U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#926 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Dado dijasporitus »

Nesto kontam, sta mislite kad bi potomci vojnika nacisticke njemacke koji su poginuli u BiH od partizana danas trazili izrucenje prezivjelih partizana i njihovu odgovornost za diverzantske napade na njemacke jedinice za vrijeme onog rata. Od prilike Srbija radi upravo to.
theTruePath

#927 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by theTruePath »

Ostavka Reisu-l-uleme na Blerovu Fondaciju

Povodom hapšenja u Londonu akademika dr. Ejupa Ganića, ratnog člana predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine te zbog kršenja osnovnih ljudskih prava bosanskom državljaninu sa diplomatskim pasošom od strane Vrhovnog suda u Londonu (City of Westminster Magistrates Court), reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je danas (06.03.2010) podnio ostavku na mjesto člana Međunarodnog religijskog savjetodavnog vijeća u Toni Blerovoj foundaciji za vjeru (Tony Blair Faith Foundation), koja je osnovana 2008. godine.

Detaljnije >>>
Aferim reis efendija :bih:
Murat Sabanovic

#928 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Murat Sabanovic »

prosle godine kada sam bio u londonu,zamalo i ja da zaglavim.pitali me na aerodromu odakle dolazim i kuda cu...sreca moja te nisam rodjen istocno od raja,inace bi bilo kao i ganicu..fuj,nikad vise u englesku...

cetnicka posla,nece da prikazu onoga zutokljunca na tenku koji je prijetio 92ge da ce pucati na prvu zgradu. nego podmecu i pokusavaju izjednaciti agresora i zrtvu.doduse sami smo krivi,jer nista ne poduzimamo.
senjor

#929 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by senjor »

Ceric efendijo.... :thumbup:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ponizenje Bosne i Hercegovine dolazi ponajvise iz same BiH.
Kad Bosanci zbiju redove i krenu ponovo u partizane(gologlavi)tek,mozda onda ojacamo kicmu.U Londonu uhapsen Ganic u Maoci uhapsene vehabije,kad uhapse mene onda si ti na redu,ako kontas moj Bosancero!
uroborus

#930 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by uroborus »

svoj wrote:
Srpska strana uvjek nađe nekog novog Galijaševića koji će ako ne riječima onda šutnjom potvrditi sve njihove navode. Sramota me je što dijelim istu zemlju sa Hećimovićem i njemu sličnim.
Što se tiče voditeljice trudila se stavljati nekim gostima riječ u usta npr. zar nije i u Sarajvu postojala zločinačka organizacija ili onom srbinu iz Banja Luke sa pitanjem zar se srbima sudi u Sarajevu kao da to nije glavni grad (pa gdje će biti vrhovni sud nego u gl. gradu). Ali me je iznenadio odgovor onog iz BL koji je rekao da su sve nacije zastupljene u sudu BiH i da se pošteno sudi, samo da su malo spori.
Moram priznati da je nemam takav problem sa mister Hecimovicem, nekad davno-medijskim itedantom SDA, danasnjim "slobodnim strijelcem", niti bi ga poredio sa Galijasevicem, iako ima dosta propusta koji idu na njegov konto po pitanju "bijele Al-Kaide" na prostoru BiH.
Problem je u tome, po mom misljenju, sto je najavljen kao neko ko je istrazivo slucaj Dobrovoljacka, dok to u samoj emisiji nije nicim podkrijepio. Cijelo vrijeme smo imali pazljivo biranje rijeci, blag nastup i porilicno drzanje po strani u cijeloj emisiji, tako da je on sa svojim blazenim glasom ostavljao ustisak tek pukog statiste, koji bi trebao, kao, da predstavlja "bosnjacku stranu". Zato mislim da je u emisiji trebalo pozvati nekoga ko je bio zivi svjedok tih dogadjaja, kao npr Jovan Divjak, da bi se stvorila cjelokupna slika. Ovako, pripadnici bivse JNA imali dovoljno prostora da istu armadu predstave kao stranu koja uopste nije bila u sukobu, vec je to samo "muslimanska propaganda" da bi se ista prikazala kao srbo-cetnicka, i tako uvukla u "gradjanski rat"!
uroborus

#931 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by uroborus »

exliberal wrote:Ja cu opet da postavim par pitanja.
Ako je Srbija dostavila dokaze tuzilastvu u Sarajevu i ako je to isto tuzilastvo to potvrdilo,pet godina je proslo i nista se nije desilo....i sad citava frka sto Srbija krece samostalno....zasto niko nije prozvao to isto tuzilastvo za nerad ? Ako je cijeli slucaj jasan i cist sto vecina forumasa ovdje tvrdi zasto onda nisu demonstracije bile pred tuzilastvom jer je njegovim (ne) radom doslo do ove situacije?
Sa druge strane neki od ucesnika potvrdili da su dobili naredjenje da se kolona zaustavi i napadne ( sto je i UN potvrdio) kako onda da se to presucuje ili ignorise?
Koliko je tuzilastvo i policija u Sarajevu sposobno da istrazi i preda ove veoma osjetljive slucajeve mozemo da vidimo ka su u pitanju neka druga krivicna djela( jos uvijek nerazjasnjena ubistva ministra policije, top agenta Aida, pokusaj atentata na papu, miniranja Alijinog groba :!: .....).Pa pogledajte koliko je trebalo da se Zuka uhapsi pored svih dokaza..Kad vidimo ovo onda se logicki namece pitanje dali odredjene politicke struje unutar bosnjackog korpusa namjerno otezu ili odgadjaju krivicno kaznjavanje bosnjaka dok se u isto vrijeme to trazi od srba i hrvata?
Sto se tice srbijanske strane, ja njihov potez, u aferi Ganic, dozivljavam kao vid pritiska na BH sudstvo, kao i politicko vodstvo, da ako oni ne zele istrazivati Dobrovoljacku, onda ce to srbijansko prevosudje uzeti u svoje ruke.
Sam slucaj se treba i mora istraziti, ne samo zbog zlocina koji su pocinjeni, vec i zbog adekvatnog historijskog tretmana, tako da nem se ne dogodi da velicamo pripadnike TO-a koji su ubijali vojno medicinsko osoblje bez ikakvog razloga. Problem je u tome sto sada jedan Ganic, Divjak itd. ispada veci ratni zlocinac od jednog Kukanjca, i bulumenti slicnih njemu koji su mirne duse naoruzavali paravojne SDS-ove formacije. Odkud pravo JNA da uhapsi Izetbegovica na sarajevskom Aerodromu, i koje to naredio? Sta je to radila JNA mjesecima prije po brdima oko Sarajeva? Zar JNA pocetkom maja u Brckom sve Hrvate i Bosnjake, koji su se sklonili u tamosnju kasarnu, nije uzrucila proklamovanim cetnicima kao sto je Jelisic da se na njima sadisticki izivljava i ubija ih, iako im je ta ista JNA garantovala sigurnost? Prikazivati tadasnju JNA, koja je bila direktno dogovorna Milosevicu, kao nekakvu trecu stranu, lisenu bilo kakve odgovornosti je dovoljan razlog da svaki normalan covjek ustane protiv takve ocite nepravde i suspostavi joj se...svim silama.
Sezam

