Bitni su potrošači koji kupuju i koji neće ili hoće kupovati neoznačenu hranu. Ja znam da ako ikada ovo označavanje bude u BiH, ja neću kupovati GMO označenu hranu, plaćaću skuplju NON-GMO hranu. Zadovoljan bih bio ovom mogućnošću izbora.safran wrote:Pipi, možeš li samo razmotriti mogućnost da označavanje GMO ne odgovara prvenstveno proizvođačima i dilerima organske hrane?
Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#926 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
-
safran
#927 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Pa o tome ti govorim - NON-GMO hrana ne mora biti skuplja ali organic mora biti skuplja. Kad bi potrošači mogli da biraju između GMO i NON-GMO hrane puno njih bi se time zadovoljilo. Ovako biraju između neoznačene hrane i skupe organic hrane. Drugim riječima - uvođenjem označavanja GMO u USA bitno bi se smanjila potrošnja skuplje organic hrane. GMO proizvodnja ne bi trpila - vjeruj mi.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#928 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Ne vjerujem ja tim proizvođačima ''organske hrane'', prodaju pod ''organski uzgojeno'' GMO hranu, uvjerio se lično kupujući ''organski krompir'' proizvodnje odnekud iz Hercegovine. Organska prevara!
Pitam jednog farmera ima li na Bjelašnici krompirove zlatice? Kaže, nema kao velika nadmorska visina.
Laže me u oči i to govori, a zaboravlja na činjenicu da su rodno mjesto biljke krompira u visokim Andima na 3-5 tisuća metara nad morem. I muku muče faremeri sa krompirovom zlaticom na toj nadmorskoj visini.
Pitam jednog farmera ima li na Bjelašnici krompirove zlatice? Kaže, nema kao velika nadmorska visina.
Laže me u oči i to govori, a zaboravlja na činjenicu da su rodno mjesto biljke krompira u visokim Andima na 3-5 tisuća metara nad morem. I muku muče faremeri sa krompirovom zlaticom na toj nadmorskoj visini.
-
safran
#929 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
insekticidi pipi, insekticidi se koriste da se potamani krompirova zlaticaPipiDugaDevetka wrote:Ne vjerujem ja tim proizvođačima ''organske hrane'', prodaju pod ''organski uzgojeno'' GMO hranu, uvjerio se lično kupujući ''organski krompir'' proizvodnje odnekud iz Hercegovine. Organska prevara!
- PipiDugaDevetka
#930 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Ne plašim se ja insekticida. Ja tražim ''zaprašivane'' krompire, plaćam ih dvostruko skuplje,...ali nema, nema više normalnih krompira kojeg ''napadaju insekti krompirove zlatice''.safran wrote:insekticidi pipi, insekticidi se koriste da se potamani krompirova zlaticaPipiDugaDevetka wrote:Ne vjerujem ja tim proizvođačima ''organske hrane'', prodaju pod ''organski uzgojeno'' GMO hranu, uvjerio se lično kupujući ''organski krompir'' proizvodnje odnekud iz Hercegovine. Organska prevara!
-
Avetinho
#931 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Organski farmer na Bjelasnici? Seljacina negdje iz okoline Savnika. Taj u zivotu nije cuo za Ande, a kamoli odakle potice krompir.PipiDugaDevetka wrote: Pitam jednog farmera ima li na Bjelašnici krompirove zlatice? Kaže, nema kao velika nadmorska visina.
Svima njima je stalo do veceg uroda i manje otpada. Zive od krompira, i to je jednostavan recept zasto farmeri koriste pesticide i GMO.
- PipiDugaDevetka
#932 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Ne, nego GMO Bt. krompiri proizvode u sebi najbolji insekticid protiv krompirove zlatice, Bacillus Thurengensis je najbolji prirodni pesticid protiv krompirove zlatica i on se nekako ugrađuje u biljku krompir da bi ubijao krompirovu zlaticu.safran wrote:insekticidi pipi, insekticidi se koriste da se potamani krompirova zlaticaPipiDugaDevetka wrote:Ne vjerujem ja tim proizvođačima ''organske hrane'', prodaju pod ''organski uzgojeno'' GMO hranu, uvjerio se lično kupujući ''organski krompir'' proizvodnje odnekud iz Hercegovine. Organska prevara!
