Kakvi smo sa Akvaristikom
Moderator: anex
-
zdruzdjo
#926 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
jeli im pocela radna akcija?
- uradi sam
-
doktor78
#928 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Koja je cijena sijamaca?
- uradi sam
#929 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
5 KM mali..a evo vec danas su dobili Ish...objelili... stres osjetljivi ali su vec pod tretmanom sa Punktolom..jos nesto sam primjetio da se medzusobno ciste od ish-adoktor78 wrote:Koja je cijena sijamaca?
- Bekir_SA
#930 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Fino ovo krenulo pravo boga mi... Jeli stigao DC??? Jesi nasao bocu???
Šta planiraš drzati u biljnom od ribica???
Gdje si nafato mahovine???, ja sam je 2x porucivao preko eBaya ali mi stigne u takvom stanju da me strah da je stavim u aqv..
- uradi sam
#931 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
A nesto sam saletio ove mahovine i hoce i nece...ne znam sta bih ti reko sto se tice nje....u glavnom mislim jato neonki imat, ove Rummy Nose su jako lijepe meni cak sta vise bolje od neonki jatne ribe jako lijepe, imam Ancitrusa jednog i ove sugave sijamske algare, i 4 coridorasa i to je to.
Drop Cheker ce ja mislim doci kad predzem na REF Akvarij jehehehehejejehej ne znam sta je zastopalo valjda ce stici,
a boca je sada trenutno Diy varijanta, i nemam nekog posebnog bilja stim da ce stici bar bi trebalo... iz ceske nesto opasnijeg bilja pa vidimo....a ako se mahovina razgrana mogu ti pokloniti nesto nije frka.
Drop Cheker ce ja mislim doci kad predzem na REF Akvarij jehehehehejejehej ne znam sta je zastopalo valjda ce stici,
a boca je sada trenutno Diy varijanta, i nemam nekog posebnog bilja stim da ce stici bar bi trebalo... iz ceske nesto opasnijeg bilja pa vidimo....a ako se mahovina razgrana mogu ti pokloniti nesto nije frka.
-
rumit
#932 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Fino ti ovo sada izgleda Uradi sam. Fine su ti i biljke i ribice.
Mozda jedino fali koji kamen ili kakvo drvo.
Jesil dodao jos koju neonku ili si ih samo zamjenio za T8?
Bekire, pricekaj toplije dane pa naruci mahovinu. Mislim da tada ne bi trebalo biti problema.
Kako hygrophila - jel se razbacala
?
Bekire, pricekaj toplije dane pa naruci mahovinu. Mislim da tada ne bi trebalo biti problema.
Kako hygrophila - jel se razbacala
- uradi sam
#933 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ma imam nekih lozinih grana suse se a i bilje dok se malo adaptira te sama voda itd..pa cu slagat akvarij ponovo u glavnom .....ovaj me ich na ovim sijamcima ojadu zabavi na Punktolu su pa vidimo...sada me strah da nesroka sve riberumit wrote:Fino ti ovo sada izgleda Uradi sam. Fine su ti i biljke i ribice.
Kako hygrophila - jel se razbacala?
A sto se tice mahovine ona voli nizu temp od nekih 20tak stepeni...
Svjetlo Philips lampe mester u kombinaciji daylight 3x 30w pale se od 10 do 17 sati 7/H + jedna sylvana 18 w daylight.11/H 18-ka radi 11 sati kapak u 21/H znaci pali se prva i gasi se zadnja...Alga moram priznat da je znatno oslabila.
-
zdruzdjo
#934 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
aaaaaaaaaa
covjece ti iskusan i sebi dopustis takvu gresku.
i dan danas svaki put kad kupim novu ribicu i useljavam je u aquarium ide 10-15 minuta u blaaaagi rastvor hipermangana. i onda laaaagano mjesanje vode nekih 30-ak minuta da se navikne.
idem rezonom "bolje da jedna ribica ugine nego da mi donese kakvu bolescuru pa da ugine 10"
samo mi se jednom desilo da je uginula od hipermangana.
a ich sam imao dva puta. oba puta je temperatura vode bila krivac.
za temepraturu znas, a ako do sada nisi onda svakako ubaci soli.
i dan danas svaki put kad kupim novu ribicu i useljavam je u aquarium ide 10-15 minuta u blaaaagi rastvor hipermangana. i onda laaaagano mjesanje vode nekih 30-ak minuta da se navikne.
