Istanbul

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
blugirl

#926 Re: Istanbul

Post by blugirl »

MMM1977 wrote:Jeste Kabatas. Nakon toga ide uspinjaca do Taksima i ne moze se pogrijesiti jer je Kabatas zadnja stanica tramvaja i bukvalno svi iz tramvaja idu na uspinjacu, samo pratiti ostale.

Sa Taksima dvije stanice metroom je Cevahir, jedan od najvecih shoping centara u Evropi. Stvarno je ekstra. Stanica je Sisli.

Krstarenja idu sa Eminonua i kratka tura, nekih 3-4 sata ako se dobro sjecam, kosta 15 lira. Karte iskljucivo kupovati na onim salterima, nikako od onih prevaranata okolo, jer bi se mogli i u camcu vozati. Polazak je jednom dnevno, mislim oko 10 sati.

Ja jos svima preporucim i rucak u (na) restoranu Seven hills. Jeste poskupo ali vrijedi. Naravno, samo kad je lijepo vrijeme i na krovu, unutra nije ni priblizno tako dobro.

Sent using Tapatalk2
Pozdrav!

Isla bih na bosphor cruise, ovdje se spominje 3-4 sata, na internetu nasla da ljudi idu cijeli dan. Dokle ide tura, do kraja, ili?
Da li ima dovoljno mjesta ili treba rezervirat ranije? Moze li oko toga par detalja?

Restoran Seven Hills ima dosta lose ocjene na tripadvisoru, ljudi se ugl.zale na hranu, ide se navodno samo radi pogleda. Ima li neka altetnativa?

Molim svakako za preporuke restorana na Taksimu. Nije mi vazno da puno jedem za male pare vec da fino jedem, po mogucnosti lokalne specijalitete, i imam dobru uslugu.

Da li je neko bio na Turkish dinner and show, ovo sa trbusnim plesacicama? Da li vrijedi otici? Koliko traje?

Navodno je promet katastrofalan, a ja bih bas rado na obilazak turistickim busom, jer nemam puno vremena. Da li neko zna da li bi recimo tura u nedjelju bila bolja opcija?

Jos samo ako neko zna, koliko kosta voznja taxijem od aerodroma do Taksima? Cca?

Mnogo zahvaljujem :)
MMM1977

#927 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

Ima i tura koja ide 7-8 sati ali je to po meni previse jer se glavnina vidi na ovoj kracoj turi. Rezervacija ne treba samo treba ujutro ranije kupiti kartu. Napominjem jos jednom da se karte kupe na salteru a ne od svercera.

Seven hills ja ne bih nikako propustio iako jeste skupo, iako hrana nije nesto aliiii poooogleeed :o

Na taksimu imate puno restorana i tu ne trebate nista unaprijed planirati nego uletite gdje stignete.

Turkish dinner sam bio u Bodrumu, lijepo za vidjeti, preporucujem.

Tura autobusom je patnja i ja to ne bih preporucio + sto je skupo. Taxi isto nema svrhe placati jer je javni prevoz savrseno organizovan. Bukvalno se prije stigne do odredista nego taxijem.

Istanbul, meni najljepsi i najdrazi grad na svijetu. Grad sa dusom.

Sent using Tapatalk2
blugirl

#928 Re: Istanbul

Post by blugirl »

:thumbup: hvala lijepo MMM.

Ja samo gledam da si ustedim vrijeme, da vidim sto vise u kratkom periodu, da jedem dobru hranu uz dobar pogled i sl.
Za transfer sa aerodroma pise idi metroom do Zeytinburnu, pa tramvajem do Taksima. Pa onda pise ako imas prtljage, ne idi bas tramvajem. Zato kontam taxi.
Hvala svakako
MMM1977

#929 Re: Istanbul

Post by MMM1977 »

blugirl wrote::thumbup: hvala lijepo MMM.

