BH vojna industrija i naoruzanje
-
HM 2011
#926 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Izvinjavam se...
- johnny_blazze
#927 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jeli dodje pilot gratisshady wrote:Pusti tenkove eno nude Ameri Raptore na leasing.
- crven_barjak
#928 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Druze, nigdje ja ne napisah armija specijalaca, citaj polako i u potpunosti taj konkretan post, bez predrasuda i preranih zakljucaka, isplati se biti pedantan i strpljivTacticus wrote:ja pricam o relanosti, a ti price za djecu, cuj armija specijalacacrven_barjak wrote: Prije nabrajanja nasih potencijala, treba se vratiti u realnost. Nazalost, nasi susjedi, mogu slobodno reci potencijalni agresori, unutar nase zemlje imaju u jednom slucaju 30 i kusur, a drugom 16 ili priblizno toliko procenata lojalnih saveznika. A ti saveznici cine ponaosob cine najmanje jednu tracinu Oruzanih Snaga...treba li polemisati dalje o tome?? Kakve su to Oruzane Snage u kojima su jasno definisane komponente za koje se zna kome bi se stavile na raspolaganje i kojima bi bio cilj razaranje vlastite zemlje (koju u danasnjim medjunarodno priznatim granicama realno ne vide kao svoju). O tom pisem.
O tome koliko smo mi uvjezbaniji ili opremljeniji od nasih susjeda, ne bih diskutovao. Samo poredjenje da nas IK proizvodi vise municije od PPU je izvala godine. Ili da Pretis radi bolje od Krusika...oplakah. Ocigledno, nepoznavanje osnovnih parametara proizvodnje, prometa te samih tokova namjenske proizvodnje u regionu u zadnjih 10 godina.
Nazalost, opet, ali situacija je takva.
Sanjati i snaznim, kohezivnim Oruzanim Snagama kada ti skoro pola drzave otvoreno govori u lice da ne zele da dijele s tobom ni drzavnu monetu niti imovinu, smjesno je. Tuzno.
a kada si vec oplakao, hajde malo obrisi suze i vidi koliko municije su prodale gore navedene fabrike, a koliko nase
ili koliko su municije proizvodile te fabrike u miru, a koliko nase
inace ugrubo odnos u OS je 3 bosnjaka 2 srbina i 1 hrvat, prevedeno od 10 000 vojnika preko oko 4500 su bosnjaci
ista situacija je sa rezervnim sastavom
a mogao bi se vratiti koju stranicu unazad i vidjeti sta sam pisao o mogucim scenarijima nekog buduceg rata
Vrlo dobro znam koliko nase, a koliko srbijanske fabrike namjenske industrije proizvode i prodaju. Recimo da je to vezano za bransu u kojoj sam vec dugi niz godina. Ako uopste dovodis u sumnju da srbijanska namjenska industrija u zadnjih desetak godina ima visetruko vecu proizvodnju i prodaju od nasih fabrika, nema potrebe sa tobom o tome diskutovati, jer ocito si neupucen, nemoj se ljutiti ali je zaista tako
Apsolutno je nebitno koliko kojeg nacionalnog korpusa ima zastupljeno u nasim Oruzanim Snagama, jer su sve bitne aktivnosti i kljucni buduci planovi direktno podredjeni politickim ciljevima, a barem se u tome mozemo sloziti da nasa politicka elita nema ama bas nikakav konkretan plan, ni u cemu
Stas', i meni je nekako bezveze kad razmisljam ili pisem o tome, ali je tako, istinu treba prihvatiti pa tek onda nesto mjenjati. A kod nas za promjene, u ovakvom javasluku i beznadju, nista bez novog Tite ili Waltera
-
Duklja
#929 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Srbijanska namjenska industrija je mozda 1/10 od Bosanske. Mislim ne sada ali prije rata je to tako bilo. 90% fabrika namjenske industrije je se nalazilo u Bosni. Posto je to bilo najbezbjednije u slucaju vanjskog napada i posto je zeljezna industrija bila razvijena samo u Bosni.
Recimo Srbija nemoze bez Gorazda producirati metak. Jer ono sto metak cini metkom se pravi u Ginexu a ne u Srbiji. Znaci samo punjenje metke se pravi u Bosni. Bosna moze sve sama producirati znaci
CIJELI METAK, GRANATU (Kakvu hoces), nagaznu minu, rucnu bombu itd. To je ipak velika razlika. Jedini razlog zasto je Srbijanska industrija prestigla Bosansku je rat u Bosni.
Recimo jedna od jakih fabrika je Binas Bugojno. Evo citam da opet krecu sa izvozom mina i rucnih bombi. A ta fabrika je u ratu bila prakticki unistena i dok je se posle rata oporavljala Srbijanska namjenska industrija je mirovala samo par godina. Onda Pretis su Srbi opljackali i tek 1996. se opet mashine vracene sa Pala u Vogoscu u dodatni novac. BNT Travnik isto tako je se nalazio maltene na liniji razdvajanja. Jedino Igman Konjic nije bio unisten.
Do 2022. se ocekuje izvoz BIH Vojne industrije od 200 miliona KM.
Recimo Srbija nemoze bez Gorazda producirati metak. Jer ono sto metak cini metkom se pravi u Ginexu a ne u Srbiji. Znaci samo punjenje metke se pravi u Bosni. Bosna moze sve sama producirati znaci
CIJELI METAK, GRANATU (Kakvu hoces), nagaznu minu, rucnu bombu itd. To je ipak velika razlika. Jedini razlog zasto je Srbijanska industrija prestigla Bosansku je rat u Bosni.
Recimo jedna od jakih fabrika je Binas Bugojno. Evo citam da opet krecu sa izvozom mina i rucnih bombi. A ta fabrika je u ratu bila prakticki unistena i dok je se posle rata oporavljala Srbijanska namjenska industrija je mirovala samo par godina. Onda Pretis su Srbi opljackali i tek 1996. se opet mashine vracene sa Pala u Vogoscu u dodatni novac. BNT Travnik isto tako je se nalazio maltene na liniji razdvajanja. Jedino Igman Konjic nije bio unisten.
- crven_barjak
#930 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Dosta toga napisanog je istina, stoji.Duklja wrote:Srbijanska namjenska industrija je mozda 1/10 od Bosanske. Mislim ne sada ali prije rata je to tako bilo. 90% fabrika namjenske industrije je se nalazilo u Bosni. Posto je to bilo najbezbjednije u slucaju vanjskog napada i posto je zeljezna industrija bila razvijena samo u Bosni.
