Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
beco

#926 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Prvo hvala na odgovoru, a drugo felge su 15"
respo

#927 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

prvo koliko skontah vasi motori su 1.2 ili se varam
da vam nije previse 15 na tu masinu ja mislim da jeste
drugo nabavite celicne 14 i samo mjenjate plus sto celicne su mnogo bolje po zimi nego alu felge ako su vam alu trenutne
beco

#928 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Jeste motor 1.2 16v, a orginalno su 15" :-)
respo

#929 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by respo »

pa orginalno si dobio i ljetne gume a ne zimske
Control panel

#930 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Control panel »

gdje ima vredestain guma u dimenziji 185 65 14 i koliko kostaju sa montazom.
beco

#931 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Control panel wrote:gdje ima vredestain guma u dimenziji 185 65 14 i koliko kostaju sa montazom.
Sava
whow

#932 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by whow »

Prije cetri dana pao prvi snjeg a danas jos 6 centimetara bijelog pokrivaca se spustilo na ceste tako da sam imao priliku da vozim po prilicno neociscenim i zaledenim cestama Edmontona .Moram da kazem da su svi komentari o tome kako BMW ima problema sa voznjom po snjegu /ledu i upoce zimskim uvjetima glupost . Naime auto je izuzetno izbalansirano i cak sta vise bolje se ponasa na ledu i snjegu nego mnoga vozila sa prednjom vucom , naravno treba znati voziti . Gume su all season continental contipro 225/45/17 run flat M+S i ja sam potpuno zadovoljan kako se ponasaju u zimskim uvjetima. Jucer dok sam se vracao sa posla bilo je i malo mecave tako da sam putem vidio i dvije nesrece prva je bio pick- up truck sa pogonom na cetri tocka zena sa dvoje djeca je nastradala , varogasci su morali rezati traka da ih izvade . druga nesreca je ponovo bio terenac SUV-Ford Explorer sa pogonom na cetri tocka koji je zavrsio u jarku na krovu :sad: . Dakle dzaba gume dzaba pogoni na cetri tocka , dzaba dzipovi ako se nema znanja i sabura .
PS
Sta ono bi u Lisabonu ja snimio utakmicu al' kad sam cuo rezultat nema sanse da je pogledam. Bas nam se nesto neda.
AdnanSA

#933 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by AdnanSA »

Najbolja zimska opreme poredana po važnosti:
1. hladna glava
2. vruće noge
3. dobre zimske gume ( ne all season sranja itd. ok mogu gdje je ravnica i bez previše snjega ali samo u kombinaciji sa stavkama 1 i 2 sa moje liste)
4. lanci
5. pogon na četiri točka.
Better Man

#934 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

Da, imamo isti auto i iste felge i gume su nam došlle na autu, samo što je kod mene Dynamic oprema, a kod tebe stepenicu niže. Moje gume su još dosta dobre i nisu se nešto specijalno istrošile. Vožnja juće kući i danas na posao i gume se odlično drže i ponašaju na cesti.
beco

#935 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Better Man wrote:Da, imamo isti auto i iste felge i gume su nam došlle na autu, samo što je kod mene Dynamic oprema, a kod tebe stepenicu niže. Moje gume su još dosta dobre i nisu se nešto specijalno istrošile. Vožnja juće kući i danas na posao i gume se odlično drže i ponašaju na cesti.
Ok malo ponavljanje znanja, jesi kupovao gume druge osim orginalne dimenzije :D
Better Man

#936 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Better Man »

beco wrote:
Better Man wrote:Da, imamo isti auto i iste felge i gume su nam došlle na autu, samo što je kod mene Dynamic oprema, a kod tebe stepenicu niže. Moje gume su još dosta dobre i nisu se nešto specijalno istrošile. Vožnja juće kući i danas na posao i gume se odlično drže i ponašaju na cesti.
Ok malo ponavljanje znanja, jesi kupovao gume druge osim orginalne dimenzije :D
Nisam! Orginalne ljetne Bridgestone koje su dosle na autu sam prosle godine zamjenio sa Fulda Ecco Control (jedine bile u orginalnoj dimenziji da valjaju) i pokazale su se i vise nego odlicno.
vukojebina

