Istina o invalidima

Locked
Alloni

#926 Re: Istina o invalidima

Post by Alloni »

crysis wrote:pocelo je opet kasnjenje po dva - tri ili vise dana , bar kod nas u hercegovacko neretvanskom kantonu . uvijek bila cetvrtog u mjesecu , pa ode na osmi , zadnja deseti . pomjera se polako dok se nemazne mjesec dva , opet ce cini mi se godina imati deset mjeseci.
ma joj i kod nas ovdje u sarajevu nikad se ne zna tacano kada ce

znam da je nekada kasnilo i do kraja mjeseca ne uplate a sad su

nesto ko poceli ranije uplacivat do 10 ili 12 u mjesecu.....
zonbirile

#927 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

dobar fol u RS-u,svi oni što na" mahnituru" (žargon,bez želje da povredim ikog)dobijaju invalidninu,izgubili vozačku dozvolu.
8. sekretar SKOJ-a

#928 Re: Istina o invalidima

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

zonbirile wrote:dobar fol u RS-u,svi oni što na" mahnituru" (žargon,bez želje da povredim ikog)dobijaju invalidninu,izgubili vozačku dozvolu.
Počinješ da mi se gadiš @zonbirile.

Lafo, pominješ RS i da tamo oduzimaju vozačke dozvole, a ustvari, želiš da se to počne dešavati i u FBiH.

Posebno ovaj izraz ''mahnitura'' mi se gadi. Biva, ako je neko bolestan, psihički, pa je zbog toga invalid (prima invalidninu i ostale dodatke), vamo na pijaci dnevno zaradi koliko i ljekar što mu je dao invalidninu, ali ljekaru je to mjesečna zarada, a njemu, ''mahnitovu'', je to dnevni prihod. Plus još ima tu invalidninu, t.nj. i pomoć.

Međutim, nisu svi ti ''mahnitovi'' što od države sisaju tu ''mahnituru'' toliko sposobni da na pijjaci zarade toliko. Nije da nema takvih. Medjutim, rijetkost je to.

Mahnitovi su svojevremno bili i predsjednik USA Jefferson, Wolfgang A. Mozzart, Bach, Nina Simone-jazz pjevačica, borac za crnačka prava, slikar Van Gogh,... Mahnitov je bio i Albert Ajnštajn,...izgleda da je mahnitov i sRatko Mladić, pa neće ići u zatvor, nego u specijalnu ustanovu da služi kaznu.

Šta bi vi ''normalni'' bez nas mahnitova?

Svijet bi bio bjedniji i siromašniji za nevjerovatna dostignuća na raznim poljima ljudske djelatnosti!

Vi ''normalni'', a bili ste u ''konclogoru Sarajevo'' ste takođe upitnog psihičkog zdravlja.

Ako ćete nam pooduzimati i vozačke dozvole, red bi bio da se preispita i vaše ljekarsko uvjerenje za dobijanje v.d.!

U onaj anketni listić psihološkog ispitivanja na testu za ljekarsko uvjerenje za v.d. dodati i podatak sa rubrikom:
Ratni period proveo u okruženju u Sarajevu: DA/NE.

Meni moj golf2 omogućuje da preživim na ovom zlom vaktu i sad bi ti da mi oduzimaš v.d.

Idi tamo, radi nešto, a ne da virtualno eskejpiraš iz kancelarije tipkajući ovdje i provocirajući poštene ljude.

Čas ti smeta što mi između sebe ne pronađemo folirante i simulante invalidnosti, pa ti smeta što ovu temu i ovaj forum ''opterećujemo'' informacijama o tome kada je bila isplata.

Stvarno si mizeran!
zonbirile

#929 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
zonbirile wrote:dobar fol u RS-u,svi oni što na" mahnituru" (žargon,bez želje da povredim ikog)dobijaju invalidninu,izgubili vozačku dozvolu.

Lafo, pominješ RS i da tamo oduzimaju vozačke dozvole, a ustvari, želiš da se to počne dešavati i u FBiH.

Posebno ovaj izraz ''mahnitura'' mi se gadi. Biva, ako je neko bolestan, psihički, pa je zbog toga invalid (prima invalidninu i ostale dodatke), vamo na pijaci dnevno zaradi koliko i ljekar što mu je dao invalidninu, ali ljekaru je to mjesečna zarada, a njemu, ''mahnitovu'', je to dnevni prihod. Plus još ima tu invalidninu, t.nj. i pomoć.