#932 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Sezam »

uroborus wrote:
svoj wrote:
Srpska strana uvjek nađe nekog novog Galijaševića koji će ako ne riječima onda šutnjom potvrditi sve njihove navode. Sramota me je što dijelim istu zemlju sa Hećimovićem i njemu sličnim.
Što se tiče voditeljice trudila se stavljati nekim gostima riječ u usta npr. zar nije i u Sarajvu postojala zločinačka organizacija ili onom srbinu iz Banja Luke sa pitanjem zar se srbima sudi u Sarajevu kao da to nije glavni grad (pa gdje će biti vrhovni sud nego u gl. gradu). Ali me je iznenadio odgovor onog iz BL koji je rekao da su sve nacije zastupljene u sudu BiH i da se pošteno sudi, samo da su malo spori.
Moram priznati da je nemam takav problem sa mister Hecimovicem, nekad davno-medijskim itedantom SDA, danasnjim "slobodnim strijelcem", niti bi ga poredio sa Galijasevicem, iako ima dosta propusta koji idu na njegov konto po pitanju "bijele Al-Kaide" na prostoru BiH.
Problem je u tome, po mom misljenju, sto je najavljen kao neko ko je istrazivo slucaj Dobrovoljacka, dok to u samoj emisiji nije nicim podkrijepio. Cijelo vrijeme smo imali pazljivo biranje rijeci, blag nastup i porilicno drzanje po strani u cijeloj emisiji, tako da je on sa svojim blazenim glasom ostavljao ustisak tek pukog statiste, koji bi trebao, kao, da predstavlja "bosnjacku stranu". Zato mislim da je u emisiji trebalo pozvati nekoga ko je bio zivi svjedok tih dogadjaja, kao npr Jovan Divjak, da bi se stvorila cjelokupna slika. Ovako, pripadnici bivse JNA imali dovoljno prostora da istu armadu predstave kao stranu koja uopste nije bila u sukobu, vec je to samo "muslimanska propaganda" da bi se ista prikazala kao srbo-cetnicka, i tako uvukla u "gradjanski rat"!
:lol: I nakon emisije na dozivotnu robiju ui srbijanski zatvor...kakve bedastoce ljudi pisu ovdje, za ne povjerovati...
uroborus

#933 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by uroborus »

Sezam wrote:
:lol: I nakon emisije na dozivotnu robiju ui srbijanski zatvor...kakve bedastoce ljudi pisu ovdje, za ne povjerovati...
O.K...ostao sam nedorecen, jer nisam valjda toliko glup da mislim da bi trebao fizicki prisustovati, vec putem vidio linka, kao i gost iz Banja Luke! Garantujem da bi sama emisija poprimila sasvim drugaciji karakter, ali, eto, ako je tebi drazi anemicni Hecimovic...onda je stvarano pisem bedastoce! :roll:
nellington

#934 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nellington »

uroborus wrote:
Sezam wrote:
O.K...ostao sam nedorecen, jer nisam valjda toliko glup da mislim da bi trebao fizicki prisustovati, vec putem vidio linka, kao i gost iz Banja Luke! Garantujem da bi sama emisija poprimila sasvim drugaciji karakter, ali, eto, ako je tebi drazi anemicni Hecimovic...onda je stvarano pisem bedastoce! :roll:
Pa ne budimo naivni, zar je njima u interesu da im emisija poprimi drugačiji karakter?
uroborus

#935 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by uroborus »

nellington wrote:
uroborus wrote:
Sezam wrote:
Pa ne budimo naivni, zar je njima u interesu da im emisija poprimi drugačiji karakter?
Naravno da nije, to i ne tvrdim...dokaz za to je i nazocni Hecimovic! :roll:
Bosnolog

#936 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Velikosrpski ideolozi pranja svoje zlocinacko genocidne uloge u agresiji na BiH povodom ove politicki motivisane optuznice Ganica je posljedica izazivanja dimne zavjese povodom pocetka sudenja genocidno fasistickom krvniku i glavnom dirigentu velikosrpske agresije SANU ideolaoga na BiH i njenog glavnokomandujuceg Firera za BiH Dabic Jadovana na dan Neovisne BiH koji je planski iskoristila kako bi nastavila destabilizovati BiH i odrzavati bosanskohercegovcki lonac sve blize tacki kljucanja i vojnih sukoba obzirom da se priblizava dan odluke medunaordnog suda o pitanju legitimiteta neovsnosti Kosova i srbijasnkog zahtjeva pred vijecem sigurnosti UN-a sjednicu o legitimnoti Kosova http://www.blic.rs/Vesti/Politika/17956 ... o-statusu- Sto je samo nastavaka tenziaja i destabilizacije iza koje stoji Srbij dvije decenije.

Ovo je samo nastavak agresija na BiH diplomatskim putem sa ciljem da se izjedanaci zrtva i zlocinac.
Velika Britanija i zvanicna posjeta Ganica je ocito isplnirana gdje je namamljen u posjetu iskoristeno za njegovo hapsenej koje se poklopilo sa danom pocetka sudenja durmitorskom krvniku,Dabicu...planski osmisljeno praceno i ciljano od strane Srbije.

Imajuci u visdu cinjenice da je Srbija sa BiH par dana prije hapsenja Ganica potpisala ugovor o medusobnoj saranji u vezi procesuiranja optuzenih za ratne zlocine 90 tih,....po kojem bi trebalo procesuirati sve optuzene po mjestu boravka je prekrsen od strane Srbije ovim cinom mada je taj sporazum po meni nepovoljan i stetan po BiH i ponizenje za BiH jer vecina zlocinaca se sklonika u Srbiju i nece po njemu biti isporucena BiH za njihovo procesuiranje vec bi im sudili Srbijsnki sudovi u cije sudstvo ne vjerujem jer je politicko obojeno a najbolji primjer je presud i tretman Jurisica kome su izrekli presudu bez dokaza koaja je pranej i izjednacavanje zlocinca i zrtve.

Vezano za optuznice protiv BH gradana od strane Srbijanskog pravosuda oni su nelegalni i nelegitimni,Sud BiH kao i sud u Hagu ili mednarodni sud pravde u Strazburu i niti je drugi ukoliko nema saglasnosti BH sudstva ili drzave BH da sudi BH drzavljanima a odnosi se na zlocine pocinjen na teritorijei BiH.

Vezano za Dobrovoljack ulicu i dogadaje na koje se poziva srbijansko tuzilastvo.

Taj dogadaja se desio 3/5/1992 dan nakon pokusaja zauzimanaj pedsjednistva RBiH 2/5/1992 cime je trebao biti zauzet po planu velikosrpskih planera grad Sarajevo kao i prdsjednistvo drzave od strane JNA koja je od 6/4/1992,./dan kada je RBIH priznata od UN-a dobila svoje priznaje/ to jest od tada bila strana i okupatorska sila po svim medunarodnim zakonima i pravilima,........Ista ta JNA je od dana mednarodnog priznaja RBiH kada je podignuta zastave na East Riveru ista JNA je ignosrisala i stavila se u sluzbu velikosrpske masinerije i granatirala grad Sarajevo iz svih kasarni ,postavila artilejriju oko grada i sa tih polozaja razarala grad za sto postoje ogromni dokazi poginulih gradana od samog pocetaka rata protiv BiH ,....

Mnogi gradovi untar BiH su bili napadnuti i zauzeti od Zvornika,Visegrada,Foce i drugih gradova prije 3/5/1992 od strane iste te okuparoske JNA....Pazite sada dio te agresorsje soldateske ostaje unuter grada bez mogucnosti da se izvuku poput komande druge vojne oblasti sa trga sestog Aprila,Kasarne Marsal Tito.Viktor Bubanj i drugih,.....Tadasnja JNA nakon 6 Aprila zvanicno postaje strana vojna sila na teritoriji RBIH,.....gotovo mjeseca dana nakon priznaja kojo je bilo zabranejno da bez najave i pratnje pripadnika MUP-a BiH izlazi iz kasarni oni su pokusali 2/5/1992 u ranim jutarnjim satima zauzeti predsjednistvo BiH bez ikakve najave o ranijoj zabrani kretanja bez najave i odobrenej zvanicnih i legitimonih organa novonastale i medunarodno priznate drzave R BiH i sa dva pincgauera sa naoruzanim vojnicima uz pratnju dva transportera i dva tenka krenuli i dosli na domak predsjednistva na kojeg su pucali sa ciljom da izvrse vojni udar i dovedu SDS teroriste koji su vec proglasili Drzavu 9/1/1992 kao Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.....

