5-ica!Oticon wrote:fafarone?
Sorta: Bolivian Hot Tepin.
Ljubičasti cvjetovi, crni plodovi dok su nezreli poslije preko zelene idu u crvenu.
Moderator: anex
5-ica!Oticon wrote:fafarone?
To ne znam, nemam iskustva. Logičnije mi je da ga stavljaš ispod malča.pemanapemani wrote: Hvala na literaturi, sigurno će pomoći.
Interesuje me da li da stavim crijeva (navodnjavanje kap po kap) ispod malča od organskog materijala, ili ispod? Ako budu ispod, malč bi mogao začepiti rupice na crijevima, a ako ga postavim iznad, ne znam da li će dovoljna količina vlage doći do korjena biljke.
Još pitanja.
Da li je potrebno izvršiti prihranu rasada paradajza i paprike? Postoje li adekvatni prirodni preparati za zaštitu rasada? Ne prska mi se modrom galicom. U kojem stadiju rasta se vrši prihrana i zaštita?
Nema potrebe, zašto to radiš?Mu'min wrote:
Što se tiče zaštite prije sađenja na njivu ja lično prskam sadnice dok su još u lončićima heftu prije iznošenja na njivu sa Cuprablau (modra galica). Do plodova mislim da je daleko da bi bilo kako efektiralo a koliko znam Cuprablau se koristi kao preventiva.
Cuprablau
Na krumpiru i rajčici koristi se najviše dva puta godišnje, a na voćkama, vinovoj lozi i hmelju najviše tri puta godišnje.
Ne smije se primjenjivati u vrijeme cvatnje vinove loze i u vegetaciji voćaka.
Na vinovoj lozi može biti fitotoksičan ako se koristi pri niskim temperaturama i uz obilje vlage u zraku.
Ne smije se koristiti na sortama rajčice izrazito sitnog ploda zbog previsokih ostataka.
Ne smije se miješati s insekticidima izrazito kisele reakcije, ditiofosfatnim insekticidima, fungicidima na osnovi dodina i propamokarba, fiziotropima na osnovi etefona te folijarnim gnojivima.
Trava iz nasada u kojem je primjenjeno sredstvo ne smije se koristiti za ishranu stoke.
Razvrstan je u III. skupinu otrova.
Razumijem, ali nekako uvijek mislim da hemiju treba izbjegavati, pa kakogod.Mu'min wrote:Pa ovo što ti citira nikako se ne kriši sa mojim prskanjem.
Naime prskam heftu prije sađenja na njivu (inače kupio sam prošle godine sadnice 18kom i bile isto "plave").
Od prskanja (npr. 24.april, ukoliko 1. maja nosim na njivu) do jula kada su prvi plodovi je više od 2 mjeseca.
U 2 mjeseca sve izlapi.
Sva ova priča oko PREVENTIVE proizilazi zbog pitanja šta uraditi kad udari plemenjača?
E tad raja pod komentarom bolje da ja prskam bar znam sa čime sam nego iz trgovine i u tim slučajevim koristi npr. RIDOMIL MZ GOLD koji je sistemik.
Kad udari plemenjača na paradajz nikakvi čajčići i travkice sa vodom više ne pomaže.
Možda i ne može. Meni je uspjelo jednom, možda drugi put ne bi. Iako se bakreni oskiklorid, kalijev hipermangan, piretrin, kvasija i sl, vode kao ''biološka sredstva'', ja ih ne puštam u svoj vrt. Pitanje je lične odluke šta ćeš i kako ...Mu'min wrote: Svaka ti čast Banksy, ako može bez toga.
To je zame pravi uspjeh. Količina nije jedini indikator uspjeha.
Al kao što reko na žalost nije uvijek ugodna sezona.
Toliko mala da ni na slici nije prikazana.BIONA wrote:
Moja mala Stevija
Veliki sam protivnik hemije, i dvije godine nista nisam prskao, osim sa zarom, zovom, i kombinacijom sa miljekom u omjeru 1:5. svi su mi se cudili kako paradajz izdrzi, i kako ga nije ubila plamenjaca, i svi spominju taj neki ridomil sto ga i ti pomenu, sta je ustvari taj ridomil, to je neka hemija, jel? neko me je jos savjetovao da se plastenik okreci, samo me zanimalo jel se kreci sa onim krecom koji se kako to kazu zavari??Mu'min wrote:Pa ovo što ti citira nikako se ne kriši sa mojim prskanjem.
Naime prskam heftu prije sađenja na njivu (inače kupio sam prošle godine sadnice 18kom i bile isto "plave").
Od prskanja (npr. 24.april, ukoliko 1. maja nosim na njivu) do jula kada su prvi plodovi je više od 2 mjeseca.
