dan danas svi mi imamo od logora na ovaj ili onaj nacin.
felsh

#937 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

Hoce natjerace glad,natjerace osionost sinova bogatuna sto gaze po raskrsnicama,natjerace price o borcima koji nemaju djeci dati da jedu,koji zive u bajtama,hiljade bolesnih koji cekaju na tretman po godinu,oni koji upucaju navece a ujutru na slobodi.
Kad glupi narod skonta a skontace da moze bolje normalnije bez staraha da zivi.
Kad se skupi dvadeset ljudi spremnih da popiju pendrek samo dvadeset.Tih dvadeset ce povesti sve a ne neki grozdovi dosta i ovo i ono sad se okrenes gdje su supci.
Eto samo dvadeset nas treba.kome nije zao bubrega za normalnu zemlju BUJRUM.
obelix1

#938 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

Repetitor wrote:
obelix1 wrote:

Vukosav Kandic
Milenko Ječmenica
Dragoje Surtov
Zoran Bogojevic

E nije Zlatan kako se predstavio bio prvi put, niti Miljenko kako ti navodiš već Milenko Ječmenica :)
E sad gledaj, prvi i jedini put sam ga vidio u štabu naše čete kako ga Džafer P. prepada, i lik je rekao da se zove Zlatko Ječmenica i da ima brata koji je u Armiji BiH negdje na alipašinu i da je negdje od Lepenice čuo sam da je iste noći bio na TV i to je to, možda baš 20 godina živim u krivom ubjeđenju da se zvao Zlatko Ječmenica
obelix1

#939 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

Tea lana wrote:

Hvala na odgovoru,znam ja da se tjeralo,znam i za mamine sinove koji su proglaseni sehidima a svo vrijeme nisu dana cuvali straze nego se sakrivali po podrumima,a znam ko se aktivirao prvi dan i uzeo pusku da brani.
Iskrena sam ja prema sebi mozda i previse sto se tog dana tice,e to tvoje svako mislio na sebe i svoje i jeste ovdje najbitnija.Onaj ko je mogao misliti na nas nije mogao jer je nastradao to jutro boreci se u naselju a dvojica su dosla sapatom zene obavjestili o napadu i izvukli ih iz naseg podruma koji smo im ustupili i odveli na Dobrinju.Znaci da je samo neko dosao da i nama kaze,ne samo mom podrumu neko i svim ostalom,tragedija bi bila manja kao i traume koje i dan danas svi mi imamo od logora na ovaj ili onaj nacin.
pa reci nam kosu ti bezdušnici, bar inicijale
Repetitor

#940 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

obelix1 wrote:
E sad gledaj, prvi i jedini put sam ga vidio u štabu naše čete kako ga Džafer P. prepada, i lik je rekao da se zove Zlatko Ječmenica i da ima brata koji je u Armiji BiH negdje na alipašinu i da je negdje od Lepenice čuo sam da je iste noći bio na TV i to je to, možda baš 20 godina živim u krivom ubjeđenju da se zvao Zlatko Ječmenica

A general Džale je inače bio poznat po tome što je prepadao nemoćne i zarobljene :-) Isto ko Cicko,ali nejse.
Nisu oni bili ti koji su ga doveli i uhvatili,ali otom potom.

Doduše i meni je još ''tamo'' bio rekao da se zove Zlatko i da mu je brat kod nas u 101-voj brigadi,i da je prisilno mobilisan.Kasnije je u zatvoru rekao ''pravo'' ime,navodno Milenko.Bio je osuđen na 14 godina koliko me sjećanje služi.

I on je bio onaj koji nam je bacio bombu kroz ploču...ali opet ga nije niko ''ohladio''.
obelix1

#941 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

Repetitor wrote:
obelix1 wrote:

A general Džale je inače bio poznat po tome što je prepadao nemoćne i zarobljene :-) Isto ko Cicko,ali nejse.
Nisu oni bili ti koji su ga doveli i uhvatili,ali otom potom.

