Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#926 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Hajlac wrote:
lamudan wrote:pa ja sam - 15 imao samo par dana,sve ostalo je bila igra za fujitsu,znaci trebao sam doplatit 400KM pa uzet manju kao kod tebe,sta cu sa ta 2,5KW na minusu,dokle bi mi to moglo pokrit
Ja sam vama koji ste spominjali i potencirali 9kW kao adut Fujitsu htio skrenuti paznju da to nema nikakvog efekta u stvarnim uslovima grijanja ;-)

Mora se uvijek imati na umu da je stvarni kapacitet dosta razlicit od onog iz brosura koje proizvodjaci dobivaju testiranjem @ +7C.
Fujitsu je tu najdalje otisao u obmani nahajcajuci tj. prilagodivsi tako klimu da moze dati 9kW kako bi se specifikacija isticala od ostalih.
druze ne zelim s tobom raspravljat,ja tebe razumijem al ti mene izgleda ne,za mene fujitsu ima 6 kw,dok tvoja npr 4,ja ni ne slusam ta bubanja o kw,nego moja klima uvijek radi haman na minimumu,tako da i nema veze kolko ima kw,ja sam uzeo klimu vecu nego mi je preporucena,radi cijene,i radi ko curuca,bez ikakvog problema,nit oscilacija u temp,nit previse odmrzavanja,taman mi je,znaci kolko sam ju platio vise sam nego prezadovoljan,uzecu jos jednu kad mi ova ustedi taj novac,da bez problema imam sgrijan svaki kutak kuce na bilo kojoj temp,nadam se da me razumijes,ima boljih klima ali skupih i meni to ne treba ova radi go singerica
Ma razumijem te naravno, bila je jeftinija. Samo radi ostalih bitno mi je bilo skrenuti paznju na onu cifru nazivnog kapaciteta 6kW i max. 9kW koje su se vukle po temi jer nemaju nikakavog znacaja u praksi ;-)

Iskljucivo po onim testovima se moze zakljucivati kapacitet - nikako po specifikacijama, pogotovo za nominalni kapacitet koje vuku korijen od fixnih neinverter klima kad je bio standard 3,5kW hladjenje uz 4,2kW grijanje (kako i za moju SKVP pise).

http://www.scanoffice.se/se/infovarmepumpar/

http://www.klix.ba/forum/grijanje-na-st ... l#p8105344

Kad se preslo na inverter tehnologiju, trebali su promijeniti uslove testiranja u rezimu grijanja sa +7C na barem -5C i ukinuti stavku nazivni kapacitet jer se ovako em zbunjuju ljudi em pravi prostor za manipulacije i obmane.
_Reds_

#927 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Reds_ »

micki125 wrote:
dječak sa šibicama wrote:
_Reds_ wrote:
Ovako, znaci ja bi zelio ove za vikendicu, tj. da li ovja mehanicki moze da mu ja lijepo stavim recimo 23 stepena, i da on drzi to, i to je to.

Ne zelim, nista to nocu, 20 danju 24 i slicno, nemam potrebe za tim, nisma svaki dan na vikendici, 3-4 dana u mjesecu.

Inache koliko je para skuplji taj sa elektornskim termostatom??
Mehanicki nema tu mogucnost da stimas temperaturu prostorije, vec mozes nastimati podiok na termostatu, to je recimo odokativna metoda :D nakon par dana sam vidis koja ti temperatura odgovara, i drzis grijalicu na odredjenom podioku. U principu je isto, kada nisi na vikendici ostavis grijalicu na odredjenoj potrosnji i konvektor sam dogrijava prostoriju, a kada si tamo, pojacas po potrebi :D
pa na isto se svodi, na kraju on će znati gdje je 23C. samo što je histereza kod mehaničkih veća nego kod elektronskih. da pojasnim. kad na mehaničkom našteluješ na 23, on će se na toliko ugasiti. e onda kako temp pada slijedeće paljenje mu je recimo na 21, a možda i niže (zavisi od termostata), tako da u sobi imaš oscilacije u 2-3 stepena, dok kod elektronskih to iznosi 0,5 do 1C.
Jasno je meni da je elktronski tacniji.

