ma i meni se tako učinilo, ali odavno ne pratim propise pa nisam htjela da letim pred ruduBellica wrote:Eluna, evo odgovorila sam na post iznad pa pogledaj, nadam se da sam bila dovoljno jasna. Zasigurno tvrdim da sam u pravu jer radim s tim evo vec neko vrijeme, mislim da su oni pogresno shvatili to sto je OKI napisaoeluna wrote:najbolje da pitaš njih .......... belice, je li zakon nešto propisao, nešto tipa preventivnih godišnjih održavanja ili slično??
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
- eluna
#926 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#927 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pošto su se u mojoj zgradi desila 4 incidenta požarne vrste, nikome ne bih poželio da se bilo šta zapali, a nema PP aparata ili su neispravni PP hidranti (bez crijeva ili sa kratkim crijevima).Bellica wrote:rimac wrote:Oki poslao predstavnicima stanara obavijest da će početi preventivno čišćenje kanalizacionih instalacija u zgradama. Kao, dotrajala kanalizaciona instalacija, česta začepljenja i sve učestalije štete usljede izljeva fekalcija.
Naplatit će po otvoru 29 KM plus pdv. To znači da ako svaki stan ima 3 otvora, zgrada 20 stanova - 2000 KM. ... Zna li tko zašto ovo...
Mi u zgradi nismo imali nikakvih problema s kanalizacijom. Ne znam što bi čistili...
Evo, odmah da ti objasnim. Ove godine su poceli s uvodjenjem tzv. evropskih zakona i propisa, pa s tim u vezi svi ulazi su duzni okreciti lift kucicu, pregledati elektro instalacije, procepiti kanalizaciju (preventivno) i regulisati stanje na hidrantskoj instalaciji (provjeriti ventile, crijeva, sve ostale dijelove i popraviti ih ako ne rade). Ovo je sve preventivno, ne moras ako neces, ali zato ako dodje do nekog problema, a vi niste dozvolili da se nesto od ovoga uradi, snosite odgovornost. Nemoj odmah da mi firmu napadas, molim lijepo, najbolji su u gradu, a ti tako
Nadalje, nesto si pogresno shvatio, nece cistiti po stanovima, nego u ulazu, ja sam to odobrila na ulazima koje oni odrzavaju, a ja predstavljam, svaki ulaz uglavnom ima 2 otvora, ciscenje je koliko znam prosli mjesec bilo 24 KM, ali nemoj me drzati za rijec, nisam 100% sigurna jer ne vodim previse racuna ako su 2-3 KM u pitanju, ali opet kazem sasvim je moguce da smo i mi placali po 29KM, uglavnom nema veze, ako je 29 nije puno ni to+PDV je oko 68KM. Imam i analitiku na kojoj stoji slican iznos ovome, ako ste vi ulaz s 3 otvora onda vam je to opet 100 KM s PDV-om. Nista vi od ovoga ne morate, ja jedino jos nisam odobrila crijeva da nam ugrade na hidrantima, imamo nesto bitnije da uradimo, ali i ovo cu ako Bog da cim zavrsim s ovim drugim poslovima. Ovo je sve do vas, zakon zaista postoji, objavljeno je i na Kantonalnoj TV prije nekog vremena. Ako smatrate da nema potrebe da vam se preventivno procepi kanalizacija onda jednostavno kazete NECU, ako nista od ovoga necete, opet ni to ne morate, jednostavno, bosanskim jezikom kazes NECU jer te niko ne moze natjerati, ako niko ne moze neplatise natjerati da plate, kako onda mogu natjerati vas da dozvolite neke radove za koje smatrate da nisu potrebni. AKo je ulaz veliki pa vas ima puno, onda lijepo sazovite vanredni sastanak pa glasajte i tako cete odluciti, ja bar tako radim, jer uvijk ako ti kazes, ne treba, pa se izlije kanalizacije nekome u stan npr. reci ce ti "da si ti to odobrio i da nisi bio protiv toga sada ja ne bih imao ovaj problem..." zato glasajte i odlucite, osim ako zasigurno znas da nece biti problema u skorijoj buducnosti. Nadam se da sam uspjela da objasnim!
Nije slučajno to da su po raznim zakonima skoro sve firme obavezne da imaju lice koje se brine o PP zaštiti, a šef mu je direktor.
Kada vatra počne da guta nečiju zgradu, ne bira ona ko je platiša, a ko neplatiša naknade za održavanje i upravljanje zgradama.
- rimac
#928 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Hvala na odgovorima i sugestijama. I ja sam predstavnik stanara i mogu ti reći da imam velikih problema s OKI-jem. Ne znam kakvi su drugi, možda su i gori, samo ti kažem da ne nalazim s njihove strane na stav da primaju plaću od nas i da su promjenjivi. Pošalješ im zahtjev za ponudu za neku uslugu i u prosjeku čekaš dvije godine (2 GODINE) da dobiješ odgovor. Napominjem da smo u dobrom plusu. A da ih promijeniš na tri ulaza koji čine jednu zgradu je praktično nemoguće....Bellica wrote: Nemoj odmah da mi firmu napadas, molim lijepo, najbolji su u gradu, a ti tako
Nista vi od ovoga ne morate, ja jedino jos nisam odobrila crijeva da nam ugrade na hidrantima, imamo nesto bitnije da uradimo, ali i ovo cu ako Bog da cim zavrsim s ovim drugim poslovima.
Ako smatrate da nema potrebe da vam se preventivno procepi kanalizacija onda jednostavno kazete NECU, ako nista od ovoga necete, opet ni to ne morate, jednostavno, bosanskim jezikom kazes NECU jer te niko ne moze natjerati, ako niko ne moze neplatise natjerati da plate, kako onda mogu natjerati vas da dozvolite neke radove za koje smatrate da nisu potrebni.
Nije istina da ako mi kažemo NEĆU da oni to neće uraditi. Više naloga su oni izvršili, tj. skinuli novac s našeg računa a da nemaju moj potpis. Npr., ranije sam se žalio nadležnom ministarstvu i nakon godinu i pol napokon su vratili taj novac. Onda su opet uradili isto, ja se žalio ministarstvu i stoji kod njih godinama.....
Pitanje: šta mislite od stavci Osiguranje zajedničkih dijelova. Isplati li se to?. Gledam, to je značajna stavka. ne mislim da je itko osigurao svoj stan u kojem se nalazi puno toga vrijednog, a zašto bi onda osigurali stubište u kojem i nema nešto posebno.. To ide automatizmom svake godine i da nas ništa ne pitaju.
Dalje, ako promijene cijenu čišćenja moraju li tražiti novi ugovor za čišćenje ili potpis predstavnika stanara? Oni samo tako promijene i videš na izvodu
Deratizaciju rade dva puta godišnje, za 16 komada onih malih kesica uzmu 56 Km. Je li to realno?
Last edited by rimac on 27/04/2011 10:00, edited 1 time in total.
-
Innovation
#929 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Jeste Pipi to je taj zakon.
-
Bellica
#930 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ovo sam samo odgodila, znam kako je bitno, nazalost, moram birati izmedju dva posla i izabrala sam ovaj drugi, sto se tice PP aparata, oni se redovno kontrolisu i servisiraju, a ove hidrante cu da rijesim cim prijePipiDugaDevetka wrote:Pošto su se u mojoj zgradi desila 4 incidenta požarne vrste, nikome ne bih poželio da se bilo šta zapali, a nema PP aparata ili su neispravni PP hidranti (bez crijeva ili sa kratkim crijevima).Bellica wrote:rimac wrote:Oki poslao predstavnicima stanara obavijest da će početi preventivno čišćenje kanalizacionih instalacija u zgradama. Kao, dotrajala kanalizaciona instalacija, česta začepljenja i sve učestalije štete usljede izljeva fekalcija.
