Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
-
alijadzigibau
#926 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Nauka o vjeri u totalno vjerskoj drzavi

- Kupalo
#927 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Slažem se sve dok još uvijek možemo razgovarati, ali mi se čini da oni koji mogu razgovarati u isto vrijeme su neagresivni i pošto sam u fazi narodnih izreka sjetim se i one: "Teško ovci s vukom ratujući i pametnom ludog slušajući."uvjek dobar gost wrote:Kad spomenuh dijalektiku.. i totalitarizam.. ne mogu da se otmem utisku da jedna grupacija ide svjesnu u zloupotrebu konvencije o ljudskim pravima, da jedna grupacija bez obzira na sve posljedice ide u ostvarenje svojih ciljeva...
Skoro sam diskutovao sa jednim svojim kolegom starim sa faxa... nekako nismo se dugo vidjeli.. i sad komentarišemo i diskutujemo o stanju u gradu u državi.. generalno onako razmjenismo stavove i mišljenja...
Kaže meni moj prijatelj... ma ovdje su ugrožena prava vijernika... sa svih strana ometa ih se i remeti.. nema slobode za nas iako je demokratija i iako je zagarantovana sloboda ispoljavanja vjere....
Ja onako ostah u čudu... jer oko sebe vidim pregršt vjerskih objekata, na radiima čujem razne vjerske programe, na televizijama vidim samo vjerske službenike... u novimana čitam o njima.. vidim da su počeli da se bave i politikom... !
Vidim da se petkom manje radi i da je svaki petak "veliki" jer se raja ispaljuju sa posla jer odoše u vjerske objekte... vidim da se nameće vjeronauka u obdaništa i to pod sumnjivim okolnostima i da se pri tome koriste sramni argumenti... vidim da se dijele djeca od malih nogu i da im se nameće koncept nemogućnosti suživota i komunikacije....
Vidim svuda oko sebe profesionalce vijernike, vidim da je vjera i njeno ispoljavanja davno prevazišla kuću odnosno dom... vidim da se ljudi počinju ocjenjivati il vrjedovati po tome koliko sui kao vijernici... vidim oko sebe da ljudi napreduju u karijeri i u životu ukoliko su po mjeri nekoga ili nečega...
Kao opozit svemu tome vidim kriminal koji buja, vidim korupciju koja je postala pošast društva, vidim antagonizme koji se nameću putem određenih medija, vidim smeće, smeće i još smeća gdje gom maknem, vidim da se kupuju diplome... vidim prostituciju koja je u tolikoj mjeri uznapredovala da to nije normalno, vidim maloljetničku delikvenciju koja se otima kontroli.. vidim da gudre po ulicama skoro pa nikad i nije više bilo... vidim da nam zemlja postaje jedno mučno mjesto za život uprkos činjenici da sve vjerske knjige propovjedaju i pozivaju na nešto skroz drugačije...!!
Sad ja pitam onog svog prijatelja do koga je...!!!!???? On onako svezo... jer ni sam kao da ne zna do koga je... ili do čega je.. ali bitno je po meni da skontao je da o tome trebamo da diskutujemo jer složili smo se da ne želimo da živimo u vjerskoj državi već želimo da gradimo sekularnu državu !
Sve je to dijalektika !
Imaju ljudi opravdanje za sve, bitno je pripadat grupi , bila ona navijačka ili neka druga, u grupi smo zaštićeni nema veze što moramo žrtvovat slobodu. Vidiš ljudi ovdje stalno čekaju, svejedno je što im ponudiš daj šta daš samo nek se nešto dešava nema veze što to dugoročno nije dobro. U principu nema razlike između objave i manifesta komunističke partije, obje govore da su svi ljudi jednaki, ali problem nastaje kad na scenu stupi egocentrizam s tendencijom kolektivizma, pa ond čuješ odabrani narod, nebeski narod, narod na Allahovom putu..... u osnovi je strah, prisila i očajnička potreba za pripadanjem, nema veze ako sa određenom grupom imamo samo jedan zajednički interes.
Još uvijek ti je aktuelna parola "Zajedno smo jači." E vidiš kritična misleća masa zazire od kolektivizma i nametanja mišljenja, zazire od provođenja svoje samovolje, pokušava da razgovara i zagorava, ali pravila u startu nisu ista i nema šanse da se nađemo na istoj frekvenciji koliko god da su nam dobri argumenti. Imam osjećaj da se ljudi ovdje ponašaju kao žena koju konstanto muž "leši", a ona jadnica svaki put kaže "al' ja njega volim".
