Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
avicena

#926 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by avicena »

Kroksica wrote: Fala na informaciji, Allah te nagradio. ;)
Amin...sve nas zajedno.
miskin

#927 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

http://--- NO LINKS ---/index.php?option=com_c ... Itemid=152

''Izraelska djeca se potpisuju na bombe prije nego što ih IDF iskoristi za bombardovanje Gaze. To je tako užasan prikaz prijezira prema ljudskim životima. Da li je to ono što želimo da nam budu djeca? Hladnokrvne ubice? Kao unuka onih koji su preživjeli Holokaust, odrasla sam uz strašne priče o tome šta se dešavalo Jevrejima u Holokaustu – stvarne priče. Pa, kako onda možemo opravdati da to isto mi radimo drugom narodu? Moramo to zaustaviti! To je potpuno novi moderni genocid. Da li želite da budete dio toga? Da li ste spremni da sjedite skrštenih ruku i ne radite ništa? Ja nisam – moja savjest mi to ne dozvoljava.’’
klixo

#928 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by klixo »

Image
miskin

#930 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Svakako preoprucujem za pogledati, ja vise puta gledao, ovo su bili ljudi koji nisu imali znanje koje mi imamo danas, nego su samo bili ljudi koji su ono sto su znali cvrsto se drzali toga, Izuzev Mustafe Busuladzica, koji je slovio za velikog naseg alima kako tada tako i danas. Preporucujem i jednu knjigu za procitati od Munira Gavrankapetanovica "Mlad Mjesec ce opet sjati" gdje on opisuje svoje stanje u zatvoru i jos dosta toga.

http://www.youtube.com/watch?v=R2XeHDwt ... e=youtu.be
miskin

#931 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Jedan osvrt na isjecak iz predavanja Mustafe Prljače koji sam postavio.

Problem je sto su muslimani ostavili nauku. Izrael sa svojih 7-8 miliona stanovnika dva puta više izdvaja za nauku od svih 57 muslimanskih zemalja sa preko milijardu stanovnika.... i onda da bih indirektno opravdali tu tezu moglo se procitati ovih dana "Izrael ima Obamu, a Palestinci imaju Allaha" ocekuju da Allah srušiti židvski avion (to se razumije iz navoda). Robe dragi objavljeno ti je Ikre. nauci napraviti protiv avionsko oružje.

Poznajem jednog muslimana veoma inteligentnog bio prvak u BiH iz matematike i fizike kao i iz informacijskih tehnologija, ponudila "braca" njemu da ide studirati u islamski svijet (biva veoma pametan) On je njih pitao da tamo studira, ako ima gdje, M-M i fiziku, naravno nije dobio odobrenje nego ti ideš studirati šerijat, naravno otišao i završio jezik i vratio se, nisam se s njim odavno cuo mislim da je sad zaboravio i jezik, a nastavio je biti dobar informaticar..... u ovoj prici se krije neuspjeh muslimanski..
Phosphorus

#933 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Phosphorus »

avicena wrote:
miskin wrote: jel on gore u Brckom imam u nekoj od dzamija
Ne radi kao imam. Radio je u Kalemu dugo vremena.

Odlično :thumbup:
klixo

#934 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by klixo »

Esselamu Alejkum draga braco i sestre.

Imam jedan problem na koji su mi ukazivali razrednici i u osnovnoj i u srednjoj skoli.Tacnije zalili su se mojim roditeljima kako sam previse dobar.Cesto vise volim da udovoljim drugom nego sebi.Dodjem u situaciju da mi se to osveti pa onda vatra bjuje iz mene.Kako kod nas kazu "nisam nikom pomogao sto nisam sebe zajeb...".Takodjer vidim gladnog psa , macku trci do prodavnice nahrani ih.Prosjacimana ulici sam odavno prestao da dajem.S druge strane nema ko mi nije rekao da sam najveca nafaka na dunjaluku.I sam sam svjestan toga.
miskin

#935 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

klixo wrote:Esselamu Alejkum draga braco i sestre.