Naplatit će po otvoru 29 KM plus pdv. To znači da ako svaki stan ima 3 otvora, zgrada 20 stanova - 2000 KM. ... Zna li tko zašto ovo...
Mi u zgradi nismo imali nikakvih problema s kanalizacijom. Ne znam što bi čistili...
Evo, odmah da ti objasnim. Ove godine su poceli s uvodjenjem tzv. evropskih zakona i propisa, pa s tim u vezi svi ulazi su duzni okreciti lift kucicu, pregledati elektro instalacije, procepiti kanalizaciju (preventivno) i regulisati stanje na hidrantskoj instalaciji (provjeriti ventile, crijeva, sve ostale dijelove i popraviti ih ako ne rade). Ovo je sve preventivno, ne moras ako neces, ali zato ako dodje do nekog problema, a vi niste dozvolili da se nesto od ovoga uradi, snosite odgovornost. Nemoj odmah da mi firmu napadas, molim lijepo, najbolji su u gradu, a ti tako
Nadalje, nesto si pogresno shvatio, nece cistiti po stanovima, nego u ulazu, ja sam to odobrila na ulazima koje oni odrzavaju, a ja predstavljam, svaki ulaz uglavnom ima 2 otvora, ciscenje je koliko znam prosli mjesec bilo 24 KM, ali nemoj me drzati za rijec, nisam 100% sigurna jer ne vodim previse racuna ako su 2-3 KM u pitanju, ali opet kazem sasvim je moguce da smo i mi placali po 29KM, uglavnom nema veze, ako je 29 nije puno ni to+PDV je oko 68KM. Imam i analitiku na kojoj stoji slican iznos ovome, ako ste vi ulaz s 3 otvora onda vam je to opet 100 KM s PDV-om. Nista vi od ovoga ne morate, ja jedino jos nisam odobrila crijeva da nam ugrade na hidrantima, imamo nesto bitnije da uradimo, ali i ovo cu ako Bog da cim zavrsim s ovim drugim poslovima. Ovo je sve do vas, zakon zaista postoji, objavljeno je i na Kantonalnoj TV prije nekog vremena. Ako smatrate da nema potrebe da vam se preventivno procepi kanalizacija onda jednostavno kazete NECU, ako nista od ovoga necete, opet ni to ne morate, jednostavno, bosanskim jezikom kazes NECU jer te niko ne moze natjerati, ako niko ne moze neplatise natjerati da plate, kako onda mogu natjerati vas da dozvolite neke radove za koje smatrate da nisu potrebni. AKo je ulaz veliki pa vas ima puno, onda lijepo sazovite vanredni sastanak pa glasajte i tako cete odluciti, ja bar tako radim, jer uvijk ako ti kazes, ne treba, pa se izlije kanalizacije nekome u stan npr. reci ce ti "da si ti to odobrio i da nisi bio protiv toga sada ja ne bih imao ovaj problem..." zato glasajte i odlucite, osim ako zasigurno znas da nece biti problema u skorijoj buducnosti. Nadam se da sam uspjela da objasnim!
Nije slučajno to da su po raznim zakonima skoro sve firme obavezne da imaju lice koje se brine o PP zaštiti, a šef mu je direktor.
Kada vatra počne da guta nečiju zgradu, ne bira ona ko je platiša, a ko neplatiša naknade za održavanje i upravljanje zgradama.
- eluna
#931 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
JAO RIMAC!!!!!!!!!! zašto potežeš stavku osiguranja?? a šta ćete svi EV sa tri ulaza u zatvor ako neko pogine a vi niste osigurali zajedničke dijelove zgrade jer ne osiguravate samo stubište, nego i elektro instalacije i sve ostale zajedničke dijelove,rimac wrote:Hvala na odgovorima i sugestijama. I ja sam predstavnik stanara i mogu ti reći da imam velikih problema s OKI-jem. Ne znam kakvi su drugi, možda su i gori, samo ti kažem da ne nalazim s njihove strane na stav da primaju plaću od nas i da su promjenjivi. Pošalješ im zahtjev za ponudu za neku uslugu i u prosjeku čekaš dvije godine (2 GODINE) da dobiješ odgovor. Napominjem da smo u dobrom plusu. A da ih promijeniš na tri ulaza koji čine jednu zgradu je praktično nemoguće....Bellica wrote: Nemoj odmah da mi firmu napadas, molim lijepo, najbolji su u gradu, a ti tako
Nista vi od ovoga ne morate, ja jedino jos nisam odobrila crijeva da nam ugrade na hidrantima, imamo nesto bitnije da uradimo, ali i ovo cu ako Bog da cim zavrsim s ovim drugim poslovima.
Ako smatrate da nema potrebe da vam se preventivno procepi kanalizacija onda jednostavno kazete NECU, ako nista od ovoga necete, opet ni to ne morate, jednostavno, bosanskim jezikom kazes NECU jer te niko ne moze natjerati, ako niko ne moze neplatise natjerati da plate, kako onda mogu natjerati vas da dozvolite neke radove za koje smatrate da nisu potrebni.
Nije istina da ako mi kažemo NEĆU da oni to neće uraditi. Više naloga su oni izvršili, tj. skinuli novac s našeg računa a da nemaju moj potpis. Npr., ranije sam se žalio nadležnom ministarstvu i nakon godinu i pol napokon su vratili taj novac. Onda su opet uradili isto, ja se žalio ministarstvu i stoji kod njih godinama.....
Pitanje: šta mislite od stavci Osiguranje zajedničkih dijelova. Isplati li se to?. Gledam, to je značajna stavka. ne mislim da je itko osigurao svoj stan u kojem se nalazi puno toga vrijednog, a zašto bi onda osigurali stubište u kojem i nema nešto posebno.. To ide automatizmom svake godine i da nas ništa ne pitaju.
Dalje, ako promijene cijenu čišćenja moraju li tražiti novi ugovor za čišćenje ili potpis predstavnika stanara? Oni samo tako promijene i videš na izvodu
Deratizaciju rade dva puta godišnje, za 16 komada onih malih kesica uzmu 56 Km. Je li to realno?