Međutim, nisu svi ti ''mahnitovi'' što od države sisaju tu ''mahnituru'' toliko sposobni da na pijjaci zarade toliko. Nije da nema takvih. Medjutim, rijetkost je to.

Mahnitovi su svojevremno bili i predsjednik USA Jefferson, Wolfgang A. Mozzart, Bach, Nina Simone-jazz pjevačica, borac za crnačka prava, slikar Van Gogh,... Mahnitov je bio i Albert Ajnštajn,...izgleda da je mahnitov i sRatko Mladić, pa neće ići u zatvor, nego u specijalnu ustanovu da služi kaznu.

Svijet bi bio bjedniji i siromašniji za nevjerovatna dostignuća na raznim poljima ljudske djelatnosti!

Vi ''normalni'', a bili ste u ''konclogoru Sarajevo'' ste takođe upitnog psihičkog zdravlja.

Ako ćete nam pooduzimati i vozačke dozvole, red bi bio da se preispita i vaše ljekarsko uvjerenje za dobijanje v.d.!

U onaj anketni listić psihološkog ispitivanja na testu za ljekarsko uvjerenje za v.d. dodati i podatak sa rubrikom:

Meni moj golf2 omogućuje da preživim na ovom zlom vaktu i sad bi ti da mi oduzimaš v.d.

Idi tamo, radi nešto, a ne da virtualno eskejpiraš iz kancelarije tipkajući ovdje i provocirajući poštene ljude.

Čas ti smeta što mi između sebe ne pronađemo folirante i simulante invalidnosti, pa ti smeta što ovu temu i ovaj forum ''opterećujemo'' informacijama o tome kada je bila isplata.

Stvarno si mizeran!
-------------------------------------
za izraz sam se odmah ogradio,a za oduzimanje jesam.Neko ko je mentalno bolestan,i prima nobvčanu pomoć po tom osnovu,ne može voziti auto,to ne kažem ja nego Zakon.Polako doći će i ovdje na red,eno Helez objavio za 243 skinuta foliranta , ušteđeno milKM.
8. sekretar SKOJ-a

#930 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:

Stvarno si mizeran!
-------------------------------------
za izraz sam se odmah ogradio,a za oduzimanje jesam.Neko ko je mentalno bolestan,i prima nobvčanu pomoć po tom osnovu,ne može voziti auto,to ne kažem ja nego Zakon.Polako doći će i ovdje na red,eno Helez objavio za 243 skinuta foliranta , ušteđeno milKM.
Pokaži mi taj Zakon i njegov član koji zabranjuje mentalno bolesnim da se uključe u saobraćaj, bilo kao pješaci, bilo kao vozači bicikla. Naravno da nećeš naći taj zakon.

Mentalno bolesni MORAJU samo ići na redovne ljekarske kontrole i redovno piti terapiju, pa su potpuno sposobni za normalno funkcionisanje. I za vožnju automobila.

Invalidninu trebaju nastaviti dobijati i pored posjedovanja vozačke dozvole, e da ne bi zaboravili otići ljekaru i dugotrajno zanemarivali redovno uzimanje terapije, da bi tu svoju ''normalnost'' održali trajno.

Helez je ministar za boračka pitanja i on skida lažne RVI.
Treba mu pomoći slanjem e-mail poruka sa anonimnim dojavamaako neko ima saznanje o tome.
suljke

#931 Re: Istina o invalidima

Post by suljke »

Nije samo u RS
Ako ste pratili vijesti prije mjesec dana i u Unsko Sanskom kantonu isto se radi, a nadam se i na podruciju cijele Federacije.
Pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti vozaca striktno je naveo od kojih bolesti lice ako boluje ne moze dobiti ljekarsko uvjerenje (epilepsija i dr.)
8. sekretar SKOJ-a

#932 Re: Istina o invalidima

suljke wrote:Nije samo u RS
Ako ste pratili vijesti prije mjesec dana i u Unsko Sanskom kantonu isto se radi, a nadam se i na podruciju cijele Federacije.
Pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti vozaca striktno je naveo od kojih bolesti lice ako boluje ne moze dobiti ljekarsko uvjerenje (epilepsija i dr.)
Samo ti @suljke, a i ostali čitaoci ove teme anonimno, putem e-mail poruka, dojavljujte za vama poznate slučajeve lažiranja invalidnosti, a ne brinite se za nas stvarne neratne i RVI, te naše vozačke dozvole. Nema šanse da mi USK ili bilo ko drugi zabrani da se pojavim u saobraćaju kao biciklista, a imam dijagnozu! Vozačka ističe 2014.g.