U 2 mjeseca sve izlapi.
Sva ova priča oko PREVENTIVE proizilazi zbog pitanja šta uraditi kad udari plemenjača?
E tad raja pod komentarom bolje da ja prskam bar znam sa čime sam nego iz trgovine i u tim slučajevim koristi npr. RIDOMIL MZ GOLD koji je sistemik.
Kad udari plemenjača na paradajz nikakvi čajčići i travkice sa vodom više ne pomaže.
Sta podrazumijevas pod ovim spoljnjim ljuskama, jel to skidas samo onu ljusku kad se guli crni luk, one crveno smedje ljuske ili?? ovo nisam probao mada bi mogao ovwe godinevrtlar wrote:Preventivno prskanje paradajza i tikvica koje sprijecava plemenjacu
Pola kile spoljnih ljusaka crnog luka potopiti u 10 lit vode i ostaviti da stoji oko 10 dana.Poslije toga kad prestane pjeniti razrijediti 1:10 i prskati paradajz, tikve jednom sedmicno.
Za mrave sredstvo je cimet u prahu pospe se kuda idu i nece ih biti vise.
1kg bijelog luka koji se istuca i prelije sa 10 l vrele vode..Ostaviti da odstoji 48 h i mijesati ako je hitno moze i 24h. Razrijediti 1/4 i sa tim se prska krastavice a za zalijevanje napravi se rastvor 1/2.Ovo je dobro za plemenjacu pepelnicu i insekte na krastavcima.
Sjemena u kupkama sam vec napisao i kad se sve ovo primjeni uz plodored i udruzivanje kako je navela Bansky 100% sve prirodno ali zahtjeva malo vise posla.
U mrkvu staviti red crnog luka a u luku staviti red mrkve jer luk stiti mrkvu od usi a mrkva luk od crva.Neven mnoge zivotinje ne podnose tako da se moze po basti posaditi po koji neven.
Bijeli luk staviti na vise mjesta u basti tjera krtice.Paradajz posadjen zajedno sa kupusom stiti kupus od kupusove muhe, gusjenice kupusara i drugih stetocina.Hren uz krompir ce otjerati zlatice.I staviti nekoliko patlidjana jer larve zlatice vise vole lisce patlidjana od krompirovog lisca.U usjevu povrca su korisne i druge biljke kadifica, nana, bosiljak.
Soda bikarbona je efikasna u sprijecavanju patogenih gljiva a ako se doda malo suncokretovog ulja povecava se djelotvornost.U 5 litara prokuhane ohladjene vode dodati dvije do tri jedace kasike sode isto tako i suncokretovog ulja i dobro izmjesati.Primijeniti iskljucivo preventivno i prskati cijelu biljku.Ulje od soje je efikasno protiv uzrocnika pepelnice.Za puzeve pepeo ,negaseni krec i so.Biljku prskati uvijek poslije kise ne prije jer poslije kise se stvaraju uslovi za bolest,plemenjacu.Ako se prska prije kise ona ce sve saprati.Poslije kise upekne sunce tlo se isparava i eto uslova za bolest,plemenjacu Ja sam prije grijesio i prskao prije kise ali sad nekoliko god uvijek poslije.
I boje dosta uticu na suzbijanje nekih insekata i biljnih vasi.Bijela boja utice na biljne vasi radi toga se pored smanjena refleksije svjetlosti kreci plastenik.zuta boja privlaci biljne vasi i bijele muhe i tripse.U bastu staviti zutu posudu sa vodom i deterdjentom jer ce privuci mnoge biljne usi i druge stetocine grinje tripse itd.Isto tako staviti i plavu posudu u basti jer i plava boja privlaci neke stetocine.Ima mnogo stvari koje se mogu primijeniti bez hemije ja iskljucivo radim bez hemije ako hocu hemiju imam kupiti takve proizvode.
Ma i sam sam protivnik hemije no insan pokusava sagledati i ostale faktore.armin_jocker wrote: Veliki sam protivnik hemije, i dvije godine nista nisam prskao, osim sa zarom, zovom, i kombinacijom sa miljekom u omjeru 1:5. svi su mi se cudili kako paradajz izdrzi, i kako ga nije ubila plamenjaca, i svi spominju taj neki ridomil sto ga i ti pomenu, sta je ustvari taj ridomil, to je neka hemija, jel? neko me je jos savjetovao da se plastenik okreci, samo me zanimalo jel se kreci sa onim krecom koji se kako to kazu zavari??

