golf 4 tdi
EZ/2001
170.000 km
Diesel
74 kW (101 PS)
5 vrata
Moderators: _BataZiv_0809, anex
shiljak wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ukida-s ... -voce-meso
Je li ovo znači kupiš auto u EU i dovučeš ga bedža kod nas? Nema više onih kataloga za vrijednost vozila?
Bruto je cijena koju plaćaš. Ako kupuješ od privatnika, nećeš moći dobiti Eur1 koji ti treba da ti ukinu carinu. Ako kupuješ od dilera, onda hoćeš.Zeljo_do_groba wrote:Znam da sam milioniti koji se javlja i koji pita...Sto se tice ovih carlama oko uvoza pravi sam duduk za to...
Zanima me, ako nekome nije mrsko da mi napise konkretno za automobil sa linka:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/vw ... eage=70000
Sta znaci ova bruto cijena a sta neto?
Koliko sati, dana, traje procedura da odem tamo na lice mjesta, da zavrsim sve papire (sta uopste treba od papira![]()
) i uvezem auto u BiH, sta u BiH treba zatim odraditi, koliko sve kosta, ima li tu peglanja, jel se placa samo pdv...
Koliko bi me na kraju otprilike izaslo ovo auto?
Ja sam fkt duduk a najlakse mi je ovako da mi na objedinjeno pitanje i za konkretan slucaj neko odgovori ko ima vise iskustva... Hvala puno
Bambina_89 wrote:Pozdrav svima,
mene zanima, da li ima ko iskustvo sa uvozom u BIH automobila kupljenog u DE sa strane drzavljana Slovenije (ili koje druge EU države)?
Ako sam sve napisano dobro skužila, za BIH treba mi:
- odjava auta u drzavi registracije
- faktura/ugovor o prodaji + EUR1 obrazac (pod uslovom da je auto proizvoden u EU), da ne platim 15 % carine
- 17 % PDV na netto cijenu (bez poreza) koja je razvidna iz fakture/ugovora, pod uslovom da se ta cijena slaze sa ocijenom u katalogu
- 1 % carinske evidencije
- 150 KM uvozni papiri
- 150 - 250 KM homologacija
- registracija (osiguranje)
- dodatno: troskovi put, tablice, troskovi oko auta na mjestu kupnje..
Moja pitanja:
1) Moram li ja u primjeru da auto kupujem u DE (i nemam BIH drzavljanstva, vec slovensko) tamo platiti cijenu na avto s porezom (i onda vracati njihov porez) ili platim neto cijenu i samo PDV u BIH?
2) Ima li gdje online izracun te ocijene po katalogu, koji je osnov za PDV?
Ako ko slucajno ima s tim iskustvo (EU drzavljan kupio auto u DE/AT za izvoz u BIH), molim za pomoc. Kupila bi avto za rodicu u BIH, pa moram preracunati, koliko bi me to SVE izaslo. Ispricavam se za jezik, nisam odrasla u BIH....
Hvala unaprijed i lijep pozdrav
Brutto cijena je za privatne kupce u EU. Ili ako neko zeli,moze dobiti netto cijenu ali onda mora platiti PDV u svojoj zemlji,ali se to obicno ne praktikuje,jer jednom placen PDV u EU vazi za sve clanice EU. Dakle ako se jednom plati pdv u Njemackoj,ne mora se vise nikada platiti,bez obzira u koju zemlju auto ide.Erzsebet wrote:Bruto je cijena koju plaćaš. Ako kupuješ od privatnika, nećeš moći dobiti Eur1 koji ti treba da ti ukinu carinu. Ako kupuješ od dilera, onda hoćeš.Zeljo_do_groba wrote:Znam da sam milioniti koji se javlja i koji pita...Sto se tice ovih carlama oko uvoza pravi sam duduk za to...
Zanima me, ako nekome nije mrsko da mi napise konkretno za automobil sa linka:
http://suchen.mobile.de/auto-inserat/vw ... eage=70000
Sta znaci ova bruto cijena a sta neto?
Koliko sati, dana, traje procedura da odem tamo na lice mjesta, da zavrsim sve papire (sta uopste treba od papira![]()
) i uvezem auto u BiH, sta u BiH treba zatim odraditi, koliko sve kosta, ima li tu peglanja, jel se placa samo pdv...
Koliko bi me na kraju otprilike izaslo ovo auto?
Ja sam fkt duduk a najlakse mi je ovako da mi na objedinjeno pitanje i za konkretan slucaj neko odgovori ko ima vise iskustva... Hvala puno
Slabo ko će ti se u potpunosti udubiti konkretno u ovaj slučaj. Razloga su dva: 1. Već su takve stvari bile napisane na temi mnogo puta, pa probaj pretražiti temu, iščitaj sve ovo i biće ti jasnije; 2. Teško je znati koliko će te auto na kraju izaći, jer se to mjeri po katalozima koje imaju ovlašteni špediteri, i niko ne zna napamet nijedno auto, pogotovo ove ovako malo drugačije modele.Zeljo_do_groba wrote:Hvala na odgovoru, ali sam vala slabo sta saznao i skont'o... Kome placam bruto, prodavacu? Sta placam na granici, sta od papira, ajde, nije valjda toliko mrsko nekome ko je vec imao iskustva...Erzsebet wrote: Bruto je cijena koju plaćaš. Ako kupuješ od privatnika, nećeš moći dobiti Eur1 koji ti treba da ti ukinu carinu. Ako kupuješ od dilera, onda hoćeš.
