ti kad platis npr. CD 20 maraka i postarine 5 da ti dodje u BiH, vrijednost tog CD-a u BiH je 25 kontash
CARINA U BiH
Moderator: anex
- burekodsira
#926 Re: CARINA U BiH
i meni je to bilo cudno ali evo kad nesta razmislim, to sve ustvari ulazi u nabavnu vrijednost
ti kad platis npr. CD 20 maraka i postarine 5 da ti dodje u BiH, vrijednost tog CD-a u BiH je 25 kontash
-
The BEN10
#927 Re: CARINA U BiH
http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ukida-s ... -voce-meso
Ukida se carina na polovna vozila, tekstil, voće, meso...
Od Nove godine carine na uvoz polovnih automobila, tekstila, draguljarskih predmeta, dizela, kao i određenih vrsta mliječnih proizvoda, mesa, voća, povrća i kafe iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu u potpunosti će biti ukinute...
Ukida se carina na polovna vozila, tekstil, voće, meso...
Od Nove godine carine na uvoz polovnih automobila, tekstila, draguljarskih predmeta, dizela, kao i određenih vrsta mliječnih proizvoda, mesa, voća, povrća i kafe iz Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu u potpunosti će biti ukinute...
- skafiskafsnjak
#928 Re: CARINA U BiH
Too good to be true
Mora biti neka caka ... mozda ce PDV na to biti 30%
Mora biti neka caka ... mozda ce PDV na to biti 30%
- burekodsira
#929 Re: CARINA U BiH
pa dobro nije to nikakva bigbang vijest jbg i dosad je carina bila veoma niska (vako nesta 5-6% bilo do sad na auta ako se ne varam). ono sta ostaje a sta narod izgleda zaboravlja je naravno porez 
- vaučer
#930 Re: CARINA U BiH
Nikad mi nisu naplatili carinu na bilo što s bookdepositorya, a takav 100% obračun mi je šokantan u najmanju ruku. Lijepo ti isprintaj račun mail, paypal mail i idi gdje već je carina, zahtjevan objašnjenje stavki po kojima te terete za 100% cijene jer mi izgleda da netko želi zaraditi preko tvojih leđa.lenquist wrote:Naručio sam neki komplet knjiga (oko 70 KM - 35E) preko stranice http://www.bookdepository.co.uk (besplatan shipping). Paket je ispod 4 Kg težine. Poštar napisao carinu od 36 KM, što je OK, ali kada sam otišao da podignem paket čovjek na šalteru mi kaže da je poštar pogrešno napisao i da je carina 77KM!! To je više od vrijednosti cijelog paketa. Ko je ovdje lud? Mogu li se ja sad žaliti nekome (nisam još podigao paket)?
- dark side of the moon
#931 Re: CARINA U BiH
@poznanik
Mozes li mi potvrditi da je ovo tarifna oznaka za laptop?
8471 30 00 00
U čitavom dokumentu "Carinska Tarifa BiH" nigdje, al pazite nigdje, se ne spominje laptop, prenosnik, računar, kompjuter.... ili ja to nisam mogao pronaci.
Definicija za laptop prema poreznoj upravi: Prenosive (portabl) digitalne mašine za automatsku obradu podataka ukupne mase ne veće od 10 kg i koje čini barem jedna centralna jedinica, tastatura i pokaznik (displej)

8471 30 00 00
U čitavom dokumentu "Carinska Tarifa BiH" nigdje, al pazite nigdje, se ne spominje laptop, prenosnik, računar, kompjuter.... ili ja to nisam mogao pronaci.
Definicija za laptop prema poreznoj upravi: Prenosive (portabl) digitalne mašine za automatsku obradu podataka ukupne mase ne veće od 10 kg i koje čini barem jedna centralna jedinica, tastatura i pokaznik (displej)
- poznanik
#932 Re: CARINA U BiH
Da, i šta je smiješno?dark side of the moon wrote:@poznanik
8471 30 00 00
- Pitarrr82
#933 Re: CARINA U BiH
Koliko ja znam to je tarifni za laptop, ako neko drugacije kaze "strpati" laptop u taj tarifni 
- dark side of the moon
#934 Re: CARINA U BiH
Ne znam...mozda "pokaznik"poznanik wrote:Da, i šta je smiješno?dark side of the moon wrote:@poznanik
8471 30 00 00
zalost nas pojela...ujebase nam ovaj jezik
btw: hvala na odgovoru
-
Dragan_BL
#935 Re: CARINA U BiH
PItanje jedno ako moze neko strucan da odgovori
ovako treba mi 45 led sijalica za kucu koje bi porucio preko ebay cjena jedne je 5$
Znam da se do 50 km tj 30 $ ne placa carina i pdv na robu jednom sedmicno ako se dobije nesto iz inostranstva
dakle mogao bi 5 kom poruciti u jednoj narudzbini i trebalo bi mi dosta vremena da dobijem sve sijalice a da ne placam porez
pitanje glasi da li recimo kad narucujem mogu staviti moje ime na istoj adresi i od brata ime na istoj adresi i od oca ime
znaci 15 sijalica bi mogao dobiti u jednoj turi samo da li smo oslobodjeni carine i pdv to me zanima
jos jedno pitanje ako recimo ovi na carini procene vrjednost preko 50 km sta da radim nemam racun kako bi onda dokazao da je cjena tog ispod 50 km ? da li bi vredilo nesto ako im pokazem da sam na ebay platio 5$ sa postarinom sijalicu ?