Dakle meni treba dok sam tu ne vikendici da drzi 23 stepene recimo i to je to.

Znaci to moze i mehanicki, nemam potrebe za elektronskim ??

Tj. imali li ovaj mheanicki neki kolut, ili nesto tkao da je njemu stavim toliko i toliko sptepeni drzi, tj. mehanicki ga okrenem.
Hajlac

#928 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Hajlac wrote:
lamudan wrote:pa ja sam - 15 imao samo par dana,sve ostalo je bila igra za fujitsu,znaci trebao sam doplatit 400KM pa uzet manju kao kod tebe,sta cu sa ta 2,5KW na minusu,dokle bi mi to moglo pokrit
Ja sam vama koji ste spominjali i potencirali 9kW kao adut Fujitsu htio skrenuti paznju da to nema nikakvog efekta u stvarnim uslovima grijanja ;-)

Mora se uvijek imati na umu da je stvarni kapacitet dosta razlicit od onog iz brosura koje proizvodjaci dobivaju testiranjem @ +7C.
Fujitsu je tu najdalje otisao u obmani nahajcajuci tj. prilagodivsi tako klimu da moze dati 9kW kako bi se specifikacija isticala od ostalih.

Evo sad je vani +5C ali pri tako blagoj vanjskoj nikome zivom ne treba 9kW izlazne snage dok pri -10C bi bilo jako pozeljno kad bi jedna klima ovih standarnih velicina mogla davati vise od 4kW jer su pri vecim minusima i veci gubici u prostoriji.

Da je srece, svi bi gledali izlaznu snagu+potrosnju izmedju 0 i -15C i tako usporedjivali klime jer niti nazivni kapacitet(4,2 ili 6kW) niti maksimalni @+7C ne znace nista u realnosti.

Nemoj misliti da bi ti Mitsubishi VABH ili Toshiba SKVP2(jaca od moje SKVP) ista manje grijale samo zato sto im ne pise 9kW ;-) Samo bi manje trosile struju.
ja jos ne znam koju toshibu ti imas ?
B13SKVP-E Super Daiseikai III je moja a novi SKVP2 ima znacajno veci kapacitet (7,7 naspram 6,9 kW) ali na zalost nema prakticnih testova za taj novi model.
Hajlac

#929 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

micki125 wrote:
Hajlac wrote:
micki125 wrote:
NIKAKO
Nije bas nikako jer kroz konvektor ipak bolje struji zrak i time se bolje zagrijava prostorija nego kod uljanih radijatora, TA peci (osim ako se ventilator upali ali onda puuuno vise struje trosi) i kvarcnih.
Lakse zagrije sav zrak u prostoriji pa moze manje raditi tj. paliti grijac.
e hajde onda objasni mi slijedeće.

ako ta peć troši puno više struje, a sobu ipak slabije grije KUDA ONDA ide ta energija, gdje odlazi taj gubitak i u čemu se on ogleda?

sa nestrpljenjem očekujem odgovor. a može i neko drugi odgovoriti ako zna odgovor.
Ne rasporedjuje se energija ravnomjerno u prostor vec se namjestaj, zidovi, pod itd. sto je blizu toj TA peci puno vise griju od ostatka pa je il hladno il si primoran jos neki izvor toplote staviti da to pokrije.
Na kraju imas manje zagrijavanje citave prostorije za datu potrosnju nego konvektorom ili recimo kaloriferom.
dječak sa šibicama

#930 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by dječak sa šibicama »

_Reds_ wrote: Jasno je meni da je elktronski tacniji.

Dakle meni treba dok sam tu ne vikendici da drzi 23 stepene recimo i to je to.

Znaci to moze i mehanicki, nemam potrebe za elektronskim ??

Tj. imali li ovaj mheanicki neki kolut, ili nesto tkao da je njemu stavim toliko i toliko sptepeni drzi, tj. mehanicki ga okrenem.
Nema, ima kolut sa 6 podioka, dakle jedino odokativno mozes podesiti tu temperaturu, recimo nakon dva dana znaces (ako imas termometar u prostoriji) koliku temperaturu postizes sa 4 a koliko sa 5 podioka. Ne vidim drugi nacin, ali i ovo je sasvim ok.
Hajlac

#931 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

micki125 wrote:
Hajlac wrote:[q
B13SKVP-E Super Daiseikai III je moja a novi SKVP2 ima znacajno veci kapacitet (7,7 naspram 6,9 kW) ali na zalost nema prakticnih testova za taj novi model.
pomislit ću da izbjegavaš odgovoriti na moje pitanje?

