Sulejman Bugari

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
RespectLifeBH

#926 Re: Sulejman Bugari

Post by RespectLifeBH »

arte.fakt wrote:
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Šejh u ovom videu tumačeći ovaj hadis kaže da su "spašena skupina" svi oni koji kažu "la ilahe illellah" i to je to .....Ovo je apsolutno kontroverzno tumačenje koje, siguran sam, niko u proteklih 1432 godina islama nije ponudio prije njega, bar ne niko relevantan....

Prema ovakvom tumačenju bi ispalo da ko god je u islamu nema šanse da boravi ni trenutak u vatri ? Pa čak niti veliki grešnik, bludnik, prostituka, alkoholičar, ubica, homoseksualac, lezbijka, silovatelj, kamatar, narkoman, diler drogom, itd, itd, itd , samo ako kaže La Illahe IllAllah ??? Evo, uzmimo za primer haridžije. Kažu oni su muslimani, kažu la ilahe ilaAllah, imali su više ibadeta i od ashaba, a za njih Poslanik s.a.w.s. reče da su ''psi džehennemske vatre''. Jeli to Poslanik s.a.w.s. u kontradiktornosti ? Nije SubhanAllah !!!

Ovakvo "usamljeno" mišljenje odgovara najviše onima koji najčešće i najžešće brane novotarije i ''tradiciju'', a ponekad ismijavaju i po koji sunnet, ili one koji neki sunnet praktikuju (a oni sami ga smatraju nevažnim) nazivajući ih pogrdnim imenima, pa im nikad nije odgovarao onaj dio hadisa ''na čemu sam ja sada i moji ashabi''.

Ovaj hadis treba tumačiti onako kako ga je stoljećima tumačila ulema, prije nego se on sjetio da ponudi neko svoje ekskluzivno tumačenje. Također, primjetite da je ovdje jedan "bitan" dio hadisa izostavljen a koji "pojašnjava" ko je spašena skupina ?

Poslanik, s.a.v.s, je rekao:

”Jevreji su se razišli na sedamdeset grupa, a kršćani na sedamdeset jednu ili dvije grupe. Moji sljedbenici će se razići na sedamdeset i tri grupe od kojih će sve u Vatru osim jedne.”

(Ebu-Davud, Sunen, ”Kitabu šerhis-sunne”, br. 4596.)

U predanju ovog hadisa koje bilježi Tirmizi stoji da je Poslanik, s.a.v.s, upitan:

”A koja je to, Allahov poslaniče ? - Ona koja bude slijedila ono na čemu sam ja i moji ashabi ”, odgovorio je.

(Tirmizi, Sunen, ”Kitabul-iman”, br. 2565.)

Iz ovog hadisa, vidljivo je da će se sljedbenici Muhammeda, s.a.v.s, razići na mnogobrojne grupe, razumije se da će među njima biti i onih koji će ostati na Pravom putu. To se jasno očituje u slijedećem hadisu:

”Jedan dio moga ummeta će ostati na istini boreći se sve do Sudnjeg dana.”

(Sahihu Muslim, ”Kitabul-imare”, 1923.)

Dakle , ti koji će ostati na Istini su oni koji slijede i praktikuju istu vjeru koju su slijedili i prakticirali Allahov poslanik, s.a.v.s, i njegovi ashabi, a koja je sadržana u Kur‘anu i sunnetu. Dakle svako, bez obzira ko bio i gdje bio, ko slijedi Kur'an i sunnet Njegova Poslanika, s.a.v.s, onako kako su to činile odabrane prve generacije muslimana, je, inša-Allah, od te grupe koja će biti spašena.

Dalje, mnogi šerijatski tekstovi nas upozoravaju na zalutale grupe i uopćeno govore o njihovom učenju. Iz tih tekstova razumijemo da se te grupe odlikuju time što se suprostavljaju Kur‘anu i sunnetu i onome na čemu su bile prve odabrane generacije, da odbacuju jasne (muhkem) kur‘anske ajete, a slijede i bave se s onim ajetima koji su nejasni (mutešabih), da slijede svoje strasti, da izmišljaju i uvode novotarije (bid‘ate) u vjeru itd.

Prema tome, svaki musliman koji slijedi Kur‘an I sunnet i konsenzus islamske uleme i trudi se, s iskrenim nijetom, da svojim djelima što je moguće dosljednije slijedi Poslanika, s.a.v.s, je, inša-Allah, od te skupine koja će biti spašena.

