Identitet Bosnjaka

Post Reply
512MB

#926 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

E moje ovce, SDA ce vladati vjecno...

Image

Image
CPT

#927 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:@Seawolf...ti me iznenadjujes.... Jel' moguce da ni ti ne znas sta je nacija, a sta etnija...

U komentara novog zakona ti pise vise nece pisati SRPSKO DRZAVLJANSTVO vec DRZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRBIJE. Citas? U startu je to bilo DRZAVLJANSTVO. Da je misljena nacija pisalo bi SRPSKA. Kontas?

Razlika izmedju SRPSKO i ovog novog je velika. U principu bi trebalo biti SRBIJANSKO (implicira pripadnost drzavi) i ne SRPSKO (implicira pripadnost narodu). Drzavljanstvo REPUBLIKE SRBIJE je dobar kompromis. Pogotovo za Srbiju.

Bosnjaci u Srbiji mogu biti samo Srbijanci ili Bosnjaci u Srbiji. Ne ne mogu biti nacionalni stagod, pogotovo ne nacionalni Srbi (sta god ta vasa forumulacija znaci?!)

Kod Slovenaca ti u oficielno dokumentu parlamenta pise da pored Slovenaca kao drzavljani u Slovenije zive Bosnjaci i ostali.... Citas?
Ako svi postaju Slovenci (a valjda postaju) onda je to drzava Slovenaca jer su svi Slovenci? Kontas? Nigdje nacionalnih ovih onih... Osim ako oni drugi nisu Slovenci vec samo drzavljani Slovenije?

Znaci kod Srbije je navedeno drzavljanstvo (cak doslovce), u RH je to drzavljanstvo, u SLO je to drzavljanstvo, oficielno i PS. Nema nikakve veze sa Bakirom, Alijom ili SDA.

p.s.: vise sam puta objasnio
CPT

#928 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
CPT wrote:
512MB wrote:Jos jednom i ne izvlaci se, sta ces tacno napisati na formularu za Schengen vizu pod NATIONALITY?
DRZAVLJANSTVO!
AAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Lijepo me suze oblise :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ZNaci, ti ces u rubriku "Nationality" upisati "Drzavljanstvo"?
Ooooooj, mati mila, s kim mi komuniciramo ovdje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

CPT...da li si svjestan da si upravo potvrdio ono sto ti mi vec stranicama pokusavamo objasniti?
Nationality / Nacionalnost = DRZAVLJANSTVO! :lol:

P.S. Sad preostaje jos samo da nam kazes da ti nemas BH / Bosansko drzavljanstvo, nego Bosnjacko, i da ugodjaj (i komedija) bude potpun :D
da da, SRPSKO NATIONALITY je misljeno :lol: kao i HRVATSKO NATIONALITY i SLOVENSKO nationality :lol:
CPT

#929 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

wowausername wrote:
hAZNADAR wrote:Ali cinjenica je da je glavni motiv ovakvih besmislenih rasprava - upravo antibosnjastvo fgr ekipe.
Znaci koga boli neka stvar za onim sto nisu Bosnjaci, Srbi ili Hrvati, jelde? :lol:

Da je neko rekao nesto protiv Bosnjastva, pa i nekako...
pa citavo smisao ovce price je negacija Bosnjaka tj. razdvajanje Islama i Bosnjaka :wink:
CPT

#930 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

mO k3 wrote:Bosniaken - Bošnjaci
Bosnier -Bosanci
Image

znaci dolaze Bosanci (i Hercegovci).... sa fesom :lol:
madner

#931 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

Haman2 wrote:Koja je nacionalnost Bosnjaka. Nacionalnost Bosnjaka , Hrvata i Srba i svih drugih naroda je bosanskohercegovacka, jer narodi u BiH cine naciju..
Postby madner » 14/04/2019 19:24
Teorija krvi je porazena 1945.
Ako je porazena kako to da imamo KUP NACIJA U NOGOMETU
Teorija krvi nije protiv nacija, nego protiv ideje da genetika odredjuje ko je koje nacije. Umjesto toga imamo jezik ili kulturu, pa ugur moze biti Njemac a reprezentacija Njemacke imati manje SSovaca od crnaca.

To je sasvim logicno, nacija jeste ideje nametanja nadidentiteta, gdje se prevazilaze razlicitosti i potencira asimilacija. Pa dijalekti izumiru.
madner

#932 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

CPT wrote:
mO k3 wrote:Bosniaken - Bošnjaci
Bosnier -Bosanci
Image

znaci dolaze Bosanci (i Hercegovci).... sa fesom :lol:
Kakav je ovo trip.

