Mađarska

Post Reply
Crvene_brigade

#926 Re: Mađarska

Post by Crvene_brigade »

Magyar otvoreno poručio Orbanovim lažljivim propagandistima na državnom radiju: Širili ste laži i propagandu, odgovarat ćete za to…
Nakon nedjeljne izborne pobjede svoje stranke Tisza, Péter Magyar jutros je gostovao na javnim medijima na koje za vrijeme kampanje nije bio pozvan niti jedan put. Magyar je zadnji put bio u sjedištu mađarskog javnog medijskog servisa MTVA u jesen 2024. godine.

Jutrošnji nastup započeo je u 7:30 na javnom radiju Kossuth, u terminu koji je petkom inače bio rezerviran za Viktora Orbána, a potom je od 8:10 sudjelovao u emisiji uživo na javnoj televiziji M1. Oba razgovora protekla su u izrazito napetom tonu, pri čemu se Magyar žalio na propagandu koju je MTVA vodila protiv njega, dok su se voditelji bunili što ih naziva propagandistima, piše 444.hu.

"Služili ste ratnom ludilu vlade, sijali strah među djecom i starijima"

Već u prvim minutama radijskog intervjua postalo je jasno da se u sjedištu javne televizije nastavlja s istom retorikom, čemu je pridonio i sam Magyar svojim izrazito konfrontacijskim uvodnim monologom.

"Posljednji put sam ovdje bio prije više od godinu i pol, 26. rujna 2024., a da bih ponovno ušao, trebala je dosad neviđena podrška više od 3,3 milijuna ljudi. Otkako je vladajuća stranka doživjela neviđen poraz, neki se ovdje pokušavaju pretvarati da je ovo slobodan medij. Bez obzira na to, jedan od naših prvih koraka nakon formiranja vlade bit će ukidanje informativne službe ovog propagandnog medija", započeo je Magyar.

Naglasio je da se ne radi o osobnoj stvari, već o pravu svakog mađarskog građanina na javni servis koji prenosi stvarnost. Optužio je MTVA-u da je "služila ratnom ludilu vlade, sijala strah među djecom i starijima" i poručio da to mora imati posljedice.

Najavio je potrebu za novim medijskim zakonom i novim medijskim vijećem, ustvrdivši da je u vladinim propagandnim medijima "vođena takva propaganda da bi i Goebbels ili sjevernokorejski vođa lizali svih deset prstiju".

"Drago mi je da je sloboda medija odjednom postala toliko važna"

Voditelj je oštro reagirao, što je bilo neuobičajeno u usporedbi s prijašnjim intervjuima s Viktorom Orbánom. Tijekom Magyarovih monologa prekidao ga je pitanjima poput: "Smijem li kao novinar postaviti pitanje u ime slobode medija?"

Također se branio od optužbi: "Ovu kuću stalno vrijeđate, a sluša vas 600 tisuća ljudi", tvrdeći da oni nisu krivi ako su gosti u studiju iznosili laži.

"Drago mi je da je sloboda medija odjednom postala toliko važna u ovoj sobi", uzvratio je Magyar, dodavši kako nikad nije čuo da su zaposlenici javnih medija prekinuli nekoga dok su se te laži izgovarale.

Kad je uspio doći do riječi, voditelj je pitao Magyara kako planira vratiti sredstva iz EU fondova. Magyar je započeo nabrajati četiri točke, no voditelj ga je ponovno pokušao prekidati. "Imam osjećaj da sam ovdje nekakav žrtveni jarac. Sluša me 600 tisuća ljudi, obratite se slušateljima", rekao je Magyar u jednom trenutku, dok se voditelj žalio: "Novinar sam 33 godine, zašto me neprestano napadate?"

Magyar je odvratio da njegova stranka ima konkretan program i da bi se 600 milijardi forinti (oko 1.6 milijardi eura), koliko je Fideszova vlada potrošila na propagandu, moglo puno bolje iskoristiti, primjerice u zdravstvu.

Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... i_ostalo_m

Crvene_brigade

#927 Re: Mađarska

Post by Crvene_brigade »

Magyar pozvao Orbanovog poslušnika, predsjednika Mađarske da podnese ostavku…
Eskalirao sastanak, Péter Magyar iz predsjedničke palače izjurio bijesan: 'Ostavka, odmah!

Nakon uvjerljive pobjede na nedjeljnim parlamentarnim izborima, Péter Magyar započeo je proces formiranja nove mađarske vlade, čime je okončana dugogodišnja dominacija stranke Fidesz i njezina lidera Viktor Orbán. U tom kontekstu, Magyar je jutros stigao u Sándor-palota u Budimpešti na službeni sastanak s mađarskim predsjednikom Tamás Sulyok. Riječ je o dijelu standardnih konzultacija koje predsjednik Republike provodi s čelnicima parlamentarnih stranaka prije nego što formalno povjeri mandat za sastavljanje vlade. Međutim, prema svemu sudeći, sastanak nije protekao u očekivano konstruktivnom tonu.

Iako službeni izvori zasad ne iznose detalje razgovora, njegova objava na Facebooku ukazuje na napetosti između dviju strana. Indikativno je da je odmah nakon sastanka Magyar na društvenim mrežama objavio fotografiju iz predsjedničke palače uz izrazito oštru poruku. „Stigao sam u palaču Sándor kod predsjednika Republike. Tamás Sulyok nije dostojan predstavljati jedinstvo mađarskog naroda. Nije sposoban biti čuvar zakonitosti. Nije prikladan biti moralna mjera i uzor. Tamás Sulyok mora odmah napustiti svoju dužnost nakon formiranja nove vlade.“ - stoji u objavi.

Preuzeto sa: https://www.vecernji.hr/vijesti/eskalir ... ah-1951516
Peacean

#928 Re: Mađarska

Post by Peacean »

Ma isti Orban :D

zilog

#929 Re: Mađarska

Post by zilog »

Po kolicini unezvjerenosti, izgleda da je zestoka panika zavladala medju Putleroljupcima... :mrgreen:

Red pljuvanja po Magyar-u, pa red mucenja vode sa "on je isti" i "nista se nece promjeniti"... Ne znaju sta ce prije :lol:
dr_Evil

#930 Re: Mađarska

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 15/04/2026 15:07 Po kolicini unezvjerenosti, izgleda da je zestoka panika zavladala medju Putleroljupcima... :mrgreen:

Red pljuvanja po Magyar-u, pa red mucenja vode sa "on je isti" i "nista se nece promjeniti"... Ne znaju sta ce prije :lol:
Polahko, Dodik je bio dasak svjezeg vjetra, a Vucic doveden da preda Kosovo. Draska su grlili po Bascarsiji, a Dritan je bio dragi gost.

Koliko nam treba da uvidimo ko je ovaj Madjar?
zilog

#931 Re: Mađarska

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:10
zilog wrote: 15/04/2026 15:07 Po kolicini unezvjerenosti, izgleda da je zestoka panika zavladala medju Putleroljupcima... :mrgreen:

Polahko, Dodik je bio dasak svjezeg vjetra, a Vucic doveden da preda Kosovo. Draska su grlili po Bascarsiji, a Dritan je bio dragi gost.

Kome je Dritan bio drag gost, mogao je sa njim krenuti u CG (bolje u MP3), jer niko normalan nije popusio njegovu pricu. Bas si nasao kome ces Dritana spomenuti. :lol:

Vucic "doveden"?! Jedini ko ga je doveo, su glasaci, koji su zapamtili "100 za jednog" i mislili da ce vratiti Kosovo. Amnestiranje povampirenog cetnikluka, nekim misterioznim silama, ostavi za drugog sagovornika.