Ovako se ovaj hadis tumačio stoljećima i neka je, Elhamdulillah.
Last edited by RespectLifeBH on 21/07/2011 21:16, edited 1 time in total.
arte.fakt

#927 Re: Sulejman Bugari

Post by arte.fakt »

Kao sto rekoh blago se tebi ... Kad si siguran gdje ces ti pa mozes i za druge da se brines i odredzujes .Aferim
Motokultivator

#928 Re: Sulejman Bugari

Post by Motokultivator »

Neces vjerovat brate moj, ali tvoje tumacenje koje si napisao, za koje kazes da je stoljecima takvo, i jeste, je identicno onome o cemu sejh govori u ovom videu, samo sto to ti mozda ne vidis, a ne vidis upravo iz razloga sto smo svi mi zatrovani od malena sa onim "mi (ja) samo na pravom putu" svi ostali su neuzubillah cafiri, sto je korijen tekfira. Izvor golemog, da ne kazem svakog zla. Kada dva covjeka razgovaraju i jedan onom drugom kaze da nije vjernik, jedan od njih dvojice 100% nije, zato se toga itekako treba cuvati. Takodjer ne smije niko od nas zaboraviti hadis u kom poslanik a.s. kaze da se za onoga ko dodje u dzamiju i vidi na namazu potvrdi da je musliman. To da li on dolazi na pet dnevnih namaza u dzamiju ili je to samo dva puta godisnje za bajrame nije precizirano. Namaz je i jedno i drugo, a poslanik nije reko koji namaz. Prema tome, brate moj, neka ovakve poruke budu pouke prvo meni, pa onda svima ostalima da se klonimo tekfirenja i sumnje. Allah i njegov poslanik neka je Allahov Mir i Milost na njega su zabranili sumnju. Danas je brat @arzuhal o tome pisao, pa procitaj ne bilo ti zgoreg i zapovidjeno.
BHF_Manijak

#929 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

bijela wrote:oj manijak, znaš ti za onu "nemoj me braniti, pliz" :lol: ?
Ne znam, uputite me ti i Paja... :oops:

@Jorgun, dici se kao neki vjernik, a vamo alima nazivas estradnim umjetnikom koji je toliko hajrata uradio za zajednicu, eh blago tebi druze moj... :roll:
arte.fakt

#930 Re: Sulejman Bugari

Post by arte.fakt »

Motokultivator wrote:Neces vjerovat brate moj, ali tvoje tumacenje koje si napisao, za koje kazes da je stoljecima takvo, i jeste, je identicno onome o cemu sejh govori u ovom videu, samo sto to ti mozda ne vidis, a ne vidis upravo iz razloga sto smo svi mi zatrovani od malena sa onim "mi (ja) samo na pravom putu" svi ostali su neuzubillah cafiri, sto je korijen tekfira. Izvor golemog, da ne kazem svakog zla. Kada dva covjeka razgovaraju i jedan onom drugom kaze da nije vjernik, jedan od njih dvojice 100% nije, zato se toga itekako treba cuvati. Takodjer ne smije niko od nas zaboraviti hadis u kom poslanik a.s. kaze da se za onoga ko dodje u dzamiju i vidi na namazu potvrdi da je musliman. To da li on dolazi na pet dnevnih namaza u dzamiju ili je to samo dva puta godisnje za bajrame nije precizirano. Namaz je i jedno i drugo, a poslanik nije reko koji namaz. Prema tome, brate moj, neka ovakve poruke budu pouke prvo meni, pa onda svima ostalima da se klonimo tekfirenja i sumnje. Allah i njegov poslanik neka je Allahov Mir i Milost na njega su zabranili sumnju. Danas je brat @arzuhal o tome pisao, pa procitaj ne bilo ti zgoreg i zapovidjeno.
upravo tako je navedeni hadis protumacio i nas rahmetli Mehmed Handzic u islamskoj misli Mehmeda Handzica
HM 2011

#931 Re: Sulejman Bugari

Post by HM 2011 »

Za mene je Sulejman Bulgari, čovjek koji se trudi, i koji se zalaže za nešto što je dobro,

Njegovi tekstovi govore o njemu puno toga,

a govor u zavisnosti od sredine u kojoj govori - kaže takođe da se istinski trudi da postigne jedan cilj, a to je da barem malo približi ljude koji ga slušaju Islamu,

ali kao i svi ostali, zaista mora paziti šta govori - jer ponekad može odvesti slušaoca na pogrešan put - u najboljem interesu, odnosno, predstaviti pogrešnu sliku riječima, sliku koju niti sam ne želi predstaviti..... (Ko radi taj i griješi, a puno on informacija dnevno prikupi - ukratko posljedica propterećenja)...