I na kraju gdje su naša prava i naše želje, da nam grad bude čist, da se ne gušimo u smogu, da nam djeca ne ginu na ulicama i da ljudi imaju šta jesti. Gdje je kvalitetno obrazovanje za sve , gdje je više škola i čišće bolnice, gdje je nova Ginekologija, gdje je human odnos prema čovjeku?
Što se više mučimo na ovom svijetu bit će nam lakše na onom
-
Nur40
#928 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Jasno da su razlike bogatstvo, ali ti se boriš protiv toga. Ti ne samo da želiš da budemo svi isti (što je nemoguće, jer nas je Bog takvim raličitim stvorio), već tražiš da budemo svi kao ti i da svi mislimo kao ti. To je nemoguće. Ipak će ti trebati malo više vremena da se naučiš da tolerišeš razlike, a da ih poštuješ možda je to za tebe nedostižno. Ja tebe ne mislim mijenjati, samo ti pokušavam kazati da bi valjda i drugačiji od tebe trebali imati nekakva prava nezavisno od toga da li ih ti odobravaš ili ne, jer ih odobravaju međunarodne konvencije i domaći zakoni. Ali ti ništa ne poštujuš što se ne uklapa u tvoj način razmišljanja.HAVANA wrote: Djeca u tim godinama mogu itekako nešto naučiti a to nešto je ono što je primjereno njihovom uzrastu.
Stvoritelj nije sigurno.
Razlika u ljudima je da li su dobri ili loši , kraj priče.
Razlike su bogatstvo i ja sam najsretniji u takvom okruženju a nosim se sa njima već 38g , vi se ne znate nositi sa njima.
- Kupalo
#929 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Oprosti unaprijed, tolerancija u prevodu znači trpiti, dakle tražiš da Havana trpi razlike, a ne da ih prihvata i razumije? Ne kontam molim te pojasni?Nur40 wrote:Jasno da su razlike bogatstvo, ali ti se boriš protiv toga. Ti ne samo da želiš da budemo svi isti (što je nemoguće, jer nas je Bog takvim raličitim stvorio), već tražiš da budemo svi kao ti i da svi mislimo kao ti. To je nemoguće. Ipak će ti trebati malo više vremena da se naučiš da tolerišeš razlike, a da ih poštuješ možda je to za tebe nedostižno. Ja tebe ne mislim mjenjati, samo ti pokušavam kazati da bi valjda i drugačiji od tebe trebali imati nekakva prava nezavisno od toga da li ih ti odobravaš ili ne, jer ih odobravaju međunarodne konvencije i domaći zakoni. Ali ti ništa ne poštujuš što se ne uklapa u tvoj način razmišljanja.HAVANA wrote: Djeca u tim godinama mogu itekako nešto naučiti a to nešto je ono što je primjereno njihovom uzrastu.
Stvoritelj nije sigurno.
Razlike su bogatstvo i ja sam najsretniji u takvom okruženju a nosim se sa njima već 38g , vi se ne znate nositi sa njima.
- nosara
#930 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Mislim da si istaknuo nevazniji dio njegovog posta...Nur40 wrote:Jasno da su razlike bogatstvo, ali ti se boriš protiv toga. Ti ne samo da želiš da budemo svi isti (što je nemoguće, jer nas je Bog takvim raličitim stvorio), već tražiš da budemo svi kao ti i da svi mislimo kao ti. To je nemoguće. Ipak će ti trebati malo više vremena da se naučiš da tolerišeš razlike, a da ih poštuješ možda je to za tebe nedostižno. Ja tebe ne mislim mijenjati, samo ti pokušavam kazati da bi valjda i drugačiji od tebe trebali imati nekakva prava nezavisno od toga da li ih ti odobravaš ili ne, jer ih odobravaju međunarodne konvencije i domaći zakoni. Ali ti ništa ne poštujuš što se ne uklapa u tvoj način razmišljanja.HAVANA wrote: Djeca u tim godinama mogu itekako nešto naučiti a to nešto je ono što je primjereno njihovom uzrastu.
Stvoritelj nije sigurno.
- uvjek dobar gost
#931 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Kupalo ne samo da ga voli i obožava... već žena koja je hiljadu puta izudarana u sebi traži uzroke .. u sebi vidi krivca za degenek... jer navikla je da mara dolazi kao nagrada...
Sve si dobro sročio.. i jeste logika nas ubi, logika koju su nam nametnuli oni koji svojom glavom skoro pa nikad ni mislili nisu...
Mi jesmo friški u demokratiji skoro pa nemamo nikakve tradicije u istoj... i najveće zlo od svega je da nam je tumače oni koji su uvijek pripadali kolektivitetu... koji nikada nisu mislili glavom svojom...