narucio sam vec jednu sijalicu i dosla je testirao sam da vidim kako radi i doslo mi je postarine 3.10 KM iako je bila placena postarina.da li je moguce da su uzeli jer je paketic bio vecih dimenzija 20x13x12 cm
pre sam uzimao sijalice u malim paketicima i nista nisam placao postarinu mada te nisu ni valjale
ovako treba mi 45 led sijalica za kucu koje bi porucio preko ebay cjena jedne je 5$
Znam da se do 50 km tj 30 $ ne placa carina i pdv na robu jednom sedmicno ako se dobije nesto iz inostranstva
dakle mogao bi 5 kom poruciti u jednoj narudzbini i trebalo bi mi dosta vremena da dobijem sve sijalice a da ne placam porez
pitanje glasi da li recimo kad narucujem mogu staviti moje ime na istoj adresi i od brata ime na istoj adresi i od oca ime
znaci 15 sijalica bi mogao dobiti u jednoj turi samo da li smo oslobodjeni carine i pdv to me zanima
jos jedno pitanje ako recimo ovi na carini procene vrjednost preko 50 km sta da radim nemam racun kako bi onda dokazao da je cjena tog ispod 50 km ? da li bi vredilo nesto ako im pokazem da sam na ebay platio 5$ sa postarinom sijalicu ?
narucio sam vec jednu sijalicu i dosla je testirao sam da vidim kako radi i doslo mi je postarine 3.10 KM iako je bila placena postarina.da li je moguce da su uzeli jer je paketic bio vecih dimenzija 20x13x12 cm
pre sam uzimao sijalice u malim paketicima i nista nisam placao postarinu mada te nisu ni valjale
- poznanik
#936 Re: CARINA U BiH
DADragan_BL wrote:PItanje jedno ako moze neko strucan da odgovori
pitanje glasi da li recimo kad narucujem mogu staviti moje ime na istoj adresi i od brata ime na istoj adresi i od oca ime - znaci 15 sijalica bi mogao dobiti u jednoj turi samo da li smo oslobodjeni carine i pdv to me zanima
Onaj račun ili predračun ili nalog za plaćanje, prema kojem si stvarno i platio te sijalice, dostavi u Carinski referat Pošta. On će biti adekvatan dokaz o transakcijskoj vrijednosti te robe.jos jedno pitanje ako recimo ovi na carini procene vrjednost preko 50 km sta da radim nemam racun kako bi onda dokazao da je cjena tog ispod 50 km ? da li bi vredilo nesto ako im pokazem da sam na ebay platio 5$ sa postarinom sijalicu ?
Moraš razlikovati "poštarinu" - transport, i "poštarinu" - manipulativne i administrativne usluge u obradi prispjele robe.narucio sam vec jednu sijalicu i dosla je testirao sam da vidim kako radi i doslo mi je postarine 3.10 KM iako je bila placena postarina.da li je moguce da su uzeli jer je paketic bio vecih dimenzija 20x13x12 cm
- drndalo
#937 Re: CARINA U BiH
U tom slucaju, ti placas carinu na Postanske usluge, sto je nonsens koji mozda osim nas ima jos i Myanmar ili kako se vec zovu oni Kmeri u Burmi...burekodsira wrote:i meni je to bilo cudno ali evo kad nesta razmislim, to sve ustvari ulazi u nabavnu vrijednost
Ako su te stvari odvojeno fakturisane, ne bi smjele da se obracunavaju u troskove podlozne carinjenju... Al' eto...