Doduše i meni je još ''tamo'' bio rekao da se zove Zlatko i da mu je brat kod nas u 101-voj brigadi,i da je prisilno mobilisan.Kasnije je u zatvoru rekao ''pravo'' ime,navodno Milenko.Bio je osuđen na 14 godina koliko me sjećanje služi.

I on je bio onaj koji nam je bacio bombu kroz ploču...ali opet ga nije niko ''ohladio''.
znam da ga on nije doveo uveo sam ga u ovu priču samo radi vjerodostojnosti
Dozer

#942 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

@kv99
Nismo svi isti, niti cemo to ikada biti.
A zasto se trebalo pucati, to sam napisao vec. Da li bi se ti pomjerio iz svoje kuce, bez obzira gdje je ona, samo kada bi ti neko te '91 dosao i rekao: "Znas, treba da se preselis tamo (negdje), jer dogovoreno je da ovaj dio pripadne "njima""?
Bi, al' malo sutra. E, zato je trebalo zaratiti, da se ljudi natjeraju na pomjeranje. Pa ljudi moji, citate li i slusate li vi ista? Vidite li kako se pojavljuje sav ovaj prljavi ves o kojem ja ovdje pricam vec godinama?
Nesporna je cinjenica da su Srbija i Hrvatska imali deal oko podjele BiH, i prisvajanja njenih dijelova. Ali, isto tako je nesporna cinjenica da se rat u BiH u 90% slucajeva vodio municijom i naoruzanjem iz Srbije (PPU). Dobro se sjecam '93, nestasice svakog MTS-a, primirja, i onda naprasnog dolaska svega i svacega. A na svemu - PPU. Eto, cetnici bili dobri pa malo podijelili svoj MTS...jasta radi. Ne, nego se skontalo kako da se rakrcme arapske milijarde namijenjene odbrani BiH, a kako bolje nego produzetkom rata. Nemojte biti naivni, ljudi moji...sta vam je...
Zasto je direktno Alija obustavljao svaki moguci napad i akciju koja je imala uspjeha? Zasto je i u Krajini naredio zaustavljanje kod S.Mosta (k'o fol radi bombardovanja NATO-a), a onda, nakon probijanja tih linija i dolaska skoro pred Banja Luku, i povlacenje nazad do S.Mosta? Zasto je smijenio Sefera koji je zelio da se bori kako treba? Itd. itd., mali je milion ovakvih primjera.
felsh

#943 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

Hoce li iko od vas boraca reci sta misli o tunelu.
Ja mislim da je to jedna od najvecih utopija i zajeba sarajeva,mislim da bi se gladni i zedni davno oslobodili te lazne nade koja je hranila onaj sabur pa sabur pa sabur. Pojedes nesto sto je doslo iz jebenog tunela pa deset dana ti ko sretan ko govoris ma dobro je polako proci ce rijesice nam itd,itd.
Mislim da ga nije bilo deblokiralo bi se sarajevo ako nista onda od muke.
Repetitor

#944 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

felsh wrote:Hoce li iko od vas boraca reci sta misli o tunelu.
Ja mislim da je to jedna od najvecih utopija i zajeba sarajeva,mislim da bi se gladni i zedni davno oslobodili te lazne nade koja je hranila onaj sabur pa sabur pa sabur. Pojedes nesto sto je doslo iz jebenog tunela pa deset dana ti ko sretan ko govoris ma dobro je polako proci ce rijesice nam itd,itd.
Čime bi ga deblokirao? Jedino da se svi najedu kolektivno onoga graha humanitarca,pa da počnu gromoglasno da se natežu i prde. Možda bi četnici mislili počela ofanziva pa razgulili sa linija :lol: :lol: :lol:

Malo šale nije na odmet,ali sve što je došlo i ušlo u Sarajevo,ušlo je kroz tunel. Ono što je do tada ulazilo preko piste,to nije bilo dovoljno ni za par sati borbe/odbrane da su četnici krenuli na Sarajevo iole ozbiljno.

