DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post Reply
jeza u ledja

#926 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:uvijek su dupli arsini. Sila protiv naroda je ok kada treba podrzati odgovarajuci rezim. U suprotnom, nema niko pravo koristiti silu da odbrani ustavni poredak. Gadafijeva je vlast legalna samim tim sto je priznata od svih zemalja. Unutrasnje stvari jedne zemlje su njeno drzavno uredjenje i jel to emirat ili diktatura. Maksimum koji su smjeli sebi dozvoliti je zabrana trgovanja oruzjem i humanitarna pomoc . Osudjivati vlast sto uspostavlja vlast na svom teritoriju je nonsens. Sto ne podrze Palestince? Kurde? Čečene? Qvebek? Škotsku? Baskiju?
Ili možda saudijski narod, brazilce... da ne nabrajam.

Samo naivan može misliti da glad za energijom nije uzrok svem ovom cirkusu.
Nikad sila protiv naroda nije ok, ni u Libiji, ni u Ceceniji. U Kurdistanu i Baskiji se sila primjenjuje protiv teroristickih organizacija. Skotska i Kvibek se mogu odvojiti kad im je ceif, ovi drugi su cak imali i referendeum i popusili. Sta je sa Brazilcima? Ni tamo ne valja? :?
sumirprimus

#927 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

Dabogda vam gadafi preCjednik bio,svi vi koji ga branite. :evil:
A i blagostanje vam bilo isto ko u libiji...a kako nas narod moze bit van ostrog ugla,cudo bozje.
nosara

#928 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
quasar wrote:uvijek su dupli arsini. Sila protiv naroda je ok kada treba podrzati odgovarajuci rezim. U suprotnom, nema niko pravo koristiti silu da odbrani ustavni poredak. Gadafijeva je vlast legalna samim tim sto je priznata od svih zemalja. Unutrasnje stvari jedne zemlje su njeno drzavno uredjenje i jel to emirat ili diktatura. Maksimum koji su smjeli sebi dozvoliti je zabrana trgovanja oruzjem i humanitarna pomoc . Osudjivati vlast sto uspostavlja vlast na svom teritoriju je nonsens. Sto ne podrze Palestince? Kurde? Čečene? Qvebek? Škotsku? Baskiju?

Nikad sila protiv naroda nije ok, ni u Libiji, ni u Ceceniji. U Kurdistanu i Baskiji se sila primjenjuje protiv teroristickih organizacija. Skotska i Kvibek se mogu odvojiti kad im je ceif, ovi drugi su cak imali i referendeum i popusili. Sta je sa Brazilcima? Ni tamo ne valja? :?
:lol:
jeza u ledja

#929 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Hemel wrote: kada pocinju neredi u francuskoj nakon ubistva onog studenta, onda francuska ima pravo da koristi sva raspoloziva sredstva da stvari dovede u red. sta da se tada neko pojavio da podrzi demonstrante ili nedaoBog da im dotura naoruzanje...
Nesto se ne sjecam da je Francuska koristila tenkove i avione da suzbije nerede.
Hemel wrote: gadafi dole ali ne na ovakav nacin.
kakva demokratija i libijci. ljudi navikli godinama da sto manje rade i da prezivljavaju. dzaba njima sva nafta kada ne vole da rade i zato za njih rade drugi a oni su zadovoljni (bili) sa onim sto dobiju za svoj minimalni rad ili nerad.
Potvrdjujes ono sto sam ja vec vise puta rekao. Vi koji ste na strani Gadaffija u stvari prezirete libijski narod, jer su "lijeni, bezobrazni i neobrazovani". "Hoce pored hljeba pogace, a rade za interese zapada". Zato mislite da ih treba zgazit i to je prava istina.
nosara

#930 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

sumirprimus wrote:Dabogda vam gadafi preCjednik bio,svi vi koji ga branite. :evil:
A i blagostanje vam bilo isto ko u libiji...a kako nas narod moze bit van ostrog ugla,cudo bozje.
Ma deremo ih na svim poljima... :-)
jeza u ledja

#931 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

nosara wrote:
jeza u ledja wrote:

Nesto zelis reci?
nosara

#932 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
Hemel wrote: kada pocinju neredi u francuskoj nakon ubistva onog studenta, onda francuska ima pravo da koristi sva raspoloziva sredstva da stvari dovede u red. sta da se tada neko pojavio da podrzi demonstrante ili nedaoBog da im dotura naoruzanje...
Nesto se ne sjecam da je Francuska koristila tenkove i avione da suzbije nerede.
kakva demokratija i libijci. ljudi navikli godinama da sto manje rade i da prezivljavaju. dzaba njima sva nafta kada ne vole da rade i zato za njih rade drugi a oni su zadovoljni (bili) sa onim sto dobiju za svoj minimalni rad ili nerad.
Potvrdjujes ono sto sam ja vec vise puta rekao. Vi koji ste na strani Gadaffija u stvari prezirete libijski narod, jer su "lijeni, bezobrazni i neobrazovani". "Hoce pored hljeba pogace, a rade za interese zapada". Zato mislite da ih treba zgazit i to je prava istina.
Ti manipulises pojmom "narod"... Narod je uz vlast, a "narod" hoce "pored hljeba pogace"...
nosara

#933 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
nosara wrote:
jeza u ledja wrote:
Nesto zelis reci?
Ti ko Marija Antoaneta... :lol:
jeza u ledja

#934 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

nosara wrote: Narod je uz vlast, ...
Odkud znas da je narod uz vlast?
nosara

#935 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

jeza u ledja wrote:
nosara wrote: Narod je uz vlast, ...
Odkud znas da je narod uz vlast?
Kaze Moamer...
quasar

#936 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Ma ne podrzavam ja Gadafija, samo gledam kako se podvaljuju dupli standardi i kako svijet to pusi. Pa milion primjera je bilo borbe za slobodu gdje cak ni strani novinari nisu htjeli da izvjestavaju jer im njihove vlade nisu dozvolile da sire pricu o nepravdi.

uz malo pameti mogli su sacekati da Gagi umre, jer nece jos dugo, u medjuvremenu traziti reforme, ali ne nego ustanak. U ognju i anarhiji koja iz toga izlazi moguce je napraviti takve stvari koje se ne bi dale uraditi po zakonu i polako tokom reformi. Kao npr. NATO trupe koje stite "strateske objekte", kao u Bahreinu. Ali nesto bas NATO nije odlucan da gine za angloamerikance vise.

I da - meni je u interesu da Libija sto prije prestane da gori jer mi od toga zavisi kucni budzet i egzistencija moje djece. Ako ce to biti Gadafi, nema problema. Odavno sam prestao biti idealista. Sad sam pragmaticni kapitalista. Donijela nam to demokratija. Sta ces...
jeza u ledja

#937 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:Ma ne podrzavam ja Gadafija, samo gledam kako se podvaljuju dupli standardi i kako svijet to pusi. Pa milion primjera je bilo borbe za slobodu gdje cak ni strani novinari nisu htjeli da izvjestavaju jer im njihove vlade nisu dozvolile da sire pricu o nepravdi.

uz malo pameti mogli su sacekati da Gagi umre, jer nece jos dugo, u medjuvremenu traziti reforme, ali ne nego ustanak. U ognju i anarhiji koja iz toga izlazi moguce je napraviti takve stvari koje se ne bi dale uraditi po zakonu i polako tokom reformi. Kao npr. NATO trupe koje stite "strateske objekte", kao u Bahreinu. Ali nesto bas NATO nije odlucan da gine za angloamerikance vise.

I da - meni je u interesu da Libija sto prije prestane da gori jer mi od toga zavisi kucni budzet i egzistencija moje djece. Ako ce to biti Gadafi, nema problema. Odavno sam prestao biti idealista. Sad sam pragmaticni kapitalista. Donijela nam to demokratija. Sta ces...
Znaci ti nagadjas o nekoj stranoj intervenciji koja se nece desiti i na osnovu toga donosis zakljucke o stranom uplitanju, mada shvatas da situacija kakva je trenutno ne odgovara skoro nikome vani, a ponajmanje tim clanicama NATO koje debelo ovise od libijske nafte i kojima je dosadasnji odnos sa Libijom sasvim odgovarao.
sumirprimus

#938 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

nosara wrote:
sumirprimus wrote:Dabogda vam gadafi preCjednik bio,svi vi koji ga branite. :evil:
Ma deremo ih na svim poljima... :-)
koga dodika,hdz??? pravo hin derete,vidim po godine bez vlade...
Hemel