Smanji dozivljaj nije ovo neki chat ala mirc a ja helpdesk dezurna sluzba za prigovore, pitanja i izivljavanja isfrustriranih forumasa ;-)

Previse je na ovoj temi ismijavanja karikiranja, napadanja i paranoje.
Hajlac

#932 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote: ima i nova nocria jos efikasnija,ima i daisekai 6,ali na to ne treba gledat,ovo sto imam je dobro i bezze je gledat sta ima jos bolje,jer pare odose tu nema granice,isto ko i sa autima,svake godine prodas auto kupis bolji,on ostari izgubis na njemu par hiljada,pa opet dodas par hiljada za noviji,dokle tako,znaci ovo sto imam,radi,grije,smijesno kolko malo trosi,ugodno je bit nije glasno nema oscilacija u temp,sta jos treba mlijeko da daje hehe,a to sto ce neka mitsubishi od 3000 KM meni potrosit struje mjesecno 27KM umjesto 30KM kome to treba
Koja nova Nocria?
Daiseikai 6 je upravo ona koju sam spominjao - SKVP2.

Kad si ti kupovao tu Nocriu, i ova SKVP2 je bila na trzistu, a spominjem je jer je jaceg kapaciteta od SKVP koju su finci testirali. Neki od onih testova su iz 2007. godine.

Potrosnja od 2,2kW Fujitsu naspram 1,5kW Mitsubishi ipak dosta znaci pogotovo jer pri tih -15C i jedna i druga rade konstantno u slucaju tipicne srednja-zalost izolacije ili jednostavno veceg prostora.
Hajlac

#933 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

micki125 wrote:
Hajlac wrote:
micki125 wrote: pomislit ću da izbjegavaš odgovoriti na moje pitanje?

Smanji dozivljaj nije ovo neki chat ala mirc a ja helpdesk dezurna sluzba za prigovore, pitanja i izivljavanja isfrustriranih forumasa ;-)

Previse je na ovoj temi ismijavanja karikiranja, napadanja i paranoje.
ja nisam nikoga vrijeđao niti napadao, a ti sad ponovo pročitaj ovo svoje smeće od posta i vidi ko je ovdje obraz đon.
A da li si mozda primjetio da forum i klix sajt zadnjih 20min vise ne rade nego sto rade?

Puno ti 15 minuta bilo cekati pa si vec potrcao bahato da me optuzis kako mozda izvbjegavam odgovor!
Zato ti rekoh - nije ovo chat pa da se instant dopisujemo a ja helpdesk koji tebi i kompaniji s teme MORA udovoljiti ma sta vam se prohtije :!:
Hajlac

#934 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:kod mene je izolacija vrhunska,tako da tih 2000 i kusur wati moja nikad nije povukla,moja klima radi pretezno na minimumu,a na uredjaju pise da je maximalna potrosnja 1350w,ja ne znam kome vjerovat vise ,ali logika mi kaze ako povlaci toliko struje zasto ovako male r acune za struju imam sa dvije klime,ako za najhladniji mjesec dvije klime potrosile oko 40-50KM kolko je uzela samo jedna fujitsu,kolko jos moze ustedit ta neka bolja uz doplatu 1000KM za tu bolju,plus pored svega vanjska temp -15 se desila do sad par noci,do kraja zime nek bude jos 10 noci,kakve to sad ima veze naspram ostalih dana u godini kad klima radi na minimumu
Nisu skuplje 1000KM vec 400KM.

Eh vidis to sto pise 1,35kW potrosnja i onih 6kW izlazne snage u stvarnosti nista ne znace.

Input power
Cooling Rated: 1.02 kW

Min.-Max. 0.09-1.75 kW

Heating Rated: 1.35 kW

Min.-Max. 0.09-2.95 kW

To su prave vrijednosti za tvoju 14ku Nocriu.