Tunel je zaista bio spas u zadnji čas i možda prekretnica u ratu da li Sarajevo da ostane nama ili da padne četnicima u ruke.

Ovo je moje subjektivno mišljenje o tunelu.

Što se tiče predhodnih postova slažem se u potpunosti sa Dozerom što je napisao...Koliko su nas četnici i ustaše zajebavali,taj isti Alija nas je još više zajebao. Ali eto,zemlja tvrda-nebo visoko...
The 51st State

#945 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by The 51st State »

Repetitor wrote:
felsh wrote:Hoce li iko od vas boraca reci sta misli o tunelu.
Čime bi ga deblokirao? Jedino da se svi najedu kolektivno onoga graha humanitarca,pa da počnu gromoglasno da se natežu i prde. Možda bi četnici mislili počela ofanziva pa razgulili sa linija :lol: :lol: :lol:

Malo šale nije na odmet,ali sve što je došlo i ušlo u Sarajevo,ušlo je kroz tunel. Ono što je do tada ulazilo preko piste,to nije bilo dovoljno ni za par sati borbe/odbrane da su četnici krenuli na Sarajevo iole ozbiljno.

Tunel je zaista bio spas u zadnji čas i možda prekretnica u ratu da li Sarajevo da ostane nama ili da padne četnicima u ruke.

Ovo je moje subjektivno mišljenje o tunelu.

Što se tiče predhodnih postova slažem se u potpunosti sa Dozerom što je napisao...Koliko su nas četnici i ustaše zajebavali,taj isti Alija nas je još više zajebao. Ali eto,zemlja tvrda-nebo visoko...
Glad je jeben motiv, uzimajuci ukupne zrtve tokom rata u Sarajevu, mozda bi pri takvom ocajnickom cinu isto toliko zrtava bilo ali bi se skratilo vrijeme opsade. Uz ogradu da je ovo krajnje pojednostavljeno razmisljanje bez milion varijabli koji svaki rat nosi sa sobom.
kv99

#946 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by kv99 »

Dozer wrote: Nismo svi isti, niti cemo to ikada biti.
A zasto se trebalo pucati, to sam napisao vec. Da li bi se ti pomjerio iz svoje kuce, bez obzira gdje je ona, samo kada bi ti neko te '91 dosao i rekao: "Znas, treba da se preselis tamo (negdje), jer dogovoreno je da ovaj dio pripadne "njima""?Bi, al' malo sutra. E, zato je trebalo zaratiti, da se ljudi natjeraju na pomjeranje. Pa ljudi moji, citate li i slusate li vi ista? Vidite li kako se pojavljuje sav ovaj prljavi ves o kojem ja ovdje pricam vec godinama?
Ako je cilj bio samo da se pljacka i ako su se o tome svi dogovorili zasto je bilo potrebno da ratuju ? Po tome ispada da se Alija , Slobo i Franjo skupili i rekli : hajmo da zakuhamo da pobijemo i srusimo sto vise mozemo Bosne i Hercegovine pa da bi je mogli da pljackamo ...a oni su vec prije agresije politicki imali isti onaj uticaj kakav imaju i danas. Zasto je bilo potrebno da npr Alija dijeli Bosnu i Hercegovinu i premjesta stanovnsitvo sa jednog kraja na drugi a ogromnu vecinu izvan Bosne i Hercegovine da bi ih lakse pljackao ?
Nesporna je cinjenica da su Srbija i Hrvatska imali deal oko podjele BiH, i prisvajanja njenih dijelova. Ali, isto tako je nesporna cinjenica da se rat u BiH u 90% slucajeva vodio municijom i naoruzanjem iz Srbije (PPU). Dobro se sjecam '93, nestasice svakog MTS-a, primirja, i onda naprasnog dolaska svega i svacega. A na svemu - PPU. Eto, cetnici bili dobri pa malo podijelili svoj MTS...jasta radi. Ne, nego se skontalo kako da se rakrcme arapske milijarde namijenjene odbrani BiH, a kako bolje nego produzetkom rata.
Zato sto su Hrvatska i Srbija imali dil i sto to svako zna ispada da je i Alija bio ukljucen u taj dil i da je on namjerno posalo ljude na klanje ? Jedna je stvar to sto su Hrvatska i Beograd pokusali da podijele BIH ali tvrditi da su " nasi" politicari namjerno izvrsili genocid nad svojim narodom je nesto skroz drugo.
Za tebe je dokaz da je Alija dijelio Bosnu i Hercegovinu to sto su cetnici prodavali oruzje i municiju ? Ne kontam .

