Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Michun

#926 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

pa komi da ti kazem nije jednostavno, ni malo :sad:
a sad pitanje: hpv tipizacija, isle, ko radi, kolko traje da se dobije nalaz, sta ti rade jel' ko papa. Fala.
girl

#927 Re: Ginekologija i vagine....

Post by girl »

kod nas to rade na klinici (na staroj onoj oftamoloskoj se to radilo tamo gdje pise kolposkopija gdje se i papa test radi. privatno nisam nasla da to neko radi iako sam cula da ima neka klinika. pregled je kao i papa, uzmu ti bris, nista strasno, ali je cekanje traumaticno zaista. bris se salje na mikrobiologiju i nikakve ti stele ne mogu pomoci da bude za manje od 7 dana, ali obicno bude za 14. razlog je sto to rade samo npr. jednom sedmicno, jer je proces skup i onda skupljaju dok ne bude dovoljan broj briseva. super je ako imas srece pa doneses bris na taj dan kad rade. nazalost, ja sam donijela ali sam zakasnila, vec poceo proces, pa sam morala cekati 10 dana da se nakupi. najbolje bi bilo da nazoves i pitas gdje se sad uzima bris za to , da li je i dalje na klinici ili kod tvog doktora, u DZ , da ne ides bezveze, mada ja mislim da je na klinici. a da, kod nas rade testiranje na dosta tipova, ali samo na TZV. visokorizicne. sretno ;-)

p.s. oni koji imaju HPV , vec je neko napisao da trebaju dizati imunitet. kazu da je beta glukan za to izrazito dobar kod jacanja imuniteta za borbu protiv ovog virusa. to sam cula na klinici
Michun

#928 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Michun »

e super.
hvala na info.
nemam problema nikakvih (hvala Bogu) nego kontam da odradim pa ako sam negativna da se vakcinisem.
girl

#929 Re: Ginekologija i vagine....

Post by girl »

ja koliko znam, ne preporucuje se vakcinacija nikome ko je vec imao odnose bez obzira na test, pa sad.... moguce je da virus postoji u organizmu ali da je tvoj imunitet "ga prevladao" i da si s te strane sigurna, pa ga test ne detektuje. pad imuniteta bi ga mogao pokrenuti, a posebno vakcinacija. pa sad... tvoj je izbor. to je ono sto ja znam, a ti se pokusaj jos malo informisati s nekim strucnijim.ja nisam doktor , samo sam istrazivala jer sam prosle godine imala nekih problema i nejasnih nalaza, ali hvala Bogu sve je ispalo ok :)
Bihnela

#930 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bihnela »

test na prisustvo hpv mozes uraditi na medicinskom fakultetu kosta 50 km,, ginekolog napravi bris (poput papa) koji odneses gore rezultati budu jako brzo,,, vjerovatno se kod njih moze uraditi i tipizacija hpv... informacije med. fak 033665949 lokal 173... ja sam to radila prije godinu i po...

ako postoje kondilomi onda je i prisustvo hpv-a je neupitno...sam hpv se moze "povuci" ako se ojaca imunitet ali ako postoje kondilomi oni se moraju ukloniti...kondilomi se obicno skidaju laserom ili radiotalasima...procedura je vise neugodna nego bolna i oporavak je jako brz....

koja klinika,privatna, u sarajevu radi sa laserom ne znam,,,a za tretman sa radiotalasima sam cula da rade na Moja Klinika i da im dolazi ovaj dr http://www.drigorjeremic.com/ ,, ja nisam zvala ali evo broj za info 033942640
semmy

#931 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

Michun wrote:pa komi da ti kazem nije jednostavno, ni malo :sad:
a sad pitanje: hpv tipizacija, isle, ko radi, kolko traje da se dobije nalaz, sta ti rade jel' ko papa. Fala.
kao sto je vec receno isto kao papa, ali moras traziti od dr.opste medicine uputnicu za specijalistu za test na hpv, odes do ginekologa uzme ti bris i ti s uputnicom i brisom odes na mikrobiologiju i predas, cekas 10-tak dana i to je to..iskreno ne sjecam se da li se placa davno sam radila...
sretno
Oya

#932 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Oya »

Zene, pitanje. Pijem kontracepcijske pilule vec 10-tak mjeseci zbog policisticnih jajnika i pocele su strasno da mi smetaju, vec tri mjeseca sam u nekom PMS-u, izludjuje me. Plus dobijanje na tezini. Zelim da prekinem sa uzimanjem i da vidim sta ce se desiti, hoce li se smiriti. Ako ispadne da je bilo do njih, pokusala bih sa nekim drugim. Sad me zanima da li je neka od vas pravila kracu pauzu u pijenju pilula, i ako jeste , da li je to imalo posljedica? Posljedica u smislu da drugi pocetak i navikavanje budu gori od prvog. Ginekologu svakako, ali zelim i nesto iz prve ruke.
melba

#933 Re: Ginekologija i vagine....

