A takodjer imas namjeru preuzeti odgovornost za te njene macice? Koliko god da ih bude, nijedna nece zavrsiti na ulici, sve ce imati hranu, smjestaj i medicinsku njegu?LaCici wrote:Ma meni je zao sterilisati, ne bih da joj oduzimam pravo da ima svoje maciceJer ne mislim je zadrzati za stalno, poklanjam je vec duze vrijeme ali ne ide, mada se nadam da ce se ipak neko pojaviti. Pa kontam ako to bude neko ko zivi u kuci neka maca hoda i radja male, bas mi je nesto zao uskratiti joj to.
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- vox-populi
#926 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
- minjonja
#927 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
LaCici wrote:Ma meni je zao sterilisati, ne bih da joj oduzimam pravo da ima svoje maciceJer ne mislim je zadrzati za stalno, poklanjam je vec duze vrijeme ali ne ide, mada se nadam da ce se ipak neko pojaviti. Pa kontam ako to bude neko ko zivi u kuci neka maca hoda i radja male, bas mi je nesto zao uskratiti joj to.
1. Zašto sterilizirati svojeg kućnog ljubimca?
- S veterinarskog stajališta, preporuča se radi sprječavanja reprodukcije i očuvanja zdravlja,
- Radi smanjivanja razine spolnih hormona, mačke postanu mirnije, umiljatije i više su u blizini doma,
- Smanjen je rizik od zaraznih bolesti mačaka od kojih se neke prenose na ljude ili eventualnog stradanja na cestama,
- kod ženki se sterilizacijom prevenira nastajanje tumora na mliječnoj žljezdi, a kod mužjaka zadobivanje ozljeda u borbama,
2. Kako izgleda operacija i da li je bolna?
- Sterilizacija je rutinski operativni zahvat koji zahtijeva minimalnu hospitalizaciju,
- Zahvat je jednostavan i Vaš će se ljubimac brzo oporaviti i nastaviti živjeti normalnim životom već za nekoliko dana.
3. Kada je najbolje to učiniti?
- Ženke je poželjno sterilizirati između petog i sedmog mjeseca starosti,
- Mužjaci su obično nešto duže rastu i sazrijevaju pa se njih može kastrirati i nešto kasnije (između 8 do 10 mjeseci starosti).
4. Ne bi li se ženka trebala bar jednom okotiti?
- Nema opravdanog razloga da čekate prvi okot Vašeg ljubimica, osim što ga izlažete zdravstvenom riziku koji nosi svaka trudnoća.
5. Neće li se moj ljubimac udebljati i postati lijen?
- Apsolutno netočno! Životinje se debljaju zbog prekomjernog uzimanja hrane i nedovoljnog kretanja, a ne zbog sterilizacije. Vi ste taj koji životinji osigurava dovoljno kretanja i kontrolira količinu hrane koju pojede!
6. Da li će se narav i zdravlje mojeg ljubimca promijeniti?
- Sterilizirani mužjaci postaju privrženiji i poslušniji. Nestaje nagon za razmnožavanjem što smiruje životinju koja prestaje lutati, boriti se i obilježavati teritorij urinom,
- Sterilizirani psi su mirniji, ali nipošto slabiji čuvari. Psi se i nadalje ponašaju zaštitnički i brane svoj dom i obitelj jednako dobro kao i prije.
- Sterilizacijom mužjaka smanjuje se pojava zloćudnog tumora testisa i bolesti prostate,
- Sterilizirane mace postaju privrženije i poslušnije i centar života također postaje njihova ljudska obitelj.
7. Koje probleme mogu očekivati ako moj pas nije steriliziran?
- Ženka se tjera dva puta godišnje u trajanju od tri tjedna i to traje čitav njezin život,
- Kuje u doba tjeranja bježe od kuće, privlače druge pse, a u kući ostavljaju krvave tragove po podu,
- Osim higijenskih neprilika, suočiti ćete se sa špalirom zaljubljenih mužjaka koji će vam tri tjedna ležati pred vratima,
- Naći dobar dom za leglo od 6 do 12 štenaca nije lako. (vjerujte nam na riječ!)
8. Koje probleme mogu očekivati ako moja mačka nije sterilizirana?
- Jedna od najneugodnijih navika mužjaka je njegova prirodna osobina da obilježava svoj teritorij uriniranjem, stvarajući nepodnošljivi miris kojeg se veoma teško riješiti,
- U vrijeme tjeranja gotovo ih je nemoguće zadržati unutra i nakon okršaja vraćaju se s ranama i povredama koje su često žarište ozbiljnih bolesti,
- Vaša mačka će isto kao i kuja tjeranjem privući mnoštvo udvarača, pa čak i oni s najzdravijim snom neće uspjeti ignorirati romantični mačji zov u ponoć,
- Naći dobar dom za leglo uz nepobitnu činjenicu: Mačka može kotiti tri puta godišnje pet do šest mačića u leglu!!
