Vase naredno vozilo ce biti ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Vase naredno vozilo ce biti?

1.) Hibrid
24
6%
2.) SUV
71
18%
3.) SUT
1
0%
4.) Sportski Compackt
44
11%
5.) Subcompact
16
4%
6 ) Limuzina
126
32%
7.) Pickup
2
1%
8.) Crossover
16
4%
9.) Mini Van
11
3%
10) Nije bitno samo nek' je VW
81
21%

Total votes: 392

whow

#926 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

Gost1515 wrote:Sve je to super, ne sumnjam ja da su svi ti 4.0+ jeepovi i drugi jako sposobni terenci ... itd, ali ...

Ja u svojih 14 godina vozačkog iskustva nisam imao potrebe da izvlačim autobus niti bilo šta slično ovome sa slika gore. Tako da mi je argument "zašto kupiti nešto takvo - zato što taj terenac može sve ovo " - niđe veze. Dobro vi imate ta svoja okupljanja, takmičenja, vozite po gudurama itd ... i za takvo nešto ok.

U nekom normalnom korištenju automobila (sigurno preko 95% vozača) - stvarno ne vidim potrebu.
Potpuno si upravu. I ne samo za to glede ovih terenace nego i je to tacno i za citav SUV segment koji generalno je napravljen ne iz potrebe nego zbog qurcenja. Ja eto imam AWD na RAV koji mi jos nije zatrebao a nevjerujem da ce mi ikada i trebati znaci to je sve cista propaganda i jedan od nacina da auto kompanije dobro zarade. Moderni automobili imaju toliko nepotrebnih, komponenti , djelova i sistema da to nije normalno. Ispade da svi vozimo off road po makadamu , pustinji , dzungli , trkamo se po autobanovima ili svaki dan prevezemo po koji kauc , regal a bogami i dusek. U stvarnom zivotu vecina vozaca jedva da je ikada stisla gas do metala i vozi prosjecnom brzinom od 40-60 km/sat.
@Corolla taj FJ je nalosiji Tyotin proizvod EVER. Ovdje je na velikim snizenjima a i ocjene su mu slabije. Al eto ljepo izgleda a i bija nije losa ;-)
Jimmy_The_Saint

#927 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Jimmy_The_Saint »

Meni su baš kul likovi ti što kupe 4x4 za kofrčenje po gradu - pa ga recimo nakon koju godinu u tip-top stanju utope nekom kome 4x4 treba. :D
johntra

#928 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

Image

:D
madner

#929 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by madner »

kreso_atac wrote:G klasa i Puch koje sam ja tjerao (uglavnom do '95 godista) nisu uopste. A momci iz Vibe i Saharu gone? To nisam znao, znam da su imali skracenog Pajera i Samuraja.
G klasa i Puch su jedno te isto vozilo.
avantgarde

#930 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by avantgarde »

Ko ima pare kupi uglavnom ovo,ko nema kupi nesto drugo jeftinije...normalno.

Image
avantgarde

#931 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by avantgarde »

Evo jos tvrdih stvari koje mogu svukuda proci;

Image
Kiberluskoni

#932 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Kiberluskoni »

@ respo,
Pinz je radno-vojno vozilo koje ima malo toga što normalan svakodnevni vozač hoće. Benzinac motor sa vazdušnim hlađenjem od 85 konja (koji je sjajna konstrukcija sa avionskim karburatorima, trpi benzin od 85 oktana, odlično podmazivanje na velikim nagibima), max brzina od 80-90 kmh. Ako si ikad sjeo u Pinza, sjetićeš se sjedišta koja su u njemu, prostora za noge, spartanske unutrašnjosti... Takođe, zbog specifičnog prednjeg dijela je jako nesigurno vozilo pri sudarima. Kao vozilo koje je samo namjenjeno da bude u planini, da možeš strpati 2 euro palete u njega, je odličan. Klirens od 35 cm se jedino može porediti sa H1. Čak sam dugo vremena ganjao da kupim jednog i da ga na tenane sređujem. Zvao ljude na Palama i Nevesinju koji su ih kupili od vojske i prodavali. Međutim, trebalo mi je auto kojim mogu na posao i koje je dobro na terenu, a pinz je krajnost koja mi nije odgovarala.
Pored toga, nov je koštao 2,5 puta skuplji od Defendera 110 (koji sam od sebe glasi za skupo auto). O rezervnim dijelovima da ti ne pričam (gume recimo). Pored svega, zaljubljenici Pinza cijene, a u Americi polovni se prodaju od 12 do 25 hiljadarki dolara.
citroen