Inace Bosnjacki regimenti KuK armije su bili popunjeni sa oko 95% Bosnjaka, dok je po vjeroispovjesti bilo oko 40% muslimana. Pod Fesom.
jeza u ledja

#933 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

512MB wrote:E moje ovce, SDA ce vladati vjecno...

Image

Image
Prijevod sa jednog na drugi jezik iste rijeci nije simetrican. Prijevodi sa jednog na drugi jezik cesto nemaju linearan smjer. To bi trebalo da je jasno bilo kome ko zna dvije rijeci engleskog.

Na primjer, prijevod rijeci "IDIOT" na recimo hrvatski moze biti "idiot", ali moze i "glupan", "majmun", "budala", "slaboumnik" i najzad "bedak". Dok na primjer prijevod hrvatske rijeci "IDIOT" na engleski moze imati znacenje "idiot", ali moze i "fool", "imbecile", "moron", "retard", "cretin", "half-wit", "simpleton" i "changeling" (wtf? :-) ) Opet, na primjer prijevod rijeci "FOOL" moze imati i drukciji prijevod, recimo "blesan", "glupak" itd.

Pitao si za prijevod rijeci NATIONALITY na nase jezike. NATIONALITY je engleska rijec. Otvori rjecnik prijevoda sa engleskog na jedan od nasih jezika, ne obratno, znaci rjecnik, ne neku bezveznu aplikaciju. U rjecniku nadji SVA OBJASNJENJA te rijeci i ovdje nam postavi. Mozes potraziti cak i englesko objasnjenje rijeci NATIONALITY.

Komplikovano, jelde? :lol:

Kad to pogledas, onda mozes otvoriti i rjecnik nekog od naseg jezika i tamo objasnjenje pojma "nacionalnost". Ali dobro, razumijem, neki ljudi i ne znaju sta je tacno rjecnik i kako ga koristiti.
hAZNADAR

#934 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

madner wrote:

To je sasvim logicno, nacija jeste ideje nametanja nadidentiteta, gdje se prevazilaze razlicitosti i potencira asimilacija. Pa dijalekti izumiru.
Cuj nadidentitet? :lol: Ocito mala ideoloska nadogradnja na nekadasnji tvoj plemeniti bosanski identitet .

Bosnjastvo je stoput tolerantnije prema razlicitostima od vaseg "nadidentiteta".
512MB

#935 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Argumentacija ala "Bosanski jezik je na srpskom Bosnjacki jezik" :-)
jeza u ledja

#936 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

512MB wrote:Argumentacija ala "Bosanski jezik je na srpskom Bosnjacki jezik" :-)
Jesi nasao prijevod rijeci "NATIONALITY" na nas jezik?
512MB

#937 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Dakle "Nacionalnost" prevedeno na engleski znaci "Nationality", al zato "Nationality" prevedeno na Bosanski znaci nest drugo?? :lol:

E jebo me svak scim ja gubim vrijeme...
Last edited by 512MB on 16/04/2019 21:57, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#938 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

512MB wrote:Dakle "Nacionalnost" prevedeno na engleski znaci "Nationality", al zato "Nacionality" prevedeno na Bosanski znaci nest drugo?? :lol:

Nema potrebe da gubis vrijeme, nadji rjecnik i sve ce ti se samo objasniti.
madner

#939 Re: Identitet Bosnjaka

Post by madner »

hAZNADAR wrote:
madner wrote:

Cuj nadidentitet? :lol: Ocito mala ideoloska nadogradnja na nekadasnji tvoj plemeniti bosanski identitet .

Bosnjastvo je stoput tolerantnije prema razlicitostima od vaseg "nadidentiteta".
Opet ovaj glupko sa glupim postapalicama.

Nacije nisu tolerantne prema razlicitim identitetima, ni Francuska, ni Njemacka ni Svedska. :roll:
cyprus

#940 Re: Identitet Bosnjaka

Post by cyprus »

...
hAZNADAR

#941 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

madner wrote:
hAZNADAR wrote:
madner wrote:

Opet ovaj glupko sa glupim postapalicama.

Nacije nisu tolerantne prema razlicitim identitetima, ni Francuska, ni Njemacka ni Svedska. :roll:
Jesu. Asimilacija nije isto sto i integracija.

