Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
putujucidzindas

#926 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

PipiDugaDevetka wrote:
radenska wrote:Eh ovako ja imam jedno pitanje pa kako ste sve vi vec trudne mozda mi mozete pomoci.
Kog doktora bi mi mogle preporuciti da mi uradi sve pretrage,kako to vec ide papa test, ultrazvuk (cjelokupan pregled zenskih organa) i cijena tog pregleda,a da se nalazi u Sarajevu. Vec sam ranije pisala, prolazi sedmi mjesec i nista od baby, mnogo se sekiram pa bih ipak da odem provjeriti da li je sve uredu. Hvala
Zar nije lakše i jeftinije suprugu, partneru da se on prvo pregleda?
Nekako je normalno da najprije zena ode na pregled. Zapravo, bez obzira na planiranje trudnoce, treba uraditi osnovne preglede (papa, UZV...). privatno je kod mog doktora cijena 150 KM za kompletan pregled.
Ja sam izvadila jedan jajnik, pa sam se neko vrijeme oporavljala, pa smo onda odlucili da zelimo bebu. E onda je proslo pola godine i nista. doduse, mi smo to sve prilicno opusteno, bez nekog narocitog planiranja. kad sam pricala s doktorom o tome da li treba muz otici na pregled, savjetovao nam je da ipak ne ide jos neko vrijeme, jer bismo mogli napraviti mnogo veci problem nego sto jeste. Predlozio je da dolazim kod njega svaki mjesec, 10. dan od kad dobijem menstruaciju, kako bismo 100% znali jesu li plodni dani ili nisu i da na taj nacin pokusamo. uglavnom, sljedeci mjesec smo bili trudni, tako da ih nikad nismo ozbiljno ganjali :)
nemoj odmah da se sikiras i brines, stres ce ti samo odmoci. pokusaj da se ne opteretis previse, jer onda stvarno nista necete napraviti. mozda je najbolje otici svakako na generalni pregled, pa se posavjetovati s doktorom?
radenska

#927 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Ma tako sam planirala, malo je mucno kad vidis da bracni parovi drugi mjesec braka saznaju da cekaju bebu a kod mene svaki mjesec nista. Jos pogotovo sto sam se malo udebljala pa kad me neko pita da nisam MALO TRUDNA (pobila bih ove zenturace alapace) nesto mi hoce biti. Al eto valjda ce Bog dati, svakako cu otici na pregled.
niko_niko_kao_ja

#928 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

radenska wrote:Ma tako sam planirala, malo je mucno kad vidis da bracni parovi drugi mjesec braka saznaju da cekaju bebu a kod mene svaki mjesec nista. Jos pogotovo sto sam se malo udebljala pa kad me neko pita da nisam MALO TRUDNA (pobila bih ove zenturace alapace) nesto mi hoce biti. Al eto valjda ce Bog dati, svakako cu otici na pregled.
zeno draga samo se opusti, nemoj sebe opteretiti glupostima, zacepi usta svim mahalusama, ne daj da te one zamaraju. a nemoj razmisljati ni o onima koji poslije mjesec dva saznaju da cekaju bebu, svi smo mi individue i tako razliciti, nekome treba vise, nekom manje. samo se opusti. otidji doktoru, provjeri je li sve uredu, neka i tvoj muz ode, da budete mirni. i ja bih ti jos savjetovala da pojacas fizicku aktivnost, s obirom da kazes kako si se udebljala, pa bar setnju da praktikujes svaki dan, ako nista drugo, jer ces na taj nacin poboljsati stanje kompletnog organizma. :)
beautyfool