- poznanik
#938 Re: CARINA U BiH
U svim državama je isto pravilo za formiranje carinske osnovice. Ono nije nonsens, prihvaćeno je još prije 50-tak godina, ranija država ga je priznavala, sve evropske države takođe, i u ovoj novoj takođe je prihvaćen.drndalo wrote:U tom slucaju, ti placas carinu na Postanske usluge, sto je nonsens koji mozda osim nas ima jos i Myanmar ili kako se vec zovu oni Kmeri u Burmi...burekodsira wrote:i meni je to bilo cudno ali evo kad nesta razmislim, to sve ustvari ulazi u nabavnu vrijednost
ti kad platis npr. CD 20 maraka i postarine 5 da ti dodje u BiH, vrijednost tog CD-a u BiH je 25 kontash![]()
Ako su te stvari odvojeno fakturisane, ne bi smjele da se obracunavaju u troskove podlozne carinjenju... Al' eto...
Osim toga, BiH carinski zakon - Zakon o carinskoj politici, kreirali su međunarodni stručnjaci iz ove oblasti, a naši parlamentarci ga samo usvojili u nepromijenjenom obliku. Priznat je u okviru sličnih zakona Evrope, kao napredniji.
- drndalo
#939 Re: CARINA U BiH
Onda je mene prenijelo... Moram u Amsterdam po novu turu...
Kad smo vec kod naseg naprednog zakona napravljenog od stranih strucnjaka, koliko puta je min. osnovica za carinjenje snizavana, jer prije par godina nije bila < 50KM...? Nekad se spominjalo 100$... Ko jos od svijetlih evropskih uzora ima instituciju placanja "Carinskog pregleda" posiljke...? Dakle narucim nesto, stigne mi, nije za carinjenje, i ne mogu da mi ga ocarine, ali mogu da mi naplate 3.50 KM zato sto su otvorili posiljku da vide dal' je za carinjenje ? Pa iako nije, plati "otvaranje" ?
Kad smo vec kod naseg naprednog zakona napravljenog od stranih strucnjaka, koliko puta je min. osnovica za carinjenje snizavana, jer prije par godina nije bila < 50KM...? Nekad se spominjalo 100$... Ko jos od svijetlih evropskih uzora ima instituciju placanja "Carinskog pregleda" posiljke...? Dakle narucim nesto, stigne mi, nije za carinjenje, i ne mogu da mi ga ocarine, ali mogu da mi naplate 3.50 KM zato sto su otvorili posiljku da vide dal' je za carinjenje ? Pa iako nije, plati "otvaranje" ?
- poznanik
#940 Re: CARINA U BiH
drndalo wrote:Onda je mene prenijelo... Moram u Amsterdam po novu turu...
Nikad i nigdje u BiH, vrijednost robe iznad koje se vrši oslobađanje od plaćanja carine (u poštanskom prometu) nije prelazila iznos od 50 KM, možda jeste - ali u "žutoj štampi"
Carinski pregled naplaćuju posrednici u postupku carinjenja, bilo da su privatne špediterske organizacije, bilo da se radi o državnoj poštanskoj organizaciji. Carinska služba nema nikakvih dodira sa naplatom carinskog pregleda, ne znam gdje si našao ovu informaciju
- drndalo
#941 Re: CARINA U BiH
Mozda sam ja pomijesao limit za individualni uvoz sa limitom za posiljku...To je onda do mene... Ali se sjecam vremena kada su mi stizale posiljke od >100 KM bez carine... Znaci imao sam srece... Hajd' bar nesto utjesno...
Ali stvarno, pitanje, ko na Posti carinjenja moze pregledati robu dal' je za carinjenje ? Postari ili Carinici ? Ako su postari, kako carinici gledaju na to sto im se ovi petljaju u posao...? Ja shvatam troskove spedicije kod vecih posiljki, ali ne shvatam trosak "pregleda posiljke". I ma koliko to mozda nije carinarnicino, cinjenica je da je to jedan nas izum... Ili ces me i tu ubijediti da Njemacka posta ima naplatu pregleda posiljke, dal u njoj ima sta za cariniti, cak i ako nema ?
Ali stvarno, pitanje, ko na Posti carinjenja moze pregledati robu dal' je za carinjenje ? Postari ili Carinici ? Ako su postari, kako carinici gledaju na to sto im se ovi petljaju u posao...? Ja shvatam troskove spedicije kod vecih posiljki, ali ne shvatam trosak "pregleda posiljke". I ma koliko to mozda nije carinarnicino, cinjenica je da je to jedan nas izum... Ili ces me i tu ubijediti da Njemacka posta ima naplatu pregleda posiljke, dal u njoj ima sta za cariniti, cak i ako nema ?