Svako moze promjeniti pricu i niko nije 100% imun na suske i korupciju. Bitno je da slijedi kazna.
dr_Evil

#932 Re: Mađarska

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 15/04/2026 15:30

Kome je Dritan bio drag gost, mogao je sa njim krenuti u CG (bolje u MP3), jer niko normalan nije popusio njegovu pricu. Bas si nasao kome ces Dritana spomenuti. :lol:

Vucic "doveden"?! Jedini ko ga je doveo, su glasaci, koji su zapamtili "100 za jednog" i mislili da ce vratiti Kosovo. Amnestiranje povampirenog cetnikluka, nekim misterioznim silama, ostavi za drugog sagovornika.

Svako moze promjeniti pricu i niko nije 100% imun na suske i korupciju. Bitno je da slijedi kazna.
Ma pusti sad te fore, sve su te price sazvakane. Kao sto Truba rece prvi dan, ucenik i ucitelj. Pricali svi da su Dodik i Vucko americki igraci, Njemacka milione ubacivala i ubacuje, i Turska btw., a osnova ista kao sto ga je Ucitelj naucio.

Ne ocekuj nista drugo ni od ovog tipa, mozda u startu neku antirusku krene dok se stabilizuje, k'o i Dodo onomad, a onda ces da vidis.
Image

Budimo realni, ako zanemarimo period Kalaja gdje smo bili neka korisna ovca za odnose unutar AU, Ugari su vjerovatno najstariji neprijatelji BiH.
geoxx

#933 Re: Mađarska

Post by geoxx »

Ovaj lik nije bitan uopce. Nije ni Orban sam po sebi opasan. Opasna je veza Dodika sa Orbanom koji je pupcanom vrpcom vezan sa konzervativcima koji su trenutno na vlasti u Americi. A i sa onima koji bi mogli doci na vlast u Europi. Ne da je vezan, nego im je idol i babo. Bitno je da toga nema.

Uostalom, pricu da su isti fura Truba jer mu je zao sto se nece graditi crkve i rusofili. Toliko je sati. Sta koga briga kakav im je odnos prema homoseksualcima i slicno.
zilog

#934 Re: Mađarska

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:38

Ma pusti sad te fore, sve su te price sazvakane. Kao sto Truba rece prvi dan, ucenik i ucitelj. Pricali svi da su Dodik i Vucko americki igraci, Njemacka milione ubacivala i ubacuje, i Turska btw., a osnova ista kao sto ga je Ucitelj naucio.

Ne ocekuj nista drugo ni od ovog tipa, mozda u startu neku antirusku krene dok se stabilizuje, k'o i Dodo onomad, a onda ces da vidis.
Image

Budimo realni, ako zanemarimo period Kalaja gdje smo bili neka korisna ovca za odnose unutar AU, Ugari su vjerovatno najstariji neprijatelji BiH.
Pa iskopaj nekog, od tih SVIJU, pa njemu masi sta je pricao.

Ja, niti sam hvalio Dritana, Vucica, Dodika... Niti sada hvalim Magyar-a, kako si umislio.

Procitaj ponovo sta sam gore napisao, dobro zapamti, pa se prisjeti, kada ponovo poletis mahati Dritanom...
dr_Evil

#935 Re: Mađarska

Post by dr_Evil »

Polahko druze geoxxx, bumo vidli, ja se nadam da grijesim, ali necemo saznati dok ne prodje makar 4 godine. Sto se mene tice ovo je potpuno ista linijja, samo novo rukovodstvo.
dr_Evil

#936 Re: Mađarska

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 15/04/2026 15:51
dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:38

Image

Pa iskopaj nekog, od tih SVIJU, pa njemu masi sta je pricao.

Ja, niti sam hvalio Dritana, Vucica, Dodika... Niti sada hvalim Magyar-a, kako si umislio.

