Cerić islamski poglavar ili političar

Locked
GOLFER

#926 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by GOLFER »

klif wrote:
GOLFER wrote:
valterbranisarajevo wrote:Da ali poslije ovog debakla teško će se usuditi dirati u nešto što ima veze npr. sa religijom. Ponovno anketiranje roditelja u vrtićima o vjeronauci (svih a ne samo odabranih i bez lažiranja potpisa) ili pitanje financiranja isključivo vjeronauke kao dodatnog predmeta u vrtićima je sada u ravni naučne fantastike....
A zasto bi on trebao dirati u nesto sto ima veze sa religijom?
A zašto ne bi? Zašto bi trebalo da postoje pitanja koja se ne smiju postaviti.
Pa ovdje niko nikoga nista nije pitao, nego je NAREDJENO bilo... ODLUKA STUPA NA SNAGU ODMAH... nit se razgovaralo, nit se ko pitao, nit se savjetovalo, nego hajmo pa ko je jaci...

Ako DIRATI religiju znaci nesto u smislu ovoga sto je ministar uradio onda to nema nista zajednickog sa pricom o postavljanju pitanja...
valterbranisarajevo

#927 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by valterbranisarajevo »

GOLFER wrote:
valterbranisarajevo wrote:Da ali poslije ovog debakla teško će se usuditi dirati u nešto što ima veze npr. sa religijom. Ponovno anketiranje roditelja u vrtićima o vjeronauci (svih a ne samo odabranih i bez lažiranja potpisa) ili pitanje financiranja isključivo vjeronauke kao dodatnog predmeta u vrtićima je sada u ravni naučne fantastike....
Zato što upravo njegovo ministarstvo financira npr. religiju u vrtićima....Ako in ne smije dirati onda ih ne mora ni finasirati, ako ih već finansira onda mora imati zakonski osnov za to.. Kešo je nelegalno kršeći zakon uveo vjeronauk u vrtiće i još ga uz to stavio također nelegalno na budžet...
popajic

#928 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by popajic »

GOLFER wrote:
A zasto bi i nereligiozni morali placati nesto sto ima veze sa religijom ( a placaju ! )
ljudi moji, NIKO NIJE dirao religiju !
salihh

#929 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by salihh »

uvijek kada se politika bavi islamom, muslimanima ili islamskom vjerskom zajednicom, reis ima pravo i pozvan je baviti se politikom... nista neobicno i potpuno normalno...
problem je sto sadasnji reis ponekad reagira na ishitren i kontraproduktivan nacin... vjerovatno je da ivz nema medijske strucnjake i zavjetnike koji bi mogli reisu, ponekad, ukazati na bolji nacin reagiranja...
suljagicev postupak, i nisam siguran da je "aminovan" s vrha sdp-a, ima sve odlike provokacije koja je rezultirala potpuno bespotrebnoj daljoj polarizaciji bosanskih patriota. suljagic to mozda nije zelio, ali je morao o tome misliti prije odluke, a ako ga je neko na to nagovorio, mozda da ubuduce pripazi od koga prima savjete... ovakva stvar u ovom trenutku je oslabila bosanski front...
suljagica mozemo, mozda, i shvatiti kao mladog i neiskusnog u ovim vodama, ali cerica bas i ne mogu opravdati... imam osjecaj da je i ceric koristi situaciju za politicki obracun, ne sa sdp-om nego sa "neposlusnicima" u sda, te dodatno namaknuti glasove sbb-u (tuzno ali sve mi se cini da je tako).
mislim da je celnistvo sdp-a svjesno da ovakvim postupcima gube simpatije glasaca, mislim da im najmanje trebaju provokativni baneri po gradu i dalje produbljivanje jaza i polarizacija bosnjaka / bosanaca... historijska je odgovornost zacepiti usta svim jastrebovima, relaksirati situaciju i stvari vratiti na svoje mjesto...
ono sto me iznenadjuje jeste da pojedini intelektualci / umjetnici uzimaju ucesce u ovoj (moguce i potpuno sintetickoj i dobro vodjenoj krizi) besavstini i u pokusaju portretiranja druge strane "budalastom" samo otkrivaju da su na istoj, ili jos vecoj, razini budalastosti, samo s druge strane klade...
Last edited by salihh on 23/05/2011 23:32, edited 1 time in total.
michio

