Vlada Kantona Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The Realist

#926 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by The Realist »

Control panel wrote:jadna je religija i ta vjeronauka ako oni moraju mamiti djecu da na to dolaze peticama. a jos jadniji roditelji koji iz interesa salju djecu na tu vjeronauku.
bas me interesuje koliko te djece ide u mejtefe.
Djecu moraš na bilo šta mamiti ili ocjenama, ili ih tjerati, osim ako to nije zabava (čast rijetkim, rijetkim izuzecima). Kakve to ima veze?

Ja iskreno ne bih išao na matematiku u 3. i 4. srednjem da nisam morao, jer ono što se tada radilo, mene ni najmanje nije zanimalo. Ne bih išao ni na njemački i engleski, jer ono što meni treba ja tamo nisam mogao naučiti (već sam znao). Filozofija, bosanski, informatika (ništa pametno tamo nisam naučio, a što već nisam znao) me isto tako ne bi vidjeli. išao bih na fiziku, hemiju, biologiju (i to samo neke oblasti), historju, geografiju, fizičko (radi zabave), muzičko (volim to, ali ne dovoljno da bih se bavio time) i ne znam višta šta još ima tu...., ali uglavnom više od pola stvari ne bih posjećivao, ali sam to radio jer sam morao.

Hebiga, tako ispade da je sve jadno.

PS
Vjeronauku bih posjećivao, to sam radio i dok nije ulazila u prosjek.
Last edited by The Realist on 21/05/2011 22:08, edited 1 time in total.
Control panel

#927 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Control panel »

perajic wrote:uopste ne zelim da ulazim u to je li treba vjeonauka ili ne treba.

samo ne mogu da vjerujem kako neko moze biti toliko politicki nesposoban i naceti ovako nebitnu temu u momentu kada se kola lome oko drzave, ustava, itd. i gdje je svaka probosanska snaga (pa makar se zvala i SDA) vazna.
samo mamlaz je mogao da pomisli da ovo nece dici prasinu i da SDA nece reagovati. SDA je dovedena red svrsen cin i da bi zadrzali svoje glasace morali su osporiti ovu odluku. umjesto da je sacekao neki povoljniji trenutak i naceo datu temu. on sada rasklimava ionako klimavu probosansku koaliciju.

drugo, stalno se spominje diskriminacija prema djeci koja nemaju vjeronauku, a zar se istom odlukom ne bi nanijela jos veca nepravda prema djeci, koja su godinu dana isla na cas (neko zbog istinske zelje, neko zbog prosjeka) da bi na kraju saznala da je to sve bilo badava. znaci i ako je htio nesto mijenjati, to je imalo smisla tek za sl. skolsku godinu.

trece, zar je bilo tesko raspitati se malo kako je to regulisano u drugim SEKULARNIM multireligijskim drzavama.
npr. u njemackoj djeca mogu da biraju izmedju katolicke nastave, evangelisticke nastave i etike (sam sam pohadjao istu). obavezno je i ulazi u prosjek. zar ovo rjesenje nije bilo perfektno za nase podneblje? ne bi iznevjerio SDP glasace, a isto tako ne bi zapalio ove druge. to je politika, a ne "odoh sada kontru onim anamo, da se vidi ko je sada gazda" !!! pogotovo ako su "oni anamo" glavni koalicioni partner.

sve ovo kad pogledam vidim da je taj covjek vise nego nesposoban donositi politicki mudre odluke, zato bi bilo najbolje da se prihvati njegova ostavka.

doduse samo naivan se pored ovog naslova ispod mogao nadati da je na ovu funkciju dosao sposoban, a ne podoban.

„Pogled na profil, ideologiju, politiku – Zlatka Lagumdžije”
(http://www.sdp.ba/dokumenti/publikacije ... mdzija.pdf),
ako ti treba 5ca za prosjek javi se reisu
The Realist

#928 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by The Realist »

Control panel wrote: ako ti treba 5ca za prosjek javi se reisu
Ovo je svima argument, iako se to može reći za nekoliko drugih predmeta, ali naravno da se to izbjegava. Ali šta ćeš, kada ne postoje bolji argumenti :roll:
Control panel

#929 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Control panel »

The Realist wrote:
Control panel wrote:jadna je religija i ta vjeronauka ako oni moraju mamiti djecu da na to dolaze peticama. a jos jadniji roditelji koji iz interesa salju djecu na tu vjeronauku.
bas me interesuje koliko te djece ide u mejtefe.
Djecu moraš na bilo šta mamiti ili ocjenama, ili ih tjerati, osim ako to nije zabava (čast rijetkim, rijetkim izuzecima). Kakve to ima veze?

