Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#926 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@kv99
Bojim se da nisam razumio pitanje...
Kako mislis "moze li se s PASP-om pucati bez razbijaca pucnja"...? Mislis nocu? Zasto ne bi moglo? Nije pozeljno, naravno, pogotovo ako pucas sa nekog nezavucenog mjesta tipa prednjeg zida i sl., ali rezultat bez razbijaca pucnja/skrivaca plamena je uvijek za 10-15% bolji jer taj dodatak usporava zrno, a kako su mu navoji bili prilicno veliki i oni su se brzo habali, pa je dolazilo do lufta u tom spoju i skretanja zrna. Slabo je ko to koristio.
I ono nije IC, nego pasiva ;)
Bodkin

#927 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Bodkin »

Sarajmen wrote:
Nekako s proljeća wrote:Image

Uploaded with ImageShack.us

VRS
Snajper i dvogled sa IC uređajem, je li tako? Štaka kao oslonac, Marlboro se puši, karabin za dnevne aktivnosti...ful opremljen ovaj mladi strijelac.
2 Fotografija : A top sniper, codenamed "Arrow," loads her gun in a safe room in Sarajevo, Tuesday, June 30, 1992. The 20-year old Serb who shoots for the Bosnian forces says she has lost count of the number of people she has killed, but that she finds it difficult to pull the trigger. The former journalism student says most of her targets are other snipers on the Serbian side. (AP Photo/Martin Nangle)
kv99

#928 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kv99 »

Dozer wrote:@kv99
Bojim se da nisam razumio pitanje...
Kako mislis "moze li se s PASP-om pucati bez razbijaca pucnja"...? Mislis nocu? Zasto ne bi moglo? Nije pozeljno, naravno, pogotovo ako pucas sa nekog nezavucenog mjesta tipa prednjeg zida i sl., ali rezultat bez razbijaca pucnja/skrivaca plamena je uvijek za 10-15% bolji jer taj dodatak usporava zrno, a kako su mu navoji bili prilicno veliki i oni su se brzo habali, pa je dolazilo do lufta u tom spoju i skretanja zrna. Slabo je ko to koristio.
I ono nije IC, nego pasiva ;)
Hvala na objasnjenju. Znam da se moglo ali nisam znao da li se to ustvari i radilo bas zbog toga jer je blijesak mogao vrlo lako da oda polozaj a ni oni nisu bili bez istih sredstava i bolje mogucnosti da uzvrate vatru sa efikasnijim sredstvima. Ko je imao onakva sredstva kao ona cura je sigurno znao kako da ih koristi pa me zanimalo da li su isli uz njih i ti skrivaci plamena.
Dozer

#929 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Na ovim likovima imate odlicne filmove koji precizno pokazuju sta je snajepr, snajperista i njegova namjena. Kao i kakve sve stete mogu napraviti...
http://www.youtube.com/watch?v=ueFAqB4z ... ure=g-vrec
http://www.youtube.com/watch?v=X_wVTTAj ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Ra-OKXBE ... ure=relmfu

Imate ih jos more, dokumentarci.
Nekako s proljeća

#930 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Image

A Bosnian man cradles his child as they and others run past one of the worst spots for snipers that pedestrians have to pass in Sarajevo, on April 11, 1993. (AP Photo/Michael Stravato
Nekako s proljeća

#931 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image

A Bosnian special forces soldier returns fire in downtown Sarajevo as he and civilians come under fire from Serbian snipers, on April 6, 1992. The Serbs were shooting from the roof of a hotel at a peace demonstration of some of 30,000 people as fighting between Bosnian and Serb fighters escalated in the capital of Bosnia-Hercegovina. (Mike Persson/AFP/Getty Images
Eborg

#932 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Je li ovo Higijenski zavod u pozadini? Nikako mi nije jasno odakle je mogao biti pogođen ovdje i još zašto je ovdje i postavljana zaštita?

Mislim, zbog ugla slikanja mi se čini da je fotografu iza leđa ona zgrada gdje je sada knjižara, iza kamiona je "Bičakčić", a prema Grbavici je sve zatvoreno zgradama.