Ja samo gledam da si ustedim vrijeme, da vidim sto vise u kratkom periodu, da jedem dobru hranu uz dobar pogled i sl.
Za transfer sa aerodroma pise idi metroom do Zeytinburnu, pa tramvajem do Taksima. Pa onda pise ako imas prtljage, ne idi bas tramvajem. Zato kontam taxi.
Hvala svakako
Molim lijepo ;-)

Odštampaj sebi kartu javnog prevoza (još bolje je skini na neki smart uređaj) sa adrese: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tic%29.png i malo analiziraj, sve je lijepo objašnjeno. Ova karta će ti biti od velike pomoći.

Ne znam koliko imaš prtljaga ali uzmi u obzir da će taxi da ti bude skup. Čak i ako se odlučiš na tu varijantu, prvo dogovori cijenu pa sjedi u taxi (ja sam par puta tako se vozio u trećinu cijene).

Od aerodroma do Taksima imaš 3 vrste prijevoza: Metro, tramvaj (Do Kabataša) i uspinjaču (Kabataš - Taksim) pa to sve uzmi u obzir. I da, ponavljam se mnogo puta, ali odmah kupi IstanbulCard za javni prevoz.

Sretan put!
rudy81

#930 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

joooj wrote:Za pocetak hvala rudy81 i eniac na opsirnim odgovorima :kiss:

Sinoc stigla, jos uvijek slazem utiske i tek sad uvidjam, da nisam sve vidjela, sve probala, svugdje se uslikala :-) Ali, ne zalim nego govorim sebi da je to samo jos jedan razlog da odem ponovo :D Sve sam presla sa mapom u rukama i Istanbul kart je stvarno predobra stvar, nas tri smo kupile jednu i potrosile oko 50 lira na dopunu (na kraju smo vratile karticu i dobile 5 lira nazad), ali smo obisle Istanbul cini mi se uzduz i poprijeko. Vozile se tramvajem, metroom, busem, fulikulom, zicarom na Pier Lottiu tako da stvarno vrijedi iscitati sve ove stranice :-D

Slazem se za Pier Lotti, nista odusevljavajuce, ali eto stavila sam checked na listi to do u Istanbulu, Miniaturk smo trebale da odemo same, medjutim Turci koji apsolutno nemaju pojma o engleskom nam nisu dobro objasnili da moramo preci obalu brodicom, tako da nismo ni otisle, zbog cega ja licno najvise zalim, ali eto bit ce prilike opet aBda 8)
Iiii da, obavezno otidjite u restoran Konak, blizu Galata tornja kojeg je neko spomenuo mozda na 5-6 stranici ove teme. Pogled odusevljava, samo treba vestica ako se sjedi navece jer malo puse, a cini mi se da sam mogla sjediti satima tamo. Ne pitajte kako smo ga nasle, stvarno je negdje u ulicici nekoj zabacenoj i ne bi se nikad reklo da skriva takvo super mjesto hehe
:) nema na cemu, drago mi je da ti je bilo od koristi i da ste se dobro provele :)
motorola01

#931 Re: Istanbul

Post by motorola01 »

MMM1977 wrote:Ima i tura koja ide 7-8 sati ali je to po meni previse jer se glavnina vidi na ovoj kracoj turi. Rezervacija ne treba samo treba ujutro ranije kupiti kartu. Napominjem jos jednom da se karte kupe na salteru a ne od svercera.

Seven hills ja ne bih nikako propustio iako jeste skupo, iako hrana nije nesto aliiii poooogleeed :o

Na taksimu imate puno restorana i tu ne trebate nista unaprijed planirati nego uletite gdje stignete.

Turkish dinner sam bio u Bodrumu, lijepo za vidjeti, preporucujem.

Tura autobusom je patnja i ja to ne bih preporucio + sto je skupo. Taxi isto nema svrhe placati jer je javni prevoz savrseno organizovan. Bukvalno se prije stigne do odredista nego taxijem.

Istanbul, meni najljepsi i najdrazi grad na svijetu. Grad sa dusom.

