Pčelarstvo

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
memlija

#926 Re: Pčelarstvo

Post by memlija »

evo samo da stavim koju slikicu iz bašće...
košnicu(E) sam mislio staviti u krajnji gornji ugao..
iza se nalazi živa ograda i komšina bašća i šupa...smijem li postaviti tako blizu?..
bašća je otprilike 20 × 20, a cuko je u donjem dijelu udaljen oko 15m..
moja kuca je isto tako udaljena oko 15 m, ispod je bašća i desno je bašca, uglavnom ostale kuće su udaljene od 20 - 50 metara od moje...
dosadan sam :D , ali eto moram pitati.... :D

Image
Image
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#927 Re: Pčelarstvo

Post by TVRDOGLAVI BUGOJANAC »

memlija wrote:evo samo da stavim koju slikicu iz bašće...
košnicu(E) sam mislio staviti u krajnji gornji ugao..
iza se nalazi živa ograda i komšina bašća i šupa...smijem li postaviti tako blizu?..
bašća je otprilike 20 × 20, a cuko je u donjem dijelu udaljen oko 15m..
moja kuca je isto tako udaljena oko 15 m, ispod je bašća i desno je bašca, uglavnom ostale kuće su udaljene od 20 - 50 metara od moje...
dosadan sam :D , ali eto moram pitati.... :D

Image
Image
Dobro si se naoružao. Za sada ti je i Dolovac dovoljan. Bašča ti je prekrasna i baš bi lijepo "legla" koja košnica u nju. Moj cuko je stalni gost pčelinjaka (čuvar) i to križanac između tornjaka i šarplaninca, a uz njega imam i jednog pekinezera, samo što može cuko nadrljati ako ga napadnu pčele. Moj je cuko slobodan pa može pobjeći ako ga napadnu. Dobro je od komšije odmaknuti društva 20 m, a još je bolje ako pčele imaju prepreku visine 2 m, kako bi odmah polijetale visoko (zaštita komšija). Ne smetaju one drugima puno, osim kad je bespašni period. No, valja pošteno reći da hoće i napasti, a i postaviti logično pitanje zašto bi neko strahovao zbog naših pčela. Jer, sve je dobro dok se ne desi belaj pa zato treba sve učiniti da do njega ne dođe. I ja sam držao svoje pčele u bašči sličnoj tvojoj. Istina je da su odjednom napale snahu mi, tetkinog sina i njegovu kćerku, ujele ih, a da to oni nisu ničim izazvali. Tad sam odmah odlučio preseliti počele na drugu lokaciju, gdje se i danas nalaze, a da mi niko od izujedanih nije to ni spomenuo niti ružnu riječ rekao. Uostalom, ako staviš ogradu 2 m (mrežu, žbunje, perdu i sl.) ispoštovao si zakon. I, zapamti, nisi dosadan, bolje da pitaš, nego da nastradaš, a jedni drugima trebamo pomagati kako bismo opravdali naš naziv: ljudi. Eto.
Pozdrav i sretno!
culak damir

#928 Re: Pčelarstvo

Post by culak damir »

pozdrav dragi moji pčelari. pčelarim sa LR košicama i odlučio sam se prebacit na RV košnice (rodna voja) pa mi je svaki savjet zlata vrijedan...
TVRDOGLAVI BUGOJANAC

#929 Re: Pčelarstvo

Post by TVRDOGLAVI BUGOJANAC »

culak damir wrote:pozdrav dragi moji pčelari. pčelarim sa LR košicama i odlučio sam se prebacit na RV košnice (rodna voja) pa mi je svaki savjet zlata vrijedan...
Jesi li iščitao mnogo toga što se o tim košnicama može na internetu naći, posebno na SPOS-u? Autor ih je nahvalio, ja sam malo s njim i raspravljao. Ispalo je da nijedna košnica ne valja, nego samo RV i EV. Ako je i 10 % istina od onoga što je rekao, onda bi to morala biti dobra košnica. Pošto nije fino pričati o onome što nisi praktično probao, ove godine (nedavno) naselio sam nekoliko RV pa da vidimo šta će biti. Pored nje, formirao sam i Wareovu, i Alpsku, i IB pa da malo upoređujem, a inače pčelarim stacionirano i to ravnopravno DB-om i LR-om. Na SPOS-u imaš najviše o tome, imaš već i one koji kazuju svoja lična iskustva s tim novim košnicama, samo što moraš razlikovati EPP od istine koju izrekne pošten pčelar praktičar. Dobra je svaka košnica, ali šta ćemo s nevremenima koja su sve gora i gora?
Srdačan pozdrav i sretno.
culak damir