#939 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Hemel »

jeza u ledja wrote:

jeza, znam da si malo naporan na ovoj temi a ja i ne zelim da budem dezurni ovdje nego samo da kazem da sve pocinje od manjih demonstracija koje se mogu rjesavati na hiljade nacina pocev od zamora protestanata koji na kraju sami odustaju do ekstremnijih nacina. sjetimo se kako je slobodan m. pao sa vlasti. danima su se drzala predavanja po madjarskoj kako i na koji nacin mu dohakati. pa finansijska podrsak i ode slobo a svi se u njega kleli.
ovdje je primjenjen nacin ''budjenja demokratije'' i logisticka podrska. da su ti prosvjednici isli do kraja sa nenasilnim protestima i da su dosli do gadafija pa ga na trgu objesili, ja bih rekao ''to je i zasluzio'' ali cim su se oni naoruzali na ovakav ili onakav nacin oni su postali pobunjenici, teroristi i pucisti sa kojima se treba obracunati svaka normalna zemlja. uzmi ovo za primjer da se desi u bilo kojoj europskoj zemlji sta bi se desavalo? kako se pritisak demonstranata povecava tako se vise primjenjuju represivne mjere u odvacanju od toga. sta mislis da neko upotrijebi oruzje u tim europskim zemljama kao sredstvo u demonstracijama? bio bi pozvan na inormativni razgovor (ironija). tada se ne bi birala sredstva da se demonstranti neutralisu.
u americi, policajac koji predpostavlja da neko ima oruzje ima pravo da puca u njega pa se ispostavi da ta osoba uopste nije bila naoruzana.

dole gadafi za sva vremena (nista lijepo nemam o njemu da kazema) i ja vjerujem da ce otici ali ovu predstavu o uvodjenju demokratije u libiju, ne mogu.
jeza u ledja

#940 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

Ne mozemo porediti sa evropskim zemljama kada u njima postoje legalni nacini smjenjivanja nekoga sa vlasti.

Sto se tice Libijaca, sta su trebali demonstranti uraditi kad se po njima pocelo pucati?
jeza u ledja

#941 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:. Pa milion primjera je bilo borbe za slobodu gdje cak ni strani novinari nisu htjeli da izvjestavaju jer im njihove vlade nisu dozvolile da sire pricu o nepravdi.
...
Kao na primjer?
quasar

#942 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by quasar »

Heh, ma necu ja sada sa tobom da polemisem jer tebi se ne da nista dokazati. Ti takodjer znas za milion primjera koje ja pominjem, pocevsi od Ingusetije, Gruzije, Kashmira, Sjeverne Irske, Kurdistana, svaka fuckin banana republike u centralnoj Americi, mali milion pokreta u Africi, od Angole do Čada, ali se pravis pametan i tvrdiš da to nije isto.
Eto nek nije isto, ti si u pravu.

Ne smije se rušiti vlast koja se može kupiti. Ruši se ona koja se ne može kontrolisati, i to narodnom bunom.
Ne prizivam ja intervenciju, vec bi je demokrate htjele, da bombama kao i uvijek donesu prosperitet i slobodu.
Ja samo kazem da sam za to da se u libiji sto prije uspostavi red jer je to najbolje za sve, a meni uopste nije bitno jel Gagi tamo ili nije. Meni je bitno da se pocne raditi i da mene njihova revolucija ne dovede na to da moram hraniti porodicu sa jednom prosjecnom platom, a da nam dvije velike firme zavrse pod stecajem.

Vi koji volite tu demokratiju i slobodu govora, mozete slobodno i dalje palamuditi i baviti se demagogijom o tome sta je i kako je, praviti se da ne znate o čemu neko priča, i tražiti da vam se dokazuju opšte poznate činjenice.
Imate nekoliko situacija u arapskom svijetu. U svim situacijama je narod protiv vlasti. Samo u nekim zemljama je narod u pravu, a u nekim nije??!!!!! Ovisno kako to sjeda vama ili amerikancima.
Erzsebet

#943 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Erzsebet »

quasar wrote:Heh, ma necu ja sada sa tobom da polemisem jer tebi se ne da nista dokazati. Ti takodjer znas za milion primjera koje ja pominjem, pocevsi od Ingusetije, Gruzije, Kashmira, Sjeverne Irske, Kurdistana, svaka fuckin banana republike u centralnoj Americi, mali milion pokreta u Africi, od Angole do Čada, ali se pravis pametan i tvrdiš da to nije isto.
Eto nek nije isto, ti si u pravu.