To je bio cilj GMO naučnika, a šta su proizveli, to pitaj dr. genetike, gospodina Arpada Pusztai-ja koji je naučno dokazao da se miševima suše unutrašnji vitalni organi kada ih se hrani GMO Bt. krompirom.
Baš danas krompir GMO sa GMO kupusom za ručak!
Hbga,....
- PipiDugaDevetka
#933 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Inače, taj Bacillus Thuriegensis živi u zemljišto i najbolji je prirodni ''penicilin'' za insekte zvane ''krompirova zlatica''.
Ja bih ga na kile pojeo kada bi mi neko ponudio.
Ali, samo dragi Bog zna šta će biljka krompir proizvesti, mislim koje bjelančevine će proizvesti kada se u nju GMO tehnologijom nekako ugradi u nju ovaj bacil?!
Po tome se može prepoznati GMO Bt. krompir, nema krompirove zlatice u blizini parcele ili ako ima to su zlatice umiruće, sa crnim drobom na zatku iscurjelim.
Ovaj GMO Bt. krompir je OTROVAN i jedina je biljka za koju postoje naučni dokazi za to.
Zašto ne ispituju dalje? Zašto sade GMO Bt. kukuruz Monsantov?
ZAŠTO?!
Ali, samo dragi Bog zna šta će biljka krompir proizvesti, mislim koje bjelančevine će proizvesti kada se u nju GMO tehnologijom nekako ugradi u nju ovaj bacil?!
Po tome se može prepoznati GMO Bt. krompir, nema krompirove zlatice u blizini parcele ili ako ima to su zlatice umiruće, sa crnim drobom na zatku iscurjelim.
Ovaj GMO Bt. krompir je OTROVAN i jedina je biljka za koju postoje naučni dokazi za to.
ZAŠTO?!
- odr0n
#934 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Opet Pipi paničiš, hoće te opet nešto strefit pa ćeš nam kukat. 
-
Avetinho
#935 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Zato sto vide profit. Ne jede vise zlatica krompir.PipiDugaDevetka wrote:Inače, taj Bacillus Thuriegensis živi u zemljišto i najbolji je prirodni ''penicilin'' za insekte zvane ''krompirova zlatica''.
ZAŠTO?!
Zasto Meksiko jede cokolade iz Kanade? Meksiko je mozda najveci proizvidjac kakaa na svijetu, a nema jedne postene fabrike cokolade.
-
safran
#936 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Kako bolan pipi nema - meni prošle godine krompirove zlatice obrstile krompir samo što je zazelenio. A sjeme sam kupila u Agricomu ko i sav ostali svijet.PipiDugaDevetka wrote:Ne plašim se ja insekticida. Ja tražim ''zaprašivane'' krompire, plaćam ih dvostruko skuplje,...ali nema, nema više normalnih krompira kojeg ''napadaju insekti krompirove zlatice''.safran wrote:insekticidi pipi, insekticidi se koriste da se potamani krompirova zlaticaPipiDugaDevetka wrote:Ne vjerujem ja tim proizvođačima ''organske hrane'', prodaju pod ''organski uzgojeno'' GMO hranu, uvjerio se lično kupujući ''organski krompir'' proizvodnje odnekud iz Hercegovine. Organska prevara!
- PipiDugaDevetka
#937 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Što ga nisi posipala onim bijelim protiv zlatica? Ja bih ti platio taj krompir po duploj cijeni, ali ti ne prodaješ u svojoj bašči uzgojeno.safran wrote:Kako bolan pipi nema - meni prošle godine krompirove zlatice obrstile krompir samo što je zazelenio. A sjeme sam kupila u Agricomu ko i sav ostali svijet.