Sent using Tapatalk2
Vidim svi spominju ove ture od 3-4 sata krstarenja Bosforom, dok recimo ove nase agencije kad ti ponude krstarenje Bosforom za cijenu od 25 eura( navodno je karta 10-15 lira za ovu turu od 3-4 sata), em te ogule em te prevare. Naime, isao sam na krstarenje Bosforom preko agencije i uzeli su po osobi 25 eura za krstarenje u trajanju od nekih sat vremena :shock:
rudy81

#932 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

kakva je to tura od 7-8 sati :-) iskreno, nisam nikad cula za nju al pretpostavljam (ako stvarno postoji) da se turisti negdje iskrcaju na neko vrijeme pa nastave s krstarenjem....

ja sam jednom u zivotu isla na to krstarenje, trajalo je 2-2.5 sata ( ne sjecam se tacno) i kostalo 15-ak lira.
start je bio na eminonu i islo se do drugog mosta i nazad.

po meni, za nekog ko zeli vidjeti grad i posjetiti znamenitosti puno bolje je kopnom od jedne do druge a ne onako s trajekta ih promatrati...
zilla_

#933 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

Što se tiče krstarenja ima ona redovna linija iz luke eminou a zadnja stanica je anadolu kavagi. tu brod nekih 2h i onda se vraća nazad. vožnja traje nikih sat do sat i po u jednom smjeru. u anadolu kavagi u toj pauzi dok brod čeka može se posjetit jedno brdašce iznad tog mjesta na kojem se nalaze ostatci neke kule a i puca prelijep pogled na izlaz s bosfora.

Tu ima opcija i da se iz anadolu kavagi pređe malim brodićem na drugu stranu bosfora pa odatle se uzme autobus, ne sjećam se koji broj tačno koji vozi obalom nazad do istanbula.

Agencija naplati 25€ iz razloga što oni unajme stručnog vodiča na našem jeziku koji objašnjava zgrade oko kanala i priča historijat...

Po meni je najbolje ovom redovnom linijom... Čini mi se da brod polazi iz luke u 10:30h.

I kad se sve sabere 3h treba da se ode brodom i vrati se i + još ona 2h dok brod čeka to je nekih 5h

evo je prva stanica, veliki je red.... treba poranit :)
Image

evo je zadnja stanica, anadolu kavagi
Image

izlaz na bosfor, pogled s kule, anadolu kavagi
Image

pogled s kule
Image
Eniac

#934 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Cijene i red voznje (ljeto 2013) za Bosfor turu sa IDO (zvanicnim gradskim) prevoznikom:

http://www.sehirhatlari.com.tr/en/timet ... e-362.html - jedan pravac 15 TL, povratna (kruzna) - 25 TL
http://www.sehirhatlari.com.tr/en/timet ... r-363.html - kruzna tura - 10 TL
http://www.sehirhatlari.com.tr/en/timet ... s-415.html - kruzna tura (nocna voznja) - 20 TL

Ima puno privatnih Bosfor tura koje su mnogo skuplje i na njima nemate osiguranje kao sto je sa IDO.

Preporucujem da se ide sa IDO iako privatne ture mogu biti usminkanije.

Ja sam isao ovu kratku dnevnu i to mi je bilo dovoljno. Mozda jednom odem na nocnu.

http://www.tripadvisor.co.uk/Attraction ... anbul.html

Da rijesimo dileme oko Bosfor ture :)

Usput, odete u neki turist biro i pitate detalje, a tamo mozete uzeti (besplatno) IDO knjizicu sa redom voznje i ostalim informacijama.
Eniac

#935 Re: Istanbul

Post by Eniac »

.
Last edited by Eniac on 29/09/2013 15:40, edited 1 time in total.
Eniac

#936 Re: Istanbul

Post by Eniac »

.
Last edited by Eniac on 29/09/2013 15:40, edited 1 time in total.
Eniac

#937 Re: Istanbul

Post by Eniac »

