Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ArmaniMO

#926 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ArmaniMO »

Ide naprijed. I tako treba samo da se nastavi.

Jos samo da naprave stranicu dobru i jos vise sto je potrebno ELEKTRONSKO PLACANJE i sve ce biti uredu!

Ja sam naprimjer narucio kartu CPH-SJJ-CPH.
Da se nebi blamirao i slao lovu na neki racun u BiH ili nekog poslao da mi plati u SA kartu u agenciji, pa tek potom dobio kartu...

Jednostavno sam otisao na jednu stranu nesto kao expedia.com i tu narucio istu kartu sa BH Airlines, elektronski platio i dobio elektronsku kartu 32 sekunde poslije u e-postansko sanduce.

GO BH Airlines GO :) Samo elektronsko placanje, bolja stranica i sto vise code share sa relevantnim vama firmama i na konju ste! :bih: :bih:

Malo se raspitati po nasim amabasadama, u kojim predijelima svijeta naseg naroda ima i po tom napraviti plan razvijanja!

Prvenstveno po Evropi radi dijaspore - Skandinavija, Njemacka, Svicerska, Holandija, Austrija mozda i Belgija. 15ak letova za zapadnu evropu bi san!

I onda malo upaliti marketing, news letters i to ima da bude ko bombona!

Kaze mi prijatelj neki dan letio sa BH Airlines, super su bili. Nazalost na relaciji SJJ-CPH bilo samo 17 putnika. Bit ce bolje!
leo karan

#927 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by leo karan »

vie-sjj 92.50€ - e karta
jeftinije nisam nasao. mislim i da nema jeftinije???
ovo sam uzeo preko http://www.terminala.com
juhuuuuu bh airlines zakon :bih:
macan prvi

#928 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

leo karan wrote:vie-sjj 92.50€ - e karta
jeftinije nisam nasao. mislim i da nema jeftinije???
ovo sam uzeo preko http://www.terminala.com
juhuuuuu bh airlines zakon :bih:
:thumbup: Ogromna promjena u odnosu na stvarno bezobrazne cijene koje je Austrian Airlines trazio do prije par mjeseci na relaciji Bec - Sarajevo (imali su monopol):
macan prvi wrote:Koliko god da kosta, ako se uvede, sigurno nece kostati koliko kosta Austrian Airlines:

Von: Wien, 18.2.2009 nach: Sarajevo, 25.2.2009

Flugpreis: 399,00 €
Steuern & Zuschläge: 115,86 €
Bearbeitungsentgelt: 10,00 €

Gesamt: 524,86 € (preuzeto s njihove web-stranice)

Povratna karta Austrian Airlinesom iz Beca za Sarajevo kosta u ekonomskoj klasi 525 eura za let koji traje nesto vise od sat vremena cak i ako se rezervise mjesecima unaprijed za radzoblje van sezone! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Razlog je sto Austrian, ocigledno, za Sarajevo iz Beca nema jeftinijih ponuda (tzv. redticket). E pa, nek uzivaju dok mogu, liberalizacija zracnog saobracaja u BiH je pocela pa cemo vidjeti koliko ce moci drzati toliki nivo cijena. :x
(s topica o letovima BH Airlinesa za Bec)

E pa, liberalizacija je zazivjela, i Austrian Airlines ce debelo snizavati cijene ne samo za direktni let Bec - Sarajevo nego i za letove za Sarajevo s presjedanjem u Becu. 8-)

:bih:
ljubav_aha

#929 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

A free sale code share agreement has been signed between Turkish Airlines and B&H Airlines (JA)

01.07.2009

Code share operatıons will begin as of 03 July 2009. Within the framework of Türk Airlines/B&H Airlines code share agreement, Türk Airlines and B&H Airlines will be the operating carrier on Istanbul - Sarajevo v.v. flights and both carriers will put their own codes to each others’ flights. Flight numbers are as below:

Türk Airlines:
Istanbul - Sarajevo TK1423 JA2103
Sarajevo - Istanbul TK1424 JA2102
Istanbul - Sarajevo TK1425 JA2105
Sarajevo - Istanbul TK1426 JA2104