Ja iskreno ne bih išao na matematiku u 3. i 4. srednjem da nisam morao, jer ono što se tada radilo, mene ni najmanje nije zanimalo. Ne bih išao ni na njemački i engleski, jer ono što meni treba ja tamo nisam mogao naučiti (već sam znao). Filozofija, bosanski, informatika (ništa pametno tamo nisam naučio, a što već nisam znao) me isto tako ne bi vidjeli. išao bih na fiziku, hemiju, biologiju (i to samo neke oblasti), historju, geografiju, fizičko (radi zabave), muzičko (volim to, ali ne dovoljno da bih se bavio time) i ne znam višta šta još ima tu...., ali uglavnom više od pola stvari ne bih posjećivao, ali sam to radio jer sam morao.

Hebiga, tako ispade da je sve jadno.

PS
Vjeronauku bih posjećivao, to sam radio i dok nije ulazila u prosjek.
pa pokazalo bi da ova djeca idu na vajeonauku iz interesa ne zato sto osjecaju potrebu za ''duhovnim uzdizanjem'', jer da ta silna djeca, kako kazu iz IZ, vape za vjeronaukom bila bi svakodnevna guzva u dzamijama. a kod nas je slucaj da se pojedine dzamije pune samo petkom.
The Realist

#930 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by The Realist »

Control panel wrote: pa pokazalo bi da ova djeca idu na vajeonauku iz interesa ne zato sto osjecaju potrebu za ''duhovnim uzdizanjem'', jer da ta silna djeca, kako kazu iz IZ, vape za vjeronaukom bila bi svakodnevna guzva u dzamijama. a kod nas je slucaj da se pojedine dzamije pune samo petkom.
Probaj ukinuti matematici prosjek, pa ćemo vidjeti koliko bi ljudi išlo i koliko stvarno ljudi ide radi sticanja znanja. To vrijedi i za sve ostale predmete, gdje bi vidjeli po 10 učenika u učionici.

Da se razumijemo, ja ne smatram ovu odluku napad na Islam i takve stvari, samo se ne slažem baš sa njom, jer je provedena u pogrešno vrijeme (trebalo je barem sljedeću školsku godinu sačekati, ili da počne od sljedećih "prvih" razreda, ili "petih" (ne znam kada tačno u osnovnoj počinje, a u srednjoj bude sve četiri godine, ako se dobro sjećam), te smatram da ovaj argument nije najbolji, jer taj argument bi se mogao primjeniti kod puno drugih predmeta (jezici i fizičkom recimo....).
Control panel

#931 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Control panel »

The Realist wrote:
Control panel wrote: pa pokazalo bi da ova djeca idu na vajeonauku iz interesa ne zato sto osjecaju potrebu za ''duhovnim uzdizanjem'', jer da ta silna djeca, kako kazu iz IZ, vape za vjeronaukom bila bi svakodnevna guzva u dzamijama. a kod nas je slucaj da se pojedine dzamije pune samo petkom.
Probaj ukinuti matematici prosjek, pa ćemo vidjeti koliko bi ljudi išlo i koliko stvarno ljudi ide radi sticanja znanja. To vrijedi i za sve ostale predmete, gdje bi vidjeli po 10 učenika u učionici.