.
Last edited by Eniac on 29/09/2013 15:41, edited 1 time in total.
Baby Jane

#938 Re: Istanbul

Post by Baby Jane »

Kad krenem za Istabul, fino ovu temu isprintam i laganini :D
blugirl

#939 Re: Istanbul

Post by blugirl »

MMM1977 wrote:
Molim lijepo ;-)

Odštampaj sebi kartu javnog prevoza (još bolje je skini na neki smart uređaj) sa adrese: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... tic%29.png i malo analiziraj, sve je lijepo objašnjeno. Ova karta će ti biti od velike pomoći.

Ne znam koliko imaš prtljaga ali uzmi u obzir da će taxi da ti bude skup. Čak i ako se odlučiš na tu varijantu, prvo dogovori cijenu pa sjedi u taxi (ja sam par puta tako se vozio u trećinu cijene).

Od aerodroma do Taksima imaš 3 vrste prijevoza: Metro, tramvaj (Do Kabataša) i uspinjaču (Kabataš - Taksim) pa to sve uzmi u obzir. I da, ponavljam se mnogo puta, ali odmah kupi IstanbulCard za javni prevoz.

Sretan put!
Hvala opet! Mapa uvijek dobro dodje
Dogovorila sam transfer sa aerodroma sa hotelom, za po gradu cu uzeti Istanbul card.

Koliko mi cca treba za obilazak Dolmabahce?
Vidjela sam da ima super restorana sa pogledom, npr Babylonia Garden Terrace na samom Sultanahmetu, jel neko bio? Bolje su ocjene nego za seven hills.

Moze li preporuka za nocni zivot? Ali za ono, nas "malo" ozbiljnije :) . Rane do srednje tridesete. Neki jazz mozda? Da li je neko isao na Orient House restaurant ili Istanbulin nocni show? Vidim dosta ih nudi ove dervise sto se vrte, ima li to smisla ici?

Da li je neko kupovao kožu tamo? Sto vidim slike sa kapali carsije, meni to izgleda gore nego kod nas pijaci s kraja 90tih. S tim da se zaista ne bih zavlacila u shopping centre. Pa eto ako ko ima insider info :D

Vise vremena orovodim u planiranju, nego sto cu tamo bit :)
Eniac

#940 Re: Istanbul

Post by Eniac »

Za Dolmabahce ti treba oko 1 do 1,5 sati ako ces samo glavnu palatu, a oko 2 do 2,5 sati ako ces i harem. S tim sto se dugo ceka na kupovinu karata i ulazak. Naime, kada konacno docekas da kupis kartu i udjes u dvoriste, opet cekas. U objekte se ne ulazi pojedinacno, nego po grupama. Davno je to bilo, pa ako se sjecam organizovano se ulazi samo u harem jer se ulazi samo u pratnji vodica, a u glavnu zgradu ulazis pojedinacno, ali cuvari pustaju po grupama. Znaci puste 15ak ljudi i onda zabrane ulaz pa ponovo puste 15ak...

U svakom slucaju kada sacekas da kupis kartu i udjes (cekali smo oko 1 sat), cekas ulazak u glavnu zgradu (mislim da smo cekali izmedju pola sata i sat), pa onda cekas za ulazak u harem (cekali smo oko 20 minuta). Ovo su sve vremena samo cekanja, nije ukljuceno vrijeme samog boravka u glavnoj zgradi i haremu.

Karte kupujes ili samo za glavnu zgradu ili i za nju i za harem, znaci ako ne kupis kartu za harem i odlucis da ga posjetis, moraces izaci, pa opet u red za kartu.

Znaci sa cekanjem za karte kompletan obilazak Dolmabahce traje oko 3,5 sati ako imas srece i nema guzve, do oko 5 sati ako ima guzve.

Nakon obilaska Dolmabahce (glavne palate i harema), u dvoristu palate, imas malu zgradu koja je kao muzej stakla i keramike. Tu je besplatan ulaz i nema guzve, malo ljudi to posjecuje.