i nemoj mi reći da ćete vi svi skupa isplatiti odštetu porodici poginulog - što bi rekli A'HAAAAAAA ......... dođavola, pa osiguranje za moj stan (iznadprosječno - rađeno po posebnoj ponudi) je cca 100 KM GODIŠNJE .......... i naravno da mi je sve, ali baš sve osigurano, čak i vikendica u fazi izgradnje
-
Bellica
#932 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Vidi rimac, ja kao da citam o nekom drugom upravitelju, vjerujem ti na rijec, ali meni se hvala Bogu nista od ovoga, ma ni slicno nije desilo. NIje ih nemoguce promijeniti, zasto? Ako sva tri ulaza imaju PEV to ces lako izvesti, ako nemaju, zaredas jednu vecer, oko 19h, kad su svi kod kuce i skupljas potpise, ulaz 14a, 14b i 14c, tvoj je npr. 14a, a za ova dva skupis po 51% potpisa i zavrseno, sazoves sastanak, dogovorite se kojeg cete drugog upravitelja, potpisete, predate i gotov posao. Ja imam zgradu od 5 ulaza, 4 kod OKI-ja jedan kod sarajevostana. Ja koliko god da cijenim OKI, koliko god su meni dobri, nikada ne bih nikoga nagovarala da ostanu kod njih, jer ovo sto pises je krajnje bezobrazno i neprofesionalno s njihove strane. Zaista sam neprijatno iznenadjena i zao mi je sto ste u takvoj situaciji, ali opet, nisu oni jedini, mijenjajte ih. A sto se tice osiguranja, ma, kao i svako drugo, meni se isto ne svidjaju uslovi, ali Boze moj, zamisli da nekome padne nesto na glavu, pa da morate EV izmedju sebe skupljati da mu platite odstetu, jos ako vam je zgrada stara. Pa ako se kanalizacija izlije nekom komsiji koji je tek renovirao stan, pa mu vi EV morate nadoknaditi stetu. Samo iz ovih razloga odobravam to osiguranje, ni zbog cega drugog, sutra bih ga odjavila da imam priliku skupiti 20.000Km za ostetu ako bi doslo do neke ne daj Boze situacije. Ti osiguranje mozes otkazati kao sto mogu i ja i bilo ko drugi. Kod mene je cijena ciscenja stubista i dalje ista, bit ce ista i za ovu godinu jer tako pise u godisnjem planu. A sto se tice deratizacije, meni za to nije zao platiti, pobogu, da nam se jos misevi navuku pa i taj belaj. Meni su oni zaista korektni, ne znam, mozda jer sam se ja tako postavila, mozda jer sam stroga i znam zagalamiti kad treba, mozda sto sam mlada pa me na neki nacin smatraju svojom sticenicom, mozda sto imam vise ulaza, ne znam zaista, uglavnom nisam do sada imala nekih vecih problema, a kad kazem da znam da zagalamim, onda je to zbog sitnice, ako se moji i majstorovi termini ne poklope. JEdino im znam zamjeriti sto im moram po dva puta napomenuti ako mi nesto treba, i to rijetko, ugalvnom mi uvijek dodju po pozivu, ako ne isti dan onda sutra zasigurno. Ako je tako kako kazes da jeste, promijeni ih, znam kako je tebi kao PEV tesko izaci na kraj s ovakvom situacijom. Zelim ti sve najbolje i da sto prije rijesis svoj problem. Reci im da ti ne trebaju usluge preventivnog procepljenja kanalizacije i gotovo. Suti i polako, skupljaj potpise, a kad skupis odnesi im i zavrsi s njima. Nemoj nikaga da trpis za svoj novac, placas uredno, a oni tako. Oni su meni dobri i samo zato smo jos kod njih, da imam ovakve probleme kao ti, bez razmisljanja bih poduzela neke drasticne mjere.rimac wrote:Hvala na odgovorima i sugestijama. I ja sam predstavnik stanara i mogu ti reći da imam velikih problema s OKI-jem. Ne znam kakvi su drugi, možda su i gori, samo ti kažem da ne nalazim s njihove strane na stav da primaju plaću od nas i da su promjenjivi. Pošalješ im zahtjev za ponudu za neku uslugu i u prosjeku čekaš dvije godine (2 GODINE) da dobiješ odgovor. Napominjem da smo u dobrom plusu. A da ih promijeniš na tri ulaza koji čine jednu zgradu je praktično nemoguće....Bellica wrote: Nemoj odmah da mi firmu napadas, molim lijepo, najbolji su u gradu, a ti tako
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#933 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Meni je obećao Jahić, zapslenik FAMOS-GRADNJE koji se našao na uplatnom mjestu daleke 2003.g. da će biti SVE PO ZAKONU. Zakon nadzire (nadgleda) ministarstvo, pa ne znam zašto mi ne obezbjede te godišnje izvještaje za 2009. i 2010.g. ?!Innovation wrote:Jeste Pipi to je taj zakon.
Sve mi se čini da tražene Izvještaje FAMOS-GRADNJA nije ni dostavila uprkos oštroj naredbi (Oštra kao nepravedne sankcije bijiSr
Međutim,nije bilo dovoljno glasova da se isti smijeni.
Umjesto da sam vrijeme i novac trošio na njegovanje matere, ja sam pisao žalbe Ministarstvu, proučavao zakone, odlazio na prijemne šaltere,...uh,...koja sekiracija, a sve zbog primitivaca koji su željni tuđeg novca.
Da meni neko daje certifikat upravitelja, ja bih mu u roku, ODMAH dostavio izvještaje.
Ovako, ispada da FAMOS-GRADNJA ministru daje certifikat za ministrovanje (čitaj, veliku platu, ostale beneficije).
Ipak ga razumijem jer su ovi iz FAMOS-GRADNJE žestoki kriminalci prema riječima komšije koji je radio u FAMOS-u.
Last edited by PipiDugaDevetka on 27/04/2011 19:16, edited 2 times in total.
- PipiDugaDevetka
#934 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ovo u vezi sa promjenom upravitelja:rimac wrote: Hvala na odgovorima i sugestijama. I ja sam predstavnik stanara i mogu ti reći da imam velikih problema s OKI-jem. Ne znam kakvi su drugi, možda su i gori, samo ti kažem da ne nalazim s njihove strane na stav da primaju plaću od nas i da su promjenjivi. Pošalješ im zahtjev za ponudu za neku uslugu i u prosjeku čekaš dvije godine (2 GODINE) da dobiješ odgovor. Napominjem da smo u dobrom plusu. A da ih promijeniš na tri ulaza koji čine jednu zgradu je praktično nemoguće....
Osnujte kućni savjet ZGRADE, pa taj Kućni savjet da donosi odluke ovakvog tipa, mislim, ono što je zajedničko za sve ulaze. Nemoguće je skupiti sve stanare iz svih ulaza na jednom mjestu i u isto vrijeme radi dogovora. Još je teže ''ukebati'' potpise, ako se Skupovi EV održavaju tzv. prikupljanjem potpisa. Pogledaj zakon pažljivo, mislim da se Kućni savjet spominje na jednom ili dva mjesta.
Ovo u vezi sa neželjenim nalozima i ''uzimanjem'' novca bez potpisa PEV-a, vidi sa @Innovation kako da se riješi.
Osiguranje zajedničkih dijelova zgrade je posebna priča. Ja ne znam da li još to vrijeedi, ali mi potrošači, klijenti upraviteljskih firmi plaćamo (ili smo plaćali ako je to razrješeno) PDV DVA PUTA na ovu uslugu, jednom kada uplatimo sveukupnu naknadu za održavanje zaj. dijelova zg. i upravljanje zgradom, a drugi put, upravitelj plaća državi PDV u momentu kada zbirno plaaća osiguranje osiguravajućem društvu za sve ulaze koje održava. Ovo drugo plaćanje upravitelji su uz dozvolu ministra prebacili na klijente.
@Innovation će reći da li je ovo riješeno i da li još uvijek mi potrošači plaćamo PDV dva puta u slučaju osiguranja zaj. dijelova zgrada.
Po meni, ovo osiguranje zaj. dijelova zgrada je NEPOTREBNO ako se istovremeno kod iste osiguravajuće kuće ne osiguraju i privatni dijelovi zgrada, etaže.
Iznad moje zgrade slijeću avioni, tačno sam u aksi putanje aviona kada slijeću i nismo osigurani od pada letjelice. Iskreno se nadam da će u slučaju nesreće avion barem malo skrenuti sa svoje zamišljenje nulte linije slijetanja. Istovremeno se nadam da su i letjelice osigurane od odgovrnosti prema trećim licima. Takođe, živim u nadi da u slučaju nesreće barem jedan od dva moja člana porodice neće biti u stanu/zgradi i tako preživjeti nesreću.