Da se razumijemo, ja ne smatram ovu odluku napad na Islam i takve stvari, samo se ne slažem baš sa njom, jer je provedena u pogrešno vrijeme (trebalo je barem sljedeću školsku godinu sačekati, ili da počne od sljedećih "prvih" razreda, ili "petih" (ne znam kada tačno u osnovnoj počinje, a u srednjoj bude sve četiri godine, ako se dobro sjećam), te smatram da ovaj argument nije najbolji, jer taj argument bi se mogao primjeniti kod puno drugih predmeta (jezici i fizičkom recimo....).
jesu li oni cekali, i jesu li koga pitali da je uvedu nego su to preko noci uradili. a prije par godina u vrtice. poslije odmora dijete krenulo u vrtic a tamo nas docekalo da se izjasnimo hoce li dijete ici na vjeronauku. ja :shock:
pa reko ko me je pitao treba li vjeronauka u vrticu, vaspitacice samo slijezu ramenima.
palamuda

#932 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by palamuda »

Control panel wrote:
The Realist wrote:

jesu li oni cekali, i jesu li koga pitali da je uvedu nego su to preko noci uradili. a prije par godina u vrtice. poslije odmora dijete krenulo u vrtic a tamo nas docekalo da se izjasnimo hoce li dijete ici na vjeronauku. ja :shock:
pa reko ko me je pitao treba li vjeronauka u vrticu, vaspitacice samo slijezu ramenima.
Apsolutno tačno.
Ko sdječe mačem od mača gine, šta je Cerić mislio da će mu izdobrit silovanje naših zdravih razuma, ja od ove odluker ne bi odustao pa nek sve ide u PM, više i mi je navrh glave da gledam kako vjerski diletanti brišu pod sa nama. SDP ima obavezu prema svom građanskom krilo da ostane dosljedan, ova odluka je trebala pomiriti vjernike i nevjernike, vjeronauka je tu nije u prosjeku i šta je tu problem, al Cerić ne bi bio Cerić da se dobro ne izlupa. Sjetimo ga se kad je branio pedofiliju u svojim redovima, nikad neću shvatiti da postoje ljudi koji ga doživljavaju ozbiljno, pogotovo zato što su mu ovo zadnji trzaji pred silazak sa scene. Kad gledam onog Puljića vidim namazanog lika, isturio je neke starce iz crkve da vaze, a on šuti ko zaliven, nešto sporadično i on lupi, al je Mustafa nenadmašan.
The Realist

#933 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by The Realist »

Control panel wrote: jesu li oni cekali, i jesu li koga pitali da je uvedu nego su to preko noci uradili. a prije par godina u vrtice. poslije odmora dijete krenulo u vrtic a tamo nas docekalo da se izjasnimo hoce li dijete ici na vjeronauku. ja :shock:
Iskreno, ne znam kako je to ušlo u prosjek ocjena, ali ako su jedni pogriješili tako što su to uveli na pola godine, ili pri kraju (ako jesu, ponavljam da ne znam), zar to opravdava druge da istu grešku prave? Trebalo je sačekati samo mjesec dana i onda se moglo o tome raspravljati, mislim da to stvarno ne bi bio problem. A i dalje stoji da ima i drugih predmeta koji su itekako favoriziraju jedne, a drugima otežavaju stvari, što je još gore, čak i kvare prosjek, što vjeronauk baš i ne može.

Btw. to što si ti naveo apsolutno nije nikakav argument ZA što se tiče ove odluke.

Ako ništa, treba djecu nagraditi radi toga što ostaju dodatnih 45 minuta na času i nešto ipak rade (mi smo uvijek nešto radili). Isto tako bih nagradio sve one koji su članovi raznoraznih sekcija i koji stvarno nešto rade i trebalo bi im to nekako ulaziti u prosjek. Kod su recimo svi redovni članovi horske sekcije automatski dobijali za nagradu po jednu peticu u muzičkom i samim time sebi olakšavali bolju ocjenu iz tog predmeta (znam da mnogi to ne smatraju bitnim predmetom, ali to ne mijenja činjenicu da je to jedan jako lijep način da se neke stvari regulišu i da se na taj način nagrade djeca).
The Realist