Evo e-mail adresa, pa neratne civilne invalide lažnjake prijavljujte Ministarstvu za rad i soc. politiku FBiH, a lažne RVI prijavljujte Ministarstvu za boračka pitanja FBiH gdje je ministar Helez.
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/mi ... /index.php
zonbirile

#933 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

[Mentalno bolesni MORAJU samo ići na redovne ljekarske kontrole i redovno piti terapiju, pa su potpuno sposobni za normalno funkcionisanje. I za vožnju automobila.

Invalidninu trebaju nastaviti dobijati i pored posjedovanja vozačke dozvole, e da ne bi zaboravili otići ljekaru i dugotrajno zanemarivali redovno uzimanje terapije, da bi tu svoju ''normalnost'' održali trajno.

Treba mu pomoći slanjem e-mail poruka sa anonimnim dojavamaako neko ima saznanje o tome.[/quote]
----------------------------------
hajde skojevac što si nebulozan,ali bezobrazan.Koji biciklisti ,koji pješaci,ostavi te dumina sa seoskih prela.
8. sekretar SKOJ-a

#934 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:[Mentalno bolesni MORAJU samo ići na redovne ljekarske kontrole i redovno piti terapiju, pa su potpuno sposobni za normalno funkcionisanje. I za vožnju automobila.

Treba mu pomoći slanjem e-mail poruka sa anonimnim dojavamaako neko ima saznanje o tome.
----------------------------------
hajde skojevac što si nebulozan,ali bezobrazan.Koji biciklisti ,koji pješaci,ostavi te dumina sa seoskih prela.
Šta su to DUMINE?

Do people w/sz drive cars?
01/10/10Adam's mom
Topics:Schizophrenia , Recovery & Wellness , Abilify Hi Everyone,

My son has been in an RTC for 7 months. He is making progress, finishing school, relearning social skills, and they are getting his meds straightened out. I saw him for 8 days over Christmas and although there's still work to do, he is improving. He will return home in June and turn 18 in July. His break occurred right before his 16th birthday. Iwas wondering how many of you drive and how it is driving while on anti psychotics. He takes mostly Abillify, some resperdol, straterra, welbutrin and something that starts w/ a "c" that is supposed to help w/ side affects of Abillify if I have that right. We live in Southern, CA and there is not alot of public transportation. I also want him to have as much independence as possible, but of course do not want him to be a danger to himself or others. Just wondering what your experiences w/ driving have been.

Kathy

Report Abuse Answers (4)
Hello,

I obtained my driver's license when I was 18 and had been driving cars up until the time I turned 33 and sold my last car because I knew I would be living in the City.
Your son will just need to monitor whether the medications make him too drowsy to operate a car or heavy machinery or things like that.
However rest assured for 15 years I drove cars while taking 5 mg of Stelazine. I haven't driven a car since 1998 and in the spring I might take driving lessons to brush up on my skills so I could drive to Woodstock or to other places on vacation.
When I was younger [about 19 or 20] I got in car accidents though. The older I was, I had an excellent driving record and so was able to obtain car insurance through GEICO at the time when GEICO only took excellent drivers and not everybody in creation.
So I would say that driving would be possible for your son.Best regards,

Christina Bruni
zonbirile

#935 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

skojevac navodiš gluposti, ne možeš voziti bolestan.Totalno ne shvataš problemVaš buđet se stalno smanjuje i biće još i manji,da bi ti zadržao svoje isplate moraju se odstraniti lažni invalidi,borci,šehidske porodice i tako dalje.Pa vama je to u interesu.Izvini kako čovjek može biti taksist,voziti u javnom prevozu,a biti lud i za to primati invalidninu.
8. sekretar SKOJ-a

