U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.arte.fakt wrote:
Šejh u ovom videu tumačeći ovaj hadis kaže da su "spašena skupina" svi oni koji kažu "la ilahe illellah" i to je to .....Ovo je apsolutno kontroverzno tumačenje koje, siguran sam, niko u proteklih 1432 godina islama nije ponudio prije njega, bar ne niko relevantan....
Prema ovakvom tumačenju bi ispalo da ko god je u islamu nema šanse da boravi ni trenutak u vatri ? Pa čak niti veliki grešnik, bludnik, prostituka, alkoholičar, ubica, homoseksualac, lezbijka, silovatelj, kamatar, narkoman, diler drogom, itd, itd, itd , samo ako kaže La Illahe IllAllah ??? Evo, uzmimo za primer haridžije. Kažu oni su muslimani, kažu la ilahe ilaAllah, imali su više ibadeta i od ashaba, a za njih Poslanik s.a.w.s. reče da su ''psi džehennemske vatre''. Jeli to Poslanik s.a.w.s. u kontradiktornosti ? Nije SubhanAllah !!!
Ovakvo "usamljeno" mišljenje odgovara najviše onima koji najčešće i najžešće brane novotarije i ''tradiciju'', a ponekad ismijavaju i po koji sunnet, ili one koji neki sunnet praktikuju (a oni sami ga smatraju nevažnim) nazivajući ih pogrdnim imenima, pa im nikad nije odgovarao onaj dio hadisa ''na čemu sam ja sada i moji ashabi''.
Ovaj hadis treba tumačiti onako kako ga je stoljećima tumačila ulema, prije nego se on sjetio da ponudi neko svoje ekskluzivno tumačenje. Također, primjetite da je ovdje jedan "bitan" dio hadisa izostavljen a koji "pojašnjava" ko je spašena skupina ?
Poslanik, s.a.v.s, je rekao:
”Jevreji su se razišli na sedamdeset grupa, a kršćani na sedamdeset jednu ili dvije grupe. Moji sljedbenici će se razići na sedamdeset i tri grupe od kojih će sve u Vatru osim jedne.”
(Ebu-Davud, Sunen, ”Kitabu šerhis-sunne”, br. 4596.)
U predanju ovog hadisa koje bilježi Tirmizi stoji da je Poslanik, s.a.v.s, upitan:
”A koja je to, Allahov poslaniče ? - Ona koja bude slijedila ono na čemu sam ja i moji ashabi ”, odgovorio je.
(Tirmizi, Sunen, ”Kitabul-iman”, br. 2565.)
Iz ovog hadisa, vidljivo je da će se sljedbenici Muhammeda, s.a.v.s, razići na mnogobrojne grupe, razumije se da će među njima biti i onih koji će ostati na Pravom putu. To se jasno očituje u slijedećem hadisu:
”Jedan dio moga ummeta će ostati na istini boreći se sve do Sudnjeg dana.”
(Sahihu Muslim, ”Kitabul-imare”, 1923.)
Dakle , ti koji će ostati na Istini su oni koji slijede i praktikuju istu vjeru koju su slijedili i prakticirali Allahov poslanik, s.a.v.s, i njegovi ashabi, a koja je sadržana u Kur‘anu i sunnetu. Dakle svako, bez obzira ko bio i gdje bio, ko slijedi Kur'an i sunnet Njegova Poslanika, s.a.v.s, onako kako su to činile odabrane prve generacije muslimana, je, inša-Allah, od te grupe koja će biti spašena.
Dalje, mnogi šerijatski tekstovi nas upozoravaju na zalutale grupe i uopćeno govore o njihovom učenju. Iz tih tekstova razumijemo da se te grupe odlikuju time što se suprostavljaju Kur‘anu i sunnetu i onome na čemu su bile prve odabrane generacije, da odbacuju jasne (muhkem) kur‘anske ajete, a slijede i bave se s onim ajetima koji su nejasni (mutešabih), da slijede svoje strasti, da izmišljaju i uvode novotarije (bid‘ate) u vjeru itd.
Prema tome, svaki musliman koji slijedi Kur‘an I sunnet i konsenzus islamske uleme i trudi se, s iskrenim nijetom, da svojim djelima što je moguće dosljednije slijedi Poslanika, s.a.v.s, je, inša-Allah, od te skupine koja će biti spašena.
Ovako se ovaj hadis tumačio stoljećima i neka je, Elhamdulillah.