Post by melba »

Oya wrote:Zene, pitanje. Pijem kontracepcijske pilule vec 10-tak mjeseci zbog policisticnih jajnika i pocele su strasno da mi smetaju, vec tri mjeseca sam u nekom PMS-u, izludjuje me. Plus dobijanje na tezini. Zelim da prekinem sa uzimanjem i da vidim sta ce se desiti, hoce li se smiriti. Ako ispadne da je bilo do njih, pokusala bih sa nekim drugim. Sad me zanima da li je neka od vas pravila kracu pauzu u pijenju pilula, i ako jeste , da li je to imalo posljedica? Posljedica u smislu da drugi pocetak i navikavanje budu gori od prvog. Ginekologu svakako, ali zelim i nesto iz prve ruke.
Naci pravu pilulu je nekada mukotrpan put. Meni su ginekolozi rekli da je navodno za tijelo vise stresno kada si na piluli, pa bez, pa opet na piluli itd. jer tako svaki put hormoni moraju na nova da se usklade. Ja bih ti preporucila da prije nego sto odlucis prestati uzimati pilule, vidis sa ljekarom da probas neku drugu npr. nize doziranu. Nize dozirane obicno imaju i manje nuspojave.

Da li je neko od cura ovdje imao operaciju ciste (na jajniku)? Kakva ste iskustva imali, da li se cista javila opet?
LaCici

#934 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Kakvo je radno vrijeme kod Spahovica?
kakav nered

#935 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kakav nered »

LaCici wrote:Kakvo je radno vrijeme kod Spahovica?
mislim da radi do 6..
Emich

#936 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Dr.Spahovic radi od 10 ujutro do 6 svaki radni dan...
isla sam kod njega na kolposkopiju dva puta, i na papa, super je ljubazan uradi ti detaljan pregled,
ali zadnji put me isprepadao s kondilomima i hitno da radim HPV,pocela sam plakati na ginekoloskom stolu, a inace sam obadvije trudnoce vodila kod prof.Jadranke dizdarevic....uradim hpv hvala Bogu negativan, odem kod Jadranke na kolposkopiju zena nije vidjela kondilome....mislim svaka cast spahovicu znam da je veliki strucnjak ali ipak je njemu blizu 70 godina i davno je vec u penziji......tako da covjek nezna kome da vjeruje......
semmy

#937 Re: Ginekologija i vagine....

Post by semmy »

Emich wrote:Dr.Spahovic radi od 10 ujutro do 6 svaki radni dan...
isla sam kod njega na kolposkopiju dva puta, i na papa, super je ljubazan uradi ti detaljan pregled,
ali zadnji put me isprepadao s kondilomima i hitno da radim HPV,pocela sam plakati na ginekoloskom stolu, a inace sam obadvije trudnoce vodila kod prof.Jadranke dizdarevic....uradim hpv hvala Bogu negativan, odem kod Jadranke na kolposkopiju zena nije vidjela kondilome....mislim svaka cast spahovicu znam da je veliki strucnjak ali ipak je njemu blizu 70 godina i davno je vec u penziji......tako da covjek nezna kome da vjeruje......
moje misljenje...ako je vidio kondilome onda ih i imas ( ne zelim te prepadati, nemas hpv fala bogu ali kondilome mozda u pocetnoj fazi )...nisu bitne njegove godine koliko strucnost....meni je spahovic spasio zivot prije 3 godine i vrhunski je citolog, ono sto drugi doktori nisu vidjeli on je vidio i bio je u pravu za sve sto mi je rekao... ja jadranki nebi kad bi zivot visio o koncu otisla
Cholina_Lokica

#938 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Cholina_Lokica »

semmy wrote:
Emich wrote:Dr.Spahovic radi od 10 ujutro do 6 svaki radni dan...
moje misljenje...ako je vidio kondilome onda ih i imas ( ne zelim te prepadati, nemas hpv fala bogu ali kondilome mozda u pocetnoj fazi )...nisu bitne njegove godine koliko strucnost....meni je spahovic spasio zivot prije 3 godine i vrhunski je citolog, ono sto drugi doktori nisu vidjeli on je vidio i bio je u pravu za sve sto mi je rekao... ja jadranki nebi kad bi zivot visio o koncu otisla
i Spahovic je kako kome... moja mama da se on pitao sad ne bi bila medju zivima :-) poslije papa testa koji je on uradio i koji je bio IV stupanj, mama dolazi kod njega, treba se raditi biopsije pa poslije oepracija, on joj govori da mu se javi za 2 mjeseca pa da tada pocnu dogovarati biopsiju :shock: a njoj za 2 mjeseca nece trebati dr. nego advokat za testament. i po toj njegovoj logici biopsija bi bila uradjena za neka 3 mjeseca pa operacija boga pitaj kada, zatjeran u pm, i nadjen drugi doktor, i sve zavrseno sretno za par mjeseci... tako da mene sto se tice, daleko mu kuca od moje
Bihnela

