a sad pitanje: hpv tipizacija, isle, ko radi, kolko traje da se dobije nalaz, sta ti rade jel' ko papa. Fala.
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
- Michun
#926 Re: Ginekologija i vagine....
pa komi da ti kazem nije jednostavno, ni malo
a sad pitanje: hpv tipizacija, isle, ko radi, kolko traje da se dobije nalaz, sta ti rade jel' ko papa. Fala.
-
girl
#927 Re: Ginekologija i vagine....
kod nas to rade na klinici (na staroj onoj oftamoloskoj se to radilo tamo gdje pise kolposkopija gdje se i papa test radi. privatno nisam nasla da to neko radi iako sam cula da ima neka klinika. pregled je kao i papa, uzmu ti bris, nista strasno, ali je cekanje traumaticno zaista. bris se salje na mikrobiologiju i nikakve ti stele ne mogu pomoci da bude za manje od 7 dana, ali obicno bude za 14. razlog je sto to rade samo npr. jednom sedmicno, jer je proces skup i onda skupljaju dok ne bude dovoljan broj briseva. super je ako imas srece pa doneses bris na taj dan kad rade. nazalost, ja sam donijela ali sam zakasnila, vec poceo proces, pa sam morala cekati 10 dana da se nakupi. najbolje bi bilo da nazoves i pitas gdje se sad uzima bris za to , da li je i dalje na klinici ili kod tvog doktora, u DZ , da ne ides bezveze, mada ja mislim da je na klinici. a da, kod nas rade testiranje na dosta tipova, ali samo na TZV. visokorizicne. sretno
p.s. oni koji imaju HPV , vec je neko napisao da trebaju dizati imunitet. kazu da je beta glukan za to izrazito dobar kod jacanja imuniteta za borbu protiv ovog virusa. to sam cula na klinici
p.s. oni koji imaju HPV , vec je neko napisao da trebaju dizati imunitet. kazu da je beta glukan za to izrazito dobar kod jacanja imuniteta za borbu protiv ovog virusa. to sam cula na klinici
- Michun
#928 Re: Ginekologija i vagine....
e super.
hvala na info.
nemam problema nikakvih (hvala Bogu) nego kontam da odradim pa ako sam negativna da se vakcinisem.
hvala na info.
nemam problema nikakvih (hvala Bogu) nego kontam da odradim pa ako sam negativna da se vakcinisem.
-
girl
#929 Re: Ginekologija i vagine....
ja koliko znam, ne preporucuje se vakcinacija nikome ko je vec imao odnose bez obzira na test, pa sad.... moguce je da virus postoji u organizmu ali da je tvoj imunitet "ga prevladao" i da si s te strane sigurna, pa ga test ne detektuje. pad imuniteta bi ga mogao pokrenuti, a posebno vakcinacija. pa sad... tvoj je izbor. to je ono sto ja znam, a ti se pokusaj jos malo informisati s nekim strucnijim.ja nisam doktor , samo sam istrazivala jer sam prosle godine imala nekih problema i nejasnih nalaza, ali hvala Bogu sve je ispalo ok 
- Bihnela
#930 Re: Ginekologija i vagine....
test na prisustvo hpv mozes uraditi na medicinskom fakultetu kosta 50 km,, ginekolog napravi bris (poput papa) koji odneses gore rezultati budu jako brzo,,, vjerovatno se kod njih moze uraditi i tipizacija hpv... informacije med. fak 033665949 lokal 173... ja sam to radila prije godinu i po...
ako postoje kondilomi onda je i prisustvo hpv-a je neupitno...sam hpv se moze "povuci" ako se ojaca imunitet ali ako postoje kondilomi oni se moraju ukloniti...kondilomi se obicno skidaju laserom ili radiotalasima...procedura je vise neugodna nego bolna i oporavak je jako brz....
koja klinika,privatna, u sarajevu radi sa laserom ne znam,,,a za tretman sa radiotalasima sam cula da rade na Moja Klinika i da im dolazi ovaj dr http://www.drigorjeremic.com/ ,, ja nisam zvala ali evo broj za info 033942640
ako postoje kondilomi onda je i prisustvo hpv-a je neupitno...sam hpv se moze "povuci" ako se ojaca imunitet ali ako postoje kondilomi oni se moraju ukloniti...kondilomi se obicno skidaju laserom ili radiotalasima...procedura je vise neugodna nego bolna i oporavak je jako brz....
koja klinika,privatna, u sarajevu radi sa laserom ne znam,,,a za tretman sa radiotalasima sam cula da rade na Moja Klinika i da im dolazi ovaj dr http://www.drigorjeremic.com/ ,, ja nisam zvala ali evo broj za info 033942640
- semmy
#931 Re: Ginekologija i vagine....
kao sto je vec receno isto kao papa, ali moras traziti od dr.opste medicine uputnicu za specijalistu za test na hpv, odes do ginekologa uzme ti bris i ti s uputnicom i brisom odes na mikrobiologiju i predas, cekas 10-tak dana i to je to..iskreno ne sjecam se da li se placa davno sam radila...Michun wrote:pa komi da ti kazem nije jednostavno, ni malo![]()
sretno
- Oya
#932 Re: Ginekologija i vagine....
