Auh, dragi Woody...i ti ga nadrvi momacki...
Haj' necu kopirati, radi prostora, samo cu taksativno.
1. Nije to generalizovano, nego cinjenica. Rat je dogovoren jer ni jedni, ni drugi, ni treci nisu imali drugog nacina da ostvare svoje teritorijalne, a samim tim i pljackaske nakane. Niko narod ne bi rijecima mogao pomjeriti s mjesta, pa je trebalo zaratiti. U hodu su skontali da je to vrlo profitabilno, pa je sve trajalo koliko je trajalo.
2. Neustavno, nego kako. Alija, kao zvanicni predsjednik BiH nije imao ni mandat ni pravo da potpise bilo sta sto je bilo na stetu BiH kao drzave, a pogotovo ne njenu podjelu.
3. To je tacno da je u tom momentu bila pat pozicija, medjutim, i da nije - ne bi ga ohladili jer to nije bio cilj.
4. Ovdje ti moram reci - ne kenjaj (izvini na rijecniku). Cace, Cele i ostala bagra takodjer ne trebaju biti na Kovacima. Isto kao ni Alija, koji je i bio njihov nalogodavac za sve. Kad mu vise nisu valjali, a znali previse, nalozio je njihove eliminacije, u cemu mu je sin Bakir svesrdno pomagao.
5. Ne. Grijesis, i to debelo. Srpstvo, Hrvatsvo i Bosnjastvo su bili samo paravan za podjelu BiH radi ekonomskih, tj. pljackaskih ciljeva i stvaranja novih "elita" na ovom prostoru. Dokaz ovoga je ovo sto danas zivimo. 5-10 familija drzi cijelu drzavu, na sve tri "strane". Oni se, k'o fol, "kolju", a u sustini sve rade vise nego dogovorno. To ne vidi samo neko ko to ne zeli da vidi.
6. Ovo stavljam odvojeno, iako bi trebalo biti u gornjem dijelu. A koji je to "moj" ratni cilj, matere ti? Ja sam se samo branio, po principu - puca neko na mene, ja uzvracam (i pri tome mi se zivo @ebe ko je taj koji puca na mene, jel' Srbin, Hrvat, Bosnjak, Kinez, Mauritanac, svejedno je). St ose mrtvih tice, postujem ih i te kako, i sve ih obilazim redovno. Ali, i svaki put kada ih obilazim, ne mogu da se ne upitam - zasto? Za koga? Za sta? Ako ti znas odgovore, onda me, molim te, prosvijetli. Da ne zivim u mraku neznanja i neshvatanja...
7. I ovdje podobro grijesis. I u skoli si se pobio s nekim, mozda mu slomio ruku ili vilicu, ili on tebi, a danas ste raja (plastican primjer i ne bas odgovarajuci, ali otprilike je tako). Slicno je i danas - svi u BiH dijele iste ili vrlo slicne probleme, pa tako i borci i dojucerasnji neprijatelji. Ali, polako se shvata da to ne vodi nicemu, pa se i polako ti ljudi ponovo povezuju jer shvataju da oni medjusobno i nisu toliki neprijatelji jedni drugima, koliko su to svima i te kako uvezani BH politicari na svim stranama. Primjer ovoga su nedavna desavanja na M.Dvoru, gdje su i Srbi i Hrvati i Bosnjaci zajedno protestovali. I ovo je bio i te kakav samar vlastodrscima, da ne pricamo kolika ih je panika hvatala upravo radi toga. @ebo proteste kao takve, ali - svi su zajedno!! A to - ne valja