Hvala za novi termin bosanski "nadidentitet" koji ce se od danas cesto spominjati. :lol:
cyprus

#942 Re: Identitet Bosnjaka

Post by cyprus »

Po meni je ovaj pojam najbolje raščlanjen u Oxfordovom rječniku geografije:

Image

Postavljao sam ovaj tekst više puta dosad, al koja mi korist kad niko neće da čita :oops: Dakle, najsvrsishodnije bi bilo pojam nacije/nacionalnosti razdvojiti na kulturnu i teritorijalnu naciju... Tako bi se razbistrile mnoge ove nedoumice...

Da zaključim, po 198 983 879-ti put:

Nacionalnost je pojam koji može (a i ne mora) biti iskorišten kao sinonim za državljanstvo, a isto tako može (a i ne mora) biti upotrebljen i kao sinonim za etničku pripadnost...

:nindzastajl:
General War

#943 Re: Identitet Bosnjaka

Post by General War »

jeza u ledja wrote:
512MB wrote:Dakle "Nacionalnost" prevedeno na engleski znaci "Nationality", al zato "Nacionality" prevedeno na Bosanski znaci nest drugo?? :lol:

Nema potrebe da gubis vrijeme, nadji rjecnik i sve ce ti se samo objasniti.
A sto si ti zapeo sa "nationality"? To neme veze sa definicijom "nacije" koliko ja upratih tvoj post.
General War

#944 Re: Identitet Bosnjaka

Post by General War »

cyprus wrote:Po meni je ovaj pojam najbolje raščlanjen u Oxfordovom rječniku geografije:

Image

Postavljao sam ovaj tekst više puta dosad, al koja mi korist kad niko neće da čita :oops: Dakle, najsvrsishodnije bi bilo pojam nacije/nacionalnosti razdvojiti na kulturnu i teritorijalnu naciju... Tako bi se razbistrile mnoge ove nedoumice...

Da zaključim, po 198 983 879-ti put:

Nacionalnost je pojam koji može (a i ne mora) biti iskorišten kao sinonim za državljanstvo, a isto tako može (a i ne mora) biti upotrebljen i kao sinonim za etničku pripadnost...

:nindzastajl:
Nacionalnost i nacija nisu isti termini.
Dozer

#945 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

palermo wrote:
General War wrote: Ako se ja osjecam i izjasnjavam Novozelandzaninom, da li ja po istom kriteriju imam paravo na to?
Ne vidim što ne bi imao.

Samo taj argumenat je, bez ljutnje, pomalo dječiji. Jer ti se nećeš izjasniti novozelanđaninom ako ne osjećaš to kao svoj istinski identitet odnosno ako ne osjećaš istinsku pripadnost i poveaznost sa tom grupom ljudi. Ako je istinski osjećaš i imaš tu povezanost, onda si novozelanđanin i ne znam zašto bi ti to trebao netko uskratiti, ako ne osjećaš a tako se izjašnjavaš onda to radiš ili zbog nekog protesta ili iz zajebancije. A to nije za neke ozbiljne diskusije
Bez ljutnje, ali ovo je jedna takva blasfemija, klasicna etno-nacionalisticka matrica koju narodu ovdje tupe politicari vec 20+ godina, da mi je tesko povjerovati da neko zaista vjeruje u ove ovakve gluposti...

Ljudi, uzmite knjigu Sociologije za bilo koji fakultet, i malo se obrazujte. Neojte lupetati iz glave i u skladu s onim sto vi samo mislite da je tacno...
MarlboroGold

#946 Re: Identitet Bosnjaka

Post by MarlboroGold »

Dozer wrote:
MarlboroGold wrote:Pojedinci moraju razdvojiti Bošnjake od prije dosta stoljeća sa Bošnjacima od 93. i kasnije kad je uspostavljeno Musliman -> Bošnjak.
Ono što je Bošnjak nekad značilo je zapravo današnji Bosanac.
Kratko i jasno, i tacno. :thumbup:
A danasnji Bosnjaci (kao i BH Srbi i BH Hrvati), samo su jedna od etnickih grupa/naroda koji cine BH Naciju. Vrlo jednostavno za shvatiti. Ko zeli da shvati, naravno.
Ko ne zeli, taj ce i dalje potezati istoriju, price o nekim vjekovnim identitetima (koji, realno, prije 200+ godina nisu ni bili ovakvi kakvi su danas u BiH), i izdizati svoju etniju na nivo nacije.