Oni vido snimci koji prikazuju tramvaje u plamenu i mrtve vojnike su posljedica borbi tog po RBIH sudbonosnog dana " D" 2/5/1992 i sprecavanja istih da zauzmi Presjednistvo RBiH kada su pobijeni u toj namjeri.....Cijeli dan je ta ista okupatorska soldateska granatirala grad,sabotirali i spalili glavnu postu na obali da bi vojni udar i preuzimanje Sarajeva bilo lakse ostvariti uz prekid telefonskih veza,CIjeli grada j pretrpio strasa i razoran granatrianaj sa mnogo pokinuli i povrijedenih.....Nije im uspjelo to sto su namjeravali 2/5/1992 godine,......isti taj dan Alija biva kidnapovan od strane tada po svim medunarodnim zakonima okupatroska soldateska JNA u RBiH na sarajevskom aerodromu sa Lagundzijom ,njegovom kcerkom i pratiocima ,...nadajuci se da ce Vojni udar uspjeti a Aliju poslati u egzil ili mu Karadzic i velikosrbi suditi .Vojni udar nije uspio zahvaljujuci herojskoj borbi dijela pripadnika specijalne policije ,TO i naoruzanih gradana PL.

Izetbegovica zadrzavaju u Kasarni u Lukavici gdje naca i sutradan 3/5/1995 ga koriste za izvlacenje okupatorske JNA koja je ostala odsjecena u kasarnama unutar grada,pod kontrolom TO i MUP-a BiH....

Oni koji su u ime RBIH ugovarali izdajnicku evakuaciju okupatorsko soldateske JNA dan poslije 3/5/1992 kad se desila Dobrovoljacka su napravili masu gresaka u korist velikosrpskih fasita,.....

Ja se pitam,..............

Zasto je i ko je dozvolio da se dan poslije propalog zauzimanja predsjednistva 2/5/1992 dozvoli da soldateska okupatorska JNA napusti kasarne i komandu sa kompletnim naoruzanjem i opremom,.... JNA je ucjenila i iskoristila zarobljavanjem legitimnog predsjenika neovisne i medunarodno priznate drzave da sa kompletnim naoruzanejm i opremom napusti kasarne ,zasto oni nisu izasli goloruki i ostavili oruzje u kasranama obzirom da su iz njih do tada ubijali gradane Sarajeva i pokusali zauzeti predsjednistvo ,kao i cinjenicu da su svo drugo nase zajednicko oruzje prisvojili ukljucujuci i oruzje TO unutar ex YU i da ce to oruzje ponovo iskoristilo kada se izvuku za ubijanej gradana Sarajeva i dalju agresiju na RBiH koja je vec bila u toku,za ovo bi trebalo suditi onima koji su tu izdaju dozvolili i saznati ko j eu ime RBiH to ucinio.

Da su izasli goloruki okupatori iz tih Kasarni odnosno Komande JNA i bili napadnuti onda bi mogli pricati o zlocinima i traziti da se odgovorni procesuiraju,

Naoruzana vojska koja je do tada i taj dan granatirala grada Sarajevo je legitimna meta,i svaki napda na nju je legitiman napad po svim nedunarodnim zakonima i pravilima ratovanja.

Velikosrpski fasiti koriste snimke poraza pri pokusaju zauzimanaj predsjednistva od 2/3/ 1992 koji pokazuju poginule vojnike okupatroske JNA sa obale nadomak predsjednistva i nemaju ama nikakve veze sa Dobrovoljackom dan poslije i te iste snimlke plasiraju kao pokolj vojnika kojeg nije bilo dan poslije u Dobrovoljackoj ulici,.....sve se tendeciozno plasira tim snimcima poginulih vojnika koji je bio da nprije Dobrovoljacke ulice .

Za mene je neshvatljivo da JNA sa punim naoruzanejm napusti kasarne ne razmisljajuci da ce to oruzje i ista soldateska okrenuti protiv civila i grada Sarajeva nako sto se domogne Lukavice i Vraca,.......Ovdje je nas vojni i politicki vrh pokazao naivnosti amaterizm dozvolivsi cetnickoj JNA napustanje kasarni a najveca pomoc njima je upravo bio Izetbegovicevo uhapsenje na Aerodromu,....Oni ga nisu smjeli ubiti niti bi njegove odluke bile validne,za vrijeme zatocenistva ....On im je odlicno posluzio da se izvuku iz grada i to je bila greska onih koji su dozvolili evakuaciju soldateske sa oruzjem i opremom prisatjanjem na ucjene Kukanjca i okupatroske JNA,....

Trebalo je ignosrisati ucjene i uslovljavanje evakuacije Kukanjca i cetosa iz Kasarni u zamjenu za predaju Izetbegovica,...Jednostavno je UN mogao preuzeti Izetbegovica iz Lukavic i dovesti ga u predsjednistvo jer je on bio legitimni i medunarodno prihvacen i prepoznat predsjednik novonastale drzave RBiH,

Umjesto da smo odsjekli vodu,struju ,hranu i blokirali izlazat iz kasarni okupatorske soldateske i pod ultimatumom predaje i razoruzanja istih trazili predaju a kao takve goloruke iskoristili za razmjenu civila sirom BiH nasi praznoglavi mudrolozi su izveli zlikovce sa punim oruzjem iz kasarni koji su nas nastavili ubijati naredne cetiri godine, tim istim oruzjem sa okolnih brda/Ovo je najbolji pokazatelj naivnosti i nesposobnosti koju i danas placamao od strane istih neposobnjakovica/.....

Ova citava ujdurma oko odbrane Ganica ce jos jednom dokazati nesporobnost pravnog sistema drzave kao i diplomatijeje samo ogledalo nesposobnjakaovica koje trpimo sve ove godine,...Ganicu ce prije pomoci pritisak javnosti i medunarodni krugovi i nasi saveznici u Svijetu koji odlicno znaju sta je bilo u BiH i ulogu Srbije u svojoj velikosrpskoj agresiji na BiH nego advokati tipa propuh pravnika Softica i slicnih njemu koji izgube partiju sa najboljim spilom karata i dokaza pa me ne bi izneneadilo da slicni njemu ponovo dokazu i pokazu svoje nesposobnosti.

Ovo je samo nastavak rata koji je zavrsen oruzjem 95 ali se nastavio voditi drugim oblcima ukljucujuci i ovaj politicki motivisano hapsenej Ganica zbog pocetka sudenje Karadzicu o kojem gotovo niko vise ne govori jer je Srbija uspjela upraov ovim cinom skrenuti reflektoresa njega i njegovog sudenja hapsenejm Ganica,....

Ali nece uspjeti vrijeme ce pokazati,....Britanci nemaju niti pravne niti moralne osnove isporuciti Ganica zlocinackoj Srbiji ako to ucine onda smo ponovo u 1992 godini,i novim sukobima na sto treba racunati....
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#937 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Toto »

uroborus wrote:
Sezam wrote:
Jovan Divjak ne moze nikako biti relaevantan svjedok-za Srbiju. On je "izdajica srpskog naroda" i sumnjam da bi ga pozavali i u emsiju da bilo sta svjedoci.
Emisija ima tacno odredjen cilj, namjenu. Ucesnicima je naredjeno sta trebaju da kazu. Dovodjenjem generala Divjaka u studio to bi se narusilo i emisija bi propala. Tako da je i po ovom predlog dosta naivan.
BHCluster

#938 Re: EJUP GANIC " Niko ne sme ziv da prodje"

Post by BHCluster »

Dado dijasporitus wrote:
davoriz wrote:Upravo su na RTS pusteni delic dokaza protiv Ganica presretni razgovori Ganica iz 92 u dobrovoljackoj ulici u kojoj Ganic jasno kaze da kolonu treba podeili pucati po koloni koristiti zapaljiva sredstva itd i da niko nesme ziv da prodje

Naređenje za sve jedinice: Sva pokretna vozila neprijatelja uništiti. Pripremiti zapaljive smese i sve paliti. Blokirati jedinicu i odmah po njima. Obarajte stabla da se ne mogu ni milimetra maknuti. Nema prilaza UNPROFOR-ovim vozilima dok predsednik ne bude u Predsedništvu. Odmah, odmah zarobiti sve. Neka sve jedinice koje su blizu Dobrovoljačke dejstvuju po ovoj vojsci", glasilo je naređenje koje izdao Zaim Backović Zagi, pomoćnik komandanta TO.