#933 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by citroen »

Nema boljeg,definitivno :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

respo

#934 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by respo »

Kiberluskoni wrote:@ respo,
Pinz je radno-vojno vozilo koje ima malo toga što normalan svakodnevni vozač hoće. Benzinac motor sa vazdušnim hlađenjem od 85 konja (koji je sjajna konstrukcija sa avionskim karburatorima, trpi benzin od 85 oktana, odlično podmazivanje na velikim nagibima), max brzina od 80-90 kmh. Ako si ikad sjeo u Pinza, sjetićeš se sjedišta koja su u njemu, prostora za noge, spartanske unutrašnjosti... Takođe, zbog specifičnog prednjeg dijela je jako nesigurno vozilo pri sudarima. Kao vozilo koje je samo namjenjeno da bude u planini, da možeš strpati 2 euro palete u njega, je odličan. Klirens od 35 cm se jedino može porediti sa H1. Čak sam dugo vremena ganjao da kupim jednog i da ga na tenane sređujem. Zvao ljude na Palama i Nevesinju koji su ih kupili od vojske i prodavali. Međutim, trebalo mi je auto kojim mogu na posao i koje je dobro na terenu, a pinz je krajnost koja mi nije odgovarala.
Pored toga, nov je koštao 2,5 puta skuplji od Defendera 110 (koji sam od sebe glasi za skupo auto). O rezervnim dijelovima da ti ne pričam (gume recimo). Pored svega, zaljubljenici Pinza cijene, a u Americi polovni se prodaju od 12 do 25 hiljadarki dolara.
o tome ti pricam
ja cu kupiti golfa astru 206 klince palce jer mi je to normalno u gradu
ako mi treba da idem na vlasic bjelasnicu himalaje da izvlacim autobuse balvane kupit cu sebi nekog land rovera pinz-a ili sta ja znam kamion u krajnjem slucaju

kontas li sada a ne da kupujem sada nekog koji ce i sluziti i za grada i iza tegljenje jeli jasnije?
opet vjerujem da vecina ljudi u europi tako misli dok opet ima onih koji ce kupiti grand pa izvlaciti autobuse kamione avione ili sta ja znam sta vec raditi s njima i voziti se po vrtacama
kEN0

#935 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by kEN0 »

Sofisticirani novi Audi A6
kreso_atac

#936 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by kreso_atac »

Ljudi, govorimo o "obicnim" serijskim terencima, koji se mogu takvi kakvi jesu kupiti svakodnevno (ovaj VW veze nema sa stvarnim Touaregom). Mercedes G i Puch nije isto vozilo. Doduse jesu dosta slicni, obje varijante proizvode se u Austriji u tvornici "Steyer Daimler Puch", u Grazu. Razlika je uglavnom u nivou opreme i posebnim dodacima za specijalne sluzbe. Puch je "ogoljen" sto se tice opreme, elektronike i tih stvari, medjutim sa boljim diferencijalima i pogonskim osovinama. I naravno, to su jako mocne masine, medjutim dobro neko rece ko ima para uzima to, mada za pare jednog G-a mozes uzeti gotovo dva Wranglera Rubicona (koji su po performansama ako nista vise, onda izjednaceni), pa zar nije pametnije onda uzeti wranglera i za tu razliku nabudziti ga aftermarket da mu nema ravnog :wink: Jer znamo da Jeep ima jako dobru podrsku i mogucnosti za dorade "homemade". Danasnji klasicni AWD "terenci" koji se prodaju kao eto 4x4 vozila su jako opasna za voziti ko ne zna sta ima u rukama, masu puta prijatelji su me zvali da trazimo nacine da ih izvucemo iz ribnjaka, snijega itd, jer eto sa tim svojim "terencima" otisli su nadajuci se da mogu jer imaju "pogon na sve 4", ali sistemi kakvi se upotrevljavaju na vecini tih "terenaca" (santa fe, rav4, q7, x5 itd itd) su ustvari 4x2. Pinz je mocna stvar, ali to je vec kamion. :)

@respo: a sta ces uzeti ako ti treba auto za sve te uslove kombinovano, i da sve njih odradjuje zadovoljavajuce? (da po cesti nije kao metalna kutija sa kojom ne smijes vise od 80-90 kmh ici, a da te ne ostavi ako mu jedan ili dva kotaca dodju na klizavu podlogu, da ne otkaci osovine, podere pragove ili tako nesto dok prelazi preko neravnog terena).
madner