Bosnjani > Bosnjaci > Bosanci. Ovo je taj niz jednog sveobuhvatnog imena za sve ljude u ovoj nekada zemlji, danas drzavi.
Bosnjak - Srbin - Hrvat - Rom - Jevrej - itd. danas su samo etnije koje tvore BH / Bosansku naciju.
Povlacenje paralela izmedju ovoga danas i onoga prije 200+ godina, naprosto je besmisleno jer nazivi onda i danas ne znace isto.

Ali, upravo etno-nacionalisticke politike najmogobrojnijih etnija (B, H i S) ne dozvoljavaju da se ovo etablira onako kako je u ostatku normalnog svijeta.
Upravo tako.
Na osnovu svega toga danas ljudi kroje politiku i opstaju u istoj. Recimo Bakiru su draži jak SNSD i HDZ nego jaka ljevica koja se zauzima za građansku opciju/e. To im remeti planove i već odavno uhodane mehanizme stvaranja podjela među narodima.
Dozer

#947 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

- Bosniak - wrote:Igrom slučaja imamo takvu kakvu imamo situaciju u državi i prisiljeni smo da živimo sa Srbima i Hrvatima. Međutim to nije razlog da pristanemo (a čini mi se da smo već pristali) na podjelu države i svega onoga što ima veze sa državom po liniji bosansko/"bošnjačko" gdje "bosansko" (po riječima određenog kruga ljudi) predstavlja i Bošnjake i Hrvate i Srbe dok "bošnjačko" predstavlja samo Bošnjake.

Gospodo, kome god da kažete vani da ste pripadnik "bosanskog naroda" taj će vam odmah kazati znam, vi ste Bošnjak! Kome god kažete da je "bosanska historija" jako bogata taj će vam odmah reći znam, Bošnjaci imaju bogatu historiju! Bosanska pjesma, bosanska nošnja, bosanski konj, bosanski tornjak i još hiljadu stvari - sve to pripada Bošnjacima.

Bosna je nacionalna država bosanskog naroda to jest Bošnjaka a bosanski jezik je nacionalni jezik Bošnjaka.

Ne postoji "bošnjački" narod! Nikad nije postojao niti će! To je podvala Bošnjacima u nadi da će se međusobno zavaditi i poklati.

Nemojte im dozvoliti da to naprave.

Bosanski narod = Bošnjaci.

Hrvatski narod = Hrvati.

Srpski narod = Srbi.

I tako dalje i tako dalje.
Ovo su notorne gluposti.
Ne znam gdje si tu i u kojim zemljama si bio (ako si igdje), ali u ovo 20+ zemalja u kojima ja jesam bio (bez ex YU), nidje i nikad nisam cuo ove bajke.

Ljudi te, ako vec ne znaju, pitaju odakle si, ti kazes "from Bosnia", i onda najcesce cujem jednu od sljedecih recenica:
- I've heard it's a beautiful country.
- I've worked with some Bosnian(s) before (ne "Bosniaks").
- Bosnians are so nice people (ne "Bosniaks").

Upitaj bilo kojeg turistu u Sarajevu sta misli o ljudima u Bosni, i cuces isto ovo. Ni jedan jedini nece reci "Bosniaks", nego samo i jedino "Bosnians".

Drugim rijecima, za taj naziv "Bosnjaci (Bosniaks)" znaju samo ljudi u ex Yu. I nigdje vise, osim rijetkih koji poznaju nekog Bosanca koji mu je pokusao objasniti da zapravo nije Bosanac, nego Bosnjak, Srbin ili Hrvat iz Bosne :D
General War

#948 Re: Identitet Bosnjaka

Post by General War »

palermo wrote:
General War wrote: Ako se ja osjecam i izjasnjavam Novozelandzaninom, da li ja po istom kriteriju imam paravo na to?
Ne vidim što ne bi imao.