#930 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by michio »

Ko je jos vidio uvoditi novi predmet na vrat - na nos. Isto je ucinjeno i u slucaju vjeronauke.
hadzinicasa

#931 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hadzinicasa »

michio wrote:Ko je jos vidio uvoditi novi predmet na vrat - na nos. Isto je ucinjeno i u slucaju vjeronauke.
e tu se varas...
samo pitam

#932 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by samo pitam »

popajic wrote:
GOLFER wrote:
A zasto bi i nereligiozni morali placati nesto sto ima veze sa religijom ( a placaju ! )
što bih ja koji nemam veze sa Sarajevskom zimom morao finansirati istu ?? :?
ili ne daj Bože da je Merlin pobijedio, Eurosong ... srećom pa nije...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#933 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by pici »

popajic wrote:
GOLFER wrote:
jeste, jeste ...reko cerić tako......
Image

Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra... Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem: "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti..., ako budete dirali u vjeronauku imat ćete "sarajevsko ljeto" na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo "egipatsko proljeće" - poručio je, uz ostalo, reis Cerić
valterbranisarajevo

#934 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Razočarao me je i zašto nije ragovao na sapoštenje pres službe SDP-a gdje je napisano da je upravo njegovo ministarstvo promijenilo instrukciju i poslalo je vladi na usvajanje. To se desilo još u petak, dok smo ga mi branili od divljačkih nasrtaja..Ko je u ime ministarstva poslao dopunjenu instrukciju. Ko se igrao ministra. Možda sam ministar?....Ako nije neka kaže da je ovo laž..makar to....

Tom prilikom data je puna podrška reformskim procesima u Kantonu Sarajevo, naročito u obrazovanju u cjelini. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je Vlada Kantona Sarajevo demonstrirala svoje jedinstvo kroz jednoglasno usvajanje dopunjene instrukcije o ocjenjivanju učenika iz predmeta vjeronauka, na prijedlog ministarstva obrazovanja i nauke i zadužila isto ministarstvo da je provede.
amrica

#935 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by amrica »

JBL wrote: Djeca koja necu ici u "prosli" predmet idu u novi.... Umjesto ucitelja A bice ucitelj B. Manje hodza/popova i vise kuhara. I svi sretni. Zar ne? U cemu je problem? MMF ce reagovati na reaorganizaciju u BH skolstvu. Dobra! :mrgreen:

A dje ti zivis?
Sad imamo viska hodza za 2,3 miliona KM godisnje, znaci plus jos toliko nekih nastavnika... :roll:

A sto se tice MMF-a, sjeti se prje par godina kad su zabranili vladi fbih da isplacuje invalidnine ili nesto slicno.... pa bila frka pred zgradom vlade? Imaju pravo da se mijesaju u svoje pare.
Ako ti to nije dosta, pogledaj Grcku :oops: ne daju vise bezvlasce za svoje novce.
popajic

#936 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by popajic »

samo pitam wrote:
popajic wrote:
GOLFER wrote: A zasto bi on trebao dirati u nesto sto ima veze sa religijom?
što bih ja koji nemam veze sa Sarajevskom zimom morao finansirati istu ?? :?
ili ne daj Bože da je Merlin pobijedio, Eurosong ... srećom pa nije...
Nije poenta sto placamo i ono sto ne koristimo , nego sto se ocekuje da placamo , a da zucnuti ne smijemo .
U ovom slucaju o vjeronauci.
valterbranisarajevo