#929 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

radenska wrote:Ma tako sam planirala, malo je mucno kad vidis da bracni parovi drugi mjesec braka saznaju da cekaju bebu a kod mene svaki mjesec nista. Jos pogotovo sto sam se malo udebljala pa kad me neko pita da nisam MALO TRUDNA (pobila bih ove zenturace alapace) nesto mi hoce biti. Al eto valjda ce Bog dati, svakako cu otici na pregled.
Joj te zene su glavne ! ja ne znam ima li ijedna zena da me nije upitala prije trudnoce jeli ima novine :roll: a pogotovo sto sam i ja nabacila kila prije trudnoce :-) cak me je jedna pitala dali ja uopste volim djecu, kao nije joj jasno sto nisam trudna :-) uglavnom neopterecuj se s tim, ja nikad nisam razumila te zene sto takvo nesto pitaju, samo sjedaju na muku mozda zenama koje zaista ne mogu imati djecu, mogu zamisliti kako je njima :-?

Sto se tice trudnoce, koliko ja znam gotovo svaki dr. ce ti reci da do godine dana nema potrebe raditi detaljnije pretrage, ali ako nemozes da cekas toliko otidji kod svog ginekologa malo na pregled mozda ti prepise neke vitamine, folnu kiselinu, pracenje plodnih i neplodnih dana i sl.

Uglavnom sretno i nadam se da ces se uskoro javiti na ovu temu sa lijepim vjestima :kiss:
niko_niko_kao_ja

#930 Re: Trudnjače i porodilje online

beautyfool wrote:
Joj te zene su glavne ! ja ne znam ima li ijedna zena da me nije upitala prije trudnoce jeli ima novine :roll: a pogotovo sto sam i ja nabacila kila prije trudnoce :-) cak me je jedna pitala dali ja uopste volim djecu, kao nije joj jasno sto nisam trudna :-) uglavnom neopterecuj se s tim, ja nikad nisam razumila te zene sto takvo nesto pitaju, samo sjedaju na muku mozda zenama koje zaista ne mogu imati djecu, mogu zamisliti kako je njima :-?

Sto se tice trudnoce, koliko ja znam gotovo svaki dr. ce ti reci da do godine dana nema potrebe raditi detaljnije pretrage, ali ako nemozes da cekas toliko otidji kod svog ginekologa malo na pregled mozda ti prepise neke vitamine, folnu kiselinu, pracenje plodnih i neplodnih dana i sl.

Uglavnom sretno i nadam se da ces se uskoro javiti na ovu temu sa lijepim vjestima :kiss:
ma mahaluse su glavne, ja sam se za njih udala trudna, jer sam se udala na vrat na nos, a nismo svadbu pravili, one nisu znale ni momka da imam( kako li im je to moglo promaci :x ), a ja sa sadasnjim muzem bila 4 godine u vezi, a jednostavno nisam imala potrebu da djelim sa njima svoju intimu. onda sam se i ja udebljala zbog stresa, i bilo je 100% trudna, moju mamu maltretirali i ubjedjivali da sam trudna, zena jadna poludila. e onda kad su skontali da nema nista od bebe, onda su pocela ispitivanja kad cu, sta cekam. opet je sve to udarilo po mojoj mami, jer mene niko nista ne smije pitati, jer sam jako drska i bezobrazna, naravno samo prema raznoraznim mahalusama :D
beautyfool

#931 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Ih i mojoj mami i sveki je bilo veselo slusati ta pitanja a sad kad ima novina pitaju kad ce drugo :-D nikad mahalusama stati u kraj :lol:
minderpuza

#932 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minderpuza »

Za moje "poodmakle" trudnjace, usla sam u deveti mjesec fala Bogu ali me kukovi razvaljuju nikako da se naspavam ko insan :( ima li koja da devera 'vako s kukovima u prvoj trudnoci me nisu bolili
duboka_misao

#933 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

samo da znate da mahalanje ne prestaje kada rodite bebu vec samo predje u drugi oblik tzv aaa kad ce drugooooo?
niko_niko_kao_ja

#934 Re: Trudnjače i porodilje online

duboka_misao wrote:samo da znate da mahalanje ne prestaje kada rodite bebu vec samo predje u drugi oblik tzv aaa kad ce drugooooo?
zbog radi mahale ja mislim da je najbolje cim se rodi prvo, odmah poceti raditi na drugom. da sta mahala ne zamjeri. :lol: :lol: :lol: :lol:
wewa