#937 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by madner »

kreso_atac wrote:Ljudi, govorimo o "obicnim" serijskim terencima, koji se mogu takvi kakvi jesu kupiti svakodnevno (ovaj VW veze nema sa stvarnim Touaregom). Mercedes G i Puch nije isto vozilo. Doduse jesu dosta slicni, obje varijante proizvode se u Austriji u tvornici "Steyer Daimler Puch", u Grazu. Razlika je uglavnom u nivou opreme i posebnim dodacima za specijalne sluzbe. Puch je "ogoljen" sto se tice opreme, elektronike i tih stvari, medjutim sa boljim diferencijalima i pogonskim osovinama. I naravno, to su jako mocne masine, medjutim dobro neko rece ko ima para uzima to, mada za pare jednog G-a mozes uzeti gotovo dva Wranglera Rubicona (koji su po performansama ako nista vise, onda izjednaceni), pa zar nije pametnije onda uzeti wranglera i za tu razliku nabudziti ga aftermarket da mu nema ravnog :wink: Jer znamo da Jeep ima jako dobru podrsku i mogucnosti za dorade "homemade". Danasnji klasicni AWD "terenci" koji se prodaju kao eto 4x4 vozila su jako opasna za voziti ko ne zna sta ima u rukama, masu puta prijatelji su me zvali da trazimo nacine da ih izvucemo iz ribnjaka, snijega itd, jer eto sa tim svojim "terencima" otisli su nadajuci se da mogu jer imaju "pogon na sve 4", ali sistemi kakvi se upotrevljavaju na vecini tih "terenaca" (santa fe, rav4, q7, x5 itd itd) su ustvari 4x2. Pinz je mocna stvar, ali to je vec kamion. :)
Isto je vozilo, samo imas razne modele :wink:
Za Njemacke sluzbe imas isti ogoljeni model koji se zove G-Klasa.

Radilo se jednostavno o takvom dogovoru.

Cijena opet ovisi o modelu, ali ako hoces auto za sve prilike onda od te luksuzne G klase neces naci bolje :wink:
Jimmy_The_Saint

#938 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Krešo kaka je ova Santana Anibal?
respo

#939 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by respo »

kreso_atac wrote:Ljudi, govorimo o "obicnim" serijskim terencima, koji se mogu takvi kakvi jesu kupiti svakodnevno (ovaj VW veze nema sa stvarnim Touaregom). Mercedes G i Puch nije isto vozilo. Doduse jesu dosta slicni, obje varijante proizvode se u Austriji u tvornici "Steyer Daimler Puch", u Grazu. Razlika je uglavnom u nivou opreme i posebnim dodacima za specijalne sluzbe. Puch je "ogoljen" sto se tice opreme, elektronike i tih stvari, medjutim sa boljim diferencijalima i pogonskim osovinama. I naravno, to su jako mocne masine, medjutim dobro neko rece ko ima para uzima to, mada za pare jednog G-a mozes uzeti gotovo dva Wranglera Rubicona (koji su po performansama ako nista vise, onda izjednaceni), pa zar nije pametnije onda uzeti wranglera i za tu razliku nabudziti ga aftermarket da mu nema ravnog :wink: Jer znamo da Jeep ima jako dobru podrsku i mogucnosti za dorade "homemade". Danasnji klasicni AWD "terenci" koji se prodaju kao eto 4x4 vozila su jako opasna za voziti ko ne zna sta ima u rukama, masu puta prijatelji su me zvali da trazimo nacine da ih izvucemo iz ribnjaka, snijega itd, jer eto sa tim svojim "terencima" otisli su nadajuci se da mogu jer imaju "pogon na sve 4", ali sistemi kakvi se upotrevljavaju na vecini tih "terenaca" (santa fe, rav4, q7, x5 itd itd) su ustvari 4x2. Pinz je mocna stvar, ali to je vec kamion. :)

@respo: a sta ces uzeti ako ti treba auto za sve te uslove kombinovano, i da sve njih odradjuje zadovoljavajuce? (da po cesti nije kao metalna kutija sa kojom ne smijes vise od 80-90 kmh ici, a da te ne ostavi ako mu jedan ili dva kotaca dodju na klizavu podlogu, da ne otkaci osovine, podere pragove ili tako nesto dok prelazi preko neravnog terena).
mozda nekog land rovera s kojim opet ne bi izvlacio kamion nego bi zvao vucnu sluzbu ili tako nesto
Jimmy_The_Saint

#940 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

respo ti se ubi da dokažeš nedokazivo. Jesi nekad bio u Americi?
respo

#941 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by respo »

sto je nedokazivo?
ovdje pricam da je drugacija filozofija u americi i ovdje
tamo je kamionet kao ovdje neki "djip" u tome je sva poenta
rekoh vec samo usporediti ulice tamo i ovdje i sve ce biti jasno
kreso_atac

#942 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by kreso_atac »

G klasa AMG je za terena dobra isto koliko i Grand Cherokee SRT8 :wink: A Puch je "sirova" verzija sa vise krutom mehanikom, malo vise trosi i malo je bolja po terenu od G-a, ali malo slabije lezi na cesti. Znaci Puch nije identicno G.