#939 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bihnela »

" Kondilomi ili polne bradavice su virusno oboljenje. Kondilomi su nakupine proliferisanih (umnozenih) inficiranih celija koze ili sluzokoze polnih organa. Osim narusavanja arhitekture koze/sluzokoze kondilomi iniciraju i nenormalan rast krvnih sudova, kojim obezbedjuju sopstvenu ishranu. Kondilome prouzrokuje tzv. Humani Papiloma Virus (HPV). Do sada je pouzdano identifikovano 130 tipova ovog virusa, a smatra se da ih ima preko 150. Razliciti tipovi virusa - prouzrokuju razlicite tipove kondiloma. Razliciti tipovi HPV-a se razlikuju po brzini rasta kondiloma, agresivnosti, brzini "osvajanja" zdravih delova koze/sluzokoze, izgledu samih kondiloma, kao i eventualnom malignom potencijalu. Smatra se da brzina rasta i sirenja kondiloma zavisi i od "stanja" imunskog sistema inficirane osobe."

tj. bez HPV nema kondiloma
minjonja

#940 Re: Ginekologija i vagine....

Post by minjonja »

hej da vas pitam, znam da sam jednom na forumu procitala... u inostranstvu postoje pamucni always ulosci (ne oni rozi koje ja zovem maramice :roll: ). uglavnom njih nema ovdje uzeti, barem ne pod tim imenom. neko je ovdje rekao da se oni kod nas prodaju pod nekim drugim imenom,a isto ih always proizvodi i pamucni su. zna li neko koji su to?
zvrzgana

#941 Re: Ginekologija i vagine....

Post by zvrzgana »

@minjonja mislim da su u pitanju ulosci Naturella. Meni su iskreno najbolji, a znam da sam bas jednom obratila paznju i vidjela da je isti proizvodjac kao i Always. Pamucni su, tanki, meni sasvim dovoljni.
Cholina_Lokica

#942 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Cholina_Lokica »

zvrzgana wrote:@minjonja mislim da su u pitanju ulosci Naturella. Meni su iskreno najbolji, a znam da sam bas jednom obratila paznju i vidjela da je isti proizvodjac kao i Always. Pamucni su, tanki, meni sasvim dovoljni.
i ja mislim da su to ti... meni se jedino od njih ne pojavljuje alergija i skroz su mi ok
Suzie Q

#943 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Suzie Q »

i meni su Naturella najbolji ali oni skroz tanki, narančasti. k tome još i fino mirišu.
minjonja

#944 Re: Ginekologija i vagine....

Post by minjonja »

hvala vam!!
dina_arajevo

#945 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dina_arajevo »

Cholina_Lokica wrote:
zvrzgana wrote:@minjonja mislim da su u pitanju ulosci Naturella. Meni su iskreno najbolji, a znam da sam bas jednom obratila paznju i vidjela da je isti proizvodjac kao i Always. Pamucni su, tanki, meni sasvim dovoljni.
i ja mislim da su to ti... meni se jedino od njih ne pojavljuje alergija i skroz su mi ok
Naturella pamucni ulosci :thumbup: ili Ona takodje pamucni ulosci, ostali mogu samo izazvati alergije, infekcije i hiljadu neugodnosti...
jaca-maca

#946 Re: Ginekologija i vagine....

Post by jaca-maca »

razne uloske sam probala i oni koji najbolje upijaju su always, iako mi znaju smetati najbolji su
LaCici

#947 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Ma suste ko ludi :-D Meni samo zbog toga ne odgovaraju, voljela bih naci neke druge iako mi always zaista najbolje upijaju.
bez_ideje

#948 Re: Ginekologija i vagine....

Post by bez_ideje »

Ko kuburi s tartufima.......500mg C vitamina dnevno......kod mene fercera za sad
Emich

#949 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Meni su super libresse carefree i naturella
a i odlicni su dm JESSA...ja koristim njihove i uloske i tampone odlicni su
lokva village

#950 Re: Ginekologija i vagine....

Post by lokva village »

Violeta sensitiv - zakon :thumbup:
A naturela i sve ostalo mi ne godi... Prvo mom mozgu, jer ne volim ništa mirisno a onda i :D i tako dalje...
Post Reply