#935 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

niko_niko_kao_ja wrote:
duboka_misao wrote:samo da znate da mahalanje ne prestaje kada rodite bebu vec samo predje u drugi oblik tzv aaa kad ce drugooooo?
zbog radi mahale ja mislim da je najbolje cim se rodi prvo, odmah poceti raditi na drugom. da sta mahala ne zamjeri. :lol: :lol: :lol: :lol:
ooooooo, zamjerice! pricace: jadna, onaj njen joj ne da mira :cry:
jos ako su oba djecaka - aaaaaaaaaa, jadna ona, trojica u kuci. ako su obje cure, bice: a kad ce trece? jer se garant ide na musko...
ako bude trece - bice: seljaci, nisu culi za kondom.

ne mozes ti.ba narodu ugodit'
otherside

#936 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

niko_niko_kao_ja wrote:
jest jest...evo trciiiim, sve zapinjem :lol:
niko_niko_kao_ja

#937 Re: Trudnjače i porodilje online

wewa wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:
ooooooo, zamjerice! pricace: jadna, onaj njen joj ne da mira :cry:
jos ako su oba djecaka - aaaaaaaaaa, jadna ona, trojica u kuci. ako su obje cure, bice: a kad ce trece? jer se garant ide na musko...
ako bude trece - bice: seljaci, nisu culi za kondom.

ne mozes ti.ba narodu ugodit'
jeste vala i to sto kazes, nije se rodio ko je narodu ugodio, a ja srecom nisam rodjena da ugadjam raznoraznim mahalusama :D
niko_niko_kao_ja

#938 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:
niko_niko_kao_ja wrote:
jest jest...evo trciiiim, sve zapinjem :lol:
ma vala i ti puno cekas, sad ce maloj godina, jel' de, vakat ti je :lol: :lol: :lol:
otherside

#939 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

niko_niko_kao_ja wrote: ma vala i ti puno cekas, sad ce maloj godina, jel' de, vakat ti je :lol: :lol: :lol:
padoh s nogu i s njom, drugo bi me dokusurilo :D
vidjecemo hoce li se primiriti kad je predam nani :D
niko_niko_kao_ja

#940 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:
niko_niko_kao_ja wrote: ma vala i ti puno cekas, sad ce maloj godina, jel' de, vakat ti je :lol: :lol: :lol:
padoh s nogu i s njom, drugo bi me dokusurilo :D
vidjecemo hoce li se primiriti kad je predam nani :D
znaci zivahna curica :-D cisto sumnjam da ce se primiriti, moze postati samo jos zivahnija, znas kakve su nane, sve puste djeci :-D
otherside

#941 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

niko_niko_kao_ja wrote: znaci zivahna curica :-D cisto sumnjam da ce se primiriti, moze postati samo jos zivahnija, znas kakve su nane, sve puste djeci :-D
ova nana je tek kupila novi namjestaj :lol:
il' ce halaliti namjestaj il' ce ukrotiti unuku :D
a namjestaj nije bio nimalo jeftin :lol: navijam za namjestaj :D
niko_niko_kao_ja

#942 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:
niko_niko_kao_ja wrote: znaci zivahna curica :-D cisto sumnjam da ce se primiriti, moze postati samo jos zivahnija, znas kakve su nane, sve puste djeci :-D
samo se ti nadaj :lol: :lol: :lol:
otherside

#943 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

niko_niko_kao_ja wrote:
otherside wrote:
samo se ti nadaj :lol: :lol: :lol:
cekaj, cekaj dok se porodis... pozelices nekad da ga mozes opet malo vratiti u stomak...na sat-dva :D
niko_niko_kao_ja