Neko će pomisliti, bože o čemu ovaj razmišlja, a nikada se nije desio pad civilnog aviona na aerodromu SJJ.
Ja tom nekome ko ovako pomisli odgovaram: Zašto uopšte postoji osiguranje? Nesreće se događaju baš tamo gdje nikada nisu. Šta eventualno preživjeli član moje obitelji može očekivati, da iz ruševina izvuče neko ćebe i ode kod rodbine.
Osiguranje, DA!
Osiguranje samo zajedničkih dijelova zgrade, NE!
Desilo se na IlidžU da je psihički bolestan vlasnik potkrovnog stana zapalio to potkrovlje, tamo blizu Starog Doma zdravlja. Osiguranje isplatilo ugovorenu štetu. Traži Polisu ugovorenih osiguranja od upravitelja na uvid. Ja sam je dobio putem Ministarstva i nisam zadovoljan osiguranjem. Ima nekih klauzula koje ograničavaju isplatu nakon štete na određeni iznos. Takvo osiguranje mi ne treba jer ako je šteta 100 000KM, na primjer, a ugovorena isplata ograničena na 5 000 KM, slijedi zaključak, da je takvo osiguranje prevara i nepotrebno je.
Za deratizaciju, Vlada Kantona, svake godine odredi cijenu i poslove rasporedi na dvije ili tri firme, tako da se deratizacija MORA plaćati. Deratizacija mora da bude istovremena i sveobuhvatna za sve objekte u nekom naselju. Medjutim, kod mene u Pejtonu ima zgrada koje nemaju upravitelja + privatne kuće i bezveze mi je ovo plaćanje deratizacijskih paketića po cijeni od oko 3KM kada ta deratizacija NIJE SVEOBUHVATNA!
Molim @Innovation, da nam objasni sve u vezi sa ovim što sam naveo.
-
Innovation
#935 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Pipi, mislim da smo što se tiče izvještaja razjasnili zadnji put. Godišnji izvještaji za sve objekte upravitelj šalje Sektoru za...., a pojedinačne za svaki ulaz šalje PEV-u, a on je dužan da ga izvjesi u taj "skupi" ormarić. Očigledno, a kako si ti ranije napisao da si utjerao strah u kosti svome PEV-u, čovjek ne smije da priđe ormariću. Ti si ljut na njih pa ne govoriš iskreno šta dobiješ od odgovora, šta ne i zašto ne.
Ovo dalje što pišeš, ponovo bez ikakvog smisla. Ministar smiješan, ministar mulja sa Famos gradnjom, ministar ti izmjenio život itd. itd. Šta on uopšte ima s tobom? Ovi izrazi NOŽ-VRAT-BARE-ZENICA nisu riječi normalnog čovjeka. Ne znam kako ti tako inteligentan čovjek možeš sebi dozvoliti takve izraze. Pa to je ujedno i prijetnja nekome.Stvarno bi bilo vrijeme da te neko upozori za takve krvoločne izjave
Možda oni znaju nešto o tebi što ja neznam, pa ti to prolazi.
Napisao si mi da si ti glavni problem u svojoj zgradi i da niko neće da komunicira s tobom. Sad se pitam što li se to tako dešava.
Ja nikada za nekoga neću reći ništa ružno, a kamoli se ponašati kao ti ,ako namam neki dokaz.
Kolika plata, koje beneficije?
Ti kako ih nazivaš kriminalci, naravno da mogu izgubiti certifikat,a to ti je definisano članom 14. Zakona.
Za zgrade sa više ulaza koje čine jednu građevinsku cjelinu, etažni vlasnici su dužni odabrati jednog upravitelja i jednog PEV-a /plačenog/, a zakon ga ne sprečava da u svakom ulazu ima po jednog pomočnika, koji ne mogu biti plačeni sa računa zgrade.Član 10.
Član 32. i 33. zakona objašnjava šta treba uraditi da bi EV usvojili god.izvještaj i plan o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
Nema uzimanja novca bez potpisa PEV-a koji kontroliše račun zgrade.
Nije tačno da se PDV plača dva puta.
Član 49. 50. i 51. treba takođe pročitati. to su kaznene odredbe.
Član 39.osiguranje zajedničkih dijelova zgrade. Pipi dobra ti je ideja, ali za privatno osiguranje stana nemaju svi love!
Pipi nisi potpuno iskren. Gdje ti tu vidiš sebe? Od koje godine ne plačaš održavanje?
Moram te pitati ,što sve gledaš tako crno?
Deratizacija je obavezna, a ako ovi u privatnim kućama vole miševe nek izvole.
Ovo dalje što pišeš, ponovo bez ikakvog smisla. Ministar smiješan, ministar mulja sa Famos gradnjom, ministar ti izmjenio život itd. itd. Šta on uopšte ima s tobom? Ovi izrazi NOŽ-VRAT-BARE-ZENICA nisu riječi normalnog čovjeka. Ne znam kako ti tako inteligentan čovjek možeš sebi dozvoliti takve izraze. Pa to je ujedno i prijetnja nekome.Stvarno bi bilo vrijeme da te neko upozori za takve krvoločne izjave
Napisao si mi da si ti glavni problem u svojoj zgradi i da niko neće da komunicira s tobom. Sad se pitam što li se to tako dešava.
Ja nikada za nekoga neću reći ništa ružno, a kamoli se ponašati kao ti ,ako namam neki dokaz.
Ti kako ih nazivaš kriminalci, naravno da mogu izgubiti certifikat,a to ti je definisano članom 14. Zakona.
Za zgrade sa više ulaza koje čine jednu građevinsku cjelinu, etažni vlasnici su dužni odabrati jednog upravitelja i jednog PEV-a /plačenog/, a zakon ga ne sprečava da u svakom ulazu ima po jednog pomočnika, koji ne mogu biti plačeni sa računa zgrade.Član 10.
Član 32. i 33. zakona objašnjava šta treba uraditi da bi EV usvojili god.izvještaj i plan o održavanju zajedničkih dijelova zgrade i upravljanju zgradom.
Član 39.osiguranje zajedničkih dijelova zgrade. Pipi dobra ti je ideja, ali za privatno osiguranje stana nemaju svi love!
Pipi nisi potpuno iskren. Gdje ti tu vidiš sebe? Od koje godine ne plačaš održavanje?
- PipiDugaDevetka
#936 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nije mi jasno zašto PEV neće da izvjesi na oglasnu tablu od 75KM Izvještaje? Ko će ga natjerati da to uradi?Ja ne znam nikoga drugog osim Ministarstva koje nadzire provodjenje Zakona.Innovation wrote:Pipi, mislim da smo što se tiče izvještaja razjasnili zadnji put. Godišnji izvještaji za sve objekte upravitelj šalje Sektoru za...., a pojedinačne za svaki ulaz šalje PEV-u, a on je dužan da ga izvjesi u taj "skupi" ormarić. Očigledno, a kako si ti ranije napisao da si utjerao strah u kosti svome PEV-u, čovjek ne smije da priđe ormariću. Ti si ljut na njih pa ne govoriš iskreno šta dobiješ od odgovora, šta ne i zašto ne.
Ovo dalje što pišeš, ponovo bez ikakvog smisla. Ministar smiješan, ministar mulja sa Famos gradnjom, ministar ti izmjenio život itd. itd. Šta on uopšte ima s tobom? Ovi izrazi NOŽ-VRAT-BARE-ZENICA nisu riječi normalnog čovjeka. Ne znam kako ti tako inteligentan čovjek možeš sebi dozvoliti takve izraze. Pa to je ujedno i prijetnja nekome.Stvarno bi bilo vrijeme da te neko upozori za takve krvoločne izjaveMožda oni znaju nešto o tebi što ja neznam, pa ti to prolazi.