U drugom, prisluškivanom, razgovoru Backović kaže:

"Svim jedinicama - izvršna komanda, ljudi. Iz Vrhovne komande TO BiH, Zagi vam govori, ne mogu vozila prolaziti, blokiraj to, blokiraj. Najbliža jedinica Dobrovoljačkoj - blokirati ulicu. Zagi ovde".

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici je usledio pošto je u komandi JNA u Lukavici zadržan muslimanski lider i predsedavajući Predsednišstva BiH Izetbegović.

U trostranom sporazumu između JNA, mirovne misije Ujedinjenih nacija (UNPROFOR) i rukovodstva u Sarajevu, tačnije Ganića, dogovoreno je da se na bezbedan način evakuiše Druga vojna oblast, a da Izetbegović i njegova pratnja, u kojoj su bili njegova kćerka Sabina i sadašnji lider Socijaldemokratske partije (SDP) u BiH Zlatko Lagumdžija, budu oslobođeni.

Međutim, Ganić i Efendić odlučili su da bude propušteno samo vozilo u kojem se nalazi Izetbegović i komandant Druge vojne oblasti general JNA Milutin Kukanjac, a da ostatak kolone u povlačenju bude presečen i napadnut. To je učinjeno, iako je i Izetbegović dao drugačije obećanje.

Izvor: ( RTS )
Treba uzeti u obzir dvije cinjenice
1.Dogovor izmedju TO BiH i JNA je bilo da se razmjene Izetbegovic za Kukanjca.
2. TO je izdao naredjenje da se ne puca ukoliko JNA ne bude mjenjala polozaje.

Prvi dogovor je prekrsen s tim sto je Kukanjac povecao svoj zahtijev i zatrazio da uz njega ide i kompletna vojna jedinica, tj citav konvoj. To je znacilo da ce JNA da mjenja svoje polozaje sto je dalo TO pravo da ih napadne jer vise nije bilo u pitanju razmjena zarobljenika vec prestrojavanje ratne snage iz grada na brda. Po svim vojnim taktikama vojne jedinice JNA koje su se nasle u Sarajevu su trebale biti zarobljene. Koja vojska bi pristala da te vojnike pusti sa kompletnim naoruzanjem i logistikom da bi ta ista vojska sutra se zakopala oko Sarajeva i napadala grad kao sto su neuspjesno pokusali dan prije da zauzmu grad. Naredjenje TO da zaustavi kolonu po svaku cijenu je u potpunosti opravdano a kolona je sama krsenjem dogovora o razmjeni postala legitimni vojni cilj.

Samo da dodam da uvoj snimci se uopste ne cuje Ganic.
Ima ona emisija Posteno govoreci od prosle godine koja je bila na temu "Dobrovoljacka" ulica i u njoj covjek neznam mu ime mozda neko ima snimak negdje kaze da je on izdao tu naredbu i da se radila o drugom danu.
ado-šampion

#939 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ado-šampion »

Ma dajte ljudi, kakvo izručenje, nema govora o tome! :-)

Prvo, JNA vojska (zapravo JA), nije imala ništa da radi u Sarajevu ni poslije rezultata referenduma (1. mart 1992.), a kamoli poslije međunarodnog priznavanja BiH kao nezavisne i suverene države (6. april 1992.). Oni su se usidrili sa topovima na brdima oko Sarajeva još puno prije početka rata, s izgovorom da se radi o vježbi. :roll: Ostali su u svim sarajevskim kasarnama jer su mislili da će na taj način brzo zauzeti Sarajevo. Međutim, kad je to palo u vodu, prešlo se ne plan da JA vojska izađe iz Sarajeva sa svim ljudima i naoružanjem! Uz sve to, JA vojska je 2. maja 1992. napala (odnosno pokušala napasti) Predsjedništvo i zarobila predsjednika jedne međunardno priznate države! Ta vojska potom ne samo da nema pravo boraviti na prostoru BiH, nego postaje i neprijateljska vojska.

Dogovor u slučaju "Dobrovoljačka" je bio razmjena čovjek za čovjeka, tj. Predsjednik za generalan Kukanjca. Oni su taj dogovor promijenili u zadnji čas, a uslov je bio da uz Kukanjca iz zgrade druge komande (ili kako se već zvala) na Bistriku izađe i sva vojska. I gledaj sad čuda, vojska izlazi iz komande i sa sobom nosi SVU dokumentaciju i oružje! :? WTF?! Pa šta su očekivali?! Da im se kaže "Ej momci, svaka čast, idite i vi i oružje pa onda tim istim oružjem poslije pucajte po naši civilima"?! Pa nek budu sretni što ih sve nisu pobili! (Ovo je izjava za slučaj koji se već desio, nije poziv na nasilje!) Evo ja da se stavim u taj položaj, da sam ja tad bio u TO, gledam pripadnike vojske koja puca po civilima u mom gradu kako naoružani do zuba "mirno" odlaze na svoje položaje da pucaju po tim istim civilima. Pa ko bi to mogao mirno gledati?!

Da ne duljim dalje, od izručenja nema ništa, Hag je odbio podići optužnicu jer je tužba Srbije neosnovana, a isto tako i Interpol je odbio izdati međunarodne potjernice. Samo ta dva dokumenta su dovoljna da se izručenje ne izvrši, bez obzira šta Srbija dostavi.

Zaboravio sam napomenuti da je JA iz svih sarajevskih kasarni izašla bez ikakvih problema. Jedini "problem" desio se u Dobrovoljačkoj jer su pokušali na brzinu i smunju iznijeti krucijalne dokumente (Plan od zauzimanje Sarajeva za 7 dana a BiH za 30, između ostalog) kao i naoružanje.
Bosnolog

#940 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

ado-šampion wrote:Ma dajte ljudi, kakvo izručenje, nema govora o tome! :-)

Prvo, JNA vojska (zapravo JA), nije imala ništa da radi u Sarajevu ni poslije rezultata referenduma (1. mart 1992.), a kamoli poslije međunarodnog priznavanja BiH kao nezavisne i suverene države (6. april 1992.). Oni su se usidrili sa topovima na brdima oko Sarajeva još puno prije početka rata, s izgovorom da se radi o vježbi. :roll: Ostali su u svim sarajevskim kasarnama jer su mislili da će na taj način brzo zauzeti Sarajevo. Međutim, kad je to palo u vodu, prešlo se ne plan da JA vojska izađe iz Sarajeva sa svim ljudima i naoružanjem! Uz sve to, JA vojska je 2. maja 1992. napala (odnosno pokušala napasti) Predsjedništvo i zarobila predsjednika jedne međunardno priznate države! Ta vojska potom ne samo da nema pravo boraviti na prostoru BiH, nego postaje i neprijateljska vojska.

Dogovor u slučaju "Dobrovoljačka" je bio razmjena čovjek za čovjeka, tj. Predsjednik za generalan Kukanjca. Oni su taj dogovor promijenili u zadnji čas, a uslov je bio da uz Kukanjca iz zgrade druge komande (ili kako se već zvala) na Bistriku izađe i sva vojska. I gledaj sad čuda, vojska izlazi iz komande i sa sobom nosi SVU dokumentaciju i oružje! :? WTF?! Pa šta su očekivali?! Da im se kaže "Ej momci, svaka čast, idite i vi i oružje pa onda tim istim oružjem poslije pucajte po naši civilima"?! Pa nek budu sretni što ih sve nisu pobili! (Ovo je izjava za slučaj koji se već desio, nije poziv na nasilje!) Evo ja da se stavim u taj položaj, da sam ja tad bio u TO, gledam pripadnike vojske koja puca po civilima u mom gradu kako naoružani do zuba "mirno" odlaze na svoje položaje da pucaju po tim istim civilima. Pa ko bi to mogao mirno gledati?!

