Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
NIN

#926 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by NIN »

Recimo, Vladimir, Vuk, Zlatan, Jasmina, ...
schnappi

#927 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by schnappi »

Problem kod vecine slavenskih imena je sto su ili preduga, slozena od dvije rijeci sto danas vise nije tako popularno, recimo Krasno-slava, Vlasti-mir itd. ili imaju ruzno znacenje, recimo Strahinja, ili djeluju grubo zbog puno suglasnika npr. Tvrtko.
Naidjoh na jedno staro nase ime Val (talas?), i naravno moj favorit je Mak. Od zenskih mi nisu losa Lana (lan, lane) i Dunja.
U svijetu svakodnevno nastaju nova imena, samo kod slavenskih naroda nesto to ne ide.
arslanbey

#928 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

NIN wrote:Recimo, Vladimir, Vuk, Zlatan, Jasmina, ...
Jasmina nije slavensko vec arapsko
arslanbey

#929 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

zlokruhovic wrote:Imena poreklom iz verskih gluposti je jedna siledžijska forma nametanja sile određenom narodu vekovima.

Kad čujem sva ta neka tzv."tradicionalna imena" tipa Anastasija,Luka,Petar,Tea,......riga mi se.

Jedina imena koja su prirodna su ona koja dolaze iz svog rođenog jezika ma kako ga zvali.
Stara imena koje danas imamo nisu dobar primer , jer ljudi su davali imena u skladu sa svojim životom a ne zarad zvučnosti i "wannabee značenja".

Znači ako ti se sin rodi za vreme svetskog prventstva možeš ga zvati "Bosnoslav(bosanac)" s'obzirom da je Bosna osvojila svetsko prvenstvo primera radi. :-D

Bi li volio da ti se sin zove PAVLE :D
zlokruhovic

#930 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

schnappi wrote:Problem kod vecine slavenskih imena je sto su ili preduga, slozena od dvije rijeci sto danas vise nije tako popularno, recimo Krasno-slava, Vlasti-mir itd. ili imaju ruzno znacenje, recimo Strahinja, ili djeluju grubo zbog puno suglasnika npr. Tvrtko.
Naidjoh na jedno staro nase ime Val (talas?), i naravno moj favorit je Mak. Od zenskih mi nisu losa Lana (lan, lane) i Dunja.
U svijetu svakodnevno nastaju nova imena, samo kod slavenskih naroda nesto to ne ide.
Ime je ime , a nadimci zarad "dugosti" imena je čista logika na kojoj svaki jezik i narod počiva.

Poenta je da daješ imena upravo zbog današnjice i današnje životne logike a ne zbog prošlosti , a imena mogu biti svakojaka ali je bar to meni važno da su iz jezika kojeg govorim.

Voditeljica na B92 koja vodi emisiju Utisak Nedelje se zove Olja Bećković , ali pravo ime joj je Oprolećija!
Znači rodila se "o proleću" i tako dobila ime , ali naša društvena zbilja i društvo ismejava takvo šta pa je zato došlo do njenog promene imena svojevremeno.

Nema slavenskih imena , postoje samo ona koje su iz tvoga rođenog jezika i takve jezične stvarnosti potekla.
zlokruhovic

#931 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

NINOSLAV je odlično , plemenićaško bosansko pravo iliti bansko! :D
arslanbey

#932 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Olja Bećković , ali pravo ime joj je Oprolećija!

wtf reci sto zelis,ali ja bih pitao roditelja zasto je mrzio hudo novorodjence :shock: :lol:

edit:mada evo progooglao sam ime,i nije tacno..pravo ime joj je OLIVERA(sto je lijepo ime LATINSKOG porijekla)
arslanbey

#933 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Evo gledam najcesca imena u Srbiji,Hrvatskoj ...i ne dominiraju nikako slavenska,kako na ovoj temi zele predstaviti(lafo samo bosnjaci daju strana imena a ostali domaca...netacnno hebrejska,latinska i grcka imena dominiraju)
zlokruhovic

#934 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

arslanbey wrote:
Olja Bećković , ali pravo ime joj je Oprolećija!

wtf reci sto zelis,ali ja bih pitao roditelja zasto je mrzio hudo novorodjence :shock: :lol:
Niko ti brani da daješ imena po onim bliskoistočnim i kojekakvim mediteranskim imenima , jer percepcija lepoga i ružnoga je u svakom čoveku ponaosob.