E, da, jedino mjesto u kojem moras ostaviti ruksak ili vecu torbu na ulazu je Dolmabahce. U Istanbulu je uobicajeno da se pri ulasku u takve objekte, muzeje, pa i u trzne centre, ruksaci i torbe pregledaju, kroz rentgen masinu ili cak i rucno u nekim situacijama. Ali se sa torbama i ruksacima moze svuda uci. Jedino pri ulasku u Dolmabahce ako imas ruksak ili vecu zensku torbu, moraces je ostaviti u jednoj kancelariji pri ulasku u dvoriste. Barem se nama desilo da smo jedino pri ulasku u Dolmabahce morali ostaviti ruksake, tako da ako ima jos neki takav objekat onda ne znam jer u njega znaci da nismo ulazili. Da li se ste promijenilo od nasih boravaka u Istanbulu do danas, ne znam.

Kapali carsija je meni bila razocarenje. Imas, naravno, kupiti i kvalitetnih stvari, ali sve vise i vise je Kina zavladala i tamo. Prodjes pored antikvarnice i naidjes na stand sa dresovima fudbalskih klubova proizvedenim u Kini. Ali gdje ces otici u Istanbul a ne otici u Kapali carsiju, to ne ide. Tamo moras otici, pa sta bude, bude. Samo da znas, nemoj se zacuditi ako ti se desi kao ste se nama desilo, usli smo na ulazu u Sirkeciju (kod poste pa kroz ulice sa tekstilom) i isli desno kontajuci da cemo izaci opet na Sirkeci ili bar na Eminonu (koji je desno od Sirkecija), a ono izasli na Beyazitu kod Univerziteta. Sto je 4 tramvajske stanice LIJEVO od Sirkecija :)

Standardna cijena za turisticke "dervise sto se vrte" na Sirkeciju gdje se svakog cetvrtka to redovno prikazuje je bila 40 Eura. Ako neko zna za jeftinije, neka kaze.
Eniac

#941 Re: Istanbul

Post by Eniac »

I od mene da malo olaksam izbor sta vidjeti:

Okvirni plan sta vidjeti u Istanbulu u 5 dana kopiran sa jednog bloga koji je nama bio osnova za obilazak Istanbula kada smo bili prvi put.

Plan je napravljen tako da koliko je moguce sva mjesta koja se obilaze u jednom danu budu sto blize jedno drugom ili da je do njih lako i brzo doci sa bilo kog mjesta koje se taj dan obilazi.

Na internetu pogledajte kada je koje mjesto otvoreno za obilazak, na osnovu toga planirajte koji dan ce vam biti dan 1, koji dan 2, itd.

Naravno, mi smo napravili neke izmjene ovog rasporeda, ali ne prevelike. S obzirom na to da smo boravili 10 dana kada smo prvi put bili u Istanbulu, neke dane smo podijelili u 2 dana umjesto u jedan, na neka mjesta smo se vracali 2 i vise puta, neka mjesta nismo uopste obisli. Ali kao pocetna informacija, plan je nama bio prilicno dobar.

Broj u zagradi bez oznake je vrijeme u satima potrebno za obilazak mjesta, ne ukljucujuci vrijeme potrebno za dolazak sa jednog mjesta na drugo, za cekanje za kupovinu karte i ostala cekanja u redovima i slicno.