Da ne duljim dalje, od izručenja nema ništa, Hag je odbio podići optužnicu jer je tužba Srbije neosnovana, a isto tako i Interpol je odbio izdati međunarodne potjernice. Samo ta dva dokumenta su dovoljna da se izručenje ne izvrši, bez obzira šta Srbija dostavi.

Zaboravio sam napomenuti da je JA iz svih sarajevskih kasarni izašla bez ikakvih problema. Jedini "problem" desio se u Dobrovoljačkoj jer su pokušali na brzinu i smunju iznijeti krucijalne dokumente (Plan od zauzimanje Sarajeva za 7 dana a BiH za 30, između ostalog) kao i naoružanje.
:thumbup: :bih: Sustina neostvarenog cilja i zloupotreba okupacione JA koja se potom transformisala u pobunjenicku VRS najvecim dijelom je je sazeta u tvom postu,...

Evo kako razmisljau srbi nakon svega,ocito nas ceka novo suceljavanje jer velikosrpski faziama nije porazen u BiH ,..tamo gdje je olujom oslobodena drzava kao sto je Hrvatskoj nema vise problema.Nas ceka novo suocavanej sa povampirenom velikosrpskom drakulom kojoj je je bilo malo krvi 90 tih ,..dovoljno je procitati komentae srpskih i srbijanskih eletronskih novina i shvatit da je Dabica i velikosrpskih bolesnih Vojvoda mnogo medu Srbima,.... bojim se da nas cekaju novi sukobi i nesrece sto ih SANU i velikosrbi zele i prizivaju , http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srps ... cun-Srbije
svoj

#941 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by svoj »

Sezam wrote:
uroborus wrote:
svoj wrote:
Upravo ponavljaš isto što spomenuh. Čovjek svojom kako reče blagošću daje prostor drugoj strani, a oni zadovoljili formu da bude jedan naš. Po meni je to isto kao i Galijašević. Očekivano za urednika emisije, ali problem je gdje iskopaju takve bilmeze.
T10

#942 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by T10 »

Zaista nakon ovog nepravednog hapsenja covjeku nadolaze sjecanja iz rata.
Iako mislimo da smo zaboravili ovakvi dogadjaji ih izbace na povrsinu.
Sjecam se dobro kad su sa okolnih planina i brda vec duze vrijeme svakodnevno granatirali vecinu gradova a ko
dugi do JNA , rezervisti i ostala bagra. Jednostavno ne znate ni kako da se ponasate.
Nikad necu zaboraviti kada je prof. Ganic onako mirnim glasom na TV ili radiju ne mogu se tacno sjetiti, ali se
dobro sjecam tih rijeci . Pokusajte organizirati zivot , oni zele da nas pozatvaraju
da se ne krecemo . Necemo im dozvoliti da od nas naprave miseve. I zaista to nas je odrzalo.
I kad poredim sa ovim sto sad slusam sta govori tuzilac Barasinin na tV ne mogu da vjerujem , stvarno to me frapiralo. Kaze da se Ganic nije trebao ovako kretati. Prvo gops. Barasaninu kao sto vidis Ganic nije bio mis u ratu zasto bio bio nakon rata.
Iako predmet nije zavrsen tako dugo zaslugom tuzilastva, ipak se Ganic nije dakle trebao kretatati toliko dugo....
Hmmm stvarno cudno razmisljanje.... Ganic je pokazao hrabrost u ratu a da se jos boji kad "ne puca" Svaka mu cast!!! :thumbup:
Frankyee

#943 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Frankyee »

Evo na danasnji dan se preselio na onaj svijet jedan nas heroj iz Krajine, covjek koji je dao za nas i nasu Krajinu mnogo u toku odbrane od tog cetnickog agresora. Ali nakon zavrsetka rata javljaju se razni misevi i kojekakve ljudske nule da ruse njegov lik. Nije im uspjelo jer je covjek jednostavno predahnuo, srce mu stade da cista obraza ode na onaj svijet.

Toga se sjetim kad na ovom forumu i tom "otvorenom" Sarajevu, Ganica, koji je u mozda najtezem trenutku nase mlade drzave imao hrabrosti da se digne i svoju glavu rizikuje boreci se protiv cetnika, takvog covjeka sad zele vidjeti na robiji jer kao ima vilu od tri sprata?.

Evo jedan moj prijatelj iz Sarajeva koji sebe smatra kao da je on neka "gradska raja" kaze kao ko ga j**e ima Ganic para pun je ko brod, nakro se !????.

E ko god tako mislio i o Ganicu tako govorio, u ovome trenutku dok je on u Engleskom zatvoru zatvoren kao Vrhovni Komandant Armije BiH, e njemu ja zelim da se o sebi pozabavi 10 puta vise nego Ganic.

Ljudi to je jednostavo

Prvo su cetnici, u sred Banjaluke, osudili par boraca iz Kotor Varosi, jer su navodno tukli par srba u podrumu jedne kuce, na vecu robiju nego sto je dobio covjek koji je komandovao cetnickim korpusom i koji je napravio stotine zlociina,.

Pa nam onda napadose nase Generale, od Sefera, do Dudaka,

A sad fino hoce da sude nasem Vrhovnom Komandantu u tom trenutku a da pri tome glavni zlikovac Mladic je na slobodi zaslugom drzave koja je pocinila Genocid.

A vi opet glasajte za onog klempu sto je otprilike u isto vrijeme kada je Ganic pokusavao da spasi drzavu od cetnika i od izdajnika Fikreta Abdica, taj je klempo na cetnickoj televiziji lagao i dizao moral cetnicima da spasi svoju glavu.
Bosnolog

#944 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Jurčević: Srbija pokušava dovršiti izgradnju teza o ravnoteži krivice
To što se dogodilo Ganiću jasno pokazuje da je vlast u BiH krajnje neodgovorna i neuspješna
Autor: T. LAZOVIĆ06.03.2010. 22:00

Jurčević: Ganić je uhićen kao nekadašnji član najviše vlasti države BiH

Srbija je prvi put od 2000. godine kroz slučaj Ejupa Ganića opet krenula u otvorene političke i psihološke napade na susjedne države, što bi moglo dovesti do ozbiljne destabilizacije cijelog regiona, ističe u razgovoru za „Dnevni avaz“ Josip Jurčević, hrvatski povjesničar i bivši nezavisni predsjednički kandidat na izborima u Hrvatskoj.

Loša poruka

Jurčević u otvorenom razgovoru navodi da hapšenje ima nesumnjivu političku pozadinu, te da Srbija njime želi skrenuti pažnju sa suđenja Radovanu Karadžiću.

Ima li osnova Srbija tvrditi da je hapšenje Ejupa Ganića pravno, a ne političko pitanje?

- Ako promatramo zdravorazumski, jasno je da se razlozi i motivi izdavanja potjernice i uhićenja Ejupa Ganića nalaze gotovo isključivo u području političkih interesa. Da su postojale indicije protiv Ganića, njega bi sigurno procesuirao Haški tribunal, koji najviše energije troši u lovu na osobe koje su bile na visokim položajima. Politički motivi se prepoznaje i u činjenici
što su se svom snagom aktivirale obavještajne i medijske strukture od Londona, preko Hrvatske i BiH, do Srbije, koje velikom javnom galamom i površnom spekulacijom pokušavaju stvoriti privid pravnog postupanja.

Koliko su uopće srbijanski zahtjevi za krivično gonjenje osoba koje Tribunal u Hagu nije procesuirao, odnosno slanje potjernica i zahtjeva za izručenje, opravdani?

- Ganić je uhićen kao nekadašnji član najviše vlasti države BiH, koja je bila žrtva zločinačke srbijanske agresije. Tjeralicu za Ganićem, ali i drugim osobama istog ili sličnog statusa, raspisala je Srbija, tj. država koja je izvršila agresiju. Već to ukazuje na pravnu i moralnu apsurnost srbijanskog postupanja.