Meni lično je svako ime iz sopstveng jezika samo po sebi originalno i lepo , jer to zaista i jeste.
kerima1

#935 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by kerima1 »

zlokruhovicu kako se ti zoves? :D
arslanbey

#936 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Procitaj i moj edit :D zena se zove OLIVERA,latinsko ime
zlokruhovic

#937 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:zlokruhovicu kako se ti zoves? :D
Steva Pićuka. :-D
kerima1

#938 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by kerima1 »

zlokruhovic wrote:
hahaah,garant ti neko staro biblijsko ime pa ne smijes reci.
zlokruhovic

#939 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zlokruhovic »

kerima1 wrote:
zlokruhovic wrote:
hahaah,garant ti neko staro biblijsko ime pa ne smijes reci.
Nije svega mi , imam češko ime ni kriv ni dužan od strane brata od strica koji mi ga je nadenuo , a neću ti ga reći. :-D

Steva Pićuka je inače moj komšija , zove se Ištvan jer je Mađar a mađarski kratki nadimak za Ištvana,Stevana,Stefana,.. je "Piću" , a srpski nadimak za "Piću" je "Pućika" , i tako je on Steva-Pićuka. :-D

p.s
Znaš ono kad se Aleksandar zove Saša,ili Svetlana Ceca?!
Cherry-Cherry

#940 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Cherry-Cherry »

Lijepa su mi imena, koja imaju u sebi "mil". :) Milena, Milada, Mila, Miloš, Milan :)
NIN

#941 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by NIN »

arslanbey wrote:
Jasmina nije slavensko vec arapsko
Providno, potrudi se malo! Nego, cije god da je, ovo je tema o imenima koja se daju u BiH i meni su ova pobrojana bas lijepa.

:wink:
arslanbey

#942 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Ja opet najvise mrzim nadimke,kad se imena "kvare" pa je Muhamed -Muha,Kenan.Keno,Dzenan-Dzeno,Mustafa-Mujo :D

zbog toga cu djeci dati kratka imena
Joe McCarthy

#943 Re: Imena

Post by Joe McCarthy »

LongHorn wrote:Esselamu alejkum!

Negdje sam na nekoj hrvatskoj webstranici naisao na ovakvu temu,... medjutim, nisam naisao na razumijevanje od strane hercegovackih Hrvata.

Najljepsa musliamnska imena su, kako je Resulullah rekao, Abdullah i Abdurrahman. Ta dva a i mnoga druga arapska imena gotovo je besmisleno prevoditi na Bosanski. Yamislite da je nekome ime "Rob Allahov" ili "Rob Milostivog".

Ono bi zvucalo ruzno danas da musliman nadjene kcerci ime Svjetlana (Nura), Dragana (Habiba), Zvjezdana (Nedzma) ili sinu Zoran (Subhija), Princ (Emir - ar. ili Mirza - per.) ili neko drugo lijepog znacenja ime iako to u osnovi u Islamu nema nikakve zapreke. Dakle, ako bi musliman nadjenuo sinu ime Dobrica (Hajro) to u osnovi ne bi nista smetalo niti bi bio grijesan zbog toga. Ali, s obzirom da ipak i medju slavenskim imenima ipak Srbi nadijevaju uglavnom jedna (Bogoljub, Vuk, Radovan, Bozena, Svjetlana), Hrvati nadijevaju neka druga imena (Davor, Igor, Damir, Sabina - katolicko ime, Olivera) u vecini slucajeva, a muslimani su uzeli neka opet neslavenska imena naslijedivsi to od muslimana s Bliskog Istoka, mislim da ne bi trebalo samo muslimanima "zapinjati" za takvu opredjeljenost. Jer, ko ce, recimo, natjerati pravoslavca da nadjene djetetu neko katolicko ime? Niko. I inace muslinai u CIJELOM SVIJETU uglavnom nadijevaju arapska imena, a kod nas su se uvukla i NEKA turska i perzijska imena obzirom da smo zivjeli s njima preko 500 godina. Ali nije sve u arapskim imenima, vec je stvar u imenima koja imaju neku povezanost s islamom. Tako recimo ime Benjamin nikako nije arapsko ime i arapi ga ne nadijevaju, ali muslimani u svijetu daju djeci to ime,obzirom da se brat poslanika Jusufa a.s. zvao Benjamin.
A, ne smatram da se trebamo vracati slavenstvu toliko,... Ako je nekoga rodila majka koja ima svoje odredjene osobine, to ne znaci da i dijete mora imati bilosta od njenih osobina iako ona ostaje njegovom majkom. Mi smo porijeklom Slaveni, ali ne moramo zivjeti kao nasi preci.