DAN 1 - Sultanahmet, sve u krugu 300-500 metara

1) Topkapı Palace-(2-5)
2) Sultan Ahmet III Fountain-(10 min.)
3) Hagia Sophia(Aya Sofya)-(1)
4) Basilica Cistern (Yerebatan)-(30 min.)
5) German Fountain-(10 min.)
6) Blue Mosque(S.Ahmet Camii)-(1)
7) Obelisk (Dikilitaş)-5-10 min.
8 ) Streets & arch. buildings-(1-2)
9) Turkish Bath(Cağaloğlu)-(1-2)
10) Suleyman mosque - (1)

DAN 2 - Sultanahmet i Eminonu

1) Grand Bazaar - (2-5)
2) Bosphorus ferry tour
3) Archeological museum-(1-3)
3) Mosques-(2-3)
4) Churchs-(1-2)
5) Galata Bridge-(20 min.)
6) Galata Tower-(1) - Bolje se popeti nocu zbog pogleda.
7) Misiri Bazaar (Egipatski bazar, pijaca zacina) - (moze se za 10 minuta protrcati, ako cete bas razgledati onda recimo 1 sat, a ako kupujete u njoj onda koliko vam treba :))

DAN 3 - Sve osim Dolmabahçe i Ortaköy je u Istiklal ulici. Taksim je metroom povezan sa Kabataşem, a tu vam je Dolmabahçe. Sa Kabataşa ide i autobus do Ortaköya. Preporuka je prvo ujutro otici u Dolmabahçe, pa onda odlucite hocete li do Ortaköya ili do Taksima i Istiklal ulice. Mozda je najbolje prvo Dolmabahçe, zatim autobusom na Ortaköy, pa povratak autobusom na Kabataş i onda metro do Taksima/Istiklal ulice.

1) Istiklal Street - (1)
2) St Antonio Church-(1)
3) Aya Triada Church-(1)
4) Taksim Square-(30 min.)
5) Dolmabahçe Palace-(2-3)
6) Ortaköy mosque and Bosphorus

DAN 4 - Ekumenska patrijarsija i Bugarska crkva (lijepa, vrijedi vidjeti) kao i Kariye muzej su daleko od Ejupove dzamije. Mi smo isi pjeske i bas su daleko. Zicara za Pierre Loti je odmah pored dzamije. S tim da su crkva i patrijarsija kraj obale, a Karyje muzej je na brdu na koje se penje pored Rimskih zidina, pa je to prilicno skretanje. Uglavnom vam tu vrijedi vidjeti Ejupovu dzamiju, mozda Pierre Loti vidikovac, mozda Miniaturk (ali mi nismo bili u njemu). I Bugarsku crkvicu, po meni se to najvise isplati vidjeti od nabrojanog za ovaj dan, ali to vam moze biti daleko.

1) Ecumenicial Patriarchate-(30 min.)
2) Bulgarian Church-(30 min.)
3) Fethiye Camii(Pammak. church)
4) Kariye Museum-(30 min.)
5) Haliç-(30 min.)
6) Eyüp Sultan Mosque-(30 min.)
7) Pierre Loti
8 ) Miniaturk-(2-3)
9) Koc Museum-(1-2)

DAN 5 - Za bilo sta od ovo dvoje treba vise od 5 sati ako ne i cijeli dan tako da necete oboje moci istog dana uraditi pa ili odustanite od jednog ili napravite izmjenu u cijelom planu. Mi smo recimo poslije obilaska Bagdad ulice otisli u Istiklal. Pa Istiklal i Bagdad mozete u jednom danu, ali onda Dolmabahçe i Ortaköy necete moci taj dan.

1) Kadiköy sa Bagdad ulicom i/ili
2) Princess islands

Ima jos nekoliko objekata koje smo mi posjetili a nisu na must to do listi i nisu ni u ovom rasporedu. A nekoliko mjesta sa rasporeda uopste nam nije palo na pamet da obilazimo. Ali, to su mjesta koja se obilaze kada se obidju ova obavezna mjesta, pa se covjek malo "odomaci" i onda pocne da zaviruje iza coskova i slicno. to su mjesta koja se posjecuju ako neko boravi 10 dana i vise ili se vraca drugi, treci itd put. Za prvu posjetu, narocito ako je do sedam dana, ovaj raspored je obuhvatio sve sto se mora vidjeti kao i ponesto i sto se ne mora.