#937 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Zato što teorijski na manifestacije sarajevske zime idu svi građani, a na vjeronauku ne idu ateisti....Jasmila je 100% u pravu. Međutim i ona sada ne valja kao ni Arijana samo zato što je iznijela svoje mišljenje.....Kao što reče onaj zapjenjeni Puljićev glasnogovornik fra Ivi Markoviću: Ti nemaš pravo na svoje mišljenje, tvoje mišljenje formiraju biskupska konferencija i kardinal....i kapak....jbte. :oops: da u katoličkoj crkvi nije ukinuta inkvizicija razapeo bi čovjeka na neku mašinu za mučenje, samo zbog prava na vlastito mišljenje....Da zamislite i to je demokratija na koju se svi pozivaju samo kada njima to odgovara.... :oops:
Last edited by valterbranisarajevo on 23/05/2011 23:40, edited 1 time in total.
klif

#938 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by klif »

GOLFER wrote: Pa ovdje niko nikoga nista nije pitao, nego je NAREDJENO bilo... ODLUKA STUPA NA SNAGU ODMAH... nit se razgovaralo, nit se ko pitao, nit se savjetovalo, nego hajmo pa ko je jaci...

Ako DIRATI religiju znaci nesto u smislu ovoga sto je ministar uradio onda to nema nista zajednickog sa pricom o postavljanju pitanja...
Već sam rekao da odluku ministra smatram ishitrenom. U dobrom pravcu, ali prebrzo donešenu. Dijalog sa zainteresovanim akterima i vođenje diskusije na objektivnom nivou je morao biti prethodno sproveden.

Međutim, nazivati pomenutu odluku "diranjem religije" smatram demagogijom i manipulacijom od strane zainteresovane grupe koja na uštrb drugih društvenih grupacija želi sačuvati pozicije koje joj omugućavaju pristup ograničenim resursima.
hadzinicasa

#939 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hadzinicasa »

valterbranisarajevo wrote:Razočarao me je i zašto nije ragovao na sapoštenje pres službe SDP-a gdje je napisano da je upravo njegovo ministarstvo promijenilo instrukciju i poslalo je vladi na usvajanje. To se desilo još u petak, dok smo ga mi branili od divljačkih nasrtaja..Ko je u ime ministarstva poslao dopunjenu instrukciju. Ko se igrao ministra. Možda sam ministar?....Ako nije neka kaže da je ovo laž..makar to....

Tom prilikom data je puna podrška reformskim procesima u Kantonu Sarajevo, naročito u obrazovanju u cjelini. Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je Vlada Kantona Sarajevo demonstrirala svoje jedinstvo kroz jednoglasno usvajanje dopunjene instrukcije o ocjenjivanju učenika iz predmeta vjeronauka, na prijedlog ministarstva obrazovanja i nauke i zadužila isto ministarstvo da je provede.
on je trazio pare prije odluke, rekla mu vlada da nema. i kad je donio odluku, oni odlucili da je previse skakljiva i evo dacemo ti pare. kurvanjski? da. slazem se.

da je mogao pametnije i to se slazem. nauk za ubuduce. sad zna ako nije znao do sada gdje je i u kakvo je zmijsko leglo usao.

sta god ti napises, ja cu ga branit'. :lol:
poznanik

#940 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by poznanik »

salihh wrote:uvijek kada se politika bavi islamom, muslimanima ili islamskom vjerskom zajednicom, reis ima pravo i pozvan je baviti se politikom... nista neobicno i potpuno normalno...
@salihh, gdje si našao ovo reisovo pravo?

