Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
prolazio sam kroz temu i otprilike pohvatao neke stvari, ali ovo što mene zanima se večinski pisalo prije dvije godine pa me zanima kako sada stoje stvari.
Trenutno sam maturant i razmišljao sam o upisivanju menadžmenta na ekonomiji, pa me zanima kakva poslove mogu raditi kada završim menadžment ( mislim naravno ići i na master ) ? Također, vidim da se spominje i studij na engleskom, je li to DL i koliko se plaća ?
Eto ukratko ako neko studira menadžment dole da me malo uputi, hvala ljudi
Jako širok spektar zanimanja ti je sa menadžmentom. Zato na trećoj godini i postoje četiri smjera, marketing menadžment, menadžment i organizacija, finansijski menadžment te revizija i računovodstvo. S tim da nije isključeno da se sa bilo kojim od ovih smjerova baviš i zanimanjem koje je specificično za drugi smjer, ali svakako ćeš bolje znanje iz oblasti koja te zanima steći na smjeru osnovanom za proučavanje te oblasti.
Sa menadžmentom možeš biti od direktora do čistača ulice, sve zavisi šta te zanima, koliko naučiš i koliko si spreman samog sebe diferencirati u odnosu na konkurenciju na tržištu. Preporuka odnosno štela ti također nije na odmet
kolege kada je ovjera I semestra za Dl,vidim na stranici fakulteta pise od 07.02 do 28.02 ali koleginica mi kaze da to ne vazi za Dl pa moze neko da kaze kada je i placa li se ovjera i koliko ?
Pitanje za malo iskusnije.
Nisam bila u mogucnosti da upisem zimski semetar(obnovu godine na DL studiju),pa me zanima da li sada mogu da upisem i zimski i ljetni semestar,znaci da iskesiram sve?
Ako ko ima provjeren info bilo bi lijepo da podijeli ovdje.Zahvaljujem!
mila87 wrote:kolege kada je ovjera I semestra za Dl,vidim na stranici fakulteta pise od 07.02 do 28.02 ali koleginica mi kaze da to ne vazi za Dl pa moze neko da kaze kada je i placa li se ovjera i koliko ?
Ovjera i upis narednog, odnosno II ili IV, VI semestra je u tom periodu i VAŽI ZA DL.
Najbolje da sve što te intersuje nazoveš 033/275-927 Studentsku službu i informišeš se ili otiđi do njih, rade svakim radnim danom do 20h. Ponedjeljak i petak su dani za DL pa ih kontaktiraj.
Ukoliko si uplatila cijelu godinu onda samo predaješ indeks i one elektronske prijavne listove i za par dana sve gotovo.
treba mi misljenje tj. savjet.....
trenutno sam na I god. DL VPŠ, i ide dosta lako...vidjela sam da kod upisa na master moram polagati razliku predmeta i jos imati dvije godine rada u STRUCI...(imam ja dooosta godina staza, ali ne u struci). Planiram uzeti smijer racunovodstvo. e sad,moje pitanje je da li da na upisu u II akademsku godinu se prebacim na DL Ekonomija, da ne bih gubila godinu zbog polaganja 3 ispita razlike prije mastera? znam da je teze na ekonomiji nego na vps, ali opet mislim da ako zapnem nece biti toliki problem...hvala na svakom savjetu
triple mama wrote:treba mi misljenje tj. savjet.....
trenutno sam na I god. DL VPŠ, i ide dosta lako...vidjela sam da kod upisa na master moram polagati razliku predmeta i jos imati dvije godine rada u STRUCI...(imam ja dooosta godina staza, ali ne u struci). Planiram uzeti smijer racunovodstvo. e sad,moje pitanje je da li da na upisu u II akademsku godinu se prebacim na DL Ekonomija, da ne bih gubila godinu zbog polaganja 3 ispita razlike prije mastera? znam da je teze na ekonomiji nego na vps, ali opet mislim da ako zapnem nece biti toliki problem...hvala na svakom savjetu
za upis mastera sa vpš se ne gleda iskustvo, iako postoji tamo na papiru da treba. za to što planiraš, trebaš se prebaciti na menadžment, ne ekonomiju. Eh sad, ti bi vjerovatno u takvoj kombinaciji polagala matematiku i dio statistike koje bi i polagala kao razliku za master, ali ne znam šta bi bilo sa mikro i makroekonomijom koje ekonomija i menadžment imaju na prvoj godini. Najbolje bi bilo da nazoveš studentsku i da vidiš moguće kombinacije
Na Master studiju nemaš smjer Računovodstvo već godinama.
Za upis na Master se gleda prosjek ocjena. VPŠ nije fakultet, to je kurs i bolje ti je da ostaneš tamo, još ako budeš htjela učiti, prosjek ti vrlo lahko može biti preko 8 tako da možeš upasti u redovne.
Na Master studiju nemaš smjer Računovodstvo već godinama.
Za upis na Master se gleda prosjek ocjena. VPŠ nije fakultet, to je kurs i bolje ti je da ostaneš tamo, još ako budeš htjela učiti, prosjek ti vrlo lahko može biti preko 8 tako da možeš upasti u redovne.
nema na masteru, ali ima na trećoj godini ako napravi ovu kombinaciju prebacivanja
a za VPŠ se može reći da je lakša opcija, ali sigurno je daleko od toga da se može nazvati kursem
Kakav je to Ekonomski fakultet bez Mikra, Makra, Statistike (kompletne), Matematike, Metoda, FR-a, FM-a, Monetarnih i javnih finansija? Nego šta nego kurs, malo jači kurs. Kad bi se na VPŠ uveo FR, prolaznost bi se mjerila u promilima.