Pa nije ga sa Zgrade zajedničkih institucija pogodilo, valjda se jedino tako vidi taj dio ulice. :?

18 Maj 1995
ranger

#933 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by ranger »

Eborg wrote:Je li ovo Higijenski zavod u pozadini? Nikako mi nije jasno odakle je mogao biti pogođen ovdje i još zašto je ovdje i postavljana zaštita?

Mislim, zbog ugla slikanja mi se čini da je fotografu iza leđa ona zgrada gdje je sada knjižara, iza kamiona je "Bičakčić", a prema Grbavici je sve zatvoreno zgradama.

Pa nije ga sa Zgrade zajedničkih institucija pogodilo, valjda se jedino tako vidi taj dio ulice. :?

18 Maj 1995
ima na yt snimak, ali ni meni fakat nije jasno odakle je pucano.
Dozer

#934 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ovo je najveca sega
A Bosnian special forces soldier...
:-) :D :D

A on u PL ili ZB, u tenama, farmerkama i civilnoj jakni, pri cemu ne zna ni drzati pusku koju ima, a da ne pricamo o nisanjenju (nisani samo preko prednjeg nisana) ili samom mjestu odakle puca (sakriven u gomilu civila) :D :D :D :D
I ovo je, vjerovatno, bio neki pro-srpski novinar, a komentar je za cilj imao da se prikaze kako su svi u Bosni spremni, naoruzani i obuceni :) Nigdje veze s pamecu...

A onaj na slici, pogodjeni pored kamiona, mogao je na tom mjestu biti pogodjen samo od strane pete kolone (one nepostojece, kako neki tvrde), tj. iz neke od susjednih zgrada jer se to mjesto ne vidi ama bas ni sa jedne cetnicke linije.
S druge strane, i gledajuci sliku, moram pitati da li postoje zaista validne informacije da je ovaj covjek pogodjen i da je mrtav ovdje gdje lezi? Moze link na YT i taj snimak?
Ovo pitam iz razloga sto ovaj covjek na zemlji nije mrtav. Ako ste ikada vidjeli les covjeka ubijenog metkom, onda je jasno da je ovaj jos uvijek ziv, sto se vidi po zatvorenim ustima, pogledu skrenutom udesno i sirom otvorenim kapcima. Da nije neka zajebancija? Mrtvac uvijek ima poluotvorena usta (normalna reakcija opustenih vilicnih misica), ocni kapci su takodjer poluotvoreni, a oci su uvijek fiksirane pravo i malo prema gore (reakcija opustenog ocnog zivca), a pored njega nigdje nema ni kapi krvi na asfaltu. ;)
karanana

#935 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

Eborg wrote:Je li ovo Higijenski zavod u pozadini? Nikako mi nije jasno odakle je mogao biti pogođen ovdje i još zašto je ovdje i postavljana zaštita?

18 Maj 1995
pa ima na ovoj temi teorija da je snajper djelovao sa higijenskog zavoda skoro citav rat.
a i ona teorija o trebi sa dzidzikovca, ne znam jeli ona imala pogled na ovamo. vjerovatno ne.
Dozer

#936 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ona sa Dzizikovca nije vidjela ovdje, a i klepljena je pocetom '93. Sumnjam da je pustena i da joj je vracen zaplenjeni PASP :)
holowey

#937 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by holowey »

18 Maj 1995
snajperista je krajem rata gadjao iz pravca grbavice, nebodera u nizu gdje su sada kapucino, vatra, milkman... u neka doba su unproforci postavili transporter na ovom mjestu koji je vozio kao skela od raskrsnice titova-vrazova to tramvajske pruge i nazad kako bi raja koristeci zaklon mogla preci na drugu stranu ulice... kako ova slika ima naveden datum 18.5.1995. pretpostavljam da je to ta ruta...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#938 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

karanana

#939 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

zar se sa onih nebodera na grbavici vidio ovaj dio?
pa zar im ne bi smetala zgrada skupstine?
koliki je generalno i bio domet snajpera koristenih u sarajevu?
holowey