Znaci, teoretski tvoja moze povuci skoro 3kW struje, a u praksi prema onom VTT finskom testiranju, pri jakim minusima moze povuci do 2,2kW pri cemu prenese oko 3,5kW toplotne energije.

Prave vrijednosti mozes vidjeti u ovom tehnickom uputstvu na strani 6 :

http://www.fgeurofred.co.uk/content/Pro ... hnical.pdf
Hajlac

#935 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Hajlac wrote:
lamudan wrote: ima i nova nocria jos efikasnija,ima i daisekai 6,ali na to ne treba gledat,ovo sto imam je dobro i bezze je gledat sta ima jos bolje,jer pare odose tu nema granice,isto ko i sa autima,svake godine prodas auto kupis bolji,on ostari izgubis na njemu par hiljada,pa opet dodas par hiljada za noviji,dokle tako,znaci ovo sto imam,radi,grije,smijesno kolko malo trosi,ugodno je bit nije glasno nema oscilacija u temp,sta jos treba mlijeko da daje hehe,a to sto ce neka mitsubishi od 3000 KM meni potrosit struje mjesecno 27KM umjesto 30KM kome to treba
Koja nova Nocria?
Daiseikai 6 je upravo ona koju sam spominjao - SKVP2.

Kad si ti kupovao tu Nocriu, i ova SKVP2 je bila na trzistu, a spominjem je jer je jaceg kapaciteta od SKVP koju su finci testirali. Neki od onih testova su iz 2007. godine.

Potrosnja od 2,2kW Fujitsu naspram 1,5kW Mitsubishi ipak dosta znaci pogotovo jer pri tih -15C i jedna i druga rade konstantno u slucaju tipicne srednja-zalost izolacije ili jednostavno veceg prostora.
pa ova nova nocria koja je jos bolja i efikasnija i izmedju ostalog i skuplja vjerovatno zato sam pisao da se to ne isplati pratit toliko jer su ustede s njima neznatne kolko sad malo trosim
http://www.youtube.com/watch?v=zn91GXbeMuE
Koliko vidim, to je samo za japansko trziste. Tako i Toshiba ima potpuno razlicite klime s boljim funkcijama i specifikacijama ali iskljucivo za njihovo domace trziste. To je cudno kod tih japanaca. Neke tehnologije tek nakon 3-4 godine prenesu na evropske modele klima.
Kod te Nocrie je odlicna stvar taj UV filter protiv plijesni i taj automatski cistac obicnog filtera jer prljav filter ubija efikasnost, snagu i skracuje vijek kompresoru.
mayab

#936 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mayab »

ćumur je zakon, domaći a jeftin. ovo zagađenje je od tatinih sinova koji u granap idu autom.
Nije bas ovo tako, ti tzv.tatini sinovi vozaju nove aute sa EURO 5 standardom, tako da defakto iz njihovih auspuha izlazi cistiji zrak nego sto je u okolini, kad je visoko zagadjenje :D
I jos jedno moje zapazanje:energiju je najbolje sto direktnije proslijediti gdje treba, tada su najmanji gubici, tu su konvektori zaista "pozitivni" jer zrak koji treba da se zagrije direktno struji preko grijaca konvektora!
A struja u TA peci grije grijače, pa se toplota prenosi na cigle za akumulaciju, pa onda ventilator treba da tu toplotu isporuci u zrak !
nera18

#937 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nera18 »

MMM1977 wrote:
nera18 wrote:ma kakvi su ti to konvektori ?
grijem pola stana sa dva, nekih 45 m2 recimo, na 25 stepeni, kupatilo po potrebi, bojler stalno ukljucen, masina, ne kuham na struju , prosli mjesec 175, predprosli 120 :)
i da, konstantno griju
Atlantis, kupljeni u Januaru 2012. godine, plaćeni oko 270 KM po komadu ako se dobro sjećam. Meni je taj račun isto bio šokantan ali kad sam uzeo i preračunao tačno je toliko i potrošeno. Ako se dobro sjećam, matematika je bila nešto kao 2,5 kWh x 2 konvektora x 24 sata x 30 dana = 3600 kW i da je to bilo to. Dakle, temperatura je bila naštimana na 26C i konstantno su radili a struja mi je u tim kancelarijama na moje ime, dakle nije industrijska.