Čim nema krompirove zlatice to je znak da je krompir GMO. Po tome se poznaje.
- PipiDugaDevetka
#938 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Dok je Bog hodao (šepao) po zemlji, za vrijeme druga STAROG i dok smo imali veze sa ''nestrpanim'' zemljama firma Zora-čokoladara je dobavljala pravi kakao sirovinu najbolje kvalitete sa Obale Slonovače. ''Obaloslonovčani'' su nam direktno bez posrednika slali kakao za naše čokolade. Prima kvalitete kakao. Zora se navadila, otpočela izvoz svojih čokoladnih proizvoda u arapske zemlje i to one bogate naftom.Ja Sam Odavle wrote:Zato sto vide profit. Ne jede vise zlatica krompir.PipiDugaDevetka wrote:Inače, taj Bacillus Thuriegensis živi u zemljišto i najbolji je prirodni ''penicilin'' za insekte zvane ''krompirova zlatica''.
ZAŠTO?!
Zasto Meksiko jede cokolade iz Kanade? Meksiko je mozda najveci proizvidjac kakaa na svijetu, a nema jedne postene fabrike cokolade.
Smislili tehnolozi čokoladu sa rižom, prvu na svijetu, jeftina, kvalitetna golema kada se upakuje, ukusna da ne može biti ukusnija SAYONARA:
http://www.visoko.co.ba/vijesti/privred ... qsayonareq

Pas mater političarima koji odradiše priHvatizaciju i podržavljenje ove firme koje više nema.
- PipiDugaDevetka
#939 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Fala Bogu dragom, pa ne ovisim ni o kom. Čim postanem gurbet nepomični đuturum da se ne mognem brinuti sam o sebi, riješićemo to nekako. Ni prvi, ni posljednji ne bih bio.odr0n wrote:Opet Pipi paničiš, hoće te opet nešto strefit pa ćeš nam kukat.
Ne bih ti bio u koži kada narod shvati kako im podvaljuješ GMO otrove. Plaćenik!
Vidi naprijed link prema srbijanskoj Krstarici i viješću o trgovačkim centrima koji su našli računa da sami označavaju proizvode sa GMO. Kažem ti, civilizacijska greška. Ti si se stavio u službu trovača, SATANE MONSANTA. Pfuj!
- odr0n
#940 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Aha GMO će nas potrovat samo ne znam zašto ne djeluje već 20 godina koliko je u upotrebi, dok tvoji organski aflatoskični proizvodi ubiše narod.PipiDugaDevetka wrote:Fala Bogu dragom, pa ne ovisim ni o kom. Čim postanem gurbet nepomični đuturum da se ne mognem brinuti sam o sebi, riješićemo to nekako. Ni prvi, ni posljednji ne bih bio.odr0n wrote:Opet Pipi paničiš, hoće te opet nešto strefit pa ćeš nam kukat.
Ne bih ti bio u koži kada narod shvati kako im podvaljuješ GMO otrove. Plaćenik!
Vidi naprijed link prema srbijanskoj Krstarici i viješću o trgovačkim centrima koji su našli računa da sami označavaju proizvode sa GMO. Kažem ti, civilizacijska greška. Ti si se stavio u službu trovača, SATANE MONSANTA. Pfuj!
Ušao samoubica u prodavnicu i kaže:
- "Daćete mi litru mlijeka."
-
safran
#941 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Pa na kraju sam morala posuti. To je bilo nevjerovatno - skupljali smo ih rukom a onda su se za 3 dana pojavile larve i pobrstile najveći dio zelene mase. Zlatice + suša i na kraju je bilo vrlo malo krompira - jedva dovoljno za naše potrebe. I opet onda nije organic moj Pipi. Eto, ove godine ćemo vidjeti kako ćemo. Ako ga bude javim ti.PipiDugaDevetka wrote:Što ga nisi posipala onim bijelim protiv zlatica? Ja bih ti platio taj krompir po duploj cijeni, ali ti ne prodaješ u svojoj bašči uzgojeno.safran wrote:Kako bolan pipi nema - meni prošle godine krompirove zlatice obrstile krompir samo što je zazelenio. A sjeme sam kupila u Agricomu ko i sav ostali svijet.