Nikakvog on straha od mene nema. Ja mu jesam zaprijetio da NE SMIJE KRASTI STRUJU jer ugrožava bezbjednost svih nas u zgradi. Krade državnu struju tako što je provukao jedan kabl do svog stana, a kao nulu koristi radno uzemljenje zgrade. Neka se nešto desi i nešto pokvari, na svim našim bojlerima, el. štednjacima, i svim ostalim aparatima gdje je šasija od metala pojaviće se napon od 220V ili 380V. Smrtonosno! I dalje krade struju. Ne pomažu prijave EDP, kada je on tamo bio direktor, pa mu kao penzioneru tolerišu tu ''pljahu''. Pljaha = Sitna kradja, recimo neko uzme iz ureda olovku i dadne djetetu za škole.
Ovo što su učinili sa lažnim Skupom etažnih vlasnika iz 2005.g. sam prijavio Kantonalnom tužilaštvu kao krivično djelo.
Bio je taj moj PEV u Ministarstvu i dao izjavu na okolnosti zašto ne održava Skupove EV. Potvrdio je da ih ne održava. Odjednom meni iz Općinskog suda Sarajevo u parničnom postupku tužbe zbog neplaćanja naknade stiže ovaj lažni Zapisnik o održanom Skupu EV u decembru 2005.g. Svi potpisi su po mojoj procjeni ispravni, ali Skup nije održan jer je samo malo ranije PEV izjavio na zappisnik da NIJE ODRŽAVAO Skupove EV.
Nema druge nego da su sačinili zapisnik nikada održanog Skupa EV samo da bi postigli povoljnu odluku Suda u parničnom postupku protiv mene. Vjerovatno su skontali svoju grešku, pa nisu došli na pripremno ročište. Sada čekam od Suda da mi pošalje odluku da je tužitelj odustao od tužbe.
Tužilaštvo radi svoj posao i juče sam išao da se interesujem, medjutim nije bilo tužiteljice, navodno, na Sudu je negdje.
Ne razumijem ovaj dio što si pisala:
Ja očekujem da mi Ministarstvo dostavi Godišnje izvještaje za 2009.g. i 2010. g. jer to moj PEV neće da uradi.Ti si ljut na njih pa ne govoriš iskreno šta dobiješ od odgovora, šta ne i zašto ne.
Iz dopisa sam shvatio da je Ministarstvo tražilo od FG da ''u roku od 7 dana dostave Ministarstvu traženo''.
Sad, ja samo razmišljam zašto mi ne dolaze od Ministarstva ti Izvještaji, pa kontam da ih Ministarstvo nije ni dobilo u roku od 7 dana. Ja da ovisim o nekome da mi dadne ili ukine certifikat upravitelja, ja bih to uradio ODMAH, a ne za 7 danna.
Dalje, što sam pisao su špekulacije zašto FG ignoriše zahtjeve ministra.
Uputio sam novu žalbu Upravnoj inspekciji prijavljujući Ministarstvo za ''šutnju administracije''. Na prijemnom šalteru sam vidio nervoznog mladjeg čovjeka koji je predavao žalbu Ministarsvu stambenih poslova. Nervozan je bio što je morao nešto prepravljati rukom pisanu žalbu. Kontam da je ovo masovna pojava da se narod žali na rad upravitelja. Nisam ga ništa upitao ili se interesovao za slučaj.
Uglavnom, vidim da je rad Ministarstva zagušen žalbama. Samo sam sam sebi i @Belici čestitao što ''podižemo'' ovu temu i tako upoznajemo narod sa prevarom zvanom, UPRAVITELJSTVO u režiji Ministarstva stambene politike Kantona. Inače, odlična ideja upraviteljstva, medjutim sa ovakvim nadzorom Zakona on se pretvorio u svoju suprotnost, pa certifikati upravitelja znače, ustvari, certifikati za potkradanje gradjana.
Ako je prijetnja, neka me tuži za prijetnju. Ja sam to PEV-u i izrekao u mnogo težoj formi koju ne bih sada ponavljao.
A ministar se jeste umiješao u moj privatni život i syebao ga. Neradom svojim, i on, i prethodni ministar. Svaki političar se miješa u naše živote provodjenjem zakona ili pisanjem/usvajanjem istih. Svi moramo poštovati te zakone.
Pa, eto ugrozili su živote svih nas u zgradi nečišćenjem dimnjaka. Za ugrožavanje života ljudi, slijedi trenutno oduzimanje certifikata upravitelja. Ne znam sada navest članove i stavove iz Zakona i Pravilnika, ali mi je to ostalo u glavi, zapamtio sam. Podnio sam dokaze da se desio požar i posvjedočio šta sam čuo kroz otvorena vrata stana u kojem je gorio dimnjak dok je piromanka razgovarala putem telefona sa nekim.
Zašto dimnjačar nije dolazio poslije tog posljednjeg požara da utvrdi ima li oštećenja? Je li taj dimnjak siguran i smiju li komšije koje su na istom dimnjaku koristiti plin ako ima pukotina? Možda ih nema, ali nije dolazio dimnjačar.
Ne znam ja što me ignorišu sve komšije, ali znam da su skoro svi hojrati. Guglati da vidiš značenje ove riječi.
Član 10. uopšte ne govori o pomoćnicima i PEV-ovima ili, možda, ne gledamo u isti Zakon. Menščini da se PEV-ovi određuju po ulazima zgrada prema Zakonu, a ne za zgradu čitavu (ako ima više ulaza).
Meni je jasno šta treba da radi PEV prema članovima 32. i 33. Zakona, ali nije PEV-u jasno koji je doskora mislio da je predsjednik kućnog savjeta dok ga nisam ja naučio da sebe naziva predstavnikom EV. Jednom mi je išaretom glavom odgovorio na moje pominjanje Zakona kojeg mora poštovati, a da bi ga poštovao mora ga pročitati. Išaret mu je značio otprilike, ''ko šiša zakon''.
Ja sam pisao da se dvostruko plaćanje dešavalo i dešava ako to nije razrješeno sa UIO samo u slučaju uplate za osiguranje zaj. dijelova. Sad, da li se to još uvijek dešava, ja ne znam jer je to bilo prije nekoliko godina kada sam dobio Godišnji izvještaj, pa sam poslao Ministarstvu upit za objašnjenje zašto plaćamo osiguranje retroaktivno. Imam napismeno taj odgovor Ministarstva i FG. Treba li ga proslijediti e-mail porukom? Dakle, od tada je prošlo nekoliko godina i vjerujem da se više ne plaća dvostruki PDV za osiguranje. Pošto se radi o novcu, ekstra zaradi upravitelja, sada sumnjam da je to zataškano i nije riješeno, nego se i dalje nastavlja kradja zahvaljujući Ministarstvu. Proslijediću vam to što imam u pisanoj formi ili još bolje obnarodovaću ga ovdje na Forumu.
Ja ne znam koliko ima ulaza u Kantonu koji plaćaju osiguranje, pa kada se sve pomnoži sa brojem etaža...ekstra zarada od pokradenih para uz pomoć Ministarstva ispadne ogromna.
Što se tiče kaznenih odredbi iz Zakona mene interesuje je li ikada iko bio kažnjen po ovim članovima, naročito PEV-ovi, upraviteljski direktori ili pravna lica - firme upraviteljske? Ima li to negdje napisano na web. stranici Ministarstva ili bilo gdje na internetu. Je li ikada i jedan upravitelj izgubio certifikat upravitelja po Zakonu i Pravilniku? Znam da se jedan upravitelj ugasio-propala firma, ali ne znam razloge.