Moze izvaditi EUR1 papir i ako kupi auto od privatne osobe,samo se treba malo raspitati i platiti. I on ga oslobađa carine a ne PDV kao sto si naveo. PDV se MORA platiti imao ili nemao EUR1 papir ili bilo auto iz EU ili ne bilo. Zbunio si covjeka totalno.Erzsebet wrote:Slabo ko će ti se u potpunosti udubiti konkretno u ovaj slučaj. Razloga su dva: 1. Već su takve stvari bile napisane na temi mnogo puta, pa probaj pretražiti temu, iščitaj sve ovo i biće ti jasnije; 2. Teško je znati koliko će te auto na kraju izaći, jer se to mjeri po katalozima koje imaju ovlašteni špediteri, i niko ne zna napamet nijedno auto, pogotovo ove ovako malo drugačije modele.Zeljo_do_groba wrote:Hvala na odgovoru, ali sam vala slabo sta saznao i skont'o... Kome placam bruto, prodavacu? Sta placam na granici, sta od papira, ajde, nije valjda toliko mrsko nekome ko je vec imao iskustva...Erzsebet wrote: Bruto je cijena koju plaćaš. Ako kupuješ od privatnika, nećeš moći dobiti Eur1 koji ti treba da ti ukinu carinu. Ako kupuješ od dilera, onda hoćeš.
Dakle, šta god da ti napišem, pogriješiću, a da se udubljujem, ne ide, jer mi treba nekoliko dana da saznam sve te stvari, a to možeš i ti. Dakle, najbolje ti je nazovi nekog špeditera, neka ti izdiktira spisak dokumenata koje moraš povaditi u Njemačkoj, neka ti kaže gdje se sve to radi, itd., jer je za svaku zemlju drugačije.
Pazi da ne kupiš auto koje nije proizvedeno u EU, onda ćeš morati platiti PDV u BiH, a to mogu biti i turski ili rumunski Renaulti (tada Rumunija nije bila u EU).
Auto koje kupujes i dovozis za rodicu u BiH mora imati papire vec spremne na njeno ime. Ti si u tom slucaju samo vozac koji ga dovozi. Ipak je najbolje da prije pocetka takve avanture ona ovdje sve potrebno dobro provjeri sa spediterom. Ti kao EU drzavljanka svakako nemas mogucnost povrata PDV-a (DDV-a) iz EU ako bi ga kupovala na svoje ime. Dakle trebace ti barem kopije njenog pasosa i licne karte, da se papiri naprave na nju. Bilo bi pozeljno i da ona ovdje napravi Punomoc, kojom te ovlascuje da joj dovezes auto iz EU, te da ga prijavis na granici za carinjenje (u njeno ime), taj papir moze i najvjerovatnije hoce traziti granicna policija/carina u SLO, HR i BiH, posebno kada vide da je auto za izvoz iz EU, a da ga izvozi EU drzavljanka. Dakle u papirima mora biti 100% jasno da je auto njeno, a ti si samo vozac istog (jer ona ima slomljenu noguBambina_89 wrote:Pozdrav svima,
mene zanima, da li ima ko iskustvo sa uvozom u BIH automobila kupljenog u DE sa strane drzavljana Slovenije (ili koje druge EU države)?
Ako sam sve napisano dobro skužila, za BIH treba mi:
- odjava auta u drzavi registracije
- faktura/ugovor o prodaji + EUR1 obrazac (pod uslovom da je auto proizvoden u EU), da ne platim 15 % carine
- 17 % PDV na netto cijenu (bez poreza) koja je razvidna iz fakture/ugovora, pod uslovom da se ta cijena slaze sa ocijenom u katalogu
- 1 % carinske evidencije
- 150 KM uvozni papiri
- 150 - 250 KM homologacija
- registracija (osiguranje)
- dodatno: troskovi put, tablice, troskovi oko auta na mjestu kupnje..
Moja pitanja:
1) Moram li ja u primjeru da auto kupujem u DE (i nemam BIH drzavljanstva, vec slovensko) tamo platiti cijenu na avto s porezom (i onda vracati njihov porez) ili platim neto cijenu i samo PDV u BIH?
2) Ima li gdje online izracun te ocijene po katalogu, koji je osnov za PDV?
Ako ko slucajno ima s tim iskustvo (EU drzavljan kupio auto u DE/AT za izvoz u BIH), molim za pomoc. Kupila bi avto za rodicu u BIH, pa moram preracunati, koliko bi me to SVE izaslo. Ispricavam se za jezik, nisam odrasla u BIH....
Hvala unaprijed i lijep pozdrav
Tačno, carina, a ne PDV, sorry, slučajno napisah PDV, valjda mi PDV bio u glavi kako smo o tome pričali.mali_milojica wrote: Moze izvaditi EUR1 papir i ako kupi auto od privatne osobe,samo se treba malo raspitati i platiti. I on ga oslobađa carine a ne PDV kao sto si naveo. PDV se MORA platiti imao ili nemao EUR1 papir ili bilo auto iz EU ili ne bilo. Zbunio si covjeka totalno.
@ zeljo do groba
Gore mozes zavrsiti sve oko izvoza auta za 2-3 sata.
Znaci platis covjeku auto.
Odes ili odete da ti se prave zoll table (150-200 € zavisno od pokrajine,govorim za DE).
Raspitaj se gdje se sada rade izvozni papiri iz EU. Prije ulaska HR u EU to se radilo u SLO. Mozda je sada na granici HR,ali cisto sumnjam jer su tek postali clanica.
Ulazni papiri su ti oko 70 KM.
Homologacija 250 KM.
Carinu neces platiti ako izganjas EUR1 papir,ako ga nemas ide 15% carine,dakle preporuka izganjati EUR1 papir kako znas.
PDV 17% MORAS platiti. Jedino sta te njega moze osloboditi je invalidska povlastica.
Ostaje ti registracija koja zavisi od mnogo faktora.
Sretno