#930 Re: Pčelarstvo

Post by culak damir »

ma dosta sam toga pročitao i naslušao se svakakvih priča i svaka je bila pozitivna... prebacio sam pet društava u RV košnice, pa čemo vidjet šta če biti. u svakom slučaju su praktičnije i lakše od LRa. a što se tiće vremena - UŽAS. i ono bagrema što su nanele to će sad pojest jer već par dana neizlaze...
murtić

#931 Re: Pčelarstvo

Post by murtić »

FALSIFIKATORI MEDA NA USK-u
Ja sam Adem Murtić, objavljen u vašoj listi falsifikatora meda. Zamolio bih Vas da od gospodina Toromanovića zatražite službeni demant, koji sam dobio od Poljoprivrednog zavoda 20.10.2009, kojeg je on potpisao, pod istim brojem kao i obavijest koju ste objavili u ovom forumu. Poljoprivredni Zavod je poslao Udruženju pčelara Velike Kladuše, službenim putem, obavijest u kojoj stoji da je:

"informacija koja je proslijeđena Savezu pčelara Unsko-sanskog Kantona na osnovu usmenog zahtjeva, NEODGOVARAJUĆA U SMISLU PATVORITELJA MEDA...
.. Shodno gore navedenom, obavještavamo Vas da je na osnovu pismene izjave, stvarni patvoritelj meda Mesić Mujaga a ne Murtić Adem iz Velike Kladuše, te molimo za razumijevanje i izvinjenje Vašem članu i Udruženju čiji je on član.
Imenovani prodavač meda Mesić Mujaga protuzakonito je etiketirao med stavljajući ime i prezime pčelara Murtić Adema kao proizvođača na istu čime je učinio krivično djelo i doveo u zabludu našu organizaciju. ...."

Ako ste dobili prvu obavijest u kojoj sam optužen, vjerovatno ste dobili i drugu obavijest - demant i izvinjenje. Bilo bi pošteno da ste i to objavili u ovom furumu.
Ja posjedujem dokumenat i od Kantonalne veterinarske inspekcije Unsko-sanskog kantona i od Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona u kojim oni to potvrđuju i demantuju gore navedene optužbe. Dokumenti su ovjereni od gore navedenih organizacija, koje sam dobio od njih uz izvinjenje i dodatno je Kantonalni veterinarski inspektor Aladin Sabljaković vlastoručno napisao izvinjenje, potpisao se i udario pečat.

Selam, Adem
murtić

#932 Re: Pčelarstvo

Post by murtić »

Ja sam Adem Murtić, objavljen u vašoj listi falsifikatora meda. Zamolio bih Vas da od gospodina Toromanovića zatražite službeni demant, koji sam dobio od Poljoprivrednog zavoda 20.10.2009, kojeg je on potpisao, pod istim brojem kao i obavijest koju ste objavili u ovom forumu. Poljoprivredni Zavod je poslao Udruženju pčelara Velike Kladuše, službenim putem, obavijest u kojoj stoji da je:

"informacija koja je proslijeđena Savezu pčelara Unsko-sanskog Kantona na osnovu usmenog zahtjeva, NEODGOVARAJUĆA U SMISLU PATVORITELJA MEDA...
.. Shodno gore navedenom, obavještavamo Vas da je na osnovu pismene izjave, stvarni patvoritelj meda Mesić Mujaga a ne Murtić Adem iz Velike Kladuše, te molimo za razumijevanje i izvinjenje Vašem članu i Udruženju čiji je on član.
Imenovani prodavač meda Mesić Mujaga protuzakonito je etiketirao med stavljajući ime i prezime pčelara Murtić Adema kao proizvođača na istu čime je učinio krivično djelo i doveo u zabludu našu organizaciju. ...."

Ako ste dobili prvu obavijest u kojoj sam optužen, vjerovatno ste dobili i drugu obavijest - demant i izvinjenje. Bilo bi pošteno da ste i to objavili u ovom furumu.
Ja posjedujem dokumenat i od Kantonalne veterinarske inspekcije Unsko-sanskog kantona i od Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona u kojim oni to potvrđuju i demantuju gore navedene optužbe. Dokumenti su ovjereni od gore navedenih organizacija, koje sam dobio od njih uz izvinjenje i dodatno je Kantonalni veterinarski inspektor Aladin Sabljaković vlastoručno napisao izvinjenje, potpisao se i udario pečat.