Vidite da nisam pisao o restoranima, kaficima, slasticarnama, trznim centrima itd. Nekoliko je razloga, prvo ovaj raspored je kopiran sa bloga na kojem je autor pisao samo o spomenicima, drugo, svaki odlazak u trzni centar ili slicno ce vam traziti da izbacite nesto od nabrojanog a to je do vas, za nocni zivot tesko cete imati snage nakon dnevnog obilazenja nabrojanih mjesta i konacno, pa, malo sami istrazujte :)
zlaataan

#942 Re: Istanbul

Post by zlaataan »

Za one koji namjeravaju ići u Dolmabahče palaču.
Ulaz je mislim 40 TL, ali ako predočite ISIC karticu (studentska), ulaz vam je 5 TL. Mi smo čak pokazali i neke kartice od studentskog doma u Istanbulu i dobili popust.
Obavezno dođite odmah u 09:00, jer tako ćete izbjeći red, koji zna biti povelik. Palača ne radi ponedjeljkom i četvrtkom.

Uživajte. :)
zlaataan

#943 Re: Istanbul

Post by zlaataan »

joooj wrote:Ja cak nisam ni pokazivala nikakvu karticu, samo rekla 3 studentske kaze ciko 15 lira :D A sad cu da se osramotim i da kazem da mi nismo ni pogledale kartu kad smo kupile i obilazile ispred Dolmabahce, slikale se i slicno i kad smo konacno odlucile da udjemo unutra pita nas teta pa gdje ste vi bile 40 minuta. Mi kazemo pa slikale se, pa eto istekla vam je karta i tako nismo ni usle unutra :zid:
:lol:
Jesu li bar dobro ispale slike? :mrgreen:
zlaataan

#944 Re: Istanbul

Post by zlaataan »

joooj wrote:
zlaataan wrote:
dabome da jesu 8-)
E onda je dobro. :mrgreen:
neretvanac

#945 Re: Istanbul

Post by neretvanac »

Pozdrav raja.
Planiram uskoro ici u Istanbul, sada za Bajram da budem tamo.
Cuo sam price da mi u Istanbulu treba 100 eura po danu da bi mi bilo lijepo i da bih vidio sve sto vrijedi vidjeti. Jel ovo istina ? Kakva su vasa iskustva ?
Dakle za planirano putovanje od 5 dana meni ljudi govore da mi treba 1000 km, ne ukljucujuci kartu do tamo, sto je meni previse para za tako kratak put...
Svaki komentar i savjet je dobrodosao :)
zilla_

#946 Re: Istanbul

Post by zilla_ »

neretvanac wrote:Pozdrav raja.
Cuo sam price da mi u Istanbulu treba 100 eura po danu da bi mi bilo lijepo i da bih vidio sve sto vrijedi vidjeti. Jel ovo istina ? Kakva su vasa iskustva ?
Dakle za planirano putovanje od 5 dana meni ljudi govore da mi treba 1000 km, ne ukljucujuci kartu do tamo, sto je meni previse para za tako kratak put...
Za tih 5 dana za džeparac ti treba od 150-250€ da obiđeš skoro sve bitne znamenitosti i da se ne patiš s hranom... Naravno ako budeš htio naveče zalomit u diskotekama i hranit se u restoranima trebat će ti puno više...

Al ako si od onih koji idu da razgledaju onda ti je i 150€ dovoljno...
neretvanac

#947 Re: Istanbul

Post by neretvanac »

zilla_ wrote:
neretvanac wrote:Pozdrav raja.
Za tih 5 dana za džeparac ti treba od 150-250€ da obiđeš skoro sve bitne znamenitosti i da se ne patiš s hranom... Naravno ako budeš htio naveče zalomit u diskotekama i hranit se u restoranima trebat će ti puno više...