Takodjer, istina je da je rat skoro upotpunosti slomio BiH namjensku industriju, u onom potencijalu kakav smo imali u doba bivse Jugoslavije.
No, govorimo o danasnjem vremenu, i moze se reci da su srbijanci su daleko dogurali.
Ponajvise, po ukidanju zvanicnih (i nezvanicnih) embarga i raznoraznih zabrana, srbijanci su otvorili stare (Titine) konekcije, stara (Titina) trzista i Yugoimport (stari SDPR) je poderao vecinu dotadasnjih domacih i bjelosvjetskih trgovaca oruzjem koji su u kombinacijama sa Milosevicevim rezimom radili svasta (ponajvise Afrika).
Lobirali na sve strane, prosirili kapacitete, napravili odlicne poslovne veze sa onim funkcionalnim dijelom BiH namjenske industrije i stvari teku tako da srbijanci dobiju ugovor, proizvedu sto mogu proizvesti sami, ostatak odradi BiH industrija, i oni pokupe vecinu para.
PPU napravio jos jednu fabriku, uveo sve tri smjene, imaju rasprodate kapacitete unaprijed 18 mjeseci vec godinama i Boga mole da im nijedna masina ne stane.
Krusik takodjer razvaljuje, razvijaju specijalisticke grane industrije poput prigusivaca (Ziroskopi Beograd), odlican dugorocne ugovore za skolske avione (Lasta 95), sve kombinovano sa uslugama odrzavanja, modernizacije i obuke, koju dobrim dijelom daju i privatnom sekteru, po uzoru na zapadno-evropske i zemricke modele podrske vlastitim i prijateljskim oruzanim snagama.
Kljucni razlog svemu je nesredjena politicka situacija u zemlji, glad ovdasnjih mocnika.
Tuzno je i pisati ovo, fakat jeste, ali je istina. Jebiga.
-
Duklja
#931 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislim da namjenska industrija Srbije nije jaca od Bosanske. Vojna industrija svakako jeste ali namjenska bas sumnjam.
Namjenska industrija je ono sto je potrosno:
1)Bombe, mine, exploziv
2)Municija, granate, rakete
Namjenska industrija je ono sto je potrosno:
1)Bombe, mine, exploziv
2)Municija, granate, rakete
-
kv99
#932 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ako sami ne mogu da prave inicijalne kapisle kako su ih nabavljali u toku agresije ? Tada su stancali metke na milione i znaci da su imali redovan i brojan dotok inic.kap., od koga ?Duklja wrote: Recimo Srbija nemoze bez Gorazda producirati metak. Jer ono sto metak cini metkom se pravi u Ginexu a ne u Srbiji. Znaci samo punjenje metke se pravi u Bosni.
-
Duklja
#933 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisu oni producirali metke u ratu. Kao sto je onaj Lord rekao Aliji Izetbegovicu u filmu "smrt Yugoslavije"kv99 wrote:Ako sami ne mogu da prave inicijalne kapisle kako su ih nabavljali u toku agresije ? Tada su stancali metke na milione i znaci da su imali redovan i brojan dotok inic.kap., od koga ?Duklja wrote: Recimo Srbija nemoze bez Gorazda producirati metak. Jer ono sto metak cini metkom se pravi u Ginexu a ne u Srbiji. Znaci samo punjenje metke se pravi u Bosni.
Recimo samo u Hadzicima u onom podzemnom kompleksu je bilo dovoljno municije da ratujes non stop 4 godine. Takvih kompleksa je bilo i u Srbije vise od jednog. A Srbi su drzali i Hadzice sve do kraja rata. I naravno odatle su izvlacili municiju koju je Tito tu slagao."Znateli vi Alija da Srbi imaju planinu municije koju su skupljali proteklih 50 godina?"
-
kv99
#934 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Smijesno je tvrditi da nisu pravili metke u toku rata. Ne samo da je bila zarobljena i prodavana takva municija vec imas o tome cak i u Haagu svjedocenja :Duklja wrote:Nisu oni producirali metke u ratu. Kao sto je onaj Lord rekao Aliji Izetbegovicu u filmu "smrt Yugoslavije"kv99 wrote:Ako sami ne mogu da prave inicijalne kapisle kako su ih nabavljali u toku agresije ? Tada su stancali metke na milione i znaci da su imali redovan i brojan dotok inic.kap., od koga ?Duklja wrote: Recimo Srbija nemoze bez Gorazda producirati metak. Jer ono sto metak cini metkom se pravi u Ginexu a ne u Srbiji. Znaci samo punjenje metke se pravi u Bosni.
Recimo samo u Hadzicima u onom podzemnom kompleksu je bilo dovoljno municije da ratujes non stop 4 godine. Takvih kompleksa je bilo i u Srbije vise od jednog. A Srbi su drzali i Hadzice sve do kraja rata. I naravno odatle su izvlacili municiju koju je Tito tu slagao."Znateli vi Alija da Srbi imaju planinu municije koju su skupljali proteklih 50 godina?"
http://www.hlc-rdc.org/Transkripti/Milo ... 02003..pdfTUŽILAC UERC-RECLAF – PITANJE : Dok ste bili u borbenim operacijama,
da li ste primetili gde je proizvedena municija koju ste koristili? Odakle je
bila i kada je bila proizvedena?
SVEDOK C-017 – ODGOVOR: Da, mnogo puta sam recimo vidio, ovaj,
‘’PPU’’, što znači ”Prvi partizan, Užice” i godina proizvodnje na metku je bila
ratna godina, da li 1993. da li 1994. godina, nemam pojma, ali uglavnom
ratna godina.
-
r_faruk
#935 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
iz srbije se uvozi gorivo za ove metke koje mi proizvodimo u konjicu........ trebalo bi osposobiti vitezit, odnosno natjerati političare da ga prestanu uništavati. onda bi smo imali svoje gorivo i ne bi ga uvozili, tako da ispade da ni mi ne možemo proizvoditi bez njih........
-
Tacticus
#936 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
OKcrven_barjak wrote:
Druze, nigdje ja ne napisah armija specijalaca, citaj polako i u potpunosti taj konkretan post, bez predrasuda i preranih zakljucaka, isplati se biti pedantan i strpljiv![]()
Vrlo dobro znam koliko nase, a koliko srbijanske fabrike namjenske industrije proizvode i prodaju. Recimo da je to vezano za bransu u kojoj sam vec dugi niz godina. Ako uopste dovodis u sumnju da srbijanska namjenska industrija u zadnjih desetak godina ima visetruko vecu proizvodnju i prodaju od nasih fabrika, nema potrebe sa tobom o tome diskutovati, jer ocito si neupucen, nemoj se ljutiti ali je zaista tako.