Procitaj ponovo sta sam gore napisao, dobro zapamti, pa se prisjeti, kada ponovo poletis mahati Dritanom...
Procitao, rekao si da je Magyar good guy, i da svi sta misle obrnuto su putlerovci. A ja samo imam dodati da se nadam da je tako.
geoxx

#937 Re: Mađarska

Post by geoxx »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:52 Polahko druze geoxxx, bumo vidli, ja se nadam da grijesim, ali necemo saznati dok ne prodje makar 4 godine. Sto se mene tice ovo je potpuno ista linijja, samo novo rukovodstvo.
Nije to bitno. Ovaj moze biti Fico, koji je i radikalniji, ali nije ti problem. Prvo sto nema te veze sa americkom i opcenito desnicom, a onda jer nema te veze sa Dodikom.

Ja mislim da ovdje masa treba izguglati ko je Orban. U tome je sva poenta. Moze ovaj biti ideoloski 10 puta gori, iako ni to nije, ali do onog sto je Orban za desnicu i to onu najcrnju islamofobnu desnicu, ne moze doci.

Sva poenta je u tome. A ne Magyar je divan i slicno.
zilog

#938 Re: Mađarska

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:54
zilog wrote: 15/04/2026 15:51 Pa iskopaj nekog, od tih SVIJU, pa njemu masi sta je pricao.

Procitao, rekao si da je Magyar good guy, i da svi sta misle obrnuto su putlerovci. A ja samo imam dodati da se nadam da je tako.
:pisnuo:

Da ne znam, da imas obicaj bezocno lagati, kad se isprovaljujes, mozda bih se i ljutio. Ovako, bas mi je sega...

Razumijem, da si se osjetio prozvanim. Sada si i potvrdio, ali gdje u ovom mom postu pise, da je Magyar "good guy"?

dr_Evil

#939 Re: Mađarska

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 15/04/2026 16:04
dr_Evil wrote: 15/04/2026 15:54
zilog wrote: 15/04/2026 15:51 Pa iskopaj nekog, od tih SVIJU, pa njemu masi sta je pricao.

:pisnuo:

Da ne znam, da imas obicaj bezocno lagati, kad se isprovaljujes, mozda bih se i ljutio. Ovako, bas mi je sega...

Razumijem, da si se osjetio prozvanim. Sada si i potvrdio, ali gdje u ovom mom postu pise, da je Magyar "good guy"?

Ok, ok, ja sam se osjetio prozvanim.. divno.

Doslovno ti druga recenica u potpunosti znaci da je good guy. Kao onomad kad su SDFA-ovci iza izbora pisali "sjase kurta uzjase murta". Nisu oni nigdje rekli ni da je SDA dobra, niti da je SDP los, ali valjda jos u prvi razredima OŠ ucimo sta je pisac rekao i htio da kaze.

Bas ucim dijete da cita ovih dana, ide Kerim trci i dere se "pismoo", a mama ga upita "ko pise sine". Pa sam proveo vrijeme da objasnim djetetu koje nije ni poslo u skolu da to znaci ko salje pismo, odnosno od koga je.

Ti si stari forumski lisac, nema potrebe da se pravimo naivni, imat cemo kad to na nekim drugim i vaznim temama.
zilog

#940 Re: Mađarska

Post by zilog »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 16:09 Doslovno ti druga recenica u potpunosti znaci da je good guy. Kao onomad kad su SDFA-ovci iza izbora pisali "sjase kurta uzjase murta". Nisu oni nigdje rekli ni da je SDA dobra, niti da je SDP los, ali valjda jos u prvi razredima OŠ ucimo sta je pisac rekao i htio da kaze.
Zapravo i prva i druga recenica pisu o propinjanju Putleroljubaca, taman da je izabran Orbanov jednojajcani brat blizanac, sa fotokpiranim programom Fidesz-a. Toliko o vuvuzelinom ucitelju i uceniku. Zar je tako tesko shvatiti zasto?
dr_Evil