A znaš li da jedini GM krompir sa dozvolom za upotrebu u EU nije Bt verzija već ima izmjenjenu strukturu skrobnih zrna - namijenjen je industriji skroba. I njega hoće zlatica.
- PipiDugaDevetka
#942 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Iskreno, ovo mi je do sada bilo potpuno nepoznato. Fala za info. Znači, industija škroba-zamutila i iskomplikovala.safran wrote:Pa na kraju sam morala posuti. To je bilo nevjerovatno - skupljali smo ih rukom a onda su se za 3 dana pojavile larve i pobrstile najveći dio zelene mase. Zlatice + suša i na kraju je bilo vrlo malo krompira - jedva dovoljno za naše potrebe. I opet onda nije organic moj Pipi. Eto, ove godine ćemo vidjeti kako ćemo. Ako ga bude javim ti.PipiDugaDevetka wrote:Što ga nisi posipala onim bijelim protiv zlatica? Ja bih ti platio taj krompir po duploj cijeni, ali ti ne prodaješ u svojoj bašči uzgojeno.safran wrote:Kako bolan pipi nema - meni prošle godine krompirove zlatice obrstile krompir samo što je zazelenio. A sjeme sam kupila u Agricomu ko i sav ostali svijet.
A znaš li da jedini GM krompir sa dozvolom za upotrebu u EU nije Bt verzija već ima izmjenjenu strukturu skrobnih zrna - namijenjen je industriji skroba. I njega hoće zlatica.
Vidim ja kada ponekada kupim krompir, a ona voda u kojoj rendam filung za pitu krompirušu mnogo mi mutna. Još kada prepolovim jedinku krompira i trljam jednu od drugu polovicu-da teBog sačuva koliko se nabere škroba.
Šta prave od tog jestivog škroba?
-
safran
#943 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Dakle, još nisi pogledao one linkove koje sam ti slala više putaPipiDugaDevetka wrote:Iskreno, ovo mi je do sada bilo potpuno nepoznato. Fala za info. Znači, industija škroba-zamutila i iskomplikovala.
Vidim ja kada ponekada kupim krompir, a ona voda u kojoj rendam filung za pitu krompirušu mnogo mi mutna. Još kada prepolovim jedinku krompira i trljam jednu od drugu polovicu-da teBog sačuva koliko se nabere škroba.
Šta prave od tog jestivog škroba?
To što se škrob osipa dok rendaš krompir je normalna pojava - nemoj mi sad dramiti tu da je i to zbog GM. A šta prave? Čuda moj pipi, čuda ......
-
safran
#944 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
A organski farmer bi, pretpostavljam, trebao biti pravnik sa Malte. U okolini Šavnika žive seljaci, seljačine nasljavaju urbana područja i koriste internet.Ja Sam Odavle wrote: Organski farmer na Bjelasnici? Seljacina negdje iz okoline Savnika. Taj u zivotu nije cuo za Ande, a kamoli odakle potice krompir.
-
Avetinho
#945 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Moze i pravnik sa Malte, ali cak ni taj ne mora znati, a kakvo nam je skolovanje vjerovatnoi i ne zna, odakle potice krompir, i da li u Andima ima zlatice.safran wrote:A organski farmer bi, pretpostavljam, trebao biti pravnik sa Malte. U okolini Šavnika žive seljaci, seljačine nasljavaju urbana područja i koriste internet.Ja Sam Odavle wrote: Organski farmer na Bjelasnici? Seljacina negdje iz okoline Savnika. Taj u zivotu nije cuo za Ande, a kamoli odakle potice krompir.