Apsolutno je nebitno koliko kojeg nacionalnog korpusa ima zastupljeno u nasim Oruzanim Snagama, jer su sve bitne aktivnosti i kljucni buduci planovi direktno podredjeni politickim ciljevima, a barem se u tome mozemo sloziti da nasa politicka elita nema ama bas nikakav konkretan plan, ni u cemu. Osim potpune podjele na nacionalne korpuse, u svakom vidu. I sva tri naroda konstitutivna, i ostalo je poznato, nikakve razlike ni u vojnim pitanjima bas kao i na politickom planu. Kompleksnost, komplikacije, sporost i uskogrudni, kratkovidi, narodski receno glancerski interesi
.
Stas', i meni je nekako bezveze kad razmisljam ili pisem o tome, ali je tako, istinu treba prihvatiti pa tek onda nesto mjenjati. A kod nas za promjene, u ovakvom javasluku i beznadju, nista bez novog Tite ili Waltera.
hajde sada ljepo napisi sta je srbija sem NORA B52 (a sta ja toliko zagovaram da BiH napravi nesto malo bolje jer ima uslove) prodala vise nego BiH
napisao sam vec vise puta, ali eto ponovoto cu opet (mada nebi skodilo da odes koju stranu nazad pa opet procitas) najvecu vecina nauruzanja, sistema veze i komadnih centara nalazi se na vecinsko bosnjackoj teritoriji
+ bosnjaci u OS cine malo manje od pola, sto opet znaci (ponavljam po n-eti put) da sada postoji oficirski i podoficirski kor + specijalizanti, tako da za veoma kratko vrijeme mozes imati potpuno efektivnu armiji od preko 150 000 ljudi bez obzira ko da nas od susjeda napadne
a ti ocigledno apsolutno zanemarujes u kakvom su stanju oruzane snage u susjedstvu, nije da je ocajno, ali nije blizu ni optimalnom
-
memnon
#937 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tacticus jeli bolje stanje u os bih nego u srbiji?
-
Tacticus
#938 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
srbija ima vecu i bolje nauruzanu armiju napr. u smislu da teoretski raspolazu sa sa 290 tenkova M-84 i T-72 (212 M-84 i 13 T-72 u aktivnom sastavu) i sa 500+ (320 u aktivnom sastavu) borbenih vozila pjesadije M-80, ali realno stanje je malo drugacije u smislu da su svi M-84 tenkovi napravljeni od 1984 do 1991 i da su veoma intezivno korisceni, sto znaci da su im najmoderniji tenkovi stari preko 20 godina i da ni na jednom nije napravljen generalni remont, sa M-80 situacija je slicna situacija dok su T-72 tenkovi jos stariji, pa je nedavno objavljeno da je operatino 190 tenkova, ali neki vanjski izvori javljaju da je dosta njih djelomicno operativno i da je 60% njih efikasno (na duzi period) operativnomemnon wrote:tacticus jeli bolje stanje u os bih nego u srbiji?
sa zrakoplovstvom je jos gore jer tek nekih 15-tak zrakoplova raznih vrsta je potpuno operativno, ...
takodjer ima srbija ima jedan veliki problem da je velika vecina njihovog nauruzanja iz JNA, a veliki dio tog oruzanja vise se ne proizvodi (m-84, BVP M-80, orao, ...) tako da postoji i veliki problem sa remontom i modernizacijom
evo za primjer prije nekoliko godina napravili su izvrstan program modernizacije M-84 na standard M-84AS, ali 90% djelova za tu modernizaciju dolazi iz vana tako da je cjena modernizacije nesto manja od kupovine novih, ....
trenutno jedino novo sto uvode u nauruzanje je samohotka NORA B52 (zato ja trubim o nekom nesto boljem, ali BiH projektu) koju su uspjeli i izvesti u 60-tak komada, jos pominju neke transportete tockase, ali je ipak rijec o low tech proizvodima
zatim i ako je profesionalna, obuka svih jedinica nije na zavidnom nivou, a plate su im poprilicno niske
ukratko srbija ima respektabilnu vojsku koja je odbranbeno sposobna odbraniti se od svih njenih susjeda dok je vec njena ofanzivna moc dobro umanjena i ta vojska ce godinama postajati sve manja zato sto ce morati izbacivati inventar, a nema nekog novca za kupovinu novog
BiH vojska je manja, ali je ipak kompaktnija jer je zamisljenja samo kao odbranbena sa limitiranom ofanzivnom moci i njeni vojnici imaju bolje plate, nauruzani su oruzijem koje mogu samostalno proizvoditi ili relativno jeftinije nabaviti zbog rasprostranjenosti tog orudja, npr. kompletne OS su nauruzane sa M-16A2 ili M-4 karabinom, a u dogledno vrijeme kompletna ce preci na M-4, svi imaju pune komplete uniformi i veoma vaznu stvar imaju cesce vjezbe, a tehnika je skoro 90% operativna, npr. M60 tenkovi su svi redovno odrzavani, cak i tenkovi u najlosijem stanju AMX 30 se redovno odrzavaju i barem jednom godisnje posade imaju vjezbe (limitirane) sa njima, svi helikopteri prolaze kroz remont, takodjer OS imaju najveci i najmoderniji poligon za obuku kod glamoca kojim se redovno sluze
ukratko da smanjim BiH OS su manje, teoretski slabije nauruzane snage, ali snage koje su realno sposobne da brane drzavu bez obzira, ako jedna komponenta otkaze poslusnost
-
memnon
#939 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jos par pitanja vidim da rasturas
kakvo je stanje ostalih ex yu zemalja? po snazi oruzanih snaga? laicki
- crven_barjak
#940 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo lijepo pisem druze, sta je sve Srbija prodala visestruko vise od BiH u zadnjih desetak godina :Tacticus wrote:OKcrven_barjak wrote:
Druze, nigdje ja ne napisah armija specijalaca, citaj polako i u potpunosti taj konkretan post, bez predrasuda i preranih zakljucaka, isplati se biti pedantan i strpljiv![]()
Vrlo dobro znam koliko nase, a koliko srbijanske fabrike namjenske industrije proizvode i prodaju. Recimo da je to vezano za bransu u kojoj sam vec dugi niz godina. Ako uopste dovodis u sumnju da srbijanska namjenska industrija u zadnjih desetak godina ima visetruko vecu proizvodnju i prodaju od nasih fabrika, nema potrebe sa tobom o tome diskutovati, jer ocito si neupucen, nemoj se ljutiti ali je zaista tako.