#941 Re: Mađarska

Post by dr_Evil »

zilog wrote: 15/04/2026 16:33
dr_Evil wrote: 15/04/2026 16:09 Doslovno ti druga recenica u potpunosti znaci da je good guy. Kao onomad kad su SDFA-ovci iza izbora pisali "sjase kurta uzjase murta". Nisu oni nigdje rekli ni da je SDA dobra, niti da je SDP los, ali valjda jos u prvi razredima OŠ ucimo sta je pisac rekao i htio da kaze.
Zapravo i prva i druga recenica pisu o propinjanju Putleroljubaca, taman da je izabran Orbanov jednojajcani brat blizanac, sa fotokpiranim programom Fidesz-a. Toliko o vuvuzelinom ucitelju i uceniku. Zar je tako tesko shvatiti zasto?
Ne ulazim mnogo u rasprave ovih danas zasto, vise nista nije logicno.

Sto napisa nas uvazeni forumas Peacean neki dan, samo nek da podrsku Ukrajini i nek nas ne dira. Zapitah se nakon tog posta jel smatra ostale ljude na planeti nekom podvrstom pa nije vazno kakvu ce podrsku njima dati, i onda da li smo nakon toliko stoljeca prkosa prema Ugarima sad poceli osjecati neki strah, i onda rekoh necu da razmisljam zasto, zasigurno ima neke svoje razloge. Kako god okreni ne valja.
geoxx

#942 Re: Mađarska

Post by geoxx »

Zato sto su te stvari koje je Peacan nabrojao bitne u kontekstu nas i ove regije. Nes vjerovati, al to je najbitnije. A Madjarska nije neka velesila da je njena politika bitna u svijetu. Sad se mi trebamo sikirati kakvu ce jos i oni geopolitiku voditi.
dr_Evil

#943 Re: Mađarska

Post by dr_Evil »

eto, necu vjerovati...
geoxx

#944 Re: Mađarska

Post by geoxx »

Ne moras. Citavom svijetu je jasna promjena. Samo se ovdje kuka zbog Izraela. Jbg, volio bih i ja da i njih odjebe, ali daj sta das.

Opet kazem, nije stvar ideologije i da li su u tom smislu drugaciji. Za sve ostalo, guglajte Orbana, sta da vam kazem.
Ludzak

#945 Re: Mađarska

Post by Ludzak »

Orban je budala, a ovaj je upakovana bidala.
geoxx

#946 Re: Mađarska

Post by geoxx »

Orban nije nikakva budala. Dodiku vise vrijedi jedna rijec Orbana nego milioni nekoj lobistickoj kuci. Kad ovaj nasljednik bude tako uvazen medju desnicom, pricacemo. Dotad, kmecite za Orbanom.
dječak sa šibicama

#947 Re: Mađarska

Post by dječak sa šibicama »

Madjari imaju ekonomski razlog da druguju sa Bibijem, i eto njega u Budimpestu u posjetu.

U EU mnogi saradjuju sa Izraelom, ne znam sta su pojedini ocekivali.

Ovog ce Brisel stisnuti da liberalizira useljavanje "inzinjera" i da prodise kanal za Ukrajinu, to je njima jedino i bitno. I naravno, da bude gej parada u svakom gradu Madjarske.
mishic

#948 Re: Mađarska

Post by mishic »

Ipak je nastala opšta bježanija. Mnogo Orbanovi ljudi a čini se i on sam već su spakovali kofere i bježe ponajprije u SAD ali i drugdje. Kada država ima pravosudni sistem onda krimosi bježe glavom bez obzira. Da je dočekati nešto slično i u BiH.
Lincoln-Burrows

#949 Re: Mađarska

Post by Lincoln-Burrows »

Plakat će Mađari za Orbanom već za par mjeseci.
armin071

#950 Re: Mađarska

Post by armin071 »

Lincoln-Burrows wrote: 15/04/2026 17:40 Plakat će Mađari za Orbanom već za par mjeseci.
NarOd zna…. Možda au samo birali od dva zla manje, ali ja kako vidjeh ovo je samo podmlađeni Orban…. Za nas možda i ponajbolje ako odjebe Dodika, a ostalo haman sve isto… Možda će biti više prava za “dugine boje” u Mađarskoj….
Post Reply