9. Da li će sterilizacija mog ljubimca zaista pomoći smanjenju prekobrojnosti neželjenih životinja?
- Kad bi svaki vlasnik psa ili mačke bio odgovoran i ne bi dozvolio nekontrolirano parenje svojih ljubimaca, ogroman broj životinja lutalica bitno bi se smanjio.
10. Zašto je sterilizacija važna pri rješavanju problema napuštenih mačaka?
- “Sterilizacija je metoda kojom se s jedne strane smanjuje broj napuštenih životinja, a s druge strane se povećava potražnja za njima.” (Autor: Miljenko Cmrečak dr. vet. med., Veterinarska stanica)
11. “Mačke nećemo sterilizirati jer je to neprirodno!”
- Postavlja se pitanje što je to neprirodno?
Da li je u skladu s prirodom ubijati novorođene mačiće i dozvoliti da mačka ide iz bređosti u bređost? Zatvarati je i ograničiti kretanje za vrijeme “vrućih dana? Dati mačkicu novom vlasniku koji je kroz nekoliko dana izbaci na cestu jer je oštetila njegove nove zavjese? Dozvoliti mački da se neprestano skiće za vrijeme parenja, da se vrati kući sa nekoliko kilograma manjka, na smrt iscrpljenom, a o povredama da i ne govorimo?
Dakle, kad ljudi govore o sterilizaciji uvijek imam utisak, da stav “prirodnosti” proizlazi iz tih 300,00 kuna koje ljudi nisu spremni potrošiti za dobrobit svoje mačke.
- “Oni koji mačke istinski vole rado se odlučuju za sterilizaciju jer znaju kako one mogu trpjeti, a ja kao veterinar ne mogu razumjeti one koji više puta godišnje ubijaju na najokrutnije načine svoje životinje samo zbog naravi plodnosti i ranozrelosti.” ( Autor: Miljenko Cmrečak dr. vet. med., Veterinarska stanica)
Jeste li znali?
Jedna kuja koja ima prosječni broj štenaca i čiji štenci imaju štence, u reprodukcijskom ciklusu tijekom svoje životne dobi ”odgovorna” je za dolazak na svijet oko 20.000 štenaca. Isti slučaj je i s mačkom i njenim mačićima, samo što u tom slučaju broj mačića iznosi oko 40.000!
Gledajući realno sterilizacija jeste i bila je , najhumaniji rez u kirurgiji. Zašto?
Iz jednostavnog razloga što se njome sprečavaju neželjeni potomci,eliminira se njihova patnja ali i sama odrasla životinja postaje zdravija i smirenija te lakše prihvaća i prilagođava se urbanoj sredini oko sebe.
I ne samo to – sterilizacije i kastracije doista su JEDINI NAČIN dugoročnog rješavanja problema napuštenih i neželjenih potomaka nečijih kućnih ljubimaca po našim ulicama.
preuzeto sa stranice drustva "lunjo i maza" http://www.lunjoimaza.org/?page_id=2
sve je tu receno, vrijedi procitati.
-
Hendrix
#928 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vidim neke slike finih maca ovde...da vidite malo kakva zvijer dolazi kod mene na balkon
Nisam većeg mačka vidio odavno, bila je i ''normalna'' maca pored njega ali je pobjegla pa se baš ne može steći dojam kolika je ovo mrcina. Uglavnom mrmlja nešto i gura se da uđe kroz vrata, jede sve živo a vjerovatno je porijeklom iz Černobilja.

Nisam većeg mačka vidio odavno, bila je i ''normalna'' maca pored njega ali je pobjegla pa se baš ne može steći dojam kolika je ovo mrcina. Uglavnom mrmlja nešto i gura se da uđe kroz vrata, jede sve živo a vjerovatno je porijeklom iz Černobilja.

- BobRock28
#929 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Potpisujem pitanje...vox-populi wrote:A takodjer imas namjeru preuzeti odgovornost za te njene macice? Koliko god da ih bude, nijedna nece zavrsiti na ulici, sve ce imati hranu, smjestaj i medicinsku njegu?LaCici wrote:Ma meni je zao sterilisati, ne bih da joj oduzimam pravo da ima svoje maciceJer ne mislim je zadrzati za stalno, poklanjam je vec duze vrijeme ali ne ide, mada se nadam da ce se ipak neko pojaviti. Pa kontam ako to bude neko ko zivi u kuci neka maca hoda i radja male, bas mi je nesto zao uskratiti joj to.
Hendrix, to nije mačor, to je Shir Khan!! Ružna mrcina, takve najvise volem
-
LaCici
#930 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala na uvjeravanju, to sam i htjela da mi neko kaze dobar razlog zasto bih je trebala sterilisati kako bi me ubijedio
Jer mi je bas nesto zao, ali nakon procitanog ipak cu to uraditi.