Apsolutno je nebitno koliko kojeg nacionalnog korpusa ima zastupljeno u nasim Oruzanim Snagama, jer su sve bitne aktivnosti i kljucni buduci planovi direktno podredjeni politickim ciljevima, a barem se u tome mozemo sloziti da nasa politicka elita nema ama bas nikakav konkretan plan, ni u cemu. Osim potpune podjele na nacionalne korpuse, u svakom vidu. I sva tri naroda konstitutivna, i ostalo je poznato, nikakve razlike ni u vojnim pitanjima bas kao i na politickom planu. Kompleksnost, komplikacije, sporost i uskogrudni, kratkovidi, narodski receno glancerski interesi
.
Stas', i meni je nekako bezveze kad razmisljam ili pisem o tome, ali je tako, istinu treba prihvatiti pa tek onda nesto mjenjati. A kod nas za promjene, u ovakvom javasluku i beznadju, nista bez novog Tite ili Waltera.
hajde sada ljepo napisi sta je srbija sem NORA B52 (a sta ja toliko zagovaram da BiH napravi nesto malo bolje jer ima uslove) prodala vise nego BiH
napisao sam vec vise puta, ali eto ponovoto cu opet (mada nebi skodilo da odes koju stranu nazad pa opet procitas) najvecu vecina nauruzanja, sistema veze i komadnih centara nalazi se na vecinsko bosnjackoj teritoriji
+ bosnjaci u OS cine malo manje od pola, sto opet znaci (ponavljam po n-eti put) da sada postoji oficirski i podoficirski kor + specijalizanti, tako da za veoma kratko vrijeme mozes imati potpuno efektivnu armiji od preko 150 000 ljudi bez obzira ko da nas od susjeda napadne
a ti ocigledno apsolutno zanemarujes u kakvom su stanju oruzane snage u susjedstvu, nije da je ocajno, ali nije blizu ni optimalnom
- Municija (svakog kalibra, ukljucujuci artiljerijsku municiju)
- Pjesadijsko oruzje (svih kalibara)
- Protivavionsko oruzje/automatski topovi za podsku pjesadijskim jedinicama (svih kalibara)
- Protivoklopni sistemi (nenavodjeni i navodjeni)
- Artiljerijsko orudje i artiljerijski sistemi nisenjanja/upravljanja vatrom (ukljucujuci nisanske uredjaje/balisticke kalkulatore/izvidzacke radare)
- Razni opto-elektronski uredjaji za dnevno i nocno osmatranje, nisanjenje i navodjenje
- Kamioni i borbena vozila pjesadije/inzinjerije
- Skolske avione, naoruzanje i modifikacija SUV sistema za helikoptere
- Licnu zastitnu opremu (pancirni prsluci i sljemovi)
...da ne navodim dalje, i glava i prsti zabolise.
Evo sta Srbija u vlastitim pogonima proizvodi i prodaje :
- Municiju svih kalibara
- Pjesadijsko oruzje svih kalibara i namjena (sve od pistolja, automata, jurisne puske do snajpera i teskih mitraljeza)
- Automatske bacace granata
- Protivoklopne sisteme
- Dnevne/nocne nisansko/osmatracke sisteme i sisteme za upravljanje vatrom (ukljucujuci balisticke kompjutere)
- Radarske sisteme (protivvazdusni, artiljerijsko, izvidzacki)
- Namjenska transportna vozila i borbena vozila pjesadije/inzinjerije
- Skolske avione, naoruzanje i SUV za skolsko/borbene avione i visenamjenske helikoptere, izvidzacke bespilotne letjelice
...hajde dosta i toga, da ne navodim dalje, bezveze je.
Imaju vojne akademije (ukljucujuci pomorsku i vojno-medicinsku ustanovu svjetske reputacije), vojno-tehnicke institute koji usvajaju, testiraju i implementiraju nove tehnologije, druze bezveze je ovo pisati, jer velicamo objektivno one koji bi nam rasturili zemlju danas da mogu (a trude se svojski).
Evo ti nepotpuni spisak njihovih kompanija koje itekako dobro rade, i njihovi se proizvodi itekako dobro prodaju :
- PPU Uzice
- ZASTAVA Oruzje Kragujevac
- Sloboda Cacak
- Krusik Valjevo
- UTVA Pancevo
- Milan Blagojevic Lucani
- Prva Iskra Baric
- Prva Petoleteka Trstenik
- 14. Oktobar Krusevac
- Institut Bezbednosti BIA
- TELEOPTIK-Ziroskopi Zemun
- Senzor-Infiz Zemun
- Ei OPEK Nis
- Grossoptic Beograd
- ME_OPTA Beograd
- KLUZ Beograd
- Mile Dragic Zrenjanin
- BAPS ARES Zrenjanin
- ALEKS ARMOR
- OZMOARMOR Beograd
Moglo bi se o njima, u smislu namjenske industrije i njihove zastupljenosti na svjetskom trzistu pisati nadugo i nasiroko, nazalost. Srbija prakticno zivi od namjenske industrije, koja je njen najveci izvozni produkt i u velikoj mjeri doprinosi tome da Srbija ne postane jedna od najsiromasnijih zemalja u svijetu. Autoriteti u toj industriji javno objavljuju parametre proizvodnje koji su veci od onih u doba bivse Jugoslavije, sve receno. U nasem regionu, Srbija je vodeci proizvodzac i prodavac oruzja i municije, i nazalost preko njih idu svi vodeci poslovi iz ovog dijela svijeta (naravno, Ceska Republika je tu neprikosnovena, no oni ipak i geografski i drugim atributima pripadaju "drugom svijetu").
Sve eventualne nedostatke u vlastitim pogonima su nadomjestili odlicnim poslovnim vezama sa BiH namjenskom industrijom, jos od 1997. godine to funkcionise besprijekorno. Naravno, sve je manje poslovoa koji se daju nasim kompanijama, taj trend pada strmoglavo nadole ide jos od 2006. godine, kada je Yugoimport krenuo silovito u samostalnu marketinsku i lobisticku kampanju sirom svijeta.
Sto se tice opremanja, stepena obucenosti i borene gotovosti BiH i srbijanskih OS, opet navodim, o tome ovdje necu pisati niti komentarisati, pametnom dovoljno jasno zasto.