Imam jedan problem na koji su mi ukazivali razrednici i u osnovnoj i u srednjoj skoli.Tacnije zalili su se mojim roditeljima kako sam previse dobar.Cesto vise volim da udovoljim drugom nego sebi.Dodjem u situaciju da mi se to osveti pa onda vatra bjuje iz mene.Kako kod nas kazu "nisam nikom pomogao sto nisam sebe zajeb...".Takodjer vidim gladnog psa , macku trci do prodavnice nahrani ih.Prosjacimana ulici sam odavno prestao da dajem.S druge strane nema ko mi nije rekao da sam najveca nafaka na dunjaluku.I sam sam svjestan toga.
Ih kud ja nisam takav, zar nije Allah takve pohvalio u svojoj knjizi: ..I više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno..(Hasr), blago tvojim prijateljima. Sadaka povecava imetak kako je rekao Poslanik u svome hadisu, a ne umanjuje ga mada mi kada to gledamo svojim ocima, to je nigdje veze. Poslanik isto tako nije nikada nikog odbio kada mu je bilo sta trazio ako je to imao kod sebe kako je zabiljezeno u njegovoj siri.

Samo naprijed :thumbup:
avicena

#936 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by avicena »

klixo wrote:Esselamu Alejkum draga braco i sestre.

Tvoje je samo to što daš
Jedan halifa bijaše poznat kao vladar koji je često bio zamišljen. Rijetko bi se smijao i uglavnom je šutio. Jednog dana ga sluga mu stidljivo reče:
”Vladaru, pored sve raskoši i dukata koje imaš ti si stalno zamišljen. Drugi bi na tvom mjestu uživali i veselili se”.
”A znaš li ti koliko dukata ja imam?”, upita ga halifa.
”Koliko god poželiš”, brzo mu odgovori sluga.
Halifa duboko uzdahnu, zamisli se pa reče:
”Godinama si mi vjerni sluga i pomoćnik pa ti mogu odati svoju tajnu. Ja imam svega 50 dukata”.
”Kako to?”, začuđeno upita sluga.
”Ljudi se zavaravaju pa misle da su dukati i ostala ovosvjetska dobra njihova. Ali ne. Znaj, vjerni moj prijatelju, da čovjek ima samo ono što drugome dadne. Jedino to će naći na Sudnjem danu na vagi svojih djela kao nešto što vrijedi i što istinski posjeduje. Ja sam samo dvojici siromaha dao po 25 dukata i to je sve što imam. Svi drugi dukati koji su kod mene su prolazni. Na Sudnjem danu ću naći jedino onih 50 dukata i jedino njih istinski i imam”, objasni mu halifa.

Ali i...
Nije osiromašio ko je umjereno trošio. Hadis
MaD_ProfessoR

#937 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by MaD_ProfessoR »

"Ja na svoj namaz stupam
onda kada s vrha čempresa
vjetar ezan izgovara."

Sohrab Sepehri
Tigar1

#938 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Tigar1 »

klixo wrote:Image
Lijepa slika
miskin

#939 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

http://www.nasevijesti.com/aktuelni-sad ... ahote.html

Džihad, žene i ostale strahote

Ima jedna zanimljiva pojava kod muslimana današnjice, a to je evolucija raznih kompleksa inferiornosti vezanih za islam koje im nameće zapadnjačko društvo i civilizacija, a u koju se oni hvataju kao u paukovu mrežu pristajući dobrovoljno na utakmicu na gostujućem terenu. Time padaju u zamku sagledavanja islama i njegovih principa kroz prizmu zapadnjačkog sistema vrijednosti i poimanja života.

Uzrok ove pojave je mentalna podređenost zapadnjačkoj kršćansko-ateističkoj percepciji koja nam je zbog naše slabosti kroz medijsku, ekonomsku i kulturološku dominaciju nametnuta kao apsolutno mjerilo ljudskih vrijednosti. Na osnovu tih mjerila mi bi trebali od islama uzeti ono što se sa pomenutom percepcijom poklapa, a ono što je nekompatibilno umotati u stotinu celofana i staviti mašnu, minorizirati ili izbjegavati. Mnogi muslimani osjećaju nelagodu i meškolje se kada se spomenu neke od ovih "zabranjenih" tema koje zapad zbog silne brige za muslimane navodno zamjera islamu..
MaD_ProfessoR

#940 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by MaD_ProfessoR »

Gospodaru, usliši vapaje srca mog!
Bez druga Ti si, a i ja bez ikog sam svog.
Svi govore: baš nigdje nikog ovaj Tahir nema,
Ni ne treba mi niko: jer meni drug je Bog.

