Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nego, ja bih volio da neko od ovih ovdje lingvističara proba analizirati rečenicu "Je.bo sam ti mater kad te uhvatim" s aspekta gramatike U kojem se vremenu ustvari dešava radnje ove rečenice
hz__semir wrote:Nego, ja bih volio da neko od ovih ovdje lingvističara proba analizirati rečenicu "Je.bo sam ti mater kad te uhvatim" s aspekta gramatike U kojem se vremenu ustvari dešava radnje ove rečenice
Mrziti - gajiti negativne emocije prema nečemu, odnosno kad kažeš mrzi me ustati rano ujutro rekla si da tebe to ustajanje ne voli. Pravilno bi bilo obratno - ti mrziš ustati rano ujutro.
......
Mrziti - gajiti negativne emocije prema nečemu, odnosno kad kažeš mrzi me ustati rano ujutro rekla si da tebe to ustajanje ne voli. Pravilno bi bilo obratno - ti mrziš ustati rano ujutro.
razumijem....ni meni nije u svakodnevnom govoru, vec mi mrsko pisati ovdje i druga stvar kad kazes mrzim ustati rano ujutro nekako grubo zvuci i oporo jer nista ne mrzim na ovom svijetu...peace love harmony
Ahmet Sabo wrote:hoće li neko biti dobar i reći mi kako se dekliniraju strana ženska imena koja završavaju na e, npr. Jane i Hermione?
unaprijed hvala
U hrvatskom jeziku:
Francuska vlastita imena ženskoga roda koja završavaju na muklo e, za razliku od muškoga, mijenjaju se i tvore posvojni pridjev bez toga glasa u deklinaciji:
Champagne, Champagne, Champagni... - posvojni pidjev: Champagnin;
Charlotte, Charlotte, Charlotti... - posvojni pridjev: Charlottin;
Lausanne, Lausanne, Lausanni... - posvojni pridjev: Lausannin;
Sorbonne, Sorbonne, Sorbonni... - posvojni pridjev: Sorbonnin.
Zamislite, znači, da su posrijedi naša imena koja završavaju na a, i tako ih sklanjajte.