- konkretno -

Čovjek može dobiti nadimak - Ljekar za dušu ?

Eto to je moje mišljenje o njemu - iako ga uopšte ne poznajem osim iz viđenja.....

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vezano za spomenute ideje:
Hz. Hidr je vječno mlad i vječno živ u svakom čovjeku koji se osjeća takav....

Turpija Nasrudin Hodža katanac na radnji usred noći i upitaju ga žandari - šta to radiš Hodža,
on odgovara - Gudim,
A zašto ti se gusle ne čuju ?
Čuće se sutra - odgovari Hodža....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vezano za šiije, ovi video zapisi koji su postavljeni,

Ljudi koji rade ovakva zlodjela (koje opisa Hatib), uopšte nisu vijernici, a ja koliko sam shvatio, ta podgrupa Islama vjeruje u Boga Svemogućeg i Sudnji dan, a ovi što se predstavljaju kao dio te podgrupe, ti se izgleda izuzetno lažno predstavljaju......

Ukratko ta politička podjela mora prestati inače - eto nama svima izuzetno velikih problema..........
psydelija

#932 Re: Sulejman Bugari

Post by psydelija »

RespectLifeBH wrote:U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.
Šejh u ovom videu tumačeći ovaj hadis kaže da su "spašena skupina" svi oni koji kažu "la ilahe illellah" i to je to .....Ovo je apsolutno kontroverzno tumačenje koje, siguran sam, niko u proteklih 1432 godina islama nije ponudio prije njega, bar ne niko relevantan....
Prema ovakvom tumačenju bi ispalo da ko god je u islamu nema šanse da boravi ni trenutak u vatri ? Pa čak niti veliki grešnik, bludnik, prostituka, alkoholičar, ubica, homoseksualac, lezbijka, silovatelj, kamatar, narkoman, diler drogom, itd, itd, itd , samo ako kaže La Illahe IllAllah ???.
ja cu ti samo prokomentarisati uvod...
ti covece nas dozivljavas kao neke ljude koji ne znaju citati?! vredjas meni (nama) inteligenciju.

sejh se u tom delu videa, jasno i nedvosmisleno, najmanje bavi sehadetom, a ponajvise kako da pomiri umet muhamedov savs! ti previse bukvalno tumacis ovo objasnjenje...

dalje, otkud tebi pravo da sudis ko je homic, ko kamatar ili lopov?! Allah dragi nam u svetoj i casnoj knjizi Kuran-u prenosi na X mesta kolika je njegova milost... a njegova milost se nicim ne moze opisati!
i pored svega toga, ti covece dragi, uzimas sebi za pravo da kazujes koliko, kome i kada ce biti primljena teuba ili sam sehadet... nemas pravo na to ni ti, ni ja, ni ovaj sejh, ni homeini, kardavi, bugari... niko mimo Allaha!

ps. ja sam laik, ali je meni ovaj video retko dobro objasnjenje (aferim deda-kako mu je ime?) u vezi 73 skupina na koje se malo-malo neko od muslimana poziva... a pozivaju se ponajvise tzv. braca... oni imaju obicaj cesto reci kako su oni najodabraniji.. :D
Last edited by psydelija on 21/09/2011 22:36, edited 1 time in total.
zonbirile

#933 Re: Sulejman Bugari

Post by zonbirile »

sretna su ona društva koja su prevazišla ovu diskusiju,pogotovu na ravni javnog forumskog komuniciranja.
jorgun

#934 Re: Sulejman Bugari

Post by jorgun »

BHF_Manijak wrote:
bijela wrote:oj manijak, znaš ti za onu "nemoj me braniti, pliz" :lol: ?
Ne znam, uputite me ti i Paja... :oops:

@Jorgun, dici se kao neki vjernik, a vamo alima nazivas estradnim umjetnikom koji je toliko hajrata uradio za zajednicu, eh blago tebi druze moj... :roll:
Može biti da je Bugi učinio toliko i toliko hajrata, no to ne znači da je alim.
jorgun

#935 Re: Sulejman Bugari

Post by jorgun »

zonbirile wrote:sretna su ona društva koja su prevazišla ovu diskusiju,pogotovu na ravni javnog forumskog komuniciranja.
Da, ali u tim društvima su stvari postavljene na svoje mjesto. U tim društvima terapeute, koji zabavljaju narod, ne nazivaju ulemom.
psydelija