idem rezonom "bolje da jedna ribica ugine nego da mi donese kakvu bolescuru pa da ugine 10"
- uradi sam
#935 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
A hebi ga sve mi mrsko vise se zahebavat...ali evo jedna neonTetra down...ali polako ich..ide vec se ciste sa dva sijamca je skroz otisla nastavljam tretman PUNKTOLOM...pa vodimo u glavnom sol kad bih ubacio ode mi bilje itd..nikako dva dobra sastavit...zdruzdjo wrote:aaaaaaaaaa
-
zdruzdjo
#936 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
bogami sam ja stavljao kad sam sa biljkama bio. nisam nikad primjecivao da je nesto skodilo biljkama. nisam pretjerivao sa kolicinom. na 120 kitara jedna supena kasika mi je bila svako trece mjenjanje vode.uradi sam wrote: ......u glavnom sol kad bih ubacio ode mi bilje itd.....
-
rumit
#937 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Nije samo bilje u pitanju. I Corydorasi su osjetljivi na vece kolicine soli.uradi sam wrote: A hebi ga sve mi mrsko vise se zahebavat...ali evo jedna neonTetra down...ali polako ich..ide vec se ciste sa dva sijamca je skroz otisla nastavljam tretman PUNKTOLOM...pa vodimo u glavnom sol kad bih ubacio ode mi bilje itd..nikako dva dobra sastavit...Temp dignuta na 29...svjetlo samo jedna neonska lampa gori 18 w...jos koji dan i bice ovo ok...
- uradi sam
#938 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ma jasta poderala bi ih sol al eto idem Punktolom ipak vec su se ocistile koliko vidim danas..na jednoj je jos ostalo malo...ja mislim da to ode sutra...danas sam im izmjenio 50% vode pauza sa lijekom... sutra opet Punktol...rumit wrote:Nije samo bilje u pitanju. I Corydorasi su osjetljivi na vece kolicine soli.uradi sam wrote: A hebi ga sve mi mrsko vise se zahebavat...ali evo jedna neonTetra down...ali polako ich..ide vec se ciste sa dva sijamca je skroz otisla nastavljam tretman PUNKTOLOM...pa vodimo u glavnom sol kad bih ubacio ode mi bilje itd..nikako dva dobra sastavit...Temp dignuta na 29...svjetlo samo jedna neonska lampa gori 18 w...jos koji dan i bice ovo ok...
To rumit: nikako da vidim onu biljku kako izgleda imas li kakav link....
-
rumit
#939 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
uradi sam wrote:
Ma jasta poderala bi ih sol al eto idem Punktolom ipak vec su se ocistile koliko vidim danas..na jednoj je jos ostalo malo...ja mislim da to ode sutra...danas sam im izmjenio 50% vode pauza sa lijekom... sutra opet Punktol...
- corsa
#940 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ja izgleda imam neku ludu srecu! Kad kupim ribe, pravo iz kese u akvarij i da ne ureknem sve uvijek prezive. Ponekad mi ugine neka riba, ali par mjeseci poslije ubacivanja, tako da to vjerovatno nema veze.
Za 6 mjeseci sam stavio dvije supene kasike soli u akvarij od 150 litara, a od tih lijekova nikad nista. jedino sto sam sipao je neki supstrat za bilje koji mi je pravo pomogao, bilje je bukvalno buknulo.
- uradi sam
#941 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Plaha braterumit wrote:uradi sam wrote:
Ma jasta poderala bi ih sol al eto idem Punktolom ipak vec su se ocistile koliko vidim danas..na jednoj je jos ostalo malo...ja mislim da to ode sutra...danas sam im izmjenio 50% vode pauza sa lijekom... sutra opet Punktol...
- uradi sam
#942 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
[quote="corsa"] Ponekad mi ugine neka riba, ali par mjeseci poslije ubacivanja, tako da to vjerovatno nema veze.
ima veze i te kako pa nebi ti trebale ribe umirat nije to po Defult-u u Akvaristici... umiru sigurno iz nekog razloga....ili nabavljas lose ribe ili ti nesto nestima sa vodom /Akvarijem.