A ta Santana nemam pojma, nisam je vozio, ali ako mislis na onu 2002-2007, ona je na land roverovoj platformi, a kakvo su elasticni i pogodni za terena noviji land roveri za razliku od starih, iskreno, sumnjicav sam. A Santane na Campagnolinoj platformi su dobre za po terenu, mada opet vracamo se na ono da su po cesti nikakve, tipicna masina za vojske, policije itd.
Gost1515

#943 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Gost1515 »

kreso_atac wrote: @respo: a sta ces uzeti ako ti treba auto za sve te uslove kombinovano, i da sve njih odradjuje zadovoljavajuce? (da po cesti nije kao metalna kutija sa kojom ne smijes vise od 80-90 kmh ici, a da te ne ostavi ako mu jedan ili dva kotaca dodju na klizavu podlogu, da ne otkaci osovine, podere pragove ili tako nesto dok prelazi preko neravnog terena).
sve pet AKO ti treba ... ali evo da probam ja umjesto respa ...

da po cesti nije kao metalna kutija sa kojom ne smijes vise od 80-90 kmh ici, a da te ne ostavi ako mu jedan ili dva kotaca dodju na klizavu podlogu - da kucnem u drvo, ni dosada me moji sasvim obični auti nisu iznevjerili u ovakvim situacijama, naravno zimi sve 4 zimske imam, ako pričamo zimskim uvjetima, lagana noga na papučicama u takvim uvjetima i tako to ...

da ne otkaci osovine, podere pragove ili tako nesto dok prelazi preko neravnog terena - jarane ne znam gdje ti voziš ...
madner

#944 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by madner »

kreso_atac wrote:G klasa AMG je za terena dobra isto koliko i Grand Cherokee SRT8 :wink: A Puch je "sirova" verzija sa vise krutom mehanikom, malo vise trosi i malo je bolja po terenu od G-a, ali malo slabije lezi na cesti. Znaci Puch nije identicno G.
Imas
W461

i

W463

Oba se prodaju pod obje oznake. :roll:
radostan dan

#945 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by radostan dan »

Mejbi bejbi

Image
kreso_atac

#946 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by kreso_atac »

Prijatelju ja ti kazem da nije, Puch je bas zvijer za off road (ne kazem da Merc G nije, ali Puch ima bolja rjesenja osovina i reduktora). Pogledaj katalog dijelova recimo reduktor i vidit ces da nije isto. Takodje i pogonske osovine (centralni diff - prednji diff i centralni - zadnji)... Dimenziono odgovaraju, ali oni koji serijski dolaze u pucha i u merca nisu isti. Takodje kasniji mercedesi imaju elektronske blokade (sto ponekad i nije tako dobro). A o serijskoj opremi i pomagalima u puchu da ne govorimo, gotovo da je i nema...
madner

#947 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by madner »

Ja ti kazem da taj isti model, sa losijom opremom ali boljim karakteristima mozes naci u Njemackoj pod oznakom G klasa.

Jednostavno imas dva modela, koji se prave u istoj fabrici, od istih majstora. Samo je sporazum da se u Svici, Austriji i bivsoj Jugi zove Puch G :wink:

Sto ne znaci da onaj luksuzniji model nema losije karakteriste.
kreso_atac

#948 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by kreso_atac »

Grijesis ali ajde nema veze, rekao sam ti po cemu mozes znati ali eto. Nebitno totalno.
DoradO

#949 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by DoradO »

meni ovaj u zadnje vrijeme privlaci paznju :) ...za puta, po brdima oko sarajeva, uz bistrik u decembru itd, nije skup, dobri motori :P

Image
whow

#950 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

DoradO wrote:meni ovaj u zadnje vrijeme privlaci paznju :) ...za puta, po brdima oko sarajeva, uz bistrik u decembru itd, nije skup, dobri motori :P

Image

:thumbup: :bih:
Post Reply