#936 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:skojevac navodiš gluposti, ne možeš voziti bolestan.Totalno ne shvataš problemVaš buđet se stalno smanjuje i biće još i manji,da bi ti zadržao svoje isplate moraju se odstraniti lažni invalidi,borci,šehidske porodice i tako dalje.Pa vama je to u interesu.Izvini kako čovjek može biti taksist,voziti u javnom prevozu,a biti lud i za to primati invalidninu.
Idi bolan radi nešto, a ne u radno vrijeme da tipkaš i eskejpiraš sa posla. Sigurno radiš u državnoj firmi,...k'o da gledam.
Nije moj posao da otkrivam lažne invalide, folirante, simulante, nego samo ako znam za takav slučaj, ja ga prijavim. Uostalom, nisam ja potkupljivao doktore i komisije. Ima policija za to, pa da sve snimi prilikom izvršenja podmićivanja. Baš kao u Hrvatskoj što rade.

Glup si ti, može li čovjek koji nema noge biti vozač, taksista,...etc.? Može, samo preuredi komande na automobilu i može biti i taksista, i profesionalni vozač. To preuređivanje komandi, to su njegove proteze koje mu omogućuju da bude dobar vozač.

Meni koji imam urođeni organski poremećaj u radu mozga (Nisam ja kriv) isto trebaju proteze da bih mogao funcionisati. Medicina je otkrila i proizvela te proteze. To su neuroleptici - lijekovi koji otklanjaju simptome. Ne liječe, ali mogu pacijentu omogućiti sasvim normalan život.

Pacijent samo treba biti pod stalnom kontrolom ljekara (redovno ići na kontrole) i redovno piti terapiju.
Kontrolisati redovno uzimanje terapije može i rodbina, prijatelji, komšije,...bilo ko.
Pacijent ima iste fizičke potrebe kao i zdravi ljudi. Znači, treba mu novac jer nije jednako uspješan kao zdravi ljudi.
Za to mu služi invalidnina. Da se uspješno i normalno uključi u život.

Svako duže neuzimanje terapije dovodi do problema. Odluka pacijenta da više ne uzima terapiju vrlo često bude iz sasvim običnih, životnih razloga. Najčešće kokuzluka.

Evo sam ti citirao sa nekog web. site-a iz kojeg se vidi da u USA ''ludim'' ljudima čak i ljekari dozvoljavaju da voze automobile. Ne može Bosna i Hercegovina mimo svijeta da zabrani psihički bolesnim da voze automobile.

Ne može Bosna i Hercegovina mimo svijeta ni pederima da zabrani da marširaju u paradama!

Bježi @zonbirile, idi radi, plati porez na platu da mi na vrijeme stigne invalidnina i naknada za tuđu njegu.
Usput, na pauzi, kupi konzervu i pojedi goveđi gutaš ili pileći papaš!
zonbirile

#937 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

dobro ,skojevac kada ti kažeš,očito nisi shvatio poentu priče.ZA lijekove grešiš,neki se ne smiju ni pod razno konzumirati kada voziš.Za amputirce ne znam što to spominješ,isto kao i bicikl.
zonbirile

#938 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

evo skojevac nađoh ti i članak koji se poziva na novi ZOOBS.Naravno pitanje je kao i uvijek što kod nas ide sve neodmjereno,ali prečešljati svakako treba,dozvole i dozvole za oružje.
-----------------------------------------------------------------
Bez vozačkih dozvola ostaje oko 850 vozača s PTSP-om
Srijeda, 12 Siječanj 2011 08:06
Na adrese građana Federacije BiH koji su oboljeli od različitih vrsta psihičkih poremećaja počela su stizati prva rješenja po kojima moraju vratiti svoje vozačke dozvole, jer su, prema Zakonu o sigurnosti u prometu i naknadno provedenim medicinskih vještačenjima, nesposobni upravljati motornim vozilom. Federalni zavod MIO, koji posjeduje dokumentaciju s imenima osoba koje primaju mirovine zbog psihosomatskih oboljenja, sukladno spomenutom zakonu, policiji su do sada dostavili imena od oko 850 osoba, koje ne bi smjele upravljati motornim vozilom ili posjedovati vatreno oružje.

Dopisi idu u policiju

Iz Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje FBiH napominju da će nastaviti s dostavom podataka i tijekom ove godine, a na zdravstvenim institucijama je hoće li osobu proglasiti psihički dovoljno neubrojivom, da joj se oduzme vozačka dozvola ili dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.