#934 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by The Realist »

palamuda wrote:
Control panel wrote: jesu li oni cekali, i jesu li koga pitali da je uvedu nego su to preko noci uradili. a prije par godina u vrtice. poslije odmora dijete krenulo u vrtic a tamo nas docekalo da se izjasnimo hoce li dijete ici na vjeronauku. ja :shock:
Apsolutno tačno.
Ko sdječe mačem od mača gine, šta je Cerić mislio da će mu izdobrit silovanje naših zdravih razuma, ja od ove odluker ne bi odustao pa nek sve ide u PM, više i mi je navrh glave da gledam kako vjerski diletanti brišu pod sa nama. SDP ima obavezu prema svom građanskom krilo da ostane dosljedan, ova odluka je trebala pomiriti vjernike i nevjernike, vjeronauka je tu nije u prosjeku i šta je tu problem, al Cerić ne bi bio Cerić da se dobro ne izlupa. Sjetimo ga se kad je branio pedofiliju u svojim redovima, nikad neću shvatiti da postoje ljudi koji ga doživljavaju ozbiljno, pogotovo zato što su mu ovo zadnji trzaji pred silazak sa scene. Kad gledam onog Puljića vidim namazanog lika, isturio je neke starce iz crkve da vaze, a on šuti ko zaliven, nešto sporadično i on lupi, al je Mustafa nenadmašan.
Ali kakve ovo ima veze sa samom odlukom i školstvom? Cerića ni ja ne podnosim, ali nije on tema ove odluke i rasprave. To može na drugu temu, a ovdje su druge stvari u pitanu.

Btw. mogu prihvatiti "argument" VJERONAUK NIJE U PROSJEKU I ŠTA JE TU PROBLEM, samo ako se to uradi za bilo koji drugi predmet nakon određenog pređenog gradiva.
Zox

#935 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Zox »

perajic wrote: samo ne mogu da vjerujem kako neko moze biti toliko politicki nesposoban i naceti ovako nebitnu temu u momentu kada se kola lome oko drzave, ustava, itd. i gdje je svaka probosanska snaga (pa makar se zvala i SDA) vazna.
Kako ne kontas? Kola se lome vec 15 godina, ustav se mijenja 15 godina, 15 godina nam treba probosanska snaga, isto kao sto srbima treba prosrpska.
palamuda

#936 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by palamuda »

The Realist wrote:
palamuda wrote:
Apsolutno tačno.
Ali kakve ovo ima veze sa samom odlukom i školstvom? Cerića ni ja ne podnosim, ali nije on tema ove odluke i rasprave. To može na drugu temu, a ovdje su druge stvari u pitanu.

Btw. mogu prihvatiti "argument" VJERONAUK NIJE U PROSJEKU I ŠTA JE TU PROBLEM, samo ako se to uradi za bilo koji drugi predmet nakon određenog pređenog gradiva.
Upravo zbog ovog i sličnih komentara podržavam Suljagića, na vjeronauku se ne ide da se pređe gradivo, neko poduči o religiji kojoj djete pripada ili koje mu roditelj nametne. Ja da sam učio Fatihu i Jasin da pređem gradivo nikad ih ne bi naučio. Religija je stvar volje, uma i srca kakvog crnog gradiva nije Kur an tobe jarabi bukvar da se prelazi eto radi rasporeda ministarstva.
Ovo i jeste srž problema niko ne konta šta mu je din i iman, moja djeca idu u mekteb vidim da uče i dosta znaju povremeno ih preispitam i to je to.
Jadan li je Cerić kad je Kur an i hadis sveo na gradivo ko bukvar.
perajic

#937 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by perajic »

Zox wrote:
perajic wrote: samo ne mogu da vjerujem kako neko moze biti toliko politicki nesposoban i naceti ovako nebitnu temu u momentu kada se kola lome oko drzave, ustava, itd. i gdje je svaka probosanska snaga (pa makar se zvala i SDA) vazna.
Kako ne kontas? Kola se lome vec 15 godina, ustav se mijenja 15 godina, 15 godina nam treba probosanska snaga, isto kao sto srbima treba prosrpska.
ne bih bas rekao da je ikada u zadnjih par godina bilo ovako.
sdp je na tragu da opet sve uprska kao i 2000. i tada su odmah poceli da se "svete", pa npr. bakira alispahica optuze za nekakav slucaj pogorelica i terorizam (naravno nikad dokazano), umjesto da istraze kako je stekao enormno bogatstvo u ratu. sada je to vjeronauka. sve teme od krucijalne vaznosti za ovaj kanton i drzavu. taman se covjek ponada nekoj promjeni, a ustvari otisli lopovi, a dosli nesposobnjakovici.
The Realist