#937 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vukojebina »

whow wrote:Prije cetri dana pao prvi snjeg a danas jos 6 centimetara bijelog pokrivaca se spustilo na ceste tako da sam imao priliku da vozim po prilicno neociscenim i zaledenim cestama Edmontona .Moram da kazem da su svi komentari o tome kako BMW ima problema sa voznjom po snjegu /ledu i upoce zimskim uvjetima glupost . Naime auto je izuzetno izbalansirano i cak sta vise bolje se ponasa na ledu i snjegu nego mnoga vozila sa prednjom vucom , naravno treba znati voziti . Gume su all season continental contipro 225/45/17 run flat M+S i ja sam potpuno zadovoljan kako se ponasaju u zimskim uvjetima. Jucer dok sam se vracao sa posla bilo je i malo mecave tako da sam putem vidio i dvije nesrece prva je bio pick- up truck sa pogonom na cetri tocka zena sa dvoje djeca je nastradala , varogasci su morali rezati traka da ih izvade . druga nesreca je ponovo bio terenac SUV-Ford Explorer sa pogonom na cetri tocka koji je zavrsio u jarku na krovu :sad: . Dakle dzaba gume dzaba pogoni na cetri tocka , dzaba dzipovi ako se nema znanja i sabura .
PS
Sta ono bi u Lisabonu ja snimio utakmicu al' kad sam cuo rezultat nema sanse da je pogledam. Bas nam se nesto neda.

:smajlikojipovraca:
jefferson

#938 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

whow wrote:Prije cetri dana pao prvi snjeg a danas jos 6 centimetara bijelog pokrivaca se spustilo na ceste tako da sam imao priliku da vozim po prilicno neociscenim i zaledenim cestama Edmontona .Moram da kazem da su svi komentari o tome kako BMW ima problema sa voznjom po snjegu /ledu i upoce zimskim uvjetima glupost . Naime auto je izuzetno izbalansirano i cak sta vise bolje se ponasa na ledu i snjegu nego mnoga vozila sa prednjom vucom , naravno treba znati voziti . Gume su all season continental contipro 225/45/17 run flat M+S i ja sam potpuno zadovoljan kako se ponasaju u zimskim uvjetima. Jucer dok sam se vracao sa posla bilo je i malo mecave tako da sam putem vidio i dvije nesrece prva je bio pick- up truck sa pogonom na cetri tocka zena sa dvoje djeca je nastradala , varogasci su morali rezati traka da ih izvade . druga nesreca je ponovo bio terenac SUV-Ford Explorer sa pogonom na cetri tocka koji je zavrsio u jarku na krovu :sad: . Dakle dzaba gume dzaba pogoni na cetri tocka , dzaba dzipovi ako se nema znanja i sabura .
PS
:run:
skaka

#939 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skaka »

Moze li mi ko preporuciti zimske gume po solidnoj cijeni, ako ih je kupovao ovih dana? Dimenzije su 205 55 16
otsam

#940 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by otsam »

skaka wrote:Moze li mi ko preporuciti zimske gume po solidnoj cijeni, ako ih je kupovao ovih dana? Dimenzije su 205 55 16
Riket d.o.o.

Džamijska 6
71 000 Sarajevo, BiH

Tel.: +387 33 711 910

Fax: +387 33 711 920

Mob: +387 61 156 475

Mob: +387 61 187 197
frngla

#941 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by frngla »

Better Man wrote:Nisam! Orginalne ljetne Bridgestone koje su dosle na autu sam prosle godine zamjenio sa Fulda Ecco Control (jedine bile u orginalnoj dimenziji da valjaju) i pokazale su se i vise nego odlicno.
Dvije rijeci koje sacinjavaju prosto nemogucu recenicu :D
luka78

#942 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by luka78 »

U petak sam prolazio kraj SINTEX-a u Sijama, Doboj jug. Hajde reko da pogledam te protektirane gume, i vidim izgledaju ok. Medjutim, meni nude za moju dimenziju samo model H, http://www.phenixgume.com/web_images/putnicki_e-h.jpg[/img] i na njemu uopste nema pahuljice, ne izgleda mi da je zimska guma. Kazu oni da jeste, ali nigdje nema oznake da je zimska, niti M+S niti pahuljice.
Model O http://www.phenixgume.com/web_images/putnicki_l-o.jpg ce biti dostupan za par dana. Na ovom modelu sve to ima.
Oxygenn

#943 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Oxygenn »

luka78 wrote:U petak sam prolazio kraj SINTEX-a u Sijama, Doboj jug. Hajde reko da pogledam te protektirane gume, i vidim izgledaju ok. Medjutim, meni nude za moju dimenziju samo model H, http://www.phenixgume.com/web_images/putnicki_e-h.jpg[/img] i na njemu uopste nema pahuljice, ne izgleda mi da je zimska guma. Kazu oni da jeste, ali nigdje nema oznake da je zimska, niti M+S niti pahuljice.
Model O http://www.phenixgume.com/web_images/putnicki_l-o.jpg ce biti dostupan za par dana. Na ovom modelu sve to ima.
A da ima oznake, pahuljice i planine onda bi ti licila na zimsku ?! valjda znas da je osnovna vizuelna razlika izmedju ljetnih i zimskih guma u lamelama, koje imaju sve gume na ovim tvojim slikama
luka78