U "Ustavu" Rijaseta IZBiH jasno su naznačene reisove nadležnosti i kompetencije:
Reisu-l-ulema ima sljedeće nadležnosti i kompetencije:
-izdaje murasele (odobrenja, postavljenja) muftijama, profesorima vjerskih nauka i hatibima,
-daje prijedlog Saboru Islamske zajednice za imenovanje i razrješenje generalnog sekretara Rijaseta Islamske zajednice i direktora Vakufske direkcije,
-zaustavlja od izvršenja svaku odluku organa Islamske zajednice za koju ocijeni da je u suprotnosti sa islamskim normama, rješenjem kojim nalaže njeno poništenje ili usklađivanje sa islamskim normama.
Kada se religija umiješa u vođenje državom, onda se takvo uređenje može smatrati teokratskim. Reis Cerić već duže vrijeme pokušava da kroz religiju dominira državom BiH, koja je kroz ustavno uređenje sekularna. Cerićevo ponašanje je ugrožavanje ustavnog poretka BiH, a zadnje, izraženo kroz govor mržnje na Buni, još i krivično odgovorno.
samo pitam

#941 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by samo pitam »

popajic wrote:
Nije poenta sto placamo i ono sto ne koristimo , nego sto se ocekuje da placamo , a da zucnuti ne smijemo .
U ovom slucaju o vjeronauci.[/quote]

a to ti plaćaš hodžarinu a ne ideš u džamiju ? :shock:
pa trebaš iskoristiti svoja prava kad si već platio :D
valterbranisarajevo

#942 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

jedan od uslova za kredit MMF-a je bilo drastično kresanje javnih troškova..Vlast je udarila su na najranjivije populacije, ukinuli su npr. primanja civilnim invalidima među njima i teško bolesnoj djeci...MMF nije rekao ni riječ protiv, nažalost, a sada mislite da će aminovati trošenje dodatnih miliona na neki alternativni predmet, kada oni svojim parama pune ma gotovo trećinu budžeta ili možda čak i više....Upali smo u njihovu klopku i sada je gotovo. Sada oni postavljaju pravila igre..... :oops:
hadzinicasa

#943 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hadzinicasa »

valterbranisarajevo wrote:jedan od uslova za kredit MMF-a je bilo drastično kresanje javnih troškova..Vlast je udarila su na najranjivije populacije, ukinuli su npr. primanja civilnim invalidima među njima i teško bolesnoj djeci...MMF nije rekao ni riječ protiv, nažalost, a sada mislite da će aminovati trošenje dodatnih miliona na neki alternativni predmet, kada oni svojim parama pune ma gotovo trećinu budžeta ili možda čak i više....Upali smo u njihovu klopku i sada je gotovo. Sada oni postavljaju pravila igre..... :oops:
pa kazem ti ukidanje izbornIH predmetA :lol:
klif

#944 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by klif »

hadzinicasa wrote:
valterbranisarajevo wrote:jedan od uslova za kredit MMF-a je bilo drastično kresanje javnih troškova..Vlast je udarila su na najranjivije populacije, ukinuli su npr. primanja civilnim invalidima među njima i teško bolesnoj djeci...MMF nije rekao ni riječ protiv, nažalost, a sada mislite da će aminovati trošenje dodatnih miliona na neki alternativni predmet, kada oni svojim parama pune ma gotovo trećinu budžeta ili možda čak i više....Upali smo u njihovu klopku i sada je gotovo. Sada oni postavljaju pravila igre..... :oops:
ili prodaja Elektroprivrede, da bi se mogao finansirati vjeronauk.
hadzinicasa

#945 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hadzinicasa »

klif wrote:
hadzinicasa wrote:
ili prodaja Elektroprivrede, da bi se mogao finansirati vjeronauk.
jok ba. telecoma.
popajic

#946 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by popajic »

pici wrote:
popajic wrote: A zasto bi i nereligiozni morali placati nesto sto ima veze sa religijom ( a placaju ! )
jeste, jeste ...reko cerić tako......
Image

Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra... Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem: "Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti..., ako budete dirali u vjeronauku imat ćete "sarajevsko ljeto" na ulicama Sarajeva, da znate"! ...Isto kao što se protiv Mubaraka desilo "egipatsko proljeće" - poručio je, uz ostalo, reis Cerić
Ma, dobro...Mujke je prevashodno politicar...ne mozes od njega ocekivati skrusenost i dobrotu jednog vjernika.
Inace, krecuci se svakodnevno Sarajevom uvijek pomislim da nigdje prava muslimana nisu tako uskracena kao ovdje. 8)
valterbranisarajevo

#947 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Evo sada sam provjerio. Budžet kantona je za 2010- bilo nekih 700 miliona nacrt. Poslije rebalansa mnogo manji, a od MMF sa dobili 5 tranši po otprilike 35 miliona. Što je negdje oko 200 miliona- skoro 1/3.