#936 Re: Sulejman Bugari

Post by psydelija »

jorgun wrote:Da, ali u tim društvima su stvari postavljene na svoje mjesto. U tim društvima terapeute, koji zabavljaju narod, ne nazivaju ulemom.
:? :lol: :D
BHF_Manijak

#937 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

jorgun wrote:
zonbirile wrote:sretna su ona društva koja su prevazišla ovu diskusiju,pogotovu na ravni javnog forumskog komuniciranja.
Da, ali u tim društvima su stvari postavljene na svoje mjesto. U tim društvima terapeute, koji zabavljaju narod, ne nazivaju ulemom.
Kako god okrenes, za tebe je sejhul-islam vjeruj mi...Hajd sad voz i tu vehabijsku politiku prosipaj nekom drugom! :wink:
zonbirile

#938 Re: Sulejman Bugari

Post by zonbirile »

jorgun wrote:
---------------------------------
na TV Igman i TV Vogošća prije bi se moglo nazvati cirkuskim diletantima.
jorgun

#939 Re: Sulejman Bugari

Post by jorgun »

BHF_Manijak wrote: Kako god okrenes, za tebe je sejhul-islam vjeruj mi...Hajd sad voz i tu vehabijsku politiku prosipaj nekom drugom! :wink:
Lijepo diskutuješ. Nema šta. A tek argumenti. Ma vrhunski, nema šta. Blago nama, šta sve medresa odgaja.
RespectLifeBH

#940 Re: Sulejman Bugari

Post by RespectLifeBH »

arte.fakt wrote: upravo tako je navedeni hadis protumacio i nas rahmetli Mehmed Handzic u islamskoj misli Mehmeda Handzica
Ako ti nije teško postavi nam to Handžićevo tumačenje, da ga svi pročitamo....Ja ću ovdje postaviti dio jednog Handžićevog napisa pod nazivom "PRAVI MUSLIMAN" i kako ga on na osnovu Kur'ana opisuje.....
Pravi musliman (šejh Mehmed ef. Handžić)

Ima mnogo muslimana, koji misle, kada samo izgovore: „La illahe illallah“ , da su pravi muslimani i da već s time zaslužuju od Boga sevab i nagradu. Mnogi misli, kada samo oponašajući svoje roditelje izgovara gornje riječi, da će time biti spašen, makar bio ogrezao u grijehe i opačine, koje vrši i dan i noć, makar sijao po svijetu smutnju i radio svako zlo. Ovakvi ne znaju da vjerovanje nije ponavljanje nekih riječi bez razumijevanja njihova značenja, bez postupka prema njima. Iman je čisto srce i dobar posao.

Samo su pravi muslimani oni, čija srca od straha zatrepte, kada se spomene Božije ime, a kada im se uče Božiji ajeti, to im poveća njihovo vjerovanje i oni se na svog Gospodara oslanjaju. To su oni, koji namaz klanjaju i dijele od onoga, što smo im dali. To su samo pravi muslimani. Oni kod Boga imaju visoki stepen, oprost i časne blagodati."

(Kur'an - Suretul-Enfal 2-4)

U ovim ajetima je Allah dž. š. spomenuo pet svojstava, koja su znak pravog imana, pa kod koga se nađu ta svojstva, taj je pravi musliman;

Prvo svojstvo je - Da im od strahopoštovanja zastrijepe srca, kada se spomene Božije ime

Drugo svojstvo je - Da im se iman povećava, kada im se uče Božiji ajeti

Treće svojstvo je - Na svog Gospodara, Allaha dž. š. se oslanjaju

Četvrto svojstvo je - Da namaze klanjaju, jer je namaz glavni stup vjere, ko ga podržava, taj podržava svoju vjeru, a ko ga ruši, taj ruši svoju vjeru

Peto svojstvo je - I dijele od onoga, što im je Allah darovao

Neka svaki pojedinac pregleda sama sebe, pa vidi, da li posjeduje gornja svojstva ili ne, da li je pravi musliman ili nije. ...U slučaju, da neko nađe, da se kod njega ne nalaze navedena svojstva, opet ne treba pasti u očaj i gubiti nadu u Božiju milost. Vrata tevbe i pokajanja su otvorena, put spasu je pred tobom.

Bože, mi smo sebi nasilje počinili, pa ako nam Ti ne oprostiš i ako se nama ne smiluješ, mi ćemo biti od onih, koji će stradati!