- BobRock28
#931 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
LaCici wrote:Hvala na uvjeravanju, to sam i htjela da mi neko kaze dobar razlog zasto bih je trebala sterilisati kako bi me ubijedioJer mi je bas nesto zao, ali nakon procitanog ipak cu to uraditi.
- sheilak
#932 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
@Hendrix
Da to nije šta pobjeglo iz Pionirske doline?
Da to nije šta pobjeglo iz Pionirske doline?
- VenomousV
#933 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
ja obozavam ove ofucane, ogromne i glasne macore... nema umiljatijih od njih...
dolazio je jedan kod mene ponekad da nesto rucki, al ga nema vise
eeee kako je to cudo umiljato bilo, valjda mu fali da ga neko pomilki i nesto mu potepa (potepa?! jesam li upravo izmislila ovaj izraz :S
)
dolazio je jedan kod mene ponekad da nesto rucki, al ga nema vise
eeee kako je to cudo umiljato bilo, valjda mu fali da ga neko pomilki i nesto mu potepa (potepa?! jesam li upravo izmislila ovaj izraz :S
- minjonja
#934 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
imam i ja jednog takvog ljepotana ispred ulaza. vec najmanje 3 godine ima svoju kotu ispred podrumskog prozora. svaki dan, uvijek isto mjesto. nisam ga nikad mazila nit hranila jer ga nisam htjela naviknuti na ljude, ali mi izgleda umiljatije od moje zivotinje. njega nisam kastrirala da ga ne bi prebili drugo muzjaci, ali zato sam sve macke sterilizirala. on jadan misli da prenosi svoj genetski materijal dalje, jesam zla

-
LaCici
#935 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Zakazala sam sterilizaciju mace za nedjelju, pa sta nakon sto se probudi, hoce li biti mjaukanja, bola i povracanja? Hajde ako je neko to prosao da mi objasni postoperativnu proceduru, i sta trebam raditi.
-
Hendrix
#936 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ova Godzilla što dolazi kod mene je legenda, ima stalno isplažen jezik haha. To tako glupo izgleda, vjerovatno ima poremećaj neki ali je smiješan totalno, i scena kad ulazi kroz rešetke na balkon a jedva mu guzica prođe je neprocjenjiva.
A imao sam i mačka davno koji se bavio ekstremnim sportovima, izađe navečer ko maneken ujutro se vrati ofucan, izubijan i prljav ne možeš ga prepoznati, a nije februar da je vrijeme borbi za koke. I tako sredim ga ja, malo očistim, dođe sebi, spava čitav dan i ode opet naveče....sutra još gori dođe.
A volim mačke pravo, šta ću.
A imao sam i mačka davno koji se bavio ekstremnim sportovima, izađe navečer ko maneken ujutro se vrati ofucan, izubijan i prljav ne možeš ga prepoznati, a nije februar da je vrijeme borbi za koke. I tako sredim ga ja, malo očistim, dođe sebi, spava čitav dan i ode opet naveče....sutra još gori dođe.
A volim mačke pravo, šta ću.
- minjonja
#937 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nemoj joj davati da jede nedjelju ujutro jer ce sigurno od anastezije povracati, pa da se ne bi ugusila. kod svake macke je drugacije. mozda ce tvoja satima spavati i sve do sutra se ljuljati, mozda ce se probuditi za 5 minuta i vec skakati normalno (kao moja neustrasiva mimi). ja nisam primijetila da su moje mjaukale ista vise nego inace. mimi ionako non stop mjauce, senada i beti zucnu samo pred davanje hrane. kod nekih veterinara se mora doci nakon par dana na vadjenje konca, dok neki koriste konce koji sam otpadnu. to ce ti vet reci kako on radi. rez je tako mali da je dovoljno 1-2 sava da zasije ranu. nemoj joj davati nikakvu hranu dok skroz ne dodje sebi, dok bas ne bude normalna, ali nek vode uvijek ima i nek joj bude blizu.LaCici wrote:Zakazala sam sterilizaciju mace za nedjelju, pa sta nakon sto se probudi, hoce li biti mjaukanja, bola i povracanja? Hajde ako je neko to prosao da mi objasni postoperativnu proceduru, i sta trebam raditi.
- BobRock28
#938 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hendrix wrote:...
A imao sam i mačka davno koji se bavio ekstremnim sportovima, izađe navečer ko maneken ujutro se vrati ofucan, izubijan i prljav ne možeš ga prepoznati, a nije februar da je vrijeme borbi za koke. I tako sredim ga ja, malo očistim, dođe sebi, spava čitav dan i ode opet naveče....sutra još gori dođe...