Bez tih para kanton bi bankrotirao...Jeste da ćemo svejedno bankrotirati kada počnemo otplaćivati rate, ali smo makar malo odložili neizbježno. Svojevremeno smo ovdje izračunali da će rate, od kojih prva stiže na naplatu mislim već sljedeće godine, biti jedna trećina kantonalnih i federalnog budžeta...

Pa kada ti budžet spadne sa 650, na nekih 400 miliona KM pa se počnu zatvarati domovi zdravlja, vrtići, škole, javne kuhinje, kada ti vatrogasac ili policajac ne dođe na intervenciju ili hitna na poziv, kada počnu otpuštanja sa posla onda nikome neće padati na pamet ni vjeronauk ni alternativni predmet.... :run:
hadzinicasa

#948 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hadzinicasa »

valterbranisarajevo wrote:Evo sada sam provjerio. Budžet kantona je za 2010- bilo nekih 700 miliona nacrt. Poslije rebalansa mnogo manji, a od MMF sa dobili 5 tranši po otprilike 35 miliona. Što je negdje oko 200 miliona- skoro 1/3.

Bez tih para kanton bi bankrotirao...Jeste da ćemo svejedno bankrotirati kada počnemo otplaćivati rate, ali smo makar malo odložili neizbježno. Svojevremeno smo ovdje izračunali da će rate, od kojih prva stiže na naplatu mislim već sljedeće godine, biti jedna trećina kantonalnih i federalnog budžeta...

Pa kada ti budžet spadne sa 650, na nekih 400 miliona KM pa se počnu zatvarati domovi zdravlja, vrtići, škole, javne kuhinje, kada ti vatrogasac ili policajac ne dođe na intervenciju ili hitna na poziv, kada počnu otpuštanja sa posla onda nikome neće padati na pamet ni vjeronauk ni alternativni predmet.... :run:
my point exactly.
popajic

#949 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by popajic »

samo pitam wrote:
popajic wrote:
U ovom slucaju o vjeronauci.
a to ti plaćaš hodžarinu a ne ideš u džamiju ? :shock:
pa trebaš iskoristiti svoja prava kad si već platio :D[/quote]
Placam kao i svi ostali vjeroucitelje, pa koristim svoje pravo platise da o istom koju prozborim.
O dzamijama i hodzama ne bih - nisu tema !
O politicaru Cericu bih - jeste tema
hadzinicasa

#950 Re: Cerić islamski poglavar ili političar

Post by hadzinicasa »

valterbranisarajevo wrote:Evo sada sam provjerio. Budžet kantona je za 2010- bilo nekih 700 miliona nacrt. Poslije rebalansa mnogo manji, a od MMF sa dobili 5 tranši po otprilike 35 miliona. Što je negdje oko 200 miliona- skoro 1/3.

i jos nesto, rekoh to vec negdje prije. Suljagic je rekao kako je postojeci kolektivni s prosvjetnim radnicima neodrziv, plus se smanjio broj djece, a povecao broj kadra. tako da sada postoji visak od 250 ljudi.

e sad. sta mislis kad pocne prica o otpustanju, na ciju ce stranu sindikat? (koji je btw PRAVO jak - tako da je bivsi ministar ovim neodrzivim kolektivnim ugovorom, koji je i tad bio neodrziv, pod pritiskom morao kupiti socijalni mir)

da li ce podrzati dva izborna predmeta ili neotpustanje 250 svojih ljudi?
jer bice ili - ili.
Locked