Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
abdulazizsarajevo
#926 Re: Cijene stanova All about
JohnGotti ,
ako su te nategli kao sto jedan ovdje rece...bas adekvatan izraz za ovo niko ti nije kriv...zato si imao stan prije godinu dana..i imas vec danas 1 godinu manje za vracati kredit nego prosle godine...nije sve crno..
a te tvoj prognoze da nece ici stanovi nize mi malo nejano zvuce pratis li ti dnevna desavanja kod nas ovdje..i sta se desilo sa platama budzetskih korisnika?? znas li koliko je % budzetskih korisnika od ukupno zaposelmih??
pratis li na stranicama agencija za nekretnine sto stavljaju "KORIGOVANA CIJENA"?
Pratis li mozda http://www.*** SPAM ***.ba tu mozes sve vidjeti...i po broju oglasa i po cijeni..snimi danasnje stanje prosjecne cijene stana na alipasinu npr. i postavi nebilo ti zapovjedjeno prosjecnu cijenu u matru iduce godine..
Onda dovoljno je da pratis, a ne pratis jer ti ne treba kupio si stan, cijene prodavaca stanova vrtovi sunca, pa onda tibra buca potok, pa onda rosulje i bh servis...pa onda Sip gdje vec danas mozes vidjeti da se stan na Sipu prodaje za nevjerovatnih 2000KM /m2 na http://www.market.ba
Stoga sretno u daljim analizama.
ako su te nategli kao sto jedan ovdje rece...bas adekvatan izraz za ovo niko ti nije kriv...zato si imao stan prije godinu dana..i imas vec danas 1 godinu manje za vracati kredit nego prosle godine...nije sve crno..
a te tvoj prognoze da nece ici stanovi nize mi malo nejano zvuce pratis li ti dnevna desavanja kod nas ovdje..i sta se desilo sa platama budzetskih korisnika?? znas li koliko je % budzetskih korisnika od ukupno zaposelmih??
pratis li na stranicama agencija za nekretnine sto stavljaju "KORIGOVANA CIJENA"?
Pratis li mozda http://www.*** SPAM ***.ba tu mozes sve vidjeti...i po broju oglasa i po cijeni..snimi danasnje stanje prosjecne cijene stana na alipasinu npr. i postavi nebilo ti zapovjedjeno prosjecnu cijenu u matru iduce godine..
Onda dovoljno je da pratis, a ne pratis jer ti ne treba kupio si stan, cijene prodavaca stanova vrtovi sunca, pa onda tibra buca potok, pa onda rosulje i bh servis...pa onda Sip gdje vec danas mozes vidjeti da se stan na Sipu prodaje za nevjerovatnih 2000KM /m2 na http://www.market.ba
Stoga sretno u daljim analizama.
-
JohnGotti
#927 Re: Cijene stanova All about
Et' sad... ne moze covjek drugacije ni da misli, odma' il' je agent, il' su ga nategli...
Bilo kako bilo, "slom" nekretnina u USA je podrazumijevao "strmoglavi" pad od 15%. A recesija je pad BDP od par procenata. Kanada, Kina... nije ni bilo recesije. Tako da, ovim sto prizeljkuju da se ovdje prepolove cijene - sve najbolje. Eto zelim to i ja, pa da namirim sve propusteno, i uzmem jos 2 stana. Najmanje.
Znaci, ljudi nikako da shvate, da cijena zivljena u malo vecem gradu, znaci i malo vecu cijenu, nego u nekom manjem mjestu. Zasto? Zato sto postoji citav niz jakih firmi, sjedista i organizacija, koje dobro placaju. To sto neko ima losu platu u rudniku, ko zna gdje, ne znaci nista. Nema socijalne pravde. Nemas? Jbga, al' sta bi covjek... Poredeci cijene sa okruzenjem, nigdje, ali nigdje nisu manje. Cak i u glavnom gradu Moldavije. Lijepo je imati vlazne snove, pa ko zna... mozda se i ostvare. Supe stare 50 godine koje prokisnjavaju i prije su za rusenje, nego renoviranje, i potoke kojekave, i ne racunamo. Srecno u kombinacijama strasnim. Ja ipak predlazem da gledate kako da zaradite vise, a ne da nesto pojeftini. Sto bi rekli, svakom svoje.