Al ako si od onih koji idu da razgledaju onda ti je i 150€ dovoljno...
Idem sa jos 5 ljudi, nas ukupno 6... hvala lijepo na ovoj lijepoj vijesti, znaci nije istina, i ja sam mislio da je pretjerani to... ne mislimo izlaziti nesto puno, vise razgledati, jer nam je svima prvi puta u istanbulu.
Hoćemo da uzmemo neki stančić u centru grada preko Air BNB.... cijena je oko 100 eura po noci za stan za 6 ljudi. pretpostavljam da se hoteli krecu po vecim cijenama u centru grada, a da lice i na sta ?
s kakvim vremenom mozemo racunati? Kakva je inace klima u Istanbulu ? Nadamo se da nas nece docekati kisa i ruzno vrijeme prvi put kad idemo :)
Hvala !
rudy81

#948 Re: Istanbul

Post by rudy81 »

pa s obzirom na doba godine u koje idete, vrlo moguce je da bude kisovito, al opet ne mora znaciti. prati prognozu :)
ono ssto je iritantno u istanbulu je vjetar koji gotovo uvijek prati kisu, nadam se da cete to izbjeci.
galamdzinica

#949 Re: Istanbul

Post by galamdzinica »

Pozdrav forumaši,

dragi i ja ove godine odlučili za Novu u Istanbul, promocija Turkish-a preko njihove oficijelne stranice, let 99e povratna. Pitanje, da li je neko već slavio Novu u Istanbulu i gdje je proslaviti? Pošto sam već bila 2-3 puta u Turskoj i Istanbulu, znam kakvi su Turci pa ne bih baš da idemo na neka javna mjesta tipa trga, radije neki restoran ili klub. Najbitniji aspekt je stvarno ta sigurnost, jer idemo sami nas dvoje mlađarije :-D

Hvala na informacijama!
immuno

#950 Re: Istanbul

Post by immuno »

evo nakon 5 ili 6 putovanja iz istanbula se vratih,bilo prelipjepo.Preporucujem svima da za posjetu ovom gradu definitivno je septembar mjesec najbolji,vrijeme lijepo,voce jeftino a ukusnoooo,moze se sjediti vani sto je ze pusace recimo jako bitno....
Ovaj put smo bili na dijelovima koje prije nisam znala recimo na azijskoj strani dio grada zove se Suadiya (neznam jesam li pravilno napisala) moderan dio sa jako puno dobrih restorana,radnji za kupovinu ko voli,setalista siroka bez guzvi....jako jako lijep dio.Od Kadykoj busom 4 do Suadiye i onda u setnju....U dijelu Sirkeci ima Hodjapasha dance teathar preporucujem obavezno pogledati ples dervisa i tradicionalni plesovi Turske i Balkana ..fenomenalnooooo.Jedno vece smo prilicno kasno se nadjosmo u dijelu Emünönu i bili smo malo gladni i htjeli pojesti riblji sendvic upitamo jednog momka u kom pravcu da idemo do onih brodova gdje se prodaju ti sendvici pita on nas hocemo li da pojedemo najbolji sendvic u cijelom istambulu naravno pristali smo vodio nas je preko mosta ( galata most) kroz riblju trznicu i do parka koji je vec bio u mraku meni malo vec neugodno kud nas vodi kad pred nama ciko stari sa onim njihovim kolicima i pravi i prodaje te sendvice i ovaj momak mu na turskom rece da nam napravi ....ljudi ja u zivotu nisam bolji sendvic pojela ( inace sam jako probirljiva i higijena mi je jako bitna) dobru gelzemu mozete pojesti u restoranu pred Misir-bazarom.Inace bili su dani Koreje u Istanbulu tako da su stalno bili koncerti na otvorenom i besplatno.. ljepota.Pored toga bila je i internacionalna izlozba i bosansku zastavu kad sam vidjela morala sam vidjeti ko nas predstavlja i bila malo razocarana jer pored nasih divnih zanata bila je zena iz Ilijasa koja je plela priglavke nije ni to lose al mislim da imamo na takvom mjestu i sta bolje pokazati...do nas je.
Post Reply