Ima neko pravilo, do 3 ili 5 god starosti aparata, vako nesto se radi samo vizuelna provjera aparata, kontrola pritiska i lijepi se naljepnica, poslije toga ide u servis, praznjenje punjenje, sta vec...bitanga_sa_otesa wrote:20 je punjenje jednog aparata ,neki dan ja nosio 2 komada ,ranije bilo cener,samo naljepnicu zalijepe...sad svaki put moraju prazniti sve i puniti ponovo,valjda ih pritisli od onda kad je onaj frajer poginuo gaseci....
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#926 Re: Pitamo Mehanicare ?
-
goran16v
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#928 Re: Pitamo Mehanicare ?
@ goran
ne vise,svaki otvaraju,prazne i mijenjaju ampule ,jer sam pitao ,prije uvijek bude za 10 minuta gotovo ,sad morao cekat 2 dana .....pitam zasto? kaze covjek naredba odozgo....
ne vise,svaki otvaraju,prazne i mijenjaju ampule ,jer sam pitao ,prije uvijek bude za 10 minuta gotovo ,sad morao cekat 2 dana .....pitam zasto? kaze covjek naredba odozgo....
-
goran16v
#929 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pojma nemam, ja imam ugovor sa ovl. firmom za 6 mj preglede i imam aparate kupljene u 2 navrata, prah i CO2. One starije (7/2011) nose sa sobom i ostavljaju zamjenske, sta im rade na servisu ne znam, ove novije (01/2014) pregledaju na licu mjesta i lijepe naljepnice. Pegled bio nekad polovinom decembra.bitanga_sa_otesa wrote:@ goran
- bitanga_sa_otesa
#930 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma ja imam 2 komada i licno nosim uvijek ,jedan je nov novcat drugom ima 10 god,ali isti tretman za oba....nosim u proving u brijescu.
-
goran16v
#931 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni dodju Vatrosistemi (preko puta Provinga u Brijescu) jer mimo toga rade i pregled hidrantske mreze. Mozda ti ovaj novi samo vizuelno pregledaju ovjere naljepnicom, a stari pretresu, pa te zovu kad njega zavrse.
-
esso_sa
#932 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne znam bas jel mijenjaju te ampule svaki put.
Pricao sam sa covjekom koji radi u vatrosistemima i rece mi da se uglavnom radi test boca. Nabijaju zrak pod pritiskom do ciljane granice a onda nabijaju i vodu. Nakon toga napune aparat prahom, ne diraju ampule (ako je varijanta sa ampulom)
Pitao sam ga i za onaj slucaj kad covjek poginu. Tu je valjda bio upravo taj aparat sa ampulom a ti aparati nisu pod pritiskom sve dok ga ne aktiviras (probijes ampulu), bilo korodirano dno boce i kad je ovaj aktivirao onako na zemlji, dno se raspalo pod pritiskom, boca ko raketa poletila u zrak, a on bio naget direkt iznad nje, i pogodila ga direkt u glavu....
Zato je savjet imati aparat koji je stalno pod pritiskom (onaj sto ima mali barometar na sebi) jer tu nema iznenadjenja kod aktivacije...
A vezano za ciganiju i stednju na dijelovima, u radnju smo ubacili jedno jeftino ulje (25 maraka 4l), reko nek ima za ove sa raspadnutim dvicinama i sl. Kontao da ce ulje ionako kupiti prasinu... Na kraju ispade da se najbolje prodaje... Ne bi vjerovali u koja sve auta ljudi to sipaju... Od obicnih starih motora pa do najnovijih sa direktnim ubrizgavanjem, turbinama itd
Jos fino upozorim te ljude da to ulje nije za njih niti ispunjava specifikaciju za njihov motor al' djaba... Svjesno rizikuju al samo da prodju jeftinije...
Pricao sam sa covjekom koji radi u vatrosistemima i rece mi da se uglavnom radi test boca. Nabijaju zrak pod pritiskom do ciljane granice a onda nabijaju i vodu. Nakon toga napune aparat prahom, ne diraju ampule (ako je varijanta sa ampulom)
Pitao sam ga i za onaj slucaj kad covjek poginu. Tu je valjda bio upravo taj aparat sa ampulom a ti aparati nisu pod pritiskom sve dok ga ne aktiviras (probijes ampulu), bilo korodirano dno boce i kad je ovaj aktivirao onako na zemlji, dno se raspalo pod pritiskom, boca ko raketa poletila u zrak, a on bio naget direkt iznad nje, i pogodila ga direkt u glavu....
Zato je savjet imati aparat koji je stalno pod pritiskom (onaj sto ima mali barometar na sebi) jer tu nema iznenadjenja kod aktivacije...