Ne smije se rušiti vlast koja se može kupiti. Ruši se ona koja se ne može kontrolisati, i to narodnom bunom.
Ne prizivam ja intervenciju, vec bi je demokrate htjele, da bombama kao i uvijek donesu prosperitet i slobodu.
Ja samo kazem da sam za to da se u libiji sto prije uspostavi red jer je to najbolje za sve, a meni uopste nije bitno jel Gagi tamo ili nije. Meni je bitno da se pocne raditi i da mene njihova revolucija ne dovede na to da moram hraniti porodicu sa jednom prosjecnom platom, a da nam dvije velike firme zavrse pod stecajem.

Vi koji volite tu demokratiju i slobodu govora, mozete slobodno i dalje palamuditi i baviti se demagogijom o tome sta je i kako je, praviti se da ne znate o čemu neko priča, i tražiti da vam se dokazuju opšte poznate činjenice.
Imate nekoliko situacija u arapskom svijetu. U svim situacijama je narod protiv vlasti. Samo u nekim zemljama je narod u pravu, a u nekim nije??!!!!! Ovisno kako to sjeda vama ili amerikancima.
Kao da sam ja pisao... Svaka čast.
jeza u ledja

#944 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by jeza u ledja »

quasar wrote:Heh, ma necu ja sada sa tobom da polemisem jer tebi se ne da nista dokazati. Ti takodjer znas za milion primjera koje ja pominjem, pocevsi od Ingusetije, Gruzije, Kashmira, Sjeverne Irske, Kurdistana, svaka fuckin banana republike u centralnoj Americi, mali milion pokreta u Africi, od Angole do Čada, ali se pravis pametan i tvrdiš da to nije isto.
Ti si rekao da strane vlade zabranjuju novinarima iz svoje zemlje da izvjestavaju o problemima koji se desavaju u ovim zemljama/regionima. Ko je zabranio novinarima da izvjestavaju iz gore pomenutih zemalja/regija?? Mislim, zasto izmisljas besmilice?
quasar wrote: Ne smije se rušiti vlast koja se može kupiti. Ruši se ona koja se ne može kontrolisati, i to narodnom bunom.
Svaka vlast se moze kupiti, a Gadaffi je vec kupljen. Tek su njegovi sinovi zeljni vlasti, pa kad on odapne tek bi onda bio problem. Jednog covjeka je lakse kontrolisati nego citavu zemlju. To je jednostavna matematika.
quasar wrote: Vi koji volite tu demokratiju i slobodu govora, mozete slobodno i dalje palamuditi i baviti se demagogijom o tome sta je i kako je, praviti se da ne znate o čemu neko priča, i tražiti da vam se dokazuju opšte poznate činjenice.
Koje opste poznate cinjenice bolan? Mislis kao ta da strane zemlje zabranjuju svojim novinarima da izvjestavaju o nekim zemljama?? :D To nisu opste poznate cinjenice, vec su to opste poznata nagadjanja o teorijama zavjere i sveopstoj kontroli medija, (sve dok evo pisemo na stranici ciji je domain americki .com). U tome je i problem, sto se nagadjanja sa nedostatkom znanja i neinformisanosti pretvaraju u stereotipe te na osnovu toga izvlace pogresni zakljucci (kao npr. da bi "demokrate htjele da intervenisu u Libiji", gdje??? ko???? NAGADJAS!).
quasar wrote: Imate nekoliko situacija u arapskom svijetu. U svim situacijama je narod protiv vlasti. Samo u nekim zemljama je narod u pravu, a u nekim nije??!!!!! Ovisno kako to sjeda vama ili amerikancima.
Kome nama? Pa "vama" su bila puna usta demokratije kad su bili protesti u Egiptu, a sada ste okrenuli pricu za 180 stepeni? Meni su svi isti, u svakoj od tih zemalja narod je u pravu, i u svakoj treba skinuti diktatore s vlasti.
callmethebreeeze

