1001 Koristan Savjet

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
valter.ba

#926 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by valter.ba »

Problem, nove farmerke sam ko zna kako uspjeo ostetiti na koljenu :(. Ima mali zarez kao da je ziletom zasjeceno I vlakna su se pocela pomalo razilaziti. Jos uvijek je to mali zarez ali postajace sve veci sigurno. Nekada su u topshopu ako se dobro sjecam imali neko ljepilo za tkaninu. Da li je neko to probao i znate li gdje se moze naci???
Nisrin

#927 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

valter.ba wrote:Problem, nove farmerke sam ko zna kako uspjeo ostetiti na koljenu :(. Ima mali zarez kao da je ziletom zasjeceno I vlakna su se pocela pomalo razilaziti. Jos uvijek je to mali zarez ali postajace sve veci sigurno. Nekada su u topshopu ako se dobro sjecam imali neko ljepilo za tkaninu. Da li je neko to probao i znate li gdje se moze naci???

vise nemaju! odnesi krojacu, najbolje je...pa nek vidi da li da prostopa kao fazon ili nek uradi sta vec moze...
RoastedPumpkin

#928 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by RoastedPumpkin »

ljudi, ove godine mi je uzasna vlaga u stanu. u spavacoj sobi mi je u cosku zida pocela da se pojavljuje ona kao budj zelenkastosivkasta.
cime ocistiti? kako sprijeciti?

medjutim, mene je vise zabrinulo ono sto danas otkrih :mrgreen:
imam jednu kutiju od cipela u kojoj drzim neke drage uspomene. danas sam vidjela da je i unutra pocela da se hvata budj i osjeti njen miris.
postoji li nesto sto se moze staviti unutra da zastitim te stvarcice?
alkalna_baterija

#929 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by alkalna_baterija »

RoastedPumpkin wrote:ljudi, ove godine mi je uzasna vlaga u stanu. u spavacoj sobi mi je u cosku zida pocela da se pojavljuje ona kao budj zelenkastosivkasta.

imam jednu kutiju od cipela u kojoj drzim neke drage uspomene. danas sam vidjela da je i unutra pocela da se hvata budj i osjeti njen miris.
zidove peri varikinom, jest da se malo čuje ali nakon što prozračiš, bude bolje :D i nek ti bude redovno provjetrena prostorija... ako si u kući, ako ništa poredaj par komada stiropora s gornje strane ploče gdje se javlja vlaga, ako si u stanu a to se tek pojavilo, nek komšija provjeri cijevi :D

a kutijicu stavi u neku kesu, ne bi trebalo onda da zahvata stvari unutra :|
RoastedPumpkin

#930 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by RoastedPumpkin »

alkalna_baterija wrote:
RoastedPumpkin wrote:ljudi, ove godine mi je uzasna vlaga u stanu. u spavacoj sobi mi je u cosku zida pocela da se pojavljuje ona kao budj zelenkastosivkasta.

zidove peri varikinom, jest da se malo čuje ali nakon što prozračiš, bude bolje :D i nek ti bude redovno provjetrena prostorija... ako si u kući, ako ništa poredaj par komada stiropora s gornje strane ploče gdje se javlja vlaga, ako si u stanu a to se tek pojavilo, nek komšija provjeri cijevi :D

a kutijicu stavi u neku kesu, ne bi trebalo onda da zahvata stvari unutra :|
u stanu sam. ove godine prvi put. sli samo u jednom cosku i dijelu zida. i siri se.
samo ne znam otkud u kutiji :sad:
alkalna_baterija

#931 Re: 1001 Koristan Savjet

probaj očistiti varikinom... kakva je izolacija?
Danguba

#932 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Danguba »

treba otkloniti uzroke a varkina je zadnja.
budj ili plijesanj je nezdrav za ljudski organizam i treba traziti uzroke stvaranja tih gljivica.

kao sto neko rece, provjetravanje prostorije, prilikom kuhanja koristiti napu ili odskrinuti prozor. susiti ves u prostoriji gdje je prozor odskrinut. uglavnom, povecana vlaznost i razlika u temperaturi stvara te probleme.

kada to ocistis, ima u prodavnicama boja i lakova tekucina koja se dodaje u ''jupol'' i godinama se ne stvara budj.
ako imas nekoga vani ima posebna farba za kuhinje i kupatila koja sprecava nastajanje toga.

Image

Image
pink floydd

#933 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by pink floydd »

kupiš boju za čamce i ofarbaš. Nakon što to malo očistiš i po mogućnosti osušiš, ja "deveram" sa vlagom godinama i samo to mi je pomoglo.
maybelline

#934 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by maybelline »

Neki savjet za herpes...?
wewa

#935 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by wewa »

maybelline wrote:Neki savjet za herpes...?
etericno ulje cajevca, ima u dm-u
Danguba

#936 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Danguba »

maybelline wrote:Neki savjet za herpes...?
meni dok se pojavi na usni(neki stres) stavim malo paste za zube i preko noci se umiri. nema razvijanja. :D
supercali

#937 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

za herpes sam od nekoga cuo da pomaze ono iz uha
nisam probao niti sam vidio nekoga da to licno radi samo sam cuo tako da ne znam je li ucinkovito
__Phoenix__

#938 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by __Phoenix__ »

Slomio sam mali dio što drži vratašca na kant u zamrzivaču, postoji li neki način ljepljena plastike i na tako malim temperaturama?
alkalna_baterija

#939 Re: 1001 Koristan Savjet

Kako da se riješim uhalaža na balkonu? Nema apsolutno nikakve hrane tamo, a one kolo vode. Unesem ih bar 3, 4 kad unosim odjeću sa štrika. Krajnje su mi gadne i odvratne s onim njihovim antenama, da ne spominjem koliko ih se bojim... :cry: Neki efikasan prah, postupak, nešto...? :roll:
supercali

#940 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

fino ti precisti vlazna i mracna mjesta na balkonu ili ako imas neku biljku takodjer

fino uzmi konzervu od tune i stavi preko nje kutiju i odskrini je malo da mogu uci i cekaj dok tu ne pocnu partijati a onda im jebi mater
alkalna_baterija

#941 Re: 1001 Koristan Savjet

Prečistila svaki mogući milimetar do kojeg sam mogla doći... ali ima par pukotina i šupljina gdje se vjerovatno zavuku... je li ima nek sprej, prah, krema, išta slično da nanesem na i oko tih pukotina?
supercali

#942 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

alkalna_baterija wrote:Prečistila svaki mogući milimetar do kojeg sam mogla doći... ali ima par pukotina i šupljina gdje se vjerovatno zavuku... je li ima nek sprej, prah, krema, išta slično da nanesem na i oko tih pukotina?
ima al moras sa zastitnim odijelom onim stavljati tako da u biti nema
nego uzmi slame i stavi pod kutiju ili konzervu tune koja nije oprana pa ih namami tu
a pukotine mozes kasnije zamaltati ili slicno sta ja znam

nemoj samo brisati coskove nego vidi i medju stvarima jer uu biti vole vlazna i mracna mjesta a majka cuva jaja sve dok se ne izlegu jajasca tako da je lako unistiti "gnijezdo" i majku ako nadjes
alkalna_baterija

#943 Re: 1001 Koristan Savjet

to će neko drugi da odradi, ja ih ne smijem ni cipelom ubit :D

hvala na savjetima :D
supercali

#944 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

a sad zamjeni metlu necim korisnijim :D
alkalna_baterija

#945 Re: 1001 Koristan Savjet

supercali wrote:a sad zamjeni metlu necim korisnijim :D
:lol:
supercali

#946 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by supercali »

da ti iskreno kazem neces naci duzinu kao metla al eto potrudi se :D
Nisrin

#947 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by Nisrin »

Kako se rijesiti buha od macketina??? Ulicne mace mi usle kroz otvoren prozor i unijele mi buhe---inace, ne volim zivotinje po kuci...
ema_

#948 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by ema_ »

Kako se riješiti mirisa vlage sa namještaja? Bilo mi malo počelo hvatati na podovima sećije i ja očistila domestosom to sve i bila ih okrenula naopako i zračila sedmicu, al kao da opet malo osjetim miris? Da, inače imam pseći nos :-) .

I još jedno, kako izvuči miris isto vlage - auto mi je bilo poplavilo i podovi su bili mokri i onako se osušili sami, al ostao miris onaj niđe veze, a nije bilo načina fakat da se to suši drugačije... Ikakav savjet?
FrozenCastle

#949 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by FrozenCastle »

Nisrin wrote:Kako se rijesiti buha od macketina??? Ulicne mace mi usle kroz otvoren prozor i unijele mi buhe---inace, ne volim zivotinje po kuci...
Probaj šamponom protiv buha što ima kupiti po ovim tržnim centrima.
FrozenCastle

#950 Re: 1001 Koristan Savjet

Post by FrozenCastle »

alkalna_baterija wrote:Kako da se riješim uhalaža na balkonu? Nema apsolutno nikakve hrane tamo, a one kolo vode. Unesem ih bas 3, 4 kad unosim odjeću sa štrika. Krajnje su mi gadne i odvratne s onim njihovim antenama, da ne spominjem koliko ih se bojim... :cry: Neki efikasan prah, postupak, nešto...? :roll:
Kad sam dobila ružine latice za slatko u njima je bilo puno uholadža da Bog sačuva. Neke su i pobjegle pa bi se kasnije pojavile i onda bi ih sprejom za bube sredila.

Stavi mrežu na prozor balkona da možeš zračiti prostoriju i ako imaš ruža na balkonu provjeri ili najbolje baci ih.
Post Reply