Moji postovi su bili usmjereni na to da ukazu na nekohezivnost nasih OS koji su po prirodi okolnosti vec podjeljene, i najmanja nestabilnost u nasoj zemlji ce ih razdvojiti brzinom munje.
1992. godina je dokazala da se zemlja moze odbraniti srcem protiv visestruko nadmocnijeg neprijatelja, i JA/TO SSNO su u svojim skladistima u BiH imali stostruko vise oruzja i municije nego sto to danas imaju nase OS, pa smo opet ostali kracih rukava.
Poenta je da ne uporedjujem nase OS sa bilo kojim drugim, niti osporavam da bi se pro-bosanske snage uspjele oduprijeti svakoj agresiji na nasu zemlju, no nazalost, s obzirom na politicku i svaku drugu klimu, realnost jeste da u slucaju agresije Srbije i/ili Hrvatske na nasu zemlju, danasnje OS u danasnjem konceptu postojanja i organizacije ne bi postojale ni jednoj jedinog dana, mozda ni sata duze nego sto bi odredjenim komponentama bilo potrebno da pokupe sto se pokupiti da i uspostave liniju.
Realnost, tuzna i bolna, ali takva je kakva je.
- andromeda101
#941 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Evo ko da te je Dodik čuo.crven_barjak wrote: Evo lijepo pisem druze, sta je sve Srbija prodala visestruko vise od BiH u zadnjih desetak godina :
- Protivavionsko oruzje/automatski topovi za podsku pjesadijskim jedinicama (svih kalibara)
- Artiljerijsko orudje i artiljerijski sistemi nisenjanja/upravljanja vatrom (ukljucujuci nisanske uredjaje/balisticke kalkulatore/izvidzacke radare)
- Razni opto-elektronski uredjaji za dnevno i nocno osmatranje, nisanjenje i navodjenje
Evo sta Srbija u vlastitim pogonima proizvodi i prodaje :
- Municiju svih kalibara
- Pjesadijsko oruzje svih kalibara i namjena (sve od pistolja, automata, jurisne puske do snajpera i teskih mitraljeza)
- Protivoklopne sisteme
- Dnevne/nocne nisansko/osmatracke sisteme i sisteme za upravljanje vatrom (ukljucujuci balisticke kompjutere)
- Skolske avione, naoruzanje i SUV za skolsko/borbene avione i visenamjenske helikoptere, izvidzacke bespilotne letjelice
Imaju vojne akademije (ukljucujuci pomorsku i vojno-medicinsku ustanovu svjetske reputacije), vojno-tehnicke institute koji usvajaju, testiraju i implementiraju nove tehnologije, druze bezveze je ovo pisati, jer velicamo objektivno one koji bi nam rasturili zemlju danas da mogu (a trude se svojski).
Evo ti nepotpuni spisak njihovih kompanija koje itekako dobro rade, i njihovi se proizvodi itekako dobro prodaju :
- PPU Uzice
- Sloboda Cacak
- Krusik Valjevo
- UTVA Pancevo
- Prva Iskra Baric
- 14. Oktobar Krusevac
- Senzor-Infiz Zemun
- Ei OPEK Nis
- Grossoptic Beograd
- ME_OPTA Beograd
- KLUZ Beograd
- Mile Dragic Zrenjanin
- BAPS ARES Zrenjanin
- ALEKS ARMOR
- OZMOARMOR Beograd
Moglo bi se o njima, u smislu namjenske industrije i njihove zastupljenosti na svjetskom trzistu pisati nadugo i nasiroko, nazalost. Srbija prakticno zivi od namjenske industrije, koja je njen najveci izvozni produkt i u velikoj mjeri doprinosi tome da Srbija ne postane jedna od najsiromasnijih zemalja u svijetu. Autoriteti u toj industriji javno objavljuju parametre proizvodnje koji su veci od onih u doba bivse Jugoslavije, sve receno. U nasem regionu, Srbija je vodeci proizvodzac i prodavac oruzja i municije, i nazalost preko njih idu svi vodeci poslovi iz ovog dijela svijeta (naravno, Ceska Republika je tu neprikosnovena, no oni ipak i geografski i drugim atributima pripadaju "drugom svijetu").
Sve eventualne nedostatke u vlastitim pogonima su nadomjestili odlicnim poslovnim vezama sa BiH namjenskom industrijom, jos od 1997. godine to funkcionise besprijekorno. Naravno, sve je manje poslovoa koji se daju nasim kompanijama, taj trend pada strmoglavo nadole ide jos od 2006. godine, kada je Yugoimport krenuo silovito u samostalnu marketinsku i lobisticku kampanju sirom svijeta.
Sto se tice opremanja, stepena obucenosti i borene gotovosti BiH i srbijanskih OS, opet navodim, o tome ovdje necu pisati niti komentarisati, pametnom dovoljno jasno zasto.
Moji postovi su bili usmjereni na to da ukazu na nekohezivnost nasih OS koji su po prirodi okolnosti vec podjeljene, i najmanja nestabilnost u nasoj zemlji ce ih razdvojiti brzinom munje.
1992. godina je dokazala da se zemlja moze odbraniti srcem protiv visestruko nadmocnijeg neprijatelja, i JA/TO SSNO su u svojim skladistima u BiH imali stostruko vise oruzja i municije nego sto to danas imaju nase OS, pa smo opet ostali kracih rukava.
Poenta je da ne uporedjujem nase OS sa bilo kojim drugim, niti osporavam da bi se pro-bosanske snage uspjele oduprijeti svakoj agresiji na nasu zemlju, no nazalost, s obzirom na politicku i svaku drugu klimu, realnost jeste da u slucaju agresije Srbije i/ili Hrvatske na nasu zemlju, danasnje OS u danasnjem konceptu postojanja i organizacije ne bi postojale ni jednoj jedinog dana, mozda ni sata duze nego sto bi odredjenim komponentama bilo potrebno da pokupe sto se pokupiti da i uspostave liniju.
Veli ima se.Milorad Dodik
Dodik poziva Nikolića da podigne pripravnost vojske
http://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-po ... /120613058
- andromeda101
#942 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sad će Srbija donirati 10 milijardi eura RS-u i osposobiti ih za rat.
A građani Srbije će to rado učiniti. Pošto su im ispraznili i RS i onaj dio BiH koji je bio pod njihovom kontrolom, od mašinerije do crijepova.
Još samo treba da napune rezervoare što tenkova i oklopa što cisterni i zaliha.