Nemojte biti naivni, ljudi moji...sta vam je...
Zasto je direktno Alija obustavljao svaki moguci napad i akciju koja je imala uspjeha? Zasto je i u Krajini naredio zaustavljanje kod S.Mosta (k'o fol radi bombardovanja NATO-a), a onda, nakon probijanja tih linija i dolaska skoro pred Banja Luku, i povlacenje nazad do S.Mosta? Zasto je smijenio Sefera koji je zelio da se bori kako treba? Itd. itd., mali je milion ovakvih primjera.
[/quote]

Sto je naredio zaustavljanje kod S. Mosta ? Mozda zato jer mu je stavljeno do znanja da bi odbijanjem plana bio stavljen u situaciju kao i 1993 pa da Franjo ne samo da potpise separatni mir sa Slobom vec i da se potpino okrene protiv Armije ? Mislis li ti da bi on gledao pozitivno da Armija postaje sve jaca i jaca ? Znas sigurno da je tada erceg crpska bila i te kako aktivna i da li ozbiljno smatras da bi Franjo pruzio podrsku da Armija oslobodi jos vise Bosne i Hercegovine a ne da opet zabode noz u ledja ? Deblokada Sarajeva i prekid koridora se dobilo za zelenim stolom i vojno gledano to je krah velikosrpskih planova i da li bi ti vise volio da se to dogodilo na ratistu i po cijenu tvog zivota i zivota i zdravlja jos hiljade tvojih saboraca i civila ? Ni Slobo , Franjo ili "demokratski " svijet nije imao u cilju da Bosna i Hercegovina ojaca i da se skroz oslobodi od velikosrpske ideologije i teretiti nekoga iz "naesg "vodstva jer je tako onda je davanje takbom rukovostvu prevelik znacaj. Nije se u Sarajevu pravila politika Beograda, Zagreba, Vasingtona, Rima, Berlina, Parisa, Atene, Moskve itd vec obratno.

Necu vise da trolam temu i jos samo da ti kazem : meni je drago da si ti danas tu sa nama i siguran sam da osjecas isto i ti za svoje suborce, prijatelje , poznanike i svakoga drugog koji su tu oko tebe umjesto da znas da su poginuli ili ranjeni npr za deblokadu Sarajeva 1996 ili prekid koridora 1997. Hvala Bogu uspjelo se vise nego sto je to iko ocekivao jer nisu svi pobijeni i protjerani kako se to planiralo i jedan od razloga uz Boziju pomoc ste ti i svi oni koji su stali pred neman i tvrdnjom da je sve bilo dogovor ispada da vi niste bili potrebni a sto nije istina.
Bosanac27

#947 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

Repetitor wrote:
trokadero wrote:Дозер,
Прочитај тему од почетка па ће ти ствари бити јасније!Ето и Репетитор ти је рекао да је тај ваш први напад био 18.децембра 1992, и нек каже и датум тог другог напада 1993 и да неки доказ да ја нисам у прву!
Репетитор,
Познавао сам двојицу рањеника са тога списка!
Toliko o tebi i tvojoj vjerodostojnosti :lol: :lol: :lol:

Namjerno sam napisao 4 imena,od ta 4 imena sam stavio dvojicu koju mozes i na google naci a to je prvo i treće ime,koje se spominje u nekakvom dnevniku nekog lijevog doktora iz ratne bolnice Blažuj,i vežu se za period navodno 93-će godine,mart mjesec :lol: :lol: :lol:
Za druga dva imena,to je isto kao kad bih nekoga sa Alipašina pitao da li je ikada čuo za Juku Prazinu,i on rekao da nije :lol: ,a taj neko tvrdio bi naravno da je bio u ratu i da je upućen u sva dešavanja :lol: :lol: :lol: Eh druga dva imena ako si bio u Aerodromskom za vrijeme rata,ako nista morao si čuti :)
Tako da nema sumnje,ti si neki lažov koji je došao ovdje da palamudi gluposti,neko ko je možda tad bio i dijete pa mu tata sada priča priče o nebeskom narodu i njihovoj nepobjedivosti :lol: :lol: :lol:

Molio bih moderatora ove teme da zaključa i izbriše tvoj nick,jer ničim nisi dokazao da je tvoje pisanje istinito i da si sudionik dešavanja pa makar i bio sa druge strane.Bezveze nam samo prljaš temu.

Ako ja griješim u svojoj konstataciji,volio bih da me demantuješ i to adekvatno dokažeš ovde pred svima...u protivnom moje mišljenje o tebi i dalje stoji :dance: :bih:
A kako ste zarobili tog Milenka,od ovog Zorana Bogojevica ima slika na slavicnet.com virtualnom groblju,kako je on poginuo?
Tea lana

#948 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

obelix1 wrote:
Tea lana wrote:

pa reci nam kosu ti bezdušnici, bar inicijale
Ironija ili ne obojica su umrla jedan malo nakon rata drugi prosle godine.
Dozer

#949 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

@kv99
Pretpostavljam da si malo mladji pa cu ti, bez namjere vrijedjanja ili omalovazavanja, oprostiti naivnost.
Vidi nesto...nista ovdje nije tako jednostavno i jednostrano kako ponekad izgleda, vjeruj mi.
Alija je imao svoj mladomuslimanski san radi kojeg je u onoj drzavi i lezao. Slicne snove o veliko-ovoj-i-onoj su imali i Slobo i Franjo, ali dok je Tile bio ziv nisu smjeli pisnuti. Lagano rovarenje je krenulo cim je Tile pao na postelju, a utrostrucilo se isti dan kad je umro. Od tog momenta JNA je polako ali sigurno prelazila u ruke Srbije, da bi eskalacija krenula vec '89 na Kosovu, '90 su pocele mobilizacije po Srbiji i CG (iako jos rata nije bilo nigdje), da bi '91 sve pocelo kako je pocelo. Nemoj misliti da zapad u svemu tome nije imao svoje prste. I te kako jeste, jer jaka Juga nije odgovarala ni Amerima, ni Rusima, a ni EU, iz prostog razloga sto su znali da s Jugom nece ni u cemu izaci lako na kraj.
Ali, da ne idem dalje u ovu pricu.
Ako je cilj bio samo da se pljacka i ako su se o tome svi dogovorili zasto je bilo potrebno da ratuju ? Po tome ispada da se Alija , Slobo i Franjo skupili i rekli : hajmo da zakuhamo da pobijemo i srusimo sto vise mozemo Bosne i Hercegovine pa da bi je mogli da pljackamo ...a oni su vec prije agresije politicki imali isti onaj uticaj kakav imaju i danas. Zasto je bilo potrebno da npr Alija dijeli Bosnu i Hercegovinu i premjesta stanovnsitvo sa jednog kraja na drugi a ogromnu vecinu izvan Bosne i Hercegovine da bi ih lakse pljackao ?
Incijalni cilj, ovako gledano, nije bila pljacka, ali jesu ostvarenja pojedinacnih hegemonistickih snova prethodno pobrojanih "vodja". Medjutim, i u tim snovima ekonomska racunica u vidu prirodnih resursa BiH je uvijek bila prisutna, pa se onda, u sustini, moze reci i da jeste bila ideja pljacke.
Zasto je bilo potrebno da se ratuje, vec ti rekoh - da li bi se ti ili tvoj otac odselio iz svog stana ili kuce samo zato sto ti je neko rekao da tako treba jer je dogovoreno da u tvoju kucu dodje neki Srbin/Hrvat/Bosnjak? Naravno da ne bi, nego bi jos glasniku @eba'o mater i nabio ga nogom sa svojih vrata. E - zato je trebalo biti ratovanja, da bi se ljudi prisilili na preseljenje u skladu sa mlado i veliko ovim i onim snovima. Da bi se zaokruzile te teritorije. Onda je usput doslo do priliva ogromnih finansijskih sredstava izvana, pa se skontalo da bi se tu moglo i dobro usicariti, i to svi zajedno i medjusobno.
Ne znam odakle si ni gdje si bio u ratu, ali zar ti nije dovoljna cinjenica da se u Sarajevu jos '93 po ulici pricalo da ce Srebrenica biti zamijenjana za Vogoscu, Zepa za Ilijas, itd.? Na kraju se upravo to i desilo, uz opasno preracunavanje Alije i kompanije, koji nisu racunali da ce Mladic iKaradzic uraditi sta su u radili. Zato se danas o tome suti, zato nikad nije receno zasto su Naser i svi oficiri bili izvuceni iz Srebrenice par dana prije pocetka konacnog napada, zato nema nikakvih informacija o tome zasto se tuzlankom korpusu nije dozvolilo da krene u ispomoc Srebrenici, itd. itd.