Moje neplaćanje naknade za održavanje od 2006.g. će biti sankcionisanu na sudu u parnici, pa ću morati sve nadoknaditi, čak i troškove Suda. Za svo to vrijeme ja mogu ravnopravno koristiti svoju imovinu. To mi mora obezbjediti Ministarstvo, prema tome, suvišno pitanje u vezi sa mojim neplaćanjem.
Druga je stvar što tužitelj nije došao na pripremno ročište, pa će me uskoro Sud obavijestiti da je tužitelj odustao od tužbe. Barem mi je tako sudija objasnila.
Po svoj prilici, nikada više ja u svom životu neću platiti naknadu za održavanje zaj. dijelova i upravljanje. Bingo od skoro 20KM za moj kućni budžet.
Nadam se da će se u zgradi uskoro pojaviti problemi sa vodovodnim cijevima koje su istruHlile, pa na pritisak šarafcigera isti upada u cijev kao nož u puter. Ovo se dešava na prvom spratu, a za iznad, ne znam. Komšija iz susjedne zgrade mi je rekao da je sve cijevi morao sam izmjeniti da bi preuredio svoje kupatilo i uveo pojedinačni vodomjer. Sve tridesetpetogodišnje metalne vodovode+ne cijevi i kod njega istruHlile. Da se bogdo hoće pokvariti, pa da PEV moradne održati Skup EV.
Čuj što gledam sve tako crno, pa kradu moj novac, umanjuju tržišnu vrijednost moga stana, uskraćuju mi pravo na ravnopravno korištenje moje/zajedničke privatne imovine. I sad, ja bih trebao da šutim kao mnogi u gradu, a moja primarna porodica odrapila preko 150 godina radnog staža za ovaj stan. Ja cijenim svoje umrle i šta su uradili za mene, pa mi ostavili u nasljedstvo.
Ministarstvo i ministar Lukić su zlo za EV u Sarajevu. Eto, vidjećemo taj najnoviji Zakon, kojeg neće biti jer sam sigran da oštroumni novi premijer neće dozvoliti trošak pravljenja potpuno novog Zakona kada je i ovaj dobar. Samo mu treba malo umivanja i motivisanje Ministarstva da radi svoje poslove u interesu gradjana i nadzire provodjenje istog.
Jeste, ali ako zbog ne izvršavanja sveobuhvatne deratizacije (i privatnih kuća, i zgrada bez upravitelja) dođe do porasta broja pacova i miševa, pa se javi neka zarazna bolest uobičajena samo u nekim državama Afrike,...qq lele,...
- eluna
#937 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ljudi moji ......... TE FAMOZNE IZVJEŠTAJE N E M A J U .... niti ministarstvo niti te male upraviteljske firme ........jednostavno nisu u mogućnosti tehnički da obrade podatke jer nemaju A L A T za tako nešto
te izvještaje imaju Sarajevostan, Hetig, OKI Upravitelj, i daj bože da ih ima još ijedan upravitelj ....
Bellice - javi se za onu kafu poslije praznika ......
te izvještaje imaju Sarajevostan, Hetig, OKI Upravitelj, i daj bože da ih ima još ijedan upravitelj ....
Bellice - javi se za onu kafu poslije praznika ......
- PipiDugaDevetka
#938 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
To što se ne uvode savremeni načini poslovanja i nadziranja provodjenja Zakona je do ministra Lukića. Trebao bi odgovarati za tu nesposobnost. Ne vjerujem da taj ALAT košta više od tenderli štampanja knjižica Zakona koje ionako nisu dostavljane EV. Namjerno, da bi upravitelji mogli skrivati informacije, a kada levati nemaju informacije - od levata se može krasti, ''uzimati ih lopatom'' kao što to radi FAMOS-GRADNJA.eluna wrote:ljudi moji ......... TE FAMOZNE IZVJEŠTAJE N E M A J U .... niti ministarstvo niti te male upraviteljske firme ........jednostavno nisu u mogućnosti tehnički da obrade podatke jer nemaju A L A T za tako nešto
Bellice - javi se za onu kafu poslije praznika ......![]()
- eluna
#939 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
PipiDugaDevetka wrote:To što se ne uvode savremeni načini poslovanja i nadziranja provodjenja Zakona je do ministra Lukića. Trebao bi odgovarati za tu nesposobnost. Ne vjerujem da taj ALAT košta više od tenderli štampanja knjižica Zakona koje ionako nisu dostavljane EV. Namjerno, da bi upravitelji mogli skrivati informacije, a kada levati nemaju informacije - od levata se može krasti, ''uzimati ih lopatom'' kao što to radi FAMOS-GRADNJA.eluna wrote:ljudi moji ......... TE FAMOZNE IZVJEŠTAJE N E M A J U .... niti ministarstvo niti te male upraviteljske firme ........jednostavno nisu u mogućnosti tehnički da obrade podatke jer nemaju A L A T za tako nešto
Bellice - javi se za onu kafu poslije praznika ......![]()
PDD ........ alat zaista košta
to je lanac ....... ali šta da ti velim, ne mogu se upregnuti konji pa očekivati brzinu ferarija
-
Innovation
#940 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Eluna, nemoj tako, svi imaju i moraju imati izvještaje. Ja ne branim nikoga, samo razmišljam logično. Ti toliko braniš Sarajevostan /takođe moj upravitelj/,pa mi molim te reci ko je njihov vlasnik i kome plačate osiguranje zajedničkih dijelova zgrade.
PIPI
Da ti razjasnim ono što ne razumiješ, a mislim da razumiješ jako dobro. Ljut si na ministarstvo pa nr govoriš iskreno , koje odgovore od njih dobiješ, koje ne dobiješ i zašto ih ne dobiješ.
Nisam baš primjetila da Belica toliko ima toliko zamjerki na ministarstvo, čak naprotiv. Dok kod nje fercera sve kako treba znači da je dobar PEV i da drži pod kontrolom svog upravitelja.
Ako ovaj izraz NOŽ-VRAT-BARE-ZENICA nije prijetnja, vrlo slična jednoj koju neću ni spominjati jer me prodje jeza, onda ne znam šta je. Neka me neko demantuje!
To da si prebio starca tj. svog PEV-a već si mi napisao, ali si zato imao i problema.
Zašto priželjkuješ problem sa vodovodnim cijevima i kako znaš da šarafciger upada u cijev kao nož u puter /osim ako nisi sam probao/.
Što sam napisala da gledaš sve crno, mislila sam na tu avionsku nesreću, koja bi se po tvom mogla desiti, a neće nedaj bože.
Zakon će biti i umjesto 59. članova zakona bit će duplo više, pa češ imati šta čitati i komentarisati. Dobit češ ga taman ti ga ja na neki način proslijedila.
Što se tiče savremenog načina poslovanja svako prema svojim finansijama i mogučnostima se organizuje.
PIPI
Da ti razjasnim ono što ne razumiješ, a mislim da razumiješ jako dobro. Ljut si na ministarstvo pa nr govoriš iskreno , koje odgovore od njih dobiješ, koje ne dobiješ i zašto ih ne dobiješ.
Nisam baš primjetila da Belica toliko ima toliko zamjerki na ministarstvo, čak naprotiv. Dok kod nje fercera sve kako treba znači da je dobar PEV i da drži pod kontrolom svog upravitelja.