Ovo me podsjeti na priču Neila Gaimana, The Price. Odlična priča, svaki put me razniježi
Ev, pa kome se da nek čita, kratka je: http://www.bitchwick.com/amacker/bean/price.html
- SinjaD
#939 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Sinoć sam išla u Bingo da kupim fake furminator kad ono nestalo
Reče mi teta prodavačica da će doći uskoro nova tura.
Reče mi teta prodavačica da će doći uskoro nova tura.
- mali Ninja
#940 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
jel moguce nabaviti perzijsku macu do 200KM i gdje?
-
LaCici
#941 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja Maxa upravo dosla sa operacije, i evo baulja, ne moze sebi da dodje. Bas mi je nesto zao sto se pati, ali eto bar sam uradila bitnu stvarminjonja wrote:nemoj joj davati da jede nedjelju ujutro jer ce sigurno od anastezije povracati, pa da se ne bi ugusila. kod svake macke je drugacije. mozda ce tvoja satima spavati i sve do sutra se ljuljati, mozda ce se probuditi za 5 minuta i vec skakati normalno (kao moja neustrasiva mimi). ja nisam primijetila da su moje mjaukale ista vise nego inace. mimi ionako non stop mjauce, senada i beti zucnu samo pred davanje hrane. kod nekih veterinara se mora doci nakon par dana na vadjenje konca, dok neki koriste konce koji sam otpadnu. to ce ti vet reci kako on radi. rez je tako mali da je dovoljno 1-2 sava da zasije ranu. nemoj joj davati nikakvu hranu dok skroz ne dodje sebi, dok bas ne bude normalna, ali nek vode uvijek ima i nek joj bude blizu.LaCici wrote:Zakazala sam sterilizaciju mace za nedjelju, pa sta nakon sto se probudi, hoce li biti mjaukanja, bola i povracanja? Hajde ako je neko to prosao da mi objasni postoperativnu proceduru, i sta trebam raditi.
Hvala puno na savjetima
- minjonja
#942 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hej dobro ste sto probudila. samo je mazi, budi uz nju. pokazi joj gdje je voda ako je zedna. isuse se usta poslije operacije.
-
LaCici
#943 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Proslo je 6 sati od operacije, i maca reaguje ali nece da jede nikako 
Ako probam da joj na silu uguram komadic pocne da rezi. Niti hoce mlijeko, ni vodu a ni konkretnu hranu. Ne znam sta da radim jer nije jela jutros od 9, to je vise od 12 sati. Samo spava, progleda ponekad i to je sve. Je li normalno da odbija hranu?
Ako probam da joj na silu uguram komadic pocne da rezi. Niti hoce mlijeko, ni vodu a ni konkretnu hranu. Ne znam sta da radim jer nije jela jutros od 9, to je vise od 12 sati. Samo spava, progleda ponekad i to je sve. Je li normalno da odbija hranu?
- vox-populi
#944 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nemoj je tjerati, jesce kada bude gladna. Bitno je da ima svjeze vode. Nece joj nista biti ako ne jede jedan dan. Normalno je to ponasanje.LaCici wrote:Proslo je 6 sati od operacije, i maca reaguje ali nece da jede nikako
- erni3
#945 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moja maca stalno ispusta neke zvukove "mrrrr", "brrrr" i sl.
Kada lezini na trbuhu zadnje noge ne savija.
Kada sam je uzeo u narucje osjetio sam da joj je guza mokra.
Jesu li to sve simptomi tjeranja?
Kada lezini na trbuhu zadnje noge ne savija.
Kada sam je uzeo u narucje osjetio sam da joj je guza mokra.
Jesu li to sve simptomi tjeranja?
- minjonja
#946 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

ako mislis na ovu pozu desno, onda jeste u tjeranju.
- erni3
#947 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:
Da, to je to.
Ja sam se dogovorio sa Amaraom da sutra obavi sterilizaciju i ostalo sta treba. Je li to u redu raditi kada im je tjeranje ili treba cekati da to prodje?
- minjonja
#948 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
nisam veterinar, ali mislim da je njima sad endometrijum zadebljan sto bi trebalo znaciti da ce vise krvariti nego inace dok operacije. reci amaru da je u tjeranju, on ce onda postupiti kako treba.
- SadaMeHuseine
#949 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:
Ja sa ovom pozom zivim vec treci put po 5-6 dana....ali sto je interesantno, uopste nece da ide supruzi, nego sve meni dolazi....i jesam li sjeo za sto, ona je odmah na stolu....ali primjetio sam da je vec prolazi i opet cemo po starom...
Guracemo sto duze budemo mogli bez sterilizacije...zao mi je nekako...
- Felidae
#950 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
minjonja wrote:
moja je sterilizirana, pa je često vidim u ovom položaju, pogotovo kad hoće da se mazi...