Pa jedna od svrha rata u BiH je pljačka iste (BiH).
Ništa u BiH nije dovučeno iz Srbije, nego naprotiv odvučeno.
Plaho je Srbiji sad ući u vojnu avanturu, narod u Srbiji to jedva čeka.
Da troše pare na BiH i da ginu za BiH.
Jedva čekaju. Pogotovo Vojvodina.
Kažu da će ih to još više zbližiti.
I ništa od Vojvodina republjik.
Eno guraju se u red da "dovuču" ovaj put nešto u BiH iz Srbije.
A građani Srbije će to rado učiniti. Pošto su im ispraznili i RS i onaj dio BiH koji je bio pod njihovom kontrolom, od mašinerije do crijepova.
Još samo treba da napune rezervoare što tenkova i oklopa što cisterni i zaliha.
Pa jedna od svrha rata u BiH je pljačka iste (BiH).
Ništa u BiH nije dovučeno iz Srbije, nego naprotiv odvučeno.
Plaho je Srbiji sad ući u vojnu avanturu, narod u Srbiji to jedva čeka.
Da troše pare na BiH i da ginu za BiH.
Jedva čekaju. Pogotovo Vojvodina.
Kažu da će ih to još više zbližiti.
I ništa od Vojvodina republjik.
Eno guraju se u red da "dovuču" ovaj put nešto u BiH iz Srbije.
-
155_mm
#943 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nema bas mnogo smisla porediti vojske u okruzenju direktno. ako se ne uzme u obzir koju teritoriju moraju te vojske braniti i od koga.
@crven_barjak: neznam zasto toliko pominjes taj raspad OS BiH u slucaju nekog novog rata za bosni. svima nama je poznato da je to jedan od glavnih argumenata zbog ceg bi trebalo ukinuti OS BiH. pa OS BiH su bas tako i rasporedjenje da se sto lakse raspadnu. OS BiH postoje samo zbog tog sto bosnjaci to hoce (oni imaju neke svoje razloge
). i sa skoro 80 - 90% vjerovatnocom se sad moze reci koliko ce ko dobiti oruzja i vojne opreme tim raspadom. te price kako ni ono oruzje iz skladista TO i JNA devedesetih nisu pomogla pa da nece ni ovo sto je sad u skladistima OS BiH bi mogao biti neki dodatni argument za ukidanje OS BiH i demilitarizaciju bosne. nekako se tvoji argumenti dosta poklapaju sa onima sto nose "crni_barjak_sa_mrtvackom_glavom".
@crven_barjak: neznam zasto toliko pominjes taj raspad OS BiH u slucaju nekog novog rata za bosni. svima nama je poznato da je to jedan od glavnih argumenata zbog ceg bi trebalo ukinuti OS BiH. pa OS BiH su bas tako i rasporedjenje da se sto lakse raspadnu. OS BiH postoje samo zbog tog sto bosnjaci to hoce (oni imaju neke svoje razloge
-
lajkujMe
#944 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Meni nije jasno zasto su Hrvati i Srbi u reformi odbrane dopustili "ovo", mislim Bosnjaci su sve sto valja uzeli i od Bivse VRS i VF, i plasirali to na teretoriji koju Bosnjaci apsoultuno kontroliraju, skoro svi tenkovi su u Tuzli i Sarajevu, vecina artiljerije je u Bosnjacki kontroliranom podrucju, i % bosjaka u OSBIH je daleko veci od ostale dvije nacionalnosti.
Reforma odbrane i raspored OSBIH je veoma pametno uradjena od strane Bosnjaka i kao sto kolega iznad mene kaze OSBIH su upravo tako napravljene da nece boliti kad se Hrvati i Srbi razbjeze jer kod nas sve ostaje... a oni ga cuclaju.
Znaci mene zanima kako to Hrvati i Srbi nisu vidjeli?
Reforma odbrane i raspored OSBIH je veoma pametno uradjena od strane Bosnjaka i kao sto kolega iznad mene kaze OSBIH su upravo tako napravljene da nece boliti kad se Hrvati i Srbi razbjeze jer kod nas sve ostaje... a oni ga cuclaju.
-
155_mm
#945 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
bosanska namjenska industrija posluje u sasvim drugim okolnostima nego susjedne namjenske industrije.
bosasnka namjenska industrija je tek sad trazila od ministarstva odbrane stalne ugovore o snadbjevanju OS BiH. a na primjer u srbijije vojska platila nekih 5 godina unaprijed robu koju ce njihova namjeska industrija tek proizvesti i isporuciti da bi ovi kupili neke masine odmah.
drzava srbija je uvijek garant svojoj namjenskoj industriji prilikom sklapanja ugovora. bosanska namjenska industrija mora traziti garancije od banaka sto je veoma tesko (u zadnje vrijeme je to ipak preuzela razvojna banka).
ima ovakvih primjera mnogo. mada to nisu glavni problemi bosanske namjenske industrije.
najvecu stetu namjenskoj industriji je nanio sukob SDA i SzBiH oko preuzimanja kontrole nad tom industrijom.
drugi veliki problem namjenske industrije je sazet u ovoj recenici resornog ministra Trhulja kada govori o stanju u namjenskoj industriji prije godinu dana:
i srbiji i hrvatskoj je namjenska industrija pod kontrolom bosnjaka je trn (ustvari klin) u oku. sto je gledano sa njihove tacke gledista sasvim razumljivo. svi pokusavaju da je uniste naravno nemaju bas mnogo mogucnosti ali koliko se moze dobro je. primjer vitezita. imati vlastitu tvornicu baruta i raketnih goriva a to morati uvoziti (iz srbije a nesto se prica da se u zadnje vrijeme uvozi iz turske mada nisam siguram) je nenormalno. tu se radi o direktnom sukobu interesa hrvata da su bosnjaci vojno sto slabiji i bosnjaka da obezbjede sebi sto manju ovisnost o uvozu za vlastitu namjensku industriju kako bi povecali odbranbenu mogucnost.
srbija vise radi sa vrbovanjem odgovornih u bosanskoj namjesnkoj industriji. a posto tu ima dosta onih sto jos placu za titom i jugoslavijom u odredjenoj mjeri i uspijevaju.
sudeci po svemu sto se dogadja u namjenskoj industriji bosne zadnjih godinu dana da je neko prepoznao vaznost ove industrije (napokon nakon toliko godina agonije ).