Ja nisam pravnik, ali basta mi je prva liga. Ne posipam nicim. Nemam, doduse, krompira, ali blitvu mi nesta pojede, mislim da su vjeverice. Ima li ko sta organsko protiv vjeverica
- PipiDugaDevetka
#946 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Puževi haraju penzionersko-umirovljeničkim baščama u mom naselju. Imaju radno vrijeme od 08:00 do 20:00 h. Nekakvi sitni puževi. Nema tog nematotida kojim ih se možeš ratosiljati.Ja Sam Odavle wrote:Moze i pravnik sa Malte, ali cak ni taj ne mora znati, a kakvo nam je skolovanje vjerovatnoi i ne zna, odakle potice krompir, i da li u Andima ima zlatice.safran wrote:A organski farmer bi, pretpostavljam, trebao biti pravnik sa Malte. U okolini Šavnika žive seljaci, seljačine nasljavaju urbana područja i koriste internet.Ja Sam Odavle wrote: Organski farmer na Bjelasnici? Seljacina negdje iz okoline Savnika. Taj u zivotu nije cuo za Ande, a kamoli odakle potice krompir.
Ja nisam pravnik, ali basta mi je prva liga. Ne posipam nicim. Nemam, doduse, krompira, ali blitvu mi nesta pojede, mislim da su vjeverice. Ima li ko sta organsko protiv vjeverica?
-
Avetinho
#947 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Dobri su u rerni s maslinovim uljemPipiDugaDevetka wrote:Puževi haraju penzionersko-umirovljeničkim baščama u mom naselju. Imaju radno vrijeme od 08:00 do 20:00 h. Nekakvi sitni puževi. Nema tog nematotida kojim ih se možeš ratosiljati.Ja Sam Odavle wrote:Moze i pravnik sa Malte, ali cak ni taj ne mora znati, a kakvo nam je skolovanje vjerovatnoi i ne zna, odakle potice krompir, i da li u Andima ima zlatice.safran wrote:
A organski farmer bi, pretpostavljam, trebao biti pravnik sa Malte. U okolini Šavnika žive seljaci, seljačine nasljavaju urbana područja i koriste internet.
Ja nisam pravnik, ali basta mi je prva liga. Ne posipam nicim. Nemam, doduse, krompira, ali blitvu mi nesta pojede, mislim da su vjeverice. Ima li ko sta organsko protiv vjeverica?
- PipiDugaDevetka
#948 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Vrtni puževi su jestivi, ali se moraju prvo ubiti tako što ih staviš u lonac preko noći da se uguše u vodi. Grehota ih je kuhati žive. Dalje ne znam kako se puževi spremaju, valjda se tako mrtvi prvo kuhaju, ponovno se ohlade, pa se vadi meso,...
-
udrch
#949 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
safran wrote:A organski farmer bi, pretpostavljam, trebao biti pravnik sa Malte. U okolini Šavnika žive seljaci, seljačine nasljavaju urbana područja i koriste internet.Ja Sam Odavle wrote: Organski farmer na Bjelasnici? Seljacina negdje iz okoline Savnika. Taj u zivotu nije cuo za Ande, a kamoli odakle potice krompir.
- Hajlac
#950 Re: Bauk E-Coli kruži Evropom-ban za GMO!
Jeo jednom u ratu. Prikupljani pod borovima iznad Vojne/Drzavne bolnicePipiDugaDevetka wrote:Vrtni puževi su jestivi, ali se moraju prvo ubiti tako što ih staviš u lonac preko noći da se uguše u vodi. Grehota ih je kuhati žive. Dalje ne znam kako se puževi spremaju, valjda se tako mrtvi prvo kuhaju, ponovno se ohlade, pa se vadi meso,...
Sjecam se samo da su kuhani u vecem loncu i da je bilo puno sluzi.
Jeli smo samo ona stopala - ukus mi bio dobar kao dzigerica.