Selam, Adem
murtić

#933 Re: Pčelarstvo

Post by murtić »

pčelar wrote:FALSIFIKATORI MEDA NA USK-u

Prema podacima iz Poljoprivrednog zavoda USK ovo su stari i novootkriveni falsifikatori meda na Unsko-sanskom kantonu pa dragi forumaši i forumašice ako vas put nanese negdje u tržnim centrima kako na USK -u tako i širom BiH, da se ipak malo pripazite jer na etiketama mora postojati njihovo ime i prezime ili naziv firme:
U Sarajevu se dosta ovog meda može na žalost naći ispred džamije kralja Fahda kao i na pijacama pa oprez!
Patvoritelji meda:
1.Doo."Medonal" Cazin
2. Bašić Ahmet Cazin
3. Kazaz Fatima Bihać
4. Bašić Mirsad Cazin
5. Murtić Adem V. Kladuša
6. Doo."Kindl" Bihać

Mi obični pčelari moramo biti kooperativni i surađivati sa vama jer je to u našem zajedničkom interesu i da napokon u našoj državi akobogda jednom krene po zakonu.
Također se nadam da će i u ostalim kantonima pčelari imati hrabrosti kao što to imamo mi i Poljoprivredni zavod USK-a na čijem čelu se nalazi Mr. Smail Toromanović
Neka nam je medeno svima

Selam, Adem
murtić

#934 Re: Pčelarstvo

Post by murtić »

Falsifikatori meda
Evo stavljam Vam na raspolaganje službene dokumente koje sam gore naveo:
- Obavijest Poljoprivrednog zavoda
- Obavijest Kantonalnog veterinarskog inspektora
- Pismeno izvinjenje Kantonalnog inspektora Aladina Sabljakovića

Da biste vidjeli navedene dokumente, kliknite na link:

http://picasaweb.google.com/lh/sredir?u ... feat=email
keno 83

#935 Re: Pčelarstvo

Post by keno 83 »

ljudi pomagajte vec 15 tak dana pokusavat pomocu nikota uzgojit maticu, ali nikako i pored brojnih pokusaja matica nece da zaleze celije aparata ili pcele ciste jaja sto je po mnogima malo moguce jer maticu nisam pustao, a kazu dok je u aparatu da tada pcele nece cistit jaja..sada sam celije navostio oko rama gdje je aparat ugradio sam s osnovu, i ako vi imate jos koji savjet kako da ga matica zaleze molim pomagajte..unaprijed zahvaljujem..
pčelar

#936 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:27, edited 1 time in total.
murtic

#937 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 03:28, edited 1 time in total.
GoldenBoy89

#938 Re: Pčelarstvo

Post by GoldenBoy89 »

Pcelarim vec nekih 10tak godina sa ocem... imam trenutno 30 kosnica. Problem je rojenje, ne mogu to sve odrzavati studiram i slab sam skroz sa vremenom. Od 1 iskusnog pcelara ne zelim da ga imenujem, ali evo da kazem da je bio prdsijednik unije pcelara FBiH s kojim sam se konsultovao o rojenju-sprijecavanu rojenja. On mi je rekao da kosnice okrenem za 180 stepeni plodiste zamjenim za mediste, dakle leto ostaje na istom mjestu samo okrenu se kosnice, drugi nastavak sam dao svima ispocetka nek imju i 3 jer su bile dosta jake, to sam poceo oko 25 aprila mada mi je rekao da sam to trebao prije i da nakon 15 dana ponovo da ponovo zamijenem plodiste za mediste leto ostaje na istom mjestu i ako je sve puno pcele da dodam 3 nastavak. Okrenuo sam ih sviju i nakon 15 dana krenuo ponovo da ih okrenem a one izvukle po oko 10tak maticnjka, reko hajde pokidat cu ja to sve mozda se je pojavilo zbog toga sto sam kasno poceo sa tim i pokidam ja to sve ( preznoi sam se UH ;) ) i sve ok radile i ev sad u srijedu sam ja krenuo da gledam pcele 15 dana je proslo kad ono jos gore prvi sanduk kojeg sam otvorio da okrenem pojavilo se 15tak-20 maticnjaka matice su gotove poklopac od maticnjaka je haman pa otvoren ja pokidam to sve (zive su to matice sve bile) :( . I nista nisam poduzeo vise, pustio sam ih da rade po svome... mada sam malo zeznuo stvar trebao sam da ostavim 2 maticnjaka i to da ih ostavim 1 do 2 (okvir do okvira) da ona koja izade prva da unisti drugu ;).... imam dosta knjiga i nisam procitao jos o tom "OKRETANJU " kosnica za 180 stepeni, valjda se tada u kosnici promjeni idealno rijesenje meda to ovako izgleda"| ....((( i kad okrenem ...))) |" tacke su leto zagrade su med, med uvjek ide prema letu pa ih to valjda zbuni pa nerade maticnjake :)
citao sam jos da zbog nagona rojenja treba stavljati nastavak ... da treba biti veca provjetrovanosta kosnice... imaju nastavak provjetrovanost je mislim ok na svakoj kosnici sam izbusio bornjem sa obije strane po 1 rupu... neznam kako da to sprijecim bit ce rojeva dosta et imao sam jucer 1 mega roj u moju DB kosnicu je jedva stao XD morao sam staviti i nastavak ;)

hm znam da je kasno sad o tome se pricati ali et ... :) nisam poduzimao ni 1 metodu da sprijecavam rojenje ali ako je neko od vas koji su iskusni radili to zamolio bih da to opise kako je radio koliko je uspjesno valjat ce za sljedecu godinu.