#938 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by The Realist »

palamuda wrote: Upravo zbog ovog i sličnih komentara podržavam Suljagića, na vjeronauku se ne ide da se pređe gradivo, neko poduči o religiji kojoj djete pripada ili koje mu roditelj nametne. Ja da sam učio Fatihu i Jasin da pređem gradivo nikad ih ne bi naučio. Religija je stvar volje, uma i srca kakvog crnog gradiva nije Kur an tobe jarabi bukvar da se prelazi eto radi rasporeda ministarstva.
Ovo i jeste srž problema niko ne konta šta mu je din i iman, moja djeca idu u mekteb vidim da uče i dosta znaju povremeno ih preispitam i to je to.
Jadan li je Cerić kad je Kur an i hadis sveo na gradivo ko bukvar.
Vidiš, tvoj argument nije kao onaj koji sam prvi spomenuo kao nedovoljan, a to je taj da neka djeca dobijaju prednost odlaskom na vjeronauku i da radi toga ju treba ukinuti, jer kako sam objasnio gore, to vrijedi za još nekoliko predmeta, a još uz to, nikada djeca nisu sa 4,4 (pa čak i 4,3) bila u situaciji da na kraju ne prođu odličnim (barem po mom iskustvu i meni bliskih ljudi - a koji rade u školstvu). Također mi nije dobar argument kako djeca na vjeronauku idu samo radi ocjene, jer to jeste u nekim slučajevima istina, ali ne u svim, a osim toga i na druge predmete idu samo zato što imaju obavezu, a apsolutno ih ne zanima šta se radi na tim predmetima (objašnjavao sam detaljnije to).

Također si rekao da apsolutno nije bitno što se nešto prekida u toku školsku godine, a ne čeka kraj, jer eto, tako su i oni prvi napravili. To je onda samo stvar inata i vraća onim drugim, a apsolutno se ne razmišlja o bilo kakvim posljedicama. Dok sam iašao na vjeronauk, bio sam obavezan na tom predmetu. Morao sam raditi seminarske radove, morao sam pripremati gradovi za kontrolne radove i za usmene odgovore, tako da ja jesam svoje vrijeme u to uložio, a tako je vjerujem i kod mnoge druge djece danas. Zašto im odjednom tu ocjenu uskratiti? Pa barem sačekaj da oni budu nagrađeni za svoj trud, a onda mijenjaj odluku.

Ja sam uvijek za to da se o svemu raspravi i daju pravi argumenti, a ne ovo što se sada potura.

Ovo što spominješ Fatihu i Jasin nema nikakve veze sa ovim, jer vjeronauk ima svoje gradivo, jer se tu uči o istoriji Islama uz još neke stvari koje jesu više vezane za religiju, pravila iste i slično i smatram da je to OK (problem je što se i ide šire od toga i onda se često dobiju neka pojašnjenja koja su više mišljenje predavača, nego što bi stvarno činjenično stanje). (I da, nauči bi ih i da si prelazio kao gradivo, jer se ne razlikuje od bilo kojeg drugog gradiva, barem kada je učenje u pitanju.)

Što se tiče mekteba tu može biti problem vrijeme, pogotovo što uglavnom je to neradnim danima, kada mnogi žele provesti vrijeme sa porodicom, tako da mislim da nije uopšte loša stvar da to bude zadnji čas u školama, kako bi se djeci vrijeme uštedilo (ovo je samo opservacija, ne repliciram i nema veze sa tim da li treba ulaziti u prosjek ocjena, ili ne).

Kada sam ja spominjao gradivo odnosilo se na ostale predmete i to zašto djeca idu na te predmete. Po svemu što se priča, ne vidim razlog da se nakon određenog gradiva neki predmeti više rade, ukoliko to učenik ne želi. Matematika tu najviše dolazi do izražaja, pa nju stalno spominjem - treba naučiti neke osnovne stvari, pa eto i "razlomke, zagrade....", ali integrali, sinusi, ovo, ono apsolutno nije bitno za veliku večinu učenika i ne zanima ih to, zašto se moraju time mučiti, a niko me neće ubijediti da to spada u neku "opštu kulturu". Razumijem zašto se istorija, geografija i slični predmeti uče stalno, jer radi neke opšte kulture treba neke stvari znati, ali neke stvari iz matematike, fizike, hemije, biologije,...., apsolutno nisu bitne. Zato sam i rekao da bi onda i moglo nakon što se pređe određeno gradivo iz nekih predmeta dozvoliti djeci da ih više ne uče, jer im ne trebaju (sve se ovo odnosi na komentare kako se na vjeronauk samo ide radi prisile roditelja i radi ocjene, a ne radi toga što to neko želi).