B&H Airlines:
Istanbul - Sarajevo TK8035 JA103
Sarajevo - Istanbul TK8036 JA102
d700

#930 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by d700 »

Opa....nadam se dobrom vremenu... :D

STA 17:05 SJJ-DUS JA208 B737-400 TC-JDH...fali jos ETA potvrda...jer u proslost su znali u zadnjem momentu da predju na ATR-ove... :D

U prevodu: Danas bi trebao i Dizeldorfu da sleti BHA 737...prvi put. Neznam hoce li ovdje biti praksa (Nije nov avion i BH slijece vec sa ATR-ovima) al inace se za ovako neshto spremi jedan tush... :D

BHA...Welcome to DUS/EDDL
Koshpa

#931 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

d700 wrote:Opa....nadam se dobrom vremenu... :D

STA 17:05 SJJ-DUS JA208 B737-400 TC-JDH...fali jos ETA potvrda...jer u proslost su znali u zadnjem momentu da predju na ATR-ove... :D

U prevodu: Danas bi trebao i Dizeldorfu da sleti BHA 737...prvi put. Neznam hoce li ovdje biti praksa (Nije nov avion i BH slijece vec sa ATR-ovima) al inace se za ovako neshto spremi jedan tush... :D

Iz prve ruke ti potvrdjujem da ces ugledati B747/400 sa BH zastavom danas na aerodromu DUS :bih: tj za kojih par minuta vec :D
d700

#932 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by d700 »

Koshpa wrote:
d700 wrote:Opa....nadam se dobrom vremenu... :D

Iz prve ruke ti potvrdjujem da ces ugledati B747/400 sa BH zastavom danas na aerodromu DUS :bih: tj za kojih par minuta vec :D
Evo 22 Min nakon tvog posta.... :D

Image

Izvinjavam se zbog slabijeg kvaliteta, sletio je na "pogresnoj", daljoj pisti RWY23R
FaceOff

#933 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FaceOff »

Jel' ova turska zastava bila na avionu kad je u maju isporucen??? Nisam je ranije primjetio.

Ima li kakvih naznaka, kad ce doci do zamjene ovog aviona???
d700

#934 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by d700 »

FaceOff wrote:Jel' ova turska zastava bila na avionu kad je u maju isporucen??? Nisam je ranije primjetio.

Avion nije "isporucen" u smislu totalne predaje BHA, nego se on koristi u okviru sporazuma ili suvlasnistva. S toga i vidis "operated by". Sam BHA bez strateskog partnera nema sanse da kupi i odrzava ove tipove aviona. S toga je i realno da ima dva ATR-a.

Slicno ce vjerovatni biti i s drugim tipovima koji ce ici u zamjenu.
ins

#935 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ins »

d700 wrote:
Avion nije "isporucen" u smislu totalne predaje BHA, nego se on koristi u okviru sporazuma ili suvlasnistva. S toga i vidis "operated by". Sam BHA bez strateskog partnera nema sanse da kupi i odrzava ove tipove aviona. S toga je i realno da ima dva ATR-a.

:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

WTF?

Avion ima Tursku zstavu i registraciju jer je privremeno rjesenje za ljetnji red letenja 2009, dok krajem godine ne bude isporucen onaj koji ce ici pod BiH registraciju. Drugi pod BiH registracijom dolazi 2010.
jefferson

#936 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

d700 wrote:
FaceOff wrote:Jel' ova turska zastava bila na avionu kad je u maju isporucen??? Nisam je ranije primjetio.