Baba Tahir
prijevod sa perzijskog Ebtehaj Navaey
miskin

#941 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Volio bih upoznati ovog covjeka, vec ga duze vrijeme slusam.

"Ono prazno mjesto u saffu te zove, jer čezne za tvojim stajanjem u njemu. Odazovi mu se, pa neka ti ono svjedoči kod Stvoritelja svega postojećeg!"

nasa

#942 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Upitan je Hasan Basri:
''Šta je tajna tvoje neovisnosti od dunjaluka i njegovih izazovnih ukrasa?'' Odgovorio je: ''Tajna mog odricanja od ovog svijeta krije se u četvero:

shvatio sam da moju nafaku neće uzeti drugi, pa mi se srce smirilo na tome;
shvatio sam da moj posao neće uraditi niko drugi, pa sam mu se maksimalno posvetio;
shvatio sam da me Allah uvijek vidi, pa sam se stidio da me vidi dok činim grijeh;
shvatio sam da me smrt čeka, pa sam se pripremio za susret sa Allahom.''
miskin

#943 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

Od učenjaka selefa se prenosi da su rekli:

"Ponekad čovjek uradi grijeh koji ga može odvesti u Džennet, a ponekad uradi dobro djelo koje ga može odvesti u Džehennem.

Čovjek koji uradi grijeh ili ponavlja jedan te isti grijeh, s vremena na vrijeme počne da osjeća grižnju savjesti, krivicu, poniženje, stalno ga njegova duša podsjeća na pogubnost tog grijeha, pa zbog toga može da ga ostavi i da se spasi.

Dok imamo čovjeka koji radi dobro djelo, međutim svaki put kad to dobro djelo uradi, ono u njegovim očima postane nešto veliko, nakon toga se javlja oholost i i činjenje tog dijela postaje u ime popularnosti a ne u ime Allaha, pa na taj način čovjek upropasti svoja dobra djela i zasluži kaznu.

Prenosi se od Imama Malika, rhm, da je rekao: "Ne gledajte u ljudske grijehe kao da ste vi Gospodar, nego gledajte u svoje grijehe kao da ste obični robovi, smilujte se ljudima u iskušenju a zahvaljujte Allahu, s.w.t. na oprostu." Nemoj da ikome kažeš: "Ti ćeš u Džehennem ili ti ćeš u Džennet, nemoj da se oholiš i uzdižeš iznad griješnika, nego moli Allaha za njihovu uputu i njihov spas."

"Svaki sin Ademov je griješnik, a najbolji od griješnika su oni koji se često kaju." (Tirmizi)
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#944 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Slo Burner »

Esselamu Alejkum,

Ima li negdje link za download Smrt Hazreti Fatime ?
nasa

#945 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

Imam Šafija, rahimehullah, :

''Kao što vid ima svoja ograničenja preko kojih ne može da dosegne, tako i razum ima svoje granice preko kojih ne može dokučiti.“

Imam Šafija r.h.:

Čudno je kako se Allahu može griješiti
Il' kako Ga nevjernik može nijekati

A sve što se kreće ili što stoji
Bez sumnje svjedoči da Allah postoji

I u svemu što bivstvuje znak je vidljivi
Što ukazuje da je On jedan jedini.
avicena

#946 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by avicena »

Slo Burner wrote:Esselamu Alejkum,

Alejkumu selam. Instaliraj add-on "Flash video downloader - youtube downloader 3.8.0" za Firefox. Restartuj Firefox i pojavit će ti se download button gdje možeš odabrati audio ili video format.

Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#947 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Slo Burner »

avicena wrote:
Slo Burner wrote:Esselamu Alejkum,

Alejkumu selam. Instaliraj add-on "Flash video downloader - youtube downloader 3.8.0" za Firefox. Restartuj Firefox i pojavit će ti se download button gdje možeš odabrati audio ili video format.