Ako ovaj izraz NOŽ-VRAT-BARE-ZENICA nije prijetnja, vrlo slična jednoj koju neću ni spominjati jer me prodje jeza, onda ne znam šta je. Neka me neko demantuje!
To da si prebio starca tj. svog PEV-a već si mi napisao, ali si zato imao i problema.
Zašto priželjkuješ problem sa vodovodnim cijevima i kako znaš da šarafciger upada u cijev kao nož u puter /osim ako nisi sam probao/.
Što sam napisala da gledaš sve crno, mislila sam na tu avionsku nesreću, koja bi se po tvom mogla desiti, a neće nedaj bože.
Zakon će biti i umjesto 59. članova zakona bit će duplo više, pa češ imati šta čitati i komentarisati. Dobit češ ga taman ti ga ja na neki način proslijedila.
Što se tiče savremenog načina poslovanja svako prema svojim finansijama i mogučnostima se organizuje.
- eluna
#941 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAH
na kraju će biti da ja ovdje na forumu branim sve upravitelje
inovation - ako neko nema finansijske mogućnosti, nek se ne plete tamo gdje mu nije mjesto
hoću reći da ako firma nije u stanju da obezbjedi sva sredstva i alate za rad i izvršavanje određenih poslova - neka se ne bavi tim poslom, nego onim za koji može sve to da obezbjedi ........
ti komentarišeš sa stanovišta osobe koja samo dobije krajnji izvještaj na jednom ili dva A4 papira, ja kometarišem sa stanovišta osobe koja zna šta je sve potrebno napraviti da bi ti dobila svoja 2 A4 papira .........
na kraju će biti da ja ovdje na forumu branim sve upravitelje
inovation - ako neko nema finansijske mogućnosti, nek se ne plete tamo gdje mu nije mjesto
hoću reći da ako firma nije u stanju da obezbjedi sva sredstva i alate za rad i izvršavanje određenih poslova - neka se ne bavi tim poslom, nego onim za koji može sve to da obezbjedi ........
ti komentarišeš sa stanovišta osobe koja samo dobije krajnji izvještaj na jednom ili dva A4 papira, ja kometarišem sa stanovišta osobe koja zna šta je sve potrebno napraviti da bi ti dobila svoja 2 A4 papira .........
-
Innovation
#942 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Eluna, ti ili izbjegavaš konkretan odgovor na konkretno pitanje ili ne zneš odgovoriti.
Ti naravno i očigledno ne braniš sve upravitelje.
Nemora svako privredno društvo imati najsavremeniju opremu, da bi funkcionisalo i bavilo se poslom kojim se bavi.Konkretno upravitelji. Možda oni kojima su vlasnici "stranci"mogu više od naših domaćih.
Što se tiče mene nisam ja ona koja čeka svoja 2 A4 papira. Poznajem problematiku upraviteljstva jako dobro, pa i mučke ovih jačih upravitelja kojima se pokušava stati u kraj.
Nemora svako privredno društvo imati najsavremeniju opremu, da bi funkcionisalo i bavilo se poslom kojim se bavi.Konkretno upravitelji. Možda oni kojima su vlasnici "stranci"mogu više od naših domaćih.
Što se tiče mene nisam ja ona koja čeka svoja 2 A4 papira. Poznajem problematiku upraviteljstva jako dobro, pa i mučke ovih jačih upravitelja kojima se pokušava stati u kraj.
- PipiDugaDevetka
#943 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@Bellici svaka čast, ali ona nema osmogodišnje iskustvo u dopisivanju sa Ministarstvom kao što ja imam. Nema ni životno iskustvo kao ja, pa možda ne vidi ko je kriv zašto pojedinci ne plaćaju naknadu ili slično. @Bellica je dokaz da je Zakon dobar i ne treba ga potpuno mijenjati trošeći narodne pare iz budžeta.Innovation wrote: PIPI
Kreni od prve strane ove teme i prebroj koliko se javilo diskutanata sa problemima koji su uglavnom posljedica (ne)rada upravitelja koje Ministarstvo nadzire. (Spomenuo sam da sam na prijemnom šalteru susreo nervoznog čovjeka koji podnosi nekakvu žalbu Ministarstvu zbog nerada upravitelja-Znači, to je masovna pojava).
Ne samo nerada nego se Ministarstvo, izgleda, udružilo sa mafijašima iz nekih upraviteljskih firmi, pa im toleriše napuhivanje računa, voda uznemirene građane po šalterima da bi isti spoznali da ne mogu promijeniti ništa.
Eto, zašto ministarstvo ne učini nešto da mi se dostave Godišnji izvještaji koje je dužan da dostavi (izvjesi na oglasnu ploču) PEV? Zašto ne održava Skupove EV? Zašto pravi falsifikate zarad ''ukopavanja'' mene na Sudu u parnici koja se vodi po tužbi FG zbog neplaćanja naknade? To mu je bila greška i vjerovatno će odgovarati krivično, i on, i FG.
Šta ja mogu, kada sam čovjek od krvi i mesa + nerava, pa sam u afektu (Nepokretna matera, a zbog požara isključen plin tokom hladnog mjeseca marta 2007.g.) spustio starca na asfalt i nisam ga ni šutnuo u tom njegovom ležećem položaju, a trebao sam. Zna matori gurbet da je on kriv.
Zgrada stari i truHle vodovodne cijevi i to prvo u prizemlju i na prvom spratu. Već sad se moraju mijenjati u mojoj zgradi (35godina), ali ja ću ''minirati'' skupljanje novca za te radove. Neću dati pare, pa neka me tuže. Pošto se predstavnik tužitelja nije pojavio na pripremnom ročištu, najvjerovatnije će me Sud osloboditi povelikog duga, a ja nikada više neću ni marke platiti za održavanje zaj. dijelova zgrade u svom životu.
Dao sam odgovor zašto gledam sve crno,...Osiguranje i postoji za najcrnje slučajeve koji se ipak dešavaju i to baš onima koji ''kontaju'' da pošto se nikada nije desilo, onda se neće ni desiti da, recimo, padne avion na moju zgradu koja je u aksi slijetanja aviona na aerodrom SJJ.
Kao što je Ministarstvo odredilo da se u upraviteljske firme moraju zaposliti određeni stručnjaci, tako isto može naložiti da se kupe IT ALATI uz potrebnu opremu za svaku upraviteljsku firmu, a pošto i Ministarstvo vodi neke evidencije, ne bi bilo zgorega da i ono kupi te iste IT ALATE od, recimo, @elunine firme na tenderu.
Biće javna rasprava o tom novom Zakonu, nadam se da ću imati informaciju kada će se održati, pa da priložim primjedbe i sugestije u pisanoj formi.