bosasnka namjenska industrija je tek sad trazila od ministarstva odbrane stalne ugovore o snadbjevanju OS BiH. a na primjer u srbijije vojska platila nekih 5 godina unaprijed robu koju ce njihova namjeska industrija tek proizvesti i isporuciti da bi ovi kupili neke masine odmah.
drzava srbija je uvijek garant svojoj namjenskoj industriji prilikom sklapanja ugovora. bosanska namjenska industrija mora traziti garancije od banaka sto je veoma tesko (u zadnje vrijeme je to ipak preuzela razvojna banka).
ima ovakvih primjera mnogo. mada to nisu glavni problemi bosanske namjenske industrije.
najvecu stetu namjenskoj industriji je nanio sukob SDA i SzBiH oko preuzimanja kontrole nad tom industrijom.
drugi veliki problem namjenske industrije je sazet u ovoj recenici resornog ministra Trhulja kada govori o stanju u namjenskoj industriji prije godinu dana:
http://www.klix.ba/biznis/news/trhulj-s ... /110612058"Za sređivanje stanja u ovoj oblasti potrebno je 30 do 40 miliona konvertibilnih maraka. Postoje i drugi problemi, neadekvatan menadžment te nepostajanje saradnje između pojedinih fabrika. Menadžment koji ne zna da sarađuje, koji prije ima prijatelje u Srbiji nego u Sarajevu ili Travniku, neće ni biti menadžment", kazao je ministar Erdal Trhulj.
i srbiji i hrvatskoj je namjenska industrija pod kontrolom bosnjaka je trn (ustvari klin) u oku. sto je gledano sa njihove tacke gledista sasvim razumljivo. svi pokusavaju da je uniste naravno nemaju bas mnogo mogucnosti ali koliko se moze dobro je. primjer vitezita. imati vlastitu tvornicu baruta i raketnih goriva a to morati uvoziti (iz srbije a nesto se prica da se u zadnje vrijeme uvozi iz turske mada nisam siguram) je nenormalno. tu se radi o direktnom sukobu interesa hrvata da su bosnjaci vojno sto slabiji i bosnjaka da obezbjede sebi sto manju ovisnost o uvozu za vlastitu namjensku industriju kako bi povecali odbranbenu mogucnost.
srbija vise radi sa vrbovanjem odgovornih u bosanskoj namjesnkoj industriji. a posto tu ima dosta onih sto jos placu za titom i jugoslavijom u odredjenoj mjeri i uspijevaju.
sudeci po svemu sto se dogadja u namjenskoj industriji bosne zadnjih godinu dana da je neko prepoznao vaznost ove industrije (napokon nakon toliko godina agonije ).
-
memnon
#946 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
djelomicno si u pravu ali, u slucaju ne daj boze sukoba, tenkovi idu na naftu koja je u hrvatskim rukama, a vojnici jedu hranu koja je u srpskim rukama. moje misljenje je da je to ravnoteza i da nitko ne smije cackati.lajkujMe wrote:Meni nije jasno zasto su Hrvati i Srbi u reformi odbrane dopustili "ovo", mislim Bosnjaci su sve sto valja uzeli i od Bivse VRS i VF, i plasirali to na teretoriji koju Bosnjaci apsoultuno kontroliraju, skoro svi tenkovi su u Tuzli i Sarajevu, vecina artiljerije je u Bosnjacki kontroliranom podrucju, i % bosjaka u OSBIH je daleko veci od ostale dvije nacionalnosti.
- madner
#947 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zato sto su morali, pod pritiskom USA prije nego sto je Hare uletio da stopira sve.155_mm wrote:nema bas mnogo smisla porediti vojske u okruzenju direktno. ako se ne uzme u obzir koju teritoriju moraju te vojske braniti i od koga.
@crven_barjak: neznam zasto toliko pominjes taj raspad OS BiH u slucaju nekog novog rata za bosni. svima nama je poznato da je to jedan od glavnih argumenata zbog ceg bi trebalo ukinuti OS BiH. pa OS BiH su bas tako i rasporedjenje da se sto lakse raspadnu. OS BiH postoje samo zbog tog sto bosnjaci to hoce (oni imaju neke svoje razloge). i sa skoro 80 - 90% vjerovatnocom se sad moze reci koliko ce ko dobiti oruzja i vojne opreme tim raspadom. te price kako ni ono oruzje iz skladista TO i JNA devedesetih nisu pomogla pa da nece ni ovo sto je sad u skladistima OS BiH bi mogao biti neki dodatni argument za ukidanje OS BiH i demilitarizaciju bosne. nekako se tvoji argumenti dosta poklapaju sa onima sto nose "crni_barjak_sa_mrtvackom_glavom".
I naravno u etapama, nije bilo odmah sve tako jer su i OS bile vece. Na kraju za puk koji ce nositi tradiciju proslih vojski prodase vojsku.