Koliko sam skont'o, ona se želi prebaciti na Ekonomiju i Menadžment (smjer Računovodstvo i revizija na trećoj godini) zbog Master studija gdje isto želi opet upisati Računovodstvo. Ako baš toliko želi smjer Računovodstvo, na drugoj godini se mora opredijeliti za Menadžment, a tu je odmah čeka Finansijski menadžment i Finansijsko računovodstvo te još nekoliko nezgodnih predmeta kojih nema na VPŠ. Dakle, prosjek ocjena sa velikom sigurnoću neće biti ni približan onom kad bi ostala na VPŠ, jer je kombinacija Menadžment na drugoj + Računovodstvo na trećoj najteža moguća varijanta na EFSA-i.
pOZz wrote:Kakav je to Ekonomski fakultet bez Mikra, Makra, Statistike (kompletne), Matematike, Metoda, FR-a, FM-a, Monetarnih i javnih finansija? Nego šta nego kurs, malo jači kurs. Kad bi se na VPŠ uveo FR, prolaznost bi se mjerila u promilima.
Koliko sam skont'o, ona se želi prebaciti na Ekonomiju i Menadžment (smjer Računovodstvo i revizija na trećoj godini) zbog Master studija gdje isto želi opet upisati Računovodstvo. Ako baš toliko želi smjer Računovodstvo, na drugoj godini se mora opredijeliti za Menadžment, a tu je odmah čeka Finansijski menadžment i Finansijsko računovodstvo te još nekoliko nezgodnih predmeta kojih nema na VPŠ. Dakle, prosjek ocjena sa velikom sigurnoću neće biti ni približan onom kad bi ostala na VPŠ, jer je kombinacija Menadžment na drugoj + Računovodstvo na trećoj najteža moguća varijanta na EFSA-i.
FM i monetarne i javne finansije postoje samo na bankarskom smjeru na VPŠ. A i FR bar na papiru postoji kao opcija izbornog za treći semestar (a mislim da je jasno da li bi ga iko i uzeo). Za kvantitativne predmete i sam tvrdim da bi njihov broj u planu i programu VPŠ trebalo pojačati, iako bi od toga značajnije bilo nešto odraditi uvođenje mikro i makro.
Ali, umjesto toga postoje drugi predmeti i profesori koji zagorčavaju život (ne koliko Jahić na FR, ali opet sasvim dovoljno da se ne može smatrati kursem).
Ali, umjesto toga postoje drugi predmeti i profesori koji zagorčavaju život (ne koliko Jahić na FR, ali opet sasvim dovoljno da se ne može smatrati kursem).
Ma hajde Bgt. Niko studentima ne zagorcava zivot do oni sami sebi. Koliki bauk su napravili oko tog FR-a da se to ne moze rijecima opisati, a sve bezveze.
Ista stvar sa obicnim racunovodstvom. Msm dajte ljudi, uozbiljite se.
Ova generacija nije imala smjer revizija i računovodstvo na postdiplomskom jer nije bilo dovoljno kandidata, pa su se ljudi rasporedili po ostalim smjerovima.
Bilo je dovoljno kandidata, ali ga nisu htjeli odobriti. Cak su i davali oprecne informacije. Ovi iz studentske govorili da je odobren, da bi kasnije to uprava ili ko vec oborio. Ne znam iz kojeg razologa nece da ponude RiR na masteru.
Ma hajde Bgt. Niko studentima ne zagorcava zivot do oni sami sebi. Koliki bauk su napravili oko tog FR-a da se to ne moze rijecima opisati, a sve bezveze.
Ista stvar sa obicnim racunovodstvom. Msm dajte ljudi, uozbiljite se.
dusa_raskopuša wrote:Jok, no govorim iz tvog ugla.
Ni'e Jahic kriv sto neko padne, budi u to siguran. Jedini krivac je ta osoba.
To je subjektivan, a ne objektivan stav. I ne možeš to samo govoriti iz svog ugla, a usput ostalima soliti pamet.
Jahić nije kriv što je materija poteška (opet će se neko javiti da nije, ali mora nekome ići ovaj predmet), Jahić je kriv što mu je literatura veoma loša.
Ja nisam imao nikakvih problema sa FR-om, a nisam ni blizu onih koji puno uce. Uzmes one zadatke sa prethodnih rokova i prevjezbas. Isto tako uradis i sa zadacima sa vjezbi i neces imati nikakvih problema. Za teoriju sam koristio samo knjigu i polozio bez problema. Tako da je, iz mog iskustva, preuvelicana prica oko FR-a.
hordash wrote:Bilo je dovoljno kandidata, ali ga nisu htjeli odobriti. Cak su i davali oprecne informacije. Ovi iz studentske govorili da je odobren, da bi kasnije to uprava ili ko vec oborio. Ne znam iz kojeg razologa nece da ponude RiR na masteru.
Nisam ovo znao hordašu. Znam samo da je dosta ljudi ostalo zavaljeno i uskraćeno za znanje koje su htjeli steći kroz taj smjer. I sad se pitam po kom to osnovu smiju ne odobriti smjer?
Mozda Mehmed nece da ga drzi, a nemaju alternative. Ja bih prvi upisao taj smjer da je odobren, pa kad zavrsim. Znam samo da odavno nema tog smjera, cak mislim da je bio odobren samo prvoj bolonjskoj generaciji.
hordash wrote:Mozda Mehmed nece da ga drzi, a nemaju alternative. Ja bih prvi upisao taj smjer da je odobren, pa kad zavrsim. Znam samo da odavno nema tog smjera, cak mislim da je bio odobren samo prvoj bolonjskoj generaciji.
Pa koji si onda upis'o?
Inace, sestra mi je zavrsila, pretezak. Masa ljudi se prebacila s njega.