A vezano za ciganiju i stednju na dijelovima, u radnju smo ubacili jedno jeftino ulje (25 maraka 4l), reko nek ima za ove sa raspadnutim dvicinama i sl. Kontao da ce ulje ionako kupiti prasinu... Na kraju ispade da se najbolje prodaje... Ne bi vjerovali u koja sve auta ljudi to sipaju... Od obicnih starih motora pa do najnovijih sa direktnim ubrizgavanjem, turbinama itd
Jos fino upozorim te ljude da to ulje nije za njih niti ispunjava specifikaciju za njihov motor al' djaba... Svjesno rizikuju al samo da prodju jeftinije...
Last edited by esso_sa on 14/01/2015 11:02, edited 1 time in total.
- bitanga_sa_otesa
#933 Re: Pitamo Mehanicare ?
pitao sam i to i covjek mi rekao da moraju oba otvarati ...znas da ne bi pricao napamet 
- bitanga_sa_otesa
#934 Re: Pitamo Mehanicare ?
sta ti znas ,to je novo i moze u sve aute ,ina i optima 15w40 ide u sve auteesso_sa wrote: Jos fino upozorim te ljude da to ulje nije za njih niti ispunjava specifikaciju za njihov motor al' djaba... Svjesno rizikuju al samo da prodju jeftinije...
p.s. filter se mijenja svaki drugi put
-
esso_sa
#935 Re: Pitamo Mehanicare ?
Otvaraju sve, to mi je i ovaj potvrdio. Al ne diraju ampule ako nisu vec ispucane ili sta nacete i sl. 
-
esso_sa
#936 Re: Pitamo Mehanicare ?
bitanga_sa_otesa wrote:sta ti znas ,to je novo i moze u sve aute ,ina i optima 15w40 ide u sve auteesso_sa wrote: Jos fino upozorim te ljude da to ulje nije za njih niti ispunjava specifikaciju za njihov motor al' djaba... Svjesno rizikuju al samo da prodju jeftinije...
p.s. filter se mijenja svaki drugi put
Ja to ulje sipam samo u kompresor zraka
I jednom nasuo u keca da onako odradi na leru 15min, da opere motor i odmah ispustio i nasuo novo
- bitanga_sa_otesa
#937 Re: Pitamo Mehanicare ?
meni je rekao da su mi promijenili i ampule na oba i sad ih nece dirati narednu godinu dana ,valjda samo provjera iduci put...esso_sa wrote:Otvaraju sve, to mi je i ovaj potvrdio. Al ne diraju ampule ako nisu vec ispucane ili sta nacete i sl.
- bitanga_sa_otesa
#938 Re: Pitamo Mehanicare ?
iduci put kupi ispirac 5 maraka kostaesso_sa wrote:
Ja to ulje sipam samo u kompresor zraka![]()
I jednom nasuo u keca da onako odradi na leru 15min, da opere motor i odmah ispustio i nasuo novo
-
esso_sa
#939 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam nabavio onaj bez ampule, sto je stalno pod pritiskom. Strah me tih sa ampulama.
Ali trebao bi i ovaj odnijeti na provjeru, ima vec par godina kako nije testiran...
Znas li koliko im je para servis ovog sto je stalno pod pritiskom ? Isto je 2kg punjenje
Ali trebao bi i ovaj odnijeti na provjeru, ima vec par godina kako nije testiran...
Znas li koliko im je para servis ovog sto je stalno pod pritiskom ? Isto je 2kg punjenje
- Bakir1
#940 Re: Pitamo Mehanicare ?
skupo ti je to eso ulje, ima i za 5 KM litar, motorka ga voli, lancol je nula
-
esso_sa
#941 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam u ponudi i varijantu 18km za 4l (15w40)Ide i to ko halvaBakir1 wrote:skupo ti je to eso ulje, ima i za 5 KM litar, motorka ga voli, lancol je nula
Ovo "skupo" je 10w40, nije sala
- bitanga_sa_otesa
#942 Re: Pitamo Mehanicare ?
oba sto imam su s malim manometrom ,znaci onda da mi je supljirao taj tamo..jbga kad se ne razumijem u vatrogasne aparate.....esso_sa wrote: Znas li koliko im je para servis ovog sto je stalno pod pritiskom ? Isto je 2kg punjenje
uglavnom 40 sam platio zadnji put za 2 komada,ranije je bilo 20,samo nalijepe nalju i cao....