Pobuna branitelja

Novi Zakon o sigurnosti u prometu taksativno je naveo velik broj neurotskih poremećaja vezanih uz psihički stres. U njih spadaju teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući poremećaji koji se ne mogu uspješno regulirati terapijom. Branitelji su ovu odluku kritizirali još 2007., kad je odgođena primjena pravilnika prema kojem je kronični PTSP s psihotičnim epizodama i odlikama trajne promjene osobnosti prolongiran upravo na njihov zahtjev. Tada su udruge branitelja i invalida rata liječenih od PTSP-a s izvanredne sjednice izdale oštar prosvjed tvrdeći da je među njima zavladala panika jer je objavljeno da će svi oboljeli od PTSP-a ostati bez svojih vozačkih dozvola. U okolici Tuzle policija je uzela 20-ak dozvola, zbog čega udruge prosvjeduju.
8. sekretar SKOJ-a

#939 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:evo skojevac nađoh ti i članak koji se poziva na novi ZOOBS.Naravno pitanje je kao i uvijek što kod nas ide sve neodmjereno,ali prečešljati svakako treba,dozvole i dozvole za oružje.
-----------------------------------------------------------------
Bez vozačkih dozvola ostaje oko 850 vozača s PTSP-om

Srijeda, 12 Siječanj 2011 08:06

Na adrese građana Federacije BiH koji su oboljeli od različitih vrsta psihičkih poremećaja počela su stizati prva rješenja po kojima moraju vratiti svoje vozačke dozvole, jer su, prema Zakonu o sigurnosti u prometu i naknadno provedenim medicinskih vještačenjima, nesposobni upravljati motornim vozilom. Federalni zavod MIO, koji posjeduje dokumentaciju s imenima osoba koje primaju mirovine zbog psihosomatskih oboljenja, sukladno spomenutom zakonu, policiji su do sada dostavili imena od oko 850 osoba, koje ne bi smjele upravljati motornim vozilom ili posjedovati vatreno oružje.

Dopisi idu u policiju

Iz Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje FBiH napominju da će nastaviti s dostavom podataka i tijekom ove godine, a na zdravstvenim institucijama je hoće li osobu proglasiti psihički dovoljno neubrojivom, da joj se oduzme vozačka dozvola ili dozvola za posjedovanje vatrenog oružja.

Pobuna branitelja

Novi Zakon o sigurnosti u prometu taksativno je naveo velik broj neurotskih poremećaja vezanih uz psihički stres. U njih spadaju teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući poremećaji koji se ne mogu uspješno regulirati terapijom. Branitelji su ovu odluku kritizirali još 2007., kad je odgođena primjena pravilnika prema kojem je kronični PTSP s psihotičnim epizodama i odlikama trajne promjene osobnosti prolongiran upravo na njihov zahtjev. Tada su udruge branitelja i invalida rata liječenih od PTSP-a s izvanredne sjednice izdale oštar prosvjed tvrdeći da je među njima zavladala panika jer je objavljeno da će svi oboljeli od PTSP-a ostati bez svojih vozačkih dozvola. U okolici Tuzle policija je uzela 20-ak dozvola, zbog čega udruge prosvjeduju.
Šta me zamaraš sa starim vijestima kada je na vlasti bila haram sadašnja opozicija?

Evo, i u ovoj vijesti piše da se vozačke oduzimaju samo onim čije se oboljenje NE MOŽE USPJEŠNO REGULISATI TERAPIJOM! Svaki pacijent je slučaj za sebe, jedinstven.

I šta sad hoćeš?

Da mi moj život uništiš, da ne mogu otići do bolnice golfom2 (ne kažem auotomobilom, nego golfom2, što nije isto).
Slažem se da onima koje terapija ne dovodi u normalno stanje treba oduzeti vozačku. Stoga SVI na vanredne ljekarske preglede u vezi sa izdavanjem vozačke. Uključujući i navodno zdrave, a koji su proveli opsadu Sarajeva u njemu!

Saću i ja tebi naći novinsku vijest gdje dr. Ljubović (sada penzioner) tvrdi da je više od 50% građana BiH sa psihički upitnim zdravljem.