Srbija na taj način pokušava ostvariti različite ciljeve, kao što je skretanje pozornosti sa suđenja Karadžiću. Zatim, serijom takvih poteza i Srbija i drugi zainteresirani pokušavaju dovršiti izgradnju teza o ravnoteži krivnje i navodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. No, najvažnije je što se time poništava razlika između zločinca i žrtve, te se šalje zastrašujuća poruka da se isplati činiti organizirane zločine. To je kao da zamislite da su 1965. godine sljednici nacizma raspisivali potjernice i uhićivali preživjele logoraše.

Kakve to može imati posljedice po situaciju u cijelom regionu?

- Strateški gledajući, nakon 2000. godine Srbija je sada prvi put opet krenula u otvorene političke i psihološke napade na susjedne države. Primjerice, istovremeno su zatražili da Hrvatska ne obilježava „Oluju“ i da se uhićuju bh. političari koji se nisu pokorili njihovoj oružanoj agresiji. U zapadnim područjima BiH, koji su etnički očišćeni, najavljuje se referendum, a vlasti u Hrvatskoj plaćaju obnovu četničkih spomenika. Uz to, i u BiH i u Hrvatskoj je sve veća gospodarska i socijalna kriza.
To je vrijeme, kao i krajem 1980-ih, u kojem se mogu ostvarivati i krupnije geopolitičke ambicije, a u jugoistočnoj Europi ih opet, po tko zna koji put, najavljuje jedino Srbija. Svi drugi, naročito BiH i Hrvatska, ne uspijevaju se uspješno baviti ni sami sobom.

U takvoj situaciji, neki naizgled minorni događaji lako postaju upaljač požara. Smatram da bi taj upaljač mogao biti i sadašnji slučaj Ganić. Ako on bude izručen Srbiji, to će biti znak da smo opet na pragu različitih oblika oružane destabilizacije.

Žrtva i agresor

Mogu li se u istoj ravni posmatrati zločini koje je počinila država agresor, kao i eventualni zločini pojedinaca iz države koja je žrtva agresije?

- Čin oružane agresije je na više načina zločin, ponajprije zbog toga jer se u agresiji podrazumijeva i zločin protiv mira. Svaki konkretni zločin, ratni ili drugačiji podliježe procesuiranju. No, svaki zločin je bitno određen kontekstom i motivima u kojima je počinjen, te se po toj osnovi bitno razlikuju zločini država agresora od zločina koje počine pojedinci ili skupine koje se brane. U međunarodnim pravnim iskustvima svakako se najveći i najpoznatiji slučaj tog razlikovanja dogodio završetkom Drugoga svjetskog rata, kad su međunarodni sudovi u Nirnbergu i Tokiju procesuirali za ratne zločine pojedine organizacije i pojedince agresorskih, tj. poraženih država, dok su saveznici ostali potpuno pošteđeni, iako su nedvojbeno i njihovi vojnici činili zločine.

Imaju li, prema Vašem mišljenju, i bh. vlasti odgovornosti za ono što se događa Ganiću i u kojem smislu?

- To što se dogodilo Ganiću jasno pokazuje da je vlast u BiH krajnje neodgovorna i neuspješna. To se očituje u tome što se to ne bi nikako moglo dogoditi prosječno sređenoj državi. S druge strane, da su vlasti u BiH i Hrvatskoj imale minimum odgovornosti, već bi se 1991. godine udružile i zajednički pružale otpor agresoru. Zatim, da su bile odgovorne 1995. godine, kad su imale vojnu snagu i bile u pobjedničkom naletu poništile bi rezultete agresije i ne bi potpisale sramotni Dejtonski sporazum. Tada bi i Srbija bila prinuđena provesti duboki proces denacifikacije, pa se danas ne bi nalazili pred novom katastrofom, u kojoj je Ganić tek početni slučaj.

Britanija nije podlegla lobiranju, ona upravlja mnogim procesima

- Međunarodna zajednica je već krajem 1991. godine bila odlučujući akter događanja na prostoru bivše Jugoslavije. A tu je, unutar međunarodne zajednice, daleko najvažniju ulogu imala i ima je Velika Britanija. Prema tome, nije Britanija podlegla lobiranju Srbije, nego Britanija upravlja mnogim procesima, događajima i pojedincima u državama jugoistočne Europe, sukladno svojim interesima. Znači, o tome će ovisiti i Ganić, ali i sudbine brojinh drugih pojedinaca, pa i država.
NBS: Ejup Ganić je žrtva osvete lobija kojeg predvode Jovan Zametica i Mihajlo Rosić!
"Vlada Britanije donodi odluke pod utjecajem najbližih saradnika ratnih zločinaca s Pala", kaže se u saopćenju
Autor: FENA06.03.2010. 14:01

Ganić: Dokumentacija Srbije na putu za London

Narodna bošnjaka stranka (NBS) u subotu se oglasila saopćenjem za javnost u kojem ističe da za zadržavanje u pritvoru dr. Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji smatra odgovornom prvenstveno Vladu Britanije "koja donosi političke stavove o BiH pod utjecajem lobija koji su bili najbliži saradnici u ratu s ratnim zločincima sa Pala".

Stoga, NBS poziva članove Predsjedništva BiH da najoštrije osude ovako pristrasnu politiku Velike Britanije te da, kao kontramjeru, otkažu gostoprimstvo britanskom ambasadoru u BiH.

- Prema našim saznanjima dr. Ejup Ganić je žrtva osvete lobija kojeg predvode Jovan Džon Zametica i Mihael Rose, Mihajlo Rosić, s kojima je dr. Ganić imao teške političke sukobe u vrijeme agresije na BiH, a posebno u vrijeme zloglasne ofanzive VRS-a na Goražde. Tada je general Rose vrlo pogrdnim riječima nazivao dr. Ganića, koji ga je optuživao za pristrasnost prema Mladićevim krvoločnim hordama, kaže se u saopćenju NBS-a.

NBS također podjeća bosansku javnost da je Jovan Zametica ”učestvovao u političkoj implementaciji Karadžićevog nacionalnog programa i strateškom odlučivanju tokom rata u Bosni i Hercegovini”.

Također dodaje se da je on stvarni ideolog odbrane Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom.

- Pošto je radio u Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS, London) te ostvario povjerenje obavještajno-vojnih i političkih straktura, mnogi procjenjuju da je uspio povratiti svoje pozicije i tako izlobirati vraćanje politike Velike Britanije prema BiH kakvu je vodio John Major (Džon Mejdžer), kaže se u saopćenju NBS-a.

Arnaut: Ganić ne može po bilo kakvom hitnom postupku biti izručen Srbiji

Damir Arnaut, član bh. pravnog tima koji u Londonu zastupa ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, uhapšenog u ponedjeljak na londonskom aerodromu Heathrow, u subotu je hitno doputovao u Sarajevo "kako bi koordinirao određene aktivnosti i pripremio materijale koji će dokazati da Ganić nije umiješan u ratne zločine za koje ga sumnjiči srbijansko tužilaštvo".

- U London ću se najvjerovatnije vratiti naredne sedmice. Sve zavisi gdje sam potreban u datom trenutku, a jučer su mi advokati predlagali da dođem u Sarajevo, kazao je Arnaut u izjavi za Fenu.

On je rekao da ne raspolaže informacijom koju su objavili neki mediji, a to je da bi tokom dana u londonski sud trebao stići materijal koji je Srbija pripremila kao dokaz u slučaju "Dobrovoljačka", na osnovu kojeg je od britanskih vlasti i tražila hapšenje Ganića.

Arnaut je pojasnio da po engleskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost da Ganić bude po bilo kakvom hitnom postupku izručen Srbiji.

- Ukoliko bi slučajno započeo proces isporučivanja onda bi to bio jedan "grub proces", a ja se nadam da će sud u Londonu odbaciti srbijanski zahtjev kao neosnovan. Međutim, ukoliko taj proces počne on će trajati i tu će biti dokazivanja, a Ganić ne bi mogao biti hitno isporučen, kazao je Arnaut.