-
Tacticus
#948 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ne rasturam, samo sam bolje upucen od normalnog covjekamemnon wrote:jos par pitanja vidim da rasturas
a ovo ti je komplesno pitanje jer poslje JNA skoro sve zemlje ex-yu su se strogo orjentisale na odbranu (bila je i JNA ali je imala toliko toga da je imala i ofanzivnu moc) u skladu sa svojim geostrateskim polozajem i politickom situacijom
tako naprimjer slovenija je u nekom momentu bila izvrsna nauruzana sa 60 M84 tenkova, 90 T-55 tenkova, veoma solidnih kolicina artiljerije koja je pojacana sa izraelskim haubicama 155/45 mm, zatim helikoptere bell-412 i coguar, fino su modernizovali svoje M-84 i izvrsno modernizovali 30 T-55S
a onda su usli u nato, vecinu opreme jna su rashodovali, a ove modernije stavili u rezervu, trenutno imaju samo 26 aktivnih M-84 i planiraju i njih staviti u rezervu, a kupili su licencu 85 oklopnih transportera tockasa Pandur modernizovali ih i sada su to Valuk transporteri, dogovorili su upovinu 135 patria koje su u isporuci, ali ih pokusavaju smanjiti, a ovo su sve uradili da bi imali 2 mehanizovana bataljona sto je Nato trazio kako bi imali jedinice sposobne da budu zracnotrasportne i da mogu ucestovati u Nato misijama po svjetu
sa hrvatskom je slicna situacija gdje smanjuje svoje oruzane snage i ako zadrzava svoje oklopne snage radi geografije za koje postoje planovi da se uvecaju za jos 25% samo fondova nigdje na vidiku, ali ono sto mislim da je malo neozbiljno od strane hrvatskih politicara cinjenica da hrvatska mornarica ne kontrolira kompletne hrvatske terittorijalne vode
sto se tice srbije uzevsi u obzir njihovu politicku situaciju i cinjenicu da im je jos djelova teritorije podlozno odcjepljenju imaju najvecu vojsku sa najvecim ofanzivnim potencijalom, ali kao sto sam ranije objasio taj ofanzivni potencijal je poprilicno limitiran
jos bi naglasio jednu kuriozitet, a to je da makedonske oruzane snage imale su izvarednu avijaciju za situaciju u regionu sa potpuno operativa 4 MIG-29, 4 SU-25 i 8 Mi-24
uglavnom trenutno sve zemlje regiona su dobro opremljene da se odbrane od zemalja u regionu (naravno ako izuzmemo italiju) i dosta se sve zemlje osposobljavaju za ucestovanje u nato misijama, dok ofanzivna sposobnost jednostavno nestaje
-
Tacticus
#949 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
OK ovo znam, mada znam da je 90% pjesadiskog nauruzanja je bili pjesadisko nauruzanje bivse jna, sa tim da je zastava zestoko unistena u nato bombardovanjimacrven_barjak wrote:
Evo lijepo pisem druze, sta je sve Srbija prodala visestruko vise od BiH u zadnjih desetak godina :
e sada bi te zamolio da navedes modele ovoga sto si napisao jer stvarno neznam koja su to borbena vozila pjesadije sem BVP-80 ili da uopste proizvodi izvidzacke radare, ...- Protivavionsko oruzje/automatski topovi za podsku pjesadijskim jedinicama (svih kalibara)
ovo si isto naveo gore, a ja bi te opet molio da navedes modeleEvo sta Srbija u vlastitim pogonima proizvodi i prodaje :
- Municiju svih kalibara
- Protivoklopne sisteme
ovo je tako diskutabilno, jer dobar dio oficira JNA se nije bas snasao u ratnim improvizacijama, nego su se dugo drzali nekih krutih taktickih pravila, a pogotovu se nisu snasli u modernom ratovanju, najbolji primjer je slanje samih tenkova u urbani dio vukovara gdje su inace zavidni oruzani sistem sluzili samo kao mete za vjezbanje gadzanja protivoklopnim oruzijima, ali opet ne kazem da nije bilo i iveoma dobrih oficira, ali ponavljam kvalitet ovih institucija je diskutabilanImaju vojne akademije (ukljucujuci pomorsku i vojno-medicinsku ustanovu svjetske reputacije), vojno-tehnicke institute koji usvajaju, testiraju i implementiraju nove tehnologije, druze bezveze je ovo pisati, jer velicamo objektivno one koji bi nam rasturili zemlju danas da mogu (a trude se svojski).
OK molim te mi daj modele i gdje su prodavaniEvo ti nepotpuni spisak njihovih kompanija koje itekako dobro rade, i njihovi se proizvodi itekako dobro prodaju :
- PPU Uzice
- Sloboda Cacak
- Krusik Valjevo
- UTVA Pancevo
- Prva Iskra Baric
- 14. Oktobar Krusevac
- Senzor-Infiz Zemun
- Ei OPEK Nis
- Grossoptic Beograd
- ME_OPTA Beograd
- KLUZ Beograd
- Mile Dragic Zrenjanin
- BAPS ARES Zrenjanin
- ALEKS ARMOR
- OZMOARMOR Beograd
Moglo bi se o njima, u smislu namjenske industrije i njihove zastupljenosti na svjetskom trzistu pisati nadugo i nasiroko, nazalost. Srbija prakticno zivi od namjenske industrije, koja je njen najveci izvozni produkt i u velikoj mjeri doprinosi tome da Srbija ne postane jedna od najsiromasnijih zemalja u svijetu. Autoriteti u toj industriji javno objavljuju parametre proizvodnje koji su veci od onih u doba bivse Jugoslavije, sve receno. U nasem regionu, Srbija je vodeci proizvodzac i prodavac oruzja i municije, i nazalost preko njih idu svi vodeci poslovi iz ovog dijela svijeta
(naravno, Ceska Republika je tu neprikosnovena, no oni ipak i geografski i drugim atributima pripadaju "drugom svijetu").
samo cu ti ponoviti, da napokon se vratis nekoliko stranica i procitas kako su rasporedjene OS BiHcrven_barjak wrote:Sto se tice opremanja, stepena obucenosti i borene gotovosti BiH i srbijanskih OS, opet navodim, o tome ovdje necu pisati niti komentarisati, pametnom dovoljno jasno zasto.
a jos cu dodati da je tadasnju VF BiH obucavala na daleko vecem nivou i na duze staze ista firma koja je 1994-95 obucavala HV i sa kojom su iste dobile one jedinice koje su napravile relativno lagano i brzo pregazile jedinice koje su imale i vece borbeno iskustvo i slicne kolicine nauruzanja, a jos su se branile
-
Tacticus
#950 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
upravo ono sto sam ja pisao i ljepo objasnio, ali ne bolje je uvjek velicati susjedovo, kao sto se pravila fama od velike i nepobjedive jna koja je fol bila 4 u europi, a 7 u svjetu kovencijonalna sila (a ja cu samo reci da su u Europi prije JNA bile velika britanija, francuska, njemacka, italija, holandija, svedska, spanija, poljska, ...) i onda se u ratu pokaze da je bila osrednja europska sila155_mm wrote:nema bas mnogo smisla porediti vojske u okruzenju direktno. ako se ne uzme u obzir koju teritoriju moraju te vojske braniti i od koga.
@crven_barjak: neznam zasto toliko pominjes taj raspad OS BiH u slucaju nekog novog rata za bosni. svima nama je poznato da je to jedan od glavnih argumenata zbog ceg bi trebalo ukinuti OS BiH. pa OS BiH su bas tako i rasporedjenje da se sto lakse raspadnu. OS BiH postoje samo zbog tog sto bosnjaci to hoce (oni imaju neke svoje razloge). i sa skoro 80 - 90% vjerovatnocom se sad moze reci koliko ce ko dobiti oruzja i vojne opreme tim raspadom. te price kako ni ono oruzje iz skladista TO i JNA devedesetih nisu pomogla pa da nece ni ovo sto je sad u skladistima OS BiH bi mogao biti neki dodatni argument za ukidanje OS BiH i demilitarizaciju bosne. nekako se tvoji argumenti dosta poklapaju sa onima sto nose "crni_barjak_sa_mrtvackom_glavom".