armin_jocker wrote:Sta podrazumijevas pod ovim spoljnjim ljuskama, jel to skidas samo onu ljusku kad se guli crni luk, one crveno smedje ljuske ili?? ovo nisam probao mada bi mogao ovwe godinevrtlar wrote:Preventivno prskanje paradajza i tikvica koje sprijecava plemenjacu
Pola kile spoljnih ljusaka crnog luka potopiti u 10 lit vode i ostaviti da stoji oko 10 dana.Poslije toga kad prestane pjeniti razrijediti 1:10 i prskati paradajz, tikve jednom sedmicno.
1kg bijelog luka koji se istuca i prelije sa 10 l vrele vode..Ostaviti da odstoji 48 h i mijesati ako je hitno moze i 24h. Razrijediti 1/4 i sa tim se prska krastavice a za zalijevanje napravi se rastvor 1/2.Ovo je dobro za plemenjacu pepelnicu i insekte na krastavcima.
Sjemena u kupkama sam vec napisao i kad se sve ovo primjeni uz plodored i udruzivanje kako je navela Bansky 100% sve prirodno ali zahtjeva malo vise posla.
U mrkvu staviti red crnog luka a u luku staviti red mrkve jer luk stiti mrkvu od usi a mrkva luk od crva.Neven mnoge zivotinje ne podnose tako da se moze po basti posaditi po koji neven.
Bijeli luk staviti na vise mjesta u basti tjera krtice.Paradajz posadjen zajedno sa kupusom stiti kupus od kupusove muhe, gusjenice kupusara i drugih stetocina.Hren uz krompir ce otjerati zlatice.I staviti nekoliko patlidjana jer larve zlatice vise vole lisce patlidjana od krompirovog lisca.U usjevu povrca su korisne i druge biljke kadifica, nana, bosiljak.
Soda bikarbona je efikasna u sprijecavanju patogenih gljiva a ako se doda malo suncokretovog ulja povecava se djelotvornost.U 5 litara prokuhane ohladjene vode dodati dvije do tri jedace kasike sode isto tako i suncokretovog ulja i dobro izmjesati.Primijeniti iskljucivo preventivno i prskati cijelu biljku.Ulje od soje je efikasno protiv uzrocnika pepelnice.Za puzeve pepeo ,negaseni krec i so.Biljku prskati uvijek poslije kise ne prije jer poslije kise se stvaraju uslovi za bolest,plemenjacu.Ako se prska prije kise ona ce sve saprati.Poslije kise upekne sunce tlo se isparava i eto uslova za bolest,plemenjacu Ja sam prije grijesio i prskao prije kise ali sad nekoliko god uvijek poslije.
I boje dosta uticu na suzbijanje nekih insekata i biljnih vasi.Bijela boja utice na biljne vasi radi toga se pored smanjena refleksije svjetlosti kreci plastenik.zuta boja privlaci biljne vasi i bijele muhe i tripse.U bastu staviti zutu posudu sa vodom i deterdjentom jer ce privuci mnoge biljne usi i druge stetocine grinje tripse itd.Isto tako staviti i plavu posudu u basti jer i plava boja privlaci neke stetocine.Ima mnogo stvari koje se mogu primijeniti bez hemije ja iskljucivo radim bez hemije ako hocu hemiju imam kupiti takve proizvode.
Hvala na informacijama, i savjetima, sve dobro dodje, izbjegavam hemiju, pa kupim svaki savjet koji nije vezan za hemiju, plastenik kod punca sam zavrsio, nekih 25 m2, svoj pravim polako, drvena konstrukcija, stakleni prozori osnov, i krov od najlona, vrijeme u sarajevu, i ova temperatura i poslovne obaveze mi ne dozvoljavaju da zavrsim svoj plastenik, svakako je jos rano za sadnju u zemlju, noc je jos uvijek hladna i mislim da je ispod 7 stepeni c, sjemena napreduju, paprike, paradajz, patlidzan nikli davno i razvijaju se, vidjecemo kakva ce biti ovo sto sam posadio, a ostavio sjemenke od proslogodisnje presade plastenicke koje sam kupio od onog cike, ne smijem se bas skros osloniti na svoja sjemena, pa cu i ove godine kupiti nesto presade, od onog cike u Hotonju...vrtlar wrote:armin_jocker wrote:Sta podrazumijevas pod ovim spoljnjim ljuskama, jel to skidas samo onu ljusku kad se guli crni luk, one crveno smedje ljuske ili?? ovo nisam probao mada bi mogao ovwe godinevrtlar wrote:Preventivno prskanje paradajza i tikvica koje sprijecava plemenjacu
Oguljina od luka kad se guli luk.To mozes skupljati cijele godine tako da imas u proljece kad treba.Da odgovorim i na tvoje drugo pitanje ja sam te savjetovao da okrecis plastenik kreci se negasenim krecom.Kako ti rece koji se zavari.