Šejh Mehmed ef. Handžić
Motokultivator

#941 Re: Sulejman Bugari

Post by Motokultivator »

Slusao sam jedne prilike hafiza Bugarija kako je drzao predavanje i kao da je ovaj tekst naucio napamet, bio je ako ne isti, onda gotovo isti, naravno isprican na njegov nacin. Ovo je odgovor na sva pitanja.

http://www.navrelumudrosti.com/index.ph ... 580e048058

I kao sto sam vec rekao brate @RespectLifeBH, mani se tekfirenja, kako ti, tako ja, ili bilo ko drugi, treci. Ne donosi dobro nikome. Allah da nas sacuva toga.
BHF_Manijak

#942 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

jorgun wrote:
BHF_Manijak wrote: Kako god okrenes, za tebe je sejhul-islam vjeruj mi...Hajd sad voz i tu vehabijsku politiku prosipaj nekom drugom! :wink:
Lijepo diskutuješ. Nema šta. A tek argumenti. Ma vrhunski, nema šta. Blago nama, šta sve medresa odgaja.
Bitno je da ne odgaja takve kao ti, ljude koji ce vjerske sluzbenike nazivati estradnim umjetnicima samo zato jer NJIMA ne odgovaraju i zatosto mozda nisu njihovih vjerskih(proselefijskih) pogleda na svijet, zato sto su sufije i slicno...Ti kad vratis ljudi na pravi put u pola koliko je hafiz vratio, dodjes i javis nam ovdje... :wink:
jorgun

#943 Re: Sulejman Bugari

Post by jorgun »

BHF_Manijak wrote: Bitno je da ne odgaja takve kao ti, ljude koji ce vjerske sluzbenike nazivati estradnim umjetnicima samo zato jer NJIMA ne odgovaraju i zatosto mozda nisu njihovih vjerskih(proselefijskih) pogleda na svijet, zato sto su sufije i slicno...Ti kad vratis ljudi na pravi put u pola koliko je hafiz vratio, dodjes i javis nam ovdje... :wink:
Kad malo bolje razmislim, možda si u pravu. Možda je Bugari zaista alim, ali samo iz perspektive medresanskog derana koji nikada nije čuo, a kamo li vidio nešto pažnje vrijedno. Ako ni znao, postoji i vizura ljudi koji su vidjeli ono što ti, tako se ponašajući, vjerovatno nikada nećeš vidjeti. Eh, za takve ljude, Bugari jedva spada u talebu, a kamo li u ulemu.

P.S. Nemaš nikakve ideje o mojim, kako ti kažeš, pogledima na svijet.
arte.fakt

#944 Re: Sulejman Bugari

Post by arte.fakt »

jorgun wrote:
BHF_Manijak wrote: Bitno je da ne odgaja takve kao ti, ljude koji ce vjerske sluzbenike nazivati estradnim umjetnicima samo zato jer NJIMA ne odgovaraju i zatosto mozda nisu njihovih vjerskih(proselefijskih) pogleda na svijet, zato sto su sufije i slicno...Ti kad vratis ljudi na pravi put u pola koliko je hafiz vratio, dodjes i javis nam ovdje... :wink:
Kad malo bolje razmislim, možda si u pravu. Možda je Bugari zaista alim, ali samo iz perspektive medresanskog derana koji nikada nije čuo, a kamo li vidio nešto pažnje vrijedno. Ako ni znao, postoji i vizura ljudi koji su vidjeli ono što ti, tako se ponašajući, vjerovatno nikada nećeš vidjeti. Eh, za takve ljude, Bugari jedva spada u talebu, a kamo li u ulemu.

tesko da se bolji ikad naruga gorem ...
BHF_Manijak

#945 Re: Sulejman Bugari

Post by BHF_Manijak »

jorgun wrote:

I ne zanimaju me plaho... :wink:

A hajde ti onda i dalje kod tih svojih kvaziucenjaka, vidim fin ti edeb dadose, za primjera si mi! :)
Motokultivator

#946 Re: Sulejman Bugari

Post by Motokultivator »

arte.fakt wrote: tesko da se bolji ikad naruga gorem ...
:thumbup:
NIN

#947 Re: Sulejman Bugari

Post by NIN »

jorgun wrote:Možda je Bugari zaista alim, ali samo iz perspektive medresanskog derana koji nikada nije čuo, a kamo li vidio nešto pažnje vrijedno.
Imas opomenu! Jos jedna 'vaka i ides na Banove dvore u obilazak. :wink:
jorgun