Ponavljam, idi radi, nemoj uludo trošiti radno vrijeme,...Al yok, ti radiš u državnoj firmi i boli tebe ona stvar,...!
zonbirile

#940 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

skojevac isuviše stvari doživljavaš lično,rekao sam revizija i opozicija nema ništa sa time.Misliš da će se mjenjati Zakon-neće.U Zakonu piše koja oboljenja diskvalifikuju oboljelog kao vozaća-tačka ,nema više.
8. sekretar SKOJ-a

#941 Re: Istina o invalidima

http://www.nezavisne.com/dogadjaji/ufok ... egobe.html

SARAJEVO - Oko 1.750.000 ljudi u BiH ima neki psihički poremećaj povezan sa stresom, odnosno neki oblik posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP), pakazuju grube procjene stručnjaka.
Svaki drugi stanovnik ima psihičke tegobe

S obzirom na to da, po podacima Agencije za statistiku BiH, u našoj zemlji živi ukupno oko 3,8 miliona ljudi, nameće se zaključak da gotovo polovina stanovnika pati od nekog psihičkog poremećaja.

"Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rat ostavlja veliki uticaj na mentalno zdravlje stanovništva ratom pogođene zemlje. Ratne štete proistekle iza ovog rata u našoj zemlji gotovo su nemjerljive, a posljedice po mentalno zdravlje stanovništva BiH dugoročne i bolne", kazala je Nermana Mehić-Basara, direktorica Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije Kantona Sarajevo, koja je bila na čelu stručnog tima za izradu Izvještaja o PSTP u Kantonu Sarajevo.

Ovaj juče predstavljeni izvještaj, koji je pokazao da čak 82 odsto ispitanika u četiri sarajevske opštine ima neki sa stresom povezani simptom, prvi je izvještaj ovakve vrste o PTSP-u u Bosni i Hercegovini.

"Izvještaj smo radili na 1.000 ispitanika, od kojih je više od 90 odsto rat provelo u opkoljenom Sarajevu. Rezultati pokazuju da je 32,8 odsto ispitanika ispoljilo blage simptome u vezi s psihološkom traumom, 30 procenata umjerene simptome traumatizacije, a 18,6 odsto ispitanika ispoljilo je vrlo izražene simptome PTSP-a", naglasila je Mehić-Basara.

Senadin Ljubović, član stručnog tima koji je radio istraživanje i zamjenik šefa Odjeljenja psihijatrijske klinike bolnice u Sarajevu, smatra da je PTSP prisutan u sličnom omjeru i u drugim dijelovima BiH.

"Svaki grad ima svoje specifičnosti. Niko nije radio istraživanje na cijeloj BiH, ali to je dosta slično", kazao je Ljubović, istakavši da ne bi trebalo da budu uplašeni činjenicom da je ustanovljeno da čak 82 odsto ispitanih građana u Sarajevu ima simptome PTSP-a.

"Sad bi bilo očekivati da ovdje ima jako puno incidenata koji su vezani za PTSP. Realno gledajući, incidenata je značajno manje nego što bi se moglo očekivati. Heterogresivni istupi, agresija na ljude i na imovinu i autoagresija su neuporedivo manji kod nas u odnosu na zemlje koje su imale rat, ali koji se ne može ni po čemu porediti s našim ratom, koji je bio puno krvaviji", rekao je Ljubović i dodao da u susjednoj Hrvatskoj ima gotovo duplo više samoubistava bivših boraca nego u BiH.

"Teško je pronaći objašnjenje zašto je to tako", dodao je Ljubović.

PTSP prvi put je pomenut poslije Prvog svjetskog rata, da bi već poslije Drugog svjetskog rata stručnjaci zaključili da je za njegovu pojavu dovoljno provesti 200 do 240 dana u borbi.

Ozbiljnija istraživanja počela su tek poslije rata u Vijetnamu, te je, zbog velikog medijskog interesovanja, ovaj sindrom i nazvan "vijetnamski". Prema istraživanjima, 15 posto američkih vojnika u Vijetnamu oboljelo je od jačeg oblika ovog sindroma.

Medicinski stručnjaci u BiH smatraju da je, zbog mnogo veće ozbiljnosti i patnji kroz koje su prošli naši vojnici, ovaj procenat kod nas mnogo veći. Osim vojnika, PTSP je prisutan i kod civilnog stanovništva u BiH koje nije bilo pošteđeno ratnih posljedica.