Mogu se složiti sa tim da treba promijeniti koncept nastave, barem ako već sve ulazi u prosjek, da bi se na taj način neke stvari objektivizirale (učiti ljude samo o činjenicama istorijskim), a ne da se ocjene dobijaju radi nečijeg poimanja vjere, koje se može razlikovati od poimanja roditelja.

Ono što meni najviše smeta u cijeloj ovo priči su argumenti ZA i PROTIV, smatram da većina onih koji su ZA i nisu stvarno razmislili o problemu, nego daju argumente koje su čuli od drugih i na osnovu toga brane svoj stav, dok i ovi koji su PROTIV to isto rade i jedini argument im je to da je to napad na Islam (oni su mi čak i gori od ovih prvih), a niko se ne trudi argumentovano osporiti odluku.
udrch

#939 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by udrch »

Budžet se skoro prepolovio od 2008. do danas, a prvo što je trebalo riješiti bilo je skidanje nekoliko profesora vjeronauke sa budžeta..
I u jednom i u drugom epilogu rezultat bi bio samo kozmetički..
Zbog ovih koji bi prestali dolaziti bez posla bi ostao jako mali broj vjeroučitelja, i uštedilo bi se stotinjak hiljada maraka..
dali je zbog toga trebalo sve ovo?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#940 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

udrch wrote:Budžet se skoro prepolovio od 2008. do danas, a prvo što je trebalo riješiti bilo je skidanje nekoliko profesora vjeronauke sa budžeta..
Zbog ovih koji bi prestali dolaziti bez posla bi ostao jako mali broj vjeroučitelja, i uštedilo bi se stotinjak hiljada maraka..
znači sva je buka oko para a ne oko vjere ili komunizma?

i ja se čudim što kladionice niču ko gljive poslije kiše?! :-)
ultima_palabra

#941 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

JoseMujica wrote:
udrch wrote:Budžet se skoro prepolovio od 2008. do danas, a prvo što je trebalo riješiti bilo je skidanje nekoliko profesora vjeronauke sa budžeta..

Pa znaš ono da ako hoćeš da saznaš uzrok nečega, samo prati tok novca ;-) Kao što je Emir rekao, neodrživ je model u kojem država ima sve obaveze, a vjerske zajednice sva prava. Samo što je on ušao u sve to na ishitren način...
JoseMujica

#942 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

ili kako kaže naš prost narod: "Ne laje ker radi sela nego radi sebe" ;-)
udrch

#943 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by udrch »

JoseMujica wrote:

Buka je bila oko ministrovih namjera, ne oko para, snašli bi se ovi već..
ultima_palabra

#944 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

Naravno da je do para... ocjena ne ulazi u prosjek - slabi interes za vjeronauku u školama - dolazi do reduciranja broja vjeroučitelja koji su uposlenici IZ - IZ mora osmisliti kako zaposliti te ljude ili ih otpuštati. Čak bi u tom scenariju moglo doći i do smanjenja nivoa upisa u medrese i na FIN.

Osim toga, razlog je i ego trip Cerića... iako marginaliziran u političkom smislu, odlučio je da pokaže da je još uvijek jak na svom terenu.
Zox

#945 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Zox »

perajic wrote:
Zox wrote:
ne bih bas rekao da je ikada u zadnjih par godina bilo ovako.
sdp je na tragu da opet sve uprska kao i 2000. i tada su odmah poceli da se "svete", pa npr. bakira alispahica optuze za nekakav slucaj pogorelica i terorizam (naravno nikad dokazano), umjesto da istraze kako je stekao enormno bogatstvo u ratu. sada je to vjeronauka. sve teme od krucijalne vaznosti za ovaj kanton i drzavu. taman se covjek ponada nekoj promjeni, a ustvari otisli lopovi, a dosli nesposobnjakovici.
ne govorim o sdp-u. govorim o tome da je to tvoje, taj bitan momenat, to lomljenje kola, jedini problem vec 15 godina.
vs84sa