- Bekir_SA
#943 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Mali savjet za Punktol, kada ga uspes u aqv. ugasi filter na 20-30 minuta pa je upali, puno bolje djeluje...uradi sam wrote:Ma jasta poderala bi ih sol al eto idem Punktolom ipak vec su se ocistile koliko vidim danas..na jednoj je jos ostalo malo...ja mislim da to ode sutra...danas sam im izmjenio 50% vode pauza sa lijekom... sutra opet Punktol...rumit wrote:Nije samo bilje u pitanju. I Corydorasi su osjetljivi na vece kolicine soli.uradi sam wrote: A hebi ga sve mi mrsko vise se zahebavat...ali evo jedna neonTetra down...ali polako ich..ide vec se ciste sa dva sijamca je skroz otisla nastavljam tretman PUNKTOLOM...pa vodimo u glavnom sol kad bih ubacio ode mi bilje itd..nikako dva dobra sastavit...Temp dignuta na 29...svjetlo samo jedna neonska lampa gori 18 w...jos koji dan i bice ovo ok...
Hygrophila malo se mrljavila, evo gledam sad počela je da pušta nove listove s vrha valjda će se razgranat...rumit wrote:Fino ti ovo sada izgleda Uradi sam. Fine su ti i biljke i ribice.
Kako hygrophila - jel se razbacala?
-
kurajber
#944 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
uradi sam wrote:Svi o svemu pisu a o Ribicama niko nista, e pa red bi bio da malo podjelimo iskustva i misljenja. Za pocetak ja cu prvi poceti...Imam tri akvarija od po nekih 200 litara jedan je karantina od nekih 50 litara sa Malawi ciklidima, Vrste: Ps elogantus mpanga 1kom, Jellow lab 5kom, Botia mada joj nije mjesto sa ciklidima ali se vrlo dobro uklopila i tu je gdje je, Zatim Red zebra 5 kom., Auratus muski kom1
Ja drzim Africke malawi ciklide u akvarijumu zapemine 265l, imam negdje oko 35 - 40 prelijepih komada i mogu vam reci da uzivam iz dana u dan u njima, uz to se i redovno mrijeste, potrudio sam se napraviti pravi malawi biotop, jer za malawce akvarijum ili napravi kako treba ili ce ti ga oni "napraviti" po svom. Ako ima jos raje koja drzi malawce neka se jave za razmjenu iskustava, eventualno mladih itd. SAMO MALAWI
- uradi sam
#945 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pa stavi koju sliku ima raje sa malwi ribama drzao sam ih isto i mislim opet.... samo cekam da radim veci Akvarijum...nema se sada vremena...u glavnom neka si nam se pridruzio pa eto cekamo slike tvog Akvarija da malo prokomentarisemokurajber wrote:uradi sam wrote:Svi o svemu pisu a o Ribicama niko nista, e pa red bi bio da malo podjelimo iskustva i misljenja. Za pocetak ja cu prvi poceti...Imam tri akvarija od po nekih 200 litara jedan je karantina od nekih 50 litara sa Malawi ciklidima, Vrste: Ps elogantus mpanga 1kom, Jellow lab 5kom, Botia mada joj nije mjesto sa ciklidima ali se vrlo dobro uklopila i tu je gdje je, Zatim Red zebra 5 kom., Auratus muski kom1
Ja drzim Africke malawi ciklide u akvarijumu zapemine 265l, imam negdje oko 35 - 40 prelijepih komada i mogu vam reci da uzivam iz dana u dan u njima, uz to se i redovno mrijeste, potrudio sam se napraviti pravi malawi biotop, jer za malawce akvarijum ili napravi kako treba ili ce ti ga oni "napraviti" po svom. Ako ima jos raje koja drzi malawce neka se jave za razmjenu iskustava, eventualno mladih itd. SAMO MALAWI
to Bekir: sve je pod kontrolom nema vise nista ni na jednoj ribi algari su dosli sebi nisam ni jednog zijanio... stim da su dvije neonke sa slabijim imunitetom otisle u vjecna lovista...rjesio sam problem ich..je spao ali je sada u podlozi cekam larve a za njih imam anciturse i coridorase u pancirima i BOTTIA MANGUPA STAROG...hehhe jos traje lijecenje dok ovu gamad nesrokam....a filter gasim dok se lijek fino ne raspodjeli po Akvariju
Kakvo je kod tebe stanje...zeleni li se...de nam jednu u gro planu osini da vidimo...
- uradi sam
#946 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
joj iggy ti si gigant oplako sam...kakvo je kod tebe stanje...zdruzdjo wrote:uradi sam wrote:
bogami sam ja stavljao kad sam sa biljkama bio. nisam nikad primjecivao da je nesto skodilo biljkama. nisam pretjerivao sa kolicinom. na 120 kitara![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
hahahahahahahaaaaaaaaaaaaa
![]()
![]()
jedna supena kasika mi je bila svako trece mjenjanje vode.