Samo taj argumenat je, bez ljutnje, pomalo dječiji. Jer ti se nećeš izjasniti novozelanđaninom ako ne osjećaš to kao svoj istinski identitet odnosno ako ne osjećaš istinsku pripadnost i poveaznost sa tom grupom ljudi. Ako je istinski osjećaš i imaš tu povezanost, onda si novozelanđanin i ne znam zašto bi ti to trebao netko uskratiti, ako ne osjećaš a tako se izjašnjavaš onda to radiš ili zbog nekog protesta ili iz zajebancije. A to nije za neke ozbiljne diskusije
Nebitno je tebi sta ja osjecam, vec ako je tako ko je (onaj drugi) da mi brani to pravo...to je poenta, zajebancija je kada "osjecaji" postanu neka mjerna jedinica...nemaju samo nacionalisti osjecaje, ja mogu naci hiljadu drugacijih poveznica da me stave u grupu XY nacije bilo gdje u svijetu...ali ce normalan svijet puknut od smijeha.
Dozer

#949 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

jeza u ledja wrote: Lupas o necemu sto ne znas, a jos si i drzak.

JEDNOSTAVNO OTVORI JEBENI RJECNIK I POGLEDAJ STA TAMO PISE!!! ONO STO TAMO PISE - TO JE ZNACENJE JEBENE RIJECI.

I ti i Novi_Nick i Dozer. Smoriste forum sa glupostima. Niko ovdje nije duzan da vas poducava. Necete da citate, ali cete zato na glavu nasaditi da palamudite iste gluposti iz godine u godinu.
Kao prvo - ko te tjera da citas?

Drugo, ovo sto ti pises su gluposti. Evo, ja pogledah u famozni Halilovicev pravopis bosanskog jezika, i tamo stoji ovako:
nacionalan (ali: nacija),
ETO PROCITAH I STA CEMO SAD?!?! :D :D
Dozer

#950 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

CPT wrote:
Dozer wrote:@Seawolf...ti me iznenadjujes.... Jel' moguce da ni ti ne znas sta je nacija, a sta etnija...

U komentara novog zakona ti pise vise nece pisati SRPSKO DRZAVLJANSTVO vec DRZAVLJANSTVO REPUBLIKE SRBIJE. Citas? U startu je to bilo DRZAVLJANSTVO. Da je misljena nacija pisalo bi SRPSKA. Kontas?

Razlika izmedju SRPSKO i ovog novog je velika. U principu bi trebalo biti SRBIJANSKO (implicira pripadnost drzavi) i ne SRPSKO (implicira pripadnost narodu). Drzavljanstvo REPUBLIKE SRBIJE je dobar kompromis. Pogotovo za Srbiju.

Bosnjaci u Srbiji mogu biti samo Srbijanci ili Bosnjaci u Srbiji. Ne ne mogu biti nacionalni stagod, pogotovo ne nacionalni Srbi (sta god ta vasa forumulacija znaci?!)

Kod Slovenaca ti u oficielno dokumentu parlamenta pise da pored Slovenaca kao drzavljani u Slovenije zive Bosnjaci i ostali.... Citas?
Ako svi postaju Slovenci (a valjda postaju) onda je to drzava Slovenaca jer su svi Slovenci? Kontas? Nigdje nacionalnih ovih onih... Osim ako oni drugi nisu Slovenci vec samo drzavljani Slovenije?

Znaci kod Srbije je navedeno drzavljanstvo (cak doslovce), u RH je to drzavljanstvo, u SLO je to drzavljanstvo, oficielno i PS. Nema nikakve veze sa Bakirom, Alijom ili SDA.

p.s.: vise sam puta objasnio
Sve sto si ti uradio jeste da si se vise puta isprovaljivao, nalupao gomile gluposti, pokusao spinovati raznim nebulozama, pokazao enormno neznanje, a na kraju si sam sebe zakucao ukrasnim ekserima "dvaneskama" s priznanjem da je nacionalnost = drzavljanstvo :D
I onda si "odmorio" dvije stranice, valjda kontajuci da ce to sto si napisao nestati, pa sad opet nastavljas s istim glupostima.

Da te podsjetim :D
512MB wrote:Jos jednom i ne izvlaci se, sta ces tacno napisati na formularu za Schengen vizu pod NATIONALITY?
Dozer wrote:
CPT wrote:
DRZAVLJANSTVO!
AAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! Lijepo me suze oblise :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Znaci, ti ces u rubriku "Nationality" upisati "Drzavljanstvo"?
Ooooooj, mati mila, s kim mi komuniciramo ovdje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

CPT...da li si svjestan da si upravo potvrdio ono sto ti mi vec stranicama pokusavamo objasniti?
Nationality / Nacionalnost = DRZAVLJANSTVO! :lol:

P.S. Sad preostaje jos samo da nam kazes da ti nemas BH / Bosansko drzavljanstvo, nego Bosnjacko, i da ugodjaj (i komedija) bude potpun :D
Post Reply