Zene, pitanje. Pijem kontracepcijske pilule vec 10-tak mjeseci zbog policisticnih jajnika i pocele su strasno da mi smetaju, vec tri mjeseca sam u nekom PMS-u, izludjuje me. Plus dobijanje na tezini. Zelim da prekinem sa uzimanjem i da vidim sta ce se desiti, hoce li se smiriti. Ako ispadne da je bilo do njih, pokusala bih sa nekim drugim. Sad me zanima da li je neka od vas pravila kracu pauzu u pijenju pilula, i ako jeste , da li je to imalo posljedica? Posljedica u smislu da drugi pocetak i navikavanje budu gori od prvog. Ginekologu svakako, ali zelim i nesto iz prve ruke.
-
melba
#933 Re: Ginekologija i vagine....
Naci pravu pilulu je nekada mukotrpan put. Meni su ginekolozi rekli da je navodno za tijelo vise stresno kada si na piluli, pa bez, pa opet na piluli itd. jer tako svaki put hormoni moraju na nova da se usklade. Ja bih ti preporucila da prije nego sto odlucis prestati uzimati pilule, vidis sa ljekarom da probas neku drugu npr. nize doziranu. Nize dozirane obicno imaju i manje nuspojave.Oya wrote:Zene, pitanje. Pijem kontracepcijske pilule vec 10-tak mjeseci zbog policisticnih jajnika i pocele su strasno da mi smetaju, vec tri mjeseca sam u nekom PMS-u, izludjuje me. Plus dobijanje na tezini. Zelim da prekinem sa uzimanjem i da vidim sta ce se desiti, hoce li se smiriti. Ako ispadne da je bilo do njih, pokusala bih sa nekim drugim. Sad me zanima da li je neka od vas pravila kracu pauzu u pijenju pilula, i ako jeste , da li je to imalo posljedica? Posljedica u smislu da drugi pocetak i navikavanje budu gori od prvog. Ginekologu svakako, ali zelim i nesto iz prve ruke.
Da li je neko od cura ovdje imao operaciju ciste (na jajniku)? Kakva ste iskustva imali, da li se cista javila opet?
-
LaCici
#934 Re: Ginekologija i vagine....
Kakvo je radno vrijeme kod Spahovica?
- kakav nered
#935 Re: Ginekologija i vagine....
mislim da radi do 6..LaCici wrote:Kakvo je radno vrijeme kod Spahovica?
-
Emich
#936 Re: Ginekologija i vagine....
Dr.Spahovic radi od 10 ujutro do 6 svaki radni dan...
isla sam kod njega na kolposkopiju dva puta, i na papa, super je ljubazan uradi ti detaljan pregled,
ali zadnji put me isprepadao s kondilomima i hitno da radim HPV,pocela sam plakati na ginekoloskom stolu, a inace sam obadvije trudnoce vodila kod prof.Jadranke dizdarevic....uradim hpv hvala Bogu negativan, odem kod Jadranke na kolposkopiju zena nije vidjela kondilome....mislim svaka cast spahovicu znam da je veliki strucnjak ali ipak je njemu blizu 70 godina i davno je vec u penziji......tako da covjek nezna kome da vjeruje......
isla sam kod njega na kolposkopiju dva puta, i na papa, super je ljubazan uradi ti detaljan pregled,
ali zadnji put me isprepadao s kondilomima i hitno da radim HPV,pocela sam plakati na ginekoloskom stolu, a inace sam obadvije trudnoce vodila kod prof.Jadranke dizdarevic....uradim hpv hvala Bogu negativan, odem kod Jadranke na kolposkopiju zena nije vidjela kondilome....mislim svaka cast spahovicu znam da je veliki strucnjak ali ipak je njemu blizu 70 godina i davno je vec u penziji......tako da covjek nezna kome da vjeruje......
- semmy
#937 Re: Ginekologija i vagine....
moje misljenje...ako je vidio kondilome onda ih i imas ( ne zelim te prepadati, nemas hpv fala bogu ali kondilome mozda u pocetnoj fazi )...nisu bitne njegove godine koliko strucnost....meni je spahovic spasio zivot prije 3 godine i vrhunski je citolog, ono sto drugi doktori nisu vidjeli on je vidio i bio je u pravu za sve sto mi je rekao... ja jadranki nebi kad bi zivot visio o koncu otislaEmich wrote:Dr.Spahovic radi od 10 ujutro do 6 svaki radni dan...