#940 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by holowey »

karanana wrote:zar se sa onih nebodera na grbavici vidio ovaj dio?
pa zar im ne bi smetala zgrada skupstine?
koliki je generalno i bio domet snajpera koristenih u sarajevu?
ne znam da li su tacno sa tih nebodera gadjali, napisah iz tog pravca
imali su cini mi se maleni prozor za gadjanje izmedju skupstine i riv-a, jer se vec prelaskom na drugu stranu ulice bilo van dometa
Dozer

#941 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Mozda se taj dio vidi sa zadnjeg od tih nebodera, mada nisam siguran. Bas cu pogledati danas. Ali, i ako se vidi, daljina je preko 900m vazdusne linije, sto je kranji efikasan domet recimo PASP-a, a i SGV-a. McMillan i kalibar 12.7, naravno, tu dolaze bez problema, ali da je ovoga to pogodilo bilo bi krvi na sve strane. A nema je...
karanana

#942 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

meni i dalje nije jasno sa cime se pucalo sa vrha hrasnog brda niz ivana krndelja, preko mosta, preko malte i onda su kontejneri postavljeni na raskrsnici s paromlinskom. zar moze sa vrha hrasnog brda gore iz ozrenske kako li se zove pucat skroz dole do paromlinske? haj razumijem sve do mosta i nekako. pa ima 3 kilometra. a mozda i nema. kad gledas odozdo evo i trebevic izgleda kao da je kilometrima daleko. a vidi ovih slika iznad sa pogledom sa trebevica na grad. sve ko na dlanu, nema kilometar do robne kuce.
Last edited by karanana on 08/06/2012 13:42, edited 1 time in total.
arman1

#943 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Dozer wrote:Mozda se taj dio vidi sa zadnjeg od tih nebodera, mada nisam siguran. Bas cu pogledati danas. Ali, i ako se vidi, daljina je preko 900m vazdusne linije, sto je kranji efikasan domet recimo PASP-a, a i SGV-a. McMillan i kalibar 12.7, naravno, tu dolaze bez problema, ali da je ovoga to pogodilo bilo bi krvi na sve strane. A nema je...
Čak i lovački 7,9 bi ovdje napravio nered. Ovo je ako je uradio mali kalibar. izraelski 4,3 ili nato 5,56.
Ako je odmah pao gdje je pogođen nema šanse da su ga likvidirali ovi sa grbavice. Samo neko unutar obruča.
Mal kalibar s prigušivačme dao sa grbavice dodaju zvučne efekte i sakrivaju pravog strijelca.
Nekako s proljeća

#944 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image

Female sniper "ARROW" is seen with her face masked in Sarajevo, Sunday, August 9, 1992. The champion shot is part of an elite group of fighters that operates behind Serbian lines and advocates a stronger military approach to the siege. Serbian forces have put a price on the woman's head, offering more than $10,000 for anyone who kills her.
karanana

#945 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

i sta je s njom?
jeli ziva?
jeli to ona iz sheva?
joint union

#946 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by joint union »

karanana wrote:meni i dalje nije jasno sa cime se pucalo sa vrha hrasnog brda niz ivana krndelja, preko mosta, preko malte i onda su kontejneri postavljeni na raskrsnici s paromlinskom. zar moze sa vrha hrasnog brda gore iz ozrenske kako li se zove pucat skroz dole do paromlinske? haj razumijem sve do mosta i nekako. pa ima 3 kilometra. a mozda i nema. kad gledas odozdo evo i trebevic izgleda kao da je kilometrima daleko. a vidi ovih slika iznad sa pogledom sa trebevica na grad. sve ko na dlanu, nema kilometar do robne kuce.

To ti je vazdusne linije od ozrenske do mosta na malti mozda 600-700 m. Trebao si vidjeti u ozrenskoj poslije rata gnijezda za snapere i sijace, kao na dlanu se malta vidi, maltene ni optika ti ne treba.
Dozer

#947 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

@arman1
Čak i lovački 7,9 bi ovdje napravio nered. Ovo je ako je uradio mali kalibar. izraelski 4,3 ili nato 5,56.
Ako je odmah pao gdje je pogođen nema šanse da su ga likvidirali ovi sa grbavice. Samo neko unutar obruča.
Mal kalibar s prigušivačme dao sa grbavice dodaju zvučne efekte i sakrivaju pravog strijelca.