U londonskom sudu, kako najavljuju neke novinske agencije, za 9. mart zakazano je ročište na kojem će se odlučivati o validnosti i opravdanosti zahtjeva Srbije, odnosno naloga na osnovu kojeg je Ganić uhapšen.

Srbija pripremila dokumentaciju protiv Ganića

Srbija je pripremila dokaze kojima raspolaže u slučaju "Dobrovoljačka", na osnovu kojih je od britanskih vlasti tražila hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića. Materijal bi, prema neslužbenim informacijama trebao tokom dana stići u londonski sud.

- Radi se o više od 600 stranica koje je trebalo prevesti na engleski jezik i sada je taj posao okončan, kazao je sekretar srbijanskog ministarstva pravde Slobodan Hemon.

Dodao je da nadležni u Srbiji istovremeno istražuju ima li Ejup Ganić, pored bosanskohercegovačkog još uvijek i srbijansko državljanstvo.

- Postupak je u toku i ukoliko je naš državljanin to bi samo olakšalo situaciju, rekao je Homen, javio je u subotu Deutsche Welle (DW).

Član bh. pravnog tima koji u Londonu zastupa Ganića, Damir Arnaut, razočaran je odlukom Suda da da dodatno vrijeme Srbiji za dostavljanje dokaza. Izrazio je bojazan da bi Srbija mogla dostaviti lažne dokaze, što je potkrijepio i mišljenjem Haškog tribunala koji je preporučio obustavu Interpolovih potjernica u slučaju "Dobrovoljačka". Arnaut dodaje da bi sve eventualne dokaze trebalo dostaviti bh. timu, navodi DW.

U vezi prekida diplomatskih odnosa sa Britanijom mislim da je to prerano o tome ramisljati za sada,.......ipak treba sacekati rasplet svega,ja se nadam da ce na kraju Ganic biti vracen u BiH.U suprotnom imamo stanje iz 1992 godine,...i potvrdu Britanskog embarga na oruzje 1992 i buducnost BiH kao i potvrdu one izjave Klintona o zelji Francuske i Britanije o nestanu bosanski muslimani,....cime su svoju zelju podkrijepili uvodenejm embarga na oruzje RBiH,.....ovo ce biti najveci dosadasnji test Britanskog pravosuda i Britanske diplomatije,spram rata u BiH i pravde koju su do sada krili...
Srbija nas s vremena na vrijeme podsjeća na ono što smo zaboravili
Srbija nikada nije zaboravila 2. maj, ali Bosanci uglavnom jesu
Autor: M. KUKAN 06.03.2010. 20:30

Ganić 2.maja 1992:...Alija, nisi u pitanju ti, uhapšena je država!!!

Ganić: Alija! Molim Vas, međunarodna javnost prati da je predsjednik Predsjedništva jedne suverene i nezavisne države uhapšen od armije koja nema legitimitet u ovoj državi! U ovom trenutku Beograd zna šta je uradio! Molim vas, dozvolite predsjedniku da dođe na svoje radno mjesto! Pustite ga iz zatvoreništva, a mi ćemo kao članovi Predsjedništva ići sa vama generalima da pokupimo vojsku iz Komande i ispratit ćemo vas do Lukavice! Budite sigurni da Teritorijalna odbrana sluša Predsjedništvo!

Izetbegović: Dadnite takvo uputstvo Teritorijalnoj odbrani! Za mene se nemojte brinuti, ja imam dovoljno jake nerve, ništa se nemojte brinuti za mene.

Ganić: Ali, ne, nisi ti u pitanju!!! U pitanju je država Bosna i Hercegovina!!! Ona je uhapšena!!!

Sreća u nesreći

Ovo je dio iz transkripta historijske emisije koju je na TVBiH 2. maja 1992. godine uživo vodio Senad Hadžifejzović, putem koje je jedino bilo moguće uspostaviti kontakt s predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem, tada zarobljenim u kasarni u Lukavici.

Tadašnji član Predsjedništva RBiH, akademik prof. dr. Ejup Ganić uhapšen je 18 godina poslije, u Londonu, 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH. Na osnovu zahtjeva agresorske Srbije. Jer je navodno kriv za navodni zločin prema agresorskim vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Osamnaest godina poslije 2. maja 1992., i pet dana poslije 1. marta ove godine, u razgovoru za "Dnevni avaz" Hadžifejzović potcrtava da se "tek ovog 1. marta vidi šta je značio onaj 2. maj".

- Šta sam ja radio tog 2. maja? Samo sam radio svoj posao, kao i nekog 1. marta, kao i neke godine i prije i poslije 2. maja. I žao mi je što ne radim ovog 1. marta ili sljedećeg 2. maja, da ja kažem... - prekida sam sebe Hadžifejzović.

Prema njegovom mišljenju, dešavanja od prije pet dana nam zapravo govore to da Srbija na ovaj način dokazuje kako nikada nije preboljela poraz u državnom i vojnom udaru koji je samouvjereno pokušala izvršiti 2. maja 1992.

- Ona nikada nije zaboravila 2. maj, ali Bosanci uglavnom jesu. Srbija je svjesna da je 2. maja Bosna odbranjena, ali Bosanci nisu. Sva sreća u nesreći po nas nesretne, što nas Srbija s vremena na vrijeme podsjeća na ono što smo zaboravili. Da nije njene agresivne političke gluposti, mi bismo odavno bili još zatupljeniji i uspavaniji, komirani - smatra Hadžifejzović.

Bili smo solidarni

Trenutno vrijeme u kojem živimo on cijeni kao "vrijeme nevjerovatnog u kojem je žrtva zaboravila i uglavnom halalila, ali agresor pamti i nije oprostio". A, šta nam to Srbija nije oprostila 2. maja 1992.?

- Ono što smo bili tada, a danas nismo: građani koji su bili organizirani, disciplinirani, znali su šta se dešava. Zato smo imali minimalne žrtve u najvećem napadu, vrh vlasti, iako je predsjednik bio kidnapovan... Imali smo medije, TVBiH, koja je tačno znala šta joj je smisao postojanja. I, najvažnije, imali smo hrabre, srčane, velike kao Trebević, borce Armije RBiH koji su znali kako se brani grad i država. I bili smo solidarni, svi. Šta danas od toga imamo? Ništa. Razočarani smo i sebični - odgovara Hadžifejzović.

Zaključuje da nas je 2. maja spasilo "naše samopouzdanje da možemo, a agresora je upropastilo njegovo samopouzdanje da može".

Zašto je iz studija istjerao Fikreta Abdića

Hadžifejzović iznosi i da nikada ne priča o 2. maju, te da to nije do njega, nego do drugih i do njihovih dojmova. Dodaje da nikada ne bi ispričao ni ovo "da "Slobodna Bosna" namah poslije rata nije objavila, začudo tačan, transkript razgovora između mene i Fikreta Abdića, u studiju TVBiH, negdje iza ponoći u dramatičnoj noći kidnapovanja predsjednika države, kada smo izgubili telefonsku vezu s njim".

Taj dio transkripta glasi:

Senad: Fikrete, tri sata si u studiju, a samo šutiš?

Fikret: Šta ću reći kada je Alija sve ovo dogovorio sa Vojskom? (JNA)

Senad: Šta je dogovorio?!

Fikret: Da ga kidnapuju.

Senad: ?! ...pa, reci to u programu uživo!

Fikert: Neću.

Senad: Ja ću reći uživo da si to sad rekao!

Fikret: Reci, ja ću reći da nisam rekao!

Senad: Izađi iz studija!

- Izašao je. Šutke, bez riječi, pobune, protesta, mimike. Nisam ga persirao, ni u programu ni iza kamere. Nisam bio hrabar. Samo sam tada, dovoljno za čitav život, vidio, uvjerio se kako nas mali ljudi vode, kako su nedorasli i kako nas oni čine malima. Zato sam ga tako hladno, tako normalno, tako bez emocije izbacio iz studija. I on je to isto znao, zato je tako mirno i skrušeno izašao vani... - sjeća se Hadžifejzović.