Znači osnova mora biti pojedinac.. jak svjestan, obrazovan i sa što je manje moguće predrasuda !
Danas nije tako-..-.. sve se kao tumači u ime neke grupe a za svoj sopstveni račun... to nekako danas dođe kao narodni komision.... ! Jer sve se kao radi u ime kolektiviteta a za rad svog sopstrvenog računa, pa odatle velelepna zdanja, vikendice, automobili.. i slične stvari koje su danas u vlasništvu pojedinaca a stečenu su pozivajući se na kolektivitet .... čitajte narodi !
Sa druge strane čišće bolnice, manje nepismenih.. ljepši gradovi i očuvaniji spomenici... u ovoj poziciji sve to je nemoguće jer ne odgovara konceptu koji nam se nudi da ne kažem nameće... jer nosilac svega ovoga je pojedinac a ne kolektivitet iza kojeg se neradnici i nesposobnjakovići zaklanjaju.. ,a samo jedan od načina nametanja je nauka o vjeri.... u sarajevskim obdaništima !
Sve si dobro sročio.. i jeste logika nas ubi, logika koju su nam nametnuli oni koji svojom glavom skoro pa nikad ni mislili nisu...
Mi jesmo friški u demokratiji skoro pa nemamo nikakve tradicije u istoj... i najveće zlo od svega je da nam je tumače oni koji su uvijek pripadali kolektivitetu... koji nikada nisu mislili glavom svojom...
Znači osnova mora biti pojedinac.. jak svjestan, obrazovan i sa što je manje moguće predrasuda !
Danas nije tako-..-.. sve se kao tumači u ime neke grupe a za svoj sopstveni račun... to nekako danas dođe kao narodni komision.... ! Jer sve se kao radi u ime kolektiviteta a za rad svog sopstrvenog računa, pa odatle velelepna zdanja, vikendice, automobili.. i slične stvari koje su danas u vlasništvu pojedinaca a stečenu su pozivajući se na kolektivitet .... čitajte narodi !
Sa druge strane čišće bolnice, manje nepismenih.. ljepši gradovi i očuvaniji spomenici... u ovoj poziciji sve to je nemoguće jer ne odgovara konceptu koji nam se nudi da ne kažem nameće... jer nosilac svega ovoga je pojedinac a ne kolektivitet iza kojeg se neradnici i nesposobnjakovići zaklanjaju.. ,a samo jedan od načina nametanja je nauka o vjeri.... u sarajevskim obdaništima !
-
Nur40
#932 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Slažem se, ali ne mogu ti zahvaliti na ovome "odgajate svoju djecu kako želite" jer nisam ni mislio to pravo nekome dugom prepustiti, niti bilo čije pravo u tom smislu uzurpirati.HAVANA wrote:Odgajajte svoju djecu kako želite ,ja znam kako ću svoju.Ćao
Suština je da svako ima pravo da svoju djecu odgaja u svom svjetonazoru i na način kako to zakoni regulišu. Budući da zakoni ove države dozvoljavaju vjeronauku u javnim školskim i predškolskim ustanovama znači da oni koji žele imaju pravo da to i svojoj djeci osiguraju. Onima koji je ne žele ona im se i ne nameće. To je njihovo pravo.
A druge probleme koji postoje u državi ne treba vezati sa ovim pitanjem, jer i nisu u vezi.
- nosara
#933 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Hvala dragom alahu, zakoni su promjenjiva kategorija...Nur40 wrote:Slažem se, ali ne mogu ti zahvaliti na ovome "odgajate svoju djecu kako želite" jer nisam ni mislio to pravo nekome dugom prepustiti, niti bilo čije pravo u tom smislu uzurpirati.HAVANA wrote:Odgajajte svoju djecu kako želite ,ja znam kako ću svoju.Ćao
Suština je da svako ima pravo da svoju djecu odgaja u svom svjetonazoru i na način kako to zakoni regulišu. Budući da zakoni ove države dozvoljavaju vjeronauku u javnim školskim i predškolskim ustanovama znači da oni koji žele imaju pravo da to i svojoj djeci osiguraju. Onima koji je ne žele ona im se i ne nameće. To je njihovo pravo.
A druge probleme koji postoje u državi ne treba vezati sa ovim pitanjem, jer i nisu u vezi.
-
dino111
#934 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
Žalosno je kada je insan slijep pored očiju i gluh pored ušiju.
Ja od početka govorim da niko nije natjeran da ide na vjeronauku, ali isto tako ne treba nikome ni braniti vjeronauku.