#944 Re: Trudnjače i porodilje online

otherside wrote:cekaj, cekaj dok se porodis... pozelices nekad da ga mozes opet malo vratiti u stomak...na sat-dva :D
a znam, a jos ako bude ters na mamu, ja sam gotova. sve se nadam da ce imati narav tatinu, ali daj Boze :-D
otherside

#945 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

niko_niko_kao_ja wrote:
otherside wrote:cekaj, cekaj dok se porodis... pozelices nekad da ga mozes opet malo vratiti u stomak...na sat-dva :D
a znam, a jos ako bude ters na mamu, ja sam gotova. sve se nadam da ce imati narav tatinu, ali daj Boze :-D
i ja sam se nadala toj kombinaciji a ono ispade obrnuto-mamin karakter a izgled na tatu :lol:
Zvoncica123

#946 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zvoncica123 »

...
Last edited by Zvoncica123 on 23/12/2011 12:40, edited 1 time in total.
AidaSh

#947 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by AidaSh »

"Masic bi trebao biti dezurni u srijedu, u dezuru mozes otici poslije 16 sati, mozda je najbolje tamo oko 19 ili 20 sati, najmanja je guzva. a sto se tice doktorica ja nisam cula ni za jednu da je neki veliki strucnjak. ;-)"

cure ako sam vas dobro shvatila dr. Masic bi trebao biti sutra vece u dezuri... prije 20ak dana sam navece otisla u vojnu bolnicu zbog bolova u stomaku i primio me dr. drljevic koji mi je rekao da dodjem za 2 dana na kontrolu. na kontroli mi je bio dr. masic koji je tad konstatovao kontrakcije i rekao mi je da dodjem za 20ak dana. da li je moguce da dr. masicu odem sutra vece za vrijeme dezure???

plizz sto brzu preporuku :)
otherside

#948 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

AidaSh wrote:"Masic bi trebao biti dezurni u srijedu, u dezuru mozes otici poslije 16 sati, mozda je najbolje tamo oko 19 ili 20 sati, najmanja je guzva. a sto se tice doktorica ja nisam cula ni za jednu da je neki veliki strucnjak. ;-)"

cure ako sam vas dobro shvatila dr. Masic bi trebao biti sutra vece u dezuri... prije 20ak dana sam navece otisla u vojnu bolnicu zbog bolova u stomaku i primio me dr. drljevic koji mi je rekao da dodjem za 2 dana na kontrolu. na kontroli mi je bio dr. masic koji je tad konstatovao kontrakcije i rekao mi je da dodjem za 20ak dana. da li je moguce da dr. masicu odem sutra vece za vrijeme dezure???

naravno da je moguce. obavezno ponesi taj njegov raniji nalaz i sretno :-D
ako te slucajno ne bude mogao primiti (zbog guzve recimo) onda ga zamoli da ti kaze kad je u ambulanti (kabinetu) i dodji mu na kontrolu taj dan).
AidaSh

#949 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by AidaSh »

otherside wrote:
AidaSh wrote:"Masic bi trebao biti dezurni u srijedu, u dezuru mozes otici poslije 16 sati, mozda je najbolje tamo oko 19 ili 20 sati, najmanja je guzva. a sto se tice doktorica ja nisam cula ni za jednu da je neki veliki strucnjak. ;-)"

naravno da je moguce. obavezno ponesi taj njegov raniji nalaz i sretno :-D
ako te slucajno ne bude mogao primiti (zbog guzve recimo) onda ga zamoli da ti kaze kad je u ambulanti (kabinetu) i dodji mu na kontrolu taj dan).

hvala hvala hvala :) ....
foxy13

#950 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by foxy13 »

Pozdrav svim budućim (i sadašnjim naravno :) ) mamama. Ja nisam skorašnja majka, ali mi prijateljica ima maleni problemčić pa mi treba odgovor na jedno pitanje. Znate li da li u Sarajevu ima prodavnica odjeće za trudnice i gdje? I otprilike koliko koštaju pantalone za trudnice? Oprostite što ne listam cijelu temu, možda negdje i ima odgovor već. Hvala :)
Post Reply