- poznanik
#942 Re: CARINA U BiH
Robu za carinjenje pripremaju zajedno postanski službenici uz nadzor jednog carinika. Zakonom je propisana procedura kako se sve to radi, vrlo precizno.drndalo wrote:.. pitanje, ko na Posti carinjenja moze pregledati robu dal' je za carinjenje ? Postari ili Carinici ? Ako su postari, kako carinici gledaju na to sto im se ovi petljaju u posao...?
Zašto misliš da poštanska služba manipulaciju sa carinskim paketima i robom u njima treba obavljati besplatno?Ja shvatam troskove spedicije kod vecih posiljki, ali ne shvatam trosak "pregleda posiljke". I ma koliko to mozda nije carinarnicino, cinjenica je da je to jedan nas izum... Ili ces me i tu ubijediti da Njemacka posta ima naplatu pregleda posiljke, dal u njoj ima sta za cariniti, cak i ako nema ?
-
miki27A
#943 Re: CARINA U BiH
Juce poslala paket za BiH, zena u posti (USA) ne moze da se nacudi kad sam joj rekla da BiH posta OTVARA pakete, a onda carini i robu (samu robu je OK) i onu postarinu koju je neko vec platio. Vidjecemo hoce li ovaj biti otvoren i "pregledan" (nije tezi od 300 gr).
Ovde je Federalnim zakonom zabranjeno otvaranje tudje poste, pa i one koja dolazi izvan US (imaju ljudi detektore, provuku paket kroz to i vide sta je unutra, ima li droge i tako toga, elektronike)...a u BIH sve rucno....pa ti spucaju min 3.10 KM za "pregled poste".
Ovde je Federalnim zakonom zabranjeno otvaranje tudje poste, pa i one koja dolazi izvan US (imaju ljudi detektore, provuku paket kroz to i vide sta je unutra, ima li droge i tako toga, elektronike)...a u BIH sve rucno....pa ti spucaju min 3.10 KM za "pregled poste".
- karanana
#944 Re: CARINA U BiH
cista lopovska posla. ako ces pregledat, pregledaj dzaba a ne da ti ja jos platim sto ces ti chaprkati po mojem jadu i bijedi. fuj, gade mi se.
- drndalo
#945 Re: CARINA U BiH
Postarina da meni ta posiljka postarom kuci dodje je placena, ako hoce da je gledaju, zasto ja da to placam... Ako je unutra nesto za carinjenje, pa da platim carinu = OK, ali da mi pregledaju paket i pored uredne carinske postanske deklaracije, i to naplate 3.50 KM, nije u redu, i prije ili kasnije ce to morati ukinuti... Platu imaju svakako, posao im je da pregledaju, pa nek pregledaju dzaba...poznanik wrote:Robu za carinjenje pripremaju zajedno postanski službenici uz nadzor jednog carinika. Zakonom je propisana procedura kako se sve to radi, vrlo precizno.drndalo wrote:.. pitanje, ko na Posti carinjenja moze pregledati robu dal' je za carinjenje ? Postari ili Carinici ? Ako su postari, kako carinici gledaju na to sto im se ovi petljaju u posao...?
Zašto misliš da poštanska služba manipulaciju sa carinskim paketima i robom u njima treba obavljati besplatno?Ja shvatam troskove spedicije kod vecih posiljki, ali ne shvatam trosak "pregleda posiljke". I ma koliko to mozda nije carinarnicino, cinjenica je da je to jedan nas izum... Ili ces me i tu ubijediti da Njemacka posta ima naplatu pregleda posiljke, dal u njoj ima sta za cariniti, cak i ako nema ?
U svemu mozes biti u pravu, ali u ovome nisi...
- CaneBos
#946 Re: CARINA U BiH
Jah oklen bi se navuklo za finansiranje stranackih dzepova nego preko ovakvih "zakonski propisanih" proizvoljno obaveznih naplata?
Imaju svako malo i one Djecije nedelje, Mjesec Crvenog krsta, pa ne znam jos kakve akcije gdje na vrijednost postarine koju placas za slanje posiljke uzimaju procenat za te akcije. Gdje taj novac ide?! Kome BH Posta polaze racun da se svi ti iznosi uzeti od ljudi uplacuju u te fondove za koje su akcije bile?!!
Dodjes u postu, trebas poslati posiljku preporuceno ili pouzecem ili obicno cak, pa za pouzece umjesto 5.50KM platis 6KM, kaze teta: eto ove sedmice je to i to pa se dodaje ta vrijednost na iznos..ti ono gledas u nju..pa dobro ali sta ako ja NECU da dajem taj iznos za "tu svrhu". Kaze teta: Ne mozemo onda poslati posiljku..izvinite ali eto tako je, sta cemo. I ti onda kontas..jbg..sad tih 0.50KM gore dole, ucjene te, poslati je moras ili cekaj da prodje ta akcija pa onda salji.