- Bakir1
#943 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma da se ne lazemo starom dizelu bez turbine i ne treba nista bolje, meni je posteno kada neko redovno vrsi zamjenu i takvog ulja nego varijanta kupim castrol i vozim 15.000 km bez zamjene.
u sluzbenog passata kojeg ja vozim, mehanicar sipa LM ulje, iz bureta po specifikaciji, evo sada sam zbog nedostatka vremena profulao 2000 preko 10.000 km na koliko vrsi zamjenu, auto je potrosilo kilu ulja na 12.000 km, motor je presao dosta i isto ulje se u njega sipa vec 100.000 km.
mislim da ulje fakturise po 12 KM/kg.
u sluzbenog passata kojeg ja vozim, mehanicar sipa LM ulje, iz bureta po specifikaciji, evo sada sam zbog nedostatka vremena profulao 2000 preko 10.000 km na koliko vrsi zamjenu, auto je potrosilo kilu ulja na 12.000 km, motor je presao dosta i isto ulje se u njega sipa vec 100.000 km.
mislim da ulje fakturise po 12 KM/kg.
-
esso_sa
#944 Re: Pitamo Mehanicare ?
Onda su te izvarali. Ti sa manometrom su stalno pod pritiskom, kao oni veliki po zgradama itd. Nema ampule. Ali ne razumijem se ni ja, samo prenosim sta mi je tako rekao ovaj iz vatrosistema, a i im smisla - sta ce ti manometar ako u boci nema pritiska dok je ne aktiviras ?
I meni su samo naljepnice prije lijepili, zato bi sad i bilo dobro da ga konscno otvore i provjere. Nije nikad ni otvaran
I meni su samo naljepnice prije lijepili, zato bi sad i bilo dobro da ga konscno otvore i provjere. Nije nikad ni otvaran
- bitanga_sa_otesa
#945 Re: Pitamo Mehanicare ?
ma jebat ga ,svakako moram to platit i imati taj atest,opet je jeftinije nego da kazne placam...
-
lavic
#946 Re: Pitamo Mehanicare ?
"esso',esso_sa wrote:Imam u ponudi i varijantu 18km za 4l (15w40)Ide i to ko halvaBakir1 wrote:skupo ti je to eso ulje, ima i za 5 KM litar, motorka ga voli, lancol je nula
Ovo "skupo" je 10w40, nije sala
da li ti imas Total 9000, 5W-40 i koliko kosta?
Hvala
-
goran16v
#947 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni je u ugovoru cijena ista za sve, bilo da je novi koji samo pregledavaju ili lijepe ili da stari nose na servis pa ga vracaju. Inace ovi sa praom su Pastor sa manometrom, ne znam imaju li ampulu, ali ako imaju ampulu koji ce im klinac manometar za kontrolu pritiska.bitanga_sa_otesa wrote:ma jebat ga ,svakako moram to platit i imati taj atest,opet je jeftinije nego da kazne placam...
- Sodom1
#948 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne ! Jednostavno jer tako ne stoji. To je samo glumatanje,ljudi mlate praznu slamu po forumu.Qler wrote:Ljudi voze rolsa, ferarria, paganija, placaju servise desetine hiljada maraka, a ovdje se raspravlja o servisu koji kosta 100KM... Mislim argument ti je pravo glup.
Ko ima vozi, ko nema ne vozi. A ovi sto ih ti spominjes vjerovatno i ne posjecuju forum...
I sto to tebe tangira sto mi sipamo pun rezervoar i mozes misliti odrzavamo auta? Zar je to toliko strasno? Taj bezobrazluk nasuti goriva i filtere promijeniti?
Forumasi sipaju pun i redovno prave servise cak i polaju intervale(sto je sigurno sigurno je) a ostali sipaju za cenera i i vozaju auta bez sara
E malo sutra
-
goran16v
#949 Re: Pitamo Mehanicare ?
@sodom1
Koliko neko sipa i kako odrzava auto me se ne tice, sto se mene tice moze da vozi i na zrak, moze mu motor sutra zaribat oid nemjenjanja ulja, sto bi bilo cak i pozeljno, ali je problem kad neko ne moze ili nece da ulozi u stvari od kojih zavisi i sigurnost drugih tipa gume, trapovi kocnice i tu nema nikakvog glumatanja. Ljudi prave uzrocno-posljedicnu vezu, ako ne moze da digne kazaljku sa rezerve i promjeni ulje i nece moci ni gume.
Slika Golfa na ljetnim gumama bez sare u januaru ti je primjer ko iz citanke
Koliko neko sipa i kako odrzava auto me se ne tice, sto se mene tice moze da vozi i na zrak, moze mu motor sutra zaribat oid nemjenjanja ulja, sto bi bilo cak i pozeljno, ali je problem kad neko ne moze ili nece da ulozi u stvari od kojih zavisi i sigurnost drugih tipa gume, trapovi kocnice i tu nema nikakvog glumatanja. Ljudi prave uzrocno-posljedicnu vezu, ako ne moze da digne kazaljku sa rezerve i promjeni ulje i nece moci ni gume.
Slika Golfa na ljetnim gumama bez sare u januaru ti je primjer ko iz citanke
- Bakir1
#950 Re: Pitamo Mehanicare ?
i ti se gorane vala na svaki spin primas