Ako neko traži konvektore da kupi, rado ću mu ih prodati u pola cijene, još su pod garancijom.
meni bi trebalo jos konvektora, javi cijenu i posalji sliku da vidim jel to moj model pliz :)
a iskreno, ne znam o cemu pricas, meni su se racunu prepolovili sa ta peci na konvektorima
ketronsd1

#938 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

micki125 wrote:
Hajlac wrote:[q

Ne rasporedjuje se energija ravnomjerno u prostor vec se namjestaj, zidovi, pod itd. sto je blizu toj TA peci puno vise griju od ostatka pa je il hladno il si primoran jos neki izvor toplote staviti da to pokrije.
Na kraju imas manje zagrijavanje citave prostorije za datu potrosnju nego konvektorom ili recimo kaloriferom.
ma to je mizerija. još kad uzmeš u obzir koliko uštedi noćnom tarifom.
Hebo te belaj al si ti tvrdoglav.
Ovdje nekima stvarno treba crtati pa da skontaju neke stvari.Pa kolega Hajlac vam je postavio tako finih slicica da je prosto nemoguce ne uociti prednosti zrak-zrak pumpi u odnosu na sve ostale nacine grijanja.Nema tog direktnog el.grijaceg tijela koje se moze mjeriti sa zrak-zrak pumpama.Najsmjesniji su mi ovi sto preporucuju neke grijace za radijatore.
ketronsd1

#939 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Vjerovatno si u pravu ali kada je u pitanju klima u Bosni ali kada te dere temperatrura od-15 do -25 po par mjeseci onda je razlika izmedju tvog i mog japanca mnogo veca.
Hajlac

#940 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Hajlac wrote:
Nisu skuplje 1000KM vec 400KM.

Eh vidis to sto pise 1,35kW potrosnja i onih 6kW izlazne snage u stvarnosti nista ne znace.

Input power
Cooling Rated: 1.02 kW

Min.-Max. 0.09-1.75 kW

Heating Rated: 1.35 kW

Min.-Max. 0.09-2.95 kW

To su prave vrijednosti za tvoju 14ku Nocriu.

Znaci, teoretski tvoja moze povuci skoro 3kW struje, a u praksi prema onom VTT finskom testiranju, pri jakim minusima moze povuci do 2,2kW pri cemu prenese oko 3,5kW toplotne energije.

Prave vrijednosti mozes vidjeti u ovom tehnickom uputstvu na strani 6 :

http://www.fgeurofred.co.uk/content/Pro ... hnical.pdf
ti stvarno navalio ,dobro eto trosi preko 2000w,tako pise tamo,ja sam od pocetka zime do sad znaci pola zime otprilike,potrosio ukupno na grijanje sa dvije klime nekih 100-120KM jel stvarno mislis da vrijedi dati vise para zbog ustede,kolko ti mislis da ce ustedit skuplja klima,znam da je doplata na tvoju 400KM ali tvoja klima je manja i manje kvadrata pokrije,mislio sam na klimu ovolikog kapaciteta trebao bi bar 1000 doplatit na neku toshibu ili slicno

Polako, ne napadam ja tebe vec ti ukazujem na neke cinjenice vezano za potrosnju i kapacitet :)

Moja se vise ne prodaje - njen nasljednik SKVP2 je po snazi bolja od moje a kosta isto oko 2300KM.
Prema onim VTT testovima vidi se da Nocriji kao ni ostalima nazivni kapacitet nista ne znaci u praksi.
Poenta je u tom da Nocriji nije adut nazivno veliki kapacitet(jer u praksi nema pokrica) vec primarno cijena pa onda automatsko ciscenje filtera i UV ciscenje.
Hajlac

#941 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

lamudan wrote:
Hajlac wrote: Polako, ne napadam ja tebe vec ti ukazujem na neke cinjenice vezano za potrosnju i kapacitet :)