Nadao sam se da negdje ima uploadovana audio verzija ali hvala i na ovom ;)
klixo

#948 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by klixo »

Odlican govor :thumbup:
miskin

#950 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by miskin »

I kada se u noci osamiš, ne reci: "Niko me ne vidi", jer nad tobom je Onaj koji nad svim bdi. Nemoj misliti da Allah zanemari i sahat jedan i da je ono što je tajno Njemu skriveno.Zar ne vidiš da dani lete i da je sutra za one koji ga cekaju blizu?!

Godine prolaze, dani se smjenjuju, a ti u nemaru i besposlicama opsjednut izgubljeno lutaš. Ti u svojoj ravnodušnosti hrliš ka dunjaluckim ljepotama, zanemario si islam i zaboravio Kur'an. Sakupljanje imetka tebi je kao padanje nicice, a uživanje u strastima tvoja je molitva. Šejtan je tebi ukrasio sve što je prezreno i ti hrliš ka onom što je zabranjeno.

O dušo, dosta je! Grijeha je dosta!

Obmana tvoja prouzrokovala je zlocine. Ti ne znaš za dan u kojem je vrijeme odredeno, Allah to zna, Jedini i Sveznajuci.

Šta ceš reci kada te ponesu na ramenima i kada te spuste u mezar žestokih tmina?! To je pitanje, a da li ti znaš odgovor njegov?

Kuda to vodi staza tvoja kada duša do kljucnih kostiju dopre? Tada ce nastupiti sahat u kojem ce djela biti zapecacena.

Danas ti radiš sve što želiš i što ti na srcu leži, a sutra ceš umrijeti i pera ce uzdignuta biti. Šta ceš odgovoriti kada progovoriš toga dana?

Kada se osamiš – griješiš, a Allah motri. Stidiš se stvorenja, a zaboravljaš na Stvoritelja.

O grješnice, zadovoljavaš prohtjeve svoje i daviš se u moru strasti, a tijelo tvoje bespomocno pluta.

Koliko si noci proveo i u griješenju prenocio?! Rekao si svojoj duši: "Ucini to!", i strastima je prevario.

Bojiš se briga i žalosti, a nalaziš se u vrtlogu tame. Poput onoga si koji u tami koraca bez svjetlosti i bez vodica.

Dosta je, covjece! Dosta je neposlušnosti! Griješiš prema Milostivom i zaboravljaš da je kazna nepokornosti tvoje vatra džehennemska, a užasno je ona boravište.

Ideš, a ne znaš kuda, tvoji grijesi se gomilaju i na Sudnjem danu ceš nositi veliko breme, a ti nastavljaš koracati putevima prekrivenim strastima.

A sada razmisli o cilju postojanja svoga. Nisu isti slijepac i onaj koji vidi, niti su iste svjetlost i tama, niti hladovina i vjetar vruci.

Uzdigni se vjerom u Allaha nad dunjaluckim niskim porivima, zakoracaj stazom upute, izadi iz tmina grijeha.
Gospodar tvoj te u najljepšem liku stvara, daje ti vid, sluh, razum i ruke dvije. On je Jedan, rodio i roden nije.
On zna šta tvoje srce krije, tvoje želje, zna šta je bilo, šta ce biti i što se dogodilo nije.

Ostavi grijehe i popravi danas mahane svoje. Prikljuci se karavani upute i reci: "O Gospodaru, Tebi se vracam, Tvoj oprost tražim i želim zadovoljstvo Tvoje."

Neka tvoje srce obasja svjetlost upute i neka zablista svaki atom tvoga bica, jer dragulj dobije svjetlosti sjaj kada iz tmina izvaden bude.

Tada ceš shvatiti smisao života svoga i okusit ceš njegovu slast, jer šta je covjek bez vjere u Allaha do mrtvac koji hoda i život mu prode kao da živio nije.

Skrušeno spusti lice svoje na tlo i dozivaj uzvišeno ime Gospodara svoga i zahvaljuj Mu se što ti je put upute pokazao i tvoje mrtvo srce oživio.Tebi pripadaju zahvale sve, iz tmina nevjerstva izbavio si me. Samo Tebe obožavamo, o Ti koji sudruga nemaš, Tebi se vracamo i Tebi upucujemo dove svoje.
Post Reply