#945 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by callmethebreeeze »

jebo te, kazes da nije u redu da "brat-revolucionar" salje vojsku i avione na svoj narod i odmah te proglase ludim.
e, hebem li ga...

i samo bih da pohvalim ove sto im ove arapske revolucije remete mir i sto bi se samo o sebi brinuli. garant su tako mislili i kad je kod nas sranje trajalo. najbolje da ne pravimo galamu da ne uznemirujemo posten svijet.
:-)
nosara

#946 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by nosara »

Ko god je na strani "revolucionara", brate, put pod noge, puskicu u ruke i konkretno nesto poduzmite u toj podrsci... Ovako im ne mozete pomoci... Ko ni mi '92. ni oni nemaju koristi od "minhenske 5. udarne"...
bogoljub

#947 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by bogoljub »

Skupo će koštati Saudiju ovo slanje svojih trupa u tudji vilajet!
Uskoro će saznati to!
Niko se nije usrećio slanjem svojih trupa u tudje.
Zašto ne uzmu pouku od sadama Husejna.
Čovjek je poslao vojsku u susjednu zemlju za rad Amerikanaca, za rad obećenja lažnih naravno, kakvih drugih.
Isti ti Amerikanci su ga otresli ko slinu kada mu je istekao rok.

Isto to se i danas dešava.
Kada ovima istekne rok, Amerikanci će ih se odreći, odbacit će ih koo papirnu maramicu, iskorištenu naravno! :-D
Bitte_Halt_ja_ja

#948 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Da se o tome diskutovati koliko su obavjestajne sluzbe krive u potpaljivanju nekih protesta, ali na kraju su ljudi ti koji se odluce da zapocnu protese i skidaju vlast. Ne postoji ta organizacija koja je u stanju potpaliti i potpuno nositi neki protest do samog kraja bez volje vece mase stanovnistva. Finansirati u nekim manjim iznosima, pojedini savjeti, motivacije, sigurno. Ali misliti da CIA moze sa neke nulte tacke pokrenuti neke masovne proteste u drugoj drzavi, tajno "manipulisuci" narodom da bi onda u onim masama izasli na ulice, je bajka za djecu

Blesavo je misliti da sve sto se u svijetu desi CIA ima upetljane ruke. Ocito je nekim ljudima lakse nocu spavati ako su uvjereni da postoji neka organizacija toliko mocna da kontrolise sva desavanja na svijetu, pa makar to bila i sluzba tako im mrske amerike. Po toj logici cia je ta koja je Milosevica skinula sa vlasti, nisam vidio da se neko bunio.
Bosnolog

#949 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by Bosnolog »

bogoljub wrote:Skupo će koštati Saudiju ovo slanje svojih trupa u tudji vilajet!
Uskoro će saznati to!
Niko se nije usrećio slanjem svojih trupa u tudje.
Zašto ne uzmu pouku od sadama Husejna.
Čovjek je poslao vojsku u susjednu zemlju za rad Amerikanaca, za rad obećenja lažnih naravno, kakvih drugih.
Isti ti Amerikanci su ga otresli ko slinu kada mu je istekao rok.

Isto to se i danas dešava.
Kada ovima istekne rok, Amerikanci će ih se odreći, odbacit će ih koo papirnu maramicu, iskorištenu naravno! :-D
Saudijsko kraljevska familija je najvece zlo u arapsko muslimanskom svijetu,.....Kada se srusi taj zlocinacki kraljevski rezim tek ce tada na tom dijelu svijeta biti neke nade za demokrtske promjene i procese od opsteg interesa prije svega te regije,.....Dolaze mlade generacije koje su odrasle na zapadu cije su roditelje ti zli rezimi protjerali i oni su upravo u najvecoj mjeri nosioci i zagovornici ovih revolucije,.......
sumirprimus

#950 Re: DEŠAVANJA U ARAPSKOM SVIJETU

Post by sumirprimus »

nosara wrote:Ko god je na strani "revolucionara", brate, put pod noge, puskicu u ruke i konkretno nesto poduzmite u toj podrsci... Ovako im ne mozete pomoci... Ko ni mi '92. ni oni nemaju koristi od "minhenske 5. udarne"...
ho ho ho ho ho
nije samo NFZ,nego bogaaaaaam bice i zemlji oranja :evil:
kako nas svijet ima damar za odabrat luzere toj cudo bozje :oops:
Post Reply