Bez ljutnje, ali - mojne bas ko Maksim po diviziji :)
Lovacki 7,9 na 900m ima preciznost kao i kamen bacen rukom na 150m :)
O 4,3 ili 5,56 na ovim daljinama suvisno je davati komentar, a da ne pricamo o bilo cemu ovome sa prigusivacem i na ovoj daljini ;)
PM72

#948 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Tačno znam iz koje je kuće u Ozrenskoj gađano a do mosta na Malti ima i više od 700 metara.Nije bilo šanse da nekog nacilja i pogodi prilikom pretrčavanja nego je pucao naslijepo a naš narod k'o ovce,kad jedan krene ostali trče za njim.Tako je i pogađao.Imao je upucanu sredinu mosta,čak sam gledao svojim očima kad su gađali svijetlećim mecima da upucaju snajper.Nekad je radio i sijač.Meni su bili smiješni oni "piloti" u autima koji su mislili da mogu pobjeći PAM-ovima ili sijačima ako preko raskrsnica prođu 120 km/h a taj isti PAM bio protivavionsko oružje a nema vojnog aviona (osim pri slijetanju ) koji ide 100 ili 200 km/h.Dakle,sve je bila stvar sreće i nafake.

Najopasniji srpski snajperisti su bili na Špici,Šopingu i u Nedžarićima.Ovo ostalo su bili priučeni strelci kao što ih je bilo i kod nas.Nije svaki vojnik ili policajac koji je nosio PASP ili karabin s optikom bio - snajperista.Trebala je posebna obuka i treniranje ili da si trenirao streljaštvo pa nešto znao oko toga.U mojoj jedinici je bilo nekoliko PASP-ova i vrlo rijetko su nošeni jer nismo imali kvalitetan kadar za iste a nisu bili ni upucani pa nisi mogao pogoditi na 100 metara ni tablu sa kućnim brojevima.Ja sam ga nosio na Otesu uz automatsku pušku i znam da mi je bio težak kao ćuskija,opalio jedan metak, zakovao mi i umalo ga nisam kao parmak omlatio od zid.Da sam bar gađao ćetalja nego opalio jedan probni a teglio ga nekoliko dana bez veze.
arman1

#949 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

Dozer wrote:@arman1

Bez ljutnje, ali - mojne bas ko Maksim po diviziji :)
Lovacki 7,9 na 900m ima preciznost kao i kamen bacen rukom na 150m :)
O 4,3 ili 5,56 na ovim daljinama suvisno je davati komentar, a da ne pricamo o bilo cemu ovome sa prigusivacem i na ovoj daljini ;)
Iščitaj post pa komentariši.

Čak i lovački 7,9 bi ovdje napravio nered. Govorim o nedostatku krvi i vidljivih rana koje pravi ta municija, a ne da je time gađano.
Ako je ovo uradio mali kalibar i ako je odmah pao gdje je pogođen nema šanse da su ga likvidirali ovi sa grbavice. Ti kalibri nešto i mogu do 400m, prekotoga zalutali hitac.
Samo neko unutar obruča. Mal kalibar s prigušivačem dok sa grbavice dodaju zvučne efekte i sakrivaju pravog strijelca. Mislim da je ovo jedina opcija. Hitac je došao sa zgrada oko "mome i uzeira", dok su sa grbavice pravili buku skidajući crijep sa krova.
To je moja opcija, atvoja?
Nekako s proljeća

#950 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image

After Sarajevo city government erected overnight an anti-sniper barricade, Sarajevans walk, Sunday, May 21, 1995 through an intersection downtown Sarajevo where 24 hours ago they were running to avoid sniper fire. Battlefields throughout the country remained relatively quiet Sunday.
Post Reply