#948 Re: Sulejman Bugari

Post by jorgun »

BHF_Manijak wrote:
jorgun wrote:

I ne zanimaju me plaho... :wink:

A hajde ti onda i dalje kod tih svojih kvaziucenjaka, vidim fin ti edeb dadose, za primjera si mi! :)
Sinko.
Vidim, nikako ne shvataš šta ti želim reći ili ne želiš shvatiti, pa čitavo vrijeme skrećeš priču na moj vehabizam, sa kojim nemam ama baš nikakve veze, zatim na nikakav edeb itd. Želim ti reći da je prostor od Kozje ćuprije do Marindvora, koji ti nazivaš „Jedno i jedino Šeher Sarajevo“ oduvijek bio, a i sada je, samo jedna bosanska zabit. Ma kako nam draga bila, zabit ostaje zabit, nikada neće biti centar, čak ni periferija. Gore rečena bosanska zabit, od dolaska Osmanlija do današnjih dana, dala je toliko alima da se mogu na prste nabrojati. Do duše, povremeno, tek povremeno, u tu zabit su dolazili alimi, koji su alimi u punom smislu te riječi, da se naibrete kako tamo uopće opstaju muslimani koji, u teškom neznanju, samodopadljivosti i samodovoljnosti ljude poput Bugarija nazivaju alimom.
Mladiću moj, dunjaluk je mnogo veći nego što možeš pretpostaviti.
HM 2011

#949 Re: Sulejman Bugari

Post by HM 2011 »

Jorgun - hajde da malo prestaneš vrijeđati neosnovano,

Velika je ovo mahala - a možeš biti postiđen od malog djeteta - koliko god godina da imaš.....

Čuj zabit, najveće što imamo MI BOSANCI I HERCEGOVCI - Hajd sad napolje iz države.....

Čuj zabit - odakle si ti ????

dala je toliko alima da se mogu na prste nabrojati - nije sve koncentrisala u jednom mjestu nego postupila po pravilima...

Ova država je dala alima više nego mnoge druge države - nemoj se koncentrisati samo na jedan grad, jer taj grad je dio države, a ujedno i glavni grad iste.....

I kako ti planiraš širiti Islam :
Ukratko predstavio bi sve najteže iz oblasti Islama i rekao ljudima - hajde budite muslimani, i na taj način bi imao ummet veličine 10 ljudi ?

Hamo dragi, nije Bog Svemogući svakom dao istu stvar u izobilju.....
neZnamIme

#950 Re: Sulejman Bugari

Post by neZnamIme »

jorgun wrote:
Sinko.
Vidim, nikako ne shvataš šta ti želim reći ili ne želiš shvatiti, pa čitavo vrijeme skrećeš priču na moj vehabizam, sa kojim nemam ama baš nikakve veze, zatim na nikakav edeb itd. Želim ti reći da je prostor od Kozje ćuprije do Marindvora, koji ti nazivaš „Jedno i jedino Šeher Sarajevo“ oduvijek bio, a i sada je, samo jedna bosanska zabit. Ma kako nam draga bila, zabit ostaje zabit, nikada neće biti centar, čak ni periferija. Gore rečena bosanska zabit, od dolaska Osmanlija do današnjih dana, dala je toliko alima da se mogu na prste nabrojati. Do duše, povremeno, tek povremeno, u tu zabit su dolazili alimi, koji su alimi u punom smislu te riječi, da se naibrete kako tamo uopće opstaju muslimani koji, u teškom neznanju, samodopadljivosti i samodovoljnosti ljude poput Bugarija nazivaju alimom.
Mladiću moj, dunjaluk je mnogo veći nego što možeš pretpostaviti.

Opstadosmo mi hvala Bogu stotinama godina u ovim nasim zabitima sa ovakvim alimima,muslimanima koji zive u teškom neznanju, samodopadljivosti i samodovoljnosti pa jos kad nam dođe kakva svjetska ulema zaibrete se kako uopste opstajemo u zabiti koju vec stoljecima napada pola dunjaluka,sto puskom sto infiltriranjem razno raznih vjerskih sekti itd...

Jesil se upitao Jorgune radi cega nas napadajui? Radi nafte nije sigurno,u nas ti ne rastu banane ni kahva ne raste niti ima rudnika zlata,

Da smo toliko loši(tesko neznanje,slaba ulema,samodopadljivi itd) davno bi oni nas ostavili na miru ..
Post Reply