I onijem Hrvatima sam rekao, a i vama cu; i Hrvati muslimani nadijevaju arapska imena, i muslimani Englezi, i Srbi-muslimani, i Bugari-muslimani,... dakle, radi se o jednoj sveopcoj osobini vecine muslimana u svijetu. A, na kraju, muslimani vjeruju da ce se u Dzennetu pricati arapskim jezikom, prema rijecima Poslanika, pa daju prednost arapskom jeziku nad ostalim uz jos jednu cinjenicu, a to je da je Kur-an objavljen na tom istom jeziku te ga time posebno postuju.

Esselamu alejkum!

P.S., jedna nena u Sarajevu vidje nekog mladica kako sjedi na kartonu na kojem je arapskim slovima pisalo "Visoki saudijski komitet" pa ga stade koriti; Jadna ti majka ne bila, kako mozes takav bozobraznik biti? Ynas li ti na cemu sjedis?! - Pa, kutija od Saudijskog komiteta... (veli on), - Ma, sta me briga kakav komitet, kako te nije stid na harfovima (tj. arapskim slovima) da jedis?
Ovo je odraz postovanja bosanskih muslimana prema arapskomjeziku i njegovim pismom, makar tu i nepisali Kur-anski ajeti.
Znači moramo se odreči imena i kulture da budemo bliži Muhamedovom bogu? :roll:

Možeš me pljunut u lice kad bi dozvolio sebi da dam ime svom djetetu po nekom Turskom ili Arapskom junaku ili poslaniku, a vamo da izoztavim tradicionalna bošnjačka imena poput Tvrtka, Agramira, Vladislava, Ostoje itd. :-)
Ma.Le.Na

#945 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Ma.Le.Na »

ime Benjamin je odjednom postalo jako popularno
schnappi

#946 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by schnappi »

Lijepa su cvjetna/ biljna imena, "lagana" za nositi (sta god to znacilo), neka od njih se smatraju "muslimanskim".

Lana, lan-korisna biljka, lane-njezna zivotinja, moze biti skracenica mnogim postojecim imenima, tako da se izvode razna znacenja, npr. SvjetLana, arapski lana- njeznost.

Image
Image
schnappi

#947 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by schnappi »

Dunja- osim sto ima znacenje na nasem jeziku, nastalo je kao rusko ime izvedeno iz grckog Eudokia, a ima i kao arapsko u znacenju svijet, to bi na turskom bilo dunjaluk.

Image
Image
schnappi

#948 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by schnappi »

Kalina- opsteslavenski naziv za grm koji cvjeta u proljece, po nekim stranicama ime kalin na arapskom znaci prijatelj.

Image
schnappi

#949 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by schnappi »

Jasmin(a), naziv koji nije slavenski, ali je preuzet kao naziv ( i ime) u skoro svim jezicima iz perzijskog. Mi drugog naziva za ovu biljku nemamo, ovo je oficijelni slavenski naziv.

Image
schnappi

#950 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by schnappi »

Mak- osim na nasem jeziku, ima i znacenje na irskom- sin i koristi se kao ime, makk je korijen rijeci meka, arapi koriste ime maki- u znacenju meklija

Image
Post Reply