- eluna
#944 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Innovation wrote:Eluna, ti ili izbjegavaš konkretan odgovor na konkretno pitanje ili ne zneš odgovoriti.
vlasnik sarajevostana je Triglav, a vlasnici hetig i okija su Bosanci - i jedan i drugi ........
i kod kojeg to ti upravitelja radiš kad tako pišeš ..... bit će da po cijelu godinu u excelu sabirate uplate i ne znate kako da ljudima dostavite izvještaj a da vas glava ne zaboli zbog toga .....
molim te, da li se i kod vas analitika za stan čeka po 5-6 dana i kada se uplata obavi direktno kod vas na šalteru
a zašto neke stvari NEĆU da napišem konkretno - postoje razlozi koje memam namjeru nikome objašnjavati
- PipiDugaDevetka
#945 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Nije važno gdje ko radi, nego koliko uspješno radi na poslovima u vezi sa održavanjem i upravljanjem zgradama i zajedničkim dijelovima zgrada.eluna wrote:Innovation wrote:Eluna, ti ili izbjegavaš konkretan odgovor na konkretno pitanje ili ne zneš odgovoriti.
vlasnik sarajevostana je Triglav, a vlasnici hetig i okija su Bosanci - i jedan i drugi ........
i kod kojeg to ti upravitelja radiš kad tako pišeš ..... bit će da po cijelu godinu u excelu sabirate uplate i ne znate kako da ljudima dostavite izvještaj a da vas glava ne zaboli zbog toga .....
molim te, da li se i kod vas analitika za stan čeka po 5-6 dana i kada se uplata obavi direktno kod vas na šalteru![]()
![]()
![]()
a zašto neke stvari NEĆU da napišem konkretno - postoje razlozi koje memam namjeru nikome objašnjavati
Ovdje svi pričamo onako neobavezno, a ujedno ''odrađujemo'' koristan posao upoznavanja forumaša/građanstva sa upraviteljstvom.
Nema potrebe za nervozu i eventualno, svađu, ljubomoru,...Svi znamo ponešto što drugi ne znaju, pa samo razmjenjujemo iskustva.
Sigurno je da IT donosi prednost onome ko posjeduje tehniku, stručno osoblje i ostalo. Najvažniji je klijent, EV=građanin, da on bude zadovoljan. On je u centru pažnje, pa zbog njih sve ovo pišemo.
-
Innovation
#946 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Upitaš li se ti Pipi zašto imaš osmogodišnje iskustvo dopisivanja sa ministarstvom
. Samo ti od 9 otkupljenih stanova.
Bez obzira na naše životno iskustvo mislim i moje i tvoje /mada ne kontam što si ti u penziji/,Belica može bolje uočiti ko je kriv i zašto i kako se treba raditi i ponašati.
Nemoguće da od svih tih diskutanata nijedan nije rješio svoj problem. Koliko sam ja pročitala uglavnom su bili problemi zbog nesposobnih PEV.
Masovna pojava , jedan nervozan čovjek na šalteru. Tvoj zaključak.
Napuhani računi opet greška PEV-a. Da li je PEV potpisao nalog da se nešto što ima napuhan račun radi. Cijenu mora znati prije nego potpiše nalog.
Neke izvještaje si dobio, to si sam rekao . Sigurno češ dobiti i ove što si tražio, ali iskreno javi sve što dobiješ. Neke možda i nećeš dobiti, ali bih voljela da ti kažeš zašto.
Kako da održavaju skup EV kad te se boje. Sam si napisao šta im sve radiš.
Za PEV-a za kojeg kažeš da je gurbet napisao si da si ga udario i bacio na asfalt. Ne bi imao posla sa policijom da nije bilo povreda.
Eto, opet češ ti nešto minirati. Stalno si antiprotivan. Nisu samo vaše cijevi stare 35 godina. Šta misliš koliko je takvih zgrada i starijih u Sarajevu, pa uz neko održavanje te cijevi još dobro služe.
Može li tebi ministarstvo odrediti bilo šta da kupiš?
Za nabavku opreme za ministarstva zadužene su zajedničke službe i za to su najmanja izdvajanja iz budžeta.
Ljudi po kancelarijama sjede na skoro polomljenim stolicama, a da ne kažem da neki još koriste PENTIUM I.
Bez obzira na naše životno iskustvo mislim i moje i tvoje /mada ne kontam što si ti u penziji/,Belica može bolje uočiti ko je kriv i zašto i kako se treba raditi i ponašati.
Nemoguće da od svih tih diskutanata nijedan nije rješio svoj problem. Koliko sam ja pročitala uglavnom su bili problemi zbog nesposobnih PEV.
Masovna pojava , jedan nervozan čovjek na šalteru. Tvoj zaključak.
Napuhani računi opet greška PEV-a. Da li je PEV potpisao nalog da se nešto što ima napuhan račun radi. Cijenu mora znati prije nego potpiše nalog.
Neke izvještaje si dobio, to si sam rekao . Sigurno češ dobiti i ove što si tražio, ali iskreno javi sve što dobiješ. Neke možda i nećeš dobiti, ali bih voljela da ti kažeš zašto.
Kako da održavaju skup EV kad te se boje. Sam si napisao šta im sve radiš.
Za PEV-a za kojeg kažeš da je gurbet napisao si da si ga udario i bacio na asfalt. Ne bi imao posla sa policijom da nije bilo povreda.
Eto, opet češ ti nešto minirati. Stalno si antiprotivan. Nisu samo vaše cijevi stare 35 godina. Šta misliš koliko je takvih zgrada i starijih u Sarajevu, pa uz neko održavanje te cijevi još dobro služe.
Može li tebi ministarstvo odrediti bilo šta da kupiš?
Za nabavku opreme za ministarstva zadužene su zajedničke službe i za to su najmanja izdvajanja iz budžeta.
Ljudi po kancelarijama sjede na skoro polomljenim stolicama, a da ne kažem da neki još koriste PENTIUM I.
-
Innovation
#947 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Elunice ne pali se. Za Hetig i Oki te nisam ni pitala, samo za Sarajevostan. Znači Slovenci su gazde i njima plačate i osiguranje.
Ne radim niti kod ijednog upravitelja, samo kažem da ovi naši domaći nisu močni kao Slovenački.
Pipi ovo ti je najbolji post do sad. Vidiš kako može i bez začkoljica.

Ne radim niti kod ijednog upravitelja, samo kažem da ovi naši domaći nisu močni kao Slovenački.
Pipi ovo ti je najbolji post do sad. Vidiš kako može i bez začkoljica.
- Garden of illusion
#948 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Sarajevostan je dioničko društvo ne društvo jednog lica,društvo ograničene odgovornosti i slično.Raspitajte se malo ko su dioničari prije izjave da mu je vlasnik Slovenac. Triglav osiguranje ima ugovor sa Sarajevostanom ali nije obavezno osiguranje ulaza kod Triglava, svaki ulaz ima pravo da izabere osiguravajuću kuću koja mu odgovara.
- eluna
#949 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ali ipak su moćni - čak i moćniji od Sarajevostana jer su krenuli od nule i to u uslovima u kojima ih je ministarstvo na startu diskriminisalo (prve dvije godine prinudni upravitelj je bio samo sarajevostan)Innovation wrote:Elunice ne pali se. Za Hetig i Oki te nisam ni pitala, samo za Sarajevostan. Znači Slovenci su gazde i njima plačate i osiguranje.
Pipi ovo ti je najbolji post do sad. Vidiš kako može i bez začkoljica.![]()
-
Innovation
#950 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Innovation wrote:Redovno pratim zajedanje Skupštine KS i upratila sam u zadnjih par godina ,nisam sigurna jeli juni ili juli , da bude tačka dnevnog reda i analiza primjene ovog zakona. Između ostalog u KS ima 6000 objekata, a pod prinudnim upraviteljstvom 700 objekata.
Do 2009.god. po rješenju bivšeg ministra, Sarajevostan u tom trenutku kao najiskusniji i najopremljeniji upravitelj, a kao prelazno rješenje dobio je prinudno upraviteljstvo.
"Nije mu poklonjeno."
2009. god. raspisan je javni poziv za sve upravitelje, koji dobrovoljno prihvataju da budu prinudni upravitelji.Javilo se svih 14 upravitelja. Toliko ih ima u KS. Izvršena je podjela po procentima redovnog upraviteljstva.
Znači sad je na EV da izaberu ko će im biti redovni upravitelj.![]()