Moja se vise ne prodaje - njen nasljednik SKVP2 je po snazi bolja od moje a kosta isto oko 2300KM.
Prema onim VTT testovima vidi se da Nocriji kao ni ostalima nazivni kapacitet nista ne znaci u praksi.
Poenta je u tom da Nocriji nije adut nazivno veliki kapacitet(jer u praksi nema pokrica) vec primarno cijena pa onda automatsko ciscenje filtera i UV ciscenje.
meni ne treba bolje pokrice od ovoga sto ona radi u mojoj kuci,lg inverter je bio mrtav na -15,tako da mi je fujitsu drzala puno kvadrata toplim,dnevna,hodnik,preko puta kuhinja,i kupatilo,to je ukupno 45-50m2,na -15 je to sve bilo toplo,ja pre prezadovoljan ,to je ozbiljna kvadratura za jedan uredjaj,obicno se 12ke i 13ke preporucuju do 35m2
Kad je losa izolacija, treba ici s jednom klimom na manju kvadraturu, u suprotnom mora uzasno bucno puhati da bi pokrila stalne gubitke. Ali s dobrom izolacijom, sve ove klime(ne samo Nocria) pokrivaju puno vece kvadrature od 60m2 pod uslovom da je dobar raspored prostorija.
Gore u nordijskim zemljama preko 100m2 pokrivaju s jednom a temp. odrzavaju obicno na 20C.
Ti za tu velicinu stana(pa i vecu) bi i s 12kom isto prosao, bila bi vise nego dovoljna.
nosara

#942 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
lamudan wrote:
Hajlac wrote: Polako, ne napadam ja tebe vec ti ukazujem na neke cinjenice vezano za potrosnju i kapacitet :)

meni ne treba bolje pokrice od ovoga sto ona radi u mojoj kuci,lg inverter je bio mrtav na -15,tako da mi je fujitsu drzala puno kvadrata toplim,dnevna,hodnik,preko puta kuhinja,i kupatilo,to je ukupno 45-50m2,na -15 je to sve bilo toplo,ja pre prezadovoljan ,to je ozbiljna kvadratura za jedan uredjaj,obicno se 12ke i 13ke preporucuju do 35m2
Kad je losa izolacija, treba ici s jednom klimom na manju kvadraturu, u suprotnom mora uzasno bucno puhati da bi pokrila stalne gubitke. Ali s dobrom izolacijom, sve ove klime(ne samo Nocria) pokrivaju puno vece kvadrature od 60m2 pod uslovom da je dobar raspored prostorija.
Gore u nordijskim zemljama preko 100m2 pokrivaju s jednom a temp. odrzavaju obicno na 20C.
Ti za tu velicinu stana(pa i vecu) bi i s 12kom isto prosao, bila bi vise nego dovoljna.
:lol:
Hajlac

#943 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

nosara wrote: :lol:
Ajde nadobudni dedera malo otvori oci i um ;-)

Warming at 30 W / m² 303 m²
Heats at nominal power and 50W / m² 120 m²

Provides warmth least down to -30 ° C

http://www.hetluften.se/index.php/home? ... gory_id=20

Warming at 30 W / m² 220 m²
Heats at nominal power and 50W / m² 80 m²

http://www.hetluften.se/index.php/home? ... gory_id=89
Qler

#944 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Qler »

Hajlac wrote:
Qler wrote:Moj kum je uradio izolaciju stana u kuci, i više se ne grije na plin nego na struju, tj. klima radi 24/7. Račun mu dolazi oko cca 150KM dok bi mu plina dolazilo 250KM, plus struja... Čovjek se razrahatio kako je klimu ugradio :D ne toliko ljeti koliko zimi..
Najbitnije je koliki mu je racun u prelaznim mjesecima kad nit grije nit hladi?
Recimo oktobarski i majski racun?

150KM je velika cifra. Koja je klima?
Neka je obicna Samsung, nije inverter. Ja sam sebi ugradio Haier inverter i prezadovoljan sam, i potrosnjom i performansama. Manje struje potrosim nego kada sam grijao sa onim malim grijalicama od po 20KM, kaloliferima. Inace u stanu sam, veliki je stan, ali sa klimom grijem pola stana nekih 40m2, i zagrije za cas. Ima centralno grijanje tako da ona radi dogrijavanje, a stolarija je blago receno katastrofa. Podstanar sam, tu sam klimu ugradio ja i planiram je nositi kada se budem iseljavao :) a nesto nisam bas raspolozen da o svom trosku i stolariju mijenjam :)
Hajlac

#945 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Qler wrote:
Hajlac wrote:
Najbitnije je koliki mu je racun u prelaznim mjesecima kad nit grije nit hladi?
Recimo oktobarski i majski racun?

