I od mene da malo olaksam izbor sta vidjeti:
Okvirni plan sta vidjeti u Istanbulu u 5 dana kopiran sa jednog bloga koji je nama bio osnova za obilazak Istanbula kada smo bili prvi put.
Plan je napravljen tako da koliko je moguce sva mjesta koja se obilaze u jednom danu budu sto blize jedno drugom ili da je do njih lako i brzo doci sa bilo kog mjesta koje se taj dan obilazi.
Na internetu pogledajte kada je koje mjesto otvoreno za obilazak, na osnovu toga planirajte koji dan ce vam biti dan 1, koji dan 2, itd.
Naravno, mi smo napravili neke izmjene ovog rasporeda, ali ne prevelike. S obzirom na to da smo boravili 10 dana kada smo prvi put bili u Istanbulu, neke dane smo podijelili u 2 dana umjesto u jedan, na neka mjesta smo se vracali 2 i vise puta, neka mjesta nismo uopste obisli. Ali kao pocetna informacija, plan je nama bio prilicno dobar.
Broj u zagradi bez oznake je vrijeme u satima potrebno za obilazak mjesta, ne ukljucujuci vrijeme potrebno za dolazak sa jednog mjesta na drugo, za cekanje za kupovinu karte i ostala cekanja u redovima i slicno.
DAN 1 - Sultanahmet, sve u krugu 300-500 metara
1) Topkapı Palace-(2-5)
2) Sultan Ahmet III Fountain-(10 min.)
3) Hagia Sophia(Aya Sofya)-(1)
4) Basilica Cistern (Yerebatan)-(30 min.)
5) German Fountain-(10 min.)
6) Blue Mosque(S.Ahmet Camii)-(1)
7) Obelisk (Dikilitaş)-5-10 min.
8 ) Streets & arch. buildings-(1-2)
9) Turkish Bath(Cağaloğlu)-(1-2)
10) Suleyman mosque - (1)
DAN 2 - Sultanahmet i Eminonu
1) Grand Bazaar - (2-5)
2) Bosphorus ferry tour
3) Archeological museum-(1-3)
3) Mosques-(2-3)
4) Churchs-(1-2)
5) Galata Bridge-(20 min.)
6) Galata Tower-(1) - Bolje se popeti nocu zbog pogleda.
7) Misiri Bazaar (Egipatski bazar, pijaca zacina) - (moze se za 10 minuta protrcati, ako cete bas razgledati onda recimo 1 sat, a ako kupujete u njoj onda koliko vam treba

)
DAN 3 - Sve osim Dolmabahçe i Ortaköy je u Istiklal ulici. Taksim je metroom povezan sa Kabataşem, a tu vam je Dolmabahçe. Sa Kabataşa ide i autobus do Ortaköya. Preporuka je prvo ujutro otici u Dolmabahçe, pa onda odlucite hocete li do Ortaköya ili do Taksima i Istiklal ulice. Mozda je najbolje prvo Dolmabahçe, zatim autobusom na Ortaköy, pa povratak autobusom na Kabataş i onda metro do Taksima/Istiklal ulice.
1) Istiklal Street - (1)
2) St Antonio Church-(1)
3) Aya Triada Church-(1)
4) Taksim Square-(30 min.)
5) Dolmabahçe Palace-(2-3)
6) Ortaköy mosque and Bosphorus
DAN 4 - Ekumenska patrijarsija i Bugarska crkva (lijepa, vrijedi vidjeti) kao i Kariye muzej su daleko od Ejupove dzamije. Mi smo isi pjeske i bas su daleko. Zicara za Pierre Loti je odmah pored dzamije. S tim da su crkva i patrijarsija kraj obale, a Karyje muzej je na brdu na koje se penje pored Rimskih zidina, pa je to prilicno skretanje. Uglavnom vam tu vrijedi vidjeti Ejupovu dzamiju, mozda Pierre Loti vidikovac, mozda Miniaturk (ali mi nismo bili u njemu). I Bugarsku crkvicu, po meni se to najvise isplati vidjeti od nabrojanog za ovaj dan, ali to vam moze biti daleko.
1) Ecumenicial Patriarchate-(30 min.)
2) Bulgarian Church-(30 min.)
3) Fethiye Camii(Pammak. church)
4) Kariye Museum-(30 min.)
5) Haliç-(30 min.)
6) Eyüp Sultan Mosque-(30 min.)
7) Pierre Loti
8 ) Miniaturk-(2-3)
9) Koc Museum-(1-2)
DAN 5 - Za bilo sta od ovo dvoje treba vise od 5 sati ako ne i cijeli dan tako da necete oboje moci istog dana uraditi pa ili odustanite od jednog ili napravite izmjenu u cijelom planu. Mi smo recimo poslije obilaska Bagdad ulice otisli u Istiklal. Pa Istiklal i Bagdad mozete u jednom danu, ali onda Dolmabahçe i Ortaköy necete moci taj dan.
1) Kadiköy sa Bagdad ulicom i/ili
2) Princess islands
Ima jos nekoliko objekata koje smo mi posjetili a nisu na must to do listi i nisu ni u ovom rasporedu. A nekoliko mjesta sa rasporeda uopste nam nije palo na pamet da obilazimo. Ali, to su mjesta koja se obilaze kada se obidju ova obavezna mjesta, pa se covjek malo "odomaci" i onda pocne da zaviruje iza coskova i slicno. to su mjesta koja se posjecuju ako neko boravi 10 dana i vise ili se vraca drugi, treci itd put. Za prvu posjetu, narocito ako je do sedam dana, ovaj raspored je obuhvatio sve sto se mora vidjeti kao i ponesto i sto se ne mora.
Vidite da nisam pisao o restoranima, kaficima, slasticarnama, trznim centrima itd. Nekoliko je razloga, prvo ovaj raspored je kopiran sa bloga na kojem je autor pisao samo o spomenicima, drugo, svaki odlazak u trzni centar ili slicno ce vam traziti da izbacite nesto od nabrojanog a to je do vas, za nocni zivot tesko cete imati snage nakon dnevnog obilazenja nabrojanih mjesta i konacno, pa, malo sami istrazujte