Na jučerašnjem skupu je istaknuto da problem oboljelih od PTSP-a nije samo problem medicinskih radnika.

"To nije briga samo psihijatrijskih radnika već i cijele društvene zajednice. Važnija je socijalna podrška nego terapija. Vi možete svakome pomoći ako mu obezbijeditie socijalnu sigurnost i vratite mu izgubljeno dostojanstvo", rekao je Abdulah Kučukalić, psihijatar i autor knjige "Liječenje psihičkih poremećeja uslovljenih stresom".

Ocijenio je da današnja politička, društvena i ekonomska situacija nije prijatelj nikome, a pogotovo ljudima koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja.
8. sekretar SKOJ-a

#942 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:skojevac isuviše stvari doživljavaš lično,rekao sam revizija i opozicija nema ništa sa time.Misliš da će se mjenjati Zakon-neće.U Zakonu piše koja oboljenja diskvalifikuju oboljelog kao vozaća-tačka ,nema više.
Kako bolan ne bio tačka kada u nastavku rečenice piše: ''recidivirajući poremećaji koji se ne mogu uspješno regulirati terapijom.''

Zar stvarno misliš da skoro polovini stanovništva neko može pooduzimati vozačke dozvole? Izgleda da su svi ludi, a samo se ja liječim!

U MP3 naporna čovjeka!
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 31/05/2011 11:18, edited 1 time in total.
zonbirile

#943 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

skojevac mješaš babe sa jabukama i žabe sa kruškama,ovo kaže Zakon

Novi Zakon o sigurnosti u prometu taksativno je naveo velik broj neurotskih poremećaja vezanih uz psihički stres. U njih spadaju teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući poremećaji koji se ne mogu uspješno regulirati terapijom.

i ne kontam u čemu je problem.Svi ludi po istraživanju,pa naravno kao što su i svi smrtni.Samo svi ne boluju od raka,kao ni svi neurotični od npr. anksidepresivnosti koja se ne može terapijom regulisati.
8. sekretar SKOJ-a

#944 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:skojevac mješaš babe sa jabukama i žabe sa kruškama,ovo kaže Zakon

Novi Zakon o sigurnosti u prometu taksativno je naveo velik broj neurotskih poremećaja vezanih uz psihički stres. U njih spadaju teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući poremećajikoji se ne mogu uspješno regulirati terapijom.

i ne kontam u čemu je problem.Svi ludi po istraživanju,pa naravno kao što su i svi smrtni.Samo svi ne boluju od raka,kao ni svi neurotični od npr. anksidepresivnosti koja se ne može terapijom regulisati.
Hajd' smiri se, pa PONOVO PROČITAJ ŠTA PIŠE.

Slažem se sa ovim zakonom i treba odužeti vozačku dozvolu onim pacijentima kojima terapija ne pomaže!
zonbirile

#945 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

zonbirile wrote:skojevac mješaš babe sa jabukama i žabe sa kruškama,ovo kaže Zakon

Novi Zakon o sigurnosti u prometu taksativno je naveo velik broj neurotskih poremećaja vezanih uz psihički stres. U njih spadaju teži anksiodepresivni, fobično-anksiozni, disocijativni, opsesivnokonfuzivni i recidivirajući poremećajikoji se ne mogu uspješno regulirati terapijom.

Slažem se sa ovim zakonom i treba odužeti vozačku dozvolu onim pacijentima kojima terapija ne pomaže!
------------------------------------------
moj skojevac gore nego u Drvaru kada izgibe ti 7-ca drugova.Konačno.Znači pobrojani sa terapijom koja ne pomaže,iako je i to diskutabilno s aspekta ocjene i revizije,ali bar je krenulo.Dozvole za oružje pogotovo.
8. sekretar SKOJ-a

#946 Re: Istina o invalidima

Pobježe @zonbirile. Pih! Radi u državnoj firmi, a potkrada budžet bježeći sa posla na internet.

Svaki pacijent je slučaj za sebe i tu reviziju vozačkih dozvola i odluku da li neko smije imati vozačku dozvolu treba da donese pacijentov ljekar, psihijatar kod kojeg pacijent ide redovno na kontrolu. Ako je neredovan na kontroli, oduzeti mu vozačku. Ali @zonbirile, ja sam redovan i sa terapijom, i sa kontrolama kod ljekara.