Mislim da nisi upravu!
BH Airlines je firma registrovana u BiH, i ako THY hoce da bude vlasnik 49% te firme mora isporuciti dva aviona koja su registrovana u vlasnistvu te firme, tj. registrovana u Bih!
Nismo dzaba ispisali ovolike stranice da bi se opet vratili na ovo pitanje :-)
d700

#937 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by d700 »

jefferson wrote:....
Mislim da nisi upravu!
BH Airlines je firma registrovana u BiH, i ako THY hoce da bude vlasnik 49% te firme mora isporuciti dva aviona koja su registrovana u vlasnistvu te firme, tj. registrovana u Bih!
Nismo dzaba ispisali ovolike stranice da bi se opet vratili na ovo pitanje :-)
THY nije obavezna da avione registruje u BiH, kao sto se vidi na primjeru ovog 737-4Y0, shto je "operated by". TA kao suvlasnik moze da stavi na raspolaganje A320 kao sto to vec cini s ovim Boeingom ali to sa "isporukom" nema veze. Ovo sugerishe da je avion isporucen BHA i da on o avionu brine u sopstvenoj reziji, to bez partnera kao TA, nije slucaj. Takodje, BiH nije imala flotu registrovanu da bi se ta registracija i dalje mogla koristiti (Vidi AUA, oni ce vjerovatno biti preuzeti od LH kompletno, ali ce zadrzati u tom slucaj registracije austrije u "operated by LH".

Hocu da kazem da su svi modeli moguci E7 ili TC. Odluka shta ce se raditi je prije u rukama Turaka i ovisi o pravno-financiskim parametrima. Shta fali TC-u? Meni on nesmeta...

U svakom slucaju...lijepo je vidjeti nashe boje.... :)
Koshpa

#938 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

Opet o registraciji pa dokad cu vise ponavaljat :D da se radi o vet lizu :-) sto ce reci avion je unajmljen za potrebe ljetnog reda letenja, kada to prodje avion se vraca u vlasnistvo cije i jeste.

Ako neko ne konta to onda cemo ovao, uzmes auto u rent-a caru u Zagrebu na HRV tablicama, dodjes u BIH i vozas se po Bosni koliko mislis da ti je to potrebno, kada se navozas vratis auto i to je to :D

:run:
d700

#939 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by d700 »

Koshpa wrote:Opet o registraciji pa dokad cu vise ponavaljat :D da se radi o vet lizu :-) sto ce reci avion je unajmljen za potrebe ljetnog reda letenja, kada to prodje avion se vraca u vlasnistvo cije i jeste.

Ako neko ne konta to onda cemo ovao, uzmes auto u rent-a caru u Zagrebu na HRV tablicama, dodjes u BIH i vozas se po Bosni koliko mislis da ti je to potrebno, kada se navozas vratis auto i to je to :D

:run:
O tome i nema diskusije. Ja samo kazem da su i dalje modeli moguci koji predvidjaju "operated by" bez E7 Registracije. :) Naravno da radije gledam E7 nego TC na avionu, i ako u sushtini znam da bez TA za to nebi bilo sanse...

P.S.: BHA nije nikada imala zabranu slijetanja na DUS / EDDL na iniciativu German Wings-a... ;-)
jefferson

#940 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

OK, wet lease, sve je to OK!
Medjutim, THY je odlucio da uzme 49% vlasnistva, i jasno to pise u tenderu! Kome nije jasno, imam kopiju tendera i na nasem i na engleskom ako hoce da vidi i stvari ce biti mnogo jasnije!
THY u prelaznom periodu moze dati ovaj 737-400 da ne bi sezona propala kao sto Koshpa kaze.
Medjutim, uslovi tendera jasno kazu da strana koja hoce da udje u BHA mora da uvede dva aviona ne starija od 10g, kao dio vlasnistva i oni ce morati biti registrovani u BiH!
Kao stos e rekli sa ren-a-carom, sad je 737-400 rent-a-car i vozac NIJE vlasnik! Stoga, da bi THY postao vlasnik 49% BHA oni moraju da unesu kapital, a taj kapital ce biti kroz dva aviona. Opet se vracamo na isto. Ne budul avioni mladji od 10g, THY krsi ugovor!
Za Vasu informaciju, i Kantonalno Tuzilastvo u Sarajevu, Transparencu international i ostale organizacije su pocele skuplajti inoformacije oko ovoga, rekao sam vam da ce biti drugo poluvrijeme ako THY ne ispostuje uslove iz tendera!
d700