Sto se tice deblokade Sarajeva, tu bih se dobrim dijelom mogao sloziti sa Felshom. Zna se da su cetnici oko Sarajeva imali hronicni manjak ljudstva, sto su nadoknadjivali MTS-om u maltene neogranicenim kolicinama. Isto se tako zna da je nakon polovice '93 u Sarajevu bilo sasvim dovoljno MTS-a za kvalitetan proboj, pri cemu bi se manjak MTS-a nadoknadio masom ljudstva. Ali - to nije bio cilj.

Ko je ratovao po sarajevskim linijama, vrlo dobro zna da su njihove linije bile i te kako porozne, da se moglo ulaziti maltene gdje i kako se htjelo, a kada se jednom udje, tada stvari idu neuporedivo lakse i brze jer se tu dobrim dijelom gubi njihova prednost u artiljeriji posto se prelazi u bliske borbe i artiljerija je tu pod rucnom radi blizine njihovog ljudstva. Ali, ni ovo se nije desavalo. Zasto?
PM72

#950 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

Dozer,u pravu si.

Pokojni alija (neći ni rahmet da mu predam) i njegova vjersko-mafijaška halka su nam zapečati sudbinu.Što ti reče,zašto je povukao najsposobnije ofiicire iz Srebrenice,zašto nije poslao 10 000 vojnika tuzlanskog korpusa u ispomoć srebreničanima ili zašto nije izvukao nas iz Sarajeva (ionako smo smrdili po gradu nakon fijaksa oko deblokade) i doveo nas do Kladnja (to se moglo organizovati i izvesti za 24 sata)pa da probijemo četničke linije i pomognemo tim ljudima.Nije dao alija i njegovi mlinari-logističari.Prodali su Srebrenicu samo se nisu nadali da će pobiti ovoliko svijeta.Tunel su nam prokopali samo da se bogate i da nam daju hranu i munuciju za čisti opstanak.Srbi su ga mogli zatvoriti/uništiti u svako doba dana i noći ali im to nije odgovaralo,morali bi negdje provaliti.Puštali su nas da izlazimo/ulazimo,da uvlačimo municiju i granate i usput nas brojali sa Gavrića brda.Ništa teže ni kabastije nismo mogli uvući a sa tim se prave akcije.
Post Reply