Na kraju krajeva, nemas se sta raspravljati sa radnicom, nije ona ni donijela taj "zakonski poduprt propis" za postanski harac.
Imaju svako malo i one Djecije nedelje, Mjesec Crvenog krsta, pa ne znam jos kakve akcije gdje na vrijednost postarine koju placas za slanje posiljke uzimaju procenat za te akcije. Gdje taj novac ide?! Kome BH Posta polaze racun da se svi ti iznosi uzeti od ljudi uplacuju u te fondove za koje su akcije bile?!!
Dodjes u postu, trebas poslati posiljku preporuceno ili pouzecem ili obicno cak, pa za pouzece umjesto 5.50KM platis 6KM, kaze teta: eto ove sedmice je to i to pa se dodaje ta vrijednost na iznos..ti ono gledas u nju..pa dobro ali sta ako ja NECU da dajem taj iznos za "tu svrhu". Kaze teta: Ne mozemo onda poslati posiljku..izvinite ali eto tako je, sta cemo. I ti onda kontas..jbg..sad tih 0.50KM gore dole, ucjene te, poslati je moras ili cekaj da prodje ta akcija pa onda salji.
Na kraju krajeva, nemas se sta raspravljati sa radnicom, nije ona ni donijela taj "zakonski poduprt propis" za postanski harac.
- burekodsira
#947 Re: CARINA U BiH
trebalo bi se osnovati neko ludo udruzenje, koje ce se zalijetati tuzbama na ovakve "poreze na budale"
ima ovoga na pretek...
ima ovoga na pretek...
- CaneBos
#948 Re: CARINA U BiH
I to je stvar na koju naprosto "nema odgovora", dakle mimo navedene otkupne cijene, postar naplati vise!!!R_v_P20 wrote:Problem je jos jedan...artikal s ukupnom psotarinom 15KM, ja moram platiti 16,5KM jer moram platiti 1,5KM svojoj posti. Ne kontam, ako sam vec platio tih 6KM za placanje pouzecem (u tih 15KM) zasto moram platiti 1,5KM i postaru koji mi donese isti paket.
Dosta puta su mi se jaivli ogorceni kupci na piku pa mene optuzivali da sam slagao cijenu...nije puno ali se nakupi!
A i to se desava sporadicno, dakle po kojoj osnovi jednom naplatis vise od otkupne cijene na pouzecu,a drugom ne naplatis???
-
uollaa
#949 Re: CARINA U BiH
Ljudi pitanje za znalce, hvala unaprijed.
Ovako, poručio sam SSD preko ebay-a, (cirka 150KM) i doslo mi na naplatu 64KM "pošta carinjenja sarajevo". Eh sada je li ovo ok cijena ili se mogu kako buniti, da mi smanje?
(mislim, koliki je to procenat.. to je preko 30%)
(mogu priložiti paypall račun kao dokaz placene vrijednosti).
Eh da bude stvar još bolja, prije otprilike mjesec sam poručio isti SSD, od istog dobavljača, ista cijena isto sve iii došao mi je uredno na vrata (morao sam platiti 3,5KM za carinski pregled). Eh sada ne kontam, ako su mi pregledali i prosli puta zasto mi i tada nisu naplatili? U cemu je sada razlika
ps. paket nisam još preuzeo, je li se mogu kako buniti pa da smanje (i kome)? LP
Ovako, poručio sam SSD preko ebay-a, (cirka 150KM) i doslo mi na naplatu 64KM "pošta carinjenja sarajevo". Eh sada je li ovo ok cijena ili se mogu kako buniti, da mi smanje?
(mislim, koliki je to procenat.. to je preko 30%)
(mogu priložiti paypall račun kao dokaz placene vrijednosti).
Eh da bude stvar još bolja, prije otprilike mjesec sam poručio isti SSD, od istog dobavljača, ista cijena isto sve iii došao mi je uredno na vrata (morao sam platiti 3,5KM za carinski pregled). Eh sada ne kontam, ako su mi pregledali i prosli puta zasto mi i tada nisu naplatili? U cemu je sada razlika
ps. paket nisam još preuzeo, je li se mogu kako buniti pa da smanje (i kome)? LP
- burekodsira
#950 Re: CARINA U BiH
haj neko besposlen nek se razleti na ovoj temi nek pokupi sve relevantne informacije i slozi u jedan post kako bi imali sve na okupu... posto cemo ubuduce vjerovatno samo nagadjati, ako je istina da je, kako rekose, poznanik otpusten