Bez namjere da ikom solim pamet, jer ja sam zadnja koja ima pravo na to (kao osoba u pripremi za barijatrijsku operaciju), voljela bih s vama podijeliti par stvari koje sam sama iskusila u zadnjih par mjeseci. Naime, svaki barijatrijski pacijent dobije 'domaću zadaću' u broju kilograma koje mora skinuti predoperativno. Moja je bila 10 kg, a smršala sam 18.
1. Najbitnija stvar nije količina hrane, već učestalost unošenja hrane. Pet obroka dnevno (3 glavna i 2 međuobroka) su zakon. Metabolizam se restarta sa svakim unošenjem hrane i ubrzan je cijeli dan. Nekad sam jela samo dva puta dnevno i debljala se, a sa 5 obroka sam uspjela smršati.
2. Doručak je obavezan, u roku od pola sata nakon ustajanja. Ne govorim o klasičnom engleskom doručku sa 3 vrste peciva, kuhanim jajima, 2 napitka, sirom, marmeladom i ko zna čim. Kriška hljeba sa komadićem sira (popraćeno velikim nesom) je moj uobičajeni doručak. Ovo je savjet moje najbolje prijateljice (veganke) koja btw izgleda k'o bomba

, a sve čisti pred sobom.
3. Otkrijte šta vas deblja. Da li su to ugljikohidrati, masnoće ili sve zajedno?
Kod mene je problem hljeb, jer ga mogu pojesti u neviđenim količinama. Ovaj problem sam riješila tako što sam sebi odredila 60 do 70 grama crnog hljeba uz svaki obrok i niti mrvu više. Sve ostalo što pojedem je ono što prođe sa tom kriškom. Volim ja i slatkiše, kao i grickalice (čips, smoki, štapići) i trebalo mi je par dana da se 'skinem' sa svega toga, ali kad sam preboljela onu monstruoznu želju za slatkim, sve je bilo OK.
4. U redu je vagati se, ali postoji bolji način praćenja pada kilograma.....krojački metar. Centimetri su na kraju krajeva bitniji, jer nam upravo oni smetaju. A lijepo je vidjeti kad ih ima sve manje i manje.
5. Međuobroci ne moraju biti komplikovani....mala banana, jedna veća ili dvije manje jabuke, kombinacija jabuka-kruška, voćni jogurt. Sve ovo je lako ponijeti sa sobom na posao i smazati na pauzi.
6. I za kraj, jedna dobra stara izreka: "Prestani kad je najslađe."

. Nije lako, ali kad se na neki način ograničite u količini (kao ja sa kriškom hljeba) onda ide. Svaki put sam obrok završavala gladna, ali sa čašom vode poslije jela za 5 minuta je glad nestajala.
Rezultat: od 2.8. do 11.11. sam u minusu 18 kg, BMI za 6 niži i sveukupno 51 cm manje (8 mjernih mjesta).
Možda ste primjetili da sam pisala u prošlom vremenu. Nisam više na dijeti, jer sam ispunila predoperativnu zadaću i sad čekam termin. Iskreno, iščekivanje termina je jedino što me drži motiviranom da pazim da se ne udebljam opet. Nakon godina pokušavanja i bezbroj dijeta sa jo-jo efektom sam sebi priznala da ne mogu sama i da trebam neku vrstu pomoći.
Također ne spominjem pojačanu tjelesnu aktivnost, ali ne zato što mislim da nije bitna, već zato što je ja nisam upražnjavala. U ovom stadiju nisam u stanju dodatno hodati (imam problem s kostima stopala), kad već provedem radni dan na nogama (prosvjeta). Što ne znači da neću za jedno 20 kg manje.
Post se stvarno odužio (nije mi to bila namjera), ali nadam se da će nekom bar dio mog iskustva pomoći. Poenta svega je da sami pronađete način koji vam odgovara da promjenite svoje prehrambene navike....činjenica je da sve one silne dijete ne funkcionišu (ja sam živi dokaz). Najteži dio posla je svakako motivacija....sretno svima!