Prema tome, ne sekiraj se neću ja ovako:

Ali da se ne bih odao alkoholu, treba mi invalidnina = lova.
zonbirile

#947 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

da bi ti imao lovu,mora se oduzeti onima kojima ne treba,ni za kakvu terapiju,jer nisu ni bolesni.Pa ti izgleda ne vjeruješ da ima i takvih.
8. sekretar SKOJ-a

#948 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:

------------------------------------------
moj skojevac gore nego u Drvaru kada izgibe ti 7-ca drugova.Konačno.Znači pobrojani sa terapijom koja ne pomaže,iako je i to diskutabilno s aspekta ocjene i revizije,ali bar je krenulo.Dozvole za oružje pogotovo.
BMK za one koji ne uzimaju terapiju redovno jer ih niko od familije ne kontroliše da li je uzimaju redovno!

S obzirom da si se pokazao nestrpljivim i neuroznim, preporučujem i tebi kontrolu kod psihijatra, čisto onako, preventivno da vidiš sam sa sobom jesi li sposoban da posjeduješ vozačku. Ovo preporučujem naročito ako si bio u Sarajevu za vrijeme opsade.
8. sekretar SKOJ-a

#949 Re: Istina o invalidima

zonbirile wrote:da bi ti imao lovu,mora se oduzeti onima kojima ne treba,ni za kakvu terapiju,jer nisu ni bolesni.Pa ti izgleda ne vjeruješ da ima i takvih.
Pa, hoću li ih ja loviti i prijavljivati? Ja nikoga ne poznajem ko je simulant i ko prima naknade sa lažnim dijagnozama. BTW, prošao sam jedno 15 revizionih ljekarskih pregleda i sve prošao. Čim se promijeni vlast, a oni nas maltretiraju i još traže da platimo taj revizioni pregled.

SVI ČITAOCI OVE TEME KOJI IMAJU NEKO SAZNANJE ZA NEKOGA KO SIMULIRA INVALIDNOST MOLIM DA ANONIMNO PRIJAVI CIVILNE NERATNE SIMULATORE, NA E-MAIL ADRESU MINISTRA VJEKOSLAVA ČAMBERA (Ministarstvo za rad i soc. politiku FBiH) ili NA E-MAIL ADRESU MINISTRA HELEZ ZUKANA (Ministarstvo za boračka pitanja) AKO JE U PITANJU RVI SIMULANT!

NIŠTA VAS NE KOŠTA NEKOLIKO KLIKOVA I MALO TIPKANJA I TO SVE ANONIMNO. TIME ĆETE POMOĆI NAMA, STVARNIM INVALIDIMA, ODNOSNO ONESPOSOBLJENIM OSOBAMA!
zonbirile

#950 Re: Istina o invalidima

Post by zonbirile »

zonbirile wrote:da bi ti imao lovu,mora se oduzeti onima kojima ne treba,ni za kakvu terapiju,jer nisu ni bolesni.Pa ti izgleda ne vjeruješ da ima i takvih.
Pa, hoću li ih ja loviti i prijavljivati? Ja nikoga ne poznajem ko je simulant i ko prima naknade sa lažnim dijagnozama. BTW, prošao sam jedno 15 revizionih ljekarskih pregleda i sve prošao. Čim se promijeni vlast, a oni nas maltretiraju i još traže da platimo taj revizioni pregled.

SVI ČITAOCI OVE TEME KOJI IMAJU NEKO SAZNANJE ZA NEKOGA KO SIMULIRA INVALIDNOST MOLIM DA ANONIMNO PRIJAVI CIVILNE NERATNE SIMULATORE, NA E-MAIL ADRESU MINISTRA VJEKOSLAVA ČAMBERA (Ministarstvo za rad i soc. politiku FBiH) ili NA E-MAIL ADRESU MINISTRA HELEZ ZUKANA (Ministarstvo za boračka pitanja) AKO JE U PITANJU RVI SIMULANT!

NIŠTA VAS NE KOŠTA NEKOLIKO KLIKOVA I MALO TIPKANJA I TO SVE ANONIMNO. TIME ĆETE POMOĆI NAMA, STVARNIM INVALIDIMA, ODNOSNO ONESPOSOBLJENIM OSOBAMA!
---------------------------------------------
eto vidiš :thumbup: za ovo velikim slovima
Locked