150KM je velika cifra. Koja je klima?
Neka je obicna Samsung, nije inverter. Ja sam sebi ugradio Haier inverter i prezadovoljan sam, i potrosnjom i performansama. Manje struje potrosim nego kada sam grijao sa onim malim grijalicama od po 20KM, kaloliferima. Inace u stanu sam, veliki je stan, ali sa klimom grijem pola stana nekih 40m2, i zagrije za cas. Ima centralno grijanje tako da ona radi dogrijavanje, a stolarija je blago receno katastrofa. Podstanar sam, tu sam klimu ugradio ja i planiram je nositi kada se budem iseljavao :) a nesto nisam bas raspolozen da o svom trosku i stolariju mijenjam :)
A centralno je na plin ili Toplane?
Ako je na plin, vidi li se razlika u racunu?
nosara

#946 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by nosara »

Hajlac wrote:
nosara wrote: :lol:
Ajde nadobudni dedera malo otvori oci i um ;-)

Warming at 30 W / m² 303 m²
Heats at nominal power and 50W / m² 120 m²

http://www.hetluften.se/index.php/home? ... gory_id=20

Warming at 30 W / m² 220 m²
Heats at nominal power and 50W / m² 80 m²

http://www.hetluften.se/index.php/home? ... gory_id=89
Dobro je, rovac... :wink:
Hajlac

#947 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

micki125 wrote:
ketronsd1 wrote:
Hajlac wrote:
@micki125
Hebo te belaj al si ti tvrdoglav.
Ovdje nekima stvarno treba crtati pa da skontaju neke stvari.Pa kolega Hajlac vam je postavio tako finih slicica da je prosto nemoguce ne uociti prednosti zrak-zrak pumpi u odnosu na sve ostale nacine grijanja.Nema tog direktnog el.grijaceg tijela koje se moze mjeriti sa zrak-zrak pumpama.Najsmjesniji su mi ovi sto preporucuju neke grijace za radijatore.
ovdje si uletio ko padobranac. rasprava je bila o nečemu drugom, tj konvektor ili ta peć. :D
Pa i nije bas uletio kao padobranac jer je bilo rijeci uopste o razlicitoj efikasnosti kad je rijec o ravnomjernom prenosu toplote na citav prostor koji ze zeli zagrijati.
Klima jeste jako dobra u tome jer je sposobna ogromnu kolicinu zraka konstantno aktivno tretirati - preko 700m3 na sat. To i jeste razlog sto se dobro izolirani (i uvezanih prostorija) stanovi i kuce velicine preko 100m2 mogu grijati klimom.
Jedino sto daje jos bolji prenos toplote je podno grijanje jer ravnomjerno zagrijava citavu povrsinu prostorije i to tamo gdje je zrak najhladniji.
Podno grijanje na toplotnu pumpu je san snova i jos bolje se ponasa na jakim minusima jer je dovoljna dosta manja izlazna temperatura gasa(a time i manja snaga) nego kod split sistema gdje je potrebno preko 40C na ispuhu unutrasnje jedinice.
Referent za ONO i DSZ

#948 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Referent za ONO i DSZ »

Kad nema ovih racuna od 35KM u Novembru sveskupa s grijanjem na klimu evo da ja postam svoju Fujitsu Nocriu iz Banovica u svom elementu.
Grije preko 120kvadrata i to bez problema, drva/cumur...pec koja provjereno zahtjeva najmanje odrzavanja i sluzenja. Ko izdrzi pored nje duze od 3 minute a da ne padne u bandak ulazi u Ginisovu knjigu rekorda :D
Najvise voli ove izazove od -15stepeni gdje temperatura u kuci nekad padne i na +26C :D

Image
radostan dan

#949 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

koji joj je cop? :mrgreen:
ketronsd1

#950 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Kako nabacujete hebene slicice ?
Imam nekih slicica sto sam na poslu sliko pa da nabacim.
Post Reply