- Cholina_Lokica
#938 Re: Ginekologija i vagine....
i Spahovic je kako kome... moja mama da se on pitao sad ne bi bila medju zivimasemmy wrote:moje misljenje...ako je vidio kondilome onda ih i imas ( ne zelim te prepadati, nemas hpv fala bogu ali kondilome mozda u pocetnoj fazi )...nisu bitne njegove godine koliko strucnost....meni je spahovic spasio zivot prije 3 godine i vrhunski je citolog, ono sto drugi doktori nisu vidjeli on je vidio i bio je u pravu za sve sto mi je rekao... ja jadranki nebi kad bi zivot visio o koncu otislaEmich wrote:Dr.Spahovic radi od 10 ujutro do 6 svaki radni dan...
- Bihnela
#939 Re: Ginekologija i vagine....
" Kondilomi ili polne bradavice su virusno oboljenje. Kondilomi su nakupine proliferisanih (umnozenih) inficiranih celija koze ili sluzokoze polnih organa. Osim narusavanja arhitekture koze/sluzokoze kondilomi iniciraju i nenormalan rast krvnih sudova, kojim obezbedjuju sopstvenu ishranu. Kondilome prouzrokuje tzv. Humani Papiloma Virus (HPV). Do sada je pouzdano identifikovano 130 tipova ovog virusa, a smatra se da ih ima preko 150. Razliciti tipovi virusa - prouzrokuju razlicite tipove kondiloma. Razliciti tipovi HPV-a se razlikuju po brzini rasta kondiloma, agresivnosti, brzini "osvajanja" zdravih delova koze/sluzokoze, izgledu samih kondiloma, kao i eventualnom malignom potencijalu. Smatra se da brzina rasta i sirenja kondiloma zavisi i od "stanja" imunskog sistema inficirane osobe."
tj. bez HPV nema kondiloma
tj. bez HPV nema kondiloma
- minjonja
#940 Re: Ginekologija i vagine....
hej da vas pitam, znam da sam jednom na forumu procitala... u inostranstvu postoje pamucni always ulosci (ne oni rozi koje ja zovem maramice
). uglavnom njih nema ovdje uzeti, barem ne pod tim imenom. neko je ovdje rekao da se oni kod nas prodaju pod nekim drugim imenom,a isto ih always proizvodi i pamucni su. zna li neko koji su to?
- zvrzgana
#941 Re: Ginekologija i vagine....
@minjonja mislim da su u pitanju ulosci Naturella. Meni su iskreno najbolji, a znam da sam bas jednom obratila paznju i vidjela da je isti proizvodjac kao i Always. Pamucni su, tanki, meni sasvim dovoljni.
- Cholina_Lokica
#942 Re: Ginekologija i vagine....
i ja mislim da su to ti... meni se jedino od njih ne pojavljuje alergija i skroz su mi okzvrzgana wrote:@minjonja mislim da su u pitanju ulosci Naturella. Meni su iskreno najbolji, a znam da sam bas jednom obratila paznju i vidjela da je isti proizvodjac kao i Always. Pamucni su, tanki, meni sasvim dovoljni.
-
Suzie Q
#943 Re: Ginekologija i vagine....
i meni su Naturella najbolji ali oni skroz tanki, narančasti. k tome još i fino mirišu.
- minjonja
#944 Re: Ginekologija i vagine....
hvala vam!!
-
dina_arajevo
#945 Re: Ginekologija i vagine....
Naturella pamucni ulosciCholina_Lokica wrote:i ja mislim da su to ti... meni se jedino od njih ne pojavljuje alergija i skroz su mi okzvrzgana wrote:@minjonja mislim da su u pitanju ulosci Naturella. Meni su iskreno najbolji, a znam da sam bas jednom obratila paznju i vidjela da je isti proizvodjac kao i Always. Pamucni su, tanki, meni sasvim dovoljni.
- jaca-maca
#946 Re: Ginekologija i vagine....
razne uloske sam probala i oni koji najbolje upijaju su always, iako mi znaju smetati najbolji su
-
LaCici
#947 Re: Ginekologija i vagine....
Ma suste ko ludi
Meni samo zbog toga ne odgovaraju, voljela bih naci neke druge iako mi always zaista najbolje upijaju.
- bez_ideje
#948 Re: Ginekologija i vagine....
Ko kuburi s tartufima.......500mg C vitamina dnevno......kod mene fercera za sad
-
Emich
#949 Re: Ginekologija i vagine....
Meni su super libresse carefree i naturella
a i odlicni su dm JESSA...ja koristim njihove i uloske i tampone odlicni su
a i odlicni su dm JESSA...ja koristim njihove i uloske i tampone odlicni su
-
lokva village
#950 Re: Ginekologija i vagine....
Violeta sensitiv - zakon
A naturela i sve ostalo mi ne godi... Prvo mom mozgu, jer ne volim ništa mirisno a onda i
i tako dalje...
A naturela i sve ostalo mi ne godi... Prvo mom mozgu, jer ne volim ništa mirisno a onda i