#944 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by luka78 »

Oxygenn wrote:
luka78 wrote:U petak sam prolazio kraj SINTEX-a u Sijama, Doboj jug. Hajde reko da pogledam te protektirane gume, i vidim izgledaju ok. Medjutim, meni nude za moju dimenziju samo model H, http://www.phenixgume.com/web_images/putnicki_e-h.jpg[/img] i na njemu uopste nema pahuljice, ne izgleda mi da je zimska guma. Kazu oni da jeste, ali nigdje nema oznake da je zimska, niti M+S niti pahuljice.
A da ima oznake, pahuljice i planine onda bi ti licila na zimsku ?! valjda znas da je osnovna vizuelna razlika izmedju ljetnih i zimskih guma u lamelama, koje imaju sve gume na ovim tvojim slikama
To je isto kao ono sto je na tarabi nacrtano :-D ]. Ma ne radi se o tome, pitam iz dva razloga. Prvi je da li je usitinu zimska guma dezen H, za razliku od dezena O koja je ocigledna, a pretpostavljam da jeste i kako da ja murjaku objasnim kada me zaustavi gdje su mi pahuljice. A bulje svaki dan na putu u gume, vidim ih...
whow

#945 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by whow »

luka78 wrote:
Oxygenn wrote:
To je isto kao ono sto je na tarabi nacrtano :-D ]. Ma ne radi se o tome, pitam iz dva razloga. Prvi je da li je usitinu zimska guma dezen H, za razliku od dezena O koja je ocigledna, a pretpostavljam da jeste i kako da ja murjaku objasnim kada me zaustavi gdje su mi pahuljice. A bulje svaki dan na putu u gume, vidim ih...
Pa ovdje i budala vidi da se radi o zimskim gumama. Cuvaj racun u slucaju da te neki nepismeni drot pokusa levatiti. Mene su u maju bas negdje oko Doboja zaustavili jer sam " vozio po propisima" .Objasnjenje je bilo da se stvara kolona i da sam trebao stati sa strane i pustiti ove iza mene da jure da bi ih valjda oni mogli uhvatiti sa radarom i uzimati 20 maraka po komadu. Saobracajna policija u BiH je sramota za drzavu i vecinu tih idiota bi trebalo sto odpustiti sto pohapsiti zbog korupcije.
vnm

#946 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vnm »

ne znam sad na pamet te zakone i regulacije, ali ako pise da mora imati pahuljicu onda ti nista drugo ne pije vode, jer na sudu nece proci nikakva zalba.

a da su ovo zimske gume se vidi iz aviona...
Honda NSX

#947 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Honda NSX »

Qler wrote:E vakat mi je da kupim nove zimske gume. Dimenzije su 195/60 R15. Meni se cini da je Vredestain Snowtrac trenutno najbolji izbor. Na testovima se pokazala odlicna. Ima li jos kakav konkretan prijedlog, i gdje ih sve ima uzeti. Znam za Savu sa Stupu i za Makbel u Halilovicima.
Michelin Alipin A4. 150 KM komad u Unionkomercu, ima i 10% popusta na gotovinu. Ja vozim michelin zimi zadnje 3 godine, stvarno traju duže i strašno su dobre. nisam ništa drugo vozio osim sava-e tako da sam i subjektivan, al su mene iznendaile u nekim situacijama količinom gripa.
GAU8

#948 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by GAU8 »

Danas sam kupio 4 zimske Sportiva Winter 175/65/R14 sa montiranjem 330KM.
Fitovac

#949 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Fitovac »

i ja sam u potrazi za gumama dimenzija 185/65/R14 i raspametio sam se...
prosle godine vozio na debica gumama i nikad vise...odlicne na snijegu grozne na vlaznom putu
ranije dvije sezone vozio na pirelli zimskim, pojma nemam koja oznaka i definitivno su bolje od debica sto je i za ocekivati ali niti njima nisam bio aman ocaran
sad ziv ne znam sta da kupim..drug me nagovara na savu ali ja i nisam bas neki ljubitelj save
sad da razmisljam o nekim ekstremno mocnim i skupim gumama - ne razmisljam , cisto iz finansijskih razloga, dakle trazim neki kompromis izmedju cijene i kvalitete...ako neko ima neku preporuku za ovu dimenziju bio bih vise nego zahvalan.

pozz
slobodni armirach

#950 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by slobodni armirach »

vidi kak ti odgovara cijena Semperita (master grip) i Baruma (polaris3) a mozda nadjes i klebra (krisalp), sve su jeftinije od poljske save :D
Post Reply