DŽABA JA GOVORIM ALI ONI NE ČUJU
Ja od početka govorim da niko nije natjeran da ide na vjeronauku, ali isto tako ne treba nikome ni braniti vjeronauku.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#935 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Od pocetka tebi neki crtaju, ali Bog dao da ti za dijalog ne znas, dadino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
1. Kao sto je vjeronauka zakonom dozvoljena u vrticu, i ples je, kao i engleski jezik ISTO TAKO DOZVOLJEN. Sramota je da VJEROBAUK placaju poreznici, a ples i engleski roditelji dodatno.
2. Kao sto je milion puta napisano, sramota je da dok je vjerobauk u jednoj sobi/ucionici, djeca koja ne slusaju to sjede u hodniku, ili su ispred skole (osnovci, meni se to desilo kad je mala bila drugi osnovne, tad i napravih picvajz u skoli)
3. KONTAS SAD???
- nosara
#936 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Malehno stvorenje od 4-5 godina ne treba opterecivat strahovima koje imaju odrasli...dino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
S druge strane, nastancani "vjeroucitelji" moraju radit, jel' tako...? Jedino jos da rijesimo kako da ih ne placamo svi, nego samo oni roditelji koji forsiraju svoju djecu da prisustvuju tim obredima...
Licno bih, ako je to cijena, bio za varijantu da se sve dodatne aktivnosti posebno naplacuju od roditelja... Pa ko voli balet, bujrum plati, ko voli vjeru, bujrum plati, itd...
Uh, sad vidjeh, samo vjera je dzaba...
- hepek071
#937 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
uvjek dobar gost wrote:Kupalo ne samo da ga voli i obožava... već žena koja je hiljadu puta izudarana u sebi traži uzroke .. u sebi vidi krivca za degenek... jer navikla je da mara dolazi kao nagrada...
-
dino111
#938 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ne kaže se vjerobauk već vjeronauka.mIRCerka wrote:Od pocetka tebi neki crtaju, ali Bog dao da ti za dijalog ne znas, dadino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
1. Kao sto je vjeronauka zakonom dozvoljena u vrticu, i ples je, kao i engleski jezik ISTO TAKO DOZVOLJEN. Sramota je da VJEROBAUK placaju poreznici, a ples i engleski roditelji dodatno.
2. Kao sto je milion puta napisano, sramota je da dok je vjerobauk u jednoj sobi/ucionici, djeca koja ne slusaju to sjede u hodniku, ili su ispred skole (osnovci, meni se to desilo kad je mala bila drugi osnovne, tad i napravih picvajz u skoli)
3. KONTAS SAD???
trebate se boriti za finansiranje i ostalih aktivnosti, a ne da se borite za ukidanje vjeronauke (nemoj reći da niko ne želi ukinuti vjeronauku jer ta želja je iskazana u velikom broju postova)
Ja po milioniti put pišem da u obdaništu dok je vjeronauka u toku, djeca koja ne idu na vjeronauku NISU na hodniku.
U jednom postu je pisalo da su bila i da je to sada ispravljeno. Opet ću ponoviti da je jedini krivac, ako su djeca na hodniku, njihova odgajateljica koja uzela sebi za pravo da odmara za vrijeme vjeronauke. Zato recite u kojim obdaništima djeca za vrijeme vjeronauke sjede po hodnicima pa da pokrenemo inicijativu da se sankcionišu odgajateljice.
KONTAM JA SAMO TI NE KONTAŠ. U JEDNOM POSTU SI ZA UKIDANJE VJERONAUKE I NAZIVAŠ JE VJEROBAUKOM, A U DRUGOM POSTU OPET TI NEMAŠ NIŠTA PROTIV VJERONAUKE. NEMAŠ SVOJ STAV.
-
dino111
#939 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
ovo je vaša prava slika Nek se ne plaća vjeronauka pa makar ja moro plaćati i balet i ples i jezik....nosara wrote:Licno bih, ako je to cijena, bio za varijantu da se sve dodatne aktivnosti posebno naplacuju od roditelja... Pa ko voli balet, bujrum plati, ko voli vjeru, bujrum plati, itd...dino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
Ovo me podsjeća na jednu poučnu pričicu:
zaželio Suljo da mu komšiji crkne krava. I krava crkla. Nakon nekoliko dana zaželi da i njemu crkne krava. Upitaše ga zašto to želi, a on odgovori:"Da nema komšija od koga kupiti mlijeko".
- Kupalo
#940 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
dino111 wrote:ovo je vaša prava slika Nek se ne plaća vjeronauka pa makar ja moro plaćati i balet i ples i jezik....nosara wrote:Licno bih, ako je to cijena, bio za varijantu da se sve dodatne aktivnosti posebno naplacuju od roditelja... Pa ko voli balet, bujrum plati, ko voli vjeru, bujrum plati, itd...dino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
zaželio Suljo da mu komšiji crkne krava. I krava crkla. Nakon nekoliko dana zaželi da i njemu crkne krava. Upitaše ga zašto to želi, a on odgovori:"Da nema komšija od koga kupiti mlijeko".
Ima psihijatar u Mostaru Meša, koji je svojim pacijentima naplaćivao sesije i po 50 KM, kad smo ga mi pitali zašto , on je odgovorio: "Ako im stvarno treba terapija platit će, kad skontaju da im je preskupo izlječeni su!"
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#941 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
dino, ono sto je najtuznije od svega jeste stav da su islam i bosnjaci u sarajevu ugrozeni. Mozda to pije vode kod nekoga, kod mene ne pije.dino111 wrote:Ne kaže se vjerobauk već vjeronauka.mIRCerka wrote:Od pocetka tebi neki crtaju, ali Bog dao da ti za dijalog ne znas, dadino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
3. KONTAS SAD???
trebate se boriti za finansiranje i ostalih aktivnosti, a ne da se borite za ukidanje vjeronauke (nemoj reći da niko ne želi ukinuti vjeronauku jer ta želja je iskazana u velikom broju postova)
Ja po milioniti put pišem da u obdaništu dok je vjeronauka u toku, djeca koja ne idu na vjeronauku NISU na hodniku.
U jednom postu je pisalo da su bila i da je to sada ispravljeno. Opet ću ponoviti da je jedini krivac, ako su djeca na hodniku, njihova odgajateljica koja uzela sebi za pravo da odmara za vrijeme vjeronauke. Zato recite u kojim obdaništima djeca za vrijeme vjeronauke sjede po hodnicima pa da pokrenemo inicijativu da se sankcionišu odgajateljice.
KONTAM JA SAMO TI NE KONTAŠ. U JEDNOM POSTU SI ZA UKIDANJE VJERONAUKE I NAZIVAŠ JE VJEROBAUKOM, A U DRUGOM POSTU OPET TI NEMAŠ NIŠTA PROTIV VJERONAUKE. NEMAŠ SVOJ STAV.
Jeste vjerobauk jer ne cuh da ijedno dijete isprica nesto poucno (a procitaj samo bilo koju knjigu sufijskih mudrosti, sve vrvi od pouka) ali zato djeca ZNAJU da ce im jezik odrvenit ako opsuju, ZNAJU da je dzehnmska vatra vaka i naka...itd...
1. VjeroBauk je uveden hinjski, uz LAZ da su SVI RODITELJI djece koja trenutno idu u vrtice ANKETIRANI.
2. IZ bi trebala da snosi troskove svojih uposlenika, a ne da se te pare izdvajaju iz Budzeta OD SVE Djece, da bi SAMO NEKA djeca imala vjeroBAuk, i da cuclaju limuntos i grickaju virsle kojima istice rok trajanja za par dana
3. Kao sto je vjerobauk fakultativan, tako je fakultativan i jezik, i ples...SVIMA JEDNAKO ili NEK ZABORAVE na to.
4. Hajmo sad svi u jedan glas: Islam je ugrozen u Sarajevu, a sax je leglo komunisticko cetniluka sa ustaskim primjesama, sve zavjera trulog kapitalistickog sejtanskog zapada!
- nosara
#942 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ma nisi u pravu... JA, dakle govorim u svoje ime, bih zabranio vjeronauk generalno, jer nikom nista dobro ne donosi taj nazadak...dino111 wrote:ovo je vaša prava slika Nek se ne plaća vjeronauka pa makar ja moro plaćati i balet i ples i jezik....nosara wrote:Licno bih, ako je to cijena, bio za varijantu da se sve dodatne aktivnosti posebno naplacuju od roditelja... Pa ko voli balet, bujrum plati, ko voli vjeru, bujrum plati, itd...dino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
Znaci, samo u okviru vjerskih institucija bih dozvolio propagandu te vrste...
A kako bi se to placalo, pa znam samo da ne bih dozvolio "grantove" za takve stvari...
-
Raz
#943 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
ja se izvinjavam, al' da ja opet ponovim, neki ljudi nikako da odgovore...
DINO111, NUR40 - moze li ovako? nije li ovo najpostenije? molim jasan odgovorRaz wrote:34 strane postova, i jos uvijek neki ljudi nikako da skontaju u cemu je problem.
Ministarstvo ima para za 1 (jedan) specijalizirani program. Pod specijaliziranim programom u zakonu podrazumjeva se ono sto je vec neko naveo na ovoj temi (vjeronauka, strani jezik, gluma, lutkarstvo...). Dalje, posto se promijenio nacin finansiranja dosadasnjeg specijaliziranog programa (vjeronauke) i sada se placa iz djepova svih gradjana kantona pa bi posteno (i po zakonu) bilo napraviti anketu koja bi glasila:
Za koji specijalizirani program bi se Vi odlucili (napisati redoslijed izbora, 1, 2, ...):
1. vjeronauka (i koja)
2. strani jezik (i koji)
3. gluma
4. lutkarstvo
...
(izbor specijaliziranih programa napraviti nakon nalazenja kompetentnih "predavača" za svaki od ponuđenih programa, da ne bi došli u situaciju da se odabere neki specijalizirani program pa da poslije nema predavača za isti)
U slučaju da Ministarstvo kaže da ima para i za više od jednog programa to navesti u anketi. Odabrati one programe koji su dobili najviše glasova. Ostale programe takođe obezbjediti uz uslov da roditelji plaćaju (kao što je i do sada slučaj) po 10KM za pohađanje dodatnih programa koje ne bi finansiralo Ministarstvo.
Anketirati sve roditelje čija djeca pohađaju bilo koje javno obdanište na području kantona Sarajevo.
Istu anketu raditi pocetkom svake "obdanišne" godine jer se svake godine pojavljuju novi roditelji (djeca) kojima treba omogućiti da učestvuju u izboru specijaliziranog programa.
Ja stvarno ne vidim niti jedan problem u ovom gore navedenom. Niko ovdje ne zabranjuje nekom da svoje dijete šalje na vjeronauku, ples, glumu, strani jezik... Čak štaviše, daje se izbor roditeljima da odluče (svake godine) šta će se finansirati iz đepova svih građana kantona pri čemu se ne ukida i organizovanje ostalih specijaliziranih programa pod uslovom da se dodatno plaćaju.
-
dino111
#944 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
[/quote][/quote]nosara wrote: Ma nisi u pravu... JA, dakle govorim u svoje ime, bih zabranio vjeronauk generalno, jer nikom nista dobro ne donosi taj nazadak...![]()
Znaci, samo u okviru vjerskih institucija bih dozvolio propagandu te vrste...![]()
A kako bi se to placalo, pa znam samo da ne bih dozvolio "grantove" za takve stvari...Eto...
Za tebe je možda vjeronauka nazadak, za mene i mnoge druge nije.
I ja poštujem tvoj stav i imaš pravo da ti djete ne ide na vjeronauku kako se ne bi unazadilo, ali isto tako nemoj meni i mnogima drugima da ospravaš pravo na vjeronauku koje nam UN i naš zakon daje.
- HAVANA
#945 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Nur40 wrote:Jasno da su razlike bogatstvo, ali ti se boriš protiv toga. Ti ne samo da želiš da budemo svi isti (što je nemoguće, jer nas je Bog takvim raličitim stvorio), već tražiš da budemo svi kao ti i da svi mislimo kao ti. To je nemoguće. Ipak će ti trebati malo više vremena da se naučiš da tolerišeš razlike, a da ih poštuješ možda je to za tebe nedostižno. Ja tebe ne mislim mijenjati, samo ti pokušavam kazati da bi valjda i drugačiji od tebe trebali imati nekakva prava nezavisno od toga da li ih ti odobravaš ili ne, jer ih odobravaju međunarodne konvencije i domaći zakoni. Ali ti ništa ne poštujuš što se ne uklapa u tvoj način razmišljanja.HAVANA wrote: Djeca u tim godinama mogu itekako nešto naučiti a to nešto je ono što je primjereno njihovom uzrastu.
Stvoritelj nije sigurno.
Đe si Kosmopolita,nisam te prepozno
- uvjek dobar gost
#946 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Meni je i ovdje primjerenija narodna pripovjetka o Hadžiji i slijepcu....dino111 wrote:ovo je vaša prava slika Nek se ne plaća vjeronauka pa makar ja moro plaćati i balet i ples i jezik....nosara wrote:Licno bih, ako je to cijena, bio za varijantu da se sve dodatne aktivnosti posebno naplacuju od roditelja... Pa ko voli balet, bujrum plati, ko voli vjeru, bujrum plati, itd...dino111 wrote:e moj Nur40 džaba je nekima govoriti.
Probati ću da skratim... dok je moj stari bio na linijama odbrane grada, a mi ostali u podrumu il izbjeglištvu.. nekako se pored linija i pored nas "podrumaša" ili pored nas izbjeglica.. provukao bauk anti-civilizacije, kad to kažem mislim sljedeće... moj stari je čekao oko tri mjeseca sa svojim učešćem u odbrani jer nije bilo oružija.. on je krenuo na liniju da brani mene, mamu i osnovne vrijednosti čovječanstva, onsnovne postulate civilizacije, (nije tražio novac il bilo šta).... koje su tada napadali bradati ljudi sa obronaka Trebevića i okolnih proplanaka i uzvišenja... on tada nije branio Kešu, Arziju, Taju il Brankovića... da su mu rekli šta će na kraju biti garant bi se ispalio !
Danas u miru nekom kvazi opet su ugroženi postulati čovječanstva i to opet u Sarajevu ali i oko njega... hoćemo li mi braniti te postulate ili ćemo se praviti da se ništa ozbiljno ne dešava..?
Da se sutra ukine nauka o vjeri iz JU Djeca Sarajeva bili Dino i sve ostale nevjerne Dine time bila ugrožena prava vijernika...??? Ja mislim da ne bi, jer postoji čitav niz drugih ustanova i institucija gdje se vjera može upražnjavati i izučavati.., ali tvoj rigidan odgovor bi bio DA prava su nam ugrožena iako smo već ušli u škole, na univerzitete u studentske domove, u institucije države... po svemu sudeći ti nisi za vjeronauku u obdaništima već za vjersku Bosnu i Hercegovinu zemlju svih njenih naroda (slobodno čitaj stada). Ja NISAM, ja sam za građanski državu, zemlju ravnopravnih pojedinaca.. !
Tu je problem najveći od svega i nemojmo se folirati da kao vjeronauka nema veze sa dvije škole pod jednim krovom, sa politikom na univerzitetima, sa politikom vladajućih stranaka, sa podjelom BiH kojoj neke grupe teže, sa vladavinom podobnih a ne sposobnih, sa Brankovićem lopovom i sa još 10001 razlogom... od kojih je najvažniji kriminal u svakoj pori našeg društva.... kriminal na koji trebamo šutati, a kud bolje populacije za šutnju od zatucane ii bogobojazne, pune predrasuda ,a nepismene populacije....!
- seln
#947 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Gdje ce se zavrsiti ovo putovanje?
Sa hodzom koji uci trudnici u pupak?
Sa hodzom koji uci trudnici u pupak?
- uvjek dobar gost
#948 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ja sam za ZA, znači ne može meni neko određivati i mom djetetu unaprijed i rigidno ! Znači evo moj odgovor strani jezik Francuski pod jedan i pod dva lutkarstvo !, da ima sport neki pod tri stavio bih skijanje !Raz wrote:ja se izvinjavam, al' da ja opet ponovim, neki ljudi nikako da odgovore...
DINO111, NUR40 - moze li ovako? nije li ovo najpostenije? molim jasan odgovorRaz wrote:34 strane postova, i jos uvijek neki ljudi nikako da skontaju u cemu je problem.
Ministarstvo ima para za 1 (jedan) specijalizirani program. Pod specijaliziranim programom u zakonu podrazumjeva se ono sto je vec neko naveo na ovoj temi (vjeronauka, strani jezik, gluma, lutkarstvo...). Dalje, posto se promijenio nacin finansiranja dosadasnjeg specijaliziranog programa (vjeronauke) i sada se placa iz djepova svih gradjana kantona pa bi posteno (i po zakonu) bilo napraviti anketu koja bi glasila:
Za koji specijalizirani program bi se Vi odlucili (napisati redoslijed izbora, 1, 2, ...):
1. vjeronauka (i koja)
2. strani jezik (i koji)
3. gluma
4. lutkarstvo
...
(izbor specijaliziranih programa napraviti nakon nalazenja kompetentnih "predavača" za svaki od ponuđenih programa, da ne bi došli u situaciju da se odabere neki specijalizirani program pa da poslije nema predavača za isti)
U slučaju da Ministarstvo kaže da ima para i za više od jednog programa to navesti u anketi. Odabrati one programe koji su dobili najviše glasova. Ostale programe takođe obezbjediti uz uslov da roditelji plaćaju (kao što je i do sada slučaj) po 10KM za pohađanje dodatnih programa koje ne bi finansiralo Ministarstvo.
Anketirati sve roditelje čija djeca pohađaju bilo koje javno obdanište na području kantona Sarajevo.
Istu anketu raditi pocetkom svake "obdanišne" godine jer se svake godine pojavljuju novi roditelji (djeca) kojima treba omogućiti da učestvuju u izboru specijaliziranog programa.
Ja stvarno ne vidim niti jedan problem u ovom gore navedenom. Niko ovdje ne zabranjuje nekom da svoje dijete šalje na vjeronauku, ples, glumu, strani jezik... Čak štaviše, daje se izbor roditeljima da odluče (svake godine) šta će se finansirati iz đepova svih građana kantona pri čemu se ne ukida i organizovanje ostalih specijaliziranih programa pod uslovom da se dodatno plaćaju.
-
dino111
#949 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ko kaže da su bošnjaci u Sarajevu ugroženi???mIRCerka wrote:dino111 wrote:dino, ono sto je najtuznije od svega jeste stav da su islam i bosnjaci u sarajevu ugrozeni. Mozda to pije vode kod nekoga, kod mene ne pije.
Jeste vjerobauk jer ne cuh da ijedno dijete isprica nesto poucno (a procitaj samo bilo koju knjigu sufijskih mudrosti, sve vrvi od pouka) ali zato djeca ZNAJU da ce im jezik odrvenit ako opsuju, ZNAJU da je dzehnmska vatra vaka i naka...itd...
1. VjeroBauk je uveden hinjski, uz LAZ da su SVI RODITELJI djece koja trenutno idu u vrtice ANKETIRANI.
2. IZ bi trebala da snosi troskove svojih uposlenika, a ne da se te pare izdvajaju iz Budzeta OD SVE Djece, da bi SAMO NEKA djeca imala vjeroBAuk, i da cuclaju limuntos i grickaju virsle kojima istice rok trajanja za par dana
3. Kao sto je vjerobauk fakultativan, tako je fakultativan i jezik, i ples...SVIMA JEDNAKO ili NEK ZABORAVE na to.
4. Hajmo sad svi u jedan glas: Islam je ugrozen u Sarajevu, a sax je leglo komunisticko cetniluka sa ustaskim primjesama, sve zavjera trulog kapitalistickog sejtanskog zapada!
Možda neki vjeroučitelji ne prenose znanje ispravno na djecu, onda hajmo pokušati da to ispravimo a ne da se borimo za ukidanje vjeronauke i tu aktivnost pogrdno nazivamo.
Vjeronauka nije hinjski uvedena, fino se kaže ako grupa roditelja želi vjeronauku potrebno je i omogućiti.
Vjeronauka je i zakonski i UN konvencijom zagarantovana pa se ne može stavljati u isti koš sa plesom baletom i sl.
IZ se izborila da se vjeronauka ubaci u budžet.
Ali sa tobom se ne može diskutovati jer nećeš objektivno da razmišljaš i da se izvučeš isod šape Senada Pećanina.
- hepek071
#950 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ne osporava niko pravo za vjeronauku bilo kome. Vjeronauk imaš u okviru crkve i džamije. Sada, infiltiranjem u vrtiće i škole, vjeronauk pada na teret SVIH POREZNIH OBVEZNIKA! i niko ih ne pita šta oni, odnosno savako od njih želi. Namjerno i sa pravom kažem infiltriranje i to po političkoj liniji jer u normalnom društvu se o ovim stvarima odlučuje kroz javne rasprave i referendumom. Kod nas nije bilo čak ni rasprave u Kantinalonj skupštini. Možda na isti način uvedemo nauk da je zemlja ravna ploča.
Pošteno je da ima sve na raspolaganju u vrtiću, ali da svaku aktivnost koju želi čovjek plati iz svoga džepa.
Ja bih stvarno volio da BiH uvede, poput Njemačke tzv. crkveni porez. Pa baš bih volio da vidim te velike muslimane, katolike i pravoslavce i koliko bi materijalno podržali religiju, koju ovdje tako vatreno i isključivo verbalno zastupaju, dok drugi plaćaju njihovo šenlučenje.
Vjeruj ti hadžija u šta hoćeš, al živ bio drži ruku samo u svom fesu
Pošteno je da ima sve na raspolaganju u vrtiću, ali da svaku aktivnost koju želi čovjek plati iz svoga džepa.
Ja bih stvarno volio da BiH uvede, poput Njemačke tzv. crkveni porez. Pa baš bih volio da vidim te velike muslimane, katolike i pravoslavce i koliko bi materijalno podržali religiju, koju ovdje tako vatreno i isključivo verbalno zastupaju, dok drugi plaćaju njihovo šenlučenje.
Vjeruj ti hadžija u šta hoćeš, al živ bio drži ruku samo u svom fesu