Zahvaljujem
murtic

#939 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 03:30, edited 1 time in total.
pčelar

#940 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:27, edited 1 time in total.
pčelar

#941 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:28, edited 1 time in total.
murtic

#942 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 03:32, edited 1 time in total.
murtic

#943 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 03:09, edited 1 time in total.
delightful

#944 Re: Pčelarstvo

Post by delightful »

opomena pcelar i murtic.
svako daljnje prepucavanje ce zavrsiti banom i zatvaranjem ove teme.
pčelar

#945 Re: Pčelarstvo

Post by pčelar »

z
Last edited by pčelar on 02/03/2012 23:29, edited 1 time in total.
murtic

#946 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 03:10, edited 1 time in total.
GoldenBoy89

#947 Re: Pčelarstvo

Post by GoldenBoy89 »

hvala murticu i pčelaru na odgovrou ;) shvatio sam u cemu je caka ;) hmm naravno naziv pčelar se stice godinama ima jos tu stosta za nauciti za mene je to jedan lijep hobi i planiram to i dalje raditi ; ( naravno neko od toga zivi ;)) i jos knjoga dosta treba procitati :) lako je meni razrojavati pcele to sam vec i radio ;) ali sprijecavati jos nisam i nadam se da cu to usavrsiti. Cilj mi je dakle doprinos meda i to sto meda dobijem podijelim sve unutar familije ni 1 kg nije viska jer znaju da mi to radimo prirono i da je sve posteno :) hm preporucio bih vam samo da radgovarate preko privatnih poruka :) i da nastavite posjecivati ovu temu jer mislim da ce te dosta pomoci pocetnicima :)
a to sto ljudi se bave lopovlukom i hrane pcele sirupom da bih dobili vece kolicine meda ili sto prave nekakve smjese pa prodaju ih kao med nije lijepo od njih ali svakakvih ljudih ima, uglavnom svima bih preporucio kupoavati uvijek od provjerenih osoba raspistati se i tako to... :)

ev od mene 1 doprinos par knjizica pa sebi skinite nista nije za odbaciti :)

Miodrag Staletic - Pcelarstvo u 1000 pitanja i odgovora
http://www.4shared.com/file/60301607/33 ... d=8a9b2363

Feromoni Pcela.pdf
http://www.4shared.com/file/70282955/8e ... d=8a9b2363

Casopis PCELA - Kvalitet matice.pdf
http://www.4shared.com/file/70282673/5e ... d=8a9b2363

Pcelarski prirucnik - Alija Dolovac
http://rapidshare.com/files/221425224/P ... RUCNIK.pdf

Pcelarstvo - Josip Belcic, Josip Katalinic
http://rapidshare.com/files/221472481/PCELARSTVO.pdf

Radovi na pcelinjaku - Slavoljub - Slavko Jakovljevic
http://rapidshare.com/files/221521396/R ... injaku.pdf

G.F.Taranov - Hrana i ishrana pčela
http://rapidshare.com/files/356054755/G ... ae_ela.rar

lp GoldenBoy
murtic

#948 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 03:13, edited 1 time in total.
GoldenBoy89

#949 Re: Pčelarstvo

Post by GoldenBoy89 »

Mislim da ti je poznat pcelar Kapić sa njim sam se konsultovao ima kod mene u blizini vikendice svoje pcele... i rekao mi je da samo uzimam satne osnove iz Sanskog Mosta i iz Bugojna, tacnije API med... Nazvao sam covjeka i damo mu svojih 20 kg voska sto sam imao pretopljenog napravio mi je 150 DB satnih osnova razlika je OGROMNA ovaj mirise na vosak nije blijed kao kupovni, onda primijetio sam da ga brze prihvataju i izvlace imao sam 1 MEGAroj u srijedu pola okvira su masalna izvukle :) tako da ste upravu za satne osnove, a pčeli nevalja nista davati sto je hemijsko jer ljudi su uzeli sastojke kruha i napravili ga i nije isti kao prirodni nemoze se jesti :)... zato od sad cu da dosta pazim na to sta da im dajem :) ugl samo priodno treba ;)

slm
murtic

#950 Re: Pčelarstvo

Post by murtic »

P
Last edited by murtic on 27/02/2011 03:13, edited 1 time in total.
Post Reply