Još jednog podsjećanja radi: Za vrijeme Izetbegovićevog zatočeništva, tadašnji član Predsjedništva RBiH Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, koji je preko svih barikada 2. maja 1992. uspio (!?) doći iz Krajine u Sarajevo i pojaviti se u TV studiju, pokušao je tog dana preuzeti vlast, tako što je planirao proglasiti državni udar i BiH ostaviti na milost i nemilost Srbiji.

Ganić će se i izvući, a pitanje je kada će Bosna i mi

- Ovih dana, između 1. marta i 2. maja, ja dokon, bez posla, slušam ljude, ne obične, već prave pismene ljude, one koji su sa mnom ovdje, u onom najhrabrijem gradu na svijetu preživjeli pakao. Kažu: "Pa, i nije mi Ganić nikada bio simpa...". Slušam i žalim ih, ne znaju da ovo nije priča o Ganiću, već o Bosni, da će se on i izvući, a pitanje je kada će Bosna i mi... Da nije Ganić, Alija bi bio uhapšen da je živ, Haris će kada ne bude na funkciji, Komšić je ionako "zlatni ljiljan", što, po njima, jest jednako ratni zločinac. Neka se pripreme Kljuić, Pušina, Divjak... Tako Srbija hoće. Samo Suljo neće. On je već bio uhapšen - Hadžifejzovićeve su riječi.
:thumbup: :bih:
http://www.youtube.com/watch?v=9siVsw2_ ... re=related

Ovaj retard sto prijeti da ce gadati prvu zgradu zove se Pelemis Bogoljub inace tadasnji Porucnim okupatosko zlocinacke JNA.

http://www.youtube.com/watch?v=vDlPT2cD ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=pnZovn2z ... r_embedded
Last edited by Bosnolog on 06/03/2010 23:33, edited 1 time in total.
Bosnolog

#945 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Ovako je poceo napad na Sarajevske civile od strane SDS terorista,....dok su gradani izasli na ulice i skandirali "Mi smo Titini Tito je nas" cetnici su ubijali goloruke civile,....pokazuje totalnu nespremnost i neosvijescenost gradana onog sto ce prezivjeti naredne cetiri godine....
http://www.youtube.com/watch?v=njj75Hu8 ... re=related
T10

#946 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by T10 »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100306113
Neduzni ljudi se normalno krecu ne glume Dabice. Za razliku od Ganica i svih drugih branilaca
zlocinci poput miseva karadzica, mladica i ostalih zlocinaca
su se krili i kriju u misijim rupama u Srbiji i sirom svijeta! :mrgreen:
konfučije

#947 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by konfučije »

što više pred svijetom ( pogotovo pred srbijom) plačemo i koristimo fraze tipa " agresor se kao žrtva predstavlja a žrtve kao agresori", time sigurno ništa ne postižemo već se još više omalovažavamo. Do kada ćemo više shvatiti da Britance, Francuze i Srbe ne zanima i a pogotovo ne sažalijeva naša raspekmeženost!

Ovdje nam ništa ne preostaje osim da napokon više (s)kupimo advokate i pravnike (mežunarodnog prava) te da više krenemo u obračun sa tom cijelom medijskom i političko akademskom bagrom koja je za vrijeme Miloševića podržavala i podsticala na ubijanje svega nesrpskog po BiH.

Gdje su naši pravnici? A ne čudi me što ih nema kada su ti alkoholičari zauzeti time da svoje neiživljene seksualne fantazije nad maloljetnicama upražnjavaju i studentice po kabinetima prcaju. Treba fondaciju osnovati koja će se iz Federalnog i kantonalnih budzeta financirati i tako svjetski najpoznatije stručnjake međunarodnog prava okupiti ( nikako domaće) da tu gamad četničku po cijelom svijetu prijavljuju i ganjaju.

To je jedino rješenje, a plačom i kukanjem im samo još više zadovoljstva stvaramo.
stari grad Visegrad

#948 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by stari grad Visegrad »

konfučije wrote:što više pred svijetom ( pogotovo pred srbijom) plačemo i koristimo fraze tipa " agresor se kao žrtva predstavlja a žrtve kao agresori", time sigurno ništa ne postižemo već se još više omalovažavamo. Do kada ćemo više shvatiti da Britance, Francuze i Srbe ne zanima i a pogotovo ne sažalijeva naša raspekmeženost!

Ovdje nam ništa ne preostaje osim da napokon više (s)kupimo advokate i pravnike (mežunarodnog prava) te da više krenemo u obračun sa tom cijelom medijskom i političko akademskom bagrom koja je za vrijeme Miloševića podržavala i podsticala na ubijanje svega nesrpskog po BiH.

Gdje su naši pravnici? A ne čudi me što ih nema kada su ti alkoholičari zauzeti time da svoje neiživljene seksualne fantazije nad maloljetnicama upražnjavaju i studentice po kabinetima prcaju. Treba fondaciju osnovati koja će se iz Federalnog i kantonalnih budzeta financirati i tako svjetski najpoznatije stručnjake međunarodnog prava okupiti ( nikako domaće) da tu gamad četničku po cijelom svijetu prijavljuju i ganjaju.

To je jedino rješenje, a plačom i kukanjem im samo još više zadovoljstva stvaramo.
:thumbup:

Slazem se da mi rijecima i ukazivanjem istine nista ne postizemo. Mozda nam se smiju nad svakim komentarom.

Slazem da treba angazovati svjetske strucnjake iz medjunarodnog prava. Tad mislim na tim strucnjaka medjunarodnog prava. Poznavati domace pravo je jedna stvar a medjunarodno pravo druga, tu se treba znati kako sve funkcionise na medjunarodnom nivou.
Odmah mi napamet pade pr. Francis A. Boyle koji je svakako upoznat sa cijelom istorijom u BiH od pocetka rata, preko Daytona pa sve do danas.
LaBomba

#949 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by LaBomba »

konfučije wrote:što više pred svijetom ( pogotovo pred srbijom) plačemo i koristimo fraze tipa " agresor se kao žrtva predstavlja a žrtve kao agresori", time sigurno ništa ne postižemo već se još više omalovažavamo. Do kada ćemo više shvatiti da Britance, Francuze i Srbe ne zanima i a pogotovo ne sažalijeva naša raspekmeženost!

Pa kako drugacije da ih nazivamo? Nisu u pitanju znacenje rijeci, nego je u pitanju sto smo mi koji smo lojalni domovini spali na to da umjesto da zahtjevamo pravdu, moramo na neki nacin moljakati da nam se cini pravda, a ne cinimo je sami prema sebi kao prvo.

Da bi skupio advokate i pravnike medjunarodnog prava (a neke smo i imali), to treba da urade ljudi koji sjede u nasim drzavnim instutucijama, a pitanje je prvo da li vjerujete ljudima koji sjede u drzavnim institucijama, a drugo da li uopste ima drzave? Evo imali smo Boyela
profesora medjunarodnog prava, i niko se ne pita zasto nas vise ne zastupa, tj ko je donio odluku da nam taj covjek vise ne treba?! Ti stalno naglasavas treba ovo, treba ono, treba osnovat fondaciju, a ko to zapravo treba, tj od koga to da trazimo? Da necemo mozda mi na Sa-x forumu skupljati sredstva za strane pravnike?
Daj uozbiljimo se malo, i pocnimo preispitivati stvar, i traziti odgovore, i napokon traziti ono na sta imamo prava.
ahuseino

#950 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

harisson wrote:Image

Da se nikad ne zaboravi !! Za sve one koji imaju nesto da kazu u odbranu zlocinacke JNA...

Ove cijevi su goloruki srpski narod varili od vodovodnih, a M84-ke su prepravljeni sto-dvajestosmice... nije im niako JNA predala, oni mrava ne bi zgazili... :-)
Locked