#946 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by vs84sa »

naravno da treba skinuti sve sa drzavne sise, od vjeronauke do nekakvih stranih jezika tipa arapski i slicno, ostavi engleski i zdravo ko hoce da bude toliko "pametan" nek ide privatno. i cuj sad inicijative ucitelja daj uvedi jos jedan predmet, umjesto da smanje trosak oni bi ga uduplali.

ako nesto treba ovoj jadnoj napacenoj drzavi onda su to obrazovani ljudi i sve treba uloziti u maksimalno obrazovanje mladih, ali na ispravan i kvalitetan nacin a ne kvantitetom dolazit do istog, tipa 50 predmeta od kojih se svaki uci povrsno i od kojeg na kraju niko nece koristi imati. o visokom obrazovanju suvisno je bilo sta reci...

nadam se da je sve ovo pocetak pravih reformi u ovoj drzavi, da ce na red doci isti ti ministri koji donose ovakve odluke, pa ce ukinuti i svoje nepotrebne sekretarice, vozace, razne privilegije...
seln

#947 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by seln »

perajic wrote:uopste ne zelim da ulazim u to je li treba vjeonauka ili ne treba.

samo ne mogu da vjerujem kako neko moze biti toliko politicki nesposoban i naceti ovako nebitnu temu u momentu kada se kola lome oko drzave, ustava, itd. i gdje je svaka probosanska snaga (pa makar se zvala i SDA) vazna.
samo mamlaz je mogao da pomisli da ovo nece dici prasinu i da SDA nece reagovati. SDA je dovedena red svrsen cin i da bi zadrzali svoje glasace morali su osporiti ovu odluku. umjesto da je sacekao neki povoljniji trenutak i naceo datu temu. on sada rasklimava ionako klimavu probosansku koaliciju.
Naravno, trebalo bi preuzeti Haretovu taktiku, cekati da se rijesi pitanje ustava i RS, a ekonomiju, skolstvo, zdravstvo, sigurnost i slicno ostaviti za kasnije.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#948 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by Admir_1984 »

ultima_palabra wrote:Naravno da je do para... ocjena ne ulazi u prosjek - slabi interes za vjeronauku u školama - dolazi do reduciranja broja vjeroučitelja koji su uposlenici IZ - IZ mora osmisliti kako zaposliti te ljude ili ih otpuštati. Čak bi u tom scenariju moglo doći i do smanjenja nivoa upisa u medrese i na FIN.

Osim toga, razlog je i ego trip Cerića... iako marginaliziran u političkom smislu, odlučio je da pokaže da je još uvijek jak na svom terenu.
Mislim da to toga ne bi doslo, sumnjam da se ikakva volja i zelja javi za tim zbog vjeronauke u skolama. Onaj ko to zeli ce to upisati kako god :roll:
ultima_palabra

#949 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by ultima_palabra »

Admir_1984 wrote:
ultima_palabra wrote:Naravno da je do para... ocjena ne ulazi u prosjek - slabi interes za vjeronauku u školama - dolazi do reduciranja broja vjeroučitelja koji su uposlenici IZ - IZ mora osmisliti kako zaposliti te ljude ili ih otpuštati. Čak bi u tom scenariju moglo doći i do smanjenja nivoa upisa u medrese i na FIN.

Mislim da to toga ne bi doslo, sumnjam da se ikakva volja i zelja javi za tim zbog vjeronauke u skolama. Onaj ko to zeli ce to upisati kako god :roll:
Znaš kako kažu da nema nezaposlenih hodža i popova, eh u tom scenariju bi ih moglo biti (nije da priželjkujem takvo nešto). A ako bi se takvo nešto nastavilo nekoliko godina, moguće da bi ljudi dvaput razmišljali prije upisa.
JoseMujica

#950 Re: Fikret Musić - Vlada KS

Post by JoseMujica »

ih da bar hoće imati arapski jezik u školskoj ponudi to bi extra bilo...to je svjetski jezik i djeca mogu imati hajra od njega ako ga nauče
Post Reply