#941 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by d700 »

jefferson wrote:OK, wet lease, sve je to OK!
Medjutim, THY je odlucio da uzme 49% vlasnistva, i jasno to pise u tenderu! Kome nije jasno, imam kopiju tendera i na nasem i na engleskom ako hoce da vidi i stvari ce biti mnogo jasnije!
THY u prelaznom periodu moze dati ovaj 737-400 da ne bi sezona propala kao sto Koshpa kaze.
Medjutim, uslovi tendera jasno kazu da strana koja hoce da udje u BHA mora da uvede dva aviona ne starija od 10g, kao dio vlasnistva i oni ce morati biti registrovani u BiH!
Kao stos e rekli sa ren-a-carom, sad je 737-400 rent-a-car i vozac NIJE vlasnik! Stoga, da bi THY postao vlasnik 49% BHA oni moraju da unesu kapital, a taj kapital ce biti kroz dva aviona. Opet se vracamo na isto. Ne budul avioni mladji od 10g, THY krsi ugovor!
Za Vasu informaciju, i Kantonalno Tuzilastvo u Sarajevu, Transparencu international i ostale organizacije su pocele skuplajti inoformacije oko ovoga, rekao sam vam da ce biti drugo poluvrijeme ako THY ne ispostuje uslove iz tendera!
Polazeci od tendera, naravno u pravu si. Ako tender zahtjeva registraciju u BiH onda je to OK. Ono sto sam zelio reci je, da je model kao sad i dalje moguc, ukoliko tender naravno nedefinishe neshto drugo. To drugo poluvrijeme ce biti zanimljivo....

Usput: Si citao report zbog pada turske 737-mice u AMS-u ? Zanima me servisiranje buducih aviona, u reziji TA ili BHA ?
FaceOff

#942 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by FaceOff »

Onda smo rezmirali da ce ovaj B737-400 biti vraćen THY, jer je njihovo vlasništvo, a drugi avion umjesto ovog (mladji od 10 god.) će biti isporučen, plus još jedan, tako da će BON imati u vlasništvu 2 mlazna aviona.
ljubav_aha

#943 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

kako tece odrzavanje aviona :?:
Koshpa

#944 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

ljubav_aha wrote:kako tece odrzavanje aviona :?:
po planu

A check nedavno odradjen i sve ko po loju :wink: :thumbup:
ljubav_aha

#945 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

super

a sto je opcenito sa profitom :?:

kad ce napokon postici pozitivnu nulu :?:
Koshpa

#946 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

ljubav_aha wrote:super

a sto je opcenito sa profitom :?:

kad ce napokon postici pozitivnu nulu :?:

E bogami to ti nije moj fah, o tome ti nemam pojma ako ces iskreno, niti znam koliko ima zarade niti koliko potrosnje, ja znam samo da letimo non stop :) i da nema hvala bogu otkazivanja letova pa i zbog vremena npr kao luftika veceras :oops:
ljubav_aha

#947 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

turci imaju plan B :mrgreen:
ins

#948 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ins »

:roll: :roll: :roll: :roll:
ljubav_aha

#949 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

ins wrote:
:roll: :roll: :roll: :roll:
nesto sam pogresno napisala :!: :?:
akcija007

#950 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Kako da planiram svoje putovanje s BH Airlinesom ? Naime letim za Prag i po redu letenja cu biti tamo u 11h ali sta ako bude otkazan, da li BH Airlines ako zna unaprijed dan dva da ce biti otkazan meni javi pa me " seli" na drugu aviokompaniju ili zna tek kad se otvore registracije putnika i prtljage. ?
Da li BHA mene "prebacicuje" na bilo koju drugu avio kompaniju ili tacno na neke odredjene ? Npr. ja dolazim na check in ujutro u 7h i moj let je otkazan ima za Bec u 07:50h i u 7h kad dodjem ja za Bec uveliko vec traje registracija jel BHA mene prebacuje na Austrian preko Beca za Prag ili kako vec to hoda ?

Ovo pitam samo zbog planiranja vremena, ako mi se otkaze povratak iz Praga kome se obracam tamo u Pragu ?

Danas su Skopje i Cirih otkazani
Post Reply