-
rumit
#947 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Jasta nego plaha.uradi sam wrote:
Plaha bratesta je ono skroz lijevo sto viri ko stargrass nesto ili..........
Ovo nije moja slika, sa neta je.
Ono lijevo bi mogla biti Rotala. Svidja ti se?
Last edited by rumit on 15/04/2010 16:45, edited 1 time in total.
- corsa
#948 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Pa dosad mi je uginulo par gupa i ksifa, i kao sto sam vec spomenuo albino ancitrusi, ali to je na svu srecu prestalo. U akvariju od 150 litara imam slijedece ribe: 6 skalara, 4 trifogastera, 11 neonki, 3 ksife, 4 black moly, 2 gupe, 4 ancitrusa, 6 coridorasa i dvije barbus tetre.uradi sam wrote:corsa wrote: Ponekad mi ugine neka riba, ali par mjeseci poslije ubacivanja, tako da to vjerovatno nema veze.![]()
![]()
![]()
ima veze i te kako pa nebi ti trebale ribe umirat nije to po Defult-u u Akvaristici... umiru sigurno iz nekog razloga....ili nabavljas lose ribe ili ti nesto nestima sa vodom /Akvarijem.
-
rumit
#949 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
Ti bas svasta umjesao.corsa wrote: Pa dosad mi je uginulo par gupa i ksifa, i kao sto sam vec spomenuo albino ancitrusi, ali to je na svu srecu prestalo. U akvariju od 150 litara imam slijedece ribe: 6 skalara, 4 trifogastera, 11 neonki, 3 ksife, 4 black moly, 2 gupe, 4 ancitrusa, 6 coridorasa i dvije barbus tetre.
Kakva ti je situacija? Jel se ganjaju?
Pogotovo ti barbusi
-
zdruzdjo
#950 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom
@ uradi sam
situacija beton. sve je super i sve je za 5. onaj drugi auratus povremeno dobije napad testosterona, medjutim ima dvojica baja koja mi vrlo lako i brzo objasne gdje mu je mjesto i posalju ga da im kupi cigara. sto on i uradi.
@ corsa
imas vrlo ruznu kombinaciju (citaj agresivnu) sto se tice vrsta riba.
barbusi su veoma ljute i zajeee ribe. strasno teritorijalne. cesto ce napsti i puno opasnije od sebe u odbrani svoje busije. a u kombinaciji sa sklalarima. Trichogaster je ok dok mu god imas dobar balans musko zensko vise zenki nego muzijaka.
sad tu ulaze ti i skalari sa moli-ima i neonkama. hmmmmm belaj koji ceka da se desi. mada meni su skalari i neonke zivjeli u jednoj harmoniji, cuo sam puuuno ljudi koji su imali zlo u toj kombinaciji.
bilo bi dobro da malo napravis inspekciju.
ali, ovo je samo moj savjet, ne i pravilo.
mozda je kod tebe situacija sjajna. medjutim ne znam koliki su skalari. ako su mali cim dosegnu neku velicinu poceti ce se quuu...
situacija beton. sve je super i sve je za 5. onaj drugi auratus povremeno dobije napad testosterona, medjutim ima dvojica baja koja mi vrlo lako i brzo objasne gdje mu je mjesto i posalju ga da im kupi cigara. sto on i uradi.
@ corsa
imas vrlo ruznu kombinaciju (citaj agresivnu) sto se tice vrsta riba.
barbusi su veoma ljute i zajeee ribe. strasno teritorijalne. cesto ce napsti i puno opasnije od sebe u odbrani svoje busije. a u kombinaciji sa sklalarima. Trichogaster je ok dok mu god imas dobar balans musko zensko vise zenki nego muzijaka.
sad tu ulaze ti i skalari sa moli-ima i neonkama. hmmmmm belaj koji ceka da se desi. mada meni su skalari i neonke zivjeli u jednoj harmoniji, cuo sam puuuno ljudi koji su imali zlo u toj kombinaciji.
bilo bi dobro da malo napravis inspekciju.
ali, ovo je samo moj savjet, ne i pravilo.
mozda je kod tebe situacija sjajna. medjutim ne znam koliki su skalari. ako su mali cim dosegnu neku velicinu poceti ce se quuu...