Bilo kako bilo, "slom" nekretnina u USA je podrazumijevao "strmoglavi" pad od 15%. A recesija je pad BDP od par procenata. Kanada, Kina... nije ni bilo recesije. Tako da, ovim sto prizeljkuju da se ovdje prepolove cijene - sve najbolje. Eto zelim to i ja, pa da namirim sve propusteno, i uzmem jos 2 stana. Najmanje.
Znaci, ljudi nikako da shvate, da cijena zivljena u malo vecem gradu, znaci i malo vecu cijenu, nego u nekom manjem mjestu. Zasto? Zato sto postoji citav niz jakih firmi, sjedista i organizacija, koje dobro placaju. To sto neko ima losu platu u rudniku, ko zna gdje, ne znaci nista. Nema socijalne pravde. Nemas? Jbga, al' sta bi covjek... Poredeci cijene sa okruzenjem, nigdje, ali nigdje nisu manje. Cak i u glavnom gradu Moldavije. Lijepo je imati vlazne snove, pa ko zna... mozda se i ostvare. Supe stare 50 godine koje prokisnjavaju i prije su za rusenje, nego renoviranje, i potoke kojekave, i ne racunamo. Srecno u kombinacijama strasnim. Ja ipak predlazem da gledate kako da zaradite vise, a ne da nesto pojeftini. Sto bi rekli, svakom svoje.
-
cobankov1
#928 Re: Cijene stanova All about
Ko želi stvarno da kupi novogradnju (Tibra) Otoka,neka ode i ozbiljno porazgovara sa kontakt osobom navedenom na njihovoj stranici,ljudi su fer može se dogovoriti (namjerno neću da kažem cijene).
A ovi pa...ci što dilaju stanove ili ove starkelje što reda radi pogode sa agencijom(a sve drže cijene napuhane u oglasima),pa ako upali dobro i jest,samo ozbiljno razgovarajte,bez posrednika (naravno popričajte sa advokatom kojem vjerujete.zbog provjera i detalja).
Kupovali su mnogi po 400KM (poslije rata),pa preprodavali,opet kupovali i ukrug,zato su i napuhali cijene.
Agencije se gase,jer nemaju da plate ni za firmu,ali još drže cijene,zato treba oprezno tražiti,nemože kvadrat starogradnje poslije Marindvora biti jači od 1500,pa shega je sada zbog kučepazitelja će biti povečani troškovi i ne isplati se staru gradnju dugo držati.
Kome fakturisati novonastale troškove,a život je jedan.
pozzzzz
A ovi pa...ci što dilaju stanove ili ove starkelje što reda radi pogode sa agencijom(a sve drže cijene napuhane u oglasima),pa ako upali dobro i jest,samo ozbiljno razgovarajte,bez posrednika (naravno popričajte sa advokatom kojem vjerujete.zbog provjera i detalja).
Kupovali su mnogi po 400KM (poslije rata),pa preprodavali,opet kupovali i ukrug,zato su i napuhali cijene.
Agencije se gase,jer nemaju da plate ni za firmu,ali još drže cijene,zato treba oprezno tražiti,nemože kvadrat starogradnje poslije Marindvora biti jači od 1500,pa shega je sada zbog kučepazitelja će biti povečani troškovi i ne isplati se staru gradnju dugo držati.
Kome fakturisati novonastale troškove,a život je jedan.
pozzzzz
- Haris.ba
#929 Re: Cijene stanova All about
A zar njima prije godinu dana nije kvadrat bio 2500? A sada 1800?cobankov1 wrote:Ko želi stvarno da kupi novogradnju (Tibra) Otoka,neka ode i ozbiljno porazgovara sa kontakt osobom navedenom na njihovoj stranici,ljudi su fer može se dogovoriti (namjerno neću da kažem cijene).
Znas li nabrojati neku agenciju koja se ugasila?cobankov1 wrote:Agencije se gase,jer nemaju da plate ni za firmu
Al ipak jeste, sta cemo sad? Mada jeste da u Hrasnici ima stanova za 1300 po kvadratu.cobankov1 wrote:nemože kvadrat starogradnje poslije Marindvora biti jači od 1500
P.S.
Sada se isplati uzeti samo novogradnja. Jer vecinu(stanogradjevinara) pritiscu rate koje dolaze na naplatu, ili zamrznuti kapital u stanovima. Vecina prodavaca polovnih stanova nema tih problema.
Nego trazim, a ne mogu da nadjem stan u novogradnji koji ima halu sa pendjerom i zasebnu kuhinju sa pendjerom. Zna li neko odkuda ova moda da svugdje dnevni, kuhinja i trpezarija budu spojeni? Mislim da sam raspored kakav trazim vidio samo u Tehelu na Skenderiji(al to je bilo davno).
-
Richard Peti
-
salash
#931 Re: Cijene stanova All about
stanovi u Vrtovima sunca imaju pendzer u kuhinji a neki stanovi, oni malo veći, imaju i pendzer u hali...
- Cinik
#932 Re: Cijene stanova All about
Jedina dva mjesta gdje se isplati kupiti stan jesu: Jezero i Kosevsko brdo. Oni koji zive u Buca Potoku znaju kako je tamo zimi, a o Otoci i da ne pricam. Ilidza je odron odrona a 1m^2 = 2K KM <- lol, Vogoscu ne bih ni da spominjem, lijepo mjesto za zivljenje sigurno ali tolika kolicina papanluka i primitivizma je nevidjena. Grbavica, Hrasno, Malta, Pofalici su ok. Dobrinja ce cini primamljivom zbog jeftinih stanova ali neki je izbjegavaju zbog entiteske linije, ne znam sto.
-
star_07
#933 Re: Cijene stanova All about
u vezi stanova u SA, mogu reci sljedece:
perspektiva Sarajeve je Ilidza,ma sta ko pricao
perspektiva Sarajeve je Ilidza,ma sta ko pricao
-
Nerci
#934 Re: Cijene stanova All about
Jazzer, vidi se da si upucen u cijene stanova i da trazis stan. Djelim u potpunosti tvoje misljenje. Reci mi kako ti se cine ovi stanovi u Buca-Potoku? Vidim svaki drugi dan ih oglasavaju i investitor i neki koji su radili kupatila pa su umjesto novca dobili stanove (kompenzacija kako kazu). Jesi li sta gledao zadnjih dana?
-
dia81
#935 Re: Cijene stanova All about
zavisi koji dio ilidze, po meni je pejton super...ima stanova za 1700, novogradnja je 2000 ak ce padati jer se ne prodaju nikako....
- semmy
#936 Re: Cijene stanova All about
a zasto je ilidza odron odrona...sta fali otoci???? pojasni jer stvarno ne kontam..Cinik wrote:Jedina dva mjesta gdje se isplati kupiti stan jesu: Jezero i Kosevsko brdo. Oni koji zive u Buca Potoku znaju kako je tamo zimi, a o Otoci i da ne pricam. Ilidza je odron odrona a 1m^2 = 2K KM <- lol, Vogoscu ne bih ni da spominjem, lijepo mjesto za zivljenje sigurno ali tolika kolicina papanluka i primitivizma je nevidjena. Grbavica, Hrasno, Malta, Pofalici su ok. Dobrinja ce cini primamljivom zbog jeftinih stanova ali neki je izbjegavaju zbog entiteske linije, ne znam sto.
buca potok nova gradnja je odlicna, na dobrom mjestu a stanovi odlicno uradjeni...
na dobrinji i nisu tako jeftini stanovi kako mislis ali po mom misljenju najkonforniji i najbolji razmjestaj imaju...
grbavica stanovi prestara gradnja za tolike pare - ne isplati se..
a ovo boldirano nema nikakve veze samo s vogoscom nego sa cijelim gradom a ic ijelom nam drzavom jer je struktura stanovnistva promijenjena od rata....
-
mladoliki
#937 Re: Cijene stanova All about
Evo ako nekoga zanima najnovija prodaja za koju sam čuo. Budući da se po oglasima stalno rotiraju isti stanovi sa nebulozno nerealnim cijenama, interesantan je podatak koji sam saznao od druga koji je kupio stan u Hrasnom. Dvosoban stan 54 kvadrata, centralno grijanje, balkon i lođa koji nisu naravno uračunati u kvadraturu, plaćen je 1574 marke po kvadratu. Renoviranje se podrazumijeva, ali renovirati se mora i svaki drugi polovan stan koji kupite tako da se može reći da je ovo bila super cijena. Ako neko želi prodati stan moraće spuštati cijenu drastično, jer raja očigledno nema para za stanove po cijenama koje nude ovdašnje agencije. A pošto će kriza i nezaposlenost rasti, a kupovna moć kod nas i u narednom periodu samo opadati, onda je logično da će morati smanjivati, barem ukoliko žele bilo šta prodati!
-
bullmastiff
#938 Re: Cijene stanova All about
i na dobrinji je dobrim dijelom seljakluk..sve ono sto je u ratu zbrisalo..morali su dole smjestiti...
a i isao sam u skolu dole 4 godine ,znam kako je ..nije nista ni ilidza bolja...stari grad gdje zivim, sve sto vise uzbrdo ides ,sv eveci papanluk ,baliluk..
a i isao sam u skolu dole 4 godine ,znam kako je ..nije nista ni ilidza bolja...stari grad gdje zivim, sve sto vise uzbrdo ides ,sv eveci papanluk ,baliluk..
-
Simply Clever
#939 Re: Cijene stanova All about
cijena na Otoci, 1750 KM, 86 m2, VI sprat novogradnja, ekstra stan, san snova, ali meni bio prevelik
Koga zanimaju detalji oko novogradnje, nek mi se javi na PP da mu dam kontakt broj
može se dobro nagoditi, imaju i stanove u Nedžarićima, novogradnja, povoljno, ali sve je slijedećom metodologijom određivanja cijena: veći stanovi=niža cijena po kvadratu, manji stanovi =viša cijena
i kako neko reče, ništa preko telefona, otići, vidjeti i pregovarati
Koga zanimaju detalji oko novogradnje, nek mi se javi na PP da mu dam kontakt broj
može se dobro nagoditi, imaju i stanove u Nedžarićima, novogradnja, povoljno, ali sve je slijedećom metodologijom određivanja cijena: veći stanovi=niža cijena po kvadratu, manji stanovi =viša cijena
i kako neko reče, ništa preko telefona, otići, vidjeti i pregovarati
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#940 Re: Cijene stanova All about
javite mi kad bude 1000 kvadar
da si kupim stančić
ne fakat
ljudi koji imaju para mislim da ih ne zanimaju ove lokacije koje ste nabrojali
a oni kojima treba stan ne mogu dići kredit ili su imali smanjenje plate pa im je sad svejedno
snižavanje još mora ići
bar se nadam
ne fakat
ljudi koji imaju para mislim da ih ne zanimaju ove lokacije koje ste nabrojali
a oni kojima treba stan ne mogu dići kredit ili su imali smanjenje plate pa im je sad svejedno
snižavanje još mora ići
-
zonbirile
#941 Re: Cijene stanova All about
zar toliko vjerujete u kvalitet sadašnje gradnje?
- semmy
#942 Re: Cijene stanova All about
zonbirile wrote:zar toliko vjerujete u kvalitet sadašnje gradnje?
ne kontam, a mislis kao za koju godinu ce biti bolje ili sta????ili prije se gradilo bolje nego danas...ili kao sve sto je renovirano poslije rata nije ok????
-
zonbirile
#943 Re: Cijene stanova All about
mislim da kvalitet sadašnje gradnje je mnogo lošiji nego prije.Po meni bolje uzeti stan izgrađen oko 70-tih nego glanz nov.Uostalom čujem primjedbe novouseljenih stanara u nove stanove,a i vrijeme će brzo pokazati sve odlike sadašnje gradnje.Kakvo društvo,takva i gradnja.Trulo društvo,trula gradnja.
-
sabanss
#944 Re: Cijene stanova All about
Ja sam renovirao stan pravljen 70-tih i nisam odusevljen kvalitetom gradnje. Problemi sa zidovima, otvorima, instalacijama... Sve nestandardno za danasnje pojmove gradnje. Mislim da su najbolje zgrade u Sarajevu ipak pravljene krajem 80-tih i pocetkom 90-tih.zonbirile wrote:mislim da kvalitet sadašnje gradnje je mnogo lošiji nego prije.Po meni bolje uzeti stan izgrađen oko 70-tih nego glanz nov.Uostalom čujem primjedbe novouseljenih stanara u nove stanove,a i vrijeme će brzo pokazati sve odlike sadašnje gradnje.Kakvo društvo,takva i gradnja.Trulo društvo,trula gradnja.
- semmy
#945 Re: Cijene stanova All about
sve zavisi od osobe koja kupuje novu gradnju, znaci ako si dao dio novca prije pocetka gradnje onda mi je logicno da ces do zavrsetka gradnje svog stana visiti nad radnicima i zanovijetati sta ti se svidja i sta ne...da ako ti nesto nije okreceno kako treba da ces i vratiti dok ti ne urade kako treba jer si ti za to plati...tako ista za sve ostalo sto nije uradjeno po propisu za ono sto si potoisao da ces platiti i za sta si dao novac...to je isto kao kad sam sebi kucu pravis, ako ne visis nad radnicima nista od granje koju si zamislio...tako da to o godinama sa kvalitetom gradnje nema nikakve veze...zonbirile wrote:mislim da kvalitet sadašnje gradnje je mnogo lošiji nego prije.Po meni bolje uzeti stan izgrađen oko 70-tih nego glanz nov.Uostalom čujem primjedbe novouseljenih stanara u nove stanove,a i vrijeme će brzo pokazati sve odlike sadašnje gradnje.Kakvo društvo,takva i gradnja.Trulo društvo,trula gradnja.
-
zonbirile
#946 Re: Cijene stanova All about
@semmy
ja ako kako riješiš problem grube gradnje,izolacije,krova.Sem toga valjda ideš po fabrikama pa gledaš proizvode,kako ih prve.Imaš prozor od 200-400Km,prije će te zapasti od 200Km.Malo to idealiziraš,krečenje je najmanji problem.Pitaj ljude koji stanuju duže od 5g u novim stanovima.Jebi ga ovakva država ,krepanu mačku bi ti samljeli,ali građevinarstvo bez mane.
ja ako kako riješiš problem grube gradnje,izolacije,krova.Sem toga valjda ideš po fabrikama pa gledaš proizvode,kako ih prve.Imaš prozor od 200-400Km,prije će te zapasti od 200Km.Malo to idealiziraš,krečenje je najmanji problem.Pitaj ljude koji stanuju duže od 5g u novim stanovima.Jebi ga ovakva država ,krepanu mačku bi ti samljeli,ali građevinarstvo bez mane.
- semmy
#947 Re: Cijene stanova All about
krecenje sam onako spomenula, prvo mi na um palo...a ovo ti sve govorim jer su to price ljudi koji su u nove stanove uselili...a o prozorima od 200km da i ne pricam...oni mogu biti puno bolji od onih koji se prodaju za 500km...sve zavisi od firme u kojoj kupujes koliku marzu sebi zaracunaju...zavisi koliko prozora kupujes, naravno ako kupujes za kucu platit ces po prozoru vise nego onaj koji pravi zgradu pa kupuje prozora i prozora...zonbirile wrote:@semmy
prijatelji su nedavno kupili stan na dobrinji, nova gradnja pa sam primjetila da su cak i plocice u haustoru jako kvalitetne, da druge stvari i ne spominjem...
tako da ima jako puno faktora kvalitetne gradnje, kvalitete samih majstora, kvalitete materijala etc....
-
zonbirile
#948 Re: Cijene stanova All about
-------------------------------------------------semmy wrote:krecenje sam onako spomenula, prvo mi na um palo...a ovo ti sve govorim jer su to price ljudi koji su u nove stanove uselili...a o prozorima od 200km da i ne pricam...oni mogu biti puno bolji od onih koji se prodaju za 500km...sve zavisi od firme u kojoj kupujes koliku marzu sebi zaracunaju...zavisi koliko prozora kupujes, naravno ako kupujes za kucu platit ces po prozoru vise nego onaj koji pravi zgradu pa kupuje prozora i prozora...zonbirile wrote:@semmy
prijatelji su nedavno kupili stan na dobrinji, nova gradnja pa sam primjetila da su cak i plocice u haustoru jako kvalitetne, da druge stvari i ne spominjem...
tako da ima jako puno faktora kvalitetne gradnje, kvalitete samih majstora, kvalitete materijala etc....
krečenje jest fleksibilno,ali ono je zanimarivo,a ja te konkretno pitah o gruboj,gradnji,izolaciji,krovištu,instalacijama.I objašnjenje ti je dječije za primjer prozora,pa naravno da investitor/kupac dobija rabat na količinu,ali dobija i za prozor od 200,kao i za onaj od 500km.Inače roba od 200 teško može biti bolja od one 500Km,da ne navodim Engleze.I sada trešnjica na torti,kako se ispituje kvalitet naljepljenih pločica u haustoru?Hajde nam reci po kojem standardu rade ti izvođači,ko plača cca 3% investicije nadzornog organa i da li je radio posao,ili je muljan od strane izvođača.-I na kraju,u ovakvom okruženju po tebi jedino građevinci su evropskog nivoa.
- HAVANA
#949 Re: Cijene stanova All about
Novogradnja jeftina=100% smeće(provjereno,drug mi kupio
)+ raspored katastrofa,uzmanje para na velikim površinama koje ne služe ničemu(tipa hodnik od 14m2)...
Ima i dobrih= nije jeftino
Dobar i KVALITETAN stan u novogradnji sa unutrašnjim i vanjskim uredjenjem košta investitora od 1100km do 1500km(može i više) po m2 zavisno od lokacije ,spratnosti,materijala...
Ja lično sam kupio prijeratnu gradnju,renovirao i prezadovoljan.
Ima i dobrih= nije jeftino
Dobar i KVALITETAN stan u novogradnji sa unutrašnjim i vanjskim uredjenjem košta investitora od 1100km do 1500km(može i više) po m2 zavisno od lokacije ,spratnosti,materijala...
Ja lično sam kupio prijeratnu gradnju,renovirao i prezadovoljan.
- Haris.ba
#950 Re: Cijene stanova All about
Haj neka je sa srecom.HAVANA wrote:Ja lično sam kupio prijeratnu gradnju,renovirao i prezadovoljan.
Raspored u novim stanovima je katastrofa. To je istina. Ali nije istina da je svugdje nekvalitena gradnja(cak i kod jeftinije gradnje).HAVANA wrote:raspored katastrofa,uzmanje para na velikim površinama koje ne služe ničemu(tipa hodnik od 14m2)...
Najbolji raspored sam vidio kod stanova u zgradici u Hrasnom iznad transferzale(mislim napravljena 2006/7) i u Tehelu na Skenderiji. Prva nije toliko ni skupa, al tehel je zara(mada mozda "malo" vise zbog lokacije).
Nije